Jump to content

Kosovo, priznati ili ne?


djole

Recommended Posts

3 minutes ago, dzoneee said:

Нисам испратио ситуацију у Азербајџану па не знам тачно шта се догађа, али знам да ми немамо нафту ако имају они :classic_biggrin:

 

Такође знам да 80% људи овде не капира како санкције функционишу и који је њихов циљ. Нисам ни ја признајем, док нисам мало више прочитао на примерима Русије. 

 

Такође нисам мислио да су нама санкције могуће због шетње наше војске унутар граница наше државе. Већ због ове авантуре са паравојском као и одбијања сарађивања у вези санкционисања људи одговорних за ту авантуру.

Nagorbi Karabah je armenijska enklava usred Azerbejdzana ( ne bas usred, ali skoro pa tako). Jermenci tu zive brat bratu

2000 godina, ali je u vreme SSSR-a granica bila vestacka i Azerbajdzan, danas bogat, podrzavan od Turske, ali i EU

kaze da tu nema mesta za nekakve republike. Rusija pa opet koje je kao stitila taj deo , mrtva ladna je dala zeleno

svetlo da se napadne ta nepriznata republika ( barem tako idu abrovi), a sve u nadi da se malo odvuce paznja sa

ukrajinskog fronta. Mozda je i ova kosovska prica deo tog i takvog scenarija.

2 minutes ago, Beonegro said:

Nikoga ne tjeram, govorim o onima koji ne žele da ostanu da žive u Republici Kosovo i po zakonima te države.

Pa tako ce i morati da bude.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Beonegro said:

Nikoga ne tjeram, govorim o onima koji ne žele da ostanu da žive u Republici Kosovo i po zakonima te države.

Pa gde žive sve ove godine nego na Kosovu? Nisu se oni tamo odjednom pojavili nego su problemi nastali dolaskom specijalne policije. Na severu ima i čisto albanskih sela i nikad se međusobno stanovnici ne sukobe ali kad se svakodnevno sistematski ukidaju prava koja postoje čak i u tom Ustavu Kosova onda se vidi ko ima ideju da očisti tu teritoriju.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Perkos2 said:

Pa gde žive sve ove godine nego na Kosovu? Nisu se oni tamo odjednom pojavili nego su problemi nastali dolaskom specijalne policije. Na severu ima i čisto albanskih sela i nikad se međusobno stanovnici ne sukobe ali kad se svakodnevno sistematski ukidaju prava koja postoje čak i u tom Ustavu Kosova onda se vidi ko ima ideju da očisti tu teritoriju.

 

U svojim glavama žive u САО Косово и Метохија

Link to comment
Share on other sites

Republiku Kosovo ne priznaje dobar deo Evrope i polovina sveta, daleko je to od zavrsene price i sve cesce se pominje kao los presedan. Da nije tako ne bi nas sve skupa i dalje mrcvarili. Videcemo sta ce se desavati i koji ce principi vladati u buducnosti ukoliko se demografija Evrope nastavi menjati ovim tempom.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, Perkos2 said:

Ovaj što vodi državu Srbiju i pregovara u ime Srba sa Kosova nije niti sposobsn a pitanje i koliko je zainterrsovan da pomogne

Е фино што си ово поменуо. Ово сам ја одавно почео да сумњам. Не само он, већ цела та дружина око њега. 

 

Делује да је он, ајд да кажем тако, кризом на северу Косова држао гласачко тело. Рецимо да се решио проблем, онда би могли за годину, две, три када хипотетички би све кренуло нормалним током (да се решио проблем) да се јаве неки нови проблеми којим грађани тамо не би били задовољни. Нпр. корупција, монопол, репресија над другачијим ставовима итд. али да се не лажемо сви ти проблеми су небитни када ти имаш проблем који имају људи на северу Косова, сви ти проблеми падају у други план ако имаш нешто јаче а то је сама егзистенција и безбедност народа. И онда он због гласова тако не да Косово иде јака пропаганда у свим битнијим медијима и јбг људи се упецају. 

У принципу њему нећу да тврдим да одговара овакво стање на Косову годинама, али ето има логике да има интереса да га држи у овом стању.

 

Што се тиче преговора то стварно не могу да очекујем од њега и целе те екипе, јер чак и да желе ја мислим да они заиста нису способни за тако нешто. 

 

Не знам ко би имао стварно интереса да реши питање севера Косова? Можда Дачић, пошто ако се не варам његови су са Косова, па можда све то схвата личније? Али он је она стара, вероватно нека Стаљинова школа где би више решавао проблем силом него договором и компромисима, а с обзиром да је он у тиму Србија који није нека светска сила онда све то пада у воду. Па је решио једноставно зарад својих личних интереса и интереса своје фамилије да се примири и игра у тиму где је Вучић све.  

