djura.net Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 minute ago, Beonegro said: Samo bez citiranja, ako ikako može. Pa sad, ovde je citiranje bas bitno. Ne bih da imamo tumacenje i 'tumacenje'.
Beonegro Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 10 minutes ago, djura.net said: Pa sad, ovde je citiranje bas bitno. Ne bih da imamo tumacenje i 'tumacenje'. Džabe se trudiš, pripadnici sekte su neobavezani stvarnošću i istinom, tako da samo meni pumpaš pritisak. 4
Angelia Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 36 minutes ago, djura.net said: Jel imas neki link za ta radna mesta, ovo za deportacije cu da pretrazim, valjda se snadjem. Za pocetak https://www.cnn.com/2024/08/21/economy/bls-jobs-revisions/index.html Tokom Cele 2024 je izlazilo
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 1 hour ago, Angelia said: Ne znam iskreno, mozda je do lokala, ja obicno te potrosacke cene primetim tek kad se nadju u vestima. Recimo kao jaja. Treba duze vremena da gorivo utice na ostale proizvode, jer snadbevaci nece odma da spuste cene dok ne vide da je to trajnija slika. Cene obicno teze idu na dole nego na gore. Posto sam u dve godine promenila drzavu, malo mi je teze da objektivno sama pratim potrosacke cene, jer dosta faktora uticu na njih. Tu bi se oslonila na statistiku a ne moj subjektivni osecaj. Iako sad kad vidimo da je Bidenova administracija lagala o broju deportacija, radnih mesta I sl. Treba biti pazljiv I sa statistikama. Juče ujutru je prosečna cena za galon na nacionalnom nivou iznosila 3,079 dolara. Najskuplje je u Kaliforniji - 4,74 dolara, a u Misisipiju je najjeftinije - 2,64 dolara po galonu. Prema izveštaju CNN-a, cena nafte u West Texas Intermediate je takođe juče ujutru iznosila 66,71 dolara, što je 11 odsto jeftinije od dana kada je Tramp po drugi put položio zakletvu. Edited 2 hours ago by Nek grmi jako
DJORDJE Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Kada ekonomija udje u recesiju ima gorivo da bude jos jeftinije, to mora da je i cilj ovih tarifa. 1
djura.net Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 12 minutes ago, Angelia said: Za pocetak https://www.cnn.com/2024/08/21/economy/bls-jobs-revisions/index.html Tokom Cele 2024 je izlazilo Ne vidim u tekstu nesto previse price o namestanjima brojki i statistike, a pogotivo ne da je umesana Bidenova administracija. Ni kod predvidjanja, ni kod updateovanih podataka. Jeste da ce @Beonegro da mi zameri, ali Economic data is revised often — especially as more comprehensive information becomes available — to provide a clearer, more accurate, picture of the dynamics at play. Ispravka je od Marta 2024, dakle jos duboko u Bidenovom mandatu, tako da meni ovo ne lici na 'friziranje statistike', nego na updatovanje podataka posle provere. Ako imas drugacije vidjenje, ti me ispravi. A ovo za ICE podatke, vidim da je Trump ovih dana rekao da su Bidenovi podaci lazni, ali, naravno, nije ponudio nikakav konkretan dokaz. A znamo da Trump 'hoce' svasta da kaze, bez da se toga sutra seca. Kad se malo osvrnes, Trump je toliko puta uhvacen u false claims, da bi to moglo da mu postane middle name. Za takvu tvrdnju je potreban neki ozbiljan dokument iz ICE. To kako su tretirani ilegalni imigranti sad, a kako pre dva-tri meseca, ili dve-tri godine, nije stvar 'friziranja brojki', nego odnosa prema problemu. 1
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 9 minutes ago, DJORDJE said: Kada ekonomija udje u recesiju ima gorivo da bude jos jeftinije, to mora da je i cilj ovih tarifa. Zapravo to je daleko od sigurnog, veliki dio američke proizvodnje ima visoke troškove (sve što je na Aljasci, zatim offshore bušotine, gdje cijena eksponencijalno raste u odnosu na dubinu sa koje se nafta vadi, i i naftni škriljci), mislim da im je break-even na 50-55 USD po barelu, ispod toga gomila njih ispada iz igre, tako da nije jasno kako dnevna doza misli da će pad cijene nafte da usreći Amerikance.
djura.net Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Meh, u Srbiji gorivo danas pojeftinilo za tri dindzi pred sutrasnji event.
Dzoni_m Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 13 minutes ago, Beonegro said: tako da nije jasno kako dnevna doza misli Boldovano je problem. On nema tu sposobnost. 1
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago @djura.net namiještaš me na ban 😄 Naravno da se statistički podaci revidiraju, ko zna da čita engleski jezik ima i objašnjenje na sajtu Bureau of Labor Statistics, FAQ broj 3: 3. Why does the establishment survey have revisions? The establishment survey revises published estimates to improve its data series by incorporating additional information that was not available at the time of the initial publication of the estimates. The establishment survey revises its initial monthly estimates twice, in the immediately succeeding 2 months, to incorporate additional sample receipts from respondents in the survey and recalculated seasonal adjustment factors. For more information on the monthly revisions, please visit www.bls.gov/web/empsit/cestn.htm#Revisions-Between-Preliminary-and-Final-Data. On an annual basis, the establishment survey incorporates a benchmark revision that re-anchors estimates to nearly complete employment counts available from unemployment insurance tax records. The benchmark helps to control for sampling and modeling errors in the estimates. For more information on the annual benchmark revision, please visit www.bls.gov/web/empsit/cesbmart.htm. Ako na temi ima još teških nerdova i stat-worshipera kao što sam ja, ukoliko klikenzi na pomenuti link https://www.bls.gov/web/empsit/cesbmart.htm ima da se čita metodoloških objašnjenja do kraja mandata dnevne doze (što je realno zdravije nego da pratim šta dotični radi svakodnevno). 4
DJORDJE Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Beonegro said: Zapravo to je daleko od sigurnog, veliki dio američke proizvodnje ima visoke troškove (sve što je na Aljasci, zatim offshore bušotine, gdje cijena eksponencijalno raste u odnosu na dubinu sa koje se nafta vadi, i i naftni škriljci), mislim da im je break-even na 50-55 USD po barelu, ispod toga gomila njih ispada iz igre, tako da nije jasno kako dnevna doza misli da će pad cijene nafte da usreći Amerikance. Racunam da bi Amerika povukla i globalnu ekonomiju u recesiju, posto vec sada dobar deo vodecih ekonomija balansira na ivici. Veliki deo americkih i kanadskih proizvodjaca pocinje da gubi novac cim padne ispod $65, mogu da guraju neko vreme , a onda pocinju da zatvaraju busotine. Za sada u najvecoj su panici farmeri, izgubice izvoz zbog tarifa, ali i federalne subvencije. Gledam i uzivam, sto rece neko 90tih, glasali ste , sada gladujte.
