Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
On 4/12/2025 at 11:34 AM, Dragan said:

Odlicno mu idu pregovori.

Sta mislite, hoce li u ponedeljak povecati, ili smanjiti carine, ili cak ukinuti ?

Hoce li napraviti nove izuzetke, odloziti na xy termin ?

Siguran sam da su ulagaci i privrednici odusevljeni tom nesigurnoscu.🤣

Trump exempts phones, computers, chips from new tariffs

Uputa također uključuje izuzeća za druge elektroničke uređaje i komponente, uključujući poluvodiče, solarne ćelije, ravne monitore za TV, USB memorije, memorijske kartice i SSD-ove (solid-state diskove) koji se koriste za pohranu podataka

" Znaci u usa se vraća sweatshop proizvodnja odjeće obuće i plastičnih drangulija. Toliko o art of the deal. "
🔝

Nije dugo trajalo, rade i nedeljom 😄

https://www.msn.com/en-in/money/topstories/can-t-rely-on-china-us-commerce-secretary-says-tariffs-on-electronics-pharma-goods-from-next-month/ar-AA1CQ2va?ocid=finance-verthp-feeds

Electronics were spared once — now, they’re back in the crosshairs. US Commerce Secretary Howard Lutnick confirmed that electronic products will be included in the Trump administration’s upcoming sector-specific tariffs, with new duties targeting semiconductors on the way. “Electronics products will be part of upcoming sectoral tariffs,” Lutnick told ABC News on April 13, warning that “special tariffs” are “coming soon.”

• Ha-ha 3
Posted
52 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nije dugo trajalo, rade i nedeljom 😄

https://www.msn.com/en-in/money/topstories/can-t-rely-on-china-us-commerce-secretary-says-tariffs-on-electronics-pharma-goods-from-next-month/ar-AA1CQ2va?ocid=finance-verthp-feeds

Electronics were spared once — now, they’re back in the crosshairs. US Commerce Secretary Howard Lutnick confirmed that electronic products will be included in the Trump administration’s upcoming sector-specific tariffs, with new duties targeting semiconductors on the way. “Electronics products will be part of upcoming sectoral tariffs,” Lutnick told ABC News on April 13, warning that “special tariffs” are “coming soon.”

Mene ovaj Lutnik podsjeca na tipove koji su prodavali farmerke i satove u haustorima pored komisiona u Sarajevu negdje 70-tih... 

• Like 1
  • Ha-ha 2
Posted (edited)
30 minutes ago, Klotzen said:

Od tvog silnog trolovanja čovek pomislio da si napustio team Tramp 🙂

Nisam imao pojma kakve su gospodinove političke preferencije, sve dok danas nije napisao da nije za Trampa. A ni za Kamalu.

Čitao sam njegove upise jer su me dojmile neke minijature i možda i neka vrsta subliminalnih poruka, bez ikakve pretpostavke čemu inklinira niti želje da se o tome izjasni. Što, u stvari, samo dokazuje da na ovom topiku neko može nekoga da zanima i bez nekakvog detaljnog političkog očitavanja.

Edited by Nek grmi jako
Posted
5 minutes ago, Nek grmi jako said:

Nisam imao pojma kakve su gospodinove političke preferencije, sve dok danas nije napisao da nije za Trampa. A ni za Kamalu.

Čitao sam njegove upise jer su me dojmile neke minijature, bez ikakve pretpostavke čemu inklinira niti želje da se o tome izjasni. Što, u stvari, samo dokazuje da na ovom topiku neko može nekoga da zanima i bez nekakvog detaljnog političkog očitavanja.

On je samo za koka kolu i kokice 🤪

2 hours ago, Mina D. Harker said:

No offense @mrd, ali ja od tebe nisam pročitala ništa korisno otkad sam na forumu. Eventualno kad smo komentarisali agresivne pse na temi za životinje. 

Ružno je što dijeliš dijagnoze bejbi, možda čak i kažnjivo. 

