Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)
26 minutes ago, urosg3 said:

NAMA je RK Beograd

To prvi put cujem, 70tih ili 80tih definitivno nisu bili jedna firma. Sada preturam po memoriji i ne mogu da se setim jedne trgovinske kuce iz Srbije da sam je video u Sloveniji ili Hrvatskoj.

Edited by DJORDJE
Posted
3 minutes ago, DJORDJE said:

To prvi put cujem, 70tih ili 80tih definitivno nisu bili jedna firma. Sada preturam po memoriji i ne mogu da se setim jedne trgovinske kuce iz Srbije da sam je video u Sloveniji ili Hrvatskoj.

Jeste, NAMA je OOUR tadašnjeg SOUR Robne kuće Beograd. Ili što bi se danas reklo brand name 🙂

Posted (edited)

Ne sjecam se da je u Sarajevu bila robna kuca Beograd. Bila je prvo Nama, pa onda Zema i mozda jos ponesto sitno, dok se nije izgradila robna kuca Sarajka 1975, koja je pripadala Unima sarajevskom preduzecu.

Bio sam kao dijete na otvaranju i to je bila guzva nezapamcena. Za to vrijeme izgledala je kao svemirski brod.

Postojale su mnoge druge beogradske prodavnice, kao knjizare BIGZ, pa Sport, Beko, Kluz, neke prehrambene itd, kao i prodavnice iz Hrvatske i Slovenije.

Na vrhu robne kuce je bila kafana, gdje ja nisam nikada bio. Tu su se svirali narodnjaci i nije me to interesovalo.

Inace robna kuca je srusena poslije rata i izgradjen je novi trzni centar. Steta, tu je bilo dosta prostora, a sada svakako trznih centara ima i viska, nista drugo ni ne znaju da naprave.

rksarajka-696x409.jpg

sarajka2-600x492.png

sarajka33-600x501.jpg

Edited by Amigo
  • Like 1
Posted (edited)

Robne kuce Beograd su ulepsale moje i verovatno mnoga detinjstva, jer su imale ogromna odeljenja sa igrackama da se svako dete zanesvesti. Kad smo odlazili u Zemun, na putu je bila robna kuca Merkator na Novom Beogradu - decija radost na kvadrat. Hocu reci, kao dete tog minulog doba, robne kuce su bile raznovrsne a imale su i posebnu atmosferu, bile su kao neke oaze usred gradske vreve, neki paralelni svet po kome si mogao da svrljas i paris oci i iz kog si se uvek vracao i punih ruku i punog decijeg srca. Deda je nosio beretku, i onda kad dodje vreme povede mene, dedinu Golubicu, ”u varosh” da u robnoj kupi novu, a i ja se uvek ogrebem za nesto. Deda je uvek govorio ”basamak” pa smo se u robnoj kuci vozili ”elektricnim basamcima”. Poslednju beretku za poslednje putovanje mu je kupila mama u Beogradjanci u jedno kisno Beograde-dobro-jutro jutro. Oktobar 1976. Kad sam svojevremeno usla u Beogradjanku i videla u sta se sve to pretvorilo – sve mi se vratilo – bum! Lakse bi mi bilo da je namesto starog doslo nesto novo bolje, jer to ne bi bio Gubitak.

Edited by Cyber
  • Like 1
Posted
1 hour ago, urosg3 said:

Jeste, NAMA je OOUR tadašnjeg SOUR Robne kuće Beograd. Ili što bi se danas reklo brand name 🙂

Meni negde u memoriji ostalo da je Narodni Magazin (skraćeno NAMA) pre Drugog svetskog rata bio lanac prodavnica nekih jevrejskih privatnika (ime firme bilo prezime vlasnika) koji je 1945. nacionalizovan i promenjeno joj ime. 

Kad sam osamdesetih išao kod sestre u Rijeku, na Korzou je bila predivna zgrada NAMA, negde iz 18-19 veka. 

