Jump to content

madafaka73

Član foruma
  • Posts

    414
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    9

madafaka73 last won the day on January 15

madafaka73 had the most liked content!

1 Follower

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

madafaka73's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

  • Dedicated
  • Reacting Well
  • Very Popular
  • First Post
  • Collaborator

Recent Badges

5k

Reputation

  1. Ne može se od Šaranovića očekivati da ubaci 15+ poena u ABA jer dečko prosečno uzima manje od 5 šuteva i manje od 2 bacanja po meču. Ako postoji ikakav plan, onda on leži u tome da se Šaran dokazuje preko odbrane i timske igre u oba smera. On ima ove sezone solidnu minutažu (24 min), ali nema protagonzam. Veliko je pitanje da li će se njegov status promeniti, odnosno da li će dobijati više lopti u napadu i sledeće sezone ako ostane u FMP-u. Ako to ne bude slučaj, najbolje je za njega da menja sredinu i ode u klub gde će pokazati svoje poenterske sposobnosti. Uz razvoj na fizičkom planu koji ide uzlaznom putanjom iz godine u godinu i njegov dobar BBIQ, Šaranovu pravu vrednost možemo videti tek kada bude u situaciji sličnoj onoj koju je imao Topić, a pre njega Đurišić u Megi. Nisam siguran da li će to dobiti u FMP-u, što bi značilo da Zvezdi nije interesantan u nekoj bliskoj budućnosti. Ali, da sačekamo još tu jednu sezonu. Prerano je za malog Kostića bilo šta predviđati. Koliko sam čuo, on bi trebao sledeće godina da igra KLS. Polako.
  2. Pa bio je red da posle vezanih poraza Željko i pomoćnici smisle nešto pametno. A to se uglavnom svodilo na opterećivanje Nedovića preko jačih i viših Nanelija i PJ-a. I tu se otprilike završila ta dobra priprema meča KKPa. Što je više odmicalo vreme, tako se Zvezda dizala, pa je bilo dovoljno 2-3 poseda razlike da se meč privede kraju relativno bez trzavica. Nismo videli nikakve uspešne modifikacije od strane Željka, celo drugo poluvreme KKP nije uspevao da uhvati napadački ritam. Sa druge strane, rukometne izmene i pokušaji defanzivnih specijala sa Trifom i Jaretom nisu doneli ne znam kakav učinak u odbrani. Ako gledamo kako je Sferopulos pripremio meč, možemo da konstatujemo da je jedini propust u toj 1/4 - Neda i Jago istovremeno u petorci, ali to je bilo u priličnoj meri prinudno rešenje. Njegovo prilagođavanje u drugom poluvremenu, kada je Jaga ostavio na klupi i žrtvovao organizaciju napada da bi pojačao switch odbranu, je bilo dovoljno da se neutrališu sve pretnje KKP i dobije meč. Neda doziran, a roviti Lazić, čiji je izostanak jedini razlog zašto nas je Panter zatrpao u prvom poluvremenu, vraćen na vreme, pa je Panter ostavljen na nula poena iz igre. Možda sam subjektivan, ali ja ne vidim ništa sporno u pripremi i posebno vođenju meča od strane našeg trenera. Naprotiv. Jako dobro je balansirao skraćenom rotacijom. Dva rovita igrača, Tea i Lazu ubacio tačno kada je to bilo neophodno, a oni su imali znanja i sreće da odrade svoj posao vrhunski. Povukao dva poteza koja pre nije pravio - Jago na klupi, a Bolomboj u igri skoro celo drugo poluvreme. Sferopulos oseća utakmicu i uvek ubaci neku novinu i neke detalje koji su Zvezdi uglavnom donosili dobre stvari. Niti kažem da je on najbolji trener na svetu, niti da je bolji od Željka. Samo konstatujem da, po meni, odlično radi sa onim što ima i da svoj deo posla odrađuje vrlo pristojno. Nekada je to dovoljno za pobedu, nekada nije. Zavisi ipak i od snage protivnika i kolege preko puta.
  3. Gledajući kako može da se dobije utakmica i osvoji prvi trofej u sezoni, Sferopulos je na poluvremenu birao odbranu i pogodio sa izborom. Primili smo samo 35 poena u drugom delu meča i jasno je da je to bio presudan faktor u finalu KRK. Jago je bio žrtva takvog izbora našeg trenera, pa otuda velika minutaža za Hangu koji u poslednje vreme ima dosta problema u organizaciji napada, kreiranju za druge i šutu spolja. Odlična switch odbrana u drugih 20 minuta, neretko i dupla i trostruka, je ponovo zatvorila opcije sa visokim igračima KKP oko lakta. Reket je bio potpuno zatvoren. Naklon za Bolomboja, po ko zna koji put, ali i za Gidru, Hangu i Lazu koji su neutralisali sve na papiru nepovoljne mismečeve. Naravno, nešto se mora i ostaviti napadu, pa je KKP to iskoristio preko strech opcija svojih visokih, pre svih Ledeja koji je odigrao skoro savršen meč. Teo je još jednom pokazao da bez njega nema ni veikih pobeda, a verovatno ni trofeja. Živa legenda i to u crveno-belom dresu. Još nešto... Nema smisla više pisati o g. Obradoviću, bar ne na ovoj temi. Ako je već postao veći od KKP, nećemo valjda dozvoliti da bude veći od Zvezde? Neka priča i radi šta želi, to ionako nije upereno prema KKCZ i njenim navijačima, već prema njegovoj strani. Uzeli smo Kup, da se polako pripremamo za završnicu ABA lige i u Evropi odigramo dostojanstveno do kraja. Pa da podvučemo crtu na kraju sezone.
