Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
39 minutes ago, Mina D. Harker said:

Jbg ljudi, već smo pričali o slobodi govora, i da apsolutna ne postoji. (moje mišljenje) 

A vidim da se ovdje provlači teza da riječi nisu akcija i da propaganda nema posledice. 

Itekako ima, mobiliše i radikalizuje ljude, samo je ovdje klatno otišlo previše na drugu stranu. 

Da li je smrtna kazna adekvatna za promotere nasilja i ideologe mržnje - pa nije, međutim i to je krajnja, ekstremna reakcija na ekstremne stavove. 

Naravno da ne postoji.

Beše ovde jedna rasprava u kojoj se koristila terminologija iz filma Vreme za ubijanje i počinje sa Imagine...

E sad ovde, imagine da je tamo sedeo lik koji je tim tonom čitao tekst ili samo govorio o pedofiliji, kako on to podržava, trebalo bi praktovati... (dalje razradi sama, materijala ima, čujem da je i tranp pristalica)...

Ne bi dugo govorio i sigurno ne bi mogao da živi kao ovaj.

Posted

Nego šta drugo znači? Kako mogu žrtve pucnjave u školi da budu žrtve "vredne nekog višeg cilja"?

Pri čemu je "viši cilj" da Ameri slobodno vitlaju oružjem i da istom imaju pristup milioni bolesnika koji će ga zloupotrebiti.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted
2 hours ago, 40Wins said:

Slazem se sa delom u vezi posrednog promovisanja, ali mi je iskreno tesko da mogu njegovu delatnost da okarakterisem kao podsticanje na nasilje, tj ne verujem da bi ga iko u nekom fiktivnom sudjenju osudio za to. 

Ono zbog cega ne mogu da ga podvedem kao Sheshelja, ideologa desnicarskog agresivnog pokreta je to sto on je ipak sedeo zajedno sa svojim politickim neistomisljenicima i diskutovao pred svima. Nije bio okrenut samo svojoj ciljnoj grupi, kao sto bi na primer to radio Vucic kod nas, vec je uvek bio spreman da preko puta sebe ima nekog ko ce da ga izbaci iz zone komfora. 

Takodje razumem da se sve oko njega namestilo kao u nekom satiricnom komadu, npr da bude hedshotovan dok prica o oruzju i da je ta situacija ljudima za podsmeh, ali se vracam na svoj uvodni post, da bez obzira koliko je polupan u vezi nekih svojih stavova, ovako ne treba da se radi i druga strana je sebi napravila medvedju uslugu. 

Opet se vraćamo na temu kreiranja konteksta. To što je neko kulturniji, sposobniji, lepše priča, ima čvršće živce pa može da diskutuje sa neistomišljenicima... može samo da znači da ima prođu kod više kategorija slušalaca, ali suštinski je bitna poruka i saučešće u pravljenju konteksta i poželjne atmosfere u društvu. Uostalom, i Šešelj je diskutovao sa neistomišljenicima, nije se sklanjao od diskusije kao Vučić. Lajao u skupštini, sedeo sa Đinđićem u nekom pozorištu, gde već, pa na kraju krajeva i otišao je sam u Hag i tamo se svađao bez pardona ili zadrške. Da li ga to čini boljim?

Retko se desi ovakav obrt i direktan udarac sudbine ali kad izuzmemo sav cinizam nas komentatora, čovek je bukvalno stradao od onog što je zagovarao. 1/1. Ispade da je živeo ono što je pričao i umro je u tom stilu pa bi trebalo da se upitamo zašto bi se onda uopšte neko svetio, zar ne?

Naravno, slažem se da u realnom svetu ovo neće doneti ništa dobro samo što i dalje mislim da ono što će se dešavati bi se desilo i da nije bilo ovog ubistva i da bi upravo on doprineo popločavanju puta za tako nešto.

• Like 6
  • Thanks 2
Posted
14 minutes ago, DameTime said:

Nego šta drugo znači? Kako mogu žrtve pucnjave u školi da budu žrtve "vredne nekog višeg cilja"?

Pri čemu je "viši cilj" da Ameri slobodno vitlaju oružjem i da istom imaju pristup milioni bolesnika koji će ga zloupotrebiti.

