𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Wednesday at 05:38 PM Posted Wednesday at 05:38 PM 4 minutes ago, Nek grmi jako said: Da bi stvari bile jasnije, evo dela spiska američkih roba koje Kanada trenutno ili povremeno carini, a konkretne stavke mogu da variraju u zavisnosti od datuma i političkih odluka: Meso (npr. govedina, svinjetina) Mleko i mlečni proizvodi (npr. sir, maslac, jogurt) Voće i povrće (npr. jabuke, pomorandže, krompir) Alkoholna pića (npr. viski, pivo) Oružje i municija Motocikli Proizvodi od livenog gvožđa Sportska oprema (npr. skije, štapovi za golf) Tehnološki proizvodi (npr. računari, komponente) Za mlečne proizvode i živinu često postoje visoke carine (npr. mleko do 270%, sir do 245%, piletina do 238%) kada se prekorače uvozne kvote, iako su unutar kvota neretko bescarinski. Lista nije fiksna i zavisi od trenutnih trgovinskih pregovora i političkih odluka, a sve što se carini ima na sajtu kanadske carinske uprave (Canada Border Services Agency). A trenutna lista svih proizvoda je ovde: https://www.canada.ca/en/department-finance/news/2025/03/list-of-products-from-the-united-states-subject-to-25-per-cent-tariffs-effective-march-4-2025.html I ako se sve novim sporazumom svede na nulu, biće to početak jednog novog prijateljstva koje neće biti opterećeno činjenicom da jedna strana ima trgovinski deficit od 200 milijardi dolara. Koliko lud moras biti da ovo otkucas i pre toga ne stavis prst na celo? "Prekorace uvozne kvote" je Trampov ugovor iz 2017 "Trgovinski deficit od 200 milijardi dolara" - nema logike da ne bude deficita kada jedna drzava ima 330 miliona ljudi, druga 41 milion.... Aman pobogu 1 1
Nek grmi jako Posted Wednesday at 05:39 PM Posted Wednesday at 05:39 PM Kako je jasno i navedeno, neke carine su odranije, poput mesa i mleka, a neke su nove. Ali to ionako neće biti važno, jer će uskoro obostrano sve biti svedeno na - nulu. A onda isto i u EU, jer kako neko već reče, to je najnormalnija stvar.
nonick Posted Wednesday at 05:42 PM Posted Wednesday at 05:42 PM 1 hour ago, Nek grmi jako said: @Rex Pa ako Kanađani ukinu svoje carine, zbog kojih je Tramp i pokrenuo svoje tarife, uz pojačanje bezbednosti na granicama, naravno da će prestati trgovinski rat jer će Bela kuća dobiti ono što je i tražila. posle malo vise od pola sata: Quote ex, kakvo izmišljanje pominjete? zar Tramp nije uveo tariife zbog ilegalnih ulazaka i fentanila, Nije bilo ni sat vremena. hahaha, covek je zrtva... da ne kazem cega. 6 1
DJORDJE Posted Wednesday at 06:03 PM Posted Wednesday at 06:03 PM (edited) 25 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Koliko lud moras biti da ovo otkucas i pre toga ne stavis prst na celo? "Prekorace uvozne kvote" je Trampov ugovor iz 2017 "Trgovinski deficit od 200 milijardi dolara" - nema logike da ne bude deficita kada jedna drzava ima 330 miliona ljudi, druga 41 milion.... Aman pobogu Sv. Ilija je opet izguglao nesto sto ne razume bas najbolje. Nekada davno na onom pokojnom forumu je bio lik Schmeling koji je tako zatrpavao sa prvim odgovorom koji mu Google izbaci, pa ga je valjda Kinik preimenovao u Smoring. Elem, to sto tarife postoje ne znaci da se i primenjuju, jer USA nikada nije bila ni blizu tome da premasi kvote na dairy koje je bas ispregovarao najveci deal maker svih vremena. Edited Wednesday at 06:04 PM by DJORDJE 2
