Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted (edited)
10 minutes ago, Helena said:

Trans ljudi, glavni svetski problem by Darko.

Next chapter: Ne podmeći :classic_sleep:

Kad smo vec kod trans... hoce da je ubiju i zato ih sve treba u ludacku kosulju... zvanicnik iz vlasti. 

Meni ona deluje zrela za kopcanje na ledjima

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
Posted

Ah, pa to je gospoja koja je prvo tražila smrtnu kaznu, pa onda kad je videla da je MAGAš, spustila ton "jer bi Kirk tako želeo", pa kad je u priču vraćena trans nota, i ona je vratila želju za smrću.

Bože, počinjem da prepoznajem američke idiote.

• Ha-ha 2
Posted
1 hour ago, Helena said:

Trans ljudi, glavni svetski problem by Darko.

Next chapter: Ne podmeći :classic_sleep:

Pa ko ti je kriv kada nisi svesna da podmećeš :classic_biggrin:

Pretpostavljam da se zezaš, naravno da ne mislim da je trans ideologija glavni svetski problem, nigde to nisam rekao. Glavni problem po meni je rast ekstremnih desničara i populista oko sveta, potpognut od raznih autokratskih režima tipa Rusija sa ciljem da se oslabi demokratija u zapadnom svetu i time ojača položaj tih autokrata. Ima dobra knjiga na tu temu ako nekoga zanima - Autocracy Inc. A ja takođe tvrdim da ekstremne pozicije levice tipa "trans žene su žene" daju laku metu i podstrek ekstremnoj desnici. 

Posted
10 minutes ago, Darko said:

A ja takođe tvrdim da ekstremne pozicije levice tipa "trans žene su žene" daju laku metu i podstrek ekstremnoj desnici. 

Ne znam dokle ćeš da guraš ove gluposti. 

• Like 1
Posted
54 minutes ago, Helena said:

Ah, pa to je gospoja koja je prvo tražila smrtnu kaznu, pa onda kad je videla da je MAGAš, spustila ton "jer bi Kirk tako želeo", pa kad je u priču vraćena trans nota, i ona je vratila želju za smrću.

Bože, počinjem da prepoznajem američke idiote.

Kucoubica

2 minutes ago, DameTime said:

Nisam jos primetila da iko ima problem sa trans osobama gde je zensko preslo u musko oko sporta... 🤔

Niko nije rekao da nije fer da se takmice u sportovima sa cis muskarcima, a pretpostavljam da se takmice sa zenama isto bi bio problem, onda bi hormonalne terapije bile izgovor... 

Posted
28 minutes ago, Darko said:

Pa ko ti je kriv kada nisi svesna da podmećeš :classic_biggrin:

Pretpostavljam da se zezaš, naravno da ne mislim da je trans ideologija glavni svetski problem, nigde to nisam rekao. Glavni problem po meni je rast ekstremnih desničara i populista oko sveta, potpognut od raznih autokratskih režima tipa Rusija sa ciljem da se oslabi demokratija u zapadnom svetu i time ojača položaj tih autokrata. Ima dobra knjiga na tu temu ako nekoga zanima - Autocracy Inc. A ja takođe tvrdim da ekstremne pozicije levice tipa "trans žene su žene" daju laku metu i podstrek ekstremnoj desnici. 

Da ne ponavljamo gradivo, otvoreno sam ti rekla za čega te smatram i za to dobila ban i ne žalim.

Ti nisi nikakav stručnjak za to i zato nemoj nastupati tako.

Drugo, za podmetanje - nisam ja jedina kojoj podmećeš podmetanje, prosto zapadne za oko ta floskula.

I treće, nisam htela ni da ulazim u raspravu oko tvog pisanja oko slobode govora, ali sam tačno videla gde gubiš loptu i smisleno pisanje prelazi u (tražim reč) pa eto, nek bude escape.