Posted
30 minutes ago, Cyber said:

Robne kuce Beograd su ulepsale moje i verovatno mnoga detinjstva, jer su imale ogromna odeljenja sa igrackama da se svako dete zanesvesti. Kad smo odlazili u Zemun, na putu je bila robna kuca Merkator na Novom Beogradu - decija radost na kvadrat. Hocu reci, kao dete tog minulog doba, robne kuce su bile raznovrsne a imale su i posebnu atmosferu, bile su kao neke oaze usred gradske vreve, neki paralelni svet po kome si mogao da svrljas i paris oci i iz kog si se uvek vracao i punih ruku i punog decijeg srca. Deda je nosio beretku, i onda kad dodje vreme povede mene, dedinu Golubicu, ”u varosh” da u robnoj kupi novu, a i ja se uvek ogrebem za nesto. Deda je uvek govorio ”basamak” pa smo se u robnoj kuci vozili ”elektricnim basamcima”. Poslednju beretku za poslednje putovanje mu je kupila mama u Beogradjanci u jedno kisno Beograde-dobro-jutro jutro. Oktobar 1976. Kad sam svojevremeno usla u Beogradjanku i videla u sta se sve to pretvorilo – sve mi se vratilo – bum! Lakse bi mi bilo da je namesto starog doslo nesto novo bolje, jer to ne bi bio Gubitak.

Samo mala ispravka - Merkator je bio lanac sa sedištem u Sloveniji, a Robne kuće Beograd su ovdašnje. Kao klinac sam živeo blizu oba, a uvek je bilo lepo otići i u Robnu kuću Beograd i u Merkator. Najbliža RKB tom Merkatoru je bila kod Fontane, a za razliku od Merkatora, nije imala pokretne stepenice niti onu foto-ćeliju na ulaznim vratima. Pošto mi je RKB bila blizu škole, ponekad smo tokom odmora odlazili tamo da kupimo nešto za užinu jer je u suterenu bila samoposluga, sa druge strane ulice PKB-ov kiosk sa onim čuvenim viršlama i kobasicama, a veoma blizu škole je neki lik otvorio kiosk sa hot dogom u bagetu, koji se tada teže mogao nabaviti. RKB je imala sasvim dobro odeljenje sa igračkama, a sećam se da su tada bili popularni neki automobilčići sa žičnim daljinskim upravljačem i oni vozići na baterije koje je proizvodila Mehanotehnika iz Izole, gde je i kupljeno nekoliko takvih stvarčica u kojima sam uživao. Sećam se da mi je Elektropionir kupljen u Merkatoru, a moram priznati da su sve one zezalice koje su mogle da se naprave zainteresovale i mog oca, koji je uživao da mi asistira pri pravljenju elektromotora i još nekih spravica.

I RKB i Merkator su imali restorane. Ovaj kod RKB je imao lepe krempite, a kod Merkatora je bio slovenački restoran Pri Majol'ki, koji je kasnije promenio ime u Vojvodina. Merkator je bio specifičan i po tome što je osim klasične robne kuće imao i druge radnje, nešto kao preteča današnjih tržnih centara. odmah naspram ulaza u merkator bio je i kiosk sa hamburgerima Boban, a ukus tih hamburgera i danas pamtim. Kao jedan od omiljenih dodataka mi je bio rendani kačkavalj, koji više nisam viđao, premda odavno nisam kupio hamburger na ulici. Doduše, ponekad i sam pravim hamburger, obavezno stavim rendani sir. Sticajem okolnosti, supruga je takođe odrasla u blizini Merkatora, a kad sam ga prvi put napravio tako odmah se setila tog famoznog kioska.

Početkom rata u SFRJ Merkator je promenio ime u Jugocentar, ali to više nije bilo to. RKB kod Fontane je sada zatarabljena, a prostor propada. Šteta je što se kod nas nije očuvao koncept robnih kuća, ali nadam se da će se jednog dana ponovo pojaviti.

• Like 1
Posted (edited)
15 minutes ago, DJ_Vasa said:

Samo mala ispravka - Merkator je bio lanac sa sedištem u Sloveniji, a Robne kuće Beograd su ovdašnje.

Znam, zato su adresirane i Robne kuce Beograd i Merkator. Te robne kuce smo imali u to doba. 

Merkator je nama bio na drugoj strani reke, pa se tamo svracalo kad se islo u Zemun jer je bilo usput. 