Nek grmi jako Posted Wednesday at 06:08 PM Posted Wednesday at 06:08 PM (edited) Samo vi Sv. Đorđije čitajte Sv. Iliju i komentarišite u sve većem broju, i da smo svi živi i zdravi. Ne znam da li na ovom forumu može išta da imponuje toliko koliko ovoliki broj broj trigerovanja i reakcija na nešto što je izguglano. Jer ako je izguglano i ako je nerazumno, onda ne može ni da naudi u svoj svojoj neozbiljnosti i trivijalnosti, jel da? Zato ste mi svi kao deca, jednostavno ne mogu da se odlučim koje mi je od vas draže. A što se tiče tarifa, biće sve to u redu kad Kanada i EU dovedu carine na nulu u odnosu na SAD, a SAD uzvrati nultim tarifama u odnosu na Kanadu i EU. Edited Wednesday at 06:15 PM by Nek grmi jako
Rex Posted Wednesday at 06:14 PM Posted Wednesday at 06:14 PM 4 minutes ago, Nek grmi jako said: Ne znam da li na ovom forumu može išta da imponuje toliko koliko ovoliki broj broj trigerovanja i reakcija na nešto što je izguglano. Zato ste mi svi kao deca, jednostavno ne mogu da se odlučim koje mi je od vas draže. Ekstremno si bezobrazan. Svi tvoji pokušaji argumenata su odmah demantovani i sad si krenuo sa ad hominem. Mi tebi kao deca? Sram te bilo, bre. 2
Nek grmi jako Posted Wednesday at 06:16 PM Posted Wednesday at 06:16 PM (edited) Samo bez naglih pokreta i nervoze 😀 Videćemo ko je šta demantovao kad Kanada i EU povuku carine u odnosu na američke proizvode. Jer litar koka kole ne može da stane u čašu od dva deci. a obrnuto može, i to nekoliko puta. Kao što svi znamo i ko je pisao da su predsednički izbori u SAD poslednji ako pobedi Tramp, kad ono - juče čak tri izbora. Edited Wednesday at 06:23 PM by Nek grmi jako
Helena Posted Wednesday at 06:32 PM Posted Wednesday at 06:32 PM 1 hour ago, DameTime said: Da li možemo da se suzdržimo od toga da Anđeliju i Gromovnika™ (courtesy of @Helena 😄) napadamo na ličnom nivou? Više ne vidim ni kuda to vodi, kad pričamo o stanju na ovom forumu, koliko god bilo iritantno (i pogrešno tj. suštinski netačno) ono što pišu. Nije ni presudno da li si se ti uvredila ili ne, nije trebalo da ti napiše da si fašist(kinj)a. Gromovnik nije moja kreacija, to je netko pre mene koristio. Ja sam imala jenom skraćenicu koju nisam dalje koristila, jer je to bio stvarno napad na ličnom nivou. A što se tiče napadanja na ličnom nivou , ja sam bila slobodna da kažem na temi trans Amerika šta mislim, pa sam i ja popila ban. No ne žalim, jer vidim da je i ovde pomenuto biološko muško i žensko, jer je u ceo koloplet bio umešan i nemojda podmećešučitavaš Darko. Verujem ni da šonke ne žali. *Shonke
djura.net Posted Wednesday at 06:34 PM Posted Wednesday at 06:34 PM 11 minutes ago, Nek grmi jako said: kad ono - juče čak tri izbora. A to boli? Najbogatiji covek na planeti izgubio izbore bez obzira sto je ulupao silne milione u kampanju? A mislio da ce to biti bread and butter (iz EU).
