Jump to content

Recommended Posts

Posted
57 minutes ago, DameTime said:

Samo imaj na umu da to nije savetovanje tipa terapeut ti kaže šta je ispravno uraditi 😄

Znam, šteta 😄

Bilo bi super kad bi postojao quick fix ili manual 😄 

• Like 2
Posted
4 minutes ago, JPM said:

Znam, šteta 😄

Bilo bi super kad bi postojao quick fix ili manual 😄 

Nasmejao me je kolega pre neki dan, baš smo pričali na temu terapije, i on me pita a jel mogu ja tamo da odem, ispričam kako sam se posvađao s devojkom i da mi oni kažu ko je u pravu? :lol_2:

• Like 1
Posted
7 minutes ago, DameTime said:

Nasmejao me je kolega pre neki dan, baš smo pričali na temu terapije, i on me pita a jel mogu ja tamo da odem, ispričam kako sam se posvađao s devojkom i da mi oni kažu ko je u pravu? :lol_2:

Mogu slobodno da ti kažem da sam godinama ja isto tako zamišljao terapiju.

Znaš kad sam prestao tako da gledam na stvari. Gledajući Sopranove. Tad sam, pre 20 godina, skapirao kako to funkcioniše, da ti sam moraš da dođeš do zaključka a ne neko da ti sipa mudrost. Zato ljudi i odustaju od terapije, jer su u poricanju, jer duboko u sebi imaju odbrambeni mehanizam koji im kaže da su oni sve u redu a da je svet sranje.

• Like 2
Posted

Obrisao Facebook i Linkedin iz razlicitih razloga su mi stvarali nervozu. Facebook je smetliste gluposti a LinkedIn platforma za nedozrele kompleksase koji bi bar negde da budu prividno uspesni.

Planiram da blokiram sve budalastine i djubrivo sa interneta. Odmorio bih od toga.

Posted (edited)

Jedan terapeut, drugi, treci.....trazite dok ne nadjete onog sa kojim se osecate sigurno i zasticeno. Najcesce, nije do terapeuta, do vas je. Koliko ste spremni da se suocite sa istinom, koliko ste spremni da se zastidite nad svojim neprimerenim ponasanjima, nepravdama koje ste pocinili, dakle, da priznate da ste bili slabi, uplaseni, zbunjeni. Da ste ljudsko bice a ne nadcovek. 

Kad se lepo ispricate, kad shvatite sta ne valja u vama, gde ste tanki pa se posteno zastidite pred samim sobom, obicno sledi plac koji oslobadja, nema te apoteke koja je efikasnija od tog placa. Dakle, dobar terapeut je onaj sa kutijom  maramica na svom radnom stolu, onaj pred kojim mozete da placete bez stida jer on vam ne sudi, ne lepi vam etiketu gubitnika, naprotiv, odvesce vas do kamena temeljca na kojem zajedno gradite novog, zdravog coveka. Kod terapeuta se ne ide sa predrasudama o bilo cemu vec otvorenog uma i dushe. I to mora da traje, sve sto je vredno u nasim zivotima zahteva strpljenje i ozbiljan rad, ulog je ogroman, ulog ste vi, ono jednino sto zaista prpada samo vama. Budite hrabri, budite iskreni, trapeut zna kako da vas sacuva i od vas samih. 

Mnogo je glupo otici sa ovog sveta a ne znati ko ste i sta sve mozete da budete, najbolja verizija onog sto su rodili mama i tata. 

Da nisam iz prve srela mog "Dragog Pavlovica" kada sam imala 24 godine, ne bi bilo  ovog zapisa 50 godina kasnije.  

Edited by Pletilja
  • Like 3
  • Love 1
Posted

Vi delujete kao baš prijatna osoba za upoznati uz kafu, neku laganu letnju tortu, i pritom možda nešto naučiti na vreme o životu. Zaista.

Svaki upis blago za mene.

Posted
On 6/13/2025 at 1:06 PM, JPM said:

Vi delujete kao baš prijatna osoba za upoznati uz kafu, neku laganu letnju tortu, i pritom možda nešto naučiti na vreme o životu. Zaista.

