Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

1 hour ago, djura.net said:

Pobace da promeni ustav ili zakon, kako je vec regulisano ogranicenje od 'samo' dva mandata, to nema dileme. Kao sto nema dileme da ce ga vecina podrzati u tome.

Ograničenje je uvedeno 22. amandmanom Ustava, izglasano 1947. stupilo na snagu 1951. Dotad je bilo samo običajno pravo, "Džordž Vašington bio dva mandata, bruka da neko bude više". E Frenklina Ruzvelta nije bilo bruka pa je terao četiri mandata. Da se to više ne bi desilo, uveden je 22. amandman.

Da ne žvrljam ovde, izguglajte malo proceduru amandmana na Ustav SAD i shvatićete da će Tramp triput da umre od starosti pre nego što išta od promene 22. amandmana bude.

Prostim srpskim rečeno, plaši mečku rešetom.

• Like 4
  • Love 1
  • Thanks 1

2 hours ago, ters said:

Postoji jedna stvar koju svi zaboravlaju- sa Trumpom niko ne ostaje u saveznistvu previse dugo, citava njegova ekipa iz proslog mandata je protiv njega, tako da ce prije ili kasnije doci do raskola i sa Muskom a to ce onda biti “epic”. 

To sam napiso u tom istom postu kao dodatak pa sam obrisao, hteo sam novi post u vezi ko ce biti prvi kandidat za you are fired. 

Mask je top contender sigurno.

2 hours ago, djura.net said:

Mogu da naprave takav dogovor, lepo dve promene ustava/zakona - tri mandata i nema ogranicenja da predsednika mora da bude rodjen na USA tlu.

Ajde da ne pricate gluposti. Za tako nesto je potrebno da prodju filibuster, sto znaci da Dems glasaju za promenu ustava. Zato je I ta prica o diktatoru bila samo za budale koji ne znaju sistem. Bezvezno zaplasivanje ljudi. 

Edit: pogodite ko je podrzavao ideju da se ukine filibuster 🙄

Edited by Angelia

@DameTime@PorodicneVrijednosti

Јесте, са доста ствари ваших се слажем и разумијем их, али имам дојам да ни једну од ствари за коју већина сматра да удаљава гласаче од демократе (ја сам само пар набројао), не желите да усвојите.

Јесте, идиотска је прича о љубимцима и мигрантима, али очигледно мање од 450 gendera и још пар woke будалаштина. Јесте, Трамп је мизогиниста (премда мислим да је превасходно сексуални предатор, али једно не искључује друго), дио је естаблишмента, али је опет пријемчивији масама него фенсерај холивудски. 

Ништа од овога што ви казујете мени није далеко.

Али треба добро схватити зашто је изгубљена средња класа, која у демократији и даље води главну ријеч, а не константно пребацивати да је Трамп то и то. Јесте! Али то не аболира демократе чињенице да су изгубили компас. И то треба да прихвате и промјени курс.

И ту мислим да је највећи разлог. Толика охолост да је само њихово мишљење релевантно је у некој мјери створила Трамполики кадар. 

Што више они иде у лијево, ови иду у десно. Вјерујем да је јака демократска странка која ће направити отклон од наведених ствари нешто најбоље што овај резултат Трампа може да изроди. Јер ће се онда обје партије одбијати од екстрема.

И ја опет понављам између та два зла, за моје стандарде, бирам мање.

Доста некохерентан пост, могао сам га боље спојити, али немам времена.  Обавезе малца диктирају да већ требам бити у кревету, а поштујем ваш форумашки опус да издвојим времена за један одговор.

• Like 3

25 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Zato sto automatski on postaje predsednik ako se ovom nesto desi... 

Teoretski moguće, ali to ne znači da će dobiti već sledeće izbore. Džerald Ford je kao podpredsednik nasledio Niksona pa je izgubio od Džimi Kartera.

Gubili su tekući predsednici i stranačke izbore (Lindon Džonson 1968. na primer), sa američkim predsedničkim izborima nikad nisi načisto.

Just now, Stiletto said:

Teoretski moguće, ali to ne znači da će dobiti već sledeće izbore. Džerald Ford je kao podpredsednik nasledio Niksona pa je izgubio od Džimi Kartera.

