Jump to content

Recommended Posts

Posted
26 minutes ago, Knipex said:

Sad je sve jasnije. Ti si u stvari realista i ne privlači te ništa što nema duboko ukorenjeno težište u realnosti, dakle ništa bajke, zmajovi, putovanje kroz vreme,... samo psiho-trileri, drame, mjuzikli,... Što je naravno ok. Svako ima svoje preferencije što bi se reklo. Ja bih mogao dan i noć da živim na fantastici i pod žanrovima. 

What? Mislim, kako si došao do ovog zaključka? 😁

Naprotiv, fantastika/Sci-Fi su mi omiljeni žanrovi (kao klinka sam bre počela da pišem SF roman:D), a i ljubiteljka sam serija/filmova/knjiga koje sam navela u quoteu. Problem imam sa mainstream kulturom, pa zato preferiram da gledam/čitam kad prođe početni hype oko tih projekata, kako bih bolje procenila njihov kvalitet. 

Posted
1 hour ago, Knipex said:

Lele, kakav epsko-fantastični fail :krstipd4: a mislio sam da sam sve shvatio.

Došlo je do blage miskomunikacije, ti si verovatno pretpostavio da se taj deo komentara odnosi na žanr, dok sam zapravo mislila na njihovu mainstream karakteristiku. 😁

• Like 1
Posted (edited)

Pre 10ak dana sam završio doktor Hausa i moram reći da je serija absolute cinema iako je svaka epizoda isti šablon. Hugh Laurie definitivno pokraden za Emija.

Druga stvar, jel gleda neko Industry? To mi je sledeće u planu, samo čekam da prođu ispiti pa da se mogu posvetiti.

Edited by Урош19
Posted
On 1/19/2026 at 6:23 PM, DameTime said:

Ovo ne da deluje kao da nema nikakve veze sa prve dve sezone...

Gledat ću zato što sam vidio da lik Sydney Sweeney kao ima OF pa da vidim.

Posted

Dark je bio dobar sve do treće sezone, kada su po mom mišljenju uveli previše alternativnih stvarnosti i napravili kupus od serije, i to kaže neko ko voli intelektualne pretencioznosti. 

Pluribus je teška dosada. Finale sezone je trebalo da bude otprilike treća ili četvrta epizoda ne bi li ovo bilo vredno utrošenog vremena. Ne verujem da ću pratiti dalje. 

Task je bio iznenađujuće dobar. 

Posted

Ne znam zasto sam do sada odlagao, ali pogledao sam prvih 5 epizoda Shoguna. Moram reci da je serija vrlo solidna. Likovi su upecatljivi, dobra gluma, dobri setovi, dijalozi su mozda mogli biti malo britkiji, ali sve u svemu odlican posao.

Jedna stvar mi je nejasna. Zasto se morala raditi ekranizacija Clavellove knjige ponovo? Ako su se vec odlucili za vremenski setting 1600. i zaplet i likove iz stvarnosti, zbog cega smo dobili izmisljena imena svih glavnih junaka? Kad je vec lik Blackthorna baziran na Adamsu koji jeste doplovio do Japana i zna se da ga je primio Ieyasu, cemu zajebancija sa nekakvim Yoshii Toranagom? Razumem da je ideja da se da mnogo veci akcenat ulozi hriscana/Portugalaca u ovom sukobu, za sta je posluzilo resenje da dvojica od pet clanova Saveta u seriji budu hriscani, ali ne vidim zasto se za potrebe dramskog zapleta nisu mogla izabrati dvojica stvarnih likova i 'pretvoriti' u hriscane. Tipa Ukita Hideie i Maeda Toshiie. Moze neko da kaze da su to nebitne stvari, ali mi je bezveze ova ni na nebu ni na zemlji varijanta. Niti si potpuno izmislio likove i dogadjaje i stavio u neki vremenski kontekst koji si odabrao, niti si izmislio neke likove i dramatizirao delove smestivsi sve u stvarni istorijski trenutak sa idejom da pratis neku manju, licnu pricu. Kao kada bih ja sad pravio film i naslovio ga Troja, ali bi mi se Ahilej zvao Djani, Hektor Helmut, a Helena Aaliyah... Bezveze mi je takav koncept. Tim pre sto su mogli samo da kazu da rade po motivima iz knjige, a posto je sve ionako i bilo bazirano na istorijskim likovima, ne bi bilo nikakvih problema sa autorskim pravima ni u pogledu price, niti samih imena. Bez ikakvih problema je Englez mogao biti nazvan William Adams, Toranaga Tokugawa, Ishido Ishida Mitsunari i tako dalje... Na stranu sto mislim da uopste ni nema nikakve potrebe za trazenjem 'inspiracija' sa strane, samo pracenje realnih istorijskih dogadjaja tokom sengoku perioda je zanimljivije i dinamicnije od gotovo bilo cega sto moze da se smisli u glavama reditelja ili producenata.

