Helena Posted yesterday at 12:24 PM Posted yesterday at 12:24 PM 1 hour ago, BattleBender said: Ne mrze ga zato sto je Srbin, ali postoji jedan nefer bias prema njemu. Apsolutno je suludo negirati to. Moze da se prica o tome sto je tako, a da se izbegne prica "Zato sto je Srbin". Ima tu dosta toga, pocevsi sto ga dozivljavaju kao joko ono tenisa i tog rivalstva Federera i Nadala. Pa onda i nekakav truli elitizam iz cisto estetickih razloga. Bolje receno na to sto ga esteticki dozivljavaju obicnim. Kad kazem estetika tu mislim ne samo na njegov izgled (mada ima i toga). Tu mislim i na manje izrazen i naglasen pokret igre u odnosu na Federera i Nadala. On je u ocima obicnih posmatraca shvacen kao manje talentovan teniser od Federera i Nadala. Vremenom se taj narativ razbucao, iako ima jos mnogo njih koji to ne zele da prihvate ili nisu sposobni da uvide.. Djokovic je zapravo najtalentovnaiji teniser svih vremena. Jer talenat nije samo spektakularno i izrazajnost forhenda, nekih odredjenih udaraca, passing shots. Njegov ritern, kontrola loptica iz bloka, sama kretnja (ne pricam o brzini i izdrzljivosti) koja je takva da protivnika tera da za bilo koji ugao udarca, mora dodatno da rizikuje. Protiv Djokovica skoro nikada ne udaras lopticu "Ok udaricu je tako, ne moram skroz ostro i do linije, iako znam da ce da je vrati ne moze da okrene tempo na svoju stranu". To je sve deo talenta koji je mozda i vredniji nego to gledanje tenisa kroz to kako ko moze da rokne forhend kad mu se otvori situacija, malo plica lopta. Svako negiranje postojanje ovoga je suludo, jer preko 15 godina su se stalno desavali dokazi toga. Tenis dosta i prate elitisti, gordi ljudi. A najglasniji su oni koji su puki mediokritet. Takvi ce da misle da je Djokovic negospodin u svakom smislu. Takvi ce da misli da je Djokovic manje talentovan od ove dvojice. I nije Djokovic omrazen zbog interakcije sa publikom itd. To je takva zamena teza i deplasiran konstrukt. Bukvalno si imao brdo tenisera koji su bili mnogo agresivni, temperamentniji i ostriji u takvim interakcijama, pa im nije uzeto to za zlo. Djokovicu nije oprosteno sto mu se videlo da ga svrbi kad mora dugo da se ponasa tako da udovolji standardima tog great teniskog gospodina. Taj fazon, ako si najbolji u tenisu, moras da imas taj bele rukavice fazon, taj lazni humble vajb. Teniski svet je pun tih nekih trulih narativa. Federer gospdoin, Nadal humble jer nije polomio reketi iz postovanja prema deci koja nemaju novac za reket. Potonje je top3 glupost u svetu sporta. Svih sportova. Ovo se fenomenalno uklapa 🤟 Nego sam ja sinoć očekivala špansko-italijanski rat na Tviteru a pisalo se najviše o Novaku, namerno sam sebi pravila takav algoritam. Tako da sada Novak ima novu združeni grupaciju antifanova Ne pratim košarku toliko, ali nekako mi liči i priča o Jokiću kao o Džokari-"pokvario" im je košarku, ima potpuno drugačiji stil i pristup životu. Msm, ajmo u Sombor posle prstena 1
Mina D. Harker Posted yesterday at 12:41 PM Posted yesterday at 12:41 PM (edited) Postoji bias, negokako. Iako mi je namjera bila da koncizno i jasno napišem post, biće ovo zbrda-zdola, al ajde. I dan-danas čitam komentare na mreži o taktici medicinskog tajmauta, aroganciji* (kako, po čemu arogantan?) i sl. Ljudi moji, ispravite me ako griješim, ali taj medicinski s početka karijere dugo nije u opticaju. Hoće li isto reći za sve ostale tenisere kojima bandažiraju stopala, nešto upalo u oko, masiraju ih i slično tokom meča? Neće, naravno. Nekoliko godina nisam pratila tenis jer sam bila u životnoj tranziciji, pa sam odlučila da ispratim ovih Novakovih par godina pred penziju. Olimpijsko zlato je bila ekstaza i katarza za mene, toliko da sam pomalo zažalila što ne ispratih prethodnih nekoliko godina njegovog prajma. Van terena, teško je objasniti i opravdati njegovu sklonost pseudo-nauci i slabost prema šarlatanima, ali ponašanju na terenu se nema mnogo štošta zamjeriti. Nervira me što mrači kad mu ne ide, ali takav mu je temperament. Uzmimo Alkaraza koji me je juče definitivno kupio, sjećam se kad sam ga prvo vidjela i pomislila, kul klinac! Isto sam pomislila za Noleta sa 19, a još i naš! Lijepa su to vremena bila... No, Alkaraz. Dečko otopčetka ima ooonoliko "kredita" za koji je Novak radio 20 godina, i još ga