  4. Nisam očekivao pobedu iz nekoliko razloga. Prvo, Žalgiris je u dobroj formi i u naletu posle promene trenera. Trinkijeri im je doneo novu energiju i još po nešto od svog velikog košarkaškog znanja. Jedan od potcenjenijih trenera u EL. Drugo, istorijat mečeva protiv Litvanaca, posebno u Beogredu, a još indikativnije kad pobeda mnogo znači, je takav da skoro nikada nismo taj meč dobili. Treće, ostavljanjem Tea i Lazića da se odmore za KRK, jasno smo stavili do znanja koji su naši prioriteti i šta očekujemo od ove EL utakmice. Da ne kažem i cele sezone. Lazić da pojuri Evansa i spuca 4-5 faulova, odnosno Teo da iskreira nešto dva puta po 5 minuta - da li je moguće da ni toliko nisu mogli? Svaka čast za Jaga, ovakav double-double se ne viđa često u EL. Smart potpuno van napadačke igre kod drugog ulaska u igru, što je sa košarkaške strane teško razumljivo posle dobrog doprinosa u prvom poluvremenu. Ovo je mogla biti ta utakmica kada bi se i definitivno integrisao u roster. Hanga već duže vreme ne može da iskreira ništa za tim, a one šuteve za 3 iz driblinga pogađa u jako malom procentu. Polako postaje neadekvatno rešenje kao sekundarni kreator, pa ne čudi što je odigrao nepunih 10 minuta. Predug boravak Bolomboja na klupi u 4/4. Gilespi je odigrao dobro, ali ne toliko dobro da se drži na parketu do minut i nešto sitno pred kraj utakmice.
  5. Posle duplog kola EL, odigranih 48 minuta i ubačenih skoro 50 poena, došao je treći meč u 7 dana, gde se od Nedovića valjda očekivalo da ponovi isti učinak. Ili bar ima 10 asista. Ili odigra vrhunsku odbranu. Nerealna očekivanja, neshvatanje uloge koju igrač u timu ima, lični animozitet i ko zna šta još nas primoravaju da na ovom forumu čitamo uvek iste "kritike" naših igrača. Samo se menjaju imena. Kod Nemanje Nedovića bar nema zabune. On nije doveden da bi bio lider tima, ni poenterski, ni u bilo kom drugom smislu. Nije doveden da bude volume shooter. Svakako ne kao two-way igrač. Tačno se zna šta on može i koliko, a šta ne može. Zato je i kod Duška i kod Sferopulosa imao istu ulogu - da ulazi sa klupe i predvodi 2nd unit. Njegova minutaža kasnije u meču je varirala u zavisnosti od toga kako odigra te uvodne minute, odnosno od raspoložive rotacije u spoljnoj liniji, opterećenja faulovima, kretanja rezultata, taktike itd. Niko ko razume košarku ne može od 33-godišnjeg Nedoviča očekivati da u kontinuitetu igra 25minuta i isporučuje 15-20ppg. To teško da je mogao i u svom prajmu. I onda dođe ovakav meč u Podgorici gde smo praktično igrali bez Hange, sa rovitim i umornim Teom, nesnađenim Jagom... pa je veliki deo tereta organizacije napada i poentiranja pao na Nedovića koji, gle čuda, nije mogao to da isporuči i treći put u sedam dana. Backcourt prošle sezone: Kampaco, Vildoza, Pefi, Džoni Ivanović, Dobrić Backcourt ove sezone: Teo, Jago, Hanga, Smart Kada se uporede naše spoljne linije iz ove dve sezone, jasno se vidi koliko smo bili jači prošle, kvalitativno i kvantitativno. Promašaj sa Šabazom i nedovođenje adekvatne zamene nas je ukanalio u globalu, a posebno u backcourtu. Neda igra skoro 21 minuta u proseku, isto kao prošle sezone. I ubacuje skoro isto po utakmici (13.3 prošle i 13.7ppg ove sezone). Asisti: 2.9 prošle i 2.3 ove. Izgubljene lopte: 1.7 prošle, 1.6 ove. Skokovi: 1.2 prošle, 1.6 ove. Ovo je prilično slična statistika koja pokazuje neku konstantu u njegovoj igri, odnosno šta možemo da dobijemo od Nede u ovom delu njegove karijere. Ne vide se naznake decline-a, šta više, on je prvi strelac tima u EL, sa solidnim procentima (53, 40, 88). To možda više govori o Zvezdi i ovogodišnjoj selekciji, nego o Nedoviću, ali jel i to treba da mu se zameri? A to koliko je igrač plaćen po sezoni, da li milion ili igra za džabe, ne može biti nikakav argument u ocenjivanju njegovih nastupa na parketu, kakvi god da su. Ima hiljade primera da veličina ugovora često nije proporcionalna onome što igrač daje timu. Uostalom, Nedović te pare nije nikome oteo ili ukrao, već je dogovorio cifru koju je klub na sebe prihvatio da je isplaćuje.
