Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
10 hours ago, ters said:

Moralni prigovor je moralni prigovor. Zalaganje za kodifikovanje zabrane je nametanje. 

Ne pricaj ti gluposti - sve tri pustinjske cobansko-tesarsko-kamilarske tradicije podrzavaju odnose sa maloljetnicama:

- jevrejska, 3500 godina stara cobanska tradicija, odobrava brak nakon bat mitzvah - 12 godina + jedan dan

- hriscanska, 2000 godina stara tesarska tradicija, pocinje impregnacijom maloljetnice u besvjesnom stanju (snu) bez njenog pristanka

- islamska, 1400 godina stara kamilarska tradicija, negdje oko samog pocetka ima osnivaca koji zeni 7 godisnje dijete

Tradiciju su srecom zakoni sekularnih drzava iskorijenili u razvijenom dijelu svijeta. Tamo gdje nisu, i gdje se pita neki lokalni tradicionalista kao Ben Shapiro, vidimo kakvo je stanje. 

I sve ovo zajedno je vjerovatno za neku drugu temu...

Lazi, gde se praktikuju brakovi sa maloletnicama? Sad pokusavas da se izvuces na relativizovanjem, jer bajku o bezgresnom zacenju pokusavas da prodas kao silovanje. Uz to si silovanje maloletnica, nazvao jevrejskom tradicijom.

Zasigurno neces biti protiv religije vise nego ja. Ali ja ne mrzim religiozne ljude zato sto imaju neke moralne stavove koji nisu stetni. Mrzim (jak izraz, rekla bih vise ne odobravam) na one koji namecu svoje religiozne stavove drugima, a to sigurno nisu ortodoksni jevreji, koji su relativno moderni, ne pricam o nekim kultovima.

Ustvari, dosta religioznih stavova u judeo/hriscanskoj tradiciji su bili korisni za drustvo kroz istoriju. Nasa civilizacija pociva na nekim od tih stavova.

Rekao si nesto jako ruzno, iskoristio si neko obskurno tumacenje u Talmudu, koje skoro niko ne podrzava danas, da opravdas to sto si rekao.

Ti judeo/hriscanski stavovi su zaustavili robovlasnistvo, takodje su postavili osnove zakona koje danas primenjujemo.

Jel ti primenjujes balkansku tradiciju maloletnickih brakova? Posto to ima vise osnova da se nazove tradicijom nego jevrejskom.

10 hours ago, Klotzen said:

Odavde je pobegao kao detešce kada mu se raspadnu sve laži pa ne zna više šta da kaže. Inače ovaj novinar je jedan od retkih konzervativaca a ludak ga proziva da je levičar zato mu se Neil smeje u tom momentu 🙂

Posle se izvinjavao ali sam prilično siguran da više nikad neće doći kod njega.

Pozvan je pod izgovorom da ce intervju biti o njegovoj knjizi. A ne da ce biti napad na njegove stavove. On je kasnije priznao da nije reagovao dobro, kudos njemu da kaze da se iznervirao, I nije se pripremio za takav intervju. Ljudi grese.

8 hours ago, DameTime said:

Tražim od tebe da mi objasniš zašto braniš jednog, po svemu sudeći religijskog ekstremistu? Puna si razumevanja za "religiozne ljude", ali samo pojedine. Na drugoj temi ćeš pak neke druge "religiozne ljude" prozivati (što i treba, da se razumemo). 

Gde izgleda kao da ga branim? Rekla sam da se ne slazem sa njegovim stavom, ali da nisam "sokirana", to bi ocekivala od bilo koga ko je religiozan, on je cak veoma umeren u svom misljenju. 

Posted
11 hours ago, ters said:

Moralni prigovor je moralni prigovor. Zalaganje za kodifikovanje zabrane je nametanje. 

Ne pricaj ti gluposti - sve tri pustinjske cobansko-tesarsko-kamilarske tradicije podrzavaju odnose sa maloljetnicama:

- jevrejska, 3500 godina stara cobanska tradicija, odobrava brak nakon bat mitzvah - 12 godina + jedan dan

- hriscanska, 2000 godina stara tesarska tradicija, pocinje impregnacijom maloljetnice u besvjesnom stanju (snu) bez njenog pristanka

- islamska, 1400 godina stara kamilarska tradicija, negdje oko samog pocetka ima osnivaca koji zeni 7 godisnje dijete

Tradiciju su srecom zakoni sekularnih drzava iskorijenili u razvijenom dijelu svijeta. Tamo gdje nisu, i gdje se pita neki lokalni tradicionalista kao Ben Shapiro, vidimo kakvo je stanje. 

