Jump to content

EVROPSKA UNIJA


McCarthy

Recommended Posts

To smo mogli i da očekujemo.

 

Kakvi bre fico-pico-melonijevski političari, ti se okrenu naopačke dok još na marginama portala stoje naslovi iz njihovih predizbornih kampanja, gde su obećavali nešto totalno suprotno od onoga što rade kad dođu na vlast.

 

Takvi ne moraju ni da odu u Davos, njima se u jednom telefonskom razgovoru objasni gde greše i gde povlače kardinalno loše poteze prevashodno po njih same. 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

On 11/12/2023 at 8:11 PM, Eddard said:

U Nemačkoj je promena zakona o državljanstvu, kojom se, između ostalog, lakše i za kraće vreme stiže do istog, a omogućava se i dvojno državljanstvo za sve... A koju sam ja čekao kao ozeblo sunce, da podnesem zahtev... Stavljena na stand by na neodređeno, zbog situacije na BI.

Razlog - FDP ne želi porast antisemitizma koji bi se ovim (a samim tim i porastom broja nemačkih državljana muslimanske veroispovesti) verovatno desio. Fridrih Merz, šef CDU, zahteva da svako ko želi da dobije državljanstvo, mora da potpiše izjavu kojom potvrđuje pravo Izraela na postojanje.

Mislim, mogu da razumem, ali me nervira. Taman kad je trebalo da uđe u parlament.
 


Da se samokvotujem i updateujem - nemački parlament usvojio novi zakon o državljanstvu kojim se, između ostalog, i nama omogućava dvojno, tako da, čim prođe proceduru, tamo negde u aprilu - eto mene po njemački pasoš 😎.

 

https://apnews.com/article/germany-citizenship-naturalization-reform-3039a42bf6985d2caafe62546e558c37

  • Like 2
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Iskreno, radovao sam se ovom zakonu jer stojim i ja u redu, ali sada vise i ne toliko. Mislim da je neko iz opozicije bio iskren i rekao jednu surovu istinu: "dvojnim drzavljanstvom cemo biti upetljani u konflikte i probleme koje ne bi smo imali i koji nisu unutrasnje pitanje Nemacke". U srz. Oni sa kojima ne bi imali problema, vec imaju pravo na dvojno drzavljanstvo (drzavljani EU clanica), ostali hm zaista mogu da im naprave probleme. Samo kad se setimo mitinga podrske sultanu, nereda zbog toga itd itd a to nije pitanje Nemacke. To je samo jedan primer. 

Svakako cu uzeti pasos (uslov za nepunih mesec dana), ali razumem kritiku i brigu. 

 

EDIT: bitno je reci da je zakon prosao i zato sto je sa druge strane usvojen zakon o laksoj deportaciji azilanata. 

Edited by Dzoni_m
Link to comment
Share on other sites

Apsolutno, slažem se. Moji motivi za radovanje su isključivo lični, u neku ruku i sebični. Ali uopšte ne mislim da je za Nemačku dobra stvar da milioni Turaka, pa i Balkanaca, a o Sirijcima i co. da ne govorim, dobiju nemačko državljanstvo.

Link to comment
Share on other sites

To je realnost. U Fra poodavno svi mogu da imaju dvojno drzavljanstvo, ali cinjenica je da se struktura stanovnista menja. Na kraju krajeva oni zive tamo kao i mi, imaju dozvolu boravka, rada ne menja mnogo to sto se daje drzavljanstvo po meni to je samo forma.

 

Edited by ciao
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Šta znači ovo da je Mađarskoj garantovano da mađarski novac iz EU fondova neće završiti u Ukrajini?

Kako je to moguće da neki plaćaju a da su neki oslobođeni od toga, kad su sve članice usaglasile i dogovorile pomoć?

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nek grmi jako said:

Šta znači ovo da je Mađarskoj garantovano da mađarski novac iz EU fondova neće završiti u Ukrajini?

Kako je to moguće da neki plaćaju a da su neki oslobođeni od toga, kad su sve članice usaglasile i dogovorile pomoć?

Moze da znaci da su postigli neki kompromis, a jos verovatnije to da je Orban naucio koju od Vucica. Izvalis nesto u medijima, ako te posle pitaju zasto to nije tako, ti im objasnis kako se tope cvarci.

Link to comment
Share on other sites

Jasno, slažem se da Orban može masno da slaže, ali to ne sprečava bilo koga iz Brisela da pokaže, prikaže i dokaže da je to što on izgovara budalaština.

