Jump to content

[USA] SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE - unutrašnja politika i uticaj na svetska kretanja

Recommended Posts

Posted

Zovite me budalom, ali ovo je verovatno poslednji POTUS za USofA koju sada poznajemo i verovatno poslednji 4. July koji ce USA slaviti kakva je sada. Za nepun mesec je napravio potpuno rasulo, ne postoji teoretska sansa da US opstane naredne 2 godine do midterms-a. Zamislite jos mesec dana ovoga, pa jos mesec, pa jos jedan…..kapirate. Nece ostati kamen na kamenu. Iskreno se nadam da  ce se zavrsiti na hladnom civilnom ratu, ili nekom mirnom raspadu. Jer drugacije prosto nece moci. 

• Like 2
  • Tuzno 1
Posted

Problem je što je ovo samo preslikavanje na najveću zemlju sveta nečega što se kuva decenijama i što postoji manje-više svuda. Totalitarizam, ekspanzionizam, korporativizam, antiintelektualizam, postfašizam... Biće jako teško - ovi ljudi jesu većina na biračkim mestima, kod nas, a očigledno i u Americi i u više od pola Evrope.

• Like 7
Posted

Meni je ono juče bilo odvratno na toliko nivoa..kao da su silovanu devojku terali da se uda za svog zlostavljača. Užas jedan,gađenje do povraćanja.
Prokleti narandžasti siledžija je prešao sve granice pristojnosti i ljudskosti.

• Like 5
  • Thanks 4
Posted (edited)
3 minutes ago, Drug Crni said:

Meni je ono juče bilo odvratno na toliko nivoa..kao da su silovanu devojku terali da se uda za svog zlostavljača. Užas jedan,gađenje do povraćanja.
Prokleti narandžasti siledžija je prešao sve granice pristojnosti i ljudskosti.

Upravo tako, a onda procitam da je to normalan "biznis" pristup, i onda se zapitam kojim biznisom se bave ljudi koji to pisu?

Edited by ters
  • Like 10
Posted
2 hours ago, Helena said:

Tri godine ratuješ, zemlju ti razaraju, civile ubijaju i treba da budeš ponizan prema kome?

Dva smrada, koji su predvodnici talasa prostaštva, razarača civilizacije, rasističkim kreaturama...?

Jebi ga, ako mu budućnost zemlje zavisi od USA i njihove pomoći - nema mnogo izbora nego da bude taktičan i umeren. Takođe, treba imati na umu i javno mnjenje. Mogao je isto da kaže ali drukčije predstavljeno, gde je mogao da dobije više simpatija onih koji mu ne veruju ili nisu sigurni u njega. I naravno, izbegne situaciju gde ga Vance i Trump napadaju i ponižavaju. I to jeste važno, ako ne sad onda bar za 4 godine.

3 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Lako je naknadno biti pametan, ali treba tamo sedeti, biti vreca za udaranje i znati da ponizan ili ne, svakako neces dobiti nista, jer oni nece nista ni da ponude. Oni su tu da traze sta ima za njih i naprave show za svoje glasace da bi dobili neku potvrdu kako rade ispravnu stvar. 

Vidi moj odgovor gore.

Btw, Zelenski je 100% u pravu za sve što je rekao. Ovo što smo videli danas je sramota za USA samo takva.

• Like 4
Posted
3 minutes ago, Darko said:

Jebi ga, ako mu budućnost zemlje zavisi od USA i njihove pomoći - nema mnogo izbora nego da bude taktičan i umeren. Takođe, treba imati na umu i javno mnjenje. Mogao je isto da kaže ali drukčije predstavljeno, gde je mogao da dobije više simpatija onih koji mu ne veruju ili nisu sigurni u njega. I naravno, izbegne situaciju gde ga Vance i Trump napadaju i ponižavaju. I to jeste važno, ako ne sad onda bar za 4 godine.