Dzoni_m Posted Wednesday at 06:36 PM Posted Wednesday at 06:36 PM Opet ko maksim po diviziji. Nemas pojma gde udaras. 0% ce biti samo uzajamno. A to je predlog koji vec odavno predlazu i EU i Kanada i vec je predlagan Trampu. Koji je on naravno odbio. I to jos u prvom mandatu kada se ‘zalio’. 1
Nek grmi jako Posted Wednesday at 06:40 PM Posted Wednesday at 06:40 PM (edited) 5 minutes ago, djura.net said: A to boli? Najbogatiji covek na planeti izgubio izbore bez obzira sto je ulupao silne milione u kampanju? A mislio da ce to biti bread and butter (iz EU). Pa gde boli, to što su na nekim mestima pobedili jedni, a na drugom mestu - oni drugi, to najviše raduje. Plus pobeda Voter ID, kao šlag na tortu. Jer to znači da američka demokratija zapravo pokazuje najjasnije znakove svoje vitalnosti, u kojoj nekada pobede jedni, a nekada neki drugi. Upravo kontra svega onoga što su propovednici apokalipse predviđali i plašili narod nekakvim budalaštinama da su izbori za predsednika SAD poslednji izbori u Americi. Edited Wednesday at 06:41 PM by Nek grmi jako
nonick Posted Wednesday at 06:43 PM Posted Wednesday at 06:43 PM 20 minutes ago, Nek grmi jako said: Samo bez naglih pokreta i nervoze 😀 Videćemo ko je šta demantovao kad Kanada i EU povuku carine u odnosu na američke proizvode. Jer litar koka kole ne može da stane u čašu od dva deci. a obrnuto može, i to nekoliko puta. Kao što svi znamo i ko je pisao da su predsednički izbori u SAD poslednji ako pobedi Tramp, kad ono - juče čak tri izbora. Pa svi znamo kad se Tramp ukaki u gace da ce to biti najbolje i najlepse ukakanje na celom svetu. Bice najveca pobeda na svetu, no matter what. Bespotrebno ce svi da pricaju da je to moglo drugacije i normalnije ali MAGA voli taj topli osecaj pobede.
Nek grmi jako Posted Wednesday at 06:46 PM Posted Wednesday at 06:46 PM (edited) 11 minutes ago, Dzoni_m said: Opet ko maksim po diviziji. Nemas pojma gde udaras. 0% ce biti samo uzajamno. A to je predlog koji vec odavno predlazu i EU i Kanada i vec je predlagan Trampu. Koji je on naravno odbio. I to jos u prvom mandatu kada se ‘zalio’. Znam, znam, kao i kad nisam imao pojma gde udaram kad sam dve godine pred glasanje pisao ko će dobiti izbore u SAD, kako i zašto. Navikao sam, isto su mi tako pisali i tada, narativ se uopšte nije promenio. Samo polako, sve ćemo ionako ubrzo videti, čemu žurba, nezadovoljstvo i zvanje moderacije upomoć, ako je moja malenkost u krivu? Preskočite te upise, ne čitate ih i ne komentarišete dajući im time na značaju, jer nisu vredni vašeg truda, a pogotovo ne zovete moderaciju da kao američka konjica spasi stvar u poslednjem momentu. Edited Wednesday at 06:48 PM by Nek grmi jako
nonick Posted Wednesday at 06:48 PM Posted Wednesday at 06:48 PM (edited) 18 minutes ago, Nek grmi jako said: Pa gde boli, to što su na nekim mestima pobedili jedni, a na drugom mestu - oni drugi, to najviše raduje. Plus pobeda Voter ID, kao šlag na tortu. Jer to znači da američka demokratija zapravo pokazuje najjasnije znakove svoje vitalnosti, u kojoj nekada pobede jedni, a nekada neki drugi. Upravo kontra svega onoga što su propovednici apokalipse predviđali i plašili narod nekakvim budalaštinama da su izbori za predsednika SAD poslednji izbori u Americi. “Very few Americans realize that, if Trump is NOT elected, this will be the last election. Far from being a threat to democracy, he is the only way to save it!” najbolji deo je da on ne vidi ono sto ja postujem, jer sam na ignore kod njega kao desetina drugih 🙂 Sad ce jos pet puta da ponovi nesto sto nema veze sa temom - Amerika tamo vamo, ono rekao sam ja - bla-bla-bla truc. Edited Wednesday at 06:58 PM by nonick 3
