DameTime Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 2 hours ago, McLeod said: Realno gledano, zna se zasto je "all eyes on Gaza". Kad se vec uporedjuje, gotovo svi ratovi koji trenutno bukte na planeti odneli su vise civilnih zrtava ove godine, brutalniji su i nijedna od strana koje su u ofanzivi nemaju povod za napad koji je imao Izrael. ..... Kao sto se jasno vidi, i da moze da se dokaze namera drzave Izrael (ili njenih komandanata na terenu), da urade sve ovo (a jasno je da takva ne postoji), genocid bi bilo izuzetno tesko dokazati van razumne sumnje. Sa pravne strane, da sam morbidan, navijao bih za sudjenje na drzavnom nivou, jer bi bez ikakve dileme Izrael bio oslobodjen po svim tackama jer ovde nema elemenata za osudu. .... Nemam ništa protiv da neko podržava Izrael u celoj situaciji, samo onda taj neko mora da prihvati moralni teret svog stava. Ne da se izvode ovakve mentalne vratolomije kako bi se Izrael predstavio kao strana potpuno lišena odgovornosti. 1 1
rodriguez Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago On 10/15/2025 at 3:19 PM, robespierre said: Skoro sam video isečak iz intervjua sa bivšim direktorom Šin Beta. Na pitanje šta bi on radio da je Palestinac čovek je kao iz topa odgovorio sve isto što i Hamas. Tako da je ovo primirje kao i svako drugo privremeno i samo je pitanje vremena kad će se ciklus ludila nastaviti. Ko bi rekao ili očekivao od službenika države koja je dokazano aktivno pomagala i osnaživala organizaciju uz čiju pomoć je prvo rešila umereni Fatah a onda proglasila Hamas islamskim teroristima da bi se kreirala kolektivna stigma nad Palestincima u Gazi. Odatle do 70+k ubijenih civila, dok trepneš. https://en.wikipedia.org/wiki/Israeli_support_for_Hamas
rodriguez Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago On 10/17/2025 at 8:30 AM, Angelia said: Religijski sam ateista, etinicki sam jugoslovenka. Šteta dobrog materijala 🤩
madzone Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 1 hour ago, djura.net said: Zato sto je najveci, najstrasniji i najjeziviji rat od kraja drugog svetskog rata do danas. Pa kad se neko pita kako je moguce ovo sto se desilo u Izraelu, neka samo baci pogled na Ukrajnu i sta se tamo svakog dana desava u 'live', kako kazes, prenosu. Na kraju krajeva, kolicina oruzja kojim je Rusija naoruzala Hamas, Hezbollah i Iran, opravdano povezuju ratove na Bliskom istoku i Ukrajni. Ni blizu druže, ali ni blizu, bukvalno veze nema. Naročito ako se uzme u obzir odnos broja žrtava civila i vojnika, što je izuzeno bitan podatak. 1
MeanMachine Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 2 hours ago, djura.net said: Zato sto je najveci, najstrasniji i najjeziviji rat od kraja drugog svetskog rata do danas. Pa kad se neko pita kako je moguce ovo sto se desilo u Izraelu, neka samo baci pogled na Ukrajnu i sta se tamo svakog dana desava u 'live', kako kazes, prenosu. Na kraju krajeva, kolicina oruzja kojim je Rusija naoruzala Hamas, Hezbollah i Iran, opravdano povezuju ratove na Bliskom istoku i Ukrajni. Teška nebuloza. Ovaj rat čak nije najgori ni od 2000 ako gledamo svet. Problem je što je najveći rat u Evropi od kraja drugog svetskog rata ali po žrtvama nije nešto mnogo veći od rata u Bosni. A ako još uzmemo u obzir kolika je Ukrajina i Rusija onda je stradanje % znatno manje nego u ex ju. Takođe nemaš nikakvih masivnih zločina koji su bili prisutni na našim prostorima niti silnih logora. Jeste da uslovi u zatočeništvu nisu dobri ali su daleko od horora koji je bio prisutan na našim prostorima.
