Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja


McCarthy

Recommended Posts

On 2/25/2024 at 2:52 PM, Nek grmi jako said:

 

Ima ona, međutim, i treću mogućnost koja je, doduše, na dugom štapu, a to je da prihvati poraz na GOP predizborima, primiri se i sačeka eventualni neuspeh Trampa u novembru. I da se onda ponovo okrene ka republikanskim glasačima i da im postavi jednostavno pitanje - jesam li vam govorila da Tramp nema šanse da pobedi na izborima i da je trebalo da se odlučite za mene (imajući u vidu da trenutno minimalno vodi protiv Bajdena u anketama)?

 

To bi bio način da započne izgradnju temelja vlastite kampanje za izbore u 2028. godini.

 

....o da, procitala sam sve sto se po medijima nagadja oko njenog neodustajanja od izbora, sto se tice ove kvotovane mogucnosti, moje misljenje je da je ovo nesto kao poslednji ples Nikki H. u smislu da ce se potrositi jer je nedovoljno ...pa sad...neprijatno mi je reci da nije harizmaticna ali stvarno nije, recimo gdja Clinton je za nju izmislila politicki nastup bez obzira na ideologiju kojoj stremi. Kazem neprijatno je to sto kazem zato sto mozda `harizma` nije prava rec mozda se samo nisam setila boljeg opisa onoga sto vidim kada je gledam prilikom nastupa. Jos gore je a znam i da je ruzno ako kazem da bih se slozila sa opisom `bird brain` nikki :lol_2:

 

- Mislim da Birdbrain moze da pobedi samo u slucaju ogromnog talasa hejta prema trumpu, gde se ne razmislja ni o cemu vec samo o tome kako se zauvek otarasiti pepeljastog. (nije vise narandjast). Znaci ne javlja mi se Nikki h. u buducnosti. Do tada ce se pojaviti neka sjajna dama ....necemo da gledamo opet ovu svrakicu koja nije ostavila znacajniji trag za sobom - to za sada, ako nas ne iznenadi nekim `ludilom`)

 

 

Link to comment
Share on other sites

50 minutes ago, Mama_mia said:

 

...

- Mislim da Birdbrain moze da pobedi samo u slucaju ogromnog talasa hejta prema trumpu, gde se ne razmislja ni o cemu vec samo o tome kako se zauvek otarasiti pepeljastog. (nije vise narandjast). Znaci ne javlja mi se Nikki h. u buducnosti. Do tada ce se pojaviti neka sjajna dama ....necemo da gledamo opet ovu svrakicu koja nije ostavila znacajniji trag za sobom - to za sada, ako nas ne iznenadi nekim `ludilom`)

 

 

Ne javlja se vise ni glavnim finansijerima:

 

The political network financed largely by billionaire Charles Koch announced Sunday that it will no longer spend funds to support Nikki Haley's presidential bid.

Former President Donald Trump on Saturday swept to victory over Haley in South Carolina, her home state, where she once served as governor.

In an email obtained by NBC News, which was confirmed by two sources who received it, the network's advocacy arm said that following Haley’s loss in South Carolina, the group no longer believes it can make a meaningful difference for her in the race, senior adviser Emily Seidel said. Instead, Americans for Prosperity Action will focus its resources down the ballot on House and Senate races.

Link to comment
Share on other sites

Ne može baš sve da se kupi parama, to i finasijeri Niki Hejli shvataju kada je izgubila u svojoj državi uprkos činjenici da je potrošila 10 miliona dolara više od Trampa samo na reklame u SC..

 

Kad te neće - neće te. Ne može na silu.

 

I kad smo već kod donatora njene kampanje, veoma je interesantno to što je više od 5.000 njih, od najmanjih pa do najvećih, dakle onih milionskih, na izborima 2020. bilo registrovano u bazi donatora kampanje Džoa Bajdena. Što znači da joj nije pomogla ni ta svojevrsna diverzifikacija sredstava, pa čak ni registrovani glasači demokrata koji su se preregistrovali kako bi na izborima u SC (bilo ih sa neregistrovanima oko 5 odsto od ukupnog broja izašlih na predizbore u toj državi), a prethodnjo i u Nju Hempširu, glasali za nju.

