Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
29 minutes ago, Darko said:

https://www.cnn.com/2026/01/28/us/video/pretti-physical-clash-11-days-before-shooting-digvid

Ovo daje novu perspektivu - ubijeni Alex Pretti je bio poprilično nasilan u prošlim susretima sa ICE. Šutirao auto, razbio svetlo i bukvalno se drao da ga napadnu, a i u ovom snimku je nosio pištolj. Veoma je moguće da je agentu pukao film kada ga je ponovo video i odlučio da ga upuca.

Naravno ovo ne opravdava šta se desilo, ali taj narativ da je lik bio miran protestant bi mogao da prestane. Da su ga tada uhapsili kao što su trebali, možda do ovoga ne bi ni došlo. 

Ne mislim da je agentu pukao film i da je resio da ga upuca, ali je mozda odlucio da ga ovaj put uhapsi, jer je znao da je opasan (ovo pod uslovom da ga je prepoznao). To je ono sto sam rekla da ako je tacno, to je poen u njihovoj legalnoj odbrani. Ako su znali da je opasnost, posto su vec imali incidente s njim.

To ne opravdava pucnjavu, ali moze da ima uticaj, ima case law za to, opet parafraziram, kad se cela situacija uzima u obzir, I da li je on bio "poznata opasnost". Ide ka "state of mind" osobe koja se osecala ugrozeno (u ovom slucaju policajac).

Rene Good slucaj je cisto legalno koriscenje sile po zakonu, jer je ocigledno usmerila vozilo I udarila policajca, to smo kao laici mogli da vidimo na video snimku.

Ovde je malo komplikovanije, jer na onome sto vidimo, nije jasno. Ali ce odprilike isti standardi biti primenjeni. Moguce da je u konfuziji doslo do greske, neko je mislio da on puca, ili da drzi pistolj.... nismo u toj situaciji, I nema dovoljno informacija.

I ne, ne mislim da je policajac (ustvari dva) odlucio tog dana da nekog upuca. To je katastrofalno za njih.

Mislim da ovde postoji iluzija, sta po zakonu u USA znaci napad na policajca, sta znaci obstruction, ili impede.... pljuvanje policajca je napad, da ilustrujem, I za to mozes biti uhapsen. Ako ga fizicki dodirnes, nakon sto je rekao da se sklonis, to je napad. A u hapsenju ako se opires, to je rulet kako se zavrsi. Najcesce ljudi ne umiru, ali desava se.

Posted
1 hour ago, Darko said:

Pa i ne bas... 

I dalje su ga ubili da nije prekrsio zakon na tom mestu i tom trenutku. Ako su imali nesto protiv njega, onda ga hapse... Plus, oni nisu ni znali da je to on, iako ce verovatno sada spinovati da jesu i nesto slicno, jer lazu cim zinu. 

• Like 2
Posted
42 minutes ago, Angelia said:

Rene Good slucaj je cisto legalno koriscenje sile po zakonu, jer je ocigledno usmerila vozilo I udarila policajca, to smo kao laici mogli da vidimo na video snimku.

Očigledno nije, ovo je jednostavno fakat i nema nikakve diskusije oko toga. Videlo se kako mota volan da ode na stranu i pobegne. E sada, male su šanse da je policajac to primetio - na primer, ja nisam uočio kada sam prvi put sagledao video, tek nakon drugog puta. Zato rekoh da je ceo taj slučaj baš nesrećan. Everything that could go wrong - went wrong. 

Ali je fakat da je motala volan da ode na stranu, tu nema nikakve dileme. 

Posted
9 minutes ago, Darko said:

Očigledno nije, ovo je jednostavno fakat i nema nikakve diskusije oko toga. Videlo se kako mota volan da ode na stranu i pobegne. E sada, male su šanse da je policajac to primetio - na primer, ja nisam uočio kada sam prvi put sagledao video, tek nakon drugog puta. Zato rekoh da je ceo taj slučaj baš nesrećan. Everything that could go wrong - went wrong. 

Nije ga ni pipnula... a ne udarila... ali nastavi da ovoj dajes zamaha da laze i dalje. Ima bar 10 videa koje su ljudi napravili od svih videa gde se vidi da je bezala a ne da je htela nekog da udari... 

