Tex_Willer Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 1 hour ago, djura.net said: Deluje pardoksalno, ali predstojeci izbori u Madjarskoj ce poprilicno odlucujici za buducnost EU. Ukoliko Orban dobije podrsku naroda da saradjuje sa Putinom i Trumpom, a konfrontira se sa EU, vrlo moguce da iz Brisela odluce da Madjarsku izbace iz clanstva. Stvar koja bi mogla da pokrene proces rasturanja Unije. Da ne guglam sad sve podatke, ali mi se cini da Madjarska trenutno ima uskladjenost sa EU politikom na nizem nivou i od Srbije. Sem bas masovne kradje nebi trebalo da Orban uzme izbore, vrlo je slično kao sa Vucicem, mnoštvo mladih generacija glasa protiv, dok oni najstariji jesu za njega, biološki njemu kako vreme prolazi je sve gore i gore po biračko telo, a izgubio je svojih 10-15% glasaca u odnosu na te izbore 2022g.
djura.net Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 3 minutes ago, Tex_Willer said: Sem bas masovne kradje nebi trebalo da Orban uzme izbore Uz obilatu pomoc Trumpa i Putina, nisam bas siguran da ce Orban izaci kao porazen. Mozda ce morati u neku 'neprincipijelnu koaliciju', ali poraz i odlazak u opoziciju - bas tesko. Bas jak udarac EU direktno u stomak.
Tex_Willer Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 5 minutes ago, djura.net said: Uz obilatu pomoc Trumpa i Putina, nisam bas siguran da ce Orban izaci kao porazen. Mozda ce morati u neku 'neprincipijelnu koaliciju', ali poraz i odlazak u opoziciju - bas tesko. Bas jak udarac EU direktno u stomak. To jeste, to dobro kazes, ne znam na koji način su prethodne izbore krali, da li je slično kao kod nas il?
nemanjaol Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago Situacija u Madjarskoj je neverovatno slicna situaciji u Srbiji. U smislu podela karata na politickoj sceni. Novi akter koji je zbrisao staru opoziciju i odbija svaku vrstu saradnje Stara opozicija koja je izgubila poverenje u narodu i vidjena je kao odvaljena od realnosti Novi akter koji je zapravo neki umereni konzervativac/desnicar i brige oko toga sta ce biti kad pobedi. Razvaljena medijska scena Pa tako i Madjari prozivljavaju lomove slicne nasim u smislu energije pokreta, optimizma i pesimizma. Na momenat je delovalo kao da ce biti landslide za Tisu, a sada se Fides malo stabilizovao. Ipak jasno je da Tisa i Petar Madjar imaju veliku prednost u ukupnim brojkama, ali problem je madjarski izborni sistem i jak gerrymandering koji je Orban sprovodio. U svakom slucaju definitivno vrlo vazni izbori, kao i ovi nasi
A sad Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Na osnovu cega procenjujete da Tisa ima ogromnu prednost?
nemanjaol Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Na osnovu anketa. Nemam linkove da ti dajem, posto pre svega su mi informacije od jednog prijatelja iz Budimpeste koji je novinar. Ali znam da su mu podaci dobri, kazem on mi i govori da i pored velike prednosti u anketama izborni sistem je takav da je trenutna situacija vrlo neizvesna
Nicklord Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Na agregatorima anketa uglavnom ovako stoji - https://www.politico.eu/europe-poll-of-polls/hungary/
A sad Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago (edited) 10 minutes ago, nemanjaol said: Na osnovu anketa. Nemam linkove da ti dajem, posto pre svega su mi informacije od jednog prijatelja iz Budimpeste koji je novinar. Ali znam da su mu podaci dobri, kazem on mi i govori da i pored velike prednosti u anketama izborni sistem je takav da je trenutna situacija vrlo neizvesna Ali to i jeste problem. U Madjarskoj ne postoje nezavisne ankete. Svi polsteri su povezani sa politickim strankama, do te mere da ne skrivaju da rade za njih. Ista je situacija za obe strane. Ankete pokazuju ubedljivu pobedu ili Orbana ili Tise, nema sredine. Potpuno su nepouzdani podaci iz anketa. Plus vecina ne anketira birace iz dijaspore. Njihovo prijavljivanje za izbore je tek pocelo i niko nema predstavu koliko ce ih biti i kakva izlaznost ce biti, a Orban uzima preko 90% u tom birackom telu. Tisa treba da pobedi sa minimum 5% razlike da bi imala vecinu u parlamentu. Edited 18 hours ago by A sad
nemanjaol Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago (edited) 19 minutes ago, A sad said: Ali to i jeste problem. U Madjarskoj ne postoje nezavisne ankete. Svi polsteri su povezani sa politickim strankama, do te mere da ne skrivaju da rade za njih. Ista je situacija za obe strane. Ankete pokazuju ubedljivu pobedu ili Orbana ili Tise, nema sredine. Potpuno su nepouzdani podaci iz anketa. Plus vecina ne anketira birace iz dijaspore. Njihovo prijavljivanje za izbore je tek pocelo i niko nema predstavu koliko ce ih biti i kakva izlaznost ce biti, a Orban uzima preko 90% u tom birackom telu. Tisa treba da pobedi sa minimum 5% razlike da bi imala vecinu u parlamentu. Pitao sam ga bas za verodostojnost anketa, pricao mi je da ima raznih, ali i da reprezentativne pokazuju jasnu prednost Tise. Ne znam da li ima uvid i u neke koje nisu objavljivane Ne znam, kazem ja sve zasnivam na tome sto od njega cujem. Ali nije lik koji je delulu, vrlo je uzdrzano govorio o celoj situaciji, verujem njegovom sudu Edited 17 hours ago by nemanjaol
Klotzen Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago Ko od ovih nalih može u koalciju sa Tisom ? Jel ima tu normalnih stranaka ?
