Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, ters said:

Trade agreements are expected in three to four weeks, said US President Donald Trump in an interview with "Time" magazine. He noted that the United States is in talks with China regarding a customs agreement, but Beijing denies it. Trump believes that Xi Jinping contacted him.

https://www.msn.com/en-ca/news/world/trump-eyes-trade-victory-as-china-claims-no-tariff-talks/ar-AA1DClwo?ocid=BingNewsSerp

Ovo više nisu laži, lik ima neku patologiju, vjerovatno deluzija, ali može da bude i rani znak šizofrenije ili bipolarnog poremećaja. Posto je čudesno šta je sve izasrao u tom intervjuu:

Trump in the interview said he has made 200 tariff deals and expected to finish negotiations in about three or four weeks, likening the United States to a department store where he sets the price. He gave no details of any such deals.

Asked if he would consider it a win if the U.S. still had tariffs as high as 50% in a year, he told Time: "Total victory."

"We're meeting with China. We're doing fine with everybody. But ultimately, I've made all the deals," Trump said.

"The deal is a deal that I choose. View it differently: We are a department store and we set the price. I meet with the companies, and then I set a fair price, what I consider to be a fair price, and they can pay it, or they don't have to pay it," he added.

...

Trump, who promised on the campaign trail to use his term in office as "retribution," also defended his use of presidential power domestically in targeting law firms, foreign students and former U.S. officials.

"I’ve gotta be doing something right, because I've had a lot of law firms give me a lot of money," he told Time.

He defended the revocation of student visas, saying "they can protest, but they can't destroy the schools like they did with Columbia and others."

Asked if he would direct the U.S. Department of Justice to disclose any evidence it had tying a Tufts University student who was arrested to militant group Hamas, Trump said he was not aware of the particular case but would look into it.

• Like 2
  • Ha-ha 3
  • Tuzno 3
Posted
56 minutes ago, Beonegro said:

Ovo više nisu laži, lik ima neku patologiju, vjerovatno deluzija, ali može da bude i rani znak šizofrenije ili bipolarnog poremećaja. Posto je čudesno šta je sve izasrao u tom intervjuu:

For the record, ovaj smajli nije upućen tebi, samo mi je smešno šta je sve ova budala iskenjala. Btw, ne mislim da je kod njega u pitanju BPL ili šizofrenija (makar ne vidim neke jasnije indicije), lik je prosto manipulator i narcis.

Trump in the interview said he has made 200 tariff deals and expected to finish negotiations in about three or four weeks, likening the United States to a department store where he sets the price. He gave no details of any such deals.

Manipulacija. Uradio sam nešto. Šta si uradio? Nešto, neću da kažem šta tačno, ali je veliko i... 

Vague odgovori, izbegavanje detalja i asertivnosti u komunikaciji, uglavnom zato što nema šta ni da kaže. 

Asked if he would consider it a win if the U.S. still had tariffs as high as 50% in a year, he told Time: "Total victory."

"We're meeting with China. We're doing fine with everybody. But ultimately, I've made all the deals," Trump said.

Pobeda. Za koju je on zaslužan, naravno, to mora da se obavezno istakne. Njegova narcistička priroda izbija iz ovog nastupa.

• Like 2
Posted
2 minutes ago, DameTime said:

Btw, ne mislim da je kod njega u pitanju BPL ili šizofrenija (makar ne vidim neke jasnije indicije), lik je prosto manipulator i narcis.

Ne znam, ja lično sam u fazonu Duloa i njegove izjave kakva diplomatija, pa ja sam iz Kuča tako da možda ne dobacujem, ali meni takvom ova količina laži i ovo odsustvo truda da se laž spakuje u formu koja bar ne bode totalno oči djeluju kao proizvod uma koji je pogubio konce. Hoću da kažem da mi djeluje da je ovoliko i ovakvo laganje već štetno za samog Trumpa, a da on to više ne shvata, što po meni prebacuje lopticu u polje patologije.

