Jump to content

KK Crvena Zvezda 19/20 - "Sa Jadrana Köln se vidi"


Mairosu

Recommended Posts

20 minutes ago, Dropkick Murphys said:

 

Ja pitam sta se slavi, a ne sto se slavi 🙂

Neka roka ko sta hoce, ali me zanima sta je to tog dana pa se "obelezava". Sam naziv noc vestica mi ne govori nista. Ili je to neki medjunarodni dan maskenbala?

 

14 minutes ago, uini said:

tako nekako. face painting i maske. ništa ozbiljno

 

Deca jedu slatkiše i maltertiraju namćore matorce koji h8uju njih maskirane.

 

Suština: deca teraju zajebanciju i njima je super, a u istom trenutku se povećava potrošnja, samim tim i prihodi kompanija od prodaje slatkiša, drugih namirnica za matorce (grickalice, alkohol,...)i rekvizita za maskiranje, a država na konto toga ubira više poreza jel te. 

 

Nešto kao nova godina, samo u oktobru.

 

Bar ja to tako kontam.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Jelencom said:

Neki kvazimediji najavljuju da je Covic stariji razocaran igrama Lorenza

Pa i ti bi bio razocaran da prosecan plej sa dugim rukama izgleda kao totalni chad u odnosu na tvog tireks sina.

 

3 minutes ago, Dropkick Murphys said:

bas me zanimalo da proguglam : )

Mog'o si samo da odgledas film. Dakle, prvi i drugi deo su klasika, treci nema veze sa prva 2, od 4. dela krece prica o Samhainu i tako. Tu mu jebu kevu jer vise ne znas o cemu se radi, ali i dalje kolje ljude pa je zabava na kub.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Hvala na pozitivnom prijemu, pozdrav za stare znance i nove saborce.

Da nastavim brzo i ne ometam pisanja pre i posle meča sa Himkijem.

 

Kada čovek pogleda naš front court, kao da je izašao iz nekog košarkaškog priručnika za selektovanje rostera. Tri visoka komplementarna igrača, te tri raznovrsna i kvalitetna pomagača sa pozicije četiri. Svega potrebnog ima u toj grupi igrača: snage, iskustva, mase, atletike, centimetara, brzine, skokova, poena, blokada... Ostaje samo da se to sa papira prenese na teren, što je u suštini i glavni izazov košarkaškog trenera – kako iskoristiti potencijal tima.

 

Izbegao bih analize naših šest igrača na ovim pozicijama, manje-više je to poznato. Bacio bih akcenat na to kako i zašto ih ne koristimo pravilno. Gist je, može se reći, paradigma ove trenutne Zvezde. Igrač od zavidne karijere i imena, velikog kvaliteta uprkos godinama. Oko njega bukvalno treba da se gradi igra i njemu, kada je na parketu, da se podrede stvari. Gde je pick igra se njim? Posebno centralni pick gde je ostatak tima u ćoškovima zbog spacinga. Pa nema ga jer nemamo igrača koji će da sa njim zavrti pick. Gde je utrčavanje niotkuda i kucanje na alley-oop? Nema ga jer nismo u stanju da kvalitetom opteretimo jednu napadačku stranu, a da sa slabije strane doleti Gist. To je igrač koji zahteva prostor, a da bi dobili prostor moramo razvući odbranu. Mi ne pretimo nešto specijalno šutom za tri, nemamo ni igrača koji će da probije spolja 1 na 1 i isprovocira udvajanje, pa ne možemo ni da razvučemo odbranu i otvorimo prostor za Gista. Baš suprotno, timovi skupljaju u odbrani i neutrališu ga relativno lako. Otud oni njegovi nerezonski šutevi ili pokušaji igre 1 na 1... Od vrhunskog finišera smo napravili igrača koji mora sam sebi da kreira šut. I to sa pozicije centra. Pod stare dane. Tuga.

 

Malo je prošlo vremena od povratka Kuza na teren, ali i tu smo na putu da ne znamo šta ćemo sa njim. Za sada kupi otpatke u napadu, ali hajde da tu dam malo prostora i vremena, ipak je čovek nekošarkaškim stvarima bio odvojen od ekipe od početka priprema. I ovo malo što je igrao je dovoljno da se shvati koliko će on značiti, pre svega u odbrani kao vrhuski EL rim & paint protector, pa posle sve ostalo.

Ojo je solidan treći centar, po meni relativno upotrebljiv. Njegov forte bi moralo biti pozicioniranje u reketu (ako je moguće bez faula u napadu). Čak i da ovlada ovom, za sada nepremostivom preprekom, pitanje je da li ćemo imati ugao dodavanja i tajming, s`obzirom da dodavač treba da bude neko iz trilinga Filip-Jenkins-Baron, sa evidentnim problemima kod pasa. Alternativa je neko od krila, najbolje Davidovac ili Stratos, što povlači drugo važno pitanje – ko sa kim treba da igra u petorkama.

 

Dakle, rešenje problema i Gista i Ojo-a je u našem timu samo jedno – L. Braun. Košarkaški, ja  razumem Gavrilovića što je celo drugo poluvreme protiv Efesa igrao sa njim na parketu. Normalno, jer je čovek jedini ball handler u timu. A isto vreme je i nenormalno i to iz istog razloga – da uopšte imamo samo jednog ball handlera u timu. Zato sledeći put da se razmisli kada se kritikuje Zo, na njega je sve palo, a on nov u Evropi, a u takmičarskim mečevima ko zna od kad.

Pored Gista, najveći problem imamo sa D. Braunom. Povreda nam nije dozvolila da ga vidimo na većem uzorku, a ubeđen sam da je projektovan kao lider tima. Ne znam samo od koga, Nebojše ili Milana. Jer ako je od ovog potonjeg, onda je Braunova sudbina u Zvezdi upitna. Da kažem ovde, a to važi generalno – ja nisam za otpuštanje ni jednog igrača iz rostera. Milsim da, ako ih zdravlje posluži, svako može dati određeni doprinos, na određenom nivou takmičenja.

Faye. Energija. Srce. Ja ne mogu napisati ni jednu lošu reč o njemu. A i da mogu, ne bih napisao. Živ ti nama bio lave, kamo sreće da imamo još 11 Fayea u timu. Tada ni trener, ni taktika skoro da ne bi bili ni porebni. Jer košarka je u suštini jedna vrlo prosta stvar.

Boriša. Stalno se pitam u poslednjih nekoliko godina, tamo negde u avgustu, da li je ovo Borišina sezona? Jedna moderna stretch četvorka nestvarnih fizikalija kome treba dati 15-20 minuta po meču u EL i ABA, bez obzira na učinak i rezultat. I na kraju sezone podvući crtu i videti gde je bio, a gde je sada. To je jedini način, sva ostala rešenja su kompromisi protiv košarke. Jer kada naiđete na igrača poput Boriše, onda je to veće i od Zvezde i od rezultata – to je košarka. Ako ne ispoštujete košarku kao igru, onda uzalud sve ostalo. Bahato i sebično je takav talenat držati na lancu, ako ne umeš – preseci lanac i pusti dečka na slobodu. Možda neko drugi ume od njega da napravi superstara.

 

Ostatak tima (Perper, Ognjen, DeDa i Laza kapiten) bih svrstao u krila. Loša selekcija, gledano kao grupa igrača, jer je jedna od glavnih karakteristika modernog winga – brzina. Osim Dobrića, ovu ostalu trojicu ne mogu da zamislim u tranziciji, što povlači zaključak da je ideja da se oni koriste u postavljenom napadu, dakle taktički. Ni tu ne briljiramo sa rešenjima, što zbog karakteristika samih igrača, što zbog nedovoljno dobrog stepena iskorišćenja istih.

Gospodin Radonjić nam je eksplicitno pokazao kako se koristi Branko Lazić. Da ne moraju naslednici da lupaju glavu i izmišljaju toplu vodu. Defanzivni specijalac u odbrani, a u napadu… aj da mu malo laskam i svrstam ga u 3&D tip igrača. Sve preko toga nije košarka, već neka druga igra. Sve ispod toga – druže, nisi više za Zvezdu.

