Amigo Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 To se kod nas zvao Cener, deset hiljada starih. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Mislim da se ta novcanica zvala 100 hiljada.Onaj 1 dinar metalni se zvao stodinara pocetkom sedamdesetih(kod nas u BiH). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted April 4, 2022 Share Posted April 4, 2022 Crvena je konj. Kad se pojavila vredela e mnogo, na slici vidim da je iz 1986 a hiljadarka som, ako dobro vidim iz 1981, za pedeset takvih sam 1980 kupio novog fiću. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted April 4, 2022 Author Share Posted April 4, 2022 42 minutes ago, koca popovic said: Mislim da se ta novcanica zvala 100 hiljada.Onaj 1 dinar metalni se zvao stodinara pocetkom sedamdesetih(kod nas u BiH). Kad dodas dvije nule dobijes stare dinare, znaci 100 00, tj deset hiljada, dinar se zvao stoja. Interesantno je da se to preracunavanje u stare dinare koristilo sve do konvertibilnog dinara Ante Markovica. Poznavao sam jednog momka koji je poslije tragicno nastradao pocetkom osamdesetih koga su zvali Stoja i raja su mislila da ga tako zovu jer je zicao pare, pa pitao imas li stoju i jednom mi kaze, nije to nego se prezivam Stojanovic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 Bas tako, 1965 ( od prilike) je izvrsena devalvacija dinara, tako sto su skinute dvije nule. A narod ko narod i dalje koristio stare izraze. Ima onaj film Hiljadarka se zove. Malo slikovitije prikazan taj prelaz sa 100 na 1. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 Bas tako, 1965 ( od prilike) je izvrsena devalvacija dinara, tako sto su skinute dvije nule. A narod ko narod i dalje koristio stare izraze. Ima onaj film Hiljadarka se zove. Malo slikovitije prikazan taj prelaz sa 100 na 1.Ja se ne sećam toga, iz opravdanih razloga, a inače se to zove denominacija. Od 1992-1994. su više puta skidane nule, a poslednja, pod Deda Avramom, je ustoliličila konvertibilan dinar koji je vredeo 1=1 sa dojče markom. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 Negde, početkom šesdesetih sam se osećao moćno kad dobijem: Bilo je za baklavu, limunadu i kusur. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 Sećaš li se....[emoji3061] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted April 5, 2022 Author Share Posted April 5, 2022 57 minutes ago, Div said: Negde, početkom šesdesetih sam se osećao moćno kad dobijem: Bilo je za baklavu, limunadu i kusur. Ja sam se kao mali igrao da stavim kovanicu ispod papira i onda olovkom saras i napravis kao otisak. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 1 hour ago, Constantin said: Sećaš li se.... Eh, čega se vi sećate... Da sam vaših godina, po glavi bi mi se motale Link to comment Share on other sites More sharing options...
mladenvzz Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 ...ma da Stileto,znaš onaj kako su se srela dva penzića.I veli jedan,"sječaš se kako smo ganjali žene".Drugi se zamisli i konačno progovori,"ma sječam,ali se nikako ne mogu sjetiti,zašto" 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 2 hours ago, Constantin said: Sećaš li se.... E ovih se ne sjecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milenko Puzigaca Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 Jel stavljao neko ovo: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyber Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 Daju mi onu braon novcanicu od 10 dinara da platim taxi koji pozovu da me odveze kod bakute, a njoj jave da stizem. Ona uvek milo i nasmejano saceka isped kapije, plati taxi a za onih mojih 10 dinara mi kaze da kupim nesto sebi. Onda ja odem u radnju na cosku i kupim slatkise svima sa kojima se igram. Sledeci put kad odem sa decom do coska, kupim Zivotinjsko carstvo na veresiju (znaju cija sam unuka) a od koradzije pored izickamo kore da zvacemo. Od bakute se uvek vratim kuci sa vise para nego sto sam imala na pocetku avanture. Decja radost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
urosg3 Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 10 minutes ago, Milenko Puzigaca said: Jel stavljao neko ovo: Graničarska značka 🙂 Iz vremena kada je država imala granice koje su čuvane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyber Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 Iz vremena kada je nasa zemlja bila okruzena (slatkim) brigama. Spoiler Bugarska Rumunija Italija Grcka Albanija Madjarska Austrija 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 13 minutes ago, Cyber said: Iz vremena kada je nasa zemlja bila okruzena (slatkim) brigama. Reveal hidden contents Bugarska Rumunija Italija Grcka Albanija Madjarska Austrija 👍 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyber Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 On 4/4/2022 at 7:56 PM, Div said: Crvena je konj. Kad se pojavila vredela e mnogo, na slici vidim da je iz 1986 a hiljadarka som, ako dobro vidim iz 1981, za pedeset takvih sam 1980 kupio novog fiću. Secam se da je da je hiljadarka bila som. Interesantno je to sa ribljim nazivima. U Svedskoj je hiljadu kruna - losos. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 1 hour ago, koca popovic said: E ovih se ne sjecam. E pa jbg...zavisi kad si rodjen. Ova je bila aktuelna, mislim do iza 1971. a verujem i duže... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted April 5, 2022 Author Share Posted April 5, 2022 Mi smo hiljadarku zvali milja. Znam da je u BG bio som, ali to se nije koristilo u mom selu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 3 minutes ago, Amigo said: Mi smo hiljadarku zvali milja. Znam da je u BG bio som, ali to se nije koristilo u mom selu. .....i u ostatku Srbije.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluecuracao2 Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 3 minutes ago, Constantin said: .....i u ostatku Srbije.... U kasnijoj fazi tu novcanicu smo zvali Mama Huanita.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 U kasnijoj fazi tu novcanicu smo zvali Mama Huanita....Gde...? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted April 5, 2022 Share Posted April 5, 2022 1 dinar - kinta. Između dva rata u Beogradu je bilo dosta prosjaka, Roma i Albanaca, koji su molili prolaznike za "qintar" (na albanskom "para"). Izraz ostao u slengu za sitan novac. 10 dinara - banka. Po velikom natpisu na novčanici od 10 dinara Kraljevine SHS Sad prelazimo period prvih novčanica posle II svetskog rata. 100 dinara - glava. Očigledno: 1000 dinara - som. Zbog naočara na čelu, "buljav kao som". 10000 dinara - konj. Takođe očigledno: Treba napomenuti da je denominacijom "glava" postao jedan dinar, a "konj" 100 dinara, pa su se ti izrazi koristili i za taj iznos "u novim dinarima". I na kraju jedan milion starih dinara, popularno "cigla", sto crvenih novčanica u paketu izgledom podseća na pravu ciglu. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bluecuracao2 Posted April 6, 2022 Share Posted April 6, 2022 9 hours ago, Constantin said: 9 hours ago, Bluecuracao2 said: U kasnijoj fazi tu novcanicu smo zvali Mama Huanita.... Gde...? Beograd, kada je bila dovoljna za jedan dan zivota... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts