Jump to content

Recommended Posts

Posted
13 minutes ago, Klotzen said:

Ja sam u martu napunio 10 godina od ostavljanja pušenja. Meni je prvih jedno mesec dana ruka sama išla ka poziciji gde su obično stojale cigare ali posle tih mesec dana sam prestao da razmišljam o tome. Jedino kada se ožderem znam da zapalim po koju ali sutra kada ustanem nemam potrebu da nastavim da pušim. E sad to je imalo druge loše strane a to je da sam krenuo mnogo više da uživam u klopi tako da je krenulo gojenje. No ako imaš jaku fizičku aktivnost to može da se izbegne.

Za sada to kontrolisem ista sam kilaza kao kada sam prestao da pusim. U top formi sam,100kg.

• 1 month later...
Posted

Tramp najavio da će izaći javno da informacija zašto je stopa autistične dece od 2000 do sada, u USA porasla za 400%.

I izašao sinoć, njegov tim pronašao delimicnu vezu između vakcina, i paracetamola.

Svakako tema koju treba ispratiti.

Posted
8 hours ago, BojanaCZV said:

Tramp najavio da će izaći javno da informacija zašto je stopa autistične dece od 2000 do sada, u USA porasla za 400%.

I izašao sinoć, njegov tim pronašao delimicnu vezu između vakcina, i paracetamola.

Svakako tema koju treba ispratiti.

Bojana, veruj mi, ne treba. To je neopevana budalaština MAGA Vrača i narandžastog debila.

Jedini razlog je što je dijagnostika i prepozavanje poboljšano i što je ASD proširen drastično u odnosu na pre.

Paracetamol je, kao i vakcine, samo jeftin populistički trik budala koje bi da uruše sve što je moderna nauka i medicina dostigla.

Nikakvu vezu njihov "tim" nije pronašao. Izmislio, da. Pronašao, ne.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted

Ne znam zaista ko je lik koji je istupio da Trampom, mene nisu ubedili svakako.

Cela konferencija ili šta su već pokušali da izvedu, je izgledala komično i potpuno neutemeljeno.

Ali sama tema, nebitno da li je Tramp ili ne pokrenuo ovu priču, mora imati neku pozadinu, koja ne može biti povezana samo sa prepoznavanjem postojanja problema 2025. godine.

Konkretno, u situacijama kada dete nakon druge godine, krene da gubi određjene funkcije, koje je do tada posedovalo.

Taj momenat je danas postao jako čest i navodi na određeno razmišljanje.

Barem mene.

Posted
3 minutes ago, BojanaCZV said:

Konkretno, u situacijama kada dete nakon druge godine, krene da gubi određjene funkcije, koje je do tada posedovalo

Nažalost to nije neuobičajeno. Postoje mnoga stanja koja tek kasnije krenu da se ispoljavaju. 

Posted
10 minutes ago, BojanaCZV said:

Konkretno, u situacijama kada dete nakon druge godine, krene da gubi određjene funkcije, koje je do tada posedovalo.

Taj momenat je danas postao jako čest i navodi na određeno razmišljanje.

Barem mene.

Postoji tu jedna bitna stvar, a to je da korelacija =/= kauzacija.

To je problem i sa pričom oko vakcina i autizma, gde mnogi veruju da vakcina izaziva autizam, dok se radi o tome da se kod određenog broja dece simptomi ispolje negde u tom vremenskom intervalu nakon primanja vakcine.

Ne znam zašto, imam deja vu da smo spominjale ovo, doduše preko poruka. ☺️

• 3 months later...
Posted
On 8/5/2025 at 7:03 PM, DameTime said:

I was today years old kad sam saznala deo ovih informacija. Malo me sramota, ali dobro. 

Menstrualna krv se razlikuje od regularne po sastavu, mahom jer sadrži određene proteine kojih nema drugde u organizmu (okej, ovo sam znala). A posebno su važne stem cells otkrivene u menstrualnoj krvi 2007. godine (MenSCs - menstrual blood-derived stem cells). Stem cells su regenerativne ćelije i u odnosu na ostale tipove su MenSCs nekoliko puta brže i efikasnije. Što objašnjava kako se endometrium tako brzo regeneriše svakog meseca.

The multi-functional roles of menstrual blood-derived stem cells in regenerative medicine

Malo o njihovom potencijalu. Menstrualna krv se pre svega koristi za dijagnostiku endometrioze, koja se javlja kod 1 od 10 žena. 

Po onome što sam mogla da vidim, istraživanja u ovoj oblasti se i dalje slabo finansiraju u poređenju sa kardiovaskularnim oblastima i istraživanjima kancera. Jedan od mogućih razloga može biti tabu u vezi menstrualne krvi, koja je dugo posmatrana kao nešto "prljavo" što treba da se krije.

Listam neke feminističke stranice i naletim na vesti iz 2025. godine, među kojima je i: New menstrual blood test detects endometriosis with five times greater sensitivity

To test the sensitivity of the device, the researchers spiked menstrual blood with various concentrations of HMGB1 and found the test successfully detected the protein at low concentrations with five times more sensitivity compared to existing laboratory tests that require extensive preparation and analysis.

"Clinical evidence indicates that HMGB1 levels in menstrual blood are significantly elevated in individuals with endometriosis compared to healthy controls," Pan said. "However, early-stage or asymptomatic cases may present with only modest increases - that's why high sensitivity to low HMGB1 concentrations is essential. Early detection is critical for timely intervention. Unlike other laboratory-based tests, our approach balances sensitivity with practicality for settings without centralized medical access and laboratory facilities, addressing unmet needs in endometriosis screening."

Pan said the test could even be integrated into menstrual pads, enabling discreet and convenient monitoring of HMGB1 levels at home.

"The ability to detect critically important biomarkers via a decentralized platform, like our approach, empowers patients with facilitating widespread use in more rural areas or settings without expansive medical resources," Pan said. "This study highlights the broader research opportunities essential for realizing next-generation biotechnologies, with 2D materials at their core, and I'm excited about the potential of this highly promising class of nanomaterial for advanced health care applications."

Onda sam, tragajući za gorenavedenim člankom, naišla na još nešto: Scientists develop breakthrough in detecting endometriosis in menstrual blood

In this landmark study, scientists were the first to analyse freshly isolated MenSCs using a process called DNA methylation profiling, which is already widely used to diagnose cancer. They achieved an accuracy rate of 81 per cent and were clearly able to distinguish participants with endometriosis from those without.

DNA methylation profiling is a protocol that analyses small chemical ‘tags’ which sit on top of genes, affecting whether or not they are active. Different methylation patters are linked to ageing, development, and the presence of diseases such as cancer and endometriosis.

Next, researchers will validate the approach using a larger group of patients with the goal of developing a non-invasive diagnostic test for endometriosis. With more data, it is hoped that the molecular signals found in menstrual blood could help identify disease patterns, enabling researchers to categorise patients for clinical trials, guide the development of new treatments, and support more personalised approaches to disease management.

Sve u svemu, napredujemo. :classic_smile: