Helena Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 6 minutes ago, Ludi za Poli said: Pomenute drzave trebaju uvesti vize americkim drzavljanima. Dok je ova administracija na vlasti, EU treba tretirati USA kao najotvorenijeg neprijatelja. Ovo čak i ja znam da nije moguće. Što je klotzen posao ima najviše smisla.
robespierre Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 48 minutes ago, Cyber said: Ne reci dvaput. Sve ostaje zabelezeno. Hamsun je svoju Nobelovu medalju poslao Gebelsu kao poklon naci-Nemackoj. Verujem da su plemenitost i mir neraskidivo povezani. I verujem da dela govore. Gospodja je mogla odabrati i bolje drustvo. Muratov je svoju Nobelovu nagradu za mir prodao za 103 miliona dolara na aukciji u korist UNICEF-ovog fonda za decu izbeglice iz Ukrajine. Sigrid Undset je svoju medalju utopila na aukciji da bi finansirala norvesku pomoc Finskoj 1940. Medalja se moze pokloniti ili prodati – nagrada ne. Nema dvojbe da dela govore. Velika ironija ovoga je da će od svih pomenutih osoba istorija pamtiti jedino Hamsuna, i to ne zbog toga kome je poklonio medalju, nego zato što je otac modernog romana.
madzone Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 24 minutes ago, Ludi za Poli said: Pomenute drzave trebaju uvesti vize americkim drzavljanima. Dok je ova administracija na vlasti, EU treba tretirati USA kao najotvorenijeg neprijatelja. Ustvari će se evropljani na kraju izvinjavati njemu, i nominovati za Nobelovu nagradu, živi bili pa videli, tako je bilo i za tarife, izvinjavali se što ih je tukao. Kada ja pišem da je zapadna Evropa američki vazal koji nema svoje ja ismevaju me na forumu. A vazal su već dugo vremena (ne računajući Nemačku koja je još uvek okupirana pa je obično vazalstvo tek pusta želja). E sad, razlika u odnosu na prethodne američke predsednike i njihov odnos prema evropi je što Tramp nema dovoljno manira da da evropskim liderima uputstvo kako da se ponašaju na uobičajen, diplomatski način, već delje i ne koristi ni vazelin. I tako stavlja Merca i ostale poslušnike u nezgodnu situaciju, kako da objasne svom građanstvu ovo što se dešava. Tako ustvari i treba, valjda će Evropa da barem pokuša da se oslobodi tog uticaja. Lol, zezam se, nema šanse, nema snage i da hoće, a neće jer su svi ti lideri deo istog establišmenta koji samo urušava snagu Evrope zarad sebičnih ličnih interesa, vidite da su bukvalno svi na isti kalup, nema snage, nema JA momenta. Inače, mišljenja sam da od cele ove ujdurme oko Grenlanda neće biti ništa, Tramp samo muti vodu na sve strane, moguće zbog dokumenata sa čuvenog ostrva, ali videćemo, može da bude zanimljivo. Drugo, kao što spomenuh, na kraju će nato "partneri" da mu budu zahvalni što nije okupirao teritoriju članice, još jedna pobeda za budalu, što i nije teško u cirkusu kojim upravlja.
djura.net Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago (edited) 1 hour ago, Ludi za Poli said: Dok je ova administracija na vlasti, EU treba tretirati USA kao najotvorenijeg neprijatelja. Nema od toga nista, dok god se saradjuje po pitanju Ukrajne. Skoro je Macron rekao da je Francuska preuzela najveci deo obavestajnog rada od USA, ali one najbitnije informacije i dalje dolaze od Pentagona. Zanimljivo da na ovoj listi kojoj se uvode tarife nema Kanade, a njen premijer se pridruzio Evropljanima, a uz to ove nedelje imao sastanak sa Xijem, prvi u poslednjih desetak godina na tom nivou sa Kinezima. Merz je preprosle nedelje bio u Indiji, a Japan i Juzna Koreja su imali blizak sastanak na najvisem nivou iako su jedni liberali a drugi desnicari, u smislu da se moraju vise oslanjati jedni na druge, jer im je slucaj Greenlanda pokazao kako lako mogu biti pusteni niz vodu. Inace je i juznokorejski premijer bio u vrlo prijateljskoj poseti Kini prethodne nedelje. Danas sam stavljao one pollove koliko Amerikanaca podrzava vojne operacije sopstvene zemlje, ali nisam stavio zanimljiv Rojtersov poll koji kaze da vecina Amerikanaca (ne i republikanaca) ne podrzava Trumpovu politiku dominacije na zapadnoj hemisferi. Edited 7 hours ago by djura.net
djura.net Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago bbc Donald Trump's proposed tariffs would "undermine relations and risk a dangerous downward spiral," the leaders of the European Council and European Commission have warned. "The EU stands in full solidarity with Denmark and the people of Greenland. Dialogue remains essential, and we are committed to building on the process begun already last week between the Kingdom of Denmark and the US," they add. 1
