Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

McCarthy

Recommended Posts

52 minutes ago, JPM said:

Nemci, bezmalo najproduhovljeniji, filozofski nastrojen narod, u odredjenom istorijskom trenutku, birali su Hitlera. Tako da, pustite vi inteligenciju naroda, svako doba nosi svoje posledice, a kada se steknu uslovi i sam djavo moze da zasedne na vlast. 

Dolazak SNS-a na vlast je posledica cinjenja ili necinjenja onih koji su obecali kule i gradove a isporucili gradjevinski pesak.

Upravo iz tog razloga sto su Nemci sebe videli kao produhovljen narod koji je ponizen su birali Hitlera, koji je posle uzurpirao sve poluge vlasti i sklonio sve koji su shvatili koga su izabrali a imali su neku moc.

Isto tako i ovde, reakcionasko drustvo koje isuvise pojednostavljuje stvari dovodi do ovakvih izbora.

Sad ce da se analiziraju grupe podeljene po polu, rasi, etnickoj pripadnosti, godinama i da se gleda zbog cega su ovi glasali predominantno ovako a trebalo je onako, ali je i to potpuno pogresan pristup, zbog cega su i izgubljeni izbori.

Mora da se napravi temeljna agenda i plan na osnovu tema koje zanimaju Amerikance, i da se one stave u prvi plan. One koje ih ne zanimaju a bitne su, kao na primer spoljno-politicka pozicija Amerike, da im se objasni zasto je bitno.

A ne da se na osnovu toga sto ima mnogo muslimana u kljucnim drzavama ti pokusavas da u poslednjem trenutku nesto kritikujes Izrael - nece ti verovati.

Ili da na osnovu toga sto vidis da latino populacija glasa za Trampa dovodis Dzenifer Lopez da te podrzi.

Tim ljudima se igralo na note i najnize porive godinama. Spustanjem na taj nivo neces nista dobiti, zato sto ne izgledas iskreno.

Ako zelis da igras na tu kartu, onda se cetiri godine unapred priprema platforma sa fokusom na kategoriju koja ti dobija izbore u swing stateu, sto demokrate ocigledno nisu uradile.

S tim sto je i to pogresno! I jedna od najpogresnijih stvari vezana za ovakav sistem izbora u Americi, gde ti znas da je Kalifornija plava a Teksas crven ko god da se takmici, ti ljudi se mogu osetiti zaboravljenim i skrajnutim a predstavljaju ogroman procenat stanovnistva Amerike.

Trenutno to ne vidimo jer su kandidati izuzetno podeljeni, ali u trenutku kada budemo imali dva bolja kandidata bice moguca tektonska pomeranja u tome kako glasa koja drzava.

• Like 2

Једва чекам брата што грми. Какву је предикцију базирану на истраживању испоручивао, свака част!

Буквално је све погодио, чак није ни било тијесно.

Још нешто, фасцинантно је колико су мејнстрим медији у САД труба. Једино што су успјели је да константном демонизовањем републиканаца им хомогенизују бирачко тијело. Мораће љевица да прихвати на тежи начин да су отишли превише лијево. 

Већи утицај је имало пар гостовања на подкастима, него сво дивљање медија.

Маск је један велики побједник такође!

Edited by Big Ticket
  • Like 10
  • Love 1

13 minutes ago, Selina said:

Evropa histerise vec 8 godina, a kako ce i sta ce sada, ne znam tacno.

A briselski establishment sada gleda kako ce i sta ce, a to ce se svesti na to da pocnu  da jos vise pljackaju svoje

"podanike" nego para sve manje i manje.

Evropski i briselski establisment  - da li to behu oni ljudi koji su prethodnih nedelja dosli na rukoljub Aleksandru Vucicu a sve radi litijuma?

Kristofel Hil je bio jedan od najvecih branistelja Vucicevih kradja na izborima i progona ljudi i medija, odmah do ruskog i kineskog ambasadora.Kako se sada ponasa mogao bi komotno  postane kolumnista u Informeru ili Poretku.Litijum Kris...

Vucic se bas "napatio" za vreme Bajdenove administracije koje nigde nije bilo kada se ,na primer,desila kradja na lokanim izborima ove godine.

• Like 1
  • Thanks 1

14 minutes ago, Nicklord said:

Kamala bi dobila izbore da su bili dan nakon debate kad je počistila Trampa jedan na jedan. Problem je što ništa nije uradila sa tim hajpom posle toga.

Ako gledamo čisto sa strane kampanje i ignorišemo da ljudi glasaju za osuđenog krimosa 😄

Da bi neki problem resio mora prvo da se razume da problem postoji, a ne kao Kamala da trazis podrsku kod lepih, bogatih

i ne mnogo pametnih. Tramp je to razumeo, iako u njehovom zivotu to uopste i ne postoji, ali se to  nije doticao ni Kenedija, a ni Obame,

ali su bili pametni ljudi ( ovaj je jos uvek pametan) pa su shvatali sta je problem obicnog coveka.

