rodriguez Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago On 2/6/2026 at 2:30 PM, Malkolm Brogdon said: Pa u najgorem slucaju mora i on da odobri to sto se postuje, mada bih pre rekao da je ovo licno on. 1
Dzoni_m Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Cik da vidimo da li bi bilo koji demokratski predsednik preziveo ovo. Ovo bi bilo odovljno za impicment. Crno da belo da je rasisticki olos, ali dzaba. Jos ce neko da nadrlja sto ce nazvati rasistom. 5
Eddard Posted 10 hours ago Posted 10 hours ago 4 hours ago, djura.net said: Vec veoma dugo slicno razmisljam. Po meni je nedvosmisleno da Trumpa 'imaju u saci' u Kremlju, Imaju li u šaci i 77 miliona Amerikanaca koji su glasali za budalu? 3
Helena Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 8 hours ago, Nek grmi jako said: Vaše pitanje je školski primer onoga o čemu pišem, dakle pokušaj da se kompleksna analiza svede na navijačku tribinu i na uputstvo za upotrebu tuđe svesti. Jer, logično je da se javi nejasnoća kada u predmetnom slučaju izdajete uputstvo za upotrebu svesti moje malenkosti, naročito ako sam u samom tekstu na koji ste se referisali (na čemu sam vam zahvalan jer mi dajete prostor za iznošenje stava) tu objavu nazvao skaradnošću i bljuvotinom, poput svih onih bljuvotina koje je taj čovek rekao i napisao, i opet postao predsednik SAD ne jednom, već - dva puta. Što nas najprirodnije dovodi u poziciju da se zapitamo kakvi su u očima glasača oni drugi kad takav čovek ne jednom, nego u dva navrata pobeđuje na izborima. Ali moj tekst nije moralna pridika o Trampovom ukusu, već o opasnom presedanu gde jedan čovek može da objavi šta god poželi jer poseduje moćan megafon, dok milioni drugih bivaju ućutkani zbog neuporedivo benignijih stvari. Mene ne brine Trampov nedostatak manira jer je on - one and done, već sistem koji je od slobode govora napravio privilegiju moćnih, koji će postojati i dugo nakon što Trampa prekriju snegovi i šaš... A da li znate ko je nekada branio glas slabijih i nemoćnijih. Upravo - levica, koja je nekada vodila klasnu borbu, brinula za radnička prava, zalagala se za redistribuciju bogatstva, sindikate i ekonomsku jednakost po skandinavskom modelu socijaldemokratije koji je bio vrhunac toga. Danas, međutim, svedočimo paradoksu, jer dok su nekadašnja levica i progresivne misli plovile ka lukama klasne jednakosti i pravima radnika, taj brod je polakice i laganezi promenio kurs odbacujući kao nepotreban teret i klasnu jednakost i pravo radnika, a ukrcavajući na palubu i u potpalublje identitetsku politiku i kulturne ratove. Putnici na brodu, logično, fizički ne mogu da osete promenu kursa, a nema ni zvezda na nebu poput slobode govora u tom ekočemberu, koje bi im bile orijentir kuda plovi njihov brod, pa ti putnici uljuljkani verom u staru rutu, nisu ni primetili da više ne plove ka skandinavskoj socijaldemokratiji, već su opasno blizu Sankt Peterburga iz doba Trockog... Gde se svako odstupanje od novouspostavljenog identitetskog koda kažnjava - izbacivanjem sa palube. Zato i vi sada od moje malenkosti tražite potvrdu svog ideološkog koda, dok moja malenkost ne piše o tome ko je dobar a ko loš u tom ringu, jer o tome već svi imaju stav i ja niti želim a niti mogu da ga promenim. Ja pišem o buci koju prave oni koji bi da uređuju tuđe misli... Možemo li o tome da razgovaramo, ili je jedino dozvoljeno birati boju dresa? Ja vas potpuno razumem, jer u tom novom svetu, centristički pogled se ne vidi kao balans, već kao ideološka pretnja. Razlog je banalan, baš kao i naša svakodnevica. jer mi živimo u digitalnoj krčmi u kojoj o Žikinoj dinastiji baš svaki gost ima čvrst stav i pravo da galami, poput tih sportista koje pominjete (kao i onih koji sada, poput Tajsona, brane Trampa), dok o Kantovoj Kritici čistog uma polemišu samo oni retki, tihi i često prokazani. Iluzija o samobitnosti nastaje kada ti gosti iz krčme, naoružani algoritmima, poveruju da je njihovo mišljenje o Žikinoj dinastiji relevantnije od Kantovog kategoričkog imperativa. Tako se stvara prostor u kojem je Jupiteru dozvoljeno da bude banalan, dok se nekima zamera što uopšte pokušavaju da budu temeljni u vlastitom stavu. Jer, u svetu koji slavi sirovu buku ušančen u ideološkim rovovima, intelektualna slojevitost postaje nedopustivi čin. Ja sam vrlo zadovoljna kako sam iskoristila tvoj dres, tvoju svest i tvoj kod, a budućnost očekujem sa malo većim optimizmom, jer ona omladina u Italiji je pokazala da za to ima osnova, kao i ljudi Minesote, kao večeras što će Bad Bani pokazati. Jedva čekam