Svaki upis blago za mene.

Hvala ali.....

Tesko da sam prijatna osoba, narocito poslednjih nekolikom meseci, vise sam onako, kao vulkan pred erupciju. 

Nedavno sam cula recenicu koju je izrekla  mlada zena, pesnikinja: "Najbolje leci onaj koji je i sam ranjen".

Posted

....I dalje sam u ovom  cetvrtku…gledam S3E4 Herkula Poaroa…drugi put ceo serijal….nikako da mi dosadi: cetvrta deceniha XX veka, pitaje casti je biti mrsav kao pritka pa se zene bave plivnjem, veslanjem, planinarenjem, muskarci i zene nose shesire i rukavice, zenska usta imaju oblik srca, muski negujy brcice a la Gejbl…pripadnice srednje klase mogu sebi da priuste sobarice i kuvarice, dnevne novine su velicine omanjeg krvetskog charsafa, leti se mlaznim avionima i putuje za Ameriku Kvin Meri prkookeanskim brodom…..u Nemackoj je Hitler na vlsti, vec su osnovani prvi konc logori u koje zatvaraju sledbenike Karla Libknehta i Roze Luksemburg, evropska socijaldemokrtija je na umoru, Krupove celicane rade punom parom kujuci tenkove i topove….Englezi piju caj u 5 i ne vole Francuze…milina jedna u odnosu na danasnje vesti „iz zemlje i sveta“….divno doba u kojem jos uvek nema klimatskih promena, atomske bombe a ptica Dodo je jedina izumrla vrsta….

• Like 5
  • 2 weeks later...
Posted
On 6/19/2025 at 4:09 PM, Pletilja said:

....I dalje sam u ovom  cetvrtku…gledam S3E4 Herkula Poaroa…drugi put ceo serijal….nikako da mi dosadi

Hmm, s3e4 je Plymouth Express, dobra je ta...  Ali ne kao s4e3 - One Two Buckle My Shoe, ta mi je Top5 epizoda

• Like 1
Posted

Živim na nekom autopilotu već neko vreme. Dani su mi isti. Ustanem, odem na posao, na poslu maksimalno fušarim, tih 20% radnog vremena koliko sam koristan, uradim nešto. Onda odem kući, vidim haos, nered, počistim to malo, koliko imam energiju, a nemam je. Nasmeje me malo ćerkica koja je puna života, i zahvalan sam na tome. Onda legnem da odmorim (realno ni od čega jer imam kancelarijski posao, više mi je glava puna gluposti nego što sam umoran), ponekad se toliko uspavam da posle ne mogu noću da zaspim. Zombujem po internetu, vrtim razne gluposti i tako. Bukvalno ujutru reset pa opet.

Realnu volju nemam ni za šta. Dešavanja na ulicama me dodatno samo udaljuju od nekog budnog stanja. Osećam se nevidljivo zapravo.

I tako. Valjda se to zove apatija.

Posted
4 hours ago, JPM said:

Živim na nekom autopilotu već neko vreme. Dani su mi isti. Ustanem, odem na posao, na poslu maksimalno fušarim, tih 20% radnog vremena koliko sam koristan, uradim nešto. Onda odem kući, vidim haos, nered, počistim to malo, koliko imam energiju, a nemam je. Nasmeje me malo ćerkica koja je puna života, i zahvalan sam na tome. Onda legnem da odmorim (realno ni od čega jer imam kancelarijski posao, više mi je glava puna gluposti nego što sam umoran), ponekad se toliko uspavam da posle ne mogu noću da zaspim. Zombujem po internetu, vrtim razne gluposti i tako. Bukvalno ujutru reset pa opet.

Realnu volju nemam ni za šta. Dešavanja na ulicama me dodatno samo udaljuju od nekog budnog stanja. Osećam se nevidljivo zapravo.

Problem je kompleksan i ne da se brzo resiti.

Ako hoces nesto da promenis potrebni su - namera, znanje, trud i vreme.

Naravno da je tesko pokrenuti se kada je nivo energije nizak, a volja uspavana, ali nije nemoguce.