• Like 2
Posted
9 minutes ago, Beonegro said:

Ne znam, ja lično sam u fazonu Duloa i njegove izjave kakva diplomatija, pa ja sam iz Kuča tako da možda ne dobacujem, ali meni takvom ova količina laži i ovo odsustvo truda da se laž spakuje u formu koja bar ne bode totalno oči djeluju kao proizvod uma koji je pogubio konce. Hoću da kažem da mi djeluje da je ovoliko i ovakvo laganje već štetno za samog Trumpa, a da on to više ne shvata, što po meni prebacuje lopticu u polje patologije.

Dokle god postoji publika koja će da apsorbuje to bezočno laganje, a ne moramo ići dalje od foruma da bismo videli kako je ima, dotle će se služiti tom tehnikom. U ovom trenutku, skretanje na patologiju je za njega easy way out, a sve mi se čini da je prilično uračunljiv. Ako bismo ipak hipotezirali o patologiji, my guess ne bi bio BPL (ne vidim kod njega depresivne epizode, ako ništa izgleda kao da je konstantno u maničnoj) ni šizofrenija, već manija veličine, tj. manija sa psihotičnim simptomima i deluzijom da je veći i moćniji nego što zapravo jeste. 

• Like 6
Posted

Kash Patel i Pam Bondi hapse sudije nakon što je Tramp objavio da neće dozvoliti da iko stoji na putu deportacija. Moguće je i da je prekršila zakon, naravno, ali sa druge strane je ovaj odred za zaštitu Trampa i njegovih milijardera, a FBI-em trenutno upravlja čovek za koga su svedočili da je finansirao širenje dezinformacija u 6. januaru i njegov zamenik, koji je podkaster-teoretičar zavere.

Videćemo šta će se dokazati, a videli smo i kako po svom običaju likuju zbog toga. A videli smo i da deportuju dvogodišnje državljane SAD. Pa sad, biće mi stvarno drago ako sam pogrešio.

• Like 4
Posted

I jedna priča nevezana za ovaj nesoj, ali meni ništa manje ne shvatljiva: Nekadašnji mafijaš, ubica i siledžija a kasnije zaštićeni svedok Džon Alite izabran je za člana gradskog veća gradića u Nju Džersiju.

Osuđen je za čitav spektar zločina, uključujući i dva ubistva, a sam procenjuje da je pucao na između 30 i 40 ljudi, da je bejzbol palicom pretukao oko 100 ljudi i da je ubio sedmoro.

Potpuno luda sezona rijalitija Amerikanaci.

• Like 1
  • WOW 3
Posted
3 hours ago, Rex said:

I jedna priča nevezana za ovaj nesoj, ali meni ništa manje ne shvatljiva: Nekadašnji mafijaš, ubica i siledžija a kasnije zaštićeni svedok Džon Alite izabran je za člana gradskog veća gradića u Nju Džersiju.

Osuđen je za čitav spektar zločina, uključujući i dva ubistva, a sam procenjuje da je pucao na između 30 i 40 ljudi, da je bejzbol palicom pretukao oko 100 ljudi i da je ubio sedmoro.

Potpuno luda sezona rijalitija Amerikanaci.

td1.JPG.b5173a79a81e213cfe3accb58ec9fb81.JPG

• WOW 2
Posted
7 hours ago, Beonegro said:

images?q=tbn:ANd9GcSr99abjQRCuDQc9gAbvSY

Ti da znas bilo sta o IRS I kako oni rade audit, znao bi da je to drzava u drzavi koja je izuzetno korumpirana. Poreski kod je toliko kontradiktoran, I ima toliko nelogicnih stvari, da bukvalno bilo koga da audituju, naci ce kaznu. Tako da cela prica podseca na reket. Sto ne znaci da nema ljudi koji pokusavaju da izbegnu porez. A ti Trampovi prijatelji imaju para da plate advokate da ih brane.

Posted

Cela stvar je izvitoperena. Ljudi kojima je drzava omogucila da se obogate nenormalno, toliko vole tu drzavu da ce radje placati advokate i davati u neke dobrotvorne svrhe (koje ne bi morale da postoje da drzava radi svoj posao za svoje gradjane) umesto da plate taksu toj drzavi. 