Nek grmi jako Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) 42 minutes ago, Helena said: Ja sam vrlo zadovoljna kako sam iskoristila tvoj dres, tvoju svest i tvoj kod, a budućnost očekujem sa malo većim optimizmom, jer ona omladina u Italiji je pokazala da za to ima osnova, kao i ljudi Minesote, kao večeras što će Bad Bani pokazati. Jedva čekam Vidite kako je lako pronaći zajednička mala zadovoljstva, budući da sam i ja zadovoljan jer mi najobičnijim kvotovanjem pružate mogućnost da se izrazim. Jer kada se nakon nekakvih redova na ekranu, koji su ipak samo obični redovi iako ukazuju na to da je Jupiteru dozvoljeno ono što nije dozvoljeno volu, pojave reakcije kojima je cilj isključivo saterivanje u ideološki ćošak, to je zapravo vrhunski signal da živimo u svetu gde je svaka nijansa sive tretirana kao nedopustivost. I upravo pokazna vežba onoga što vam saopštavam... U tom svetu ne postoji analiza sistema ili princip slobode govora, već kao generalna odrednica prema svemu postoji samo tribalističko pitanje: da li si sa nama ili si protiv nas. I saplemenici se, kako to svakodnevno uviđamo, apsolutno uvek i bezrezervno okupe oko plemenskog totema ma kakva da je aktuelna tema, da li je reč o pancaneli i fjorentinskom bifteku, zapisima Evlije Ćelebije ili reklami za farmerke, sa unisonim rakursom i ireverzibilnim podređivanjem pojedinca zajedničkom performativnom besu. Zato se čak i pokušaj uvođenja Kanta ili klasne borbe u priču o Trampovom tvitu doživljava kao kvarenje prilično prizemne moralne bajke. Sa druge strane, upotreba mima ili fotke umesto argumenta ukazuje i na svojevrsnu autentifikaciju intelektualne inertnosti, budući da je u takvim krugovima ismevanje unutar ekočembera supstitut za debatu. Jer ako je teza o neoliberalizmu i identitetskim politikama neupitna i kroz prizmu dvostruke Trampove pobede - argumentum ad rem, budući da o njoj godinama unazad pišu i velikani leve misli, taj ekočember i ne pokušava da kroči u polje argumentovane debate u kojoj će sigurno izgubiti, već mimuje te činjenice kako bi one bile proglašene nerelevantnim. Jer, što bi rekli stari Anglosaksonci, to okruženje zavisi od pojma - virtue signaling, gde se od svakog pojedinca zahteva stalno javno potvrđivanje ideološko ispravnih stavova. I ako neko kaže - da, Trampov tvit je skaredan i bljak je, pa nastavi dalje, ekočember je zbunjen i ne zna gde ko udara jer se kvari inherentni ritual kolektivnog zgražavanja digitalnih narikača. Što, u krajnjoj konsenkvenci, na ekočember deluje kao nekakav partibrejker u njegovom prazniku mržnje. Pri tome, činjenica da neko zaista ne prepoznaje promenu kursa levice o kojoj pišem, sugeriše da je reč o konzumentima politike koji je konzumiraju kroz beskonačnost sadašnjeg trenutka društvenih mreža. Za njih istorija počinje i završava se današnjim skandalom i današnjim tvitom jer se pamćenje duže od preksinoć smatra opasnim, zato im pominjanje Trockog ili skandinavskog modela levice zvuči kao šifrovana poruka teorije zavere, a ne kao istorijski kontekst jasan da jasniji ne može da bude. I zato je sve to skupa svojevrsna virtualna čađava mehana, koju sam imao čast i privilegiju da ovde opišem, zahvaljujući i vašem kvotovanju mojih skromnih redova, kao digitalni prostor gde se glasnoća izjednačava sa istinom, a histerija sa katarzom. I zato se radi utvrđivanja ideološkog koda pominju nekakvi sportisti, kao da samo oni glasaju na izborima u SAD i kao da nema sportista koji podržavaju drugu stranu, jer su oni u virtualnoj čađavoj mehani ultimativni dokaz istine kao vidljivi i popularni, dok je Kant - nevidljiv i prokazan. A u okruženju koje nije prijateljski nastrojeno prema složenostima i prostoru koji je postao toliko ušančen u svoje ideološke rovove da svaki centristički ili analitički istup vidi kao diverziju, nedavno pomenuti digitalni gerilac unosi svetlo tamo gde je sve svedeno na Platonove senke... Na zidu pećine. Edited 8 hours ago by Nek grmi jako
Helena Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Mnogo buke ni oko čega Jupiter, pa Jupiter, pa sloboda govora jednako prostakluk. Elem, ne trebam ja tebi za slobodu izražavanja, ja sam te dozvola kao osobu da taj prostakluk/rasizam/licemerje etc jasno osudiš.