I sve ovo zajedno je vjerovatno za neku drugu temu...

Iskreno receno, reci da na osnovu Shapirove "tradicije" verovatno podrzava zlostajanje maloletnica, je za mene red line. To nije praksa medju ortodoxnim jevrejima, Talmud ima svakakva tumacenja, I neko ko razume Talmud bolje bi bio bolji izvor, ali reci da je to jevrejska tradicija, dok se to ne praktikuje vekovima, a imamo mnogo blize primere verskog praktikovanja silovanja maloletnica, kao sto su grooming gangs u UK....sorry, nemamo sta da pricamo. 

To je prosto receno antisemitski trope.

Posted
54 minutes ago, Angelia said:

Iskreno receno, reci da na osnovu Shapirove "tradicije" verovatno podrzava zlostajanje maloletnica, je za mene red line. To nije praksa medju ortodoxnim jevrejima, Talmud ima svakakva tumacenja, I neko ko razume Talmud bolje bi bio bolji izvor, ali reci da je to jevrejska tradicija, dok se to ne praktikuje vekovima, a imamo mnogo blize primere verskog praktikovanja silovanja maloletnica, kao sto su grooming gangs u UK....sorry, nemamo sta da pricamo. 

To je prosto receno antisemitski trope.

Mi ovdja pricamo o Ben Shapiru, koji tvrdi da zivi ipo jevrejskom vjerskom zakonu, halahi. Poziva se na halahu kad prica protiv abortusa, protiv LGBT osoba ili kada brani konzervativne porodicne vrijednosti. A ista halaha dozvoljava da se djevojcica uda dok je dijete pa zakljucujem da kad  mu  zakon  po kojem zivi ne pravi  problem u udaji devojcice, onda mu ni optuzbe da je Tramo ucestvovao u zlostavljanju djece ne zvuce strasno.

Podmetanje o navodnom antisemitizmu, i tome kako sam nesto ruzno rekao je bullshit - tradicija udaje djece je sama po sebi ruzna i brutalna, ja sam je samo istinito i precizno okarakterisao. Srecom se u civilizovanom svijetu ne primjenjuje vise (mada ne vijekovima nego nekih 50-100 godina), zaslugom onih koji su bili LIBERALNI u svom vremenu... Dok TRADICIONALISTI i dan danas ratuju sa zakonima civilizovanih drzava i nastavljaju sa tom praksom... 

• Like 4
Posted (edited)

Sapiro, Peterson, Dzons i neki drugi imaju ozbiljan pad rejtinga kod maga jungenda jer se istom više sviđaju likovi koji su prilično nazi npr Fuentes pa i Asmongold

Jos jedno brisanje poda sa Sapirom:

Edited by MeanMachine
Posted
5 hours ago, ters said:

Mi ovdja pricamo o Ben Shapiru, koji tvrdi da zivi ipo jevrejskom vjerskom zakonu, halahi. Poziva se na halahu kad prica protiv abortusa, protiv LGBT osoba ili kada brani konzervativne porodicne vrijednosti. A ista halaha dozvoljava da se djevojcica uda dok je dijete pa zakljucujem da kad  mu  zakon  po kojem zivi ne pravi  problem u udaji devojcice, onda mu ni optuzbe da je Tramo ucestvovao u zlostavljanju djece ne zvuce strasno.

Shapiro se nikad nije pozvao na verski zakon, nego na svoja moralna ubedjenja. Znaci ocigledno lazes ili si neuk. Sta God da je, nije moj problem.

5 hours ago, ters said:

Podmetanje o navodnom antisemitizmu, i tome kako sam nesto ruzno rekao je bullshit - tradicija udaje djece je sama po sebi ruzna i brutalna, ja sam je samo istinito i precizno okarakterisao. Srecom se u civilizovanom svijetu ne primjenjuje vise (mada ne vijekovima nego nekih 50-100 godina), zaslugom onih koji su bili LIBERALNI u svom vremenu... Dok TRADICIONALISTI i dan danas ratuju sa zakonima civilizovanih drzava i nastavljaju sa tom praksom... 

