alcesta Posted October 6 Posted October 6 (edited) Eh, nisam ga uhvatila na kraju a htela sam da gledam Konačno pogledah Zemlju nomada. Obično ne volim taj dokumentaristički stil, ali ovo mi je baš leglo. Podseća me na Straight Story, samo još minimalističkije. Ovo je bukvalno film koji zavisi od glumca, i Mekdormand je apsolutno zaslužila Oskara, mada bih ja njoj ionako za svaku ulogu dala Oskara Vizuelno jako lepo, pejzaži imaju baš veliku ulogu. Mada dobar deo i jeste ona vrsta lepote gde je super da prođeš i diviš se turistički, a kad pomisliš da neki ljudi tamo moraju da žive... neka, hvala. Mislim da je film jako dobro prikazao tu surovost i prirode i društva, i možda je i dobro što su izbegnuti politički komentari jer se ovako ne vezuje za određeni trenutak u vremenu. Definitivno preporuka, ali vrlo je spor i nije za svakoga. Ni ja nisam uvek raspoložena za ovako nešto, možda bih u nekom drugom raspoloženju samo promenila kanal. Edited October 6 by alcesta
Klotzen Posted October 6 Posted October 6 The Last Front (2024) Mnogo hteo malo ostvario. WW1 film ali radnja nije na frontu nego se bavi pokoljem koji su Nemci uradili 1914. u Belgiji. Glavna uloga Iain Glen koga sam upamtio iz GoT (Džora) i otada mi je ostao u dobroj uspomeni pa pratim njegove filmove. Gluma je ok, i ostali glumci su dobro odabrani. Problem je radnja koja je fiktivna samo koristi stvaran događaj kao podlogu i to što imamo deo priče o borbi protiv Nemaca, deo o odnosima među sugrađanima i deo o odnosima u porodici. Isuviše mnogo da bi na kraju bilo dobro odrađeno. Preporuka ako baš nemate ništa na spisku, nije loš film ali čisto sumnjam da ću ga se sećati za par meseci.
Besni lala Posted October 6 Posted October 6 7 hours ago, Mina D. Harker said: Caught Stealing film za mačkoljupce koji mogu da svare malo grube akcije i tjelesnih povreda. Muzika za film benda Idles odlična! Zbog preslatkog mačka, 7/10 ... aj' zezamo @alcesta što ga nije gledala . Šalim se. Film ko iz dobrih vremena Mačak je carina 🦁🦁🦁 1
Marvin Posted October 9 Posted October 9 Nisam znao na koju temu, pa evo ovde Fiume o morte! Bio pre neko vec na HRT-u, moze i dalje da se gleda preko HRTi platforme (uz VPN) Film govore o dve godine okupacije Rijeke od strane fasistickog ludaka / pesnika D Anincija i njegove vojske. Bizaran period isprican kroz kombinaciju dokumentarnog i igranog filma. Zabavan, informativan, duhovit, preporuka! 1
robespierre Posted October 12 Posted October 12 Bomba (hehe) je One Battle After Another. Kao holivudski akcioni, a ustvari apsurdistička komedija sa jakim socijalnim komentarom. Jedna gospođa koja je sedela iza mene u bioskopu u nekom trenutku je rekla da ne može više da gleda ove gluposti i napustila salu. 😄
Drug Crni Posted Monday at 08:24 PM Author Posted Monday at 08:24 PM Pošto sam video da je HBO uvrstio u ponudu Kill Bill vol. I i II, pogledao sam ih prethodne dve večeri. Opšte je poznato da nisam ljubitelj Tarantinovih filmova, ali Kill Bill (koje posmatram kao jedan film) veomna volim i omiljeni mi je njegov uradak. Bio i ostao. Pogledao znači ponovio naravno. 1
sasha arsenal Posted Tuesday at 02:16 PM Posted Tuesday at 02:16 PM (edited) Treći put sam ga pogledao i utisak je isti kao i prvi.Pazi kad me žena snimala telefonom jer nisam mogao da se kontrolišem zbog smeha.Bukvalno su mi suze išle.Jedina komedija koja me je približno oduševila je još i ova: Verovatno je većina vas odgledala pomenute filmove,ali ako neko nije,topla preporuka. Edited Tuesday at 02:16 PM by sasha arsenal 1 2
Knipex Posted Tuesday at 05:54 PM Posted Tuesday at 05:54 PM The nice guys https://m.imdb.com/title/tt3799694/ Solidno zabavan iako ima previše klišea. Ipak jedan utisak me ubi. Ne mogu da sklonim ispred očiju sliku plastificirane Kim Bejsinger. Užas na šta liči 1
drgnk Posted Wednesday at 09:04 AM Posted Wednesday at 09:04 AM (edited) The Lost Bus baš dobar. Snimljen prema istinitom događaju, uzbudljiv, napet, vreme brzo proleti. Mekonahiju baš leže uloge luzera sa društvene margine. Edited Wednesday at 09:05 AM by drgnk 3
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Wednesday at 07:19 PM Posted Wednesday at 07:19 PM Nagledala sam se starijih filmov, vise ni ne znam sta nisam gledala. Samo hocu da vam kazem, mislim da ne radi van amerike, ali verovatno vpn moze da prevari, tubitv strana ima ogroman broj filmova za dzabe i to onih dobrih, ne nekih z klase.