To mi je vec 33, ali od kakvih strucnjaka dolazi nije uopste zabrinjavajuce 😉 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
2 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ajd mrde ne lipetaj, ubacujes mene da ispadnes duhovit u neku pricu koja je stvarna. 

Jbg njena prica je drugacija od tvoje. Volim te zakljucke kad se nekom nesto ne desava pa misli da to ne postoji... 

Naravno da sam agresivna, koji je tvoj problem sa tim? Ne prihvatam nikakve budalastine, pa ni tvoje... Ne ocekujem nikakav plod da uberem na forumu, tu sam iz sasvim suprotnih razloga, da procitam misljenje a ti ga nemas. Znas jedino da je Andja cool... zato si i zaratio sa mnom. 

Ne Baby, nego je ovo ista prica kao ono onomad kad su "nacisti marsirali" mojom ulicom. Panicenje I pravljenje psihoze od nekog izolovanog incidenta, koji su se oduvek desavali. Pa onda sire interpretacije, kako je to eto fasizam...

A ono zapao si nekom cariniku koji ima Los dan, ili misli da na svakih 100 koje pusti treba jednog da propituje.

Eto meni se tako desilo da me carinik zaustavi, propituje gde sam bila, I zasto I trzi da izadim laptop iz torbe,  da ga otvorim I unesem password...da vidi dal je moj, na Aerodromu u Beogradu. Bilo smesno, AL ne asizam.  

Posted (edited)
2 hours ago, Maharaja said:

S obzirom da se na ovoj stranici spominje TDs od strane MAGA bitangi, da podsetimo da je tvorac te imbecilne kovanice govnjiva republikanska pedofilčina 

https://www.theguardian.com/us-news/2025/mar/18/minnesota-justin-eichorn-arrested-soliciting-minor?CMP=Share_AndroidApp_Other

Pa rekli smo da je TDS stvaran, a to su Trampovi svedoci koji na sve odgovaraju "Organe man great!". Doduše, hvale ga na sve načine, jer je to jedino do čega je njemu stalo. Čak i milijarderi ljube čizmu, čime direktno negiraju poentu milijarderstva. Dakle, niko ne mora, ali svi se uvlače - poremećeni su. Poremećeni zbog Trampa. Trump Derangement Syndrome, jel'te.

(Sad, pošto vidim da mi je ovo jubilarni post, da vas počastim akcijom trenutno najboljeg strelca u NHL i najboljeg igrača današnjice i jednog od najboljih svih vremena. Ne zamerite, molim

https://makeagif.com/i/VhJz4y )

Edited by Rex
  • Like 2
Posted

CBS istrazivanje

President Donald Trump’s approval ratings for handling the economy and inflation have dropped, according to a new poll from CBS News.

• The economy and inflation: All told, 44% approve and 56% disapprove of Trump’s handling of the economy, while only 40% approve and 60% disapprove on his handling of inflation. His approval numbers for both measures are down four points since late March.

• Overall approval rating: This metric now stands at 47% in the CBS poll, down from 50% in March.

• Who’s responsible? A majority, 54% see Trump’s policies as more responsible for the state of the economy than former President Joe Biden’s policies, with 21% saying Biden is more responsible and 20% that both bear equal responsibility.

• State of the economy: A little over half (53%) say the economy is currently getting worse, and most see its current state as poor (59%).

• Impact on Americans: About half of respondents, 49%, said Trump’s policies are making them financially worse off, more than double the 21% who say their finances are benefitting from his policies.

Naravno, ova igranka sa taksama bi mogla da pokaze pravo lice vodje i nova krsenja zakona, mada sumnjam da ce MAGA to da dozvoli

cnn

Democrats ramped up their calls today for an investigation into whether President Donald Trump intentionally manipulated the market when he told Americans to invest right before announcing a 90-day pause on tariffs.

“There’s enough smoke here that should demand congressional hearings,” New Jersey Sen. Cory Booker said on NBC’s “Meet the Press” today.