Tramp je to u svakom svom shou programu i ponavljao: skupa svakodnevnica, nekontrolisan priliv migranata,

vokizam ( to ljudi u Srbiji ne razumeju jer i ne postoji, ali ljude dovodi do belog usijanja), ali i nemogucnost Amerike

da resava sve ratove i konflikte ovog sveta koje usput i finansira.

• Like 1

3 minutes ago, McLeod said:

Upravo iz tog razloga sto su Nemci sebe videli kao produhovljen narod koji je ponizen su birali Hitlera, koji je posle uzurpirao sve poluge vlasti i sklonio sve koji su shvatili koga su izabrali a imali su neku moc.

Pa da. Ali oni i jesu bili ponizeni. To je rezultiralo povoljnim istorijskim momentom da se narodu servira nacional-socijalisticka prica koju je servirao Hitler. Zato kazem, u odredjenim istorijskim momentima mozes da prodas odredjenu pricicu ljudima. I to se vrti u krug.

Sada jaca nacionalna struja. Ljudi su se razocarali u liberalnu ideologiju. Jer je bila previse bajkovita.

2 hours ago, fancy said:

Nisam se mnogo bavio ovim izborima jer mislim da bi za Ameriku najbolje bilo da obe ponuđene opcije nestanu na đubrištu istorije, ali Repsi su pokazali da su, makar i iz nužde, bliži tradicionalnom američkom duhu i sve uvrede, bes i ljutnju gubitnici bolje da usmere ka sebi i zapitaju se kako je došlo do toga da profilišu svoju politiku po šablonu popularnih trendova s društvenih mreža.

Ovo nije bio izbor Regan - Karter.

S jedne strane dokazani lažov, lopov, sex offender, mizogini idiot iza koga stoji gomila još gorih morona koji će sve da učine da naprave haos po svetu i u USA.

Protiv toga (a već sam napisaso ranije da je za normalne ljude sasvim dovoljno ko je ovaj gore) bi trebao biti svako sa dva grama mozga. Ne postoji jedna jedina stvar za koju bi vredelo reći da je pozitivna kod tih maga retarda. NE POSTOJI.

Ekonomski, društveni, pravni, svi argumenti su protiv toga, koliko god se upinjali, činjenice su činjenice.

Pokazalo se, što je najporaznije, da je većinski američko glasačko telo gore od srpskog (eto i to sam napisao).

• Like 4
  • Ha-ha 1

3 minutes ago, shonke said:

Ovo nije bio izbor Regan - Karter.

S jedne strane dokazani lažov, lopov, sex offender, mizogini idiot iza koga stoji gomila još gorih morona koji će sve da učine da naprave haos po svetu i u USA.

NIsu ga napravili u prethodnoj reinkarnaciji, zasto bi ga pravili sada?

Crveno na rados' , sala mala, sustinski mi sve jedno.

1 hour ago, Henry Chinaski said:

Što se tiče spoljne politike, jednostavno će dotok naoružanja ka Ukrajini stati, i bez američkog oružja Ukrajina može da izdrži od 4-6 mjeseci.

Jedina dobra stvar je što Tramp ima nerealan ego, pa će vjerovatno pokušati da on prekine rat nekim mirovnim ugovorom.

Ako bi gledali ljudski najbitnija stvar je da se zaustavi pogibija.

Ni ovo do sada nije dalo nikakav rezultat sem gubljenja zivota na obe strane. Ukrajina je svakako unistena drzava kojoj ce decenije trebati da se vrati u bilo kakvu normalu ako je to ikako moguce.

Geografski polozaj im je takav kakav je.

1 hour ago, Tex_Willer said:

Ja sam ubedjen da ce prosecan Amer bolje živeti za 4g nego danas, a to je njima apsolutno bitno, sto bi i nama trebalo biti.

Spolja ce biti promena, u Moskvi se slavi u Pekingu ne, sto se nas tice verujem da represija Kurtija staje, Grenel koliko vidim postaje zaduzen za spoljne poslove i to je vrlo bitno.

Vrlo je moguće da ce biti predloženo deljenje Kosova, gde bi Srbija dobila taj severni deo sto je po meni i neki maksimum, plus samo pitanje bi se resilo nakon x godina...

Dal' jos uopste neko veruje da je to moguce, takva sansa je propustena pre mnogo godina.

