Jump to content

Pametni telefoni i za šta ih sve koristite?


yossarian

Recommended Posts


Koliko koristite  pametne telfone i za šta ih koristite?

 

Postoji milion mogućnosti. Ja sam, priznajem, mator, ali imam sreću da radim sa dvadest ili trideset godina mlađim kolegama i koleginicama, pa sam se naveliko nakrao ideja i fazona.


Rokovnik i podsetnik - neizostavno za rasejanog lika kao ja, sa milion stvari koje treba da se urade.


Najgore je kada se na poslu ili u vozu setim nečega što treba uraditi kod kuće... Ili kod kuće nečega što treba da uradim na poslu. Ko će to da pamti i stalno na to da misli, zaboraviću, 100%.


Mobilac je spas. Sve se ukuca ili izdiktira u kalendar ili rokovnik i komotno zaboravi. Videću šta treba da uradim kada se nađem na pravom mestu i u pravo vreme.
Imam rubrike za privatne i poslovne stvari, stvari koje treba uradioti na kompjuteru, telefonski, kada sam kod kuće ili kada sam u gradu.


Poštanski app na mobilcu mi svako jutro, ako ima pošte, pošalje skenove svakog koverta koji će mi biti ubačen u poštansko sanduče.
Umesto da kupujem poštanske marke za pisma ili pakete, u appu platim pa dobijem devetocifreni kod koji rukom napišem na mestu za markicu. Tri reda od po tri slova ili cifre.
Kada mi stiže paket, app mi javi gde je paket i kada će doći poštar. Mogu da usput promenim adresu na koju žalim da mi taj paket donesu, ili tražim da mi paket ostave u obližnjoj knjižari ili samousluzi. Ta usluga je potpuno besplatna, jer im donosi uštede.

 

 

Već odavno mogu da plaćam mobilcem umesto bankovnom karticom - na svim kasama na kojima je moguće beskontaktno plaćanje.


Da sa mobilca plaćam račune - nije nikakva vest, to se uveliko radi i u Srbiji.

 

 

App željeznice - tačno kaže kada koji voz stiže, gde je, da li kasni par minuta, kolika je gužva (pa ako ne žurim, sačekam sledeći, na mom trajektu idu često).


Deo programčića je i "radar vozova" na kome se vidi pozicija svakog voza u Holandiji -  koji je model, registracija, koliko ima vagona i kolika mu je trenutna brzina. 

 

Slične aplikacije imaju i firme za gradski javni prevoz, još dok si kod kuće vidiš kada dolaze busevi i tramvaji na obližnje stanice (ili vidiš da uopšte da ne dolaze - ako je praznik, gradski maraton ili štrajk a ti zaboravio).

 


Google maps - često idem u gradove koje ne poznajem baš najbolje, i umesto da nosim papirnu kartu i razmotavam je (nepraktično na jakom vetru ili kiši), tražeći table sa imenom ulice da vidim gde sam, GPS mi daje položaj na karti.

 

 

OV92 - besprekorno izračunava rutu kojem treba da putuješ koristeći tramvaje, vozove, metroe i buseve s kraja na kraj Holandije. Postoji odavno, duže nego mobilci.

 

OV chipkart mi daje istoriju putovanja javnim prevozom (ista karta važi za vozove, a i za gradski prevoz u celoj državi), kao i stanje na računu.

 

Radar pljuskova - klima u Holandiji je slična engleskoj, u toku dana se sunce i pljuskovi sa 1000 litara po kavadratnom metru smenjuju po dvadeset puta na dan.
Radar skuplja podatke sa svih meteoroloških radara, i tačno u minut ti kaže kada će na tvojoj lokaciji početi da plušti, koliko će da napada i kada će da stane. Ne treba mi kišobran, jer znam kada treba da se sklonim u neku radnju a kada da izađem i nastavim dalje.

 

 

Za komunikaciju sa dragim osobama širom sveta, ne koristim skupu telefoniju, već WhatsApp ili Duo, uključujući i sliku, a ne samo zvuk.