Sve simpatije jeste dobio. I podrsku. Bitno je da dobro i zlo bude jasno razlikovano. Nazalost Ukrajna ce platiti tu cenu ovog momenta. A USA, ko ih j***. Ionako za najvise deceniju nece ih niko zarezivati ni 2%. Oni ne shvataju zasto i kako imaju to sto imaju. BIce kao stari pas koji laje, ali je ostao bez zuba, poluslep i gluv. Dodje ti da se sazalis na njega, ali onda se setis koliko puta te je ujeo dok je bio pun snage, pa ga pustis neka laje.

Plasio sam se, sada sam mnogo optimisticniji na duze staze. Kratkoricno, bice lose po EU, po Ukrajnu po demokratiju. Dugorocno, bice boljitak za sve. 

• Like 3
Posted
4 hours ago, Angelia said:

Napao si me sto ne pratim bas svaku glupost. Ja na ono o cemu nisam informisana, to I kazem. Ispostavilo se da nije Tramp intervenisao za Tate bracu. Ali to nema veze...ciklus vesti je vec otisao

Zoki, ja sam milion puta rekla da ne gledam fox, I da uvek citam vise izvora, ali ne o bas svacemu. I definitivno nisam davala cvrsta misljenja o stvarima o kojim ne znam. 

Ovo je, kako bi moja terapeutkinja rekla, jedan vrlo razlabavljen pristup, koji ostavlja dosta prostora za nepreuzimanje odgovornosti. Ti jelte mnogo toga ne pratiš, ne znaš, nisi informisana, nisi sigurna, i pored svega toga, veoma čvrsto podržavaš Trumpa.

• Like 4
  • Thanks 3
Posted

Sramota. Ogromna sramota.

Može se postaviti pitanje da li je bilo bolje da je Zelenski samo prećutao. Ono što bi dobio je taj papir, koji im ne bi davao g od garancija koje su Ukrajini potrebne.

Ovako je umesto bezvrednog papira dobio to da budale širom SAD imaju municiju da ga otvoreno napadnu kao neprijatelja. Ali je makar celom svetu pokazao o čemu se ovde zapravo radi. Ako ovo ne natera svakoga da se opredeli na kojoj je strani, onda piši propalo svakako.

Ovo sigurno nije nešto što su Ukrajinci želeli od sastanka. I možda je Zelenski mogao biti "mudriji", morao je znati s kim ima posla. Ali prebacivati bilo kakvu odgovornost na njega za ovaj debakl nema smisla. Za ovu katastrofu je odgovorna isključivo američka strana. Da su Ukrajini iza zatvorenih vrata ponudili bilo šta opipljivo, siguran sam da do ovoga ne bi došlo.

Ni D od diplomatije, ni G od garancija, a za slovo B, ne znam za taj famozni biznis, ali za bahaćenje, bezobrazluk i budalisanje su ovi iz Bele kuće ispunili celu ukrštenicu.

• Like 13
  • Thanks 2
Posted (edited)

Pjer Berton, koji spada u krug najcenjenijih istoričara koji su se bavili dešavanjima na američkom kontinentu u 19. veku (mahom u Kanadi ali i nastajanjem urbanih centara na zapadnoj obali SAD), pisao je povodom Zlatne groznice da se tada nisu najviše obogatili oni koji su pronašli rudnike, nego pojedinci koji su pronašli upravo te koji su pronašli rudnike.

Posmatrajući to kroz prizmu Trampove namere da zajaše rudna bogastva Ukrajine na teritorijama koje još nije oteo Putin, jasno je da tu nema nikakve ideologije već da je u opticaju jedino pitanje novca i buduće zarade, kao i prednosti u odnosu na konkurente kada je reč o rudama koje su danas najtraženije.

I tu dolazimo do ispitivanja koje su sovjeti sproveli pre više od pola veka, a koja tada nisu previše obraćala pažnju na jednu specifičnu rudu jer tada nije imala naročitu ulogu, ali danas iskače u sam vrh industrijskih potreba... Ne treba previše pogađati i mučiti mozak da bi se shvatilo da je reč o - litijumu.