Iskreno, koji k idemo na izbore kada ne biramo nama, nego njima. Onda neka ih kupuju kao na pijaci, pa postavljaju i ovako su privatizovali drzavu dok nama urlaju u uho 'komunizam'

• Like 1
Posted
4 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Cela stvar je izvitoperena. Ljudi kojima je drzava omogucila da se obogate nenormalno, toliko vole tu drzavu da ce radje placati advokate i davati u neke dobrotvorne svrhe (koje ne bi morale da postoje da drzava radi svoj posao za svoje gradjane) umesto da plate taksu toj drzavi. 

Iskreno, koji k idemo na izbore kada ne biramo nama, nego njima. Onda neka ih kupuju kao na pijaci, pa postavljaju i ovako su privatizovali drzavu dok nama urlaju u uho 'komunizam'

Iskreno receno, koja je razlika ako das u dobrotvorne svrhe ili to platis u porezu? I kod prepoznaje da je to isto. Kao sto rekoh, problem je u zakonima, IRS samo prepoznaju da mogu da koriste zakon za reketiranje.

Ni CPA koji pripremaju poreske prijave uglavnom ne znaju poreske zakone. To znam iz iskustva jer sam radila sa mnogima. Ako ides kod poreskih advokata, oni samo pricaju o "poziciji" zato sto ne postoje jasni poreski zakoni. A kostaju od $600 pa I do skoro 2k po Satu. Ta regulativa kosta sve toliko da cela industrija poreskih advokata zaradjuje bogatstvo. 

Don't get me started... Na mojoj listi sta ne valja za USA, ide IRS, FDA, NIH, pa onda manje bitni kao ED I slicne alfabet agencije koje niko ne kontrolise. 

Ni malo mi nije zao sto ih Tramp ganja sad, dal uspesno ili ne.

To koliko ima marginalnih poreskih utaja tipa Wesley Snipes, nije ni blizu koliko kradje se desava kroz Kongres, recimo na stock trade, gde su definitivno insiders, ili kroz fake NGOs. Jurimo neke tzv bogatase, dok se ljudi bogate korupcijom daleko vise.

Ti si u Majamiju, koliko obicnih ljudi znas da lazu na poreskim prijavama? Koliko njih radi Airbnb ilegalno? 

Posted
26 minutes ago, Angelia said:

Iskreno receno, koja je razlika ako das u dobrotvorne svrhe ili to platis u porezu? I kod prepoznaje da je to isto. Kao sto rekoh, problem je u zakonima, IRS samo prepoznaju da mogu da koriste zakon za reketiranje.

Ni CPA koji pripremaju poreske prijave uglavnom ne znaju poreske zakone. To znam iz iskustva jer sam radila sa mnogima. Ako ides kod poreskih advokata, oni samo pricaju o "poziciji" zato sto ne postoje jasni poreski zakoni. A kostaju od $600 pa I do skoro 2k po Satu. Ta regulativa kosta sve toliko da cela industrija poreskih advokata zaradjuje bogatstvo. 

Don't get me started... Na mojoj listi sta ne valja za USA, ide IRS, FDA, NIH, pa onda manje bitni kao ED I slicne alfabet agencije koje niko ne kontrolise. 

Ni malo mi nije zao sto ih Tramp ganja sad, dal uspesno ili ne.

To koliko ima marginalnih poreskih utaja tipa Wesley Snipes, nije ni blizu koliko kradje se desava kroz Kongres, recimo na stock trade, gde su definitivno insiders, ili kroz fake NGOs. Jurimo neke tzv bogatase, dok se ljudi bogate korupcijom daleko vise.

Ti si u Majamiju, koliko obicnih ljudi znas da lazu na poreskim prijavama? Koliko njih radi Airbnb ilegalno? 

Pa razlika je ogromna. Evo tvoj miljenik je davao u dobrotvorne svrhe svojim organizacijama. Drugo zasto birati dobrotvorne svrhe za nesto sto moze da se finansira iz drzave (bolnice, lecenje, skolovanja...) i da se raspodeli po potrebi ako se napuni kasa porezima. 

Ovako bilionske kompanije izbegavaju placanje taksa i onda ih jos mi, MI subvencionisemo!!