 

I posle svih tih para, menjanja dresova donatora koji finansiraju Bajdena, a zatim i Hejli iako prema anketama nema aspolutno nikakve šanse da pobedi, kao i demsa i neregistrovanih koji su izlazili na GOP prajmarise kako bi odmogli Trampu i podržali Hejli, narandžasto-pepeljasti opet pobedi u svakoj od prve četiri države iz rasporeda, i to tako što ukupno izgubi tek nekoliko okruga... Što je prvi put u istoriji prajmarisa...

 

Ali gledajuči širu sliku i neke najnovije brojeve, pojavljuju se indikativni podaci koji donekle objašnjavaju tu Trampovu prpošnost i to jogunjenje čak i kad je opterećen desetinama optužnih tačaka, budući da i on redovno konzumira te podatke, pa se sa tom spoznajom o vlastitim šansama propinje na zadnje noge kao jelen dvogodac. Recimo, veoma je za njega značajno to što milenijalci i Hispanoamerikanci kreću sve više da naginju ka njemu u svakoj bogovetnoj anketi poslednjih nekoliko meseci, dok je generacija Z sa koledžima i dalje u velikoj meri demokratska, ali statistički i procentualno najmanje izlazi na birališta.

 

Stariji milenijalci su zabrinuti zbog migranata i ekonomije, dok su mlađi milenijalci iskusili sav čemer tržišta rada već čitavu deceniju. Bore se za porodice i da otplate dugove, te da priušte kvalitetnu zdravstvenu zaštitu... A troškovi života su značajno porasli, pa sada prosečan milenijalac kupuje svoj prvi dom sa 36 godina, između tri do osam godina kasnije nego što su to činili pripadnici prethodnih generacija.

 

U tom okruženju, istraživanja koje obuhvataju registrovane glasača starosti od 30 do 44 godine u neodlučnim državama (Arizoni, Džordžiji, Viskonsinu, Mičigenu, Pensilvaniji i Nevadi), daje Trampu prednost u odnosu na Bajdena. A u toj grupi je Bajden vodio sa šest procentnih poena u tesnoj pobedi 2020.

 

U međuvremenu, Pev Research Center izveštava: 

Latinosi su rasli po drugoj najbržoj stopi od bilo koje veće rasne i etničke grupe u američkom biračkom telu od poslednjih predsedničkih izbora. Procenjuje se da 36,2 miliona ima pravo glasa ove godine, u odnosu na 32,3 miliona u 2020. Ovo predstavlja 50 odsto ukupnog rasta broja birača sa pravom glasa tokom ovog perioda.

 

A sada upravo ti glasači sve više vide Trampa kao prvu opciju na sledećim izborima, pa prema rezultatima Ju-Es-Ej Tudeja i Univerziteta Safolk pokazuju da Bajden zaostaje za njim za 5 pp (39:34 za Trampa) odsto na nacionalnom nivou.  Uz to, nedavna anketa Si-Bi-Esa otkrila je da je preferencija latinoameričkih birača za Trampa porasla na 45 procenata, što mora da bode oči. Jer, taj broj premašuje čak i vrhunske performanse Džordža V. Buša iz 2004. godine, kada je reč o toj grupi glasača.

 

Pri tome, Tramp je 2020. osvojio samo 32 odsto latino glasača.

 

Tome treba pridodati i procentualno povećanje podrške kada je reč o afroamerikancima, zbog čega se Tramp, naizgled kao neka budala, sprda pominjući vezu između njega samog i njih kada je reč o nepravednom tretmanu koga zajednički podnose i trpe kada je reč o pravosuđu, te da je veća podrška koju dobija od afroamerikanaca u odnosu na prošle izbore posledica činjenice da ih more iste muke...

 

Na kraju krajeva, kada sve saberemo i oduzmemo, iako rezultati anketa variraju u zavisnosti od metodologije i veličine uzorka, osnovni trendovi ostaju neosporni. 