“These are real, legitimate, justifiable questions, and not to have hearings, not to do any kind of oversight undermines the faith we have in our government.”

Massachusetts Sen. Elizabeth Warren, pressed by CNN’s Jake Tapper on “State of the Union” on whether she’s seen evidence of insider trading after she called on the Securities and Exchange Commission to investigate the issue, said “that’s what investigations are for.”

“It’s entirely appropriate to have an investigation to make sure that Donald Trump, Donald Trump’s family, Donald Trump’s inner circle, didn’t get advanced information and trade on that information,” she said, pointing to her own bill banning trade on individual stocks for members of Congress, which she said has bipartisan support.

• Like 3
Posted

Najniži apruval Bajdenove ekonomije bio je 30%, prema izveštaju Pew Research Center. A najniži Bajdenov apruval kada je reč o rukovođenju inflacijom iznosio je - 28%.

Prema tome, Tramp je danas u odnosu na Bajdena kao Real Madrid u odnosu na Mladost iz Lučana. Ne može da padne toliko nisko koliko je palo nisko odobravanje Bajdenove ekonomije i inflacije sve da se okrene naopačke i žonglira sa tri mandarine...

Bajden i bivša administracija postavili su u svom lošem radu neke standarde koje će bilo koji budući predsednik teško moći da dostigne, ili čak i da im priđe blizu.

• Ha-ha 2
Posted

Nadam se da ce ludak koji je zapalio rezidenciju Josha Shapira biti hitno nadjen, I najstroze kaznjen. Bez obzira da li se radi o politickom napadu ili hate crime, mora da se prestane normalizacija nasilja. Svi koji svoje misljenje izrazavaju nasiljem treba da budu tretrani barem kao teroristi (mentalni slucajevi naravno treba da budu tretirani po zakonu).

• Like 1
  • Ha-ha 3
Posted
37 minutes ago, Angelia said:

Nadam se da ce ludak koji je zapalio rezidenciju Josha Shapira biti hitno nadjen, I najstroze kaznjen. Bez obzira da li se radi o politickom napadu ili hate crime, mora da se prestane normalizacija nasilja. Svi koji svoje misljenje izrazavaju nasiljem treba da budu tretrani barem kao teroristi (mentalni slucajevi naravno treba da budu tretirani po zakonu).

Naravno, odmah zahtev za najstrožu predviđenu kaznu za takvo delo.

Pa ne, najbolje da postane praksa da se guverneri, senatori i ostali politički subjekti nađu na lomači koju će zapaliti neki neuračunljivi likovi, ili da one koji su nafunkcijama  ludaci jure i ubijaju ko zečeve. To odmah treba seći u korenu najtežim kaznama koje predviđa zakon.

Posted

Nalazi kao u petnaestogodisnjaka... nadrljali smo 😁

Spoiler

Goa_b34WwAAcgLR?format=jpg&name=large

Goa_b34XsAA3urA?format=jpg&name=large

Goa_b3wXgAAK4E7?format=jpg&name=large

Jest malo zeznuto sto mu je uvo 'pogodjeno metkom' zastrasujuce, ali sve ostalo ne moz' biti bolje... Co'ek je k'o vino, svake godine sve bolji i zdraviji... 

• Ha-ha 1
Posted

Test je smejurija, objavio ga je hrvatski index, bukvalno bi ga moj unuk rešio sa maksimalnim skorom, a ima 11 godina.

Ovo gore što piše tranp struja, slažem se, ali u atmosferi koju čini gospodin precednik a bogami i poprecednik, a opet u svetlu napada na belu kuću od pre 4 godine...šta očekivati.

I jedan tvit koji baš plastično prikazuje trenutno stanje USA 

• Ha-ha 4
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted

1 hour ago, Helena said:

Ovo gore što piše tranp struja, slažem se, ali u atmosferi koju čini gospodin precednik a bogami i poprecednik, a opet u svetlu napada na belu kuću od pre 4 godine...šta očekivati.