Spoiler

A congressional report released earlier this year shows that federal taxpayers pay over $2,000 per Wal-Mart employee to supplement the low wages paid by the mega retailer. According to the report, a store with 200 employees, will require taxpayer subsidies totaling $420,000.

I nije stvar u laganju i malo smanjivanju, uopste ne pisem o tome, nego o procentima i ogromnom drzavnom gubitku zato sto im drzava izlazi u susret (trickle down). Za kasu se konstantno boris, smanjenje troskova, ne? Stalno pricas o kasi a onda je kasu ostetila sluzbenica koja placa veci porez od Maska (jer je on malo lagao, blatruc)... i jos navijas da ti ljudi ostanu bez posla, sto rezultira da ce jos manje biti poreskih para u kasi. 

Ja iskreno ne znam koju ti firmu vodis, ali brate mili nemas blage veze kako stvari funkcionisu ekonomski. Za tebe je sve kako izbeci takse. Pa jbt zaradi da mozes da platis taksu... sta bi bilo da ste u Evropi?! 

• Thanks 1
Posted

15 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Ja iskreno ne znam koju ti firmu vodis, ali brate mili nemas blage veze kako stvari funkcionisu ekonomski. Za tebe je sve kako izbeci takse. Pa jbt zaradi da mozes da platis taksu... sta bi bilo da ste u Evropi?! 

ti uopste nemas pojma o cemu pricas. Nista nije za izbeci taxe, nego je za jasne i logicne zakone. Ali zato sto nikad nisi imala susret sa IRS, ili audit, ili koliko ljudi lazu na tax return, tebi je to imaginarno. Isto kao sto je imaginarno ljudima koji ne zive u USA, i tripuju se kako je tl izbegavanje poreza.

Ja sam zivela u Evropi i placala porez tamo, jel mozes da kazes isto? 

Da te pitam nesto, I nije da hocu da ulazim licno u tvoj zivot, koliko si korporativnih tax return podnela? Da li si ikad procitala tax code? Jel podnosis 1040 za multinational, jel si ikad podnela FBAR ili 3471?

Jel uopste znas o cemu pricam? Sta je 956, ili 962? Idi googluj...

Posted
4 minutes ago, Angelia said:

ti uopste nemas pojma o cemu pricas. Nista nije za izbeci taxe, nego je za jasne i logicne zakone. Ali zato sto nikad nisi imala susret sa IRS, ili audit, ili koliko ljudi lazu na tax return, tebi je to imaginarno. Isto kao sto je imaginarno ljudima koji ne zive u USA, i tripuju se kako je tl izbegavanje poreza.

Ja sam zivela u Evropi i placala porez tamo, jel mozes da kazes isto? 

Da te pitam nesto, I nije da hocu da ulazim licno u tvoj zivot, koliko si korporativnih tax return podnela? Da li si ikad procitala tax code? Jel podnosis 1040 za multinational, jel si ikad podnela FBAR ili 3471?

Jel uopste znas o cemu pricam? Sta je 956, ili 962? Idi googluj...

Jedan o plocu drugi o klin... 

Samo teraj svoje

Ovde cu poceti da te ignorisem jer ti samo dajem slagvort i posle treba da citam nebuloze... good luck

• Like 1
Posted (edited)

Odlučio da odslušam ovo, direktno od sekretara. Čini mi se da ovo što Bessent kaže ima smisla, samo što mi nije u skladu sa ovim što Tramp radi. Nisam ekonomista, moraću da pogledam komentare ekonomista za ovaj plan. Mada definitivno nije loša ideja da se Kina skine sa manipulacije svoje valute, na duge staze nije dobro po Kineze (videti pod Japan 1980-tih). Kineska ekonomija je mnogo više izložena i zavisna od zapada nego obrnuto, jer sva ta postrojenja gde se pravi roba postaju skoro bezvredna kada padne potražnja, a Kinezi neće imati kome da uvale robu. Stopa nezaposlenosti mladih u Kini je bila 20+ % pre neku godinu, sada je i više - kolika je ne znamo jer Kina više ne objavljuje podatke o tome. 