 

I to je Niki Hejli osetila na sopstvenoj koži... Čak i sa ove vremenske distance, skoro je neshvatljivo da su njeni finansijeri tolike pare ulupali u nju iako su im bili dostupni svi pomenuti podaci i sva ispitivanja javnog mnjenja koja ubedljivo favorizuju njenog protivnika u svakom mogućem aspektu delovanja.  

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Rascupana i izbezumljena antipaticna simpatizerka Hamasa, Rashida Tlaib, preko progresivaca preti Bidenu - If you don’t adopt our positions, “our voters” won’t support you or turn out in November.

...drugim recima od bidena za svoju podrsku traze milost za hamas. Naravno da je ova ucena teska glupost ali takvi su oni, jer im je u svakom slucaju bolji Biden od Trumpa.

 

 

inace, Michigan ne dozvoljava osudjenima za krivicna dela da glasaju dok su u zatvoru. (kazem zbog Trumpa) :wink2:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Za razliku od mnogih etničkih, starosnih i ostalih grupa koje su predmet raznih anketa, zaista nisam naišao na neku relevantnu anketu koja se bavi glasačima arapskog porekla.

 

To je prilična nepoznanica, barem što se tiče jasnih i neupitnih brojeva koji bi nam sugerisali na koji način se odvija sudar onoga što se dešava na Bliskom istoku sa namerama tih glasača i njihovim gibanjima na neku od strana, pa su jedine situacije, koje se mogu nazvati indikativnim, učestale pretnje pojedinaca koji predsavljaju neke arapske glasače da će aktuelna Bajdenova politika trpeti posledice u novembru.

 

Jer, ako bismo znali kolika je zaista ta pretnja i kako bi se ona u najtežim projekcijama reflektovala na Bajdenov rezultat na izborima, znali bismo i koliko aktuelna administracija mora da balansira i igra na žici kada je reć o arapskim glasačima.  

 

Bez toga je sve maltene tapkanje u mraku i svodi se samo na mogućnost koja provejava u nekim tekstovima, kao što je slučaj sa ovim teksom u Ju-Es-Sej Tudej -https://www.usatoday.com/story/news/politics/elections/2024/02/17/biden-israel-support-cost-arab-american-vote/72506837007/

Link to comment
Share on other sites

...hahaha pogledaj ovo, pa  normalno da progresivni levicari i sl. ne zele Bidena. Ali ako je to njamnjam0 sladoled iz Trumpove kule - sve mu je oprosteno :lol_2:

 

 Biden critics slam US President for eating ice cream as he answer questions on Gaza ceasefire

 

 

Link to comment
Share on other sites

Video sam sinoć.

 

Sad će da ga gađaju za ilegalne imigrante do sudnjega dana, na sve moguće načine, i sa sladoledom i bez njega, pogotovo kako budu rasli slučajevi kada ilegalni imigrant ubije neku Amerikanku, poput ubistva Lejken Rajli, ili sinoćnjeg silovanja maloletnice koje je počinio takođe ilegalni imigrant.

 

Pogotovo kada taj topik u nekim slučajevima prevazilazi ekonomiju za čak desetak odsto u raznim anketama... Što stavlja Bajdena u loš kontekst kako se god okrene, a sladoled je tu samo da začini grotesknost situacije u koju je sam sebe doveo.

 

I spektar tih mogućnost da ga nagaze širi se sve više, pa se sad ne pominje samo kriminalni aspekt kada je reč o bezbednosti, već i zdravstveni, imajući u vidu da u zemlju ulaze bez ikakve provere o vakcinaciji državljani zemalja koje se sauočavaju sa talasom morbila i drugih virusa.

 

I kad se sve te kategorije nađu u svojevrsnom nizu, odnosno kad vidiš da je neki ilegalni imigrant, posle catch&release, ubio neku Amerikanku dok je rekreativno trčala, drugi silovao maloletnicu a treći ušao u zemlju kao mogući rasadnik virusa, naravno da mnogi glasači počinju da se češu po glavi... A neki čak i tamo gde ih ne svrbi.