 

Ovako zaista liči na to što ste prvo pomenuli i da je reč o kompromisu po kome Mađari glasaju, ali se pokriju kod drugara iz Rusije i Kine tako što nisu uplatili ni ćoravu forintu za Ukrajince. I iz prikrajka podmuklo posmatraju šta će da bude, spremni ko zapeta puška da zaskoče onaj zapadni delić Ukrajine sa mađarskom manjinom, ako se Ukrajinci raspadnu.

 

A ako neko plaća a neko ima ekskluzivitet neplaćanja, to je loš signal za jedinstvo Unije. Naravno, za Ukrajinu je važno da će novac stizati i da je svota uvećana, ali dugoročno gledano takvi rascepi nikome nisu dobra doneli.

 

Trebalo je da ih stisnu za jaja, a ne da ih Orban otvoreno zafrkava, uslovljava i probacuje im kroz noge... Pa Orban tako ispade omnipotentno biće od koga zavisi sudbina Ukrajine, EU, univerzuma... Užas.

 

Ako Mađari zaista ne budu plaćali, to bi trebalo da bude potpuno neprihvatljivo za sve one koji plaćaju, pa da se redefiniše taj dogovor, jer svako mora da plaća.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Ono sto sam ja citao u ovdasnjim novinama nije tu bilo nekog kompromisa. Orban je podvio rep jer su mu ovi iz Brisela pritegnuli muda. Prije tog zadnjeg glasanja se (nezvanicno) provukla misao da se upotrijebi neki clan 7, koji se nije nikada upotrebljavao. Taj clan kaze da se clanica EU moze staviti sa strane (ne da se izbaci) kad je glasanje o necemu i odluka je punovazna. Istovremeno bi bilo stopirano davanje novca Madjarskoj. Orban je poslije toga rekao da je to cista ucjena. Sto je i  istina. Probao je da jos malo zagorcava zivot ovima u Briselu sa zahtjevom da se svake godine glasa za novu transu pomoci za tu godinu. Radi se o 50 miliardi eura za 4 (cetiri) godine. Poslije donesene odluke o toj finansijskoj pomoci na pitanje novinara o onoj ucjeni odgovor iz Brisela je bio da to nije bilo tako  i da oni u Briselu skoro pa da nemaju pojma o tome. Veoma efikasno zar ne.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

https://www.dutchnews.nl/2024/02/arrests-and-arson-during-eritrean-festival-riots-in-the-hague/

 

Ono kad dovuces svoje vukoyebinske ratove i probleme u civilizaciju.  

 

Edit: da ne bude zabune - ovo vredi za sve vukoyebine, ukljucujuci i nase....mene prvu proterati ako pocnem da pravim probleme "u gostima"

Edited by Sunshine State
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
2 hours ago, Sunshine State said:

 

Sveopsti osecaj/utisak - nekako mi deluje "jadnije", ne znam kako da opisem.

 

Kao kad vidis coveka koji je obucen u kvalitetno odelo, koje pamti bolja vremena 

 

 

 

....ili mu je od tih boljih vremena, samo to odelo ostalo ?  :smiley2:

Link to comment
Share on other sites

Holandija jeste oko 20% bogatija zemlja od Nemačke, ali ova metafora sa odelom je dobra, podsetila me je na Jejtsov stih An aged man is but a paltry thing / A tattered coat upon a stick...

 

Te je fizička manifestacije statističke činjenice o izostanku ekonomskog rasta (ne samo u Nemačkoj već i u Evopi, i ne samo sada već u poslednjih 15ak godina), Jejtsova slika će postajati sve vidljivija ukoliko se nešto ne promeni, pisao sam nedavno o tome na ovoj temi:

On 11/7/2023 at 7:47 PM, bohumilo said:

"Regulatorna supersila" svojevoljno odustaje od budućnosti.

 

acc.png

 

Treba očekivati još više ovih gretena koji se lepe za slike i valjaju po ulicama da ne daju ljudima koji stvarno nešto rade da idu na posao, i ovih ćuta&muta koji ne daju gornje i donje neđeljice ili ovih koji ne daju Istru za golf terene, itd. Međitim, kada se odustane od progresa, znanja i tehnologije (koje, gle čuda, zahtevaju da izvrsnost bude nagrađena i podržana a ne zatučena i ugušena), onda je biti golf teren, plaža/skijalište/odmaralište, muzej ili rudnik za potrebe nekoga ko proizvodi znanje i tehnologiju još i ponajbolja opcija. Druga opcije su totalitarna distopija kineskog tipa ili islamska teokratija...