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 6 hours ago, robespierre said: Situacija o kojoj ti pričaš nije normalna i niti jedna država u EU ne funkcionište na taj način, tako da razumem bes domicilnog stanovništva.. Ako u Evropi napraviš neki prekršaj ili te policija zaustavi i vide da si prekoračio 90 dana koliko smeš da boraviš bez vize letiš napolje istog momenta. Upravo zato što je saradnja sa federalnim vlastima ''limitirana'' ti gradovi sada imaju ICE na ulicama. Ali, kao što sam već rekao, političare ni sa jedne strane suštinski nije briga za ilegalce, poenta je u tome šta glasač average Joe misli o ilegalnoj migraciji i onda mu se obe strane dodvoravaju, svakan a svoj način. Nije mozda normalna za Evropu, normalna je za Ameriku. Imas drzave gde lokana policija saradjuje konstatno sa federalnim agencijama, tipa ICE, FBI... i imas drzave koje saradjuju samo kada je to potrebno u slucajevima nekog veceg kriminala. Policajac, saobracajac, ima jedan zadatak, da sprovodi saobracajne zekone, a ne i imigracione. Zato postoje druge agencije. One imaju svoje baze na celoj teritoriji drzave i slobodni su da rade svoj posao. Niko ih ne zaustavlja u tome. I to je ono sto je limitirano, znaci, jednostavno nije im posao i to ne rade. Kao i svaki drugi posao u americi, niko ne radi niciji posao (jedva rade i svoje). Zamisli kada bi se svi poslovi strovalili na mali broj ljudi, pa ovde bi nezaposlenost bila 50% Da li mi se to svidja? Pa ne bas, ali to je tako, ali ne svidjaju mi se ni mnoge druge stvar, dok za neke mislim da su najbolje moguce organizovane... Ovo sto se trenutno radi je vrsenje pritiska na drzave da usklade svoj nacin funkcionisanja sa federalnim, tj zeljama nametnutim od gore. I to je jedno veliko big no-no. I sto je najinteresantnije, stranka koja svo vreme vice da drzava nije demokratija nego federalna republika, pokusava da obustavi pravo svojim federalnim republikama. U 100% stucajeva svega sto rade su licemeri ne na kub, nego na 1000. Ni jedna drzava nije ni pre niti sada sprecavala imigraciju da radi svoj posao, ali u poslu im nije opis da idu da terorisu ljude po ulici, vuku trudnice, izbijaju oci i ubijaju vozace... Znaci, uopste se ne radi o imigraciji, nego u generalnom uterivanju straha u cilju da nas sve skuvaju kao zabe. 1
Darko Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) 5 hours ago, nonick said: In a lengthy post to social media on Saturday, President Trump said the US would implement 10% tariffs on eight European countries he says are getting in the way of a US purchase of Greenland. Odgledao sam par epizoda na YouTubeu oko Greenlanda, jedna je imala i Danskog ministra itd. Ova je malo poduža ali ako nekog zanima: Većina stanovništva bi volela nezavisnost ALI Danska pokriva oko pola budžeta Greenlanda i još im daje besplatne univerzitete - zato ne žele da se odvoje, zbog pomoći koju dobijaju od Danske. Ustav dozvoljava stanovnicima Greenlanda da izglasaju nezavisnost na referendumu i Danska se ne bi protivila rezultatu, tako da je sa legalne strane boldovani scenario moguć. Ako USA ponudi stanovnicima Greenlanda više od Danske, oni mogu da glasaju za nezavisnost i da se onda pripoje US. Ono što meni nije jasno ... zašto?! US i Danska su saveznici i Danska se uopšte ne protivi da US tamo izgrade baze itd. U stvari, Danci to i žele, US su smanjivale prisustvo na Greenlandu desetinama godina, posle pada Berlinskog zida. Izgleda kao da Ameri ne vide Evropu kao saveznika nego kao potencijalnog neprijatelja. Jednostavno, ne vidim nikakav smisao cele te sage. Edited 4 hours ago by Darko
Angelia Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 8 hours ago, robespierre said: Ali rešenje nije da izvedeš hordu naoružanih trigger happy falangi na ulice. To, kao što vidimo, može da dovede samo do još veće radikalizacije i polarizacije u društvu. Da obe strane rade u interesu građana, a ne u interesu sopstvenog rejtinga, našao bi se neki koncenzus. Problem je sto ne postoji koncenzus sa Minesotom. Recimo Newsom hoce da pravi koncenzus, jer nije politicki mrtav. Waltz je sve ovo izazvao da bi zaustavio pricu o kradji biliona u MN. Zato sto ce to mozda da ga posalje u zatvor. Za gradonacelnika, izgleda da mu je zena bila umesana u proneveru. Realno, ne mozes da kazes da neces da primenjujes federalni zakon, I kad federalne trupe dodju da sprovedu zakon, napadnes ih I nazivas Gestapo. Generalno koncenzus postoji oko zakona. Zadnji imigracioni zakon je mislim iz '96te kad su demokrate imale vecinu. Preko 600k ilegalnih imigranata je deportovano prosle godine, oko 1.9 mil je odlucilo da se samo-deportuje. Za to vreme samo 170 US gradjana je uhapseno by ICE, uglavnom za napade i sprecavanje akcija. Nijedan US gradjanin nije deportovan. O kakvom Gestapu pricamo i falangama,? Propaganda je izuzetno jaka.
Angelia Posted 39 minutes ago Posted 39 minutes ago Ovo je slicno kad mi je @melankolic rekao da nacisti marsiraju ka meni, samo sto nisu stigli, skrenuli levo kod Albuquerque. Mislim da sam ih zavarala par godina kasnije, kad sam dosla u Majami, cudno, tu sam u republikanskoj drzavi, I jos uvek ne mogu da me nadju 😀 sad ce da me deportuju ako kritikujem Trampa, iako je deportovanje americkog gradjanina skoro pa nemoguce. Onda je presao na pricu kako danas ne bi dobila zelenu kartu, jer su zelene karte ukinute. Woopsy nisu ukinute. I onda Baby uleti sa njenim razumevanjem USA. Kako bukvalno svaka drzava ima pravo da ignorise federalne zakone. Mogu, van Ustava. Imigracija je federalna ingerencija. Woopsy, ja sam za moje drzavljanstvo naucila civic class 😀 da se ne blamiram. Samo zato sto imate misljenje, ne znaci da ste u pravu.
Recommended Posts