 

Zato su prvi put u istoriji američkih izbora ilegalni ulasci u zemlju na vrhu predizbornih topika, čak ispred ekonomije. Jer kako seješ - tako žanješ.  

 

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Nek grmi jako said:

Za razliku od mnogih etničkih, starosnih i ostalih grupa koje su predmet raznih anketa, zaista nisam naišao na neku relevantnu anketu koja se bavi glasačima arapskog porekla.

 

 

Rashida T. je neke odvojila za hor, ali to ne znaci da su kvalifikovani za glasanje......Ali totalno je to glupost - lepo im je receno - Necete Bidena - dobicete Trumpa, ako ih to nije uplasilo ne znam sta hoce....

 

Ne razmisljaju racionalno jer imaju direktivu, agenda je trenutno Gaza i po tome postupaju a obicnom us gradjaninu to nije shvatljivo, mislim kome jeste....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Sad sam baš na temi o Bliskom istoku pomenuo kakve bi refleksije moglo da izazove glasanje u Mičigenu.

 

Jer, do juče nismo mogli da izmerimo kog je inteziteta nezadovoljstvo arapskih glasača i progresivaca, ali od sinoć je to jasno kao dan. I to naravno ne znači da će svi ti nezadovoljni sada da glasaju za Trampa, ali dovoljno je da jedan relevantan broj takvih ostane kod kuće prilikom izbora u novembru - i eto problema.

 

Zato sam ubeđen da sledi nekakva promena kursa Bajdenove administracije na Bliskom istoku. Kakva i u kojoj meri - videćemo.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Nek grmi jako said:

Sad sam baš na temi o Bliskom istoku pomenuo kakve bi refleksije moglo da izazove glasanje u Mičigenu.

 

Jer, do juče nismo mogli da izmerimo kog je inteziteta nezadovoljstvo arapskih glasača i progresivaca, ali od sinoć je to jasno kao dan. I to naravno ne znači da će svi ti nezadovoljni sada da glasaju za Trampa, ali dovoljno je da jedan relevantan broj takvih ostane kod kuće prilikom izbora u novembru - i eto problema.

 

Zato sam ubeđen da sledi nekakva promena kursa Bajdenove administracije na Bliskom istoku. Kakva i u kojoj meri - videćemo.

Ne, USA nece menjati kurs. Nije ga nikad ni menjala. Ti glasaci sigurno nece dati svoje glasove Trampu jer je kod njega jasno

kako stvari stoje sa Izraelom.

Link to comment
Share on other sites

Iskombinovaće nešto kad muka natera...

 

Neće to sad biti kolosalna promena, zato sam i pomenuo balansiranje. Jer, kad pogledam sve te skupove i izjave tipa - Palestinian lives matter, pa onda i brojeve koje su ti ti skupovi direktno proizveli na prajmarisima u Mičigenu, iskustvo me uči da mora doći do nekakvog kompromisa. Barem u izbornoj godini.

 

Možda niste videli, ali precizirao sam da ti glasovi neće ići Trampu u novembru, ali kada ih Bajdenov izborni štab sagleda, njih brine i sama pomisao da neće izaći na izbore u znak protesta.

 

Podsećanja radi, 2020. godine arapski glasači i progresivci bili su nedvojbeno na Bajdenovoj strani, a danas mu u Mičigenu odbijaju lojalnost u skoro tačnom iznosu kolika je bila razlika kojom je pobedio Trampa u toj državi pre četiri godine.

 

Što je isuviše podudarnosti da bi bilo zanemareno i samo gurnuto pod tepih.

 

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Nek grmi jako said:

Iskombinovaće nešto kad muka natera...

 

Neće to sad biti kolosalna promena, zato sam i pomenuo balansiranje. Jer, kad pogledam sve te skupove i izjave tipa - Palestinian lives matter, pa onda i brojeve koje su ti ti skupovi direktno proizveli na prajmarisima u Mičigenu, iskustvo me uči da mora doći do nekakvog kompromisa. Barem u izbornoj godini.