Maharaja Posted Wednesday at 06:48 PM Posted Wednesday at 06:48 PM 33 minutes ago, Rex said: Ekstremno si bezobrazan. Svi tvoji pokušaji argumenata su odmah demantovani i sad si krenuo sa ad hominem. Mi tebi kao deca? Sram te bilo, bre. Jezivo šta MAGA_GPT ovde prosipa. Takva odvaljenost od realnosti i istine se viđa samo u najdubljim kanalizacijama interneta. I to se ponavlja, iznova i iznova. Džabe argumenti, džabe činjenice... Svaki post je vređanje zdravog razuma. 4
djura.net Posted Wednesday at 06:51 PM Posted Wednesday at 06:51 PM 5 minutes ago, Nek grmi jako said: Upravo kontra svega onoga što su propovednici apokalipse predviđali i plašili narod nekakvim budalaštinama da su izbori za predsednika SAD poslednji izbori u Americi. Pobeda Trumpa na izborima jeste apokalipticna po mnogo sta, narocito po USA demokratiju i to se vec sada vidi. Priblizavanje I hvalospevi ruskoj i putinovskog autokratiji su zadali udarac americkoj do tog nivoa da je malo verovatno da ce se ikada oporaviti u nekadasnje kapacitetu. Naprotiv, najava da ide na treci mandat bas nepogresivo pokazuje apokalipsu USA demokratije. 2
Nek grmi jako Posted Wednesday at 06:56 PM Posted Wednesday at 06:56 PM (edited) 15 minutes ago, djura.net said: Pobeda Trumpa na izborima jeste apokalipticna po mnogo sta, narocito po USA demokratiju i to se vec sada vidi. Priblizavanje I hvalospevi ruskoj i putinovskog autokratiji su zadali udarac americkoj do tog nivoa da je malo verovatno da ce se ikada oporaviti u nekadasnje kapacitetu. Naprotiv, najava da ide na treci mandat bas nepogresivo pokazuje apokalipsu USA demokratije. Ma na to o trećem mandatu se niko ozbiljan i nije nešto upecao, jer su oni ozbiljniji igrači shvatili da ih lik troluje. Nema ništa od trećeg mandata, to je sprdnja na najobičnijem nivou. Čovek će možda umreti i pre kraja ovog mandata, imajući u vidu njegove godine, kakav treći mandat. To je i biološki i ustavno neodrživo. Ali sad sam bacio pogled na kanadske korisnike Tvitera, naravno one koje pratim i koji su sa obe strane političkog spektra. I vidim da se Fordova najava ukidanja carina u nekim sluačajevima proglašava pragmatičnim potezom za deeskalaciju tekućeg trgovinskog rata, koja odražava pristup nekakvog balansiranja između teške retorike i pregovora. Takođe, vidim da je ova promena izazvala i podršku i skepticizam među Kanađanima, u zavisnosti od njihovih regionalnih, političkih i ekonomskih perspektiva. Neki Kanađani, posebno oni u Ontariju i industrijama koje se oslanjaju na američku trgovinu, izgleda da pozdravljaju Fordov stav kao potencijalno rešenje za ekonomsku neizvesnost izazvanu sukobom carina. Neki čak tvrde da je to strateška pobeda, sugerišući da je u skladu sa očekivanjima pregovaračkog ishoda, a ne sa produženim trgovinskim neprijateljstvima. Naravno, ovakve reakcije ukazuju na olakšanje među onima koji su se plašili razornog uticaja održivih carina na ekonomiju Ontarija, koja je u velikoj meri integrisana sa SAD, posebno u sektorima kao što su proizvodnja automobila i izvoz energije. Nasuprot tome, Fordova izjava je izazvala skepticizam i zabrinutost sa drugih strana, posebno među onima koji je vide kao znak kapitulacije ili jednostrani potez koji podriva jedinstveni kanadski odgovor. Ovo odražava širu zabrinutost da bi Fordova ponuda mogla oslabiti pregovaračku poziciju Kanade ako se ne koordiniše sa saveznom vladom, koja priprema uzvratne mere. Recimo, Saskačevanski premijer Skot Mo, iako je fokusiran na zaštitu industrije čelika u svojoj pokrajini, nije eksplicitno podržao Fordovu ideju o nultim tarifama, što ukazuje da bi regionalni interesi mogli da zakomplikuju nacionalni konsenzus. Svakako je Fordov intervju za NBC izazvao neke nove reakcije i nove vidike u odnosu na problematiku. naročito onaj deo kada ga je voditelj pitao zašto tek sada pokreće priču o ukidanju svih carina. Edited Wednesday at 07:08 PM by Nek grmi jako