I sad, pretpostavka je da Putin ne da ne drži celokupnu ukrajinsku teritoriju ispod koje su nalazišta litijuma, nego da ne drži ni trećinu... Što znači da je više od dve trećine na raspolaganju ne onoga koji je pronašao nalazišta, već onoga koji je pronašao te osobe koje su pronašle buduće rudnike.

I to je, manje-više, ono što stoji iza čitave ideje o sporazumu...

Zelenski, naravno, traži garancije, čak je rekao Bejeru da smo svedoci da Putin uopšte nije mario kada je reč o tome u čijem su vlasništvu rudarski baseni i kompanije na teritorijama koje je osvojio, pa ga tako ne bi boleo stojko ni kada je reč o teritorijama na kojima se nalazi taj litijum koji Tramp želi za sebe...

Drugim rečima, hteo je da provuče između redova da Trampa baš briga šta će se dogoditi nakon što Amerika iscrpi ta rudna bogatsva... I to jeistina, jer em neće tada biti na funkciji, em možda i neće tada biti ni živ. Ali Zelenskog to, sasvim je logično, baš zabrinjava...

I ko može da mu zameri jer je zabrinut? Jedino možda što nije prihvatio američki zahtev za prekid vatre, jer bi prestanak oružanih aktivnosti barem zadržao Ruse na trenutnim pozicijama, umesto da, malo po malo, iz dana u dan osvajaju sve veće i veće parče ukrajinske teritorije.

Edited by Nek grmi jako
Posted (edited)
2 hours ago, Angelia said:

Ne, ali svi ste outraged, koliko god je u pravu, ovo se ne radi na prepad. To se prica bez medija. Uvredio je domacina, javno. Koliko god razumem njega, to nije diplomatija. Probao je da bully veceg bullija. Mislim pomazemo, mozda nije najbolje, ali ovo je bilo nepotrebno, ovo je trebala da bude ceremonija

Mogli su Tramp I JD da reaguju bolje, ali I ja bi izbacila Zelenskog nakon ovog.

Ovo je već smešno. Kao prvo, Trump i Vance nisu nikakve diplomate niti ljudi sposobni za obavljanje državničkog poziva. Nemaju ni znanja ni komunikacione veštine. Kao drugo, meni je drago što se ovo odigralo pred kamerama, da imamo (još jedan) dokaz o kakvim se ološima radi.

Pazi molim te, biznismeni, država je biznis, trejdujemo i vršimo transakcije. Čime, ukrajinskim prirodnim dobrima i ukrajinskim životima? Ali ne krivim Trumpa, on je svoju biznis imperiju i izgradio na lopovluku, prevarama i otimačini (i uspeo da bankrotira).

Odgovornost je isključivo na onima koji su za njega glasali. I daresay da kada neko podržava ovakav biznis, to nešto govori o njemu i njegovim vrednostima. 

@Darko Najbolja osobina Zelenskog je što nije ponizan. To je samo pojačalo utisak o svemu što se juče dogodilo. Posle 3 godine ratovanja, toliko izgubljenih života i razrušene zemlje, on treba da bude "mudar" i moli za pomoć? Svaki normalan čovek, bio državnik ili ne, vidi da je ključno pomoći Ukrajini da odbrani i očuva svoju slobodu i suverenitet. 

Problem je u tome što Trump nije nikakav državnik, a uz to je i Putinova kučka. Ne bi Zelensky dobio ništa bolji prijem ni da je bio ponizan i mudar.

Edited by DameTime
dopuna
  • Like 8
  • Love 1
  • Thanks 1
Posted
12 minutes ago, Dzoni_m said:

Plasio sam se, sada sam mnogo optimisticniji na duze staze. Kratkoricno, bice lose po EU, po Ukrajnu po demokratiju. Dugorocno, bice boljitak za sve. 