 

Možda niste videli, ali precizirao sam da ti glasovi neće ići Trampu u novembru, ali kada ih Bajdenov izborni štab sagleda, njih brine i sama pomisao da neće izaći na izbore u znak protesta.

 

Podsećanja radi, 2020. godine arapski glasači i progresivci bili su nedvojbeno na Bajdenovoj strani, a danas mu u Mičigenu odbijaju lojalnost u skoro tačnom iznosu kolika je bila razlika kojom je pobedio Trampa u toj državi pre četiri godine.

 

Što je isuviše podudarnosti da bi bilo zanemareno i samo gurnuto pod tepih.

 

 

Da, u pravu si, njemu su potrebni glasovi, ne ljudi koji nece Trampa.

Bice nekih verbalnih akrobacija kao "sace, samo sto nije", ali Izrael ne moze da ceka jos pola godine sa nastavkom

svoje "specijalne operacije" u Gazi.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Selina said:

Ne, USA nece menjati kurs. Nije ga nikad ni menjala. Ti glasaci sigurno nece dati svoje glasove Trampu jer je kod njega jasno

kako stvari stoje sa Izraelom.

 

Dovoljno da ne glasaju u pa eto problema. Inače to je glupo iz perspektive podrške Palestincima jer sigurno im neće biti bolje ako Doni se vrati.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Zar su arapi vazni u USA ? Wiki kaze  "Today, Arabs make up roughly 1.2 percent of the overall U.S. " a ogromna vecina njih zivi u NY i blizoj okolini

 

a dodamo i ovo iz istog izvora "As of 2020, the core American Jewish population is estimated at 7.6 million people, accounting for 2.4% of the total US population."

Edited by ciao
Link to comment
Share on other sites

Just now, ciao said:

Zar su arapi vazni u USA ? Wiki kaze  "Today, Arabs make up roughly 1.2 percent of the overall U.S. " a ogromna vecina njih zivi u NY i blizoj okolini

Arapi i nisu toliko bitni ali muslim population je mnogo brojnija i uticajnija, jos od Cassius Clay vakta.

:default_coffee:

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, Kronostime said:

Arapi i nisu toliko bitni ali muslim population je mnogo brojnija i uticajnija, jos od Cassius Clay vakta.

:default_coffee:

 

Pogledah sad i za njih na wiki, kazu:

Islam is the third largest religion in the United States (1%), behind Christianity and Judaism, and equaling the shares of Buddhism and Hinduism.[1] A 2017 study estimated that 1.1% (or 3.45 million Americans) of the population of the United States are Muslim

 

Mozda je vazno sta kazu ali kao broj glasaca su zanemarljivi rekla bih

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Just now, ciao said:

Pogledah sad i za njih na wiki, kazu:

Islam is the third largest religion in the United States (1%), behind Christianity and Judaism, and equaling the shares of Buddhism and Hinduism.[1] A 2017 study estimated that 1.1% (or 3.45 million Americans) of the population of the United States are Muslim

 

Mozda je vazno sta kazu ali kao broj glasaca su zanemarljivi rekla bih

Mozda, mada statistika i nije toliko precizna - bitno je sta glasaci prepoznaju kao prioritet koji odlucuje za koga ce glasati.

Tu je vrlo nepredvidljiv teren za kandidate.

:default_coffee:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

To sto se tice muslim populacije, ima ih prilicno, rekoh li to vec, ali nisu svi podobni za glasanje. 

 

....a sada idemo malo da proverimo situaciju sa ilegalcima na granicama

 

Biden will visit Brownsville, Texas, which ranks as the 29th-most trafficked town by illegal border-crossers, according to data from U.S. Customs and Border Protection. 

Former President Trump, meanwhile, is set to hold a competing visit to the border, though he will arrive at Eagle Pass, Texas, one of the most heavily-trafficked  towns in the country.

 

...a zasto ne obrnuto?  :lol_2:

 

(retoricki i saljivo sam pitala, ne istinski)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...