Postoji dobar deo Amera koji misle da gubitak oružja znači i početak gubitka slobode, jer onda dozvoljava potencijalnoj vladi nekog despota da radi šta hoće jer nema naoružanih koji mogu takvoj vladi stati na put. I ta sloboda za njih je vredna tih žrtava. Ne znači da ih boli dupe za te žrtve, jednostavno imaju drugačije prioritete. Ti si uzela njegov stav iz prizme svog iskustva, prioriteta, i pogleda na svet, i onda svoju personalnu interpretaciju prenela kao njegovu, što je pogrešno.

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted

Dobro, da budemo fer.

Logika njegovog argumenta je slicna kao recimo za vakcine za vreme koronke (btw. dobrovoljno vakcinisan i ne kajem se zbog toga). 

Jeste, bilo bi bolje da su duze testirane i mogu nuspojave da se pojave, ali time se stiti vece dobro. 

E sad, to je rezon, mada da li je vredno pravo nosenja oruzja svih tih smrti?

Meni nije, ali to je zato sto ne verujem da je pravo nosenja oruzja nacin zastite licne slobode sto je Kirk verovao. 

Posted
1 minute ago, Darko said:

Postoji dobar deo Amera koji misle da gubitak oružja znači i početak gubitka slobode, jer onda dozvoljava potencijalnoj vladi nekog despota da radi šta hoće jer nema naoružanih koji mogu takvoj vladi stati na put

I dobili su despota. Šta čekaju? 

Ali možda je drugačije kad je u pitanju njihov despot. 

• Like 2
  • Love 1
  • Thanks 1
Posted
Just now, Mina D. Harker said:

I dobili su despota. Šta čekaju? 

Ali možda je drugačije kad je u pitanju njihov despot. 

Pitaj njih, ja ne zagoravam taj stav. Kao što reče Jim Jefferies: 

You know government has drones, right? You're bringing guns to a drone fight.

Posted

Ah ok, I get it, ti izigravaš đavoljeg advokata. Samo što se argumenti tope pred činjeničnim stanjem na terenu. 

Voljela sam Džefrisa ali nekako mi je postao mlak, da ne kažem woke zadnjih godina. 😁

Posted
14 minutes ago, Darko said:

Postoji dobar deo Amera koji misle da gubitak oružja znači i početak gubitka slobode, jer onda dozvoljava potencijalnoj vladi nekog despota da radi šta hoće jer nema naoružanih koji mogu takvoj vladi stati na put. I ta sloboda za njih je vredna tih žrtava. Ne znači da ih boli dupe za te žrtve, jednostavno imaju drugačije prioritete. Ti si uzela njegov stav iz prizme svog iskustva, prioriteta, i pogleda na svet, i onda svoju personalnu interpretaciju prenela kao njegovu, što je pogrešno.

Zato što nije normalno da u nekoj državi pre možeš da nabaviš pušku nego paklu cigareta. Boli me kurac što oni veruju da "štite slobodu", kao što vidimo, ljudi samo umiru. I kome to nije dovoljno da shvati da je zakon pogrešan, da nešto treba promeniti, taj nema ni mozga ni empatije.

• Like 4
  • Thanks 1
Posted
9 minutes ago, Darko said:

Ironija je u tome, da im pored svog tog silnog oruzja koje gomilaju (sta ce nekome automatsko oruzje kod kuce? zasto ne i minobacaci, zolje i granate?), upravo sadasnja vlada tj. sadasnji despot oduzimaju deo po deo slobode i razaraju demokratsku strukturu koja je dugo gradjena.

Reakcija - nikakva.

• Like 8
Posted (edited)
3 hours ago, Angelia said:

Za sve koji pitaju ko je Charlie Kirk, ili kao Baby, odgovaraju sa "neki MAGA influencer", pa stvarno nemate pojma o US politici. Niti razumete posledice ovog atentata. Kirk je zastupao slobodu govora i dialog sa ljudima razlicitog misljenja.

Neko pre nekog vremena rece "lov na demokrat otvoren", sledece atentat na Charlie Kirka.... Jedan brilijantan mladic, od svoje 18te do 31 godine stvorio organizaciju od $100 miliona. Mogu da vam se ne svidjaju njegovi stavovi, koji su uglavnom konzervativni, I delom religiozni, ali njegove sposobnosti nisu za diskusiju.