Besni lala Posted Thursday at 07:20 PM Posted Thursday at 07:20 PM (edited) Kad se već gađamo starim filmovima ... Dooobar triler sa mladim pok. Valom i Semom Šepardom (koji je u to vreme bio jedna od većih faca) ... Sve ima i zavera i mistika i akcija ... sveee Edited Thursday at 07:20 PM by Besni lala
Klotzen Posted yesterday at 06:50 AM Posted yesterday at 06:50 AM Reagan (2024) Biografski film o Reganu. Od dečačkih dana ga pratimo kroz život. Film ima ekstra brz tempo, bukvalno se skače po 10 godina da bi se obradile samo neke ključne tačke u njegovom životu. Ovo mi je ostavilo utisak da je pravljen sa SAD tržište gde prosečan gledalac zna mnogo više detalja nego mi pa mu to ne smeta. Meni je falilo malo više detalja i malo sporiji tempo čisto da se upoznam i sa njegovim životom. Quaid je predsednika odglumio odlično ali ga je glumio i u mlađim danima što baš i ne izgleda kako treba. Dakle obzirom da film obuhvata pregovore sa Gorbačovim i čuveni govor u Berlinu što većina o njemu već zna teško je film preporučiti jer ništa novo neće saznati o njemu. I ovako skraćen traje preko 2 sata tako da može preporuka za mlađe ljude koji o Reganu ne znaju mnogo da se na brzinu upoznaju sa ovim vrlo bitnim predsednikom.
Bul-Kathos Posted yesterday at 04:14 PM Posted yesterday at 04:14 PM Mogu neke nove informacije da se saznaju u filmu. Na primer, u filmu je predstavljeno kako Margaret Tacer apsolutno podrzava rusenje zida u Berlinu, pa kaze nesto u stilu "tako je kauboju" u sceni kada Regan izlaze svoj cuveni govor. Medjutim, u realnosti i Britanija i Francuska su zazirale od nemackog ujedinjenja. Tacer je non stop upozoravala americke odlucioce na novu nemacku "realnost" i izazove po tadasnji evropski poredak, ukoliko do ujedinjenja zaista i dodje. Ali ko ce obracati paznju na takve sitnice. 1
Ne sam Safete Posted yesterday at 04:49 PM Posted yesterday at 04:49 PM On 10/14/2025 at 4:16 PM, sasha arsenal said: Treći put sam ga pogledao i utisak je isti kao i prvi.Pazi kad me žena snimala telefonom jer nisam mogao da se kontrolišem zbog smeha.Bukvalno su mi suze išle.Jedina komedija koja me je približno oduševila je još i ova: Verovatno je većina vas odgledala pomenute filmove,ali ako neko nije,topla preporuka. Dodao bih I ovaj na spisak filmova koje mogu uvjek odgledati a da mi ne bude dosadno 1
robespierre Posted yesterday at 06:36 PM Posted yesterday at 06:36 PM On 10/5/2025 at 1:20 PM, Bul-Kathos said: u ovom poslednjem dikaprijevom.filmu jedino sto mi se dopalo jeste odlicna gluma sona pena. ostalo sve njah. valjda je to taj stadijum u kome se nalazim kada vise nemam volje da analiziram sta je pisac hteo da kaze. film nije izazvao takvu moju reakciju da razmisljam o njemu. jasno mi je da je glavna poruka ekstremna podela ljudskog drustva ali mi se ne dopada kako je to predstavljeno. mozda zato sto se previse dugo bavim temom podele drustva pa minje u filmu to nekako na nizem nivou i nisam doziveo autenticno iskustvo gledajuci. Izvinjavam se na nešto kasnijem citiranju, ali tada kada si napisao ovo još uvek nisam odgledao film. Poenta filma je suštinski i poenta celokupnog Pinčonovog opusa (čoveka koji je napisao roman po kom je snimljen film): 1. svi revolucionarni pokreti/organizacije su izbušeni od strane države i samim tim unapred osuđeni na propast 2. bilo kakva revolucija je suštinski nemoguća; moguće je živeti antisistemski i izlaz naći u ljubavi, porodici i prijateljima; nemati posao, odbijati upotrebu modernih tehnologija, uživati psihoaktive supstance i biti kauč potejto - Pinčon tako živi od 1962. 😄 3. zapadna civilizacija je nakon užasa Drugog svetskog rata libido umesto za eros vezala za tanatos (npr. scena u kojoj Perfidija pokušava da zavede di Kaprija dok eksplodiraju bombe) Šonu Penu treba dati oskara zbog količine smeća koje je uneo u sebe da bi onako izgledao. 😄