Dragan Posted Wednesday at 07:06 PM Posted Wednesday at 07:06 PM 32 minutes ago, Nek grmi jako said: Kao što svi znamo i ko je pisao da su predsednički izbori u SAD poslednji ako pobedi Tramp, kad ono - juče čak tri izbora. Ovo je izvrtanje cinjenica i to veoma nevesto. I to jos vise puta ponavlja. MAGA stil. 1. Niko nije tvrdio da su predsednicki u SAD poslednji, vec je cela prica potekla od stabilne budale, ali ti ces nam sigurno moci objasniti sta je pisac ovim hteo da kaze. 2. Cak i da je tacno to sto tvrdis, a nije, pravis ociglednu logicku gresku, jer juce nisu bila tri izbora za predsednika US (kao neko je tvrdio da vise nece biti izbora za predsednika US, a juce ih je bilo tri - kad vec moram da crtam) 4
Dragan Posted Wednesday at 07:12 PM Posted Wednesday at 07:12 PM 13 minutes ago, Nek grmi jako said: Ma na to o trećem mandatu se niko ozbiljan i nije nešto upecao, jer su oni ozbiljniji igrači shvatili da ih lik troluje. Nema ništa od trećeg mandata, to je sprdnja na najobičnijem nivou. Čovek će možda umreti i pre kraja ovog mandata, imajući u vidu njegove godine, kakav treći mandat. To je i biološki i ustavno neodrživo. Jasno, osnovna funkcija predsednika US je da troluje. Kad klovn udje u palatu ne postaje kralj, vec palata postaje cirkus. 2 1
djura.net Posted Wednesday at 07:16 PM Posted Wednesday at 07:16 PM 5 minutes ago, Nek grmi jako said: kakav treći mandat. To je i biološki i ustavno neodrživo. Kog zabole za Ustav, njime skoro svakog dana MAGA sekta brise sta stigne (ovo je eufemizam, jelte), jasno je da je treci mandat u opticaju cim je najavio da postoji vise nacina da dodje do njega i da bi voleo da se opet kandiduje. A sektu instruisao da skandira 'treci mandat' na pocetku njihovih skupova. Tako da je zaludjivanje MAGA sekte na tu temu vec uveliko na delu. Sad, ta biologija jeste ozbiljan problem, ali da je neko to ozbiljno razmatrao, i ovaj mandat bi Trump proveo igrajuci sah i domine sa vrsnjacima umesto sto svaki dan sablaznjava normalan svet sumanutim potezima. Dobro, za sah svakako nije dovoljno bistar, ali domine i mice, eto tu bi definitivno mogao da nadje sebe. 1
nonick Posted Wednesday at 07:17 PM Posted Wednesday at 07:17 PM 9 minutes ago, Nek grmi jako said: Ali sad sam bacio pogled na kanadske korisnike Tvitera, naravno one koje pratim i koji su sa obe strane političkog spektra. I vidim da se Fordova najava ukidanja carina u nekim sluačajevima proglašava pragmatičnim potezom za deeskalaciju tekućeg trgovinskog rata, koja odražava pristup nekakvog balansiranja između teške retorike i pregovora. Takođe, vidim da je ova promena je izazvala i podršku i skepticizam među Kanađanima, u zavisnosti od njihovih regionalnih, političkih i ekonomskih perspektiva. Neki Kanađani, posebno oni u Ontariju i industrijama koje se oslanjaju na američku trgovinu, izgleda da pozdravljaju Fordov stav kao potencijalno rešenje za ekonomsku neizvesnost izazvanu sukobom carina. Neki čak tvrde da je to strateška pobeda, sugerišući da je u skladu sa očekivanjima pregovaračkog ishoda, a ne sa produženim trgovinskim neprijateljstvima. Ljudi procitajte sve tri recnice i onda kazite da nije AI pomesan sa njegovim nekim halucinirajucim stavovima. Sve tri recenice imaju reci ali nikakvu sustinu i logiku, ni blizu sta je percepcija u Ontariju ili Kanadi. 🙂 Necu vise da se bavim sa njim, gubljenje vremena. 2
Dragan Posted Wednesday at 07:20 PM Posted Wednesday at 07:20 PM (edited) 41 minutes ago, Nek grmi jako said: Pa gde boli, to što su na nekim mestima pobedili jedni, a na drugom mestu - oni drugi, to najviše raduje. Plus pobeda Voter ID, kao šlag na tortu. Ovo je jod jedna podvala za MAGA kultiste. Edited Wednesday at 07:21 PM by Dragan