Videh podatke da bi GDP pao za 20% u Kini bez US potražnje, dok bi US izgubila 6% GDPa bez kineskih proizvoda. Znači, Kina bi izgubila dosta više. Ako se ode dotle, komunjarama ne bi bilo svejedno, jer bi se pad životnog standarda itekako osetio i moguće je da bi dovelo do pada vladavine ili neke unutrašnje promene u komunističkoj partiji Kine. Ali ... u slučaju pada GDP za 6% u USA, pada i Tramp 100%.

E sada, ako bi Kina rešila da smanji manipulaciju valutama itd, to jest da izabere fair trade - povećala bi se domaća potražnja ali bi se donekle istopila prednost koju Kina ima kao izvoznik. Što indirektno može da smanji njihovu vojnu moć ako se neki deo industrije odseli iz Kine (mada bi sa jačom valutom mogli da kupe oružja iz inostranstva po jeftinijoj ceni). Tu može biti problem - bilo kako bilo, vojna prednost bi se istopila. To može značiti da vođstvo Kine krene u rat za Taiwan na primer, pre umesto kasnije, dok još imaju jaku prednost u manufacturing capacity. Šta ga znam.

Šta mislite?

Edited by Darko
Posted

@Darko

Ovaj podatak da 20% kineskog GDPja zavisi od USA meni ne zvuci realan. I nisam siguran kojom metodom je izracunan.

Kako sada stvari stoje, Kina ce morati da trazi nova trzista za svoje proizvode po celom svetu, a USA ce ostati samoizolovana. U takvim odnosima, verujem da ce Kina pre naci zamenu i da ce imati manje stete od nametnutog trgovinskog rata. Uostalom, ovo Trumpovo plakanje kako ce da bude 'nice' prema Kini, tesko da bi doslo da se oseca tako superiorno kako zeli da predstavi. #TrumpChickenedOut je dominantan hashtag u Kini ove nedelje, meni dovoljno govori da su se Kinezi bolje spremili za trgovinski rat. I to je trebalo da bude jasno jos onog momenta kad su 'spustili rampu' za prodaju Panamskog kanala.

• Like 1
Posted
10 minutes ago, djura.net said:

Ovaj podatak da 20% kineskog GDPja zavisi od USA meni ne zvuci realan. I nisam siguran kojom metodom je izracunan.

Veoma je moguće da je proseravanje, treba da proverim. Ali ima smisla da je lakše naći nove dobavljače nego kupce. 

12 minutes ago, djura.net said:

#TrumpChickenedOut je dominantan hashtag u Kini ove nedelje, meni dovoljno govori da su se Kinezi bolje spremili za trgovinski rat. I to je trebalo da bude jasno jos onog momenta kad su 'spustili rampu' za prodaju Panamskog kanala.

I verovatno je kineska propaganda. Kina itekako ima ekonomskih problema: Evergrande i višak nekretnina, ogromna nezaposlenost mladih, sve starija populacija, uticaj kovida i sada velike tarife. 

Takođe, njihov rast od 5.1% je ispraćen padom prihoda od takse za 3.8%. Moguće da je pad zbog manjka prihoda od taksa za prodaju nekretnina itd, moguće da je rast zbog većeg izvoza pre nego što tarife uđu u opticaj, a moguće je da je toliki rast partijsko proseravanje. Ko će ga znati. 

Posted
12 hours ago, Angelia said:

Ti da znas bilo sta o IRS I kako oni rade audit, znao bi da je to drzava u drzavi koja je izuzetno korumpirana. Poreski kod je toliko kontradiktoran, I ima toliko nelogicnih stvari, da bukvalno bilo koga da audituju, naci ce kaznu. Tako da cela prica podseca na reket. Sto ne znaci da nema ljudi koji pokusavaju da izbegnu porez. A ti Trampovi prijatelji imaju para da plate advokate da ih brane.

I kako to pobija ovo što je napisao Robert Reich, a čemu se ti kreveljiš?

Posted

U srpskom jeziku, taksa je naknada za administrativnu uslugu, na engleskom je to fee. Ono što se plaća proporcionalno zaradi je porez, na engleskom tax.