  6. @Barkley#34 Kapiram da je neminovno poređenje sa prošlom sezonom kao reperom uspešne (titula u ABA i već viđen F4 EL), ali mislim da će ponavljanje te priče biti jako teško. Pre svega zbog odlazaka 3 veoma kvalitetna igrača, čije patike za sada novodošli ne mogu da popune. I Lesor i Exum su bili među 3, 4 najdominantnija igrača u EL na svojim pozicijama, a Madar igrač sa velikim plafonom. Pored visokog košarkaškog kvaliteta koje, uz dužno poštovanje, PJ i Jaramaz, odnosno Kaminski nemaju, ili za sada ne pokazuju, odlaskom ova 3 igrača se izgubila i neverovatna energija, brzina i eksplozivnost, a ne treba zanemariti ni odličnu defanzivu, pa i tranziciju. Dakle, skoro sve ono što Partizanu ove godine nedostaje. I zato kada se priča o smislu u igri KKP ove sezone, treba prihvatiti da ovaj roster ne može igrati istu košarku kao prošlogodišnji. Pod uslovom da se ne desi čudo, pa Jare zaigra kao Exum, a Kaminski kao Lesor, jedini smisao leži u tome da se trener prilagodi rosteru koji ima, Lično, možda je i subjektivno, najviše verujem Avramu kao igraču koji može pokrenuti ovaj tim Partizana i biti jedan od lidera eventualnog preokreta u sezoni.
  7. Bilo je nekoliko upisa da se problem sa izvođenjem auta ponavljao na nekoliko mečeva u ovoj sezoni, čak su se spominjali i neki slučajevi iz prethodne dve, te koristio epitet "hroniičan" uz taj problem. Nemam razloga da ne verujem da je zaista tako. U tom smislu je išao onaj moj uvodni pasus. Potpuno je ljudski minimizirati razloge poraza voljenog kluba. Ova lopta, ona lopta, onaj aut ili ovi koraci... To jesu bitni detalji, posebno ako se dese u osetljivom delu meča i ni jedna ekipa nije imuna na njih. Ali ako oni postanu česti, da ne kažem da se ponavljaju po pravilu, onda se za razloge poraza mora kopati dublje. Od selekcije tima, preko podeljenih uloga, pa sve do trenera. Što se tiča ostatka tvog posta... Iskreno, ne znam zbog čega toliki problemi sa def i off skokom. Kad pogledam fizikalije Kabokla, koji je po meni vrhunski ubod Partizana, pa taj dečko bi morao da kupi 10+ skokova po meču. Hajde da uzmemo da ga brze lične greške, kao i period adaptacije na EL košarku koštaju minutaže i da će to biti bolje u nastavku sezone, a posebno sledeće godine kada bi mogao da postane jedan od najboljih centara u EL. Kaminski, kakav god da je, ipak ima 213cm i 110kg i školovan je centar. Smailagić 208cm, 100kg. O Ledeju sve znamo. Naneli, Doužer, Trifke, Ponitka spoljni igrači koji su oko 2m. Plus Balša i Tristan sa 215+cm. Ne znam gde da nađem taj podatak, ali verujem da je KKP, sa prosečnom visinom od 201.7cm, ove sezone među višim rosterima u EL. Dakle, ima visine u rosteru, ima i gabarita Da li je problem postavljanje? Građenje? Anticipacija? Želja da se uhvati skok? Pitanja za Željka. Olako se Partizan odrekao tranzicije, koja je moćno oružje u savremenoj košarci. Sve probleme koje si opisao kod realizacije tranzicije idu na dušu onoga koji je pravio slekeciju bez i jednog pravog pleja ili pass first igrača. Ima tu solidnih ballhandlera, ali nema pleja. Timske kretnje u tranzicionoj igri se vežbaju na treninzima još od pionira, pa ako ti kažeš da je to loše, onda se sa pravom može pitati šta se radilo na treninzima. Sve greške u dodavanjima dolaze od igrača kojima pas nije forte. Tajming pasa, bilo da je to onaj koji otvara kontru ili onaj koji igrača spaja sa košem, takođe nije na nivou iz istog razloga - realizuju ih igrači koji nisu kvalitetni dodavači, već im je taj košarkaški element ili na prosečnom ili ispodprosečnom nivou. Takođe, malo je igrača u KKP (možda Avram i ko još?) koji mogu da kontrolišu ritam meča, da usporavaju ili ubrzavaju po potrebi, koji osećaju kako bi se trebalo igrati u određenom periodu meča. Zbog toga je valjda i doveden Smit, da se pokuša sa njim u ovim jako bitnim obavezama u igri bilo kog tima. Slažem se da treba popraviti napadačku igru tima, napisao sam to u prethodnom postu. Ali to ne treba raditi kroz dodatnih sto ofanzivnih setova iz Željkovog playbooka, već kroz prostije stvari kao što su povećanje agresivnosti na lopti, mnogo više trčanja u leđa protivnika, stavranje neke vrste haosa na terenu u kome igrači KKP mogu da profitiraju više nego od konstantnih i jednoličnih akcija za 1 na 1 Pantera, Doužera ili Nanelija. Biće i tu grešaka, ali će biti i više napada koji te greške mogu da kompenzuju. Ukratko, mnogo teške šuteve uzimate, mahom preko ruke i iz kontakta posle driblinga, a to povećava potrošnju igrača. Podrazumeva se da se mora proširiti rotacija, jer ne postoji ni jedan tim u EL koji može da iznese sezonu sa 7 igrača, makar se oni nikad ne povređivali. Paradoksalno, ISO igra je donela Partizanu dobre stvari u prošloj sezoni kada je bio jednom nogom na F4, a sada ta ista igra postaje kamen spoticanja u fluidnosti i realizaciji napada. Ima dosta do vas, ali ima i do skautinga protivničkih ekipa koji su imali doboljno vremena da se pripreme za neke osnovne postulate Partizanovog napada u toku prošle i ove sezone. Dobra stvar za KKP je što je početak februara i što po pravilu Željkove ekipe kliknu kada je najbitnije.