Nek grmi jako Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 14 minutes ago, Helena said: Mnogo buke ni oko čega Jupiter, pa Jupiter, pa sloboda govora jednako prostakluk. Elem, ne trebam ja tebi za slobodu izražavanja, ja sam te dozvola kao osobu da taj prostakluk/rasizam/licemerje etc jasno osudiš. Kako god, hvala vam na datom prostoru za razmenu mišljenja. Cenim to što me niste vređali na ličnom nivou, već ste mi umesto toga dozvolili da se moje skromne misli, pretočene u redove koje tvore reči, nađu na vašem ekranu. To je, imajući u vidu dužinu tih mojih upisa, danas retkost i zato ima težinu. Ako nekada poželite da ponovo pročitate šta moja malenkost misli o nekakvom slučaju, fenomenu, sportskom klubu, filmu ili nečemu drugom - tu sam. Ako ne, i to je u redu. Edited 7 hours ago by Nek grmi jako
Helena Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 3 hours ago, Henry Chinaski said: Ovo je AI Ali ovo nije U.S. Olympic Skier, Hunter Hess, a real Loser, says he doesn’t represent his Country in the current Winter Olympics. If that’s the case, he shouldn’t have tried out for the Team, and it’s too bad he’s on it. Very hard to root for someone like this. MAKE AMERICA GREAT AGAIN! Prilično su mu učitali, on i kolega su bili vrlo jasni u izražavanju. 1
rodriguez Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago 4 hours ago, Henry Chinaski said: Ovo je AI To više nije relevantno, pošto se i kroz AI sadržaj plasira non-AI sadržaj kao u ovom slučaju.
MeanMachine Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Bogme republikanski kandidati na zadnjih par lokalnih izbora potuceni samo tako i to u jasno crvenim okruzima, npr Tekas a sad i Luizijana. U Luizijani republikanci su kalirali 40 posto, Trump je tu Kamalu dobio preko 20% razlike a sad jer demokrata dobio sa nesto manje od 20% razlike! U okrugu u Teksasu su kalirali 30posto. Ovo ce ih samo motivisati da sto vise se drze plana kradje izbora 2026 da bi mogli da pripreme kradju 2028. Benon predlaze da ICE patrolira oko birackih mesta da bi obeshrabili nebelce da glasaju. 1
A sad Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 57 minutes ago, MeanMachine said: Bogme republikanski kandidati na zadnjih par lokalnih izbora potuceni samo tako i to u jasno crvenim okruzima, npr Tekas a sad i Luizijana. U Luizijani republikanci su kalirali 40 posto, Trump je tu Kamalu dobio preko 20% razlike a sad jer demokrata dobio sa nesto manje od 20% razlike! U okrugu u Teksasu su kalirali 30posto. Ovo ce ih samo motivisati da sto vise se drze plana kradje izbora 2026 da bi mogli da pripreme kradju 2028. Benon predlaze da ICE patrolira oko birackih mesta da bi obeshrabili nebelce da glasaju. U Luizijani nije bio nijedan flip. Svi su zadrzali svoja mesta. Uglavnom druga strana nije ni imala protivkandidate. A ni to u Teksasu nije bilo bas tako kako predstavljate.
Helena Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago E sad polako da se spremi da branim Ameriku od zlog zeca i najezde hispano ljudi 😁 Ako pola njih zna zbog čega su protiv, ubio me bog 🥳
Recommended Posts