Bul-Kathos Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago 17 hours ago, robespierre said: Izvinjavam se na nešto kasnijem citiranju, ali tada kada si napisao ovo još uvek nisam odgledao film. Poenta filma je suštinski i poenta celokupnog Pinčonovog opusa (čoveka koji je napisao roman po kom je snimljen film): 1. svi revolucionarni pokreti/organizacije su izbušeni od strane države i samim tim unapred osuđeni na propast 2. bilo kakva revolucija je suštinski nemoguća; moguće je živeti antisistemski i izlaz naći u ljubavi, porodici i prijateljima; nemati posao, odbijati upotrebu modernih tehnologija, uživati psihoaktive supstance i biti kauč potejto - Pinčon tako živi od 1962. 😄 3. zapadna civilizacija je nakon užasa Drugog svetskog rata libido umesto za eros vezala za tanatos (npr. scena u kojoj Perfidija pokušava da zavede di Kaprija dok eksplodiraju bombe) Šonu Penu treba dati oskara zbog količine smeća koje je uneo u sebe da bi onako izgledao. 😄 Vrlo zanimljivo viđenje, posebno ovaj deo o Pinčonovoj antisistemskoj filozofiji. Nisam čitao roman, pa mi film verovatno zato deluje površnije nego što zapravo jeste. Tvoja interpretacija mu daje mnogo dublji okvir nego što sam u prvi mah video. Ali i dalje mi je estetski i narativno nekako mlak (ostajem pri prvobitnom stavu :))), ali sad mi je jasnije zašto ga neki doživljavaju potpuno drugačije. Hvala ti na objašnjenju jer je ovo nova perspektiva. A što se Šona Pena tiče, čovek zaslužuje poseban orden, tu nema dileme
robespierre Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) 1 hour ago, Bul-Kathos said: Vrlo zanimljivo viđenje, posebno ovaj deo o Pinčonovoj antisistemskoj filozofiji. Nisam čitao roman, pa mi film verovatno zato deluje površnije nego što zapravo jeste. Tvoja interpretacija mu daje mnogo dublji okvir nego što sam u prvi mah video. Ali i dalje mi je estetski i narativno nekako mlak (ostajem pri prvobitnom stavu :))), ali sad mi je jasnije zašto ga neki doživljavaju potpuno drugačije. Hvala ti na objašnjenju jer je ovo nova perspektiva. A što se Šona Pena tiče, čovek zaslužuje poseban orden, tu nema dileme Pogledaj ovaj članak iz 1984 (slučajnost, ne bih rekao, hehe). https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/books/97/05/18/reviews/pynchon-luddite.html Quote THE word ''Luddite'' continues to be applied with contempt to anyone with doubts about technology, especially the nuclear kind. Luddites today are no longer faced with human factory owners and vulnerable machines. As well-known President and unintentional Luddite D. D. Eisenhower prophesied when he left office, there is now a permanent power establishment of admirals, generals and corporate CEO's, up against whom us average poor bastards are completely outclassed, although Ike didn't put it quite that way. We are all supposed to keep tranquil and allow it to go on, even though, because of the data revolution, it becomes every day less possible to fool any of the people any of the time. If our world survives, the next great challenge to watch out for will come - you heard it here first - when the curves of research and development in artificial intelligence, molecular biology and robotics all converge. Oboy. It will be amazing and unpredictable, and even the biggest of brass, let us devoutly hope, are going to be caught flat-footed. It is certainly something for all good Luddites to look forward to if, God willing, we should live so long. Film zapravo i ne prati verno radnju romana Vineland, više je površno baziran na romanu, a u mnogo širem kontekstu je omaž celokupnom Pinčonom opusu. Jedna stvar koju sam zaboravio da objasnim je da je Raketaš, što je nadimak di Kapriju u filmu, nadimak glavnom liku u Pinčonovom magnum opusu Dugi gravitacije. Glavni junak romana je američki vojnik, a radnja je smeštena u London 1944. godine. Dok Nemci bombarduju grad V2 raketama naš