Gubili su tekući predsednici i stranačke izbore (Lindon Džonson 1968. na primer), sa američkim predsedničkim izborima nikad nisi načisto.

Pa ne znaci, ali ni ne znaci da nece npr za dve godine napraviti gomulu stete u tom slucaju. 

sjatila se americka politika da udovolji dvojici naturalizovanih milijardera

41 minutes ago, Angelia said:

Ajde da ne pricate gluposti. Za tako nesto je potrebno da prodju filibuster, sto znaci da Dems glasaju za promenu ustava. Zato je I ta prica o diktatoru bila samo za budale koji ne znaju sistem. Bezvezno zaplasivanje ljudi. 

Edit: pogodite ko je podrzavao ideju da se ukine filibuster 🙄

Temelji tranpove kampanje (i zidovi i krov) je bilo zaplašivanje ljudi.

Imigranti jedu pse i mačke za primer.

• Like 1

48 minutes ago, Smrtokapa said:

Hiroviti narcis vs socijalno neprilagođeni ekscentrik, šta bi uopšte moglo poći naopako? :classic_biggrin:

Ma bice tu svega. Kad je Tramp ucenjivao Ukrajinu i dejtovao debeljka sa raketama bice decja posla sad kad su uloge jos vece: mir izmedju Rusije i unistene Ukrajine, Kina i sva tehnologija koju je Mask poklonio Kini itd.

33 minutes ago, Big Ticket said:

@DameTime@PorodicneVrijednosti

Јесте, са доста ствари ваших се слажем и разумијем их, али имам дојам да ни једну од ствари за коју већина сматра да удаљава гласаче од демократе (ја сам само пар набројао), не желите да усвојите.

Јесте, идиотска је прича о љубимцима и мигрантима, али очигледно мање од 450 gendera и још пар woke будалаштина. Јесте, Трамп је мизогиниста (премда мислим да је превасходно сексуални предатор, али једно не искључује друго), дио је естаблишмента, али је опет пријемчивији масама него фенсерај холивудски. 

Ништа од овога што ви казујете мени није далеко.

Али треба добро схватити зашто је изгубљена средња класа, која у демократији и даље води главну ријеч, а не константно пребацивати да је Трамп то и то. Јесте! Али то не аболира демократе чињенице да су изгубили компас. И то треба да прихвате и промјени курс.

И ту мислим да је највећи разлог. Толика охолост да је само њихово мишљење релевантно је у некој мјери створила Трамполики кадар. 

Што више они иде у лијево, ови иду у десно. Вјерујем да је јака демократска странка која ће направити отклон од наведених ствари нешто најбоље што овај резултат Трампа може да изроди. Јер ће се онда обје партије одбијати од екстрема.

Доста некохерентан пост, могао сам га боље спојити, али немам времена.  Обавезе малца диктирају да већ требам бити у кревету, а поштујем ваш форумашки опус да издвојим времена за један одговор.

Izdvojiću samo neke stvari...

Јесте, идиотска је прича о љубимцима и мигрантима, али очигледно мање од 450 gendera и још пар woke будалаштина. - Pa ne može da bude manje. Tj. može ali usudiću se da kažem kako je problem u onima koji veruju u te Trampove budalaštine, a da su "woke budalaštine" tu samo izgovor i opravdanje. Zašto republikance toliko vređa šta bilo ko radi sa svojim telom, bilo žene koje žele da abortiraju, bilo oni koji žele da menjaju pol? Tvrde kako se "nameću woke budalaštine", a u isto vreme je njihov odnos prema Trampu kultistički.

Али то не аболира демократе чињенице да су изгубили компас. И то треба да прихвате и промјени курс. - Da li bi zaista promena kursa demokrata, koja u nekoj meri jeste potrebna, dovela do toga da značajan broj prethodno pomenutih kultista prestane da obožava Trampa? Teško, a i ako postoji deo njih, veruj mi da je taj broj zanemarljiv.