A sad Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 1 minute ago, Klotzen said: Ko od ovih nalih može u koalciju sa Tisom ? Jel ima tu normalnih stranaka ? DK i socijalisti. Ali su oni na ivici cenzusa (mada ja mislim da ih ankete namerno potcenjuju). MHM ide sa Orbanom 100%. MKKP su komicari, ali i oni bi mogli preko cenzusa. Meni su skroz nedefinisani. Po jednog poslanika ce verovatno dobiti nemacka nacionalna manjina i nesto manje verovatno romska nacionalna manjina. 1
Nek grmi jako Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago (edited) Kao neko ko prati ankete širom sveta, i to ne samo tokom predizbornog ciklusa nego i najobičniji apruval, tvrdim da je u Mađarskoj najveća polarizacija kada je reč o manipulisanju brojevima, barem što se tiče NATO bloka, SAD i EU. Čak i u SAD, koje daju povoda za podozrenje, naročito kad En Selzer promaši Ajovu za 16pp, što je zanatski ekvivalent situaciji kada odete kod zubara a on vam probuši obraz, postoji godišnja lista uspešnosti agencija, na kojoj svako ko ume da čita i razlikuje brojeve jasno vidi ko vredi, a ko baš i ne. Tu listu, naravno, objavljujem na temi o US kako bi ljudi mogli da vide kome da veruju kada je reč o anketama (mada se i dalje veruje više onima koji su na polovini tabele, pri dnu uspešnosti ili na samom dnu, jer ih guraju propagandisti u medijima). Ali kod Mađarske takva jedinstvena analiza ne postoji, pa ne možemo da odemo i hronološki posmatramo koje agencije su bile blizu pravih brojeva, a koje su mašile ko nezdrave, iako je očigledno da će neko opet debelo da pogreši, jer je nemoguće da krajnji ishod bude uverljiva pobeda i jednih i drugih. Edited 14 hours ago by Nek grmi jako
Tex_Willer Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Postoje 6 domaćih istrazivackih centara, njih 4 daju prednost opoziciji, dok od istrazivackih kuća koji daju prednost Orbanu, jedni ga vide na preko 50%, dok drugi na oko 46% koliko se sećam. Orban pored toga što biologiom ne dobija nove, dok gubi svoje glasacko telo( slično Vucicu), ima je mnoštvo afera koje su mu solidno nastetile u grupaciji 40-60g. Da je naš izborni sistem u Madjarskoj, gotovo sigurno bi opozicija uzela ove izbore, e sad ovako kao u Hr što hdz navlači županije, postoje mogućnosti da i kroz 200k glasova više u apsolutnim brojkama opozicija ne bude uspela dobiti izbore.
A sad Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 20 minutes ago, Tex_Willer said: Postoje 6 domaćih istrazivackih centara, njih 4 daju prednost opoziciji, dok od istrazivackih kuća koji daju prednost Orbanu, jedni ga vide na preko 50%, dok drugi na oko 46% koliko se sećam. Orban pored toga što biologiom ne dobija nove, dok gubi svoje glasacko telo( slično Vucicu), ima je mnoštvo afera koje su mu solidno nastetile u grupaciji 40-60g. Da je naš izborni sistem u Madjarskoj, gotovo sigurno bi opozicija uzela ove izbore, e sad ovako kao u Hr što hdz navlači županije, postoje mogućnosti da i kroz 200k glasova više u apsolutnim brojkama opozicija ne bude uspela dobiti izbore. Svi koji rade ankete su povezani sa strankama. Kojeg god polstera da navedes sa dva klika se pronadje veza sa strankom. U Madjarskoj ne postoje nezavisna istrazivanja. I ta analogija sa Srbijom nije tacna. Dosta je drugacija struktura glasaca Orbana i SNSa.