nije osvojio kod jednog dijela publike i teniske javnosti. Juče navijaju za njega kao da je njihov igrač, imam utisak da se za sve to ima zahvaliti Nadalu, njegovoj karijeri (respect) i ničim izazvanoj stelarnoj reputaciji dobrog momka, humble guya, itd. Alkaraz je Nadalov proxy u očima navijača, i mislim da to nije fer prema svim zainteresovanim stranama: Karlosu, ostalim teniserima. *Estetika: ima uticaja. Otud valjda i taj utisak arogancije kod Novaka. Kako, lepo. Vizuelna smo bića. Neću reći da je Novak neprijatnog izgleda, daleko od toga, ali ima dinarsku facu na kojoj se vidi svaka emocija, oštrina, prkos, odlučnost. Federer je čista suprotnost - gospoština, Nadal je bio baby face (užasno stari a nema ni 40). To ljude povuče i onda upisuju svoje želje i projekcije na ličnost. Kaže sinoć komentator, publika voli da vidi osmijeh (Alkarazova prednost, Sinerova mana). But, not like that (Novak). Eto, to su mi neke nasumične misli na temu, a sigurna sam da ima još neobjašnjivih faktora. P.S. Australijanci su ga bespotrebno izmaltretirali i napravili primjer od njega kao višestrukog šampiona AO, i to kažem kao neko ko se 2x vakcinisao protiv kovida i pratio sve preporuke. Edited yesterday at 12:43 PM by Mina D. Harker 3
Boxy Posted yesterday at 12:51 PM Posted yesterday at 12:51 PM Ostalo necu da komentarisem, ali Alkaraz je popularan zato sto je decko harizmatican, stalno nasmejan i igra atraktivan tenis, plus se na terenu ponasa odlicno, a ne zato sto ga neko povezuje sa Nadalom. Bas gresis ako mislis da je on popularan zbog Nadala, jer ima mnogo Fedovih navijaca kojima je Alkaraz ekstremno simpatican i koji navijaju za njega, a ne ide bas da mi navijamo za Nadalovog "proxyija" 2
McLeod Posted yesterday at 12:54 PM Posted yesterday at 12:54 PM Alkaraz sa Nadalom ima zajednicko samo zastavu i eventualno biceps. Sve ostalo vezano za njega je mnogo vise Federer.
Helena Posted yesterday at 12:54 PM Posted yesterday at 12:54 PM Alkaraz je iskren i to je mana kod vrhunskih sportista. Tako da ne mislim da je njemu Nadal mnogo otvorio. U ranoj mladosti je prošao kroz bolne poraze (RG i OI) i veličanstvene pobede (W I RG). I tu uči. Ali ne uči o tenisu, možda i ne treba, šta znam. A one škole koje sam pomenula će naplatiti debelo. I treba. Podtopik Teniska Gerijatrija
DameTime Posted yesterday at 01:10 PM Posted yesterday at 01:10 PM Meni Carlos deluje baš genuine i zato mi se dopada, na stranu što igra fantastičan tenis. Nekako mu polazi za rukom da odiše harizmom, a nije šarmantan tipa Novak, nego je više povučen.
Molina23 Posted yesterday at 04:22 PM Posted yesterday at 04:22 PM Jedan od starih stereotipa je i da je Novak nešto naširoko nevoljen. Jeste ako pričamo o tipa 2011-2018, danas u 2025 on je rame uz rame sa Mesijem i Ronaldom što se tiče fanbase-a, mreža, uticaja itd. Pa samo u ovih poslednjih par godina je eksplodirao naročito Americi i zaintrigirao ogromne mase, u Aziji i Latino Americi je tradicionalno najjači, u Evropi sve jači, primera radi na Vimbiju i Parizu više nema onog 10% vs 90% moda, to ide na 60-40 70-30 u finalima. Utisak je da ljudima trebalo vremena da shvate da je Novak velikan i ljudski i igrački, jedan human, karakteran i pametan tip koji se fluidno izražava o svakoj temi i ne mrsomudi po PR narudžbini. Poredeći njega sa RF a tek RN, čovek je Makarenko lično. Pa govori engleski bolje nego 80% Britanije i Amerike, to sami priznaju, a gde su ostali jezici. Ne postoji sportista sa kojim najelitniji novinari i mediji mogu pričaju na više različitih tema od njega. I to ga čini Goatom. 1
BattleBender Posted yesterday at 09:37 PM Posted yesterday at 09:37 PM Jezici ga svakako ne cine GOAT-om 😄 Djokovic je GOAT, jer je uz Floyd Mayweather-a najbolji kompetitor u istoriji svih sportova (ako uzmemo sportove koji su vise dekada na ozbiljnom profesionalnom nivou i sa jakom konkurencijom). Bolji kompetitor od Michael Jordana cak. Niko nema sposobnojst kontrolisanja toka meca, takmicenja, ta kombinacija optimalnog koriscenja emocije, energije, kontrolisanje istih, ali i ne padanja tokom meca. Na to dodaj da ima one of a kind kontrolisanje i manipulisanje toka meca, sta se desava sa njegovom taktikom, ali i taktikom protivnika. Prevari protivnika da i sam protivnik ne oseti da je zena preceran