  8. Bez želje da provociram ili pametujem, ali ako navijači KKP vide izvođenje bočnog ili čeonog auta kao glavni razlog zbog čega se gube mečevi, onda stvarno... ne znam šta da kažem, osim blago vama ako je to istina. Podaci da je KKP poslednji u EL po timskim asistencijama i poslednji po ukupnom skoku, odnosno 16. od 18 klubova po defanzivnom rejtingu verovatno sami za sebe govore šta su pravi problemi ovog tima. Ti problemi nisu situacioni, niti su produkt umora ili gubitka koncentracije, već sistemski, tj. posledica selekcije igrača i načina na koji se ti igrači vode. Ono na šta se očigleno išlo i prošle, a i ove sezone, a to je formiranje ofanzivno potentnog rostera sa dosta pojedinaca koji su sposobni da rešavaju u ISO situacijama, očigledno ne daje željeni rezultat. Delom i zbog toga što KKP ne spada u lidere kada je broj poseda u pitanju (13. u EL sa 71.1 poseda po meču, 14. po PACE-u). Logično je da jedna od najlošijih odbrana lige ne može da ima tranzicionu igru na visokom nivou. Takođe, najlošiji ofanzivni skok u EL ne daje ni mnogo šansi za poentiranje iz drugog ili trećeg napada. Zbog svega ovoga na ekipu je stavljen preveliki teret napada na postavljenu odbranu, a to je izuzetno teško uspešno rešavati iz meča u meč tokom napornog takmičenja kakvo je Evroliga. Treći ofanzivni rejting, te prvo mesto u EL po true shootingu su dobre stvari, ali one samo delimično ublažavaju prethodno navedenu timsku statistiku, te ostavljaju Partizan tu negde oko sredine tabele kroz celu sezonu. Da li se to može promeniti do kraja sezone je ključno pitanje. Lično smatram da KKP može bar do 9. ili 10. mesta, jer ima koncentraciju kvaliteta na parketu i na klupi. Ubrzavanje igre i težnja ka utakmici na mnogo poseda, više laganih poena iz tranzicione igre i pametniji menadžment minutaže igrača su neke stvari gde postoji prostor za napredak.
  9. Videli smo otprilike kako izgleda jedan ozbiljno slektiran roster koji pretenduje na F4 EL, pa smo mogli da uporedimo kako mi stojimo trenutno na toj skali kvaliteta. Što bi rekli, pravi reality check. Koncentracija kvaliteta i jasan plan igre koje je Barsa sinoć imala, uz dobru odbranu i iskakanje Brizuele u prvi plan, su bili dovoljni da bez tenzija vode i privedu meč kraju. Dobar skauting trenerskog stafa Barse, zatvorili su skoro sve u odbrani i maksimalno iskoristili činjenicu da su viši, jači i čvršći od nas. Odlična odbrana 1 na 1 primarnih čuvara, ali i kod switcha. Aktivnost sa strane pomoći i dobra anticipacija. Dosta smo snage gubili u off ball kretnjama i generalno u kontaktima bez lopte, tako da smo retko dolazili u situaciju da šutnemo iz pozicija naših ofanzivnih setova. Kad se uzme da smo gomilu otvorenih trojki promašili, onda je jasno da nismo imali šta da tražimo u sinoćnjem meču. Naša odbrana je bila zadovoljavajuća. Veseli (16) i Lapro (12 poena) je nešto sa čim može da se živi. Ernangomez i Džabari poenterski limitirani. X faktor je bio Brizuela, sa onih 6/7 za 3, ostatak tima Barse je šutirao mizernih 3/15. Da nije bio on, iskočio bi neko drugi, jer Barsa ima takav kvalitet u rosteru da se ne mogu zapušiti sve rupe u odbrani. Mnogo po nas nepovoljnih mismečeva na parketu, od spoljne do centarske linije, tako da je za neko iznenađenje i našu pobedu trebao biti perfektan šuterski dan, a bio je dijametralno suprotan. Pohvale i za igru Satoranskog, sve je radio na parketu, uz najveću minutažu. Njemu ide dobar deo zasluga za pobedu.