Nemačka je u posebnom problemu, deindustrijalizacija se zakotrljala, ekonomski rast je blizu nule (prošle godine negativan, ove godine će biti jedva pozitivan), nemački tehnološki i biznis talenat je u San Francisku, Bostonu i Ostinu, najbrojnija generacija odlazi u penziju i povlači kapital pa će njegova cena rasti, ali odnosi i znanje, itd. Takođe, uvek se treba podsetiti ovog detalja, jedan akspekt budućnosti im je pre 6 godina seviran bukvalno na tacni:

 

 

...ali ljudi koji ozbiljno razmišljaju o budućnosti teško pronalaze svoje mesto u birokratskim državnim strukturama.

 

Nadajmo se (i zbog Srbije) da će brzo uvideti da odustajanje od budućnosti, od ekonomskog rasta, od savremenih izvora energije nije nikakva hipi idila već upravo tattered coat upon a stick, paltry thing koji čadi drveće i cipele da se ugreje. Odustajanje civilizacije od nuklearne energije - (od znanja i tehnologije) što jeste glavni uzrok klimatskih promena - i jeste krenuo početkom 70ih upravo iz Nemačke - mrzi me da istražujem, ali sasvim je moguće da je u kasnijim protestima protiv nuklearne energije učestvovao i tadašnji mladi marksista, izvesni Olaf Šolc - pa bi bilo dobro da se taj budalanluk tamo i završi...

Edited by bohumilo
  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

On 3/1/2024 at 2:24 PM, Sunshine State said:

Isla u office u Frankfurt par dana - osecaj kad iz NL odes u Nemacku je kao kad iz Nemacke odes u Srbiju

 

@Eddard - tamo si svakodnevno - jesi "kuvana zaba" ili osetis neki "blagi sunovrat"? 

 

Sad vec tesko mogu da zamislim da se vratim i zivim u Nemackoj

 

Bas ne razumem sta ovo znaci. Poredjenje Nemacka-Srbija je isto kao Holandija-Nemacka je bas ono……da ne budem grub ali detinjasto. 

 

Sta se to toliko promenilo u FFM u zadnjih 5 godina? Ja bih rekao nista. Ni pozitivno a ni negativno. Bas me zanima sta je to toliko losije. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 3/2/2024 at 3:26 PM, bohumilo said:

Holandija jeste oko 20% bogatija zemlja od Nemačke, ali ova metafora sa odelom je dobra, podsetila me je na Jejtsov stih An aged man is but a paltry thing / A tattered coat upon a stick...

 

Te je fizička manifestacije statističke činjenice o izostanku ekonomskog rasta (ne samo u Nemačkoj već i u Evopi, i ne samo sada već u poslednjih 15ak godina), Jejtsova slika će postajati sve vidljivija ukoliko se nešto ne promeni, pisao sam nedavno o tome na ovoj temi:

Nemačka je u posebnom problemu, deindustrijalizacija se zakotrljala, ekonomski rast je blizu nule (prošle godine negativan, ove godine će biti jedva pozitivan), nemački tehnološki i biznis talenat je u San Francisku, Bostonu i Ostinu, najbrojnija generacija odlazi u penziju i povlači kapital pa će njegova cena rasti, ali odnosi i znanje, itd. Takođe, uvek se treba podsetiti ovog detalja, jedan akspekt budućnosti im je pre 6 godina seviran bukvalno na tacni:

 

 

@bohumilo ovaj deo oko nuklearki i odustanja itd, skroz se slazem i to je ok. 

 

Medjutim ovaj prvi deo oko “startupa” i “tehnoloskih kompanija u US”, to je prilicno losa procena iako ne sasvim netacna. Problem je u samoj definiciji tehnoloska kompanija. WeWork je smatran tehnoloskom kompanijom. ZASTO? Sta je tehnoloski u izdvanju office space-a? To sto imas APP da otkljcas vrata ili sto imaju bespatno pivo na tocilicu? Dalje, pogledaj ovaj spisak koji si okacio. Pola od toga veze sa tehnoloskom kopanijom nema. To sto neko ima website da narucis hranu ili odecu ili iznajmis elektro skuter, NIJE tehnoloska kompanija. Do sada su to finansirali “besplatnim parama” e sada toga nema. 

 

Ja radim u jednom uspesnom nemackom “startupu” tj bio je, vec 8 godina smo kupljeni od strane velike firme. Nas jedini kompetitor ( u smislu uspesnog nemackog start-upa) je zavrsio u bankrotskvu i osnivaci su u zatvoru i jedan u bekstvu (pogledaj Wirecard). Sta hocu time da kazem, vecinu tih uspesnih startu-pa tehnoloskih kompanija neces videti u vestima. One su brzo pod skutima fondova ili vecih firmi i ostave ih rade svoj posao. Jedan mali primer: odes na Nurburgring. Ne da vozis na stazi, vec odes u gradic pored gde nema jedva 1000 stanovnika. E onda vidis ceo industrijskih komplex svih prozivodjaca automobila ali i firmi za koje nikada nisi cuo. A oni inoviraju. To je testni poligon. Stotine firmi koje razvijaju ili aero ili menjace ili nove sisteme za vozila itd itd itd.Onda to ide nekom OEM-u. Nemacke softverske firme rekao bih neko da ne postoje. Kad ste culi za neku? Problem je sto one rade industriju. Ne rade konzumer market. SAP, SIMENS ne znas ko “to jos koristi” a ono cim odes u indsutrijske vode, samo to postoji. Naravno uvek ima kineskih verzija za manje para. 

