Jump to content

Bliski Istok

A sad

Recommended Posts

1 hour ago, Stiletto said:

U novčanicama od 100 dolara koje teže 1 gram to je 1350 tona love. 270 kamiona petotonaca. Dobar taj avion, a i radnici na utovaru :classic_biggrin:

Mislim da je jasno da je žestoko preterivanje.

Ako su novčanice od po 1000 dolara cenim da to može da pije vodu. 135 tona ne bi trebalo da predstavlja problem ovim vojnim transporterima.

8 minutes ago, HAMMER said:

Ako su novčanice od po 1000 dolara cenim da to može da pije vodu. 135 tona ne bi trebalo da predstavlja problem ovim vojnim transporterima.

To jedino ako ih je sam i stampao. Novcanice od 500 i 1000 dolara ne postoje.

• Tuzno 1

27 minutes ago, Dragan said:

Ne znam, ako su lagali mene onda sam i ja vas - uostalom nigde ne pise da je bas tim avionom odneo toliko para u kesu.

Moguce je da se radi o sumi koja se nakupila tokom celokupne njegove vladavine od 2000. a verovatno mu je i babo nesto ostavio u amanet (1971.-2000.). Nije ni prvi ni poslednji diktator koji je opljackao svoju zemlju i novce prebacio u inostranstvo.

1 kg zlata ~ 80 000 $

1 karat (0.2 gram) ~ 5-15 000 $

Njegov novac je iste prirode kao i tvoj - gomile 1 i 0 elektronskom bankarstvu. Nista opipjivo i merljivo.

:lol_2:

1 hour ago, HAMMER said:

Maler je u tome što su novčanice od 1.000$ prestale da se štampaju 1969. kad su i novčanice od 500$, 5.000$ i 10.000$ prestale da važe.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_one-thousand-dollar_bill

• Like 1
  • Tuzno 1

4 hours ago, HAMMER said:

Nema više novih  novčanica od 1000 usd tako da teško da je Asad imao 135 miliona istih, ako su uopste jos "legal tender".

• Tuzno 1

2 hours ago, Selina said:

Granice Sirije ce se menjati.

Granice su se vec odavno promenile. Sirija, Irak, Libija su drzave koje postoje samo na papiru i nemaju nikakve sanse da opstanu kao drzave, osim ako se ponovo ne uvede neka brutalna diktatura. Raspale su se kao i sve ostalo sto su saveznici sklepali povlaceci granice lenjirom.

1 hour ago, tomas.hokenberi said:

Nema više novih  novčanica od 1000 usd tako da teško da je Asad imao 135 miliona istih, ako su uopste jos "legal tender".

Suma je debelo preterivanje, Sirija je siromasna zemlja, nije se dzabe Asad familija bavila narkoticima. Novcanice su i dalje vazece, cak i one on $10K, fed ima evidenciju svih koje se nalaze u opticaju. Mogu da se koriste jedino u medjubankarskim transakcijama.

Edited by DJORDJE
  • Like 1
  • Thanks 1

5 hours ago, Selina said:

Granice Sirije ce se menjati.

Od toga nema ništa ali ono što je interesantno je da jedan manji deo Druza živi upravo na ovim teritorijama koje je Izrael ovih dana okupirao. Tako da bi ovo mogao biti alibi za anektiranje te oblasti ubuduće.

7 hours ago, tomas.hokenberi said:

Zašto bi neko u 2024 koristio keš u međubankarskim transakcijama?

Verovatno se i ne koristi, ali pravilo datira iz 60tih godina. Ja sam 90tih studirao accounting i koliko  se secam postoje neki slucajevi  kojima banke izmiruju obaveze u keshu. Opet, i to je pre 30 godina, verovatno je danas u praksi druga prica. Znam da upravo Fed salje avione za zamenu kesha u sporazumu  sa pojedinim nacionalnim bankama.

4 hours ago, DJORDJE said:

Verovatno se i ne koristi, ali pravilo datira iz 60tih godina. Ja sam 90tih studirao accounting i koliko  se secam postoje neki slucajevi  kojima banke izmiruju obaveze u keshu. Opet, i to je pre 30 godina, verovatno je danas u praksi druga prica. Znam da upravo Fed salje avione za zamenu kesha u sporazumu  sa pojedinim nacionalnim bankama.

To je drugo, novčanice se habaju i potrebno ih je menjati, sve dok god postoji upotreba keša. Čudi me da nije ukinuta uopšte opcija gotovinskih transakcija između banaka.

On 12/12/2024 at 6:00 PM, Dragan said:

Bivši obaveštajni oficir Halid Bej rekao je za "Tursku Gazetesi" da je 59-godišnjak na svom letu doneo 135 milijardi dolara u Rusiju.

Šta zna Halid šta je sto kila...

Trenutno dolara u opticaju u fizičkoj formi ima dvije hiljade trista pedeset devet milijardi (po evropski 2,359 biliona, po američki 2,359 triliona), što znači da Asad drži skoro 6% keš dolara u opticaju.

• Like 3
  • Ha-ha 1

16 hours ago, Klotzen said:

Od toga nema ništa ali ono što je interesantno je da jedan manji deo Druza živi upravo na ovim teritorijama koje je Izrael ovih dana okupirao. Tako da bi ovo mogao biti alibi za anektiranje te oblasti ubuduće.

To jeste jako mali deo Druza, ali kako ovaj njihov lokalni "poglavica" kaze za njih nema zivota sa glavosecama.