Толика охолост да је само њихово мишљење релевантно је у некој мјери створила Трамполики кадар. Што више они иде у лијево, ови иду у десно. - U ovakvim situacijama i imaš neki vid povratne sprege. Samo bih rekla da odnos demokrata ne stvara ovo ili ono, već ga samo izroni na površinu. Naravno da onda kada u jednom društvu dođe do isticanja demokratskih i liberalnih vrednosti, oni koje to "žulja" takođe postanu glasniji, jer oni žele da nametnu svoju agendu. 

Na kraju, meni nije jasno, čak i kad tvoje argumente uzmem u obzir i prihvatim ih...

Kakvi su to standardi po kojima je mizogini, rasistički i fašistički nastrojen oportunista sa idejom stvaranja kulta ličnosti, propali biznismen, lažov koji zarađuje na toj istoj srednjoj klasi koju odjednom navodno štiti... manje zlo u celoj priči? 

Dakle tu istu srednju klasu koju su navodno demokrate "napustile",  Trump gleda još više da ojadi, pod parolama svog MAGA kulta koji je zapravo njegov kult ličnosti.

P.S. Srednju klasu nisu napustile demokrate, već kapitalizam. U svemu tome je Kamala makar bila kandidatkinja koja se zalaže za socijalne politike u USA.

• Like 4
  • Thanks 2

26 minutes ago, nonick said:

Ma bice tu svega. Kad je Tramp ucenjivao Ukrajinu i dejtovao debeljka sa raketama bice decja posla sad kad su uloge jos vece: mir izmedju Rusije i unistene Ukrajine, Kina i sva tehnologija koju je Mask poklonio Kini itd.

Vec je pocelo. Prete da ce izaci is Nato-a ako neka evropska zemlja uvede regulative na x. 

46 minutes ago, Helena said:

Temelji tranpove kampanje (i zidovi i krov) je bilo zaplašivanje ljudi.

Imigranti jedu pse i mačke za primer.

Tebe zastrasuje izjava da imigranti jedu pse I macke? A ne da ce na vlast doci Hitler, da ce napraviti koncentracione logore, da ce zemlja postati diktatura, I da su ovo zadnji demokratski izbori, da ce zenama uzeti pravo glasa, zabraniti abortus, uvesto fashizam, rasturiti mesane brakove da spoji belce sa belcima,  ukinuti ustav.... cudno merilo imas za zastrasivanje.

32 minutes ago, DameTime said:

Zašto republikance toliko vređa šta bilo ko radi sa svojim telom, bilo žene koje žele da abortiraju, bilo oni koji žele da menjaju pol?

Ja sam generalno jako liberalan (za razliku od tvoje zemljakinje 😃), zabole me patka (da prostiš) za to šta ko radi sa svojim telom. 

Ali, i mene u poslednje vreme smara ta transgender/non-binary/they-them/what is a woman priča. Ne samo da me smara, već me i jako nervira. Toliko je dovedena u fokus javnog života, da polako ali sigurno prodire u sve pore života običnog čoveka, koga to nimalo ne interesuje. Počevši od kasapljenja jezika (kako ga većina vidi), a što je najbanalnije, preko forsiranja DEI, pa do medicinskih promena pola maloletne dece. E sad, ako mene nervira, onda mogu da zamislim kako nervira konzerve iz USA. Konzervativno vaspitan glasač to nikad, i podvučeno nikad, neće prihvatiti i svi oni koji se za to zalažu, nikad neće nijednog takvog glasača preobratiti. A Amerika jeste uglavnom konzervativna zemlja. 

• Like 13

4 minutes ago, Eddard said:

Ja sam generalno jako liberalan (za razliku od tvoje zemljakinje 😃), zabole me patka (da prostiš) za to šta ko radi sa svojim telom. 

Ali, i mene u poslednje vreme smara ta transgender/non-binary/they-them/what is a woman priča. Ne samo da me smara, već me i jako nervira. Toliko je dovedena u fokus javnog života, da polako ali sigurno prodire u sve pore života običnog čoveka, koga to nimalo ne interesuje. Počevši od kasapljenja jezika (kako ga većina vidi), a što je najbanalnije, preko forsiranja DEI, pa do medicinskih promena pola maloletne dece. E sad, ako mene nervira, onda mogu da zamislim kako nervira konzerve iz USA. Konzervativno vaspitan glasač to nikad, i podvučeno nikad, neće prihvatiti i svi oni koji se za to zalažu, nikad neće nijednog takvog glasača preobratiti. A Amerika jeste uglavnom konzervativna zemlja. 