junak Raketaš pri svakom napadu... ima erekciju i povaljuje neku mladu damu?! Osim što roman postavlja pitanje o uzroku i posledici, odnosno da li junak ima erekcije zato što ga privlači razarajuća moć raketa, ili su rakete privučene seksualnim avanturama junaka, ispostaviće se da je još kao beba pavlovijanski istreniran da se loži na smrt (odnosno da je za Ameriku tojest Zapad libido = tanatos). Edit: I malo o antisistemskom delovanju: Quote Benny Profane and Herbert Stencil in V.; Oedipa Maas in The Crying of Lot 49; and Tyrone Slothrop in Gravity’s Rainbow all function as characters who are unmistakably individuals. All, besides Profane, are on a quest for a sense of personal meaning within a world that oppresses the individual in favor of the system. Profane is important as an individual because he is unable to relate to objects in the way that almost every other character in V. can. Common among these characters is a tendency towards being nomadic. None of them can stay in one place for long; Profane terms himself a human yo-yo because he spends most of his time moving up and down the East coast; Stencil travels over much of the world looking for V., or people who knew her. Oedipa, after leaving her home to execute Pierce Inverarity’s estate, never returns to it; instead, she travels all over Southern California searching for clues. While Slothrop moves about Europe in the aftermath of World War II trying to avoid being captured by Allied agents who want to examine him. This rootless existence allows each character to evade the paralysis of living within a system, of fulfilling a role and developing a routine. Though they exercise no influence on the system—really, they change nothing—they establish themselves as individuals with all the flaws and shortcomings inherent in being human. For those four characters who actually achieve a sense of individuality, who retain some sense of humanity, many of the other characters in the novels are integrated into a system; even those who attempt to subvert and protest the dominant system are eventually swallowed up by it. From the ennui and the paralysis of the Whole Sick Crew in V., to the mimetic nature of the Trystero and the Counterforce in The Crying of Lot 49 and Gravity’s Rainbow, respectively, the systematization of protest renders the spontaneity and power of such subversion impotent. Rather, these subversive systems, composed of individuals seeking refuge from the dominant system, are integrated into the dominant system to give the illusion that dissent is allowed and encouraged in mainstream society. Thus, neither Pynchon’s individuals nor the counterforces exert any sort of influence upon society. They too, like McLuhan’s Narcissus, are closed circuits. For Pynchon, the only true individual with power in modern society is the artist. This power doesn’t exist in reality though; it exists in his art. Pynchon is able to portray the outside world however he wants to within his fiction. He can manipulate; he can add or negate whatever he wants in his art. As an artist, he is not constrained by tradition or a censorious power. Elaine Pagels, writing about the iconoclasm championed by the Gnostics, sums up the artist’s position within modern society as well: “They celebrated every form of creative invention as evidence that a person has become spiritually alive. On this theory, the structure of authority can never be fixed into an institutional framework: it must remain spontaneous, charismatic, and open” (The Gnostic Gospels 25). By creating his own world within his work, with its own power structures and systems, Pynchon is able to evade being integrated into the dominant system. He generates a freedom in his creativity that no one within the technocratic modern world is afforded anymore. Edited 8 hours ago by robespierre 1
Recommended Posts