Mislim, raspravljate i dalje nesto sto je poprilicno potreslo politiku. Sta mislite sto je Bovino otpusten (a za njim ce i kucoubica najverovatnije)? Zato sto se cak i republikanska baza i politicari pobunili zbog 2 amandmana. Sve sto su rekli kao 'argument' da se opravda ubisto ovog coveka je palo u vodu, jer su do juce zastupali pravo nosenje oruzja po zakonu, pa ne mozes ubijati ljude na ulici sto slede zakon. Pretty je imao telefon u ruci i pistolj nije vadio, niti nekom pretio njime. Kakve veze ima sto je sutnuo auto pre par dana? Ako je prekrsaj mogli su ga uhapsiti... ne? Ah da, to radi policija, a ovo je para-policija u neobelezenim autima, bez znacki, bez naloga, samoobuceni i samo obuceni, kojim je smaci dao dozvolu za ubijanje.

Nicole je ubijena tacno zasto? Zato sto je i tu u pitanju neobuceni kreten koji je izasao ispred auta. Da je bio dan na obuci znao bi to. Ona nije bila pretnja, propustila je jedan auto da prodje, drugi je stao i krenuli su kao manijaci prema njoj. Sta je trebalo da radi, ceka da je izvlace iz auta i vuku po zemlji, sutaju i hapse sto inace rade zato sto je rekla 'ne ljutim se na tebe' i stajala kolima poprecno? Mislim, znaci kad ide pandur ulicom sa svetlima mogu da nas odstrele jer im stojimo na putu?! Ometamo ih u obavljanju duznosti?! 

Plus, u oba slucaja su odleprsali sa sve oruzjem sa lica mesta ovi sto su pucali, pre nego je istraga dosla, pritom ometali medicinsku pomoc. 20 godina kao iz topa, kao i ostali napaljeni panduri pre njih. 

• Like 3
Posted
5 minutes ago, Darko said:

Bez obzira da li je motala volan, sa pozicije policajca to izgleda kao napad. Policajac nema luxuz da pogleda snimak nekoliko puta, sa njegove pozicije izgleda kao clean shot. I udarila ga je, ocigledno opasnost od "grave bodily harm or death", plus ima drugog policajca sa rukom u vozilu. Ako se neki drugi dokaz ne pojavi, mozda je nesreca, ali policajac nema krivicu.

Ovaj drugi slucaj je komplikovaniji, nema dovoljno javnih dokaza, za sada. Znamo da je krsio zakone, I nosio oruzje, I da je prethodno napadao policajce. Nista od toga ne opravdava pucanje, ali moze da objasni situaciju.

Nije bio slucajni prolaznik, ni nevini protestant. Ali bas zato ne treba praviti zakljucke.

Posted
9 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Nije ga ni pipnula... a ne udarila... ali nastavi da ovoj dajes zamaha da laze i dalje. Ima bar 10 videa koje su ljudi napravili od svih videa gde se vidi da je bezala a ne da je htela nekog da udari... 

Šta je tebi, gde sam ja rekao da je htela nekog da udari? Baš suprotno, motala je volan da pobegne.

9 hours ago, Angelia said:

Bez obzira da li je motala volan, sa pozicije policajca to izgleda kao napad.

Izgleda kao napad nije isto što i napad. Slažem se da policajac nije mogao da vidi da nije bio napad u pitanju. Jel ti i Baby uopšte čitate moje postove? Da ne gubim vreme u budućnosti. 

Posted
1 hour ago, Darko said:

Šta je tebi, gde sam ja rekao da je htela nekog da udari? Baš suprotno, motala je volan da pobegne.

Izgleda kao napad nije isto što i napad. Slažem se da policajac nije mogao da vidi da nije bio napad u pitanju. Jel ti i Baby uopšte čitate moje postove? Da ne gubim vreme u budućnosti. 

Citam naravno, samo kazem po zakonu, njena motivacija i namera nije bitna. Bitno je sta je on video, I sta razumno u toj situaciji policajac moze da misli. Mozda je on bio osetljiviji jer je bio razvucen po putu 6 meseci ranije, to ne mogu da znam. Postoje ljudi koji mogu da ocene taj "razumni" standard. Ali definitivno nije "nicim izazvano". Meni deluje razumno ako te neko udari kolima, u sekundi da doneses odluku.