Edited by Cyber
Posted

...moram pisati,iako nerado,NAMA nikada nije bila dio RKB.NAMA je ušla u prostore predratnog  trgovinskog lanca Koestner und Oler iz Austrije.Nemojte zamjeriti zbog mojeg dubokog pamčenja.Ali,krajem šezdesetih,bio je moj prvi izlazak u Evropu.Imali smo prijateljske sportske susrete sa gimnazijom u Grazu.Šetajući Grazom,moji domačini su mi o tome govorili.I da,ta šetnja je bila za mene šok,pokušao sam usporediti situaciju kod nas i ono što sam vidio u Grazu,u najmanjem,veliko,veliko razoćarenje.

Inače,NAMA je na elitnoj lokaciji u VZZ krenula sa gradnjom RK.No,kod iskopa su se javili ogromni problemi.Sječam se jezera u centru grada,čak i čamci.Prodali su svoja prava domicilnoj tvrtci,VAMA,i vratili se u ZG.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
11 minutes ago, mladenvzz said:

NAMA je ušla u prostore predratnog  trgovinskog lanca Koestner und Oler iz Austrije. Nemojte zamjeriti zbog mojeg dubokog pamčenja.

Tako sam i ja to razumela iz prica starijih. 

Kaze se da secanje zivi sve dok zivi i poslednji koji se seca. 

Posted
39 minutes ago, Cyber said:

Znam, zato su adresirane i Robne kuce Beograd i Merkator. Te robne kuce smo imali u to doba. 

Merkator je nama bio na drugoj strani reke, pa se tamo svracalo kad se islo u Zemun jer je bilo usput. 

Izvini, nisam dobro shvatio šta si napisala. Moram priznati da su mi se posle tvog posta vratila sećanja na jedno lepo vreme bezbrižnosti i da su mi se vratile u sećanje sve one stavari koje su se mogle kupiti na jednom mestu, koje su se plaćale na onim svetlobraon kasama NCR kada nije bilo bar-kodova i skenera, pa su kasirke morale da čitaju cene sa proizvoda. Sećam se i onih uniformi u RKB, teta u borosanama koje su tamo prodavale, pokretnih stepenica u Merkatoru koje i danas postoje (da, one matore pokretne stepenice), mirisa igračaka i odeće, tehnike, sportske opreme i ukusa tadašnje klope.

Posted (edited)
4 minutes ago, mladenvzz said:

...jedno  pitanje za sve,znate li gdje i kada je počela prva trgovina sa samoposlugom u ex-YU

Verovatno negde u Beogradu...

Evo, uz pomoć....

Sistem američkih samoposluga do početka šezdesetih godina XIX veka uveden je u 46 zemalja, među kojima je bila i SFRJ. Samoposluge su već od 1958. godine postojale u Jugoslaviji, a prva koja je otvorena u Beogradu nalazila se na Cvetnom trgu. Pre nje otvoren je nadomak Zagreba Ivanečki magazin, prva samoposluga u Jugoistočnoj Evropi.

http://olbrih.blogspot.com/2016/07/prvi-supermarket-u-beogradu-1958.html

Edited by Constantin
Posted

...jedno  pitanje za sve,znate li gdje i kada je počela prva trgovina sa samoposlugom u ex-YU

Da nije Kastner i Öhler, tj. predak lanca NAMA? Mislim da sam to negde pročitao.

Posted

Prvi supermarket u Beogradu je bio na Cvetnom trgu. Pominjali smo ga ovde pre XY strana. 

A inace ...

Štaviše, prva samoposluga u Jugoistočnoj Evropi nalazila se u Ivanecu nadomak Varaždina. Ivanečki magazin otvoren je 1954. godine, čime prihvatanje ustrojstva (zapadnjačkog) potrošačkog društva napokon stiže i do nas. Aktuelne trendove u stopu je pratio i Beograd, i upravo je jedna od poseta Zagrebu kumovala otvaranju prvog prestoničkog supermarketa.

>>> Klick!