Posted

U ostalim vestima, pedofil Donald Tramp je zaustavio rat između Azerbejdžana i ALBANIJE :smiley58:

Trump Mixes Up Again: I Stopped the Azerbaijan–Albania War

U.S. President Donald Trump made another statement during a recent interview on Fox News, claiming that he stopped a war between “Azerbaijan and Albania,” clearly confusing it with the conflict between Azerbaijan and Armenia.

Nikad on nije bio normalan i razuman, uvek je bio neobrazovan i glup ko k****, ali ovo kognitivno opadanje je već prejadno.

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted

Degenerik. Zapalio bi polovinu stanovnistva samo da dobije sta zeli... valjda Kubu da on bude Fidel. 

I dalje gura pricu 'pucali levicari, ubili Carlija'... a i na njega pucala dvojica mage. 

Doduse, na njega nisu ni pucali, to je bio deo predstave (brzo uvo zarasta, stara koza to obicno tako, sto si matoriji brze zarasta, cak hoce i novo uvo da naraste, da je bar Van Gog znao pa da saceka jos malo), ali valjda ni jedan levicar nece da se zrtvuje da on dobije cirkus koji prizeljkuje...  

Moram da vam kazem, ovde je (meni) postalo nepodnosljivo ziveti - sa ljudima. 

Posted
4 hours ago, DameTime said:

Daleko da sam jedini na ovom forumu koji isto tvrdi. Angeliju ne računam, sem nje ima najmanje 3 forumaša koji su slično tvrdili. Možda ipak tu ima nečega, i sam Newson se ogradio od trans žena u sportu. Al dobro, we agree to disagree, ne moramo da se složimo. 

2 hours ago, Maharaja said:

U ostalim vestima, pedofil Donald Tramp je zaustavio rat između Azerbejdžana i ALBANIJE :smiley58:

Nikad on nije bio normalan i razuman, uvek je bio neobrazovan i glup ko k****, ali ovo kognitivno opadanje je već prejadno.

U međuvremenu je pretio Australijskom novinaru koji ga je pitao koliko se obogatio posle pobede na izborima:

The US president was asked by John Lyons from the Australian Broadcasting Corporation (ABC) how much wealthier he had become since returning to the White House in January.

"I don't know," Trump replied, saying his children handled the family businesses. "In my opinion, you are hurting Australia very much right now, and they want to get along with me."

Trump said he was going to be meeting Australian Prime Minister Anthony Albanese "very soon", adding: "I'm going to tell him about you. You set a very bad tone."

Posted
1 hour ago, Darko said:

Daleko da sam jedini na ovom forumu koji isto tvrdi. Angeliju ne računam, sem nje ima najmanje 3 forumaša koji su slično tvrdili. Možda ipak tu ima nečega, i sam Newson se ogradio od trans žena u sportu. Al dobro, we agree to disagree, ne moramo da se složimo. 

Da li su ti forumaši (tj. svi mi) stručnjaci u oblasti, pa da to bude argument?

Što je najjače, ja sam takođe protiv toga da se trans žene takmiče u ženskim sportovima, biće da se ne sećaš diskusije. Ono zbog čega sam reagovala je tvrdnja da je "trans žene su žene" malum discordiae između ekstremne desnice i levice. Ekstremna desnica ima problem sa trans osobama uopšte, a definitivno nisu grupacija koja je zabrinuta za bezbednost žena. Osim kad im to služi za "potkusurivanje", kao u slučaju diskusija o trans ženama.

• Like 1
Posted
8 minutes ago, DameTime said:

Da li su ti forumaši (tj. svi mi) stručnjaci u oblasti, pa da to bude argument?

Što je najjače, ja sam takođe protiv toga da se trans žene takmiče u ženskim sportovima, biće da se ne sećaš diskusije. Ono zbog čega sam reagovala je tvrdnja da je "trans žene su žene" malum discordiae između ekstremne desnice i levice. Ekstremna desnica ima problem sa trans osobama uopšte, a definitivno nisu grupacija koja je zabrinuta za bezbednost žena. Osim kad im to služi za "potkusurivanje", kao u slučaju diskusija o trans ženama.