1 hour ago, McLeod said:

Nisu problem greske demokrata koje su pokusali da isprave sa Haris koja zbrda zdola pokusava da se umili odredjenim grupama, problem je nedostatak inteligencije kod tog radnog naroda koji mozda oseca i mrzi demokrate jer su drugaciji od njih ne shvatajuci da je Tramp bukvalno definicija establismenta najgore vrste, koji samo igra na najnize porive. Meni je to najfascinantnije od svega, socioloski, sto je Tramp ubedio dobar deo Amerikanaca da je isti kao oni. I ajde da se tu radi o nekim American Dream spekulantima, ne, tu se radi o radnicima koji njemu vise veruju da ce im plata biti bolja i da ce moci da trose kao nekad. Ja nemam mogucnost da izvedem drugi zakljucak za tu sumanutost nego da su ljudi prosto glupi i da ima mnogo vise oportunista nego sto mislimo.

Naravno , i to ti postaje jasno kad cujes razmisljanja tih Trump sektasa. I za vreme primaries su radili istrazivanja koja su pokazala da je 80% za njega, makar lezao u zatvoru. Jedino mu mozda ubistvo ne bi oprostili , ali mozda. Ne postoji kriticko misljenje kod njih, samo slepa poslusnost i mrznja prema onome sto ne razumeju.

Americko drustvo je tehnoloski napredno ali civilizacijski zaostalo. Greska je demokrata sto su mislii da je drustvo sazrelo da ima zenu predsednika, pa jos tamnoputu. Onda im je bela Amerika, najvise ruralna, pokazala da je to za njih nezamislivo. Oni jos u 2024. pricaju o pravu na abortus i to je za njih tema za izbore.

Glas za Trumpa je glas revolta i mrznje prema pametnijim i sposobnijim od njih. Kao i kod ostalih populista. Naravno on je jedan od njih, iako nikad nista radio nije, igra golf po ceo dan i prica koliko para ima. 

- oni nece vise da SAD finansira ratove, ali su zdusno bili uz Busa kada ih je pokretao i doveo ekonomiju do propasti. 

- mrze zene, narocito uspesne. Pa i ako je Trump silovao neku, kakve veze ima....

- zaboravili zid prema Meksiku, poslove koje ce da vrati itd...

- od cena hrane ili imigracije, bitnije im je da mogu da se naoruzavaju do besvesti, da imaju sve od tenka do i zolje ako treba

Evropa mozda se i opameti da shvati da ne moze buducnost da bazira na tome, kako ce neki hilbili iz Dzordzije da glasa i da odlucuje o njenoj bezbednosti.

• Like 6
  • Ha-ha 1

8 minutes ago, JPM said:

Pa da. Ali oni i jesu bili ponizeni. To je rezultiralo povoljnim istorijskim momentom da se narodu servira nacional-socijalisticka prica koju je servirao Hitler. Zato kazem, u odredjenim istorijskim momentima mozes da prodas odredjenu pricicu ljudima. I to se vrti u krug.

Sada jaca nacionalna struja. Ljudi su se razocarali u liberalnu ideologiju. Jer je bila previse bajkovita.

Pa, i da i ne.

Ljudi nisu mogli da se razocaraju u liberalnu ideologiju jer tako nesto ne postoji.

Jos jedna od fascinantnih stvari mi je nacin na koji su retrogradni politicari uspeli da naprave neki bauk i agendu od tzv. neoliberalizma i modernog nacina zivota. Uspeli su da spoje nespojive stvari u splacine i to prospu iz kofe, a njihovi glasaci to pokusaju kao svinje. Za to stvarno skidam kapu koju ne nosim, cisto sa marketinske strane gledano.

Ljudi imaju problem sada jer ekonomski stoje losije i onda se okrecu nekom drugom jer misle da ce im promena doneti boljitak.

Ako je nekad to i imalo smisla, moze da ima smisla sa kandidatom koji ima odredjenu agendu i plan, a da je ovaj drugi zasrao.

A ovde konkretno niti je ovaj drugi nesto posebno zasrao bar na tom unutrasnjem planu, niti Tramp ima agendu. Ljudi su na ovim izborima bili previse emotivno stimulisani, to ne treba ni pokusavati da se objasni racionalno.

Cak vise smisla ima reci da je bar 50 miliona ljudi u Americi retardirano. Naravno da nije, ali ako pokusavamo da ovo objasnimo racionalno to je pre zakljucak nego ovo gore sto si ti izneo, bar po mom misljenju.

• Like 3

Nisu mi jasni ovi ljudi sto pisu laku noc Ameriko... ni prvi ni poslednji put da se izabere idiot (real one ili lookalike) za predsednika. Ta drzava funkcionise kao tanker, moze malo da se zaokrene, ali tesko da ide u rikverc. A lep je imao fancy post vezan za demokrate, i mislim da svi sto pisu vezano za "personalne izbore" mase ceo fudbal. Biranje Trampa (opet) je prvenstveno dokaz koliko su plavi odvojeni od realnosti. Mislim da su vecini ovde, a meni sigurno (jer u svoje ime mogu da govorim) liberalne ideje blize od konzervi. Ali to sta propagira demokratska stranka u US, apsolutno nema veze sa tim sta ta ideja treba da predstavlja. Tako da, da: neka utrose neke godine 4 ili 8 i neka izadju sa necim sa cim ce vecina moci da se identifikuje a ne da plase celu zemlju narandzastim strasilom. Taj put podele (a moze se dosta i ovde primetiti) je playground u kom se ljudi kao Tramp osecaju kao kod kuce. 