preko vode. Manipulise svaki momenat u mecu, stavljajuci ga u kontekst svrsishodnog za sam finis meca. Gradativno gradi svoju igru, i gradativno rusi protivnikovu igru, a da svega toga nekad protivnik nije ni svestan da se desava. Sve dok ne mora da krene ka mrezi da mu cestita. Malo je genijalaca u sportu. A on jeste, cereberalan igrac. I to je narativ, bolje receno istiniti fenomen, koji su zapadni mediji dugo ignorisali, banalizujuci ga da je samo fizicki nekakva masina koja se ne kvari, jede travu i moze da trci beskonacno, dok se muceni Federer i Nadal kao povredjuju. Naravno perfidno poturajuci taj WHAT IF za pomenutu dvojicu, i sve je to kao nekakav oblak iznad glave Novaka. Ingenioznost Djokovica je nesto sto mediji, siri i uzi stejkholderi tenisa nisu zeleli da prihvate kao stvarnost jer im se nije uklapala u tu ideju da je on tu nekakav try hard polu-dzibercic, koje nikad nece biti kao Federer i Nadal. Smarac kome cak i Lacoste ne stoji tako otmeno i kul, nego deluje kao da nosi Lotto. Naravno, Novak je uvek bio daleko od toga da bude vidjen kao Nike lice... Naravno bude li jedan od Sinnera i Alcaraza dogurao do 10 GS-a do svoje tipa 26 god, zarad recency bias-a i hajpovanja, Novak ce biti tretiran, u javnosti, samo kao placeholder za GOAT-a. I onda ta istu javnost i mediji ce imati novi glup narativ vezan za Novaka, a to ce biti da on moze ostati goat samo ako Sinner/Alcaraz ne dozive povredu. Inace ako sve bude ok, i normalno, 100% ga preticu....
Boxy Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago 10 hours ago, BattleBender said: Jezici ga svakako ne cine GOAT-om 😄 Djokovic je GOAT, jer je uz Floyd Mayweather-a najbolji kompetitor u istoriji svih sportova (ako uzmemo sportove koji su vise dekada na ozbiljnom profesionalnom nivou i sa jakom konkurencijom). Bolji kompetitor od Michael Jordana cak. Niko nema sposobnojst kontrolisanja toka meca, takmicenja, ta kombinacija optimalnog koriscenja emocije, energije, kontrolisanje istih, ali i ne padanja tokom meca. Na to dodaj da ima one of a kind kontrolisanje i manipulisanje toka meca, sta se desava sa njegovom taktikom, ali i taktikom protivnika. Prevari protivnika da i sam protivnik ne oseti da je zena preceran preko vode. Manipulise svaki momenat u mecu, stavljajuci ga u kontekst svrsishodnog za sam finis meca. Gradativno gradi svoju igru, i gradativno rusi protivnikovu igru, a da svega toga nekad protivnik nije ni svestan da se desava. Sve dok ne mora da krene ka mrezi da mu cestita. Malo je genijalaca u sportu. A on jeste, cereberalan igrac. I to je narativ, bolje receno istiniti fenomen, koji su zapadni mediji dugo ignorisali, banalizujuci ga da je samo fizicki nekakva masina koja se ne kvari, jede travu i moze da trci beskonacno, dok se muceni Federer i Nadal kao povredjuju. Naravno perfidno poturajuci taj WHAT IF za pomenutu dvojicu, i sve je to kao nekakav oblak iznad glave Novaka. Ingenioznost Djokovica je nesto sto mediji, siri i uzi stejkholderi tenisa nisu zeleli da prihvate kao stvarnost jer im se nije uklapala u tu ideju da je on tu nekakav try hard polu-dzibercic, koje nikad nece biti kao Federer i Nadal. Smarac kome cak i Lacoste ne stoji tako otmeno i kul, nego deluje kao da nosi Lotto. Naravno, Novak je uvek bio daleko od toga da bude vidjen kao Nike lice...Naravno bude li jedan od Sinnera i Alcaraza dogurao do 10 GS-a do svoje tipa 26 god, zarad recency bias-a i hajpovanja, Novak ce biti tretiran, u javnosti, samo kao placeholder za GOAT-a. I onda ta istu javnost i mediji ce imati novi glup narativ vezan za Novaka, a to ce biti da on moze ostati goat samo ako Sinner/Alcaraz ne dozive povredu. Inace ako sve bude ok, i normalno, 100% ga preticu.... Od Federera se ocekivalo da obori Samprasa kad je osvojio neki 4 ili 5 slem i bio je slican narativ, nije nista Djokovic posebno i novo po tom pitanju, nego su to mediji koji moraju da pisu, to im je u opisu posla.
berti Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Kod Slavena Bilica je Novak objasnjavao odakle mu ta sposobnost da se odmah resetuje posle izgubljenog poena, kako jos uvek ima ambicije da grize dalje, o dobijanju meceva u glavi, o prilagodjavanju protivniku, o stanju u glavi na Vimbldonu posle prvog osvojenog RG....Vredi da se pogleda
Recommended Posts