Posledice koje ce ovaj dogadjaj imati, bez obzira koji mentalni slucaj bude uhvacen (Utah ima smrtnu kaznu), su dalekosezne. Radovanje za njegovu smrt, big mistake, huge!

Da, neki maga influencer, koji je imao idiotske stavove po svemu zivom o cemu god je otvorio usta. Sve do jednog nakaradno, mizoginisticno, seksisticko, homofobicno, rasisticko. 

I ne, ovo nije ubistvo zbog oruzja, nije ubistvo od mentalnog bolesnika, ovo je politicki atentat koji je izvrsio neko jako dobro obucen. 

To da su ga ubili neki na levom spektru, znamo pre nego sto su oni videli gde je bio ubica. Zasto ga recimo nisu ubili ovi na desnom spektru da se zaboravi na Epsajna?! Sto da ne? Bas dobro dodje da se otvori lov na levo krilo i to od onih koje je trovao i trovao isti taj koji je i umro. 

Neko napisao kako je ovo uzasan dan za slobodu govora. Slazem se, a na drugu stranu lik je isao i indokrinirao mlade po skolama i fakultetima, trovao ih do besvesti i kljukao mrznjom. Ovo je posledica te i takve slobode govora gde mozes otvoreno da govoris protiv odredjenih grupacija, a ne pojedinaca tih grupaci koji su mozda krivi za nesto. 

I sada se vec to koristi da se politizuje ubistvo one devojke u metrou, jer ako je crnac ubica, mora da je demokrata, sta bi drugo bio. A majka je molila policiju i medicinske radnike da ga vode i zadrze jer je lud, niko je nije slusao, jer niko jel, nece da plati za njegovo lecenje... 

Zaboravlja se da su ne tako davno ubijena dva clana demokratske partije i ranjen jedan, zaboravljaju se pipe bombe slate na kucne adrese demokrata... to je sve nesto sto je bilo 'juce' a danas mag koji sedi u fotelji u ovalnom ofisu ima svu moc da diriguje vestima koje je ukrotio sta da pisu a sta ne, da objavi bukvalno rat svakom ko je na drugom politckom spektru od njega. 

Naravno da je opasno. 

I koga briga sta ce biti sa ubicom? Sam se opredilio na cin, neka odgovara za njega. Svi treba da odgovaraju za svoja dela, nevezano kojoj politickoj partiji i kom sloju ljudi pripadaju. Ne smatram da je ubistvo ikakvo resenje, niti da je to nacin, mislim da je jezivo. A da li mi je nesto specijalno zao Carlije, pa i nije... njemu 4 dana koplja na pola, a izginuloj i povredjenoj deci u skoli, ma ko ih... nisu vredni izgleda ni pomena. Eventualno, misli i molitve (a ovi juce ni to nisu dobili). 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
  • Like 7
  • Thanks 1
Posted

@Dragan i @DameTime - kako se ovde kaže: You're preaching to the converted. Htedoh da ukažem na strawman fallacy koja je DameTime nesvesno ispoljila, valjda sam objasnio pravilno. Ako i dalje nije jasno, neću više o tome na forumu, slobodno na DM ako nije jasno.

Posted
3 minutes ago, Dragan said:

Ironija je u tome, da im pored svog tog silnog oruzja koje gomilaju (sta ce nekome automatsko oruzje kod kuce? zasto ne i minobacaci, zolje i granate?), upravo sadasnja vlada tj. sadasnji despot oduzimaju deo po deo slobode i razaraju demokratsku strukturu koja je dugo gradjena.

Reakcija - nikakva.

Upravo.

Cak i da zanemarimo to sto su drzavne vojske danas neuporedivo opremljenije i sto prosecan covek sa pistoljem/puskom ima istu sansu da pruzi otpor kao sa setom za rucavanje, ocigledno je da vladama sirom sveta nisu potrebne puske da bi instalirale autokratske rezime. Potrebno je samo imati dovoljno vremena i prostora da se sprovede well-crafted propaganda i onda komotno mogu da se oduzimaju slobode jedna po jedna, dok god gomila ljudi misli "ma to je samo za ove pokvarene sa druge strane, mene nece da diraju".