 

Најискреније мени је мало невероватно да поверујем да ти не можеш толико година, чак и више деценија, да решиш неко питање договором, јер за деценију, две свакакве околности се мењају у читавом свету, разне прилике ти се пруже да их искористиш, како овако у животу тако и у политици, буквално можеш живот да окренеш наопачке ако си упоран, вредан, посвећен, стрпљив, лукав, паметан. Због свих тих разлога мени делује да врху државе Србије није било у интересу да се реши питање севера Косова. Него да се вуче то овако како је до сада могло, и докле може. Да се максимално искористи потенцијал оваквог стања тамо.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Beonegro said:

 

U svojim glavama žive u САО Косово и Метохија

Ti si postao i stručnjak za misli🤪 odlično oni znaju gde su ali ne žele svakodnevno maltretiranje i uskraćivanje prava koja im pripadaju po Ahtisarijevom planu na čijem osnovama je usvojen Ustav Kosova i deklaracija o nezavisnosti.Stalnim izazivanjem kurti traži reakciju kako bi opravdao prisustvo specijalne policije kojoj je izgradio sedam baza na severu Kosova na zemlji kojumje prethodno uzurpirao bez ikakvog dogovora sa lokalnim stanovništvom. Malo po malo ukinu je ljudima pravo da rade, samim tim da obezbede neku egzistenciju za sebe i porodicu. Bolnicu je tako reći izolovao a sad kad su zatvoreni prelazi na severu nema ni trasnporta obolelih kojima je potrebno lečenje negde u većim centrima. Lako je samo lupiti treba da poštuju zakone, treba i država da stvori uslove za život a to nigde nije došlo sa dugum cevima i bornim kolima

Edited by Perkos2
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Za podelu Kosova poslednji voz je otišao još 90tih kada se to razmatralo u nekim srpskim stručnim krugovima kao jedna od opcija koju su u samom startu odbacili tadašnji političari na čelu sa Miloševićem. Još 68 je Dobrica Ćosić otpočeo priču o podeli a krajem 80tih je bilo jasno svima osim Slobi i njegovim ratnim drugovima da će biti nemoguća misija da Kosovo opstane u okviru Srbije. 98 je bilo nekih naznaka da bi deo evropske zajednice podržao podelu, crtale su se i granice po etničkim linijama na Kosovu ali i daljesrpska politika nije htela da prihvati realno stanje čak ni nakon povlačenja vojske 99. Kasnije, čak je bilo i nekih zanimljivijh rešenja o razmeni teritorija severno Kosovo za Preševsku dolinu ili slično... Tek 2008. je Srbija čvrsto stala na ideju podele i predložila UN plan sa srpskom upravom u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvem, ali kasno Marko na Kosovo stiže, kasni se 10ak godina.

 

Etnička podela, autonomija, više od autonomije manje od nezavisnosti, dva odvojena entiteta, zajednica srpskih opština..., niti jedan srpski plan za Kosovo,  a ispostaviće se ni planovi pod okriljem međunarodne zajednice, se nisu realizovali i polako i sigurno Albanci dobijaju ono što su zacrtali, njihova politika pobeđuje, a Srba je sve manje i manje.  Svaki pokušaj nekakve politike ili aktivnosti koje imaju za cilj teritoriju, je uzaludan, uključujući i ovaj poslednji incident koji je započeo barikadom (dakle defakto pokušajem kontrole nad delom teritorije iz nepoznatih razloga), koji će još više dati povoda kosovskim vlastima za sprovođenje dodatnog terora i ugnjetavanja koji opet u krajnjem ishodu imaju odlazak srba za posledicu. Posezanje za oružjem u bilo kom obliku je potpuni krah trodecenijske užasne politike koju ni najcrnji neprijatelj na čelu države ne bi ovako uspešno sproveo. 

 

Teriitorija Kosova ili bilo kog drugog dela države bez stanovništva ne znači ništa, na kraju kfor će obezbeđivati samo crkve i manastire. U odnosu na teritoriju Kosova, tragičniji je aktuelni opšti nestanak Srba sa Balkana, posebno iz južne i istočne Srbije, Banata... Zabrinjavajući su rezultati od poslednjeg popisa, Pirotski okrug 15 hiljada stanovnika manje, Leskovac 20 hiljada manje, Niš 10 hiljada, Toplički okrug 15... Srbi putuju trbuhom za kruhom, Srbija je druga u svetu po smrtnosti. U Srbiji 600 000 Srba za deceniju manje prema zvaničnim podacima, nezvanično milion. Do 2050. ovim trendom biće oko 2.5 miliona Srba, taman za beogradski pašaluk, u tom kontekstu biće sve teže kontrolisati rubne delove teritorije koji će se defakto prvi isprazniti. Potencijalni ulazak u EU samo će ubrzati trend. 