Dobro je da je DS izgubio izbore, biće nam sranje pod Naprednjacima 4 godine, ali taman da se ostale stranke pročiste pa da krenemo dalje - vibes

• Like 6
  • Thanks 1
Posted

Trebalo je da ga, kad su već kamere bile uključene, da ga siluju i prebiju i onda ubace u onaj traktor ispred. Billions and billions of viewers...

Posted

Uvredio je domacina, javno. Koliko god razumem njega, to nije diplomatija. Probao je da bully veceg bullija.

Sta je mislio da ce se desiti? Napadnes ih javno, kao da su krivi za odluke prethodnih administracija...

Prethodno smo kritikovali Trampa da nije trebao da proziva Zelinskog zbog rata, sta je Zelinski uradio danas? Prozvao Trampa kao da je kriv za Putinovu invaziju.

Zanimljivo je kako "čitaš" ovu njihovu razmenu.

Zelenski je napao Vensa otprilike na isti način na koji je Ukrajina napala Rusiju.

• Like 9
  • Thanks 5
Posted
3 minutes ago, nemanjaol said:

Dobro je da je DS izgubio izbore, biće nam sranje pod Naprednjacima 4 godine, ali taman da se ostale stranke pročiste pa da krenemo dalje - vibes

Pogresan vibes imas. To sto ti pricas treba da bude "demokrate koji podrzavaju pedere su izgubli,bas mi je drago, Tramp ce nam hebati mamu ali ce oni sto su ga izglasali videti da su pogresili". Posto se to vec desilo, nazad nema. Ova Americka administracija je vec katastrofa i opcija B ne postoji sa njima. Tako da mi idemo u smeru propasti, ali ovi potezi (sto smo videli juce) me ohrabruju jer drugi to vide, nije iza zatvorenih vrata,  ostatak sveta ce promeniti stav prema US, ocekivanja od njih, zavisnost itd itd itd. 

• Like 2
Posted
56 minutes ago, freethrow said:

Pisao sam o tome pre par nedelja, jasno je sve ovo svima - samo sada ide miks inata i ponosa... 

To ovde ima naziv, zove se buyers remorse, sto znaci kupe jednom i utvrde da je sranje, ali nece da priznaju pa kupuju i dalje. 

49 minutes ago, Dzoni_m said:

Zovite me budalom, ali ovo je verovatno poslednji POTUS za USofA koju sada poznajemo i verovatno poslednji 4. July koji ce USA slaviti kakva je sada. Za nepun mesec je napravio potpuno rasulo, ne postoji teoretska sansa da US opstane naredne 2 godine do midterms-a. Zamislite jos mesec dana ovoga, pa jos mesec, pa jos jedan…..kapirate. Nece ostati kamen na kamenu. Iskreno se nadam da  ce se zavrsiti na hladnom civilnom ratu, ili nekom mirnom raspadu. Jer drugacije prosto nece moci. 

Gledajuci iz blizine, apsolutno delim tvoje misljenje. 

42 minutes ago, freethrow said:

Problem je što je ovo samo preslikavanje na najveću zemlju sveta nečega što se kuva decenijama i što postoji manje-više svuda. Totalitarizam, ekspanzionizam, korporativizam, antiintelektualizam, postfašizam... Biće jako teško - ovi ljudi jesu većina na biračkim mestima, kod nas, a očigledno i u Americi i u više od pola Evrope.

Mozda se situacija obrne, kada budu videli kako ne radi u Americi. Od kad je Tramp dosao u Kanadi se totalno promenilo misljenje, vise ne zele to sto su do juce zeleli. Ostaje da se nadamo bar za taj ostali deo sveta...