Osim toga ocigledno i to malo energije sto imas usmeravas na pogresne stvari (ako te tesi, nisi jedini koji je u toj situaciji).

Pokusaj sa nekom vrstom meditacije.

• Thanks 1
Posted
15 hours ago, Dragan said:

Problem je kompleksan i ne da se brzo resiti.

Ako hoces nesto da promenis potrebni su - namera, znanje, trud i vreme.

Naravno da je tesko pokrenuti se kada je nivo energije nizak, a volja uspavana, ali nije nemoguce.

Osim toga ocigledno i to malo energije sto imas usmeravas na pogresne stvari (ako te tesi, nisi jedini koji je u toj situaciji).

Pokusaj sa nekom vrstom meditacije.

Da, hvala na odgovoru. Jedno od rešenja sigurno jeste meditacija i trening mozga, odnosno naučiti se drugačijim reakcijama i pristupu svakodnevnici. Pokušavao sam ja to, samo nisam istrajao, za meditaciju je potrebno napraviti pre svega neki kutak unutar životnog prostora koji je samo tvoj i koji ti pruža neko utočište. Onda je potrebno i imati razumevanje od ostalih ukućana. Ni jedno ni drugo nisam imao, ali se verovatno ni sam nisam dovoljno angažovao da se izborim za svoje interese.

Rešenje je uvek sebe istrenirati da na životne prepreke reaguješ svesnije i emotivno pametnije, inače te iscrpi sve oko tebe. Ali to nije lako, da jeste, svi bismo bili u Zen modu.

Posted

Već smo pričali @JPM, da promjena ne dolazi sama od sebe nego valja uložiti napor. Na šta mislim, možda će ti pomoći da iskoračiš iz monotonije ako "sjedneš sa sobom" i podsjetiš se šta te u životu čini srećnim i šta ti je važno. 

Pa npr, odeš sa ženom na dejt ili odeš sa porodicom na izlet. To će i njima značiti, jer tvoja apatija (a ja bih čak rekla i funkcionalna depresija) sigurno i njih pogađa. 

Ili kao treća varijanta - učiniš nešto samo za sebe. Ako si imao hobi, ponovo ga uvedeš u svoj raspored. Neki rad rukama, sport, i tome slično. 

• Like 1
Posted
1 hour ago, JPM said:

Da, hvala na odgovoru. Jedno od rešenja sigurno jeste meditacija i trening mozga, odnosno naučiti se drugačijim reakcijama i pristupu svakodnevnici. Pokušavao sam ja to, samo nisam istrajao, za meditaciju je potrebno napraviti pre svega neki kutak unutar životnog prostora koji je samo tvoj i koji ti pruža neko utočište. Onda je potrebno i imati razumevanje od ostalih ukućana. Ni jedno ni drugo nisam imao, ali se verovatno ni sam nisam dovoljno angažovao da se izborim za svoje interese.

Rešenje je uvek sebe istrenirati da na životne prepreke reaguješ svesnije i emotivno pametnije, inače te iscrpi sve oko tebe. Ali to nije lako, da jeste, svi bismo bili u Zen modu.

Prvo i osnovno - motivacija za promene.

Ona moze biti negativna i pozitivna.

Negativna je da ti nesto ne stima u zivotu (ovo se mora osetiti duboko, ali ne kao predigra za depresiju, vec naprotiv kao poziv na borbu).

Pozitivna, na pr. cerka koju si spomenuo i svi drugi srecni dozivljaji u zivotu.

Iz ove motivacije (koju zaista jasno i duboko moras osetiti) sledi - namera.

To znaci svesna, voljna odluka da hoces da se menjas.

Ovaj deo nije lak kao sto izgleda, zato sto se radi o dugorocnom projektu, a covek u sustini i nema neku znacajniju volju,

vec je vise gonjen navikama, inercijom i zeljama, koje cesto (ras)trgaju coveka u raznim pravcima (drzati dijetu, ili uzivati u hrani, ustati rano ujutro i raditi vezbe, ili dalje spavati ...). Do toga dolazi jer nismo jedinstveni u sebi, vec ima vise malih ja koji svaki vuce na svoju stranu.