 

Sa kolegama sam u kontaktu putem Skype-a za biznise i Microsoft Teams. Dodaj i Jira i Confluence aplikacije za mobilce, neophodne za SCRUM metodologiju.

 

Soundhound - kada negde čujem neku dobru muziku (u kafiću, samousluzi, u nekom filmu na TV-u), soundhound prepozna stvar i kaže mi ko je to snimio i gde može da se kupi. Radi i kada nešto otpevam u mikrofon (ako ne falširam).

 

Otkako su mi gospon doktor i gospođa kardiolog zapovedili da se bavim nekim sportom, imam aplikaciju koja mi je neka vrsta trenera, zapoveda mi koliko treba da istrčim svaki dan i prati moje rute i puls  preko ručnog sata.  


Nemam nijednu igru na mobilcu, nemam nalog na twitteru, facebooku ili linked-inu, nikada me nije zanimalo. 

 


A opet, koristi mi svaki dan, zapravo, sve manje uključujem PC kod kuće.
Radim na compu na poslu, svaki dan, ali mi je mobilac privatno skoro potpuno zamenio kompjuter. Skoro sve za šta sam ranije uključivao PC sada radim sa mobilca -  udobno zavaljen na kauču.


P.S. 
Ovaj topik sam namerno stavio na "društvo", jer me zanima uticaj pametnih telefona an svakodnevicu svih nas, a ne tehnološke džidžabudže.

 

Moja mama ima osamdeset godina, a putem pametnog telefona obavlja sve administrativne zavrzlame - kako sa srpskim opštinarima, tako i sa raznoraznim srpskim provajderima struje, gasa, telefonije itd.

Putem mobilca je u kontaktu sa decom, unucima i mnogobrojnom rodbinom i prijateljima, kako u Srbiji, tako i širom sveta.

 

 

Edited by yossarian
slovca
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, yossarian said:


Koliko koristite  pametne telfone i za šta ih koristite?

 

Apsolutno sve sto i ti radis.

 

Juce sam naprimer bio u laboratoriji, krv i urin + PSA. Ne verujem da cu doktora videti pre srede, cetvrtka, medjutim downloadovao sam App od Laboratorije i danas (24 sata je potrebno) znam sve rezultate, sa highlighted vrednostima koje iskacu van granica normale za moje godine. Isprintam za svoju medicinsku arhivu. Pripremim se o cemu treba s njim da razgovaram. Njegovo vreme je ograniceno, 10 minuta, eventalno 15.

Edited by Denis Jasharevic
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, yossarian said:


Koliko koristite  pametne telfone i za šta ih koristite?

 

Postoji milion mogućnosti. Ja sam, priznajem, mator, ali imam sreću da radim sa dvadest ili trideset godina mlađim kolegama i koleginicama, pa sam se naveliko nakrao ideja i fazona.


....

Koristim mobilni telefon čak i za razgovor, mada najmanje, nisam neka pričalica. 

Više volim kratke poruke nego duga ćaskanja. Sve ostalo, po potrebi, fotke, mejlovi, podsetnik, plaćanja, navigacija....

I, ne priznajem da sam mator, samo se godine nakupile, same od sebe.

 

Edited by Div
  • Like 5
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Kao i @Div najmanje za pricanje, jer bas ne volim puno da telefoniram, a jos manje da tipkam poruke, ali navigacija, muzika, pa cak i filmovi, banka, racuni, fotografije pravim retko ali koristim i za to... Ne volim da idem bespotrebno na sajtove na telefonu, ostajem pri kompjuteru. Koliko volim novu tehnologiju toliko je se i plasim ponekad. Postala sam zavisnik od telefona i za sve nekada sto sam koristila sopstvenu memoriju sada koristim telefonsku memoriju. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ni ja ne volim puno da pričam telefonom. Ali mobilni koristim za SMS, Viber, Whatsapp. Redovno pratim i meteo prognozu. 