 

Svi vrapci Beograda i šire okoline znaju šta sledi kada Perper uđe sa klupe – ISO, 45 stepeni, leva napadačka strana. Onda malo zidanja, pa kad Perper pročita kako ga brane, sledi ili polukružni desni ulaz ili levi fade away. Isti ti vrapci znaju da mu treba zatvoriti sredinu i naterati ga na taj fade away sa čeone. Čak ni to nije najveći problem, jer stari lisac ume da pogodi odakle hoće kad mu je dan (doduše, sve su ređi ti njegovi dobri dani), veći je problem njegova povratna lopta koja jednostavno ne postoji. I to je nešto što me je potpuno fasciniralo tokom prošle sezone, do te mere da sam se pitao: ok, da li Tomić ne zna i da li je moguće da i Perper ne zna? Šta je pravi razlog ovog forsiranja po svaku cenu, ja i dalje ne mogu da shvatim. Ne piše valjda u klauzuli ugovora da mora odigrati toliko i toliko izolacija i šutnuti toliko i toliko puta u toku meča…

 

Dobrić je dečko koji ima košarkašku budućnost. Jako koristan na obe strane terena, sa karakterom fajtera. Ipak, treba biti svestan njegovih ograničenja, pre svega kada je igra sa loptom u pitanju. Dobar spot up shooter, dobra tranzicija. Laterarne kretnje mogu biti bolje, mada se vidi napredak u odnosu na pre godinu, dve.

DeDa je unikatan igrač koga je teško, a možda ne bi ni trebalo, ubacivati u neku od fioka, da ne kažem klasifikovati. On od svega zna po malo, nečega malo više, nečega malo manje. Iako mi je izuzetno simpatičan kao košarkaška pojava, ne znam da li će to biti dovoljno za neki uspeh na visokom nivou. On ipak ima dovoljno vremena da se “specijalizuje”, da jedan ili dva elementa svoje igre dovede do maksimuma, što će mu, uz košarkašku glavu i budući razvitak fizikalija, te nazanke clutch momenata, svakako pomoći da postane odličan EL igrač.

 

U nekom kratkom rezimeu, na papiru imamo raznovrstan roster koji u napadu može da igra i tranziciju i poziciju, dok u odbrani ne postoji konstanta, već njen oblik, intenzitet, pa na kraju i uspešnost direktno zavisi od pojedinaca na parketu. Najveći problem odbrane je niska spoljna linija, ili uošteno fizikalije iste. Dok kod Đenke postoje kompenzacijski elementi, kod Barona, a posebno kod Filipa to nije slučaj. L. Braun ima duge ruke, solidnu predikciju i želju da igra odbranu, ali nema konstantu. To može doći vremenom, kada shvati gde je došao i kakva košarka se pegla u EL. U teoriji, imamo sjajnu stranu pomoći u vidu Fayea, Dobrića, Gista, pa i Simane. Može to i Laza, ako ga ne mrzi da se cima. Dobar rim protector + dobra strana pomoći znači da bi morali zaključavati reket za većinu protivnika. Ali, u spoljnoj liniji fali mesa i centimetara, a kod krila par brzih nogu ne bi bio za bacanje. Mi svakako možemo igrati sa petorkom L. Braun, Đenka, Dobrić, Faye, Gist/Kuz i zatvoriti sve u odbrani, ali alternativna petorka Filip, Baron, Perper, Simana, Ojo ima toliko defanzivnih rupa, da je to neprihvatljivo na EL nivou. Možda i na onom iz EC. Zato treba izmešati petorke, dovesti jednog ball handlera, po cenu izbacivanja Ojo-a iz 12, a Filipa prekomandovati na treću opciju za KLS i slabije protivnike u ABA.

 

Nisam siguran koliko možemo u EL ove sezone, što zbog odlaska trenera koji je vodio dobar deo tima prošle godine, a drugi deo skautirao za ovu, što zbog nepoznanica u vidu D. Brauna i Kuza kada je zdravlje u pitanju. Ako je taj plej-of EL neki (sekundarni) cilj sezone, uz neprikosnovenu ABA ligu i domaćicu, onda da krenemo prvo po dobrog trenera, pa posle po ball handlera, pa u salu i baciti ključeve par meseci. Čudna je ova sezona u EL, moguće je da će trebati manje pobeda nego inače za to osmo mesto i da će direktni dueli, odnosno krugovi, mnogo više odlučivati nego ranije. Ako smo digli ruke od EL, onda ne znam šta da kažem osim da je propuštena još jedna šansa na velikoj sceni. Koju mi inače olako shvatamo. Onda će verovatno doći do promena u rosteru, tj. otpuštanja, dovođenja nekog alibi trenera i grčevite borbe za trofej ABA. A sve se moglo izbeći da je bilo pameti.