Sve se slazem sa tobom (opisao si mene u prvoj recenici). Samo jednu malu digresiju da napravim. 

Pocelo je sa wc-ima. Tu je drama prerasla u nevidjenu kakofoniju sa obe strane. Nastavilo se ubijanjem transgendera od Teksasa pa nadalje. Oni, kao i svi ostali koriste iste platforme da pricaju o svojim problemima, a njihovi problemi uzasno idu na zivce velikom broju koji naprave od toga dramu kao da je kraj sveta. 

Kada te niko ne napada, nemas razloga da se branis, zar ne?

19 minutes ago, Eddard said:

Ovo se već dešava, ne? 

Naravno da se desava, umiru kao muve i ne samo trudnice od pobacaja, nego sada vise nema lekara koji ce uraditi histerektomiju. Znaci u polovini drzava su zene koje dobiju rak materice osudjene na smrt. Plus, briga za decom je toliko velika da je sasvim uredu da dvanaestogodisnjak radja dete silovatelja. 

• Like 1

28 minutes ago, Eddard said:

Ovo se već dešava, ne? 

Ne na nacionalnom nivou, ostale drzave imaju pravo da biraju. Zamisli kod mene u FL nije prosao amandman na referendumu, zato sto je bio napisan tako da nema ogranicenja do rodjenja, I da uz to moze da se cita kao pravo koje gradjani treba da finansiraju. Umesto, nesto razumno. A I drzave koje imaju heartbeat zabrane, imaju izuzetke.

Naravno, treba edukovati lekare, a ne da odbijaju zdravstvenu brigu jer su poverovali medijima.

8 minutes ago, Angelia said:

Ne na nacionalnom nivou, ostale drzave imaju pravo da biraju. Zamisli kod mene u FL nije prosao amandman na referendumu, zato sto je bio napisan tako da nema ogranicenja do rodjenja, I da uz to moze da se cita kao pravo koje gradjani treba da finansiraju. Umesto, nesto razumno. A I drzave koje imaju heartbeat zabrane, imaju izuzetke.

Naravno, treba edukovati lekare, a ne da odbijaju zdravstvenu brigu jer su poverovali medijima.

Ma ko finansira abortuse, kakve su to gluposti? 

Ne mozes da edukujes lekare koji su vec edukovani kada im vise u najmanju ruku preti oduzimanje licence u ono goru da idu u zatvor. Tako da se pokupe i odu u drugi state da rade... 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂

Malo zabavne pauze 🙂 Bill Maher:

"Trump won all the swings [states], all seven, and he ran the table," the comic said. 

"Trump won so big, today he called the Secretary of State in Georgia and he asked him to lose him 11,000 votes," Maher quipped, referencing  Trump’s 2020 phone call to Georgia officials asking them to help find him the amount of votes he needed to overcome then-candidate Joe Biden’s lead in the state.

39 minutes ago, Eddard said:

I ja sam liberalna... 😉 

39 minutes ago, Eddard said:

Što naravno ne znači da ne možemo biti kritični prema određenim stavovima i praksama.

Non-binary tj. they-them je "problem" prvenstveno jer mi se čini da je unelo konfuziju ljudima. Odjednom su svi they-them, kao neka tinejdž faza kroz koju prođu, pa ipak shvate da su she-her ili he-him. 

Promena pola maloletnoj deci i forsiranje rodnog identiteta, dok još uvek nisu ni svesna šta je to, jeste problem. Kao što je problem i forsiranje transfobije tamo gde je nema (npr. ako se buniš da se trans žene i žene takmiče u istoj sportskoj kategoriji).

Ali sve to je nikakav argument onima koji glasaju za Trampa, već samo izgovor da unleash-uju svoje desničarske stavove. Jao vidi šta nam rade woke levičari libtardi.

• Like 2