Jesi rekao nesto ruzno, I iskreno receno, ja ne zelim da se raspravljam sa nekim ko siri takva nazadna misljenja, dok istovremeno misli da moralno drzi superiornost. Blood label je poznata anti-semitska propaganda.

Posted (edited)

Andja:

On 7/23/2025 at 8:07 PM, Angelia said:

Naravno, dosta njegovih misljenja su uticaj njegove religije, tipa konzervativnih stavova po pitanju abortusa ili gay braka. Tu se najcesce ne slazem sa njim. 

Shapiro:

"At the core of Orthodoxy lies a simple proposition: to be a Jew is to follow the Torah."

"To act halachically is the basic calling of a Jew."

"Undergirding this Jewish identity is a simple premise: to follow the halacha is a choice. Man is endowed with free will; biological drives and desires are no excuse for either ignoring the halacha or treating the halacha as fundamentally incorrect."

"Third, new institutions with trusted leadership must be built – institutions willing to say the controversial, to stand strong in the face of pressure, to speak proudly on behalf of authentic Torah values. This means educating new Modern Orthodox leaders unwilling to bend before pressure, confident in the Torah worldview, unafraid of controversy. Judaism does not reject science or literature or mathematics, but it certainly rejects the moral suasion of secularists who see the Torah as a book of ancient bigotry and the Jewish faith as a repository of antiquated rules. Judaism allows for the reality of sin, but it does not brook the argument that halachic values ought to be overturned because some are unable to resist sin. Jews are those who accept the Torah, accept the halacha, accept Jewish values – without discomfort, without embarrassment, with pride in a worldview that was born at Sinai and that has stood as the bedrock of Western civilization for three thousand years."

(https://www.jewishpress.com/indepth/opinions/modern-orthodoxys-moral-failure/2022/12/12/)

Isto Andja:

6 hours ago, Angelia said:

Shapiro se nikad nije pozvao na verski zakon, nego na svoja moralna ubedjenja. Znaci ocigledno lazes ili si neuk.

Halah:

https://halakhah.com/niddah/niddah_45.html

I slazem se - treba zavrsiti sa razgovorom o ovim pitanjima na temi o USA  - nemam problema pisati o tome tamo gdje je prikladno i ako postoji interes moze se splitovati na novu temu.

Sada da se vratimo na ono od cega je sve pocelo -  zasto nema opsteg poziva konzervativaca da se potencijalno Trampovo ucesce u seksualnom zlostavljanju maloljetnica istrazi i objelodani  i u potpunosti otkloni ljaga sa njegovog imena, da bi mogao da nastavi sa onim zbog cega je izabran - logori, progoni, izolacija, ubijanje sirotinje....

Edited by ters
  • Like 2
Posted (edited)
39 minutes ago, ters said:

Sada da se vratimo na ono od cega je sve pocelo -  zasto nema opsteg poziva konzervativaca da se potencijalno Trampovo ucesce u seksualnom zlostavljanju maloljetnica istrazi i objelodani  i u potpunosti otkloni ljaga sa njegovog imena, da bi mogao da nastavi sa onim zbog cega je izabran - logori, progoni, izolacija, ubijanje sirotinje....

Odgovor je jednostavniji nego sto mislimo. 

Cilj, postici cilj.

Konzervativci decenijama nikada nisu bili blize da ostvare svoj cilj (mislim na socijalni, a i ekonomski) nego sto su danas pod trampom. Oni ovo toliko dugo cekaju (eno, osnivac heritage fondation se oprostio od ovozemaljskog bistvovanja cekajuci) da ce eliminisati, zazmuriti, ignorisati bilo sta sto bi moglo da im stane na put. 

Oni veru i porodicne vrednosti (dok varaju zene i siluju decu) samo koriste kao narativ za pridobijanje podrske. Postavljaju se kao moralne norme, (iako jako cesto upravo prebacuju levici da se ponasa nadmeno i moralno superirno) kako bi vezali gresnike i one koji to nisu, ali se groze gresnika, za sebe. Bez masovne podrske nema uspeha (ni socijalno ni ekonomski) a marketinski sistem je pazljivo probrao one reci koje najvise trigeruju masu. 

Sve je ovo farsa da se nekolicina njih dokopa vlasti, moci i para. Ameriku i sve oko amerike treba gledati iskljucivo kroz dolar, sve ostalo je pogresno. 

Edited by 𝓑𝓪𝓫𝔂
  • Like 3