Interesatno da biras da ignorises svo politicko nasilje sa leve strane u zadnjih godinu dana I dva pokusaja atentata na tada predsednickog kandidata, da bi pricala o nekoj "atmosferi" I Jan 6th. Da ne pominjeno svo ono paljenje, pljackanje I ubijanje u ime BLM. Ne vidis nista pogresno u bacanju molotovljevih koktela na Teslu?  Ili unistavanje tudjeg vlasnistva?

Posted (edited)

Sad sam video fotografije i reportažu.

Čovek bio u kući sa porodicom, spavali kad je planulo... A napadač će biti optužen za pokušaj ubistva, terorizam, tešku paljevinu... Treba da mu nakače što više mogu, kako bi i presuda bila što veća. Pa kad nekom drugom padne na pamet da zapali kuću nekog guvernera ili bilo kakvog drugog političkog predvodnika, sa sve članovima porodice unutra, da se priseti kako su nekog njegovog prethodnika bacili u zatvor i zaboravili ključ

Pročitao sam i prvu izjavu Šapira, apsolutno je sve u pravu.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Posted (edited)
1 hour ago, Nek grmi jako said:

Treba da mu nakače što više mogu, kako bi i presuda bila što veća

Trba da mu nakače i silovanje i šverc droge i masovno ubistvo, dobro bi bilo i da ga obese pa da mu pošteno sude.
Ako bi mu sudilibez nakačinjanja, na osnovu utvrđenih činjenica, nije dovoljno?

Vučić ima dobar recept, ko ne tuži. hapsi i sudi kako ja kažem, biće smenjen, a  ako ga pojede mrak, pa šta, dešava se.

8 hours ago, Angelia said:

Panicenje I pravljenje psihoze od nekog izolovanog incidenta

Edited by Div
  • Like 6
  • Thanks 1
Posted
3 hours ago, Angelia said:

Da ne pominjeno svo ono paljenje, pljackanje I ubijanje u ime BLM.

Ovo za promjenu nije standarni izliv gluposti, ovo je ozbiljno rasistički komentar, fazon šiljata kapa i baklja. 

• Like 2
Posted
3 hours ago, Angelia said:

Interesatno da biras da ignorises svo politicko nasilje sa leve strane u zadnjih godinu dana I dva pokusaja atentata na tada predsednickog kandidata, da bi pricala o nekoj "atmosferi" I Jan 6th. Da ne pominjeno svo ono paljenje, pljackanje I ubijanje u ime BLM. Ne vidis nista pogresno u bacanju molotovljevih koktela na Teslu?  Ili unistavanje tudjeg vlasnistva?

...i unistavanje tudjeg osiguranog vlasnistva. On je bolje prosao nego da je cekao da proda automobile... Isto tako i razbijene radnje koje nisu ni radile ni prihodile tada/onomad... A i Tramp ima zastrasujuce preplaseno uho, tako rece doktor. Cak od cuda nevidjenog kako to sve zaceljuje na mladalackoj kozi za 5 dana je napomenuo kako pobedjuje u golfu koji cesto igra i gle cuda, mi ga placamo... i za namestaljku morala nevina zrtva da padne kako bi vi sad pripisavali leftistima dok su pucali njegovi glasaci. 

Nevidjene ste zrtve hajke i maltretiranja, otimacine i pljacke. One narikace kod nas na sahranama vam nisu ravne, sve za kes punog glasa. 

• Like 1
Posted

Što se tiče pravde, šef markets and investment strategy u JP Morgan Asset Management (šesti najveći asset manager na svijetu, koji upravlja sa 4000 milijardi dolara) kaže da se više ne usuđuje da kaže ono šta misli o maloumnim ekonomskim potezima dnevne doze iz straha da i on i njegov poslodavac ne potpadnu pod novi tretman verbalnog delikta kao neke advokatske kancelarije:

JPMorgan analyst says he now tempers public comments on US tariffs

April 11 (Reuters) - A senior JPMorgan Asset Management (JPM.N), opens new tab investment strategist said he has held back on some of his public comments on U.S. tariffs due to concerns about the impact his full opinions would have on his colleagues and on the Wall Street bank.