Nek grmi jako Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago (edited) Kada je već reč i o glasačima iz Srbije, postoji nekoliko činjenica vezanih za mađarsku dijasporu, a jedna je po meni skoro pa SF. Stvar se, naime, zahuktala početkom druge decenije veka, kada je Mađarska olakšala dobijanje državljanstva etničkim Mađarima van granica, i to valjda, koliko se sećam, na osnovu dokaza o mađarskom poreklu i poznavanju jezika, pa tako i povećala glasačko telo u dijaspori. Svojevremeno sam obrađivao specifične podatke o izlaznosti za Mađare iz Srbije, koji nisu uvek precizno dostupni po zemljama, ali postoje indikacije. Na primer, za mađarske parlamentarne izbore 2022. godine, registrovano je oko, ne držite me za reč jer nemam te podatke pred sobom, 70.000 birača sa mađarskim državljanstvom iz Srbije, što predstavlja otprilike jednu trećinu ovdašnje mađarske populacije. Međutim, ukupna izlaznost za čitavu mađarsku dijasporu procenjuje se na oko 70% registrovanih što je, može se reći, visok rezultat. Ali ono što je SF predstavlja podatak da je na izborima 2018. godine dijaspora glasala za Fidesz čak oko 96%. Ali i tu imamo jednu začkoljicu: važno je napraviti razliku između dve grupe glasača u dijaspori, jer su njihovi rezultati bili različiti. Ta razlika odnosi se na glasače putem pošte, mahom etničke Mađare u susednim zemljama koji nemaju prijavljenu adresu u samoj Mađarskoj, te na drugu grupu glasača, onih iz EU, Britanije i sveta, koji su morali lično da dođu u ambasade ili konzulate. Za Srbiju znamo da su Orbanovi glasači veoma disciplinovani i uglavnom mobilisani preko Saveza vojvođanskih Mađara, a zanimljivo je i to što više izlaze na mađarske izbore nego što, recimo, izlaze na izbore za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Edited 13 hours ago by Nek grmi jako
Tex_Willer Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago 6 minutes ago, A sad said: Svi koji rade ankete su povezani sa strankama. Kojeg god polstera da navedes sa dva klika se pronadje veza sa strankom. U Madjarskoj ne postoje nezavisna istrazivanja. I ta analogija sa Srbijom nije tacna. Dosta je drugacija struktura glasaca Orbana i SNSa. Nije drugačija, tačno se vidi i po podrski Eu, gde kako godine rastu tako opada i podrška Eu. Mada za Eu I dalje je oko 80% Madjara, odnosno dobar deo i Orbanovih. Takodje Orban, Petra Madjara zove liberalom, toliko o tome kako potencijalno levica tamo moze proći, a sam Madjar je centar desno. 2 minutes ago, Nek grmi jako said: Kada je već reč i o glasačima iz Srbije, postoji nekoliko činjenica vezanih za mađarsku dijasporu, a jedna je po meni skoro pa SF. Stvar se, naime, zahuktala početkom druge decenije veka, kada je Mađarska olakšala dobijanje državljanstva etničkim Mađarima van granica, i to valjda, koliko se sećam, na osnovu dokaza o mađarskom poreklu i poznavanju jezika, pa tako i povećala glasačko telo u dijaspori. Svojevremeno sam obrađivao specifične podatke o izlaznosti za Mađare iz Srbije, koji nisu uvek precizno dostupni po zemljama, ali postoje indikacije. Na primer, za mađarske parlamentarne izbore 2022. godine, registrovano je oko, ne držite me za reč jer nemam te podatke pred sobom, 70.000 birača sa mađarskim državljanstvom iz Srbije, što predstavlja otprilike jednu trećinu ovdašnje mađarske populacije u Srbiji. Međutim, ukupna izlaznost za čitavu mađarsku dijasporu procenjuje se na oko 70% registrovanih što je, može se reći, visok rezultat. Ali ono što je SF predstavlja podatak da je na izborima 2018. godine dijaspora glasala za Fidesz čak oko 96%. Ali i tu imamo jednu začkoljicu: važno je napraviti razliku između dve grupe glasača u dijaspori, jer su njihovi rezultati bili različiti. Ta razlika odnosi se na glasače putem pošte, mahom etničke Mađare u susednim zemljama koji nemaju prijavljenu adresu u samoj Mađarskoj, te na drugu grupu glasača, onih i EU, Britanije i sveta, koji su morali lično da dođu u ambasade ili konzulate. Za Srbiju znamo da su Orbanovi glasači veoma disciplinovani i uglavnom mobilisani preko Saveza vojvođanskih Mađara, a zanimljivo je i to što više izlaze na mađarske izbore nego što, recimo, izlaze na izbore za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine. Zbog manjine i broja poslanika koji oni nose nama je vrlo bitno da Orban padne, Bošnjaci i Slovaci će glasati masovno za studente, ali Madjari em sto nece, em nose minimum 4, a realno i 5 poslanika, iako bude bila ogroman izlaznost 70% i više.
Recommended Posts