Beonegro Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, DJORDJE said: Racunam da bi Amerika povukla i globalnu ekonomiju u recesiju, posto vec sada dobar deo vodecih ekonomija balansira na ivici. Logična pretpostavka, mada nije 100% izvjesno, to što su Njemci upravo slomili kasicu-prasicu je mogući game-changer za čitavu Evropu, koja bi mogla da se pretvori iz zone čiji rast određuju performanse njenih izvoznika u zonu u kojoj rast dolazi od unutrašnje potrošnje.
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, djura.net said: Ne vidim u tekstu nesto previse price o namestanjima brojki i statistike, a pogotivo ne da je umesana Bidenova administracija. Ni kod predvidjanja, ni kod updateovanih podataka. Jeste da ce @Beonegro da mi zameri, ali Economic data is revised often — especially as more comprehensive information becomes available — to provide a clearer, more accurate, picture of the dynamics at play. Da, samo tako velika ispravka nije radjena od 2009te. Naravno ovo je CNN nece reci da su podaci frizirani unapred, nego je vise soft reporting. 1 hour ago, djura.net said: Ispravka je od Marta 2024, dakle jos duboko u Bidenovom mandatu, tako da meni ovo ne lici na 'friziranje statistike', nego na updatovanje podataka posle provere. Ako imas drugacije vidjenje, ti me ispravi. U izbornoj godini, kad imas tako nesto obicno je povezano sa izborima. 1 hour ago, djura.net said: A ovo za ICE podatke, vidim da je Trump ovih dana rekao da su Bidenovi podaci lazni, ali, naravno, nije ponudio nikakav konkretan dokaz. A znamo da Trump 'hoce' svasta da kaze, bez da se toga sutra seca. Kad se malo osvrnes, Trump je toliko puta uhvacen u false claims, da bi to moglo da mu postane middle name. Za takvu tvrdnju je potreban neki ozbiljan dokument iz ICE. To kako su tretirani ilegalni imigranti sad, a kako pre dva-tri meseca, ili dve-tri godine, nije stvar 'friziranja brojki', nego odnosa prema problemu. Ja sam videla text da je ICE to objavio, nisam videla Trampove komentare na to. https://www.borderreport.com/immigration/ice-head-accuses-biden-administration-of-cooking-the-books-on-arrests/ Aj sad ti veruj statistici. Ne kazem ja ko govori istinu, samo da ne treba bas verovati u sve. Sto se pokazalo sa radnim mestima.
shonke Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago 2 hours ago, Angelia said: Za pocetak https://www.cnn.com/2024/08/21/economy/bls-jobs-revisions/index.html Tokom Cele 2024 je izlazilo Revizije ovih informacija nisu neuobičajene i uvek su se radile i izlazili su korigovani podaci nakon nekoliko meseci. Nema to veze sa bilo kojom administracijom. Prošle godine korekcije su bile i na gore i na bolje.
Nek grmi jako Posted 8 minutes ago Posted 8 minutes ago 4 hours ago, Angelia said: Posto sam u dve godine promenila drzavu, malo mi je teze da objektivno sama pratim potrosacke cene, jer dosta faktora uticu na njih. Inflacija vam, vidim, ide nadole, cene gasa, nafte i naftnih derivata padaju. Stope na hipoteke su sve manje i manje... Jel ste skoro kupovali jaja, Angelia? Baš sam se pitao što se više ne pominju jaja, kad ono - danas su jaja 4,89 USD, a 21. januara su koštala 6,55 USD. Do jaja...
mrd Posted 3 minutes ago Posted 3 minutes ago 1 minute ago, Nek grmi jako said: Inflacija vam, vidim, ide nadole, cene gasa, nafte i naftnih derivata padaju. Stope na hipoteke su sve manje i manje... Jel ste skoro kupovali jaja, Angelia? Baš sam se pitao što se više ne pominju jaja, kad ono - danas su jaja 4,89 USD, a 21. januara su koštala 6,55 USD. Do jaja... Ja se secam da pre par dana nije bilo jaja, ali ih odnmah dobio of farmera. Cenu nisam ni pitao. To stvarno nikada ne gledam. Sto se tice inflacije, jeste da su cene otisle gore, ali i sunceve pege su jace. DT svaki dan napise neku novo najbolju uredbu, to najbolje kosta, svakako je da cene moraju da idu gore, kad se samo najbolje "naredbe" pisu. Oskudacija, treba da udari DT glasace, a ne nas koji to nismo. 🙂 P.S. Ima li novosti, kad ce danci da kupe Kaliforniju?
Recommended Posts