Posted

Clavell je izmišljao imena da ne bi morao da brine o tome da li je istorijski tačan što mu je takođe dalo slobodu da događaje koji su se stvarno desili izmeni kako njemu odgovara. Tom prilikom je pravio brljotine gde je nekim likovima davao imena koje ne postoje ili nisu postojala a nekima je ime davao po imenu klana. Serija je htela to da ispravi i da likovima dodeli imena koja su tada postojala i da se ne koriste imena klanova kao imena ljudi.

Takođe knjiga je pisana iz perspektive Evropljana dok se serija trudi da stvari prikaže i iz perspektive Japana jer imaju znatno više vremena u seriji nego u knjizi. Ne znam koliko su Japanci zaluđeni za svoju istoriju ali valjda se sećaš kako je na nož dočekana serija "Senke nad Balkanom" a još gore je prošla serija "Sulejman" u Turskoj. Dosta ljudi ne može da se pomiri sa fikcijom u realnom svetu pa autori beže od stvarnih imena i događaja i pišu kao Clavell.

Obzirom da je ova serija i knjiga fikcija meni to toliko ne smeta.

• Like 1
Posted (edited)

Jasan je meni Clavell i njegov pristup, narocito u to vreme kada je pisao knjigu. Medjutim, iz danasnje perspektive ne vidim zbog cega bi se morao slediti isti princip. Tim pre sto je tejk radjen iz japanske perspektive. 

Razumem neki strah od backlasha, tacno je da solidan broj ljudi zeli 1/1 reprezentaciju nekog lika iz istorijskih udzbenika i citanki. Teze se vari fikcija smestena u stvaran istorijski kontekst, bar u generalnoj populaciji. Ali jebiga, svaki film je autorsko delo, ali i interpretacija u skladu sa duhom i dozivljajem autora i ljudi treba to konacno da nauce. Kada se snima dokumentarac, to je jedna prica, igrano autorsko filmsko/serijsko delo je nesto sasvim drugo.

Moj problem sa ovim konceptom je sto koristis okolnosti, zaplete i sam vremenski period koji su stvarni, ali dajes druga imena i pretvaras se da to nije to, nego nesto sto si izmastao, a samo smestio u taj setting. Kao kontrast recimo mogu da navedem 13 Assassins - smesteno u stvaran istorijski period, ali su mnogi likovi izmisljeni od nule, a ima i stvarnih istorijskih licnosti koje su izmenjene ili su im neke karakteristike naglasene za potrebe radnje -  Naritsugu je baziran na shogunovom rodjaku cini mi se, Doi Toshitsura koji daje nalog da se Naritsugu ukloni je stvaran lik, ali su recimo plot i svi kljucni dogadjaji sasvim delo autora filma/filmova. Nije bilo menjanja imena i swappovanja, Naritsugu nosi prezime Matsudaira i svuda se vidi pravi amblem klana. I tu je mogao potencijalno da bude backlash jer se clan shogunske porodice i starna istorijska figura predstavlja kao brutalni sadista i monstrum. Znaci ili uradis tako ili izmislis neku alternativnu istoriju sasvim, kazes radnja se odvija u feudalnom Japanu, poizmisljas sasvim i klanove i ljude i zaplet i vozis. Mogli su bar da promene broj clanova Saveta, pa da ih je tipa 3 ili 6, oklop koji se vidi na pocasnom mestu nije bas morao da bude original stvarni Toyotomijev, mogli su da uzmu neko drugo dizajnersko resenje...

Edited by SteveFrancis#3