Posted
18 minutes ago, DJ_Vasa said:

Moram priznati da su mi se posle tvog posta vratila sećanja na jedno lepo vreme bezbrižnosti i da su mi se vratile u sećanje sve one stavari koje su se mogle kupiti na jednom mestu, koje su se plaćale na onim svetlobraon kasama NCR kada nije bilo bar-kodova i skenera, pa su kasirke morale da čitaju cene sa proizvoda. Sećam se i onih uniformi u RKB, teta u borosanama koje su tamo prodavale, pokretnih stepenica u Merkatoru koje i danas postoje (da, one matore pokretne stepenice), mirisa igračaka i odeće, tehnike, sportske opreme i ukusa tadašnje klope.

Those were the days ... secam se i mirisa kafe koja se mlela u velikim mlinovima u samoposlugama, kad prodjes kasu. 

• Like 1
Posted

Secam se da sam u robnim kucama Beograd, kupovao LP ploce to me je interesovalo, osamdesetih,...a jos kao dete u Pancevu kad sam odlazio kod rodbine, kad bih usao u robnu kucu do vrata su bili oni pokretni konjici i razne drangulije za decu, slatkisi i mali automobili.

• Like 1
Posted
Just now, Cyber said:

Those were the days ... secam se i mirisa kafe koja se mlela u velikim mlinovima u samoposlugama, kad prodjes kasu. 

Jooj, sve više me vraćaš u prošlost!

Sećam se i da su te mašine imale neku cev kroz koju ispada sveže mlevena kafa, a na cevi je bila neka ručica sa federom kojom je trebalo kucnuti po cevi kako bi ispala sva kafa. Ona C kafa i danas ima skoro istu ambalažu kao nekad:

c-kafe-sajt-600x600.png

Ne znam za ukus, ali miris mi se opet vraća. Ima i još nekih proizvoda kojima se nije promenila ambalaža za sve ovo vreme, ali ukus definitivno jeste, kao npr. kada je u pitanju Eurokrem.

• Like 1
Posted
1 minute ago, Janne240 said:

Secam se da sam u robnim kucama Beograd, kupovao LP ploce to me je interesovalo, osamdesetih,...a jos kao dete u Pancevu kad sam odlazio kod rodbine, kad bih usao u robnu kucu do vrata su bili oni pokretni konjici i razne drangulije za decu, slatkisi i mali automobili.

Da! To sam skroz potisnula, sad kad kazes setih se da se ubacivalo 5 dinara za konjica.

• Like 2
Posted

Kod nas u Subotici u RK Beograd, bile prodavnice Harley-Davidson, Levis....To je bilo 80ih

5 minutes ago, DJ_Vasa said:

Jooj, sve više me vraćaš u prošlost!

Sećam se i da su te mašine imale neku cev kroz koju ispada sveže mlevena kafa, a na cevi je bila neka ručica sa federom kojom je trebalo kucnuti po cevi kako bi ispala sva kafa. Ona C kafa i danas ima skoro istu ambalažu kao nekad:

c-kafe-sajt-600x600.png

Ne znam za ukus, ali miris mi se opet vraća. Ima i još nekih proizvoda kojima se nije promenila ambalaža za sve ovo vreme, ali ukus definitivno jeste, kao npr. kada je u pitanju Eurokrem.

Obicna kafa C nije kao nekada, ali sada ima kafa C gold, ta je dobra.

Da li znate sta predstavlja znak C? :)

• Like 1
Posted (edited)

E, a sad´ da vas vidim! Da li se neko seca lozova koji su se prodavali u super-minijaturnim kioscima, unutra taman samo mesto za stolicu na kojoj sedi prodavac. Ti lozovi su bili pravougaoni, duguljasti, uzani. Izgledali su kao duguljaste markice.

Edited by Cyber
Posted
2 minutes ago, Janne240 said:

Stilizacija kasike nad tanjirom.

nad soljicom kafe

2 minutes ago, Cyber said:

E, a sad´ da vas vidim! Da li se neko seca lozova koji su se prodavali u super-minijaturnim kioscima, unutra taman samo mesto za stolicu na kojoj sedi prodavac. Ti lozovi su bili pravougaoni, tanki. 

Lozovi, greb greb?

Posted (edited)
3 minutes ago, Tomiprunet said:

Lozovi, greb greb?

Ne, papirni listici, tzv. "srecke". 70-ih. Tada o grebanju niko nije ni sanjao.😄

Edited by Cyber