Sećam se. Nisi me razumela, skačeš u zaključke. Da pojasnim, ekstremna desnica koristi idiotluke levice da pripoji nestvrstane i ignorantne glasače na svoju stranu. I ne samo to - gleda da sadašnje glasače Demsa ogadi od glasanja. Da je izašlo onoliko ljudi koliko je i 2020e verujem da bi Tramp izgubio.

Dobar deo ljudi politika ne zanima i nemaju volje ni vremena da ulaze u detalje, pa ne vide koliko je Trampova politika štetna i kakve laži on širi. Takođe, jedan deo ljudi su izgubili poverenje u medije i institucije zbog svakojakih razloga. Takvih ljudi je možda 5 do 10% ali taj procenat može da znači laganu pobedu ili težak poraz, u zavisnosti uspešnosti dobitka tih glasača na svoju stranu. Loša politika Demsa je jedan od razloga ovog fijaska. 

Posted

Da demokrate mogu mnogo bolje - mogu, ali to da su Trampovci zapravo glasali protiv njih je samo pokušaj opravdanja svog izbora. Tako su i Srbi 2012. glasali "protiv žutih", pa znamo svi šta je bilo.

Posted
1 minute ago, DameTime said:

Da demokrate mogu mnogo bolje - mogu, ali to da su Trampovci zapravo glasali protiv njih je samo pokušaj opravdanja svog izbora. Tako su i Srbi 2012. glasali "protiv žutih", pa znamo svi šta je bilo.

Nije još sve izgubljeno, USA ipak nije Srbija. Zato pamet u glavu da ne dođe do diktature, ako nije kasno. Slažem se da je odgovornost na glasačima ali je takođe i na partijama da urade ono što je do njih. 

• Ha-ha 1
Posted (edited)
On 9/16/2025 at 12:06 PM, Beonegro said:

Čekaj, ne zanimaju me tvoje predrasude ni pokušaji manipulacije teme bježanjem u fringe situacije (NBA/WNBA) koje nemaju veze sa stvarnim životom. 

U Francuskoj su za ISTI posao žene u prosjeku plaćene manje 17% od muškaraca. Da li je to seksizam?

Ako su za isti posao žene manje plaćene, zašto bi onda iko zaposlio muškarca kad su žene jeftinija radna snaga?

Edited by MarkoKep
  • Like 1
Posted
1 minute ago, MarkoKep said:

Ako su za isti posao žene manje plaćene, zašto bi onda iko zaposlio muškarca ako su žene jeftinija radna snaga?

Šta ti misliš? 🙂 

Posted

Podatke o razlikama u plati treba uzimati sa rezervom, ako ne postoji detaljniji uvid u iste. Znam da je pre par godina na tu temu vođena diskusija u Holandiji pa se otkrilo da žene češće rade nepuno radno vreme (što je tamo veoma rasprostranjeno), svojom voljom (pričamo o liberalnoj Holandiji), što je dovelo do razlike u platama po polu. 

Da se razumemo, naravno da taj problem postoji, ima više dimenzija (razlike su izraženije u nekim regionima, u nekim stepenima obrazovanja, u nekim vrstama posla...), ponekad su uzroci dobro skriveni, samo ne treba svaki podatak uzimati zdravo za gotovo.

• Like 2
Posted
6 minutes ago, Barkley#34 said:

Da se razumemo, naravno da taj problem postoji, ima više dimenzija (razlike su izraženije u nekim regionima, u nekim stepenima obrazovanja, u nekim vrstama posla...), ponekad su uzroci dobro skriveni, samo ne treba svaki podatak uzimati zdravo za gotovo.