In a webinar titled "The 2025 Tariff Shock," Michael Cembalest, chair of market and investment strategy and a Wall Street veteran, said he had not been able to fully express his views on the potential impacts of the tariffs on markets and economies.

In the April 7 webinar, he said the tariffs were a "kind of sledgehammer, brute force approach."

Cembalest did not refer to President Donald Trump directly in his remarks on holding back some of his opinions, which he made in the webinar, opens new tab posted on the bank's website. The remarks were first reported by Bloomberg News on Thursday.

"This is the first time I've ever had to do a call where I had to think about the things that I was saying, not just in terms of how they reflect our views on markets and economics," Cembalest said in comments made towards the end of the webinar.

"But I had to think about how they might reflect on the firm and some of its colleagues at a time when people are being held accountable for their views and the things that they say in ways that they probably shouldn't be.

"So I've said most of what I wanted to say on this call but not all of it."

Radi se o tome da su ljudi uzeli i napisali sve što misle, i onda pozvali pravnike i sa njima (auto)cenzurisali sve što bi moglo da posluži kao osnov za tužbu, za prave perverznjake finansija evo i cenzurisanog dokumenta.

• Like 2
Posted

Abrigo Garcia je prvo kidnapovan pa deportovan u El Salvador bez ikakvog sudjenja. Nije uspeo ni da im kaze da je ovde legalno. Vrhovni sud je doneo odluku da mora da ga vrate nazad, a Trampova administracija rekla da oni ne moraju da pregovaraju sa zatvorom u El Salvadoru, tj. odbili su da ga vrate. Ne zna se ni da li je covek ziv. 

The Trump administration said Sunday that it is not required to engage El Salvador’s government in efforts to facilitate the return of a Maryland man mistakenly deported to a notorious prison there, striking a defiant tone in responding to a federal judge’s order that plans be made to bring him back to the United States.

https://www.washingtonpost.com/dc-md-va/2025/04/13/admin-says-its-not-required-help-get-md-man-out-el-salvador/

Ovo sa zatvorima u El Salvadoru je kriminal nad kriminalima. Deportuju ljude u zatvore u trecu zemlju. 

• Like 3
Posted (edited)

Da, otprilike se jednako ceka da se predje granica kao i uvijek, ali je na granicnim prelazima u okolini Vankuvera je 42% manje prelazaka granice nego prosle godine u ovo vrijeme. Na svim granicnim prelazima - 30% manje nego prosle godine. Uniformisani sluzbenici su svuda goveda, uniformisani Sjedinjenci su to bili u vecoj mjeri nego drugi, a sada im se za to i tapse sa vrha... Nista cudno da treniraju strogocu

In other news:

Some fund managers worry Trump 'might be insane,' analyst says

Edited by ters
  • Like 5
Posted (edited)
3 hours ago, Div said:

Trba da mu nakače i silovanje i šverc droge i masovno ubistvo, dobro bi bilo i da ga obese pa da mu pošteno sude.
Ako bi mu sudilibez nakačinjanja, na osnovu utvrđenih činjenica, nije dovoljno?

Vučić ima dobar recept, ko ne tuži. hapsi i sudi kako ja kažem, biće smenjen, a  ako ga pojede mrak, pa šta, dešava se.

Jasno je da se misli na predmetni slučaj, tako da bi trebalo da manijakalnom počiniocu krivičnog dela, koje je moglo da izazove smrt cele porodice i to tako što bi ih žive spalio, nakače sve što može da se nakači za to delo.

Da slučajno nešto ne zaborave ili da im slučajno nešto ne prođe ispod radara. Jer to je poruka za budućnost, kako bi se svi manijakalni tipovi koji imaju ideju da ubiju svoju mamu i tatu da bi kupili dron i njime napali onog političara koga ne vole, ili da ubiju guvernera tako što će ga spaliti sa ženom i decom, znali da ih čeka duboka provalija iza vrata zatvorske ćelije.