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Wednesday at 07:24 PM Posted Wednesday at 07:24 PM 5 minutes ago, nonick said: Ljudi procitajte sve tri recnice 1 2
zoran59 Posted Wednesday at 07:49 PM Posted Wednesday at 07:49 PM 3 hours ago, Nek grmi jako said: ............................. Takođe, kad smo već kod normalnosti, juče je na izborima u Viskonsinu izglasano i da će na budućim izborima zakonski biti neophodna lična dokumenta prilikom glasanja radi utvrđivanja identiteta glasača, zato nagrada dana u normalnosti ne ide samo Kanađanima, več ide i stanovnicima Viskonsina, koji su taj predmet rešili na najnormalniji način. Ovo nije "grmljavina" nego najobicniji prdez (mada jeste jako). Nisu u Wisconsinu nista novo izmislili, nije to za "buduce" izbore, nema neke velike pobede. Zakon koji trazi I.D. (identifikacuju) postoji vec dugo i vazeci je. Ono sto je izglasano je da taj isti propis postane ustavni amandman. Razlog je sto je ustavni amandman puno teze ukinuti nego "obicni" zakon. A i to je bila farsa, "show" za naivne mase - jer ukidanje zakona niko nije ni predlagao ni planirao. Posto ne verujem da citas postavljene linkove - jer sve znas unapred, pa ti informacije nisu potrebne - evo ti bitni deo clanka (mrzi me da jos i prevodim): The newly approved amendment will cement rules already laid out in state law. Under that 2011 law, Wisconsinites are required to provide an acceptable form of photo identification when voting. But, compared to changing a state law, a constitutional amendment will be harder to undo. And Republican sponsors of the amendment say constitutional language is necessary to protect voter ID rules against future legal challenges.ipak, i link: https://www.wpr.org/news/april-2025-election-voter-id-requirement-passes-wisconsin-constitution 3
Nek grmi jako Posted Wednesday at 07:52 PM Posted Wednesday at 07:52 PM (edited) 58 minutes ago, djura.net said: Kog zabole za Ustav, njime skoro svakog dana MAGA sekta brise sta stigne (ovo je eufemizam, jelte), jasno je da je treci mandat u opticaju cim je najavio da postoji vise nacina da dodje do njega i da bi voleo da se opet kandiduje. A sektu instruisao da skandira 'treci mandat' na pocetku njihovih skupova. Tako da je zaludjivanje MAGA sekte na tu temu vec uveliko na delu. Sad, ta biologija jeste ozbiljan problem, ali da je neko to ozbiljno razmatrao, i ovaj mandat bi Trump proveo igrajuci sah i domine sa vrsnjacima umesto sto svaki dan sablaznjava normalan svet sumanutim potezima. Dobro, za sah svakako nije dovoljno bistar, ali domine i mice, eto tu bi definitivno mogao da nadje sebe. Slažem se da uvek postoji prostor da se povede razgovor u pravcu tog trećeg mandata, ako se naravno ne uzme u obzir da je reč o nekakvom Trampovom trolovanju kojim pokušava da skrene pažnju sa nekih drugih pojedinosti, ali od toga zaista nema ništa. Kao što nije bilo ništa i od najava da su izbori na kojima je on pobedio poslednji izbori, čime su nas uporno plašili neki poput ovakvih: Ili kao što je Opra javno izrekla upozorenje na drugo Trampovo predsedništvo: Ako se ne pojavimo sutra na izborima, sasvim je moguće da više nećemo imati priliku da glasamo https://www.independent.co.uk/news/world/americas/us-politics/oprah-winfrey-harris-trump-election-rally-b2641577.html Takvih primera ima na tone, ali vidimo da ti proroci propasti nisu pogodili. Izbori se održavaju, neki ih dobijaju a neki gube... Stanje redovno, demokratija je vitalna i snažna, što primeri iz Floride i Viskonsina potvrđuju. A naročito je demokratija vitalna kad na izborima u Viskonsinu pobedi odluka da je Voter ID neophodan za samo glasanje... Jer da je bilo obrnuto, od danas bi se u Viskonsinu glasalo bez takve dokumentacije, iako više od 80 odsto ispitanih građana na nacionalnom nivou podržava Voter ID. Edited Wednesday at 08:15 PM by Nek grmi jako 1
Recommended Posts