• Like 6
Posted (edited)
3 hours ago, 40Wins said:

Slazem se sa delom u vezi posrednog promovisanja, ali mi je iskreno tesko da mogu njegovu delatnost da okarakterisem kao podsticanje na nasilje, tj ne verujem da bi ga iko u nekom fiktivnom sudjenju osudio za to. 

...

Svakako, cak je i pomagao zrtvama nasilja.

Charlie Kirk tells audience to post bail for Paul Pelosi attacker as GOP conspiracies swirl

Charlie Kirk has called for a “midterm hero” to post bail for the suspect charged with a brutal hammer attack that left House Speaker Nancy Pelosi’s husband Paul with a fractured skull.

“If some amazing patriot out there in San Francisco or the Bay Area wants to really be a midterm hero, someone should go and bail this guy out,” a smirking Mr Kirk said on his podcast on Monday.

“Bail him out and then go ask him some questions.”

On Monday, a chilling criminal complaint revealed how suspect David DePape, 42, told police he wanted to hold Ms Pelosi hostage and “break her kneecaps”.

Officials say Mr DePape broke into the couple’s San Francisco home with a hammer and zip ties, and demanded to talk to “Nancy”.

Some Republicans, Maga media figures and Elon Musk have spread baseless conspiracy theories that Mr DePape and Mr Pelosi were somehow romantically involved, despite strenuous denials from law enforcement.

PS

How Charlie Kirk turned to religion to level up his racism

Edited by Dragan
  • Like 3
Posted
1 hour ago, Darko said:

Ne menja činjenicu. I ja mislim da je dozvola vožnje na putevima više od 50kmh vredna žrtava koje prouzrokuje. Takođe, to ne znači da me baš briga za te žrtve.  Razumeš?

Ako već pričamo u nategnutim analogijama, rekao bih da se tip zalagao da svako može svuda da vozi preko 50km/h, što znači i u vukojebini i na autoputu i u centu grada, kroz pešačku zonu, park... 

Naravno, ima onih koji bi potpuno zabranili automobile ili obesmislili njihovu upotrebu, što je ludilo posebne vrste, međutim, pametne zemlje traže optimalnu kombinaciju svrhe i bezbednosti, pa tako propisuju ko i pod kojim uslovima može da vozi, zatim ograničenja u zavisnosti od vrste puta, unapređuju bezbednost automobila, puteva i uslova saobraćaja i tome slično. Efekat je u smanjenju broja žrtava uz maksimizaciju korisnosti. Izvuci zaključak. :classic_biggrin:

• Like 3
Posted
8 minutes ago, Barkley#34 said:

Ako već pričamo u nategnutim analogijama, rekao bih da se tip zalagao da svako može svuda da vozi preko 50km/h, što znači i u vukojebini i na autoputu i u centu grada, kroz pešačku zonu, park... 

Naravno, ima onih koji bi potpuno zabranili automobile ili obesmislili njihovu upotrebu, što je ludilo posebne vrste, međutim, pametne zemlje traže optimalnu kombinaciju svrhe i bezbednosti, pa tako propisuju ko i pod kojim uslovima može da vozi, zatim ograničenja u zavisnosti od vrste puta, unapređuju bezbednost automobila, puteva i uslova saobraćaja i tome slično. Efekat je u smanjenju broja žrtava uz maksimizaciju korisnosti. Izvuci zaključak. :classic_biggrin:

Pretpostavljam da nisi video postove gde sam svoj stav o kontroli oružja definisao. Svrha tog mog posta je bilo nešto drugo, ima u jednom od prethodnih postova da se ne ponavljam.

• Like 1
Posted
4 hours ago, Angelia said:

Za sve koji pitaju ko je Charlie Kirk, ili kao Baby, odgovaraju sa "neki MAGA influencer", pa stvarno nemate pojma o US politici. Niti razumete posledice ovog atentata. Kirk je zastupao slobodu govora i dialog sa ljudima razlicitog misljenja.

Neko pre nekog vremena rece "lov na demokrat otvoren", sledece atentat na Charlie Kirka.... Jedan brilijantan mladic, od svoje 18te do 31 godine stvorio organizaciju od $100 miliona. Mogu da vam se ne svidjaju njegovi stavovi, koji su uglavnom konzervativni, I delom religiozni, ali njegove sposobnosti nisu za diskusiju.