 

Ostaje jedino borba za stanovništvo kao jedina razumna opcija. Pitati ljude na Kosovu, ali ne samo na Kosovu već i u južnoj i istočnoj Srbiji, šta im treba i gde žele da žive, da li je to posao, subvencije, obrazovanje, ekonomska podrška, zdravstvena zaštita. Ponuditi u krajnjoj liniji i ekonomsku pomoć ukoliko ne žele više da žive na svojim ognjištima i ne osećaju se više sigurnim, za naseljavanje na teritoriji Srbije i novi početak. Od prodaje one luksuzne vile sigurno bi mogla da se napravi pristojna zgrada za 30ak srpskih kosovskih porodica, to bi bio pravi patriotski čin a ne zveckanje oružjem.

 

  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Mikel said:

Do 2050. ovim trendom biće oko 2.5 miliona Srba, taman za beogradski pašaluk, u tom kontekstu biće sve teže kontrolisati rubne delove teritorije koji će se defakto prvi isprazniti.

 

Teško kontrolisati od koga?

Demografska kretanja na čitavom Balkanu su tragična ... Ovde će 2050 biti više šakala nego ljudi ako se nešto drastično ne promeni u roku od odmah (a neće) ...

To je tema o kojoj i mi i Albanci i ostali u regionu trebamo da razmišljamo inače sledi implozija ovih karikatura od država jedne za drugom ...

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mare80 said:

 

Teško kontrolisati od koga?

Demografska kretanja na čitavom Balkanu su tragična ... Ovde će 2050 biti više šakala nego ljudi ako se nešto drastično ne promeni u roku od odmah (a neće) ...

To je tema o kojoj i mi i Albanci i ostali u regionu trebamo da razmišljamo inače sledi implozija ovih karikatura od država jedne za drugom ...

Kontrolisati od lokalnih samoprozvanih vođa ili kabadahija bilo koje nacionalnosti koji se preko noći obogate i izdignu iznad stanovnštva, institucija i na kraju države, koji vedre i oblače, sude i presuđuju, kontrolišu svaki dinar iz budzeta. Kao što severno kosovo ima svoje vođe koji imaju višemilionske vile dok stanovništvo grca, tako ih ima i pirot, i vranje i kursumlija... izašla je vest skoro u lokalnim medijima da je predsednik jedne pogranične opštine na jugu kupio ni manje ni više helikopter. O kupovini fabrika i da ne govorima.  Prepušteni su delovi teritorije pojedincima ili grupama da gospodare njima, takva politika je sunovrat i još više ubrzava odlazak stanovništva... dakle nije samo demografija...

Link to comment
Share on other sites

Dignu pobunu Albanci u Makedoniji koja se pretvori u pravi rat, izgine dosta pobunjenika ali i dosta policajaca i vojnika Republike Makedonije, neke pobunjenike iz obruča izvuku strani ambasadori i na kraju sukobljene strane sednu i prihvate neki "ohridski sporazu". Po tom sporazumu svi pobunjeici amnestirani a mnogi od njih sad bili su ili su još uvek u Vladi Makedonije. Sve se može kad se hoće a i kad dobro podmažeš gde treba

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Selina said:

Nagorbi Karabah je armenijska enklava usred Azerbejdzana ( ne bas usred, ali skoro pa tako). Jermenci tu zive brat bratu

2000 godina, ali je u vreme SSSR-a granica bila vestacka i Azerbajdzan, danas bogat, podrzavan od Turske, ali i EU

kaze da tu nema mesta za nekakve republike. Rusija pa opet koje je kao stitila taj deo , mrtva ladna je dala zeleno

svetlo da se napadne ta nepriznata republika ( barem tako idu abrovi), a sve u nadi da se malo odvuce paznja sa

ukrajinskog fronta. Mozda je i ova kosovska prica deo tog i takvog scenarija.

 

Е сад сам се баш изненадио. :lol_2: Не знам стварно ситуацију тамо, али ако Русија неког бранила онда могу да замислим како се то завршило. 

 

Азербајџан мени и делује да је турски интерес и да је то у суштини сличан народ. Они јесу били бивша СССР република али треба само чути језик њихов и све ће бити јасно. Заправо по томе их и повезујем са Турском.

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, dzoneee said:

Е сад сам се баш изненадио. :lol_2: Не знам стварно ситуацију тамо, али ако Русија неког бранила онда могу да замислим како се то завршило. 

 

Азербајџан мени и делује да је турски интерес и да је то у суштини сличан народ. Они јесу били бивша СССР република али треба само чути језик њихов и све ће бити јасно. Заправо по томе их и повезујем са Турском.