 

Imam i BUSPLUS aplikaciju, a mobilni mi služi i kao podsetnik. I kao alarm, kad ustajem ranije.

Link to comment
Share on other sites

iPhone, od firme. I žena i ćerka imaju privatne iPhone. Razgovori telefonski retko, jedino conference calls iz kola, bude nedeljno pola sata - sat. Na firminom laptopu imam Cisco IPCommunicator i odatle se priča (sa slušalicama i mikrofonom) kao telefonom, sa brojem koji se poziva, po 5-6 sati dnevno, concalls.

Od ostalog, poruke (nema nikakvih Apps) direktno na familiju kada se pogubimo (gde si sada? ili koliko si daleko od kuće, da počnemo spremanje večere).

 

Budilnik i vremenska prognoza.

 

Malo je to meni, ako nemam naočare za čitanje jedva vidim i to malo što koristim. Ćerka ne može da živi bez njega (Nema faceBook, Instagram ni WhatsApp), gleda neke klipove i nečime razgovara i šalje poruke drugaricama i drugarima, FaceTime, nešto takvo.

 

Interesantno, to je ipak telefon. Jednom, tri devojčice u kolima, pitam ih, dok vozim,  da nađu sajt nekog muzeja i da mi kažu broj telefona za GPS da odemo tamo. Nađoše sajt za nekoliko sekundi, ćerka da ukuca broj telefona, kad ono,  GPS ne zna za taj broj. Pogledam šta ukucava, to nije bio broj telefona. One i ne znaju kako broj telefona izgleda. Sve tri su mislile da je poštanski broj = broj telefona.

Same, nikada nisu napravile telefonski poziv sa nečega što je telefon, pojma nemaju.

  • Tuzno 1
  • WOW 1
Link to comment
Share on other sites

 

osim klasicnih "mobilnih"  stvari tipa pozivi sms, koristim neku vrstu office aplikacije,  to jest dela za tabelarno racunanje...

 posto sam trgovac.  Pisem cene , vodim sta prodam itd...   kad sam u nabavci osim u tu aplikaciju cene pribelezim i fotoaparatom, ukoliko zelim da postoji slika proizvoda... a neki put je i brze slikati proizvod sa vec izlozenom cenom pa onda kuci prebacim na komp, pa preko TV-a gledam i kalkulisem da ne ckiljim bas u telefon

Link to comment
Share on other sites

On 5/30/2019 at 3:21 PM, Bilo je to vrijeme ruza said:

i naravno jedna jako korisna aplikacija, kada zatreba, Flash light 

 

Pitam na ovoj temi, iako postoji tema za Android..ali ovde si ostavio podatak...Zanima me o kojoj se aplikaciji radi? 

 

Ja sam juče, posle dužeg razmišljanja, otvorila i Instagram na mobilnom, do sada je bio na kompu..nije loše da imam Inst...

Link to comment
Share on other sites

Jesam li jedini koji nema smartphone? :classic_biggrin:

 

Do sada mi se nije desilo da mi nešto treba a da neko to ne može da uradi za mene, gdegod se našao. Imam obični mobilni, koji nije meta za podlace i s kojim pišem poruke kad moram. Razgovori ok.

 

Sve što treba radim preko kompa, samo mi treba još da isto to radim kad sam napolju.

 

No siree!

 

Jedini uslovni bedak je što ne mogu da koristim Vocap.

 

 

 

 

cg9h8jepe69x.jpg

Edited by Barracuda
  • Like 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
On 6/2/2019 at 6:41 PM, Neme said:

Jesam li jedini koji nema smartphone? :classic_biggrin:

 

Do sada mi se nije desilo da mi nešto treba a da neko to ne može da uradi za mene, gdegod se našao. Imam obični mobilni, koji nije meta za podlace i s kojim pišem poruke kad moram. Razgovori ok.

 

Sve što treba radim preko kompa, samo mi treba još da isto to radim kad sam napolju.

 

No siree!