djura.net Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 21 minutes ago, MeanMachine said: Teška nebuloza. Ovaj rat čak nije najgori ni od 2000 ako gledamo svet. Kako nije najgori ni od 2000? Pusti ti te procente, ovakav masakr, ovoliko mrtvih, ranjenih, raseljenih, ovoliko rasturenih i razorenih gradova i ljudskih zivota, pa neuporedivo sa drugim sukobima. Ovde je toliko i sofisticiranog i osnovnog oruzja vec upotrebljeno, toliko vatrene moci samo na dnevnom nivou je jezivije nego neki visemesecni ratovi. Samo Mauripolj ili Chasiv Yar, koliko su imali stanovnika, a sravnjeni su sa zemljom. A to je bukvalno delic razaranja. O ratnim zlocinima ce se tek pricati, a vec sada ima dovoljno toga dokumentovano. Cekajte samo da pocnu zarobljenici da dele iskrene price, sad je dosta toga jos uvek pod kontrolom. Tako da malo ukoci sa 'nebulozom', ako vec neces da baratas cinjenicama.
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, MeanMachine said: ali po žrtvama nije nešto mnogo veći od rata u Bosni. Kako nije kada je u Bosni bilo 100k a ovde ipak mnogo više? Generalno mi je gadno umanjivanje razaranja i u Gazi i u Ukrajini, i u apsolutnom i u relativnom smislu.
MeanMachine Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 1 hour ago, djura.net said: Kako nije najgori ni od 2000? Pusti ti te procente, ovakav masakr, ovoliko mrtvih, ranjenih, raseljenih, ovoliko rasturenih i razorenih gradova i ljudskih zivota, pa neuporedivo sa drugim sukobima. Ovde je toliko i sofisticiranog i osnovnog oruzja vec upotrebljeno, toliko vatrene moci samo na dnevnom nivou je jezivije nego neki visemesecni ratovi. Samo Mauripolj ili Chasiv Yar, koliko su imali stanovnika, a sravnjeni su sa zemljom. A to je bukvalno delic razaranja. O ratnim zlocinima ce se tek pricati, a vec sada ima dovoljno toga dokumentovano. Cekajte samo da pocnu zarobljenici da dele iskrene price, sad je dosta toga jos uvek pod kontrolom. Tako da malo ukoci sa 'nebulozom', ako vec neces da baratas cinjenicama. U svetskim razmerama nije uopste najgori rat od 2000. To je cinjenica svidjalo se tebi to ili ne. Posto se ratiste nadgleda samo tako nesto ko Ovcara a pogotovo Srebrenica bi bilo uoceno odmah. Zarobljenici se razmenjuju dan danas, Ukrajinci naravno nisu uopste sretni uslovima kod Rusa pre svega je problem hrana ali horori koji su bili po logorima u jugi e toga nemas niti imas nesto ala Abu Graib. Tako da iako deluje neverovatno sam rat je prilicno civilizovan. Mislim da je Cecenija 1990tih bila daleko gora i to od strane obe strane. Ovde obe strane su prilicno civilizovane doduse ima i logike jer nema ozbiljne verske mrznje ko sto je bilo na nasim prostorima ili u Ceceniji. Takodje ovo je prvi ruski rat koji je vrlo slican americkim ratovima. Koristi se ogromna vatrena nadmoc a ratuju placenici. To je i razlog sto Putin nije mnogo zainteresovan za mir jer dok god ima kintu da obezbedi ugovorce moze da ratuje bez da razmislja o kuki i motici. Edited 2 hours ago by MeanMachine
MeanMachine Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 10 minutes ago, Barkley#34 said: Kako nije kada je u Bosni bilo 100k a ovde ipak mnogo više? Generalno mi je gadno umanjivanje razaranja i u Gazi i u Ukrajini, i u apsolutnom i u relativnom smislu. Kako mislis mnogo vise? Ukrajinci imaju nesto preko 100.000 poginulih od kako je poceo rat. Rusi preko 200.000 ALI ko sto sam napisao ruski vojnici su vecinom ugovorci, stavljaju glavu u torbu zbog kinte pa samim tim njihovi gubici nisu isto sto i ukrajinski. Takodje ogromna vecina poginulih su vojnici a ne civili. Problem je sto se stvara slika da npr kad vidimo sravljen grad sa zemljom da je to ko u vreme drugog svetskog rata dakle munjevito masovno bombardovanje iz vazduha ili sa zemlje (artiljerija) pa je tu mnogo civila poginulo. Znatno je drugacije jer vecina gradova su sa vrlo malo civila (Donbas je ratno podrucije od 2014 i narod se iseljavao i to u oba smera). Ovo pogotovo vazi od 2023 jer nemas nekih brzih prodora ni sa jedne strane, pa evakuacija civila se da jednostavno odraditi kad je jasno da ce grad biti okruzen. Edited 2 hours ago by MeanMachine
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Pa tih 3x više koje si ti naveo je već mnogo više, da isključimo civilne žrtve i veće procene vojnih gubitaka.