20 minutes ago, Dzoni_m said:

Sve simpatije jeste dobio. I podrsku. Bitno je da dobro i zlo bude jasno razlikovano. Nazalost Ukrajna ce platiti tu cenu ovog momenta. A USA, ko ih j***. Ionako za najvise deceniju nece ih niko zarezivati ni 2%. Oni ne shvataju zasto i kako imaju to sto imaju. BIce kao stari pas koji laje, ali je ostao bez zuba, poluslep i gluv. Dodje ti da se sazalis na njega, ali onda se setis koliko puta te je ujeo dok je bio pun snage, pa ga pustis neka laje.

Kad se smiri ovo na spoljnoj politici ce krenuti tj nastaviti napad unutra. Ne bi me uopste vise cudilo kako gnjece plave drzave da ih ovi otkace u nekom momentu. Ma koliko mislili da imaju Rusiju na njihovoj strani, ja se bojim da ce Amerika ostati usamljeno plutajuce ostrvo izolovano od sveta i svega i rasparcana. Izgubili su sav kredibilitet, jedino sto ostaje je oruzje kojeg fala bogu ne nedostaje. I to je cela moc. Pare ce izgubiti vrednost onog momenta kada se drugi odluce da ne koriste dolar kao univerzalnu valutu. 

• Like 2
Posted (edited)

Полазе људи од логичке претпоставке да сви размишљају као они. 

Неће цијели свијет схватити нешто из овога. Трамп је направио шоу за своје гласачко тијело, насилничко, дрско понашање јесте нешто што се свиђа његовим бирачима. Као такав се и представио синоћ. Нажалост, и Зеленски, иако је људски исправно поступио, већ је свјестан да је политички морао да буде мудрији.

Успио је Трамп да га увуче у блато и представи свом бирачком тијелу као незахвалног. Чак има она сцена ђе Ванс тапше Трампа по рамену на крају састанка, онако буразерски,у фазону, успјели смо у намјери да га прикажемо као незахвалног и бахатог. Не знам шта је лик требао, да пљуне по гробовима војника, цивила и страдале деце? Показао је достојанство и свака му част на томе. 

Опет, чисто прагматично, вјерујем да ће наћи политичке мудрости Зеленски да ипак придобије симпатије америчке администрације.

Још макар 17-18 мјесеци Трамп има све полуге власти у најмоћнијој држави. Може ли Украјина издржати толико?

Ове претпоставке да ће САД кроз деценију бити небитан геополитички играч су неозбиљне. И даље се они питају, и мора се наћи заједнички језик са њима, колико год се то нама допадало или не.

Edited by Big Ticket
  • Like 2
Posted (edited)
20 minutes ago, Big Ticket said:

Полазе људи од логичке претпоставке да сви размишљају као они. 

Неће цијели свијет схватити нешто из овога. Трамп је направио шоу за своје гласачко тијело, насилничко, дрско понашање јесте нешто што се свиђа његовим бирачима. Као такав се и представио синоћ. Нажалост, и Зеленски, иако је људски исправно поступио, већ је свјестан да је политички морао да буде мудрији.

Успио је Трамп да га увуче у блато и представи свом бирачком тијелу као незахвалног. Чак има она сцена ђе Ванс тапше Трампа по рамену на крају састанка, онако буразерски,у фазону, успјели смо у намјери да га прикажемо као незахвалног и бахатог. Не знам шта је лик требао, да пљуне по гробовима војника, цивила и страдале деце? Показао је достојанство и свака му част на томе. 

Опет, чисто прагматично, вјерујем да ће наћи политичке мудрости Зеленски да ипак придобије симпатије америчке администрације.

Још макар 17-18 мјесеци Трамп има све полуге власти у најмоћнијој држави. Може ли Украјина издржати толико?

Ове претпоставке да ће САД кроз деценију бити небитан геополитички играч су неозбиљне. И даље се они питају, и мора се наћи заједнички језик са њима, колико год се то нама допадало или не.

Jeste, i dalje se SAD svakako pita, ali sve manje i manje.