Probuditi volju znaci barem u izvesnoj meri kristalisati neke od tih ja u jednog koji moze sebi dati obecanje - JA HOCU DA SE MENJAM.

Pri svemu ovome uopste ne govorim o spoljasnjim stvarima, okolnostima i osobama - sve ovo se odnosi na vlastitu nutarnju promenu.

Obicna sugestija moze biti na pomoc u pocetku - kratka i u sadasnjem vremenu.

Na pr. MOJA VOLJA JE SNAZNA (nikako ne koristiti negativan oblik). Ponavljati pred spavanje, pri ustajanju, na poslu kada se nista ne dogadja.

• Thanks 1
Posted
Just now, JPM said:

Imaš li neku literaturu kao preporuku? 

To je sledeca tacka - znanje.

Kad stignem napisacu par stvari o tome.

Do tada evo ti jedan kratak spisak literature.

I [beletristika, psihologija, sociologija, filozofija]

1. Richard Bach
- Galeb Jonathan Livingston
- Iluzije

2. Hermann Hesse
- Siddhartha
- Demijan
- Stepski vuk
- Narcis i Zlatousti
- Igra staklenih perli

3. Antoine de Saint-Exupéry
- Mali princ

4. Erich Fromm
- Umjetnost ljubavi
- Strah od slobode
- Imati ili biti
- Zen budizam i psihoanaliza

5. Eric Berne (TA - transakciona analiza)
- Igre za odrasle: Psihologija ljudskih odnosa
- Što kažete nakon što kažete "Dobar dan".

6. Thomas Harris
- Ja sam ok. - ti si ok. (Uvod u TA)

7. Alexandar Lowen
- Bioenergetika

8. Khalil Gibran
- Prorok
- Isus, Sin Čovječji

9. C.G.Jung
- Covjek i njegovi simboli

10. Ernst Aeppli
- San i njegovo tumačenje

11. P. D. Ouspensky
- U potrazi za cudesnim
- Četvrti put
- Tertium organum

12. Georges I. Gurdjieff
- Susret sa izuzetnim ljudima

13. Friedrich Nietzsche
- Tako je govorio Zaratustra

14. Carlos Castaneda
- Učenje Don Juana
- Odvojena stvarnost
- Put u Ixtlan

15. Eugen Herrigel
- Zen u umjetnosti streličarstva

16. Alan Watts
- Put zena

17. Mircea Eliade
- Joga. Besmrtnost i sloboda.

18. Feng Youlan
- Povijest kineske filozofije

19. Sarvepalli Radhakrishnan
- indijska filozofija

20. Lao tze
- Tao te king

21. Paramahansa Yogananda
- Autobiografija jednog jogija

22. Echart Tolle
- Sada! - moć sadašnjosti
- Nova zemlja

23. Elisabeth Haich
- Inicijacija

24. Rudolf Steiner
- Filozofija slobode
- Kako steći znanje o višim svjetovima?

25. William Lloyd
- Karezza Praksa

26. Ken Wilber
- Putevi ka sebi
- Poluvrijeme evolucije

27. Carl Rogers
- Kako postati licnost

28. Karen Hornaj
- Nasi unutrasnji konflikti

29. Uvod u filozofiju

30. Uvod u logiku

II [joga i ostali spiritualni putevi]

A.A.Makaja
- Komaja
- Božanski seks
- Eros i Logos

2. C.W. Leadbeater
- Astralni svijet
- Mentalni svijet
- Covjek, vidljivi i nevidljivi
...

3. A.E.Powell
- Eterično tijelo
- Astralno tijelo
- Mentalno tijelo
- Uzročno tijelo

4. I.K.Taimni
- Znanost o jogi

5. Swami Narayanananda
- Primarna sila kod ljudi, ili Kundalini shakti
- Tajna kontrole uma

6. André Van Lysebeth
- Ucim jogu

7. Jiddu Krishnamurti
- Do nogu Ucitelja
- Proboj u slobodu
...

8. Ramana Maharshi
- Budi ono što jesi!

9. Swami Sivananada
- Kundalini joga

10. Swami Satyananda
- Joga nidra

11. Shri Aurobindo
- Osnove joge

12 Swami Vivekananda
- Bhakti-joga
- Jnana joga
- Raja joga
- Karma joga

13. S.J.Muldoon
- Izaslanje astralnog tijela

14. Joseph Benner
- Neosobni život

15. Osho
- Joga: alfa i omega (1-10)
- Knjiga tajni
...

16. Alice Bailey
- Traktat o sedam zraka
- Od Betlehema do Golgothe, Inicijacije Isusa
- Inicijacija, ljudska i solarna

17. B.K.S. Iyengar
- Svjetlo na jogu

18. Z.M Slavinski
- Psihicki trening jogija
- Kljucevi psihicke magije
- Simboli hermetizma

III Najvažnija djela različitih religija i filozofije

Biblija (posebno Novi zavet) i hrišćanski autori, npr. Meister Eckhart, Teresa von Ávila, Franz von Assisi ...
Bhagavad Gita i klasični hinduizam
Koran i sufizam
Budizam i zen budizam
Taoizam
Tantra
Teozofija
Antropozofija
Zapadna filozofija
Istočna filozofija

• Love 1
Posted

Hvala ti Dragane, znači mi jako puno kad neko ima volju da pomogne. Čim dođem kući istražiću podrobnije.

Posted
On 7/2/2025 at 8:21 AM, JPM said:

...

JPM, nije to apatija. Po opisanom,rekao bih da je to klinicka depresija.

Ali, da se zaustavim. 

Prvo, nisam psiholog (mada jesam bivsi - tj, penzionisani - zdravstveni radnik).

Drugo, cak i da jesam, nemoguce, neposteno i nemoralno je postavljati dijagnozu na osnovu internetske prepiske. Svakako je potrebna poseta profesionalcu i odgovarajuca anamneza.

A ukljucio sam se u raspravu jer se i sam osecam isto kao i ti. Posecujem psihijatra i psihoterapeuta (dve razlicite osobe) i imam dijagnozu klinicke depresije.

To istovremeno i jeste i nije normalno. 

Jeste prirodno i normalno u mnogim zivotnim situacijama. Dobijes otkaz na poslu, umre ti roditelj ili dete itd. - pa bio bi patoloski nenormalan ako te to ne baci u depresiju.

Nije normalno ni pozeljno ako/kad to postane hronicno i dugotrajno stanje, pa se prenese i na druga aspekte zivota. Ti si to u citiranom postu opisao kao "realnu volju nemam ni za šta." Imam isti problem, samo se kod mene zove anhedonija - tj. nemogucnost da osetim zadovoljstvo. I, jebiga, kad me ne usrecuje/zadovoljava, zasto da se uopste bakcem s tim (= nemam volju ni za sta).

Ipak, odnedavno mi pomazu psihoterapija i lek (u mojem slucaju, mirtazapine 45 mg/dnevno). Pomak na bolje je vec i to sto odgovaram na post, osecam neko zadovoljstvo u nadi da mozda pomognem forumskom kolegi, dok bi pre godinu-dve ignorisao ovakvu prepisku (inace, cenim tvoje postove na auto-moto pdf-u).

Okreni-obrni, treba ti pomoc profesionalca. Nekada je to bilo sramota, ali danas je psihicki problem OK kao i upala slepog creva.

@Dragan: skidam sesir, svaka cast za izbor literature! 70-ak % toga sam procitao, a sad cu jos.

Berne je odlican, utoliko sto TA (transactional analysis)  daje rezultate u relativno kratkom roku - za razliku od frojdovske psihoanalize koja traje dugo da se uopste nadje koren problema.

Fromm je nenadmasan, mada se u nekim detaljima ne slazem.

Kod Castanede, najvise pamtim anegdotu iz A Separate Reality, kad Castaneda pita Don Juana "a sta ako ne uspem" i ovaj odgovara "it doesn't matter." Citav dijalog se moze shvatiti na dva nacina. Jedan je da nije bitno, nista nema smisla. Drugi je da je bitno uloziti trud jer to daje nadu i svrhu.

Mrzime da komentarisem sva navedena dela, bilo bi predugacko za forumski post, no hvala ti za popis!