rodriguez Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago tako je, to je vrlo bitna distinkcija. uništenje gaze je mnogo gore od dejstava u ukrajini jer se radi o jako maloj teritoriji na kojoj je zarobljen (bez mogućnosti izlaza) veliki broj civila. oko 40 kilometara sa manje od 10 u proseku ili 365 km2. 2 miliona ljudi na izvolte nišanskim spravama IDF svejedno da li su u kući, bolnici, školi, centru UN. preko 70,000 ubijenih civila po najkonzervativnijim procenama, interno raseljeno bez mogucnosti povratka koliko hoćeš, neizbrojivo. ali da ne idemo u ratometriju ili žrtvometriju, sve je to poraz sveta u kome živimo čiji je gaza živi simbol isto kao i bahmut:
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 45 minutes ago, MeanMachine said: U svetskim razmerama nije uopste najgori rat od 2000. To je cinjenica svidjalo se tebi to ili ne. Mislim da je Cecenija 1990tih bila daleko gora i to od strane obe strane. Imamo malo problema sa cinjenicama ovde. Kolicina razaranja u svim ratovima u Ceceniji ukupno nije na nivou jednog prosecnog meseca u Ukrajni. A ni u Siriji. Samo broj aviona koji su jedni drugima unistili, na ovaj ili onaj nacin, nije ni bio angazovan u Ceceniji ili Siriji. A broj vojnika koji ucestvuje u ratu je veci od bilo kog vojnog sukoba posle ww2. 37 minutes ago, rodriguez said: uništenje gaze je mnogo gore od dejstava u ukrajini Mozda tebi, ali to nije cinjenica. Gaza izgleda otprilike kao i Chasiv Yar ili Pokrovsk, a Izrael je ratovao ne samo u toj Gazi, nego i u Libanu protiv Hezbolaha i protiv Irana. Bez obzira na odredjeni vojni uspeh, Izrael ni od Libana ni od Irana nije 'napravio' Bahmut ili Avdivku (niti ima kapacitet da to uradi, bez obzira sto bi mozda to zeleli).
Klotzen Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 54 minutes ago, MeanMachine said: Kako mislis mnogo vise? Ukrajinci imaju nesto preko 100.000 poginulih od kako je poceo rat. Rusi preko 200.000 ALI ko sto sam napisao ruski vojnici su vecinom ugovorci, stavljaju glavu u torbu zbog kinte pa samim tim njihovi gubici nisu isto sto i ukrajinski. Takodje ogromna vecina poginulih su vojnici a ne civili. Problem je sto se stvara slika da npr kad vidimo sravljen grad sa zemljom da je to ko u vreme drugog svetskog rata dakle munjevito masovno bombardovanje iz vazduha ili sa zemlje (artiljerija) pa je tu mnogo civila poginulo. Znatno je drugacije jer vecina gradova su sa vrlo malo civila (Donbas je ratno podrucije od 2014 i narod se iseljavao i to u oba smera). Ovo pogotovo vazi od 2023 jer nemas nekih brzih prodora ni sa jedne strane, pa evakuacija civila se da jednostavno odraditi kad je jasno da ce grad biti okruzen. Da ali mi ne znamo koliko je civila poginulo. Jedini podatak koji