Za AP je tesko zakljuciti, jer video koji postoji ne daje perspektivu policajca koji je pucao. Ne znamo da li je nakon "gun, gun, gun", SIG slucajno opalio. Da li je policajac mislio da vidi oruzje? Da li je bio poznat agentima? Mnogo pitanja. Bice isti standard, da li je razumno policajac mislio da je ugrozen.

Zdrav razum I zakon kaze, ne ulazi u fizicku borbu sa naoruzanim policajcima.

Posted (edited)

Nije ni ušao u fizičku borbu sa policajcima nego su oni njega oborili na beton dok je držao mobilni. Posle su ga pesničili sa svih strana pa nije stigao da se obračuna s njima pre ubistva i naknadnog “overavanja” (9-10 hitaca u beživotno telo).

Njihov grad, njihova pravila. Moraju samo da paze jer ih snima kamera.

Edited by melankolic
  • Thanks 1
Posted
2 hours ago, melankolic said:

Nije ni ušao u fizičku borbu sa policajcima nego su oni njega oborili na beton dok je držao mobilni. Posle su ga pesničili sa svih strana pa nije stigao da se obračuna s njima pre ubistva i naknadnog “overavanja” (9-10 hitaca u beživotno telo).

Njihov grad, njihova pravila. Moraju samo da paze jer ih snima kamera.

Pa da, ako ih pipnu imaju pravo da ih uhapse. Ako ih pljunu, imaju pravo. I AP se postavio izmedju, I stavio ruku na policajca. Da, ukratko, to je zakon. Zato sam rekla da ne razumete definicije. Moze da se nekom ne svidja, ali to je legalno.

Zato treba saradnja lokalne policije, da obezbedi da se niko ne mesa u njihov rad. Nije njihov posao da se brane od lokalne populacije, koji su utripovali da mogu da "protestuju" fizickim napadom. Btw to je CBP.

Posted
1 hour ago, Angelia said:

Pa da, ako ih pipnu imaju pravo da ih uhapse. Ako ih pljunu, imaju pravo. I AP se postavio izmedju, I stavio ruku na policajca. Da, ukratko, to je zakon. Zato sam rekla da ne razumete definicije. Moze da se nekom ne svidja, ali to je legalno.

Zato treba saradnja lokalne policije, da obezbedi da se niko ne mesa u njihov rad. Nije njihov posao da se brane od lokalne populacije, koji su utripovali da mogu da "protestuju" fizickim napadom. Btw to je CBP.

Nisu ga uhapsili nego ubili… 9-10 puta.

Kapiraš razliku?

Posted (edited)
6 hours ago, Angelia said:

Citam naravno, samo kazem po zakonu, njena motivacija i namera nije bitna. Bitno je sta je on video, I sta razumno u toj situaciji policajac moze da misli. Mozda je on bio osetljiviji jer je bio razvucen po putu 6 meseci ranije, to ne mogu da znam. Postoje ljudi koji mogu da ocene taj "razumni" standard. Ali definitivno nije "nicim izazvano". Meni deluje razumno ako te neko udari kolima, u sekundi da doneses odluku.

Za AP je tesko zakljuciti, jer video koji postoji ne daje perspektivu policajca koji je pucao. Ne znamo da li je nakon "gun, gun, gun", SIG slucajno opalio. Da li je policajac mislio da vidi oruzje? Da li je bio poznat agentima? Mnogo pitanja. Bice isti standard, da li je razumno policajac mislio da je ugrozen.

Zdrav razum I zakon kaze, ne ulazi u fizicku borbu sa naoruzanim policajcima.

Ako on ima post traumatski stres onda nije za teren.

Ali ono sto je vrlo zanimljivo je da ICE agenti praktikuju da se opruze po haubi uz uperen pistolj, pa su morali da im narede da to ne rade to je inace odavno. Jedan od razloga je power trip "daj mi razlog da te erase" kako rece skoro ICE agent.

Ubica Ros je inace veteran ICE-a ko zna kakvi su tek novozaposleni koji izgleda ni ne prolaze provere a i obuka je smesna.

I da imas celu analizu frame po frame ubistva Nikol. Da si to odgledala i da si objektivna videla bi da ubica nikako nije bio ugrozen (malte ne se savio da bi se naslonio na haubu a pistolj je pripremio PRE cele situacije)

Takodje cak i da je eto pomislio da ce ga pregaziti iako iz snimak se jasno vidi da nije mogao to da pomisli, on puca TRI puta i treci metak kad jasno nikome nije zivot ugrozen je fatalan.