  10. Iskren da budem, meni je bilo malo iznenađenje kada je Sferopulos ubacio switch odbranu kao primarnu defanzivnu taktiku u nekim mečevima. Pre svega jer mi kao roster, bar u teoriji, nismo pogodni za ovakvu vrstu odbrane. Tu pre svega mislim na našu prilično nisku spoljnu liniju kada su na parketu Jago i/ili Neda, odnosno sporu kada je tu Teo. Tobi je isto loša opcija po nas u takvom načinu branjenja napada. Uz Smarta koji je tek stigao i koji switch nije igrao ko zna od kada, ako je ikad i igrao. Međutim, u praksi smo te nedostatke jako dobro kompenzovali, posebno kada je neko od fizički inferiornijih igrača postovan i gde je po pravilu dolazila pomoć. Onih par mečeva što je mali Top igrao je pokazalo koliko ga naš trener ceni, baš zbog mogućnosti da se sa njim u petorci igra daleko kvalitetnija switch odbrana. Potpuno smo zbunili i nadmudrili KKP, posebno u onom derbiju u EL koji smo igrali kao domaćini. Protiv takvih ekipa, koje žive od šuta za 3 i poludistance, switch odbrana je nacrtana da se igra. Manjak kreacije za druge, koju KKP definitivno ima, je dodatno akcentirao loš protok lopte, a naša odbrana 1 na 1 kod preuzimanja je odradila posao skoro perfektno. U ovom ABA derbiju Željko je tek u drugom poluvremenu napravio neku vrstu adaptacije na našu odbranu, pa je umesto da dole spušta Ledeja, to uradio sa Kaminskim i napokon dobio brži protok lopte. Jeste Ledej ubacio 13 poena, ali je sve bilo sa bacanja i što je najbitnije skoro da nije bilo povratnih lopti kod njegovog poseda. Ne znam zašto nismo slično odigrali na Kaminskom, da se pravi faul, a ne da po inerciji i šablonu stiže udvajanje i kada je bio daleko od obruča. Dozvolili smo mu da se okrene licem ka košu i pogleda teren, što je još jedan propust. Dalje, ako pogledamo statse sa meča videće sa da je on imao samo jednu asistenciju, što znači da smo morali bolje da branimo prvi pas, uz kvalitetniju anticipaciju i off ball kretnja igrača u odbrani. Prostije rečeno, trebali smo da budemo bliže igračima bez lopte, a nismo, pa se konstanto kasnilo na close out iz čega su dolazile one trojke. Dolazak Gilespija, slično onom promptnom prebacivanju Topa nazad u KKCZ, treba gledati pre svega iz ugla defanzivnih ideja našeg trenera vezano za switch odbranu. Ni od Gilespija ni od Topića se ne očekuje 15ppg, pa je sve što ubace bonus, ali verujem da su zahtevi vezani za odbranu daeko veći. Lazić, Hanga, Bolomboj i Rokas su idealni igrači za ovaj tip odbrane, a mogu da doprinesu Luka, Davidovac i Lazaravić, ali i Teo as svojim iskustvom i BBIQ. Nisam detaljno gledao nekoliko prethodnih utakmica, pa ne znam da li smo primenjivali three-man switch kod nepovoljnog defanzivnog mismeča, kao u nekim utakmicama ranije u sezoni. Možda bi mogli i da češće pokušavamo sa Run and Jump u ukviru našeg switch sistema odbrane, u zavisnosti od broja versatilnih igrača koje imamo u petorci na terenu. Kada se gleda napredak u našoj timskoj odbrani, a on postoji, moram reći da smo počeli vrlo dobro da implementiramo i hedge i drop i ice u tu neku krovnu switch odbranu. Nije to savršeno, ali za napredak treba vremena i igrača koji mogu svojim kapacitetima da to iznesu. Od timskih statsa vezano za temu posta, izdvojio bih ukradene lopte po kojima smo prvi u EL i defanzivni rejting po kome smo osma odbrana. Ako ostane Sferopulos za sledeću sezonu, ali i gro igrača iz ove, eto nama defanzivnog sistema koji bi mogli da guramo kao jak adut naše timske odbrane.
  11. Jel može neko ko prati EC da napiše desetak imena igrača koji bi sledeće godine mogli lagano u EL, nevezano za poziciju? Retko gledam ove mečeve, a verujem da ima šta da se probere iz ovog takmičenja. Hvala unapred.