 

Jedini uslovni bedak je što ne mogu da koristim Vocap.

 

 

 

 

cg9h8jepe69x.jpg

 

 

I ja sam se hrabro držao do prije dvije godine al onda me moji natjerali tj. kupili mi smartphone. Iskreno, samo taj Vocap je neki značajan upgrade u odnosu na stari mobitel, ovako samo još više zuriš u ekrane nego inače. Milijun puta sam već pomislio sve odbacit i živit u pećini, nažalost, nisam se još odvažio na to.

 

Jesi li i dalje na pravoj strani? :classic_biggrin:

  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Pa... nisam. Bio bih sigurno, nemam trunke sumnje, ali mi se u tom periodu desio jedan strašan događaj (pre 7 meseci) posle koga sam postao tužan ali ponosan naslednik praktično novog Iphone-a. Jedna prelepa jedanaestica, čije potencijale koristim kao svaki random stanovnik Planete sopstveni mozak. Oko 5%. :classic_smile:

 

Ok, eto, imam Viber, Signal, Telegram i sl., koristim Shazam za mjuzu, opalim koju fotku, ali ne izlazim na net uopšte. Spasio mi je taj telefon skalp pre 2 nedelje, jebi ti to, kad sam zapucao na more bez potvrde o vakcinaciji. Stigla mi je odmah fotka i tako su me pustili, inače bih se vratio kući iz bjelopoljskih vukojebina.

1 hour ago, svi pjevaju said:

Milijun puta sam već pomislio sve odbacit i živit u pećini, nažalost, nisam se još odvažio na to.

 

Celog života pikiram neki Pacifik. Tamo mi stvarno ništa ne bi trebalo, osim da pazim da mi kokos ne razbije tintaru. 😀

Edited by Neme
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Uskoro, valjda za sve, od kad sam obavesten da postoji opcija 100GB mesecno za 1000 dinara, a kad i ako se potrose 100GB pre isteka 30 dana, i dalje radi internet sa smanjenom brzinom, koja je OK za video manje rezolucije. Dobro, ne gledam filmove i serije online. Nekad neki youtube video, a od tih online audio - video stvari samo slusam radio. I ne treba mi Zoom i slicno.

 

Inace sam ih pored standardne upotrebe za browser-e i messenger-e i slicno koristio npr da izmerim razmak zenica posle posete opticaru, pa da proverim da li valja :classic_biggrin: Prva aplikacija za te stvari je bila, kad slikas selfi drzeci karticu iz banke ispred lica, a onda tapnes da obelezis levu i desnu ivicu kartice, i tapnes gde su na slici tvoje zenice, program ti izracuna razmak zenica, i to vrlo precizno :lol_2: Pa onda, kad idem negde na nekoliko dana, postavim stari tel kao kameru da gledam sta radi kuče, a ostavim u hranilici hranu za X dana, i onda ga sa bilo koje lokacije "u zemlji ili u inostranstvu" gledam sta radi. Itd. 

 

Poenta je,ova budućnost je do jaja :lol_2: Skoro pa kao u HUMANCENTiPAD :lol_2:

 

 

https://www.southparkstudios.com/episodes/j6a6zs/south-park-humancentipad-season-15-ep-1

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 12/22/2021 at 3:25 PM, Neme said:

Celog života pikiram neki Pacifik. Tamo mi stvarno ništa ne bi trebalo, osim da pazim da mi kokos ne razbije tintaru. 😀

 

spacer.png

On 6/5/2019 at 5:46 PM, dekkard said:

Za ovo: viber, messenger, whatsapp, twitter, tapatalk, gmail, youtube, sportske aplikacije, vreme, slušanje radija, moje muzike i pomalo slikanje i facebook. Osim toga, vrlo retko nešto drugo. :classic_laugh:

 

Uglavnom : WeChat, viber, whatsapp, tapatalk, gmail, vreme, vrlo često navigacije, budilnik...on-line plaćanje svega i svačega....i tako.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...