I da ja ne vidim sta je problem da sadasnja administracija lepo smiri ICE i pojaca rad granicne policije, ima sad dosta iceovaca umesto sto hvataju posten svet koji je u Ameriku dosao i ko mnogi pre njih sve do 1921/1924, mogu da pojacaju granicu.

A iceovci koji ostanu da rade na terenu (provereni) da pre svega resavaju problem krimos migranata. 

Americi trebaju migranti ma sta magovci mislili. Nece silan paradajz tek tako da se obere niti da se pocupaju silne jagode.

Dakle napraviti jasnu razliku izmedju nekog ko iako je ilegalac je posten i krimosa.

Ali ovo sa ICEom uopste nema veze sa ilegalnim migrantima, ovo je nastajanje paravojske, budzet ICE-a je veci nego predratni vojni budzet Rusije!

Edited by MeanMachine
Posted (edited)

Ako neko ne želi da čita celo, može i ovaj deo

Donald Trump, the president, had parties at Maralago called 'calendar girls' Jeffrey Epstein would bring the children in and trump would auction them off. He measured the children's vulva andvaginas by entering a finger and rated the children on tightness. The guests were elder men and included Elon Musk. Don jr. Trump. Ivanka Trump, and Eric Trump were there. Attorney Allan Dershowitz was also there with Attorney Bob Shapiro. We were taken in rooms. forced to give oral sex to Donald J Trump. Forced to allow them to penetrate us. I was 13 years old when Donald J Trump raped me. Ghislaine Maxwell was also present

Edited by Nicklord
  • Ruke su vam krvave! 1
Posted
19 minutes ago, MeanMachine said:

Ako on ima post traumatski stres onda nije za teren.

Ne pricam o PTSD, nego ima iskustvo koliko je takva situacija opasna.

Ali ono sto je vrlo zanimljivo je da ICE agenti praktikuju da se opruze po haubi uz uperen pistolj, pa su morali da im narede da to ne rade to je inace odavno. Jedan od razloga je power trip "daj mi razlog da te erase" kako rece skoro ICE agent.

Ubica Ros je inace veteran ICE-a ko zna kakvi su tek novozaposleni koji izgleda ni ne prolaze provere a i obuka je smesna.

Covece, znas koliko je retko ubistvo by ICE?

I da imas celu analizu frame po frame ubistva Nikol. Da si to odgledala i da si objektivna videla bi da ubica nikako nije bio ugrozen (malte ne se savio da bi se naslonio na haubu a pistolj je pripremio PRE cele situacije)

Savio se preko haube od udarca.

Takodje cak i da je eto pomislio da ce ga pregaziti iako iz snimak se jasno vidi da nije mogao to da pomisli, on puca TRI puta i treci metak kad jasno nikome nije zivot ugrozen je fatalan.

Ni ja ni ti nismo bili u toj situaciji. Zakon kaze da moze to da misli.

I da ja ne vidim sta je problem da sadasnja administracija lepo smiri ICE i pojaca rad granicne policije, ima sad dosta iceovaca umesto sto hvataju posten svet koji je u Ameriku dosao i ko mnogi pre njih sve do 1921/1924, mogu da pojacaju granicu.

Zato sto je americka javnost glasala za to? Koji posten svet kad su vecina uhapsenih kriminalci?

A iceovci koji ostanu da rade na terenu (provereni) da pre svega resavaju problem krimos migranata. 

Americi trebaju migranti ma sta magovci mislili. Nece silan paradajz tek tako da se obere niti da se pocupaju silne jagode.

Dakle napraviti jasnu razliku izmedju nekog ko iako je ilegalac je posten i krimosa.

Ali ovo sa ICEom uopste nema veze sa ilegalnim migrantima, ovo je nastajanje paravojske, budzet ICE-a je veci nego predratni vojni budzet Rusije!

Ne znam sta pricas imas polove na CNN da US hoce da se deportuju svi ilegalci, oko 60%. Krimos migranti se preuzimaju iz zatvora. Jbga budzet je toliki jer su pustili milione za 4 godine.

32 minutes ago, melankolic said:

Nisu ga uhapsili nego ubili… 9-10 puta.

Kapiraš razliku?

Kapiram, ali to moze da se desi u procesu hapsenja ako se opires, da ne pominjem da imas i oruzje. Zdrav razum, a ne histerija. Ne postoji pravo da se opires.