Posledice koje ce ovaj dogadjaj imati, bez obzira koji mentalni slucaj bude uhvacen (Utah ima smrtnu kaznu), su dalekosezne. Radovanje za njegovu smrt, big mistake, huge!

Bolje reci, uuuge mistake. Sigurno se nisam nasao prozvan za radovanje, totalno suprotno, nego ovo tvoje zvuci kao neka pretnja na nivo "I like the smell of deportation early in the morning", sto svi znamo da voles vise ngo leba da jedes 🙂Jel ce Elon, koji se nije smeo potuci sa hebenim geekom - Zukerebergom, sada naoruzavati kao Rambo i krenuti u akciju? Ili ce samo dolivati ulje na X, kao f'n imbecil i do sada, i traziti MAGAbudale da se zrtvuju?

Lord Farquaad: Some of you may die, but that is a sacrifice I am willing to make.

Njegovi, Kirkovi, stavovi se sigurno se svidjaju, narocito ona da su mala deca ubijena po skolama samo statistika, iliti, bottom line. Al je barem covek bio dosledan.

• Like 3
Posted

Vjerovatno postoji čitav spektar emocija između "radovanja" i indiferentnosti ali nećemo sad da sitničarimo...

U pravu je Helena za društvene mreže, bivaš izložen jezivim sadržajima bez informisanog pristanka; skrolujući ili gledajući kakav komentar na jutjubu.

Meni se tako desilo da sam vidjela djeliće videa pred užasno, besmisleno ubistvo mlade Ukrajinke u vozu. I s tim u vezi, napisala bih nešto što niko ne pominje - vrv iz pijeteta i straha da ne ispadne kako se okrivljuje žrtva.

Nije victim blaming, uvjeravam vas, znam da niko ne može da utiče na ishod relacije pogrešno vrijeme-pogrešno mjesto. Ipak, postoje načini da se šanse za preživljavanje povećaju, barem u teoriji. 

Dakle, ohladila sam se kad sam vidjela da nesrećna djevojka ulazi i sijeda ispred svog ubice a da je blokirala čulo sluha (slušalice u ušima), čulo vida (gleda u telefon), ne obraćajući ni najmanju pažnju na okolinu. Znam da svi žurimo da se isključimo iz zvučnog zagađenja i urbanog senzornog preplavljivanja kad god možemo, ali uvijek obraćajte pažnju na okolinu. Ja prečesto ne obraćam, bar ne aktivno, međutim istovremeno sam uvijek svjesna okoline, if that makes sense. Nije bez neke što prelazimo ulicu kad vidimo bučnog pijanca ili sijedamo na drugi kraj gradskog prevoza zbog nekontrolisanog, agresivnog (ili samo, hm, vonjavog) beskućnika u neposrednoj blizini. A čini mi se da - mladi posebno - potpuno ignorišu te neke "tehnike" preživljavanja u urbanoj džungli; od potpuno hazarderskog prelaska ulice (vidjela u BG u više navrata, i to skoro) pa nadalje. 

Ne kažem da bi prisutnost i svijest o okolini i elementima opasnosti spasili Irinin život (RIP), ali pametnije je učiti na tuđim, nego na sopstvenim greškama.

Što se tiče ubice koji je po svoj prilici criminally insane, te propao kroz pukotine sistema, zanimljivo kako takvi i pored poremećene svijesti; za žrtve nepogrešivo biraju slabije od sebe. Valjda je za to dovoljan animalni instinkt, a ne razvijena svijest.

• Like 1
Posted (edited)
3 hours ago, Darko said:

Kada se malo bolje pogleda, ti koji zagovaraju nekakvu slobodu nošenja (pa i automatskog) oružja, ti razni NRA i konzervativci / megaimbecili, svi oni u stvari misle sve vreme da neko njih ugrožava. Evo, neka budem i neinformisan, ali da li je neko čuo i video da se tzv. ekstremna levica u USA organizuje u nekakve paramilicije koje (one ekstremno desne) čak i svoju decu obučavaju na automatskoj pušci? 
Možda tako nešto i postoji ali ni približno u tom obimu i sa toliko pripadnika kao raznorazne patroldžije iz Teksasa i druge ekstremističke white power paramilicije. 
A onda uzmimo u obzir sve te kao zagovornike slobode govora; eno ga Elon koji pod tim podrazumeva lov na levičare i širenje nazi-WP propagande. A kakvih tek ima likova koji su preko raznih blogova i podcast-ova zagovarali mržnju.