  12. Teško da postoji ekipa u EL koja toliko zavisi od jednog igrača koliko Valensija zavisi od Dejvisa. On daje ton i napadu i odbrani, ima ogromno iskustvo i kvalitet i lider je ovog tima u svakom smislu. Bez njega je Valensija ono što smo i videli sinoć - solidna ekipa sa dobrim fitzikalijama i velikom željom da igra odbranu. Kreacija skoro da i ne postoji i u tom smislu me podsetila na one Dejove rostere KKCZ od pre 7-8 godina. Velika energetska i mentalna potrošnja posle ABA derbija je bila evidentna. Imali smo sreću da nam je došao ovako oslabljen tim, jer mislim da ne bi imali snage da prelomimo neku od Top8 ekipa. Meč je dobio skoro sam Neda. Otprilike ovako bi izgledalo da imamo u rosteru jednog extra igrača (ko je rekao Šabaz?) koji može da povuče i ponese tim do pobede u mečevima gde smo manje-više favorirti. Da je bilo takvog igrača, verujem i da bi imali bar 3-4 pobede više, ali avaj... Pohvale svima za timsku odbranu na koju smo stavili akcenat i srećom imali Nedu da u napadu pogodi skoro sve. Solidan doprinos Davidovca i Tobija u reketu i na skoku. Teo više asista od poena, igrao pod povredom i zato je on ono što jeste.
  13. Ovo je pitanje samo za Željka. Ali ne znam da li bi mogao da odgovori, čak i posle drugog poraza na skoro isti način. Ja bih ovaj poslednji derbi zaista gledao kao razbijanje Partizana 34 minuta. U onih preostalih 6 falilo je svežine kod povratnika iz povreda u spoljnoj liniji, pre svega Tea. Jeste, bilo bi skoro neverovatno da smo potpuno dominirali celih 40 minuta, kao u onom EL derbiju, ali to govori i o kvalietu našeg rostera i našeg trenera. U tri od 4 ovogodišnja derbija imao sam osećaj da od nas zavisi kako će utakmica da teče i kako će da se završi. Ta kontrola mečeva sa naše strane, jasne ideje u napadu i odbrani, energija i odlučnost sa kojima su se igrala 3 od 4 derbija mi je utisak broj jedan u ovim utakmicama u dosadašnjem delu sezone. Neki zaključci iz 4 odigrana derbija već mogu da se donesu. Mi imamo problem da branimo Kaminskog, bilo u reketu ili sa lakta. Ali su ih zato i Gilespi i Bolomboj izbušili i imali ukupno 10-15 zakucavanja u dva meča kada smo pobedili. Biće zanimljivo videti kako će se timovi, u potencijalnom finalu ABA ili u KRK, adaptirati na igru protivničkih centara. Nadam se da smo naučili lekciju sa udvajanjima Kaminskog kada je 5 metara od koša i da će se potpuno anuliranje Kabokla nastaviti u sledećim duelima. Kako će neki od njihova 4 centra braniti naše ostaje da vidimo. Još par crtica vezano za derbi. Svaku četvrtinu smo završili poenima u poslednjih 5 sekundi. Trećinu poena su dali sa bacanja (29 ubačenih). Spustili smo ih na 45% šuta iz igre. Pet igrača KKP ubacilo 77 poena, ostalih sedam ukupno samo 9. Suženje rotacije i igranje praktično sa pola rostera očigledno Željku nije dalo rezultat.
  14. Paradoks je da evroligaška koarka nije na samrti, već u usponu kvaliteta, baš zbog tih fringe NBA igrača koji sve više dolaze u Evropu. Oni koji su ugroženi su evropski košarkaši, posebno mlađi. Tu se apsolutno slažem sa tobom. Ti momci, osim ako se radi o nekom ekstra kvalitetu, ne dobijaju šansu u EL. Da ne idem preduboko u tematiku, napisaću samo ovo: jedini način da matični košarkaški savez napravi nešto ozbiljnije po pitanju razvoja mladih igrača je da klub iz te države dobije višegodišnju licencu. Tj. da je debelo plati. Kada kupi svoje mesto u EL na recimo 5 godina, onda ima relativno veliku slobodu da prezentuje roster sa npr. 6 najvećih domaćih talenata koje imaju, a ostatak da budu iskusniji igrači nevezano za nacionalnost. Podrazumeva se da rezultati ne mogu biti u prvom planu, ali Evroligu to ne zanima jer je uzela kintu, dok takav klub isto ima neku svoju računicu, a to je razvoj mlađih igrača. Ako se ovo i ostvari, sledi nekoliko pitanja. Prvo, koliko taj klub može zadržati te momke na okupu kada znamo da od slučaja Bosman u fudbalu ništa više nije isto. Ko god i koliko god njih da iskoči u prvi plan u prvoj sezoni, odmah na leto će biti jurnjava za njima, prvo od strane NBA, a zatim i od evropskih powerhouse timova. Drugo, da li klub može prodajom tih igrača kompenzovati sve troškove koje ima u sezoni, uključujući i novac koji je dat za