 

Uopste ja ne sporim da mnogo vise ideja stize iz US. Pogotovu za end user-a. Ali ako bih gledali strogo po zaradi, koliko to zaista para pravi, verujem da razlika ne bi bila uopste toliko velika. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Dzoni_m said:

 

Bas ne razumem sta ovo znaci. Poredjenje Nemacka-Srbija je isto kao Holandija-Nemacka je bas ono……da ne budem grub ali detinjasto. 

 

Sta se to toliko promenilo u FFM u zadnjih 5 godina? Ja bih rekao nista. Ni pozitivno a ni negativno. Bas me zanima sta je to toliko losije. 

 

Pa, napisala sam da mi je neki osecaj i sveopsti utisak takav, i pitala Eddarda, koji zivi tamo, da li primeti da je (nesto) zaista losije.

 

Nema potrebe moj subjektivni osecaj ocenjivati kao detinjast (da ne kazes nesto grublje, je l').

 

Napisao si da ti ne primetis nikakvo pogorsanje - ok, hvala na zapazanju i informaciji, drago mi je ako je tako.

 

Btw, stoji cinjenica da je nemacka administracija i birokratija (skoro pa) u rangu sa srpskom, digitalizacija u nekim segmentima cak i gora nego u Srbiji, a priznaces da jedna drzava, kao sto je Nemacka, ne bi trebalo da ima opravdanja za to.

 

Ocekivala sam da ce se za ovih 10-ak godina nesto promeniti na bolje.

 

Recimo, meni i dalje postom salju mesecni paychek izvestaj! Uporno trazim da prestanu i da mi salju online, kaze ne moze, mora ovako, papirom.

 

Nekad si kod lekara specijaliste mogao da odes onda kad ti zatreba, sad ako nemas privatno osiguranje cekas nedeljama, da ne kazem mesecima (u najboljem slucaju); neki ni ne primaju ako nemas privatno.

 

Hajde da obrnem pitanje - u cemu se Nemacka popravila u prethodnih 5-10 godina?

 

 

 

Edited by Sunshine State
Link to comment
Share on other sites

Pa ja sam lepo napisao: ne vidim u cemu je bolje ali ni losije. 

 

Administracija je takva kakva je. NIsta se nije promenilo. Tacno, ni na bolje, ni na gore. Digitalizacija, pa sad, ja iskreno nisam imao posla sa mnogo drzava u svetu, naravno da mogu mnogo bolje, ali nije to tolika drama, ako samo prihvatis jednu cinjenicu: planiraj i zakazi, onda sve ide mnogo jednostavnije. 

 

Drugo, to za papirni payslip je samo do tvoje firme. Odmah da ti kazem. Moji payslip-ovi su elektronski (DATEV sistem eto konkretno koji softver to radi). Posto sam licno vodio projekat sa strane IT-a i integraciju sa nasim sistemom, izjava da MORAS da imas papirni izvestaj od strane bilo koga jednostavno nije tacna. Nece da urade, iz ko zna kog razloga: skupa integracija, sporni ugovor ili ko zna sta jos. 

 

Sto se tice lekara, priznajem, ne znam, da kucnem u drvo ne treba mi, osim za decu. A tu nikakvih problema nije bilo, specijalista bez problema. Cuo sam da je problem, verovatno zavisi od specijaliste do specijaliste, grada, dela drzave i ko zna cega jos. Opet, moji rodjaci su u Nemackoj od 1983-ce. Uvek su kukali na lekare i cekanja. Tako da ono, za to zista ne znam, mozda i jeste gore. 

 

Suma sumarum, ja vidim Nemacku i dalje kao birokratsku, sporo reagujuci drzavu, sa glomaznim aparatom. A takva je (makar po prici i iskustvima drugih, a i licnih) uvek i bila. 

 

Jedina stvar za koju ja mogu da kazem da sam odmah video za Nemacku da je preterivanje je da su Nemci vredni. Disciplinovani, da ali vredni……..nope. 

Edited by Dzoni_m
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...