Onda kada im se to vrati (iako sam ja striktno protiv bilo kakvog nasilja prema neistomišljenicima) ili kada se takvi slučajevi dese demokratskim političarima - to se od strane megaimbecila doživljava ili kao levo ekstremistički teror ili ćute na nasilje prema svojim neistomišljenicima.

Svako nasilje samo rađa još veće nasilje.

Edited by melankolic
  • Like 6
Posted (edited)
7 hours ago, Ludi za Poli said:

A sto se samog atentata tice, sanse da ga neka random budaletina bez ozbiljnog iskustva s oruzjem ovako pogodi u vrat sa 200 metara udaljenosti gdje nije imao nikakvu sansu da prezivi su fakticki nepostojece. 

Baš je ta činjenica što ga je pogodio sa 200m u vrat dokaz da se ne radi o profesionalcu. Pritom je usput bacio pušku u obližnju šumu.

Profesionalac ne gađa vrat i sa 4 puta veće udaljenosti pogađa čačkalicu zalepljenu na čelu, pod jakim vetrom.

Edited by Ledd
Posted

Meni pricanje na informeru je lekumis papir kakav je covek upitanju.A posto vidim da kukaju i pricaju kako je upitanju dobar covek koji je konacno pokrenuo Ameriku u pravom pravcu mogu da pretpostavim o kakvom desnicaru se radi.

• Like 3
Posted
7 minutes ago, Ledd said:

Baš je ta činjenica što ga je pogodio sa 200m u vrat dokaz da se ne radi o profesionalcu. Pritom je usput bacio pušku u obližnju šumu.

Profesionalac ne gađa vrat i sa 4 puta veće udaljenosti pogađa čačkalicu zalepljenu na čelu, pod jakim vetrom.

Imam nevidjeni trust issue:

Spoiler

Kashyap_P._Patel.jpg

I ne samo u tu agenciju, nego sve ostale loyalist instalirane... 

• Like 1
Posted (edited)
13 minutes ago, Don Dusko said:

Meni pricanje na informeru je lekumis papir kakav je covek upitanju.A posto vidim da kukaju i pricaju kako je upitanju dobar covek koji je konacno pokrenuo Ameriku u pravom pravcu mogu da pretpostavim o kakvom desnicaru se radi.

Kao, neki lik koji se prvo bavio ekonomskim neoliberalnim idejama, to nešto kao Elon sa ukidanjem ministarstava i uticajem države na ekonomsku politiku, a onda se (kao i svaki nazi) počeo baviti “kulturnom politikom” (između ostalog rasne i kulturološke razlike), tzv. zapadnom tradicijom (koja vidimo iz primera druga Krasnova da je bliža istočnim despotijama nego zapadnim demokratijama).

Mislim, lik je bio tipični incel i rasista.

I da, je l’ primećujete da među ožalošćenim-krajputašima sa američkim zastavama nema nijednog Afroamerikanca? Baš čudno.

Edited by melankolic
  • Like 2
Posted (edited)
30 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Imam nevidjeni trust issue:

Reveal hidden contents

Kashyap_P._Patel.jpg

I ne samo u tu agenciju, nego sve ostale loyalist instalirane... 

Kako god.

200 metara je za snajper ništa.

Ustvari, radi se o 200 jardi (182 metra).

Na 182m, metak iz većine snajperskih kalibara praktično leti ravno, pad zrna je možda 2cm. 

To je i za pospanog profesionalca šetnja za pogoditi u glavu ili srce (vrat niko ne gađa).

Ova mala daljina je takođe katastrofalna EXIT strategija i profesionalci jednostavno to ne rade i ne funkcionišu tako.

Ovo je izveo amater koji je "upucavao" pušku na nekoj konzervi dvadesetak puta pre ovoga.

Edited by Ledd