licencu. Treće, čiji je u stvari primarni interes da se nekoliko mladih igrača izbaci u orbitu, sem seniorske reprezentacije države iz koje ovaj tim potiče. Pa čak i da to jeste slučaj, opet košarkaška reprezentacija nema skoro nikakve garancije da će ti klinci igrati za nacionalni tim na velikim takmičenjima u kontinuitetu. Ima tu još pitanja, ali da ne dužim više, otprilike sam dao kunture problematike iz svog ugla. Evroliga niti može niti bi joj dozvolili da menja sistem čijia je primarna svrha da draftuje igrače za NBA, a prima nazad one koji tamo ne mogu da igraju. Sam taj proces u svojoj biti nije zasnovan na reciprocitetu kada je distribucija kvaliteta u pitanju, pa ni ne može biti pozitivna stvar za evropske klubove. Kaže naš narod, ko jači taj kači. Valjda je jasno ko je jači, ako ništa drugo, ono kad se uporedi net worth NBA i EL. Ili budžeti jednih i drugih klubova i plate igrača i trenera na ova dva kontinenta. Svakako da EL ima određenu autonomiju oko nekih unutrašnjih stvari, ali globalno gledano, ona je potpuno zavisna od NBA lige, odnosno kapitala i interesnih grupa koji stoji iza ove organizacije. U okviru same EL postoje neka nepisana pravila koja između sebe praktikuju klubovi osnivači, ali ih primenjuju i na druge klubove koji bi imali neki interes iz takve saradnje. Tu pre svega mislim na određene klubove čiji je zadatak da skautirane igrače iz celog sveta afirmišu i podignu na zadovoljavajući nivo, posle čega bi ih preuzeli jači EL klubovi ili direktno neko iz NBA. Ako se uđe dublje u tematiku, mogu se videti neki paterni kretanja igrača iz određenih klubova u neke druge. U toj zamršenoj mreži interesa menadžerskih agencija, klubova i krovnih klupskih orhanizacija Evrope i USA, jako malo je prepušteno slučaju i incidentu. I onda se pojavljuje tamo neka Srbija, malo i siromašno tržište koje bi da ima dva člana u takvoj ekipici. A usput ima i Miška sa svojim klubom koji nema nikakvu potrebu da preko KKP ili KKCZ afirmiše svoje igrače, već ih direktno šalje dalje, kako već tok kapitala nalaže. Mega jeste specifičan klub jer je pod kontrolomg najuticajnijeg menadžera u Evropi, ali nije jedini. Ima sve više sličnih klubova koji su finansirani sa ciljem da se od njih direktno uzimaju klinci i spreči posrednik u vidu nekog jačeg kluba koji bi tražio veliko obeštećenje i generalno lakše zaštitio svoje interese kroz pravne akte. Seo moj prijatelj pre neki dan i priča mi u kafini kako je stavio na papir troškove koje je imao u toku 11 godina koliko dugo mu je klinac u košarci. Dete počelo sa 8 godina, sada ima 19. Gruba cifra je bila oko 30k evra, gde su uračunate članarine, klupski kampovi, povremeni individualni treninzi, oprema, benzin... Dakle, ništa specijalno i ništa van Srbije. Sada tom dečku, koji je prva godina seniorske košarke u jednom beogradskom klubu gde je igrao poslednje 4 sezone, a prošle bio i kapiten, traže da i dalje plaća članarinu, koja u stvari završava u džepu tzv. koordinatora svih selekcija tog kluba. Ovaj moj kaže da neće da plaća, a čini mi se da više nema ni odakle, jer pored tih troškova prema klubu, klincu plaća fax i sve ostalo, jer dečko ne radi i nema platu. Epilog je da je momak odigrao ukupno 20 minuta u 10-12 utakmica ove sezone u nekoj jebenoj MRL ligi, gde bih i ja sa 50 godina mogao da odigram 10-15 minuta i ne budem minus igrač. Pri tome,dečko je jako talentovan, na osnovu onoga što sam imao prilike da vidim tokom 3 godine koliko se družim sa njegovim ćaletom. E to je tragedija naše košarke. To je baza piramide koja prva treba da se očisti, ako želimo da naša deca imaju ikakvu šansu da pokažu svoj potencijal. Da se očiste ti razni mufljuzi, koordinatori i kvazi treneri, domari i ko sve ne koji odlučuju da li će neko dete uopšte dobiti priliku da pokaže koliko može. A ne da košarka bude sport bogatih, igračka koju imućni ćale kupuje svom sinčiću, pa kad je pokvari jer ne zna kako da se igra sa njom, onda će mu ćale kupiti neku drugu. A za tih nekoliko godina koliko se to netalentovano dete gura, dođe bar 10 onih koji su istisnuti iz priče i sprečeni da pokažu svoj potencijal. Kad to rešimo, onda možemo da idemo ka vrhu paramide i palamudimo o ostalim stavrima iz moja prethodna dva pasusa.