... a uostalom i naučno je dokazano da je ženski mozak u prosjeku lakši od muškog, pa metnom dovoljnoTM

Posted

Jebote, ja sam za većinu muškaraca ovde pojam radikalne feministkinje, i ne vidim nijedan razlog da se Barkliju ovako uleti đonom. Uopšte to nije ni insinuirao.

Posted
15 minutes ago, Barkley#34 said:

Tu glupost si ti napisao, žao mi je da tako razmišljaš. Promeni alkohol.

Samo sam se nadovezao na relativizacije koje si ti prethodno izbljuvao.

Posted

Jes' ti siguran da ti razumevanje teksta na srpskom i dalje dobro ide?

Počeo si da šešljoidnim rečnikom tretiraš svakog ko ne pokaže obožavanje tvojih reči. Ohani malo, što bi rekli u Bosni.

14 minutes ago, DameTime said:

Uopšte to nije ni insinuirao.

Naravno da nisam. To je ozbiljan problem, kao i drugi kreativni načini (glass ceiling i slično), kojima se žene sputavaju, ali nije o tome reč. Poenta je u mojoj dobronamernom ukazivanju da se ne skače na svaki podatak i ne izvlače zaključci na osnovu jednog broja jer se može otići u kupine i izgubiti kredibilitet a pravi slučajevi diskriminacije će ostati skriveni.

• Like 1
Posted (edited)
14 minutes ago, Barkley#34 said:

Naravno da nisam. To je ozbiljan problem, kao i drugi kreativni načini (glass ceiling i slično), kojima se žene sputavaju, ali nije o tome reč. Poenta je u mojoj dobronamernom ukazivanju da se ne skače na svaki podatak i ne izvlače zaključci na osnovu jednog broja jer se može otići u kupine i izgubiti kredibilitet a pravi slučajevi diskriminacije će ostati skriveni.

Razumela sam :)) Problem je što su mehanizmi nejednakosti između polova kojima se patrijarhat služi često jako, jako suptilni. Svakako ne mogu da pišem napamet, dok ne pogledam neke novije brojke.

Anyways, ciljala sam i na to da kao forumaš nikad nisi ispoljio relativizacije na ovu temu (barem ne da sam ih ja uhvatila, a prva bih skočila sa isukanim kandžama:classic_sleep:), tako da mi je reakcija bila baš uncalled for. Nije bitno samo šta se kaže, već i ko to kaže.

Edited by DameTime
  • Like 1
Posted
1 hour ago, Barkley#34 said:

Podatke o razlikama u plati treba uzimati sa rezervom, ako ne postoji detaljniji uvid u iste. Znam da je pre par godina na tu temu vođena diskusija u Holandiji pa se otkrilo da žene češće rade nepuno radno vreme (što je tamo veoma rasprostranjeno), svojom voljom (pričamo o liberalnoj Holandiji), što je dovelo do razlike u platama po polu. 

Ako neko zna relevantnu studiju, da li osobe sa istom pozicijom na istom poslu, istim godinama iskustva, sa istim nivoom edukacije, na istom mestu, imaju razlicitu *satnicu* zbog pola, bio bih vrlo zahvalan da cujem. 

Sve ostalo moze da se relativizuje. 

• Like 1
Posted (edited)
1 hour ago, Beonegro said:

Šta ti misliš? 🙂 

Pa iskreno, postavio ti je legitimno i logično pitanje s obzirom na brojku koju si naveo. I meni se čini da ti taj statistički podatak glede pay gap-a za isti posao u startu nije baš najtačniji.

Izgledalo mi je skandalozno kad sam pročitao, pa me je zaintrigiralo da iščitam malo o tome, na takvu brojku nigde nisam mogao da naletim. To može eventualno da bude razlika u vrednosti prosečnog radnog sata, ali nikako za istu radnu poziciju. 

Mislim, ako znaš nešto više, podeli, meni kao laiku je to zvučalo nerelano.

Edited by fillam