Edited by madafaka73
  • Like 38
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Tamburinjo said:

Mozda je i za EL temu...

Jel moze neko da mi priblizi ovu fascinaciju EL ovim kretenskim praznikom i teranjem klubova da prave neku sprdnju i maskiraju igrace? 

Ma, to hoce masoni, iluminati, satanisti i ostali neprijatelji da vas uniste - ne dajte se. :s_d:

12 minutes ago, Laki21 said:

Ako nas krene večeras ko mene ručak...

 

G3zBrXG.jpg

 

...očekujem 35 minuta Juniora + stoku razlike.

Ccccc, pradjed u grobu stvara sopstvenu gravitaciju na ovo. :tired:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

@Stondisha

 

Što se tiče BAT-a...

 

Ako se nešto nije promenilo klub koji je pod BAT sankcijom može da potpiše igrača iz NCAA (kategoriše se kao amater) kao i igrača iz lige tj. kluba koji je pod okriljem matičnog Saveza (u našem slučaju KSS).

 

Caka je u LOC (Letter of clearance) a koji mora da verifikuje FIBA.

 

Primer:

Štimac iz Fenera dolazi u Zvezdu. KS Turske šalje LOC u KS Srbije ali i u FIBA, kada u FIBA vide da je Zvezda BAT-ovana transfer se po automatizmu odbija. 

 

Da li se i kako BAT reflektuje i na potpise trenera zaista ne znam.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

kapiram da ce se ofarbati 5 stranaca danas. baron, jenkins, gist, ojo, faje + filip, da pokaze velicinu i solidarnost
lorenza boli kurac za helloween, a perper brat vernik pravoslavac se gadi na to.
Filip bi mogo na štule, da izgleda višlji [emoji23]

Sent from my Redmi K20 Pro using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, mister-no said:

Trenutno smo na slavi kod dede, od praznika vole slave bez zezanja :) , NG i Božić.. Vole rođendane, krštenja i svadbe od drugih manifestacija. Deca kao deca. Ne vole noć veštica verovatno i pod mojim uticajem, a i stariji sin plašio kao mali, pa je on uticao na mlađu sestru.. I tako sad kad gledaju crtani ili reklame oboje mi prijavljuju tata opet nam poturaju onu glupost :)

Btw

Bio na dečjem rođendanu u nedelju i animatorka se maskirala u vešticu, kad je izašla deca počela da vrište, slavljenica se zacenila, 2/3 dece se rasplakala.. Ovi moji rekli koja glupost :) Animatorka pobegla brže bolje, ovi roditelji hteli da linčuju ove slavljenike, oni ove iz igraonice, haos..

 

pa eto, i moje dete misli da su reklame glupost a slave, svadbe i ručkovi je smaraju 

 

sve je to za ljude. nekome je nešto glupo, nekom drugom je stravinsky. bitno je (po meni) da se pri tom sudu okej /nije okej ne pozivamo na tradiciju, jer ona varira, i po značaju i po suštini (:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Sector said:

Izvinjavam se sto prekidam diskusiju, imal pete epizode guzonjinog sina? Sesta kuca na vrata.

 

Posle večerašnje tekme biće dupli program. :classic_happy:

 

59 minutes ago, Død said:

Pazi kako seces sta god da je ovo.

 

Soja sos.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ja koliko znam godinama unazad mladi "slave" noc vestica,orzanizuju se tematske zurke,kostimi,druzenje,partijanje do zore.

Ne znam zasto se digla ovolika prasina ove godine,da se tako izrazim,pre svega u medijima...

Ne znam zasto je lose da se "obelezava" neki dogadjaj kojo znaci zabavu,druzenje itd...

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...