Jermenija se okrenula zapadu i priznala je Karabah kao deo Azerbejdzana, ostavila te ljude da se sami snalaze. Nije im Rusija nista kriva.

Link to comment
Share on other sites

Него питање је колико њима (Русији) неки сукоб на том тамо делу (Азербајџан) интересантан? Евентуални сукоб на Косову је за њих далеко битнији јер смо ми и Косово у средишту њихове (запад-НАТО) алијансе. Ми смо као неки тројански коњ Русије њима и једина држава преко које могу да имају нека узнемиравања у средишту њихове алијансе. 

Ал најискреније мислим да неће то још дуго тако, не због нас... да је због нас ми не би имали проблем са том улогом, већ због саме Русије. Јер Русију је овај рат у Украјини много више исцрпео него што неки просечни човек из Србије може да има утисак преко медија наших или овако преко тих аброва у друштву, а то се формира углавном на основу наклапања из медија да се не лажемо. Што се тиче самог рата то није проблем, Украјинци највероватније неће добити оно што су желели када је рат кренуо, али такође неће ни Руси, али последице које ће имати Русија после овога су огромне (имаће и Украјинци није спорно) и због тога питање је колико ће они успети да држе утицај по свету где су га имали, не само код нас, али и код нас. Јер то није баш тако јефтино како може да се чини, а они су у проблему на далеке стазе.

Edited by dzoneee
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, dzoneee said:

Они јесу били бивша СССР република али треба само чути језик њихов и све ће бити јасно. Заправо по томе их и повезујем са Турском.

 

On i jesu praktično jako bliski narodi,jedina razlika je što su Azeri šiiti a Turci suniti ...

Inače više Azera živi u Iranu nego u Azerbejdžanu ... eto jedan kuriozitet ...

Tatko današnjeg predsednika Azerbejdžana je bio poprilično veliko moodo u rahmetli KGB pa je vazda imao blagonaklonost u Kremlju ...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Cavani said:

Jermenija se okrenula zapadu i priznala je Karabah kao deo Azerbejdzana, ostavila te ljude da se sami snalaze. Nije im Rusija nista kriva.

Oni to ne vide tako, a posebno se nisu okrenuli zapadu. Jermenija je bila najodaniji Ruski saveznik od raspada zajednicke drzave (posle Belorusije), ali ima signala da ce se u buducnosti okrenuti zapadu posle ove, za njih, ruske izdaje. Da bude jasnije onom ko nije bas pratio dogadjaje, Rusija je imala svoje vojnike u Nagorno-Karabahu koji su trebali da budu garant da se Jermenima tamo nece desiti bas ovo sto se desilo. Posle nedavnog susreta Erdogana I Putina, Azerbejdzan (koji je najblizi moguci saveznik Turske) je prakticno bez neke velike borbe zauzeo tu oblast I sada su prakticno svi Jermeni u zbegovima napustili 'vekovna ognjista'.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, djura.net said:

Oni to ne vide tako, a posebno se nisu okrenuli zapadu. Jermenija je bila najodaniji Ruski saveznik od raspada zajednicke drzave (posle Belorusije), ali ima signala da ce se u buducnosti okrenuti zapadu posle ove, za njih, ruske izdaje. Da bude jasnije onom ko nije bas pratio dogadjaje, Rusija je imala svoje vojnike u Nagorno-Karabahu koji su trebali da budu garant da se Jermenima tamo nece desiti bas ovo sto se desilo. Posle nedavnog susreta Erdogana I Putina, Azerbejdzan (koji je najblizi moguci saveznik Turske) je prakticno bez neke velike borbe zauzeo tu oblast I sada su prakticno svi Jermeni u zbegovima napustili 'vekovna ognjista'.

 

Ovo nije tema o Jermeniji ,ima za to exSSSR tema, reći  ću samo da je problem Jermena slićan problemu Kurda ... svima je više stalo do dobrih odnosa sa Turskom nego sa njima ...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

danas.rs

 

Radio Slobodna Evropa (RSE) uočio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu, kod mesta Predejane, u subotu 30. septembra, a nakon što je u Vašingtonu i Briselu iskazana zabrinutost zbog raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites



Republiku Kosovo ne priznaje dobar deo Evrope i polovina sveta, daleko je to od zavrsene price i sve cesce se pominje kao los presedan. Da nije tako ne bi nas sve skupa i dalje mrcvarili. Videcemo sta ce se desavati i koji ce principi vladati u buducnosti ukoliko se demografija Evrope nastavi menjati ovim tempom.


Pola sveta priznaje Kosovo i mnogo veći deo evrope takodje.

Drugi deo posta... da budem forumaski korektan: glupost.

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

  • Like 3
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to Kosovo, priznati ili ne?
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...