A za svet, gomila stvari ce biti bolja. Ako ovo dovede do promena u Briselu - good riddance. Zelenski... tesko je recima opisati koliki je taj covek idiot, i on mi je u grupi sam pao sam se ubio. Jedino koga mi je zao su narodi tipa Madjari ili Srbi i slicno. Tu ce lokalni serifi da vide ovo kao potvrdu njihovih vrednosti i da nastave da jashu jako i do samog kraja.  

• Like 2
  • Thanks 1

I ovo:

Dodao bih još nešto. I opet vidim paralelu sa našom politikom, iako ne volim paralele, nemoguće ih je izbeći

Demsi su pokušali da dobiju izbore sa US Marinikom Tepić. Oportunistom. Mediokritetom. Osobom koja nema ništa da kaže i uradi. Ok, nisu demsi imali mnogo opcija nakon što je bilo jasno da Bajden na izborni dan možda neće znati da li su izbori ili Kentucky derby. Takve osobe, inače, delom zbog ljudske prirode i kako izgleda average voter a delom i zbog animoziteta koji lako navuku - predstavljaju takođe problem za demokratiju i izostanak brane od ovakvih ludaka poput Trampa (ili ovde psihopate). Jedno veliko ništa od osobe, slično kao i Marinika. Gomila opštih mesta i reči i onda to bude landslide za Trampove, Vučiće i ostale 

• Like 1
  • Thanks 1

1 minute ago, McLeod said:

Ljudi nisu mogli da se razocaraju u liberalnu ideologiju jer tako nesto ne postoji.

Postojala je prica koja je mnogo obecavala a nije isporucila nista.

2 minutes ago, McLeod said:

Za to stvarno skidam kapu koju ne nosim, cisto sa marketinske strane gledano.

Ovo ti je uobicajeno prodavanje najstarije price. Najlakse prodas pricu o nebeskom narodu i kako si bas ti iznad nekog Madjara ili Danca. To svi pokusaju kao pricu. Tako je i Tramp ponudio jeftinu pricu o nacionalizmu (pazi Amerima prica o nacionalizmu...) i o uzimanju radnih mesta od jadnih starosedeocima. Jebem li ga, mozda je inicijalno mislio na Indijance 🙂 

Slazem se da Tramp nema agendu, ali je ponudio tu lako pevljivu pricu. Sa druge strane, Demokrate su ponudile sta? 

Problem je sto narod da bi pravio pametne odluke mora biti svestan sta su realni interesi jedne skupine ljudi na jednoj teritoriji, a to nije ni nacija, ni boja koze ni religija. To je ekonomski prosperitet, vladavina prava i bezbednost. Ali to su teske price za servirati ljudima u kratkom roku. Za to je potrebno sazrevanje cele nacije. Govorimo o mozda cak par stotina godina. Kontinualnog napretka. Bez ratova i velikih katastrofa koje ozivljavaju nacionalizam.

7 minutes ago, suptil said:

Ukoliko republikanski predsednicki kandidat dobije izbore, ukoliko republikanci uzmu kongres i senat, o cemu mi ovde pricamo? Demokrate su oduvane i potucene do nogu. 

Pricamo kako je 150 miliona Amerikanaca mnogo glupo i zaostalo, a mi , jel iz Srbije, to mnogo dobro znamo jer smo ( istorijski

dokazano) najpametniji na svetu,  a i star smo narod😀

Da samo dodam ovo - tehnicka greska Demokrata posle Obame (koji uopste nije projektovan da bude predsednik, da vas podsetim, projektovali su Hilari, on je dosao maltene niotkuda) je sto su hteli da urade fast forward 50 godina i bave se lgbtqcisgenderitd+ stvarima dok po Alabami rednek savatava rodjaku.

Ne zato sto ne treba da se drustvo modernizuje i liberalizuje, nego sto su se osilili i zaboravili kako ogroman broj stanovnika te drzave zivi, i da se pravi podela koja je sve ostrija, iako se cinilo da je sa tim zavrseno. Taj pokusaj fast forwarda je te podele probudio i bacio u prvi plan i onda je stvarno ironija sudbije da lik koji je definicija tog establismenta natera te hilbilije da listom glasaju za njega i jedu mu iz ruke, a on ih prvi prezire i misli da su idioti.

• Like 2
  • Thanks 1