Do juče je bio nezamisliv trgovinski sporazum ogromne magnitude između EU i neke zemlje Briksa, naročito otkad su Kinezi stavljeni na led, a sada već imamo Indiju koja, kao neka nova Kina u pogledu ekonomskog potencijala, ulazi na evropsko tržište bez tarifa... Što je muzika za uši ljubitelja Briksa, koji na ovaj način nezadrživo prodire u srce EU ekonomije.

Još samo da se ukinu mere u odnosu na kineska vozila, a zatim i da se EU vrati na ruske energente kao odgovor Trampovom diktatu da svi moraju da kupuju sve više američkog gasa i nafte, pa da Kinorusija bez preteranog cimanja ostvari ono o čemu nisu mogli ni da sanjaju u najlepšim snovima.

Jer, koliko zaista treba da prođe vremena od agende po kojoj je super dil sa Indijom (čiji je premijer izazvao prve znake nervoze Zelenskog nakon njihovog prošlog sastanka, jer je Zelenski tada shvatio da mir koji se nudi ide na vodenicu Putina), do momenta kada će neko reći: hej, pa ni ova Kina nije baš toliko loša?

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Posted

@Big Ticket da je Zelenski postupio drugacije od ovoga opet bi razni trumpisti ovoga sveta nasli razlog da pljuju po njemu i njegovom potezu.

Ne znam sta je drugacije trebao da uradi(mozda je mogao ali to bi znacilo da im dozvoli pisanje po zrtvama koja Ukrajna ima).

No da njegovi glasaci ce opet prikazati kao pobedu njega i spinovati kako je Zelenski bad boy.

• Like 1
Posted (edited)
40 minutes ago, Big Ticket said:

Чак има она сцена ђе Ванс тапше Трампа по рамену на крају састанка, онако буразерски,у фазону, успјели смо у намјери да га прикажемо као незахвалног и бахатог.

Indikativno. Vens je onaj koji je ovde govorio i "davao argumente", a Tramp je onaj ko viče i preti prstom, strašilo koje za to i služi ovima iz drugog reda koji ga posle tapšu po ramenu i govore bravo care.

40 minutes ago, Big Ticket said:

Нажалост, и Зеленски, иако је људски исправно поступио, већ је свјестан да је политички морао да буде мудрији.

Ne znam, napisah već nešto slično, isto tako se može reći da je mogao da ispadne mudriji pre rata i da Putinu sve što traži. Makar ne bi silni ljudi izginuli i silni životi bili uništeni. Edit: razumem da ne misliš na tako nešto, već na način kako da saopšti istu poruku i zadrži čvrst stav sa manje posledica.

Ukrajina je odabrala svoj put i svaka im čast što su i dalje na njemu i što nisu pljunuli sebi u lice.

A što se tiče ovog sveta danas, imamo grupu huligana koja je na ulici uzela da tuče čoveka, a prolaznici su pognuli glavu i čekaju zeleno svetlo na semaforu da pređu na drugu stranu ulice. U stvari ne svi, neki su izvadili telefone i uzeli da snimaju pa će posle da okače na tiktok.

Edited by Smrtokapa
  • Like 2
Posted

@Don Dusko

Види, пљување је неизоставно.  Формирању тог наратива служе медији, а FOX је најгледанији у САД.

У два поста сам написао, свака му част за кичму, али тако политика не функционише кад зависиш од неког. Због тога још једном, похвала за реаговање са људске стране. С друге, волио бих да је једном нагласио свој став, тиме ставио до знања шта мисли и сачекао затворени састанак да изложи свој случај и оправдану бригу. По мени било би сасвим довољно. Овако, испао је нажалост наиван, политички причано.

А ови европски лидери који му вербално пружају подршку су имали времена да реагују озбиљније. Први Стармер је показао своју храброст лизањем дупета Трампа пред широким аудиторијумом. 

Макрон је већ другачији био. Достојанствен да га исправи у тренутку, а опет довољно паметан да се не замјери потпуно. Тога је фалило Зеленском синоћ, мада је и његова ситуација најтежа дефинитивно. 

