Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
1 hour ago, Darko said:

Izvini, ali ovo što pišeš mi je u domenu naučne fantastike. Ako su američke baze tamo i još bude velikog investiranja u ekstrakciju minerala, Danska može da prdne u čabar - USA se pita, kao što se uostalom pita i danas. Ovo naravno podrazumeva da Danska hoće da naudi USA u budućnosti, što je isto dubiozna pretpostavka. 

Jednostavno - ne radiš ovo savezniku. Ako se stanje promeni u budućnosti, onda ideš na ovo što sada radi Trump. U međuvremenu investiraš u Greenland da ne bude izvan tvoje sfere uticaja.

Vi me pitate hipotetički, ja vam takođe odgovaram hipotetički.

Niste mi napisali koji je nerealan scenario od četiri ili pet scenarija, koje sam pomenuo kao mogućnost u slučaju da Danci pokažu srednji prst... Ali, na stranu to, nemojte da zaboravite na Gvantanamo, koji sasvim normalno već više od jednog veka funkcioniše kao američka teritorija na Kubi, faktički od Špansko-američkog rata na osnovu ugovora o zakupu.

I sad, recite iskreno, jel vam to SF?

Pa nije, naravno, nego je realnost. I takvo rešenje bi vama lično moglo da se sviđa ili ne sviđa i kada je reč o hipotetici na Grenlandu, ali svakako se ne bi radilo o presedanu ako bi, opet hipotetički, i Danska kao Kuba od statusa saveznika SAD prešla na neku drugu stranu.

Razlika je svakako u tome što je Kuba na početku veka, nakon sticanja nezavisnosti od Španije, formalno bila saveznik SAD, ali je u praksi funkcionisala kao američki protektorat, naročito u periodu takozvane klijentske države..

Danska to svakako nije, a ima i pravo da pokuša da razvrgne ugovore sa SAD u slučaju da im to padne na pamet tokom podele novog geopolitičkog špila. I SAD bi, kako bi to eventualno predupredile, mogle da pojačaju finansiranje i Grenlanda i Danske, ali uvek kod njih postoji ono pitanje: šta ako Kinorusija ponudi više?

Jer oni najbolje znaju šta su sve i kako kupili od teritorija, pa im je poznato da je ljubav za ljubav, a sir za - pare.

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
2 hours ago, Nek grmi jako said:

Niste mi napisali koji je nerealan scenario od četiri ili pet scenarija, koje sam pomenuo kao mogućnost u slučaju da Danci pokažu srednji prst

Nijedan mi nije realan ali to nije ni poenta. Šta može Danska da uradi u slučaju da Amerika hoće Greenland? Odgovor je - ništa. Mogu Danci da prekrše/razvrgnu ugovore sa SAD, i da se slikaju. 

Edited by Darko