  15. Svaka tebi čast na ovom postu i doslednosti, ali to nije ništa novo. Pisao sam pre 8-9 godina, posle Radonjinog skidanja KKP sa trona ABA lige i uspostavljanja dominacije u regionu, kada je vladala skoro uniformna euforija među ciganijom, da Čović ne može da dobaci dalje od ovoga. I da je za nešto više, a to se odnosi na EL, potreban ili drugi čovek na čelu kluba ili ostanak i limitiranje ovoga uz postojanje ozbiljnog pula stručnih ljudi, sportskog direktora i trenera za početak. Naravno, ni jedna od ove dve opcije nije zaživela, pa smo sada tamo gde smo i bili kada smo prvi put zaigrali EL - donji dom koji gravitira ka sredini. Kao majstor spinovanja, Čović je skoro uvek uspevao da probleme KKCZ predstavi kao kratkoročne i situacione, od sezone do sezone, gde je ukazivao na sve moguće i nemoguće spoljne faktore i razne neprijatelje koji podmeću klipove u točkove njegove dobro podmazane mašine. A ko bolje zna šta je dobro podmazana mašina od doktora mašinstva... Vreme, koje neumitno teče i koje je jedan od postulata ove naše paradigme koju živimo, je na sreću van domašaja našeg preCednika, pa nam dozvoljava da iz perspektive od deceniju i kusur sagledamo njegov rad kao celinu. Ta retrospektiva našeg kluba i rezultata na svim frontovima tačno oslikava limite čoveka koji ga vodi sve ove godine. Nemogućnost da se bar jednom, pa makar to posmatrali kao incident ili ludu sreću, klub dovede u ozbiljniju borbu za F4, govori da apsolutno ne postoji nikakav sistem, nikakva stručnost i nikakav primarni plan vezano za rezultate u Evropi, već jedino onaj koji je vezan za njegov ostanak u fotelji. Sve ovo, samo mnogo detaljnije, je već pisano mnogo puta. Mene lično ljubav prema košarci i prema Zvezdi drži sve ove godine pri forumima kakav je ovaj. Pa tu i tamo nešto i napišem. Ne zbog ubeđenja da mogu nešto da promenim, već u smsilu otvaranja rasprava i učenja kroz razmenu mišljenja o ovoj prelepoj igri koja je iznad svih nas, pa i tog koji jaše naš klub od 2011. U tom svetlu, Zvezda danas je kao i bilo koja Zvezda bilo koje sezone pod Čovićem. Random dovođenja igrača po principu koke i zrna, neretko inicirana ličnim preferencijama našeg omnipotentnog predsednika... Promašaji kod projektovanih nosilaca ili startera... Splet (ne)srećnih okolnosti koji neke igrače udalji iz fokusa, a druge izbaci u prvi plan, pa se oni pokažu kao dobro rešenje... Povrede usled kojih, pod moranjem i bez drugih opcija, neki od igrača iz drugog plana profitiraju (videti pod Gudura i Danguba, sada Jago)... Sve je to već viđeno i pre, a vidi se i sada. Jel postoji jedan Zvezdaš koji ne bi voleo da je njegov klub bio prvak Evrope i u košarci? Top8 jedne sezone je objektivno, a još više subjektivno, premalo da bi se koristio kao bilo kakav argument u opravdavanju "Čovićeve ere". Ali, ja bih čak i te preskormne rezultate u EL stavio u drugi plan i bio zadovoljan da je doktor mašinstva uspeo da napravi korak napred u statusu našeg kluba na mapi evropske košarke. Da je organizaciono unapredio klub, napravio sistem i dozvolio struci da radi svoj posao. Da se FMP koristio kako je trebalo - kao razvojni klub KKCZ koji igra u rangu ispod i koji razvija najveće mlade talente sa ovih prostora. Da je naš klub uveo u grupu onih koji su konkurentni za najviše domete. Da imamo dugogodišnju licencu za igranje EL... Ništa od ovoga nije uspeo, pa su sve te godine dominacije u ABA ligi i titule koje su donosile učešće u EL praktično bačene u vetar, a ekskluziva da igramo EL ostala kao neiskorišćeni adut, jer onaj koji adutsku igru ne razume, on ni ne zna šta drži u rukama. Godine koje dolaze verovatno idu u pravcu da Srbija neće imati više od jednog kluba u eliti košarke. Pojavljuju se tržišno isplativi centri, a nagoveštava i skori povratak ruskih klubova. Ne treba imati nikakvu dilemu da je KKP, sa budžetom sa kojim raspolažu na dugogodišnjem nivou, sa najtrofejnijim trenerom u Evropi i sportskim direktorom koji zna svoj posao, kao i daleko uticajnijom logistikom, kilometrima ispred "Čovićeve" Zvezde u trci za to jedno mesto. Teorija zavere postoji kao takva dok na zaživi u praksi. Tako će i sva pisanija o Čoviću kao čoveku iz nekog prošlog vremena, čiji je modus operandi neupotrebljiv van Balkana, a koji je samim tim kočničar daljeg napretka kluba, dobiti svoje opravdanje u realnom životu vrlo brzo. Da li treba napominjati da će najveća žrtva ovakvog raspleta biti upravo KKCZ i armija njenih navijača po celom svetu? Bojim se da smo došli do momenta kada se jako malo može uraditi, ako se išta i može uraditi da bi se naš status u EL promenio. Ono što me teši je što taj krah ere Čovića svakako neće značiti i krah KKCZ. Ali da će nas usporiti na ko zna koji broj godina, to sigurno hoće.
×
×
  • Create New...