• Like 4
Posted
7 minutes ago, Smrtokapa said:

Indikativno. Vens je onaj koji je ovde govorio i "davao argumente", a Tramp je onaj ko viče i preti prstom, strašilo koje za to i služi ovima iz drugog reda koji ga posle tapšu po ramenu i govore bravo care.

Ne znam, napisah već nešto slično, isto tako se može reći da je mogao da ispadne mudriji pre rata i da Putinu sve što traži. Makar ne bi silni ljudi izginuli i silni životi bili uništeni.

Ukrajina je odabrala svoj put i svaka im čast što su i dalje na njemu i što nisu pljunuli sebi u lice.

A što se tiče ovog sveta danas, imamo grupu huligana koja je na ulici uzela da tuče čoveka, a prolaznici su pognuli glavu i čekaju zeleno svetlo na semaforu da pređu na drugu stranu ulice. U stvari ne svi, neki su izvadili telefone i uzeli da snimaju pa će posle da okače na tiktok.

Схватио је Зеленски да је требало другачије. Није лако остати смирен кад ти се изврћу чињенице, а земља у расулу. 

Причам о политичкој намазаности која је неопходна да би се извукао максимум. Да ли је Зеленски синоћним потезом извукао максимум од најјачег глобалног играча? Не.

Да ли је могао да боље одреагује кад је видио да га увлаче у своје станиште. Јесте. И реакција његове амбасадорке то потврђује. Сад, лако је мени то писати.

• Like 3
Posted (edited)

Slazem se Ticket al ne treba traziti toliko greske u Zelenskom vec u Venceu i Trampu.

Oni su isli sa namerom da ga uvrede i ponize. Njega i njegovu zemlju.

Nije im to tako doslo. Zelenski je trebao bolje al ja i ostatak normalnog sveta ga razumemo zasto nije.

Da li je to dobro?Nije. Ali opet ne bi bilo dobro da je bio poslusan i savio kicmu a opet ne bi dobio garancije koje treba.

Samo da dodam da nisu uspeli ovde da isceniraju ovo onda bi u sledecoj prilici. Jbg.

Edited by Don Dusko
  • Like 3
  • Thanks 1
Posted (edited)
20 minutes ago, Big Ticket said:

Схватио је Зеленски да је требало другачије. Није лако остати смирен кад ти се изврћу чињенице, а земља у расулу. 

Причам о политичкој намазаности која је неопходна да би се извукао максимум. Да ли је Зеленски синоћним потезом извукао максимум од најјачег глобалног играча? Не.

Да ли је могао да боље одреагује кад је видио да га увлаче у своје станиште. Јесте. И реакција његове амбасадорке то потврђује. Сад, лако је мени то писати.

Naravno da Zelenskom sad nije svejedno, ali morao je nešto da kaže kad mu se drobi o tome da gubi rat i da mu je vojska na umoru...

On to, sasvim je logično, ne da nije očekivao, nego nije mogao ni da pretpostavi mogućnost da mu neko javno obara potencijal u mirovnim pregovorima koji bi trebalo da uslede, tako što će reći - nemaš šanse, ovo što ti mi nudimo ti je jedina opcija da tvom narodu ostane glava iznad vode.

A bukvalno su mu to rekli, a kada je on pokušao da se iskobelja, još su to nekoliko puta podvlačili. Oni mu kažu: a jel znaš da si u problemu, a on odgovara - znam, što je baš buling...

I to sve zbog svoje javnosti. Jer sve dok prate reakcije javnosti, a naročito poslednje brojeve koje je objavio Harvard/Haris kada je reč o podršci koju US administracija ima da bi prekinula rat u Ukrajini, a koja je veća od dvotrećinske, njih zaista baš briga kako će to neko drugi tumačiti.

Edited by Nek grmi jako
  • Like 2