Jer, danas ubijaju vlastite roditelje kako bi se dočepali drona-ubice, i pokušavaju da zapale jednu poznatu porodicu uglednog političara u njihovoj rođenoj kući... Ko garantuje da sutra neće biti njihovi roditelji na udaru, nego naši koje će ubijati kako bi se domogli nekog drona? I ko garantuje da sutra neće pokušati da zapale u kući ne neku tuđu porodicu, nego - našu? Ili neku koja je nama bliska.

Ima li uopšte garancija kada svakodnevni život krene da se suočava sa slučajevima manijakalnih ubica, piromana i snajperista-početnika? I ako to može da se desi guverneru, koliko je svako od nas bliže toj mogućnosti nego što smo ikada i pomislili?

Možda neko i za nas utvrdi da smo ga popreko pogledali? Da ga nismo ispoštovali ili da smo ga nečim uvredili iako se i ne poznajemo, pa udari i po nama... Što, kad može da zapali kuću guvernera sa obezbeđenjem, šta ga sprečava da zapali i domove nas koji smo bez obezbeđenja, ako mu tako dođe?

Svi mi, zapravo, veoma dobro znamo da u praksi postoje razni nivoi kazne koji bi mogli da budu implementirani u predmetnom slučaju. Ali ovakav slučaj trebalo bi kazniti maksimalnom merom koju zakon propisuje za počinjeno delo... 

Nikakav Vučić niti neke druge logičke vratolomije. Samo poštovanje zakona u njegovoj punoj implementaciji...

Samo toliko.

Edited by Nek grmi jako
Posted

Možda je samo taktika u pitanju. Jeste zapalio kuću, ali nije duvao da raspiri plamen, očekivao je da se ugasi sam od sebe ili da dođu vatrogasci, ili da ga guverner pozove da zajedno gase.I dalje nije kasno da ga guverner pozove na dogovor.
Uostalom, izgradiće novu Ponovo najveću kuću, lepšu nego što je ikad za vreme Bajdena imao, uposliće se desetine majstora, privredna aktivnost na imanju guvernera povećaće se za 100%, ako ugradi kubeske solarne panele i Amerika će zaraditi 125% na taksama, za toliko će amerikancima biti manji porez. 

• Like 7
  • Thanks 1
Posted (edited)

Pred očima nam se odvija začetak supkulture koja podržava delo koje je počinio, recimo, Manđione ili ubistvo protivničkog političara, i sve veći broj ljudi je spreman ne samo da to opravda, nego čak i da frenetično aplaudira ubistvu u ime politike i iskrivljenog osećaja socijalne pravde.

Nošeni zanosom takvih pobuda, koje ćemo i sami danas  lako pronaći i na američkim ulicama, i na američkim fakultetima i naročito na društvenim mrežama, neuravnoteženi pojedinci sa mesijanskim kompleksom primaju se odgovornosti da u ime nekoga i nečega zapale kuću u kojoj spava čovek sa svojom porodicom.

U stvari, ono što je ranije bilo kulturološki tabu postalo je prihvatljivo, pa danas vidimo jasnu promenu koja konvergira u ono što možemo da definišemo kao kulturu atentata. 

Uopšte nemam iluzije kako ne postoji mogućnost da ovog časa neki negde likuju zato što je Šapiru zapaljena kuća sa sve njegovom porodicom u njoj... Da, dotle smo stigli, što je i on sam pomenuo u prenesenom značenju kada je dao prvu izjavu nakon što mu je zapaljena kuća. 

Kao što nikada nisam imao iluzije da ne postoji izvestan broj ljudi koji apsolutno podržava hladnokrvno ubistvo političara sa druge strane političkog spektra.

Samo nisam znao da je broj tih podržavalaca hladnokrvnog ubistva toliko veliki, dok nisam video istraživanje Network Contagion Research Institute.

Edited by Nek grmi jako