U samom Izraelu ima oko 116.000 Druza, svi su Izraelci, jako lojalni drzavi Izrael, mnogo njih je i u vojsci, ima

i jako vaznih oficira medju njima. Pre nekoliko meseci Hizbola je u svojoj svakodnevnoj borbi protiv Izraela poslao

neku raketu koja je ubila trinaestoro dece u druzijskom selu, a deca su igrala fudbal.

Druzi su jako zanimljiva populacija, nisu ni hriscani, ni Jevreji, ali ni muslimani.,

Captagon: From Pharmaceutical to Crisis

Maher Al-Assad, the brother of ousted Syrian dictator Bashar Al-Assad and a central figure in his regime’s war efforts, has reportedly sought refuge in Serbia. The claim, originating from a Turkish Ministry of Foreign Affairs official, has placed Serbia in the international spotlight—not only for its alleged harbouring of controversial figures but also for its role in a shadowy global trade: the production and trafficking of Captagon.

The situation remains fluid as investigations continue. The international community is expected to closely monitor Serbia’s actions in response to the allegations.

https://www.frontpow.uk/p/is-syrian-war-criminal-and-brother

• Like 1

Zanimljivo:

US officials in 'direct contact' with victorious Syria rebels

The US has made "direct contact" with the HTS rebels who now control Syria after toppling the Assad regime, Secretary of State Antony Blinken has said.

It is the first acknowledgement of direct American contact with Hayat Tahrir al-Sham, which the US currently still designates as a terrorist organisation.

Blinken was speaking in Jordan after talks with representatives from several Arab countries, Turkey and Europe to discuss the future of Syria.

20 hours ago, Selina said:

To jeste jako mali deo Druza, ali kako ovaj njihov lokalni "poglavica" kaze za njih nema zivota sa glavosecama.

U samom Izraelu ima oko 116.000 Druza, svi su Izraelci, jako lojalni drzavi Izrael, mnogo njih je i u vojsci, ima

i jako vaznih oficira medju njima. Pre nekoliko meseci Hizbola je u svojoj svakodnevnoj borbi protiv Izraela poslao

neku raketu koja je ubila trinaestoro dece u druzijskom selu, a deca su igrala fudbal.

Druzi su jako zanimljiva populacija, nisu ni hriscani, ni Jevreji, ali ni muslimani.,

Problem je geografske prirode. Između Suvajde gde je gro Druza i Izraela je Dara a u Dari su većina arapi, i to arapi koji su se prvi digli protiv Asada 2011. Ne sumnjam ja da bi Druzi više voleli da budu u Izraelu ali to je nemoguće bez nekog većeg rata. Takođe Izrael bi na taj način morao i par miliona arapa da inkorporira u Izrael a sumnjam da to žele.

Takođe sudeći po reakcijama na taj tweet ipak to nisu Druzi iz Suvajde nego iz naselja Hader koje je buvkalno na liniji razdvajanja između Izraela i Sirije i okupirano je ovih dana. No ni taj info nije proveren. Takođe ovo bi moglo biti organizovano i od Izraela da opipaju puls svima oko tog pitanja.

• Like 1

8 hours ago, Jezebel said:

Maher Al-Assad, the brother of ousted Syrian dictator Bashar Al-Assad and a central figure in his regime’s war efforts, has reportedly sought refuge in Serbia. The claim, originating from a Turkish Ministry of Foreign Affairs official, has placed Serbia in the international spotlight—not only for its alleged harbouring of controversial figures but also for its role in a shadowy global trade: the production and trafficking of Captagon.

The situation remains fluid as investigations continue. The international community is expected to closely monitor Serbia’s actions in response to the allegations.

Ako je tacno - totalni kretenizam rezima u Srbiji...Toliko o "neutralnoj politici","interesima Srbije" i slicnim floskulama koje Vucic prosipa...

• Like 1

8 hours ago, Jezebel said:

Sto kaze Vucic nas narod uvek bira one koji ce ih izvuci iz krize a ne uvuci u nju tako sad i ovo!

• Like 1

To je nebuloza. Maher nije ruski covek vec iranski. U izuzetno losim odnosima sa Rusima, cak se plasio da bi mogli da ga ubiju, a on sam je zeleo da ubije plasticnog tigra koji je bi glavni ruski covek u vojsci i zbog toga su ga Rusi obezbedjivali da mu se nesto ne bi desilo. I sad on koji je svo vreme bio sa Rusima u otvorenom sukobu pokusava da preko Srbije i ruskih ljudi Vulina i Dacica stigne do Rusije. To nema nikakvog smisla. 

Njegov cilj je da stigne do Irana i nista drugo nije opcije. A put do Irana ne ide preko Beograda, vec preko Bejruta ili Bagdada. 

• Like 1

49 minutes ago, A sad said:

To je nebuloza. Maher nije ruski covek vec iranski. U izuzetno losim odnosima sa Rusima, cak se plasio da bi mogli da ga ubiju, a on sam je zeleo da ubije plasticnog tigra koji je bi glavni ruski covek u vojsci i zbog toga su ga Rusi obezbedjivali da mu se nesto ne bi desilo. I sad on koji je svo vreme bio sa Rusima u otvorenom sukobu pokusava da preko Srbije i ruskih ljudi Vulina i Dacica stigne do Rusije. To nema nikakvog smisla. 

Njegov cilj je da stigne do Irana i nista drugo nije opcije. A put do Irana ne ide preko Beograda, vec preko Bejruta ili Bagdada. 

Da, potpuno bzvze. Svi ti Asadovi ljudi su sada u Libiji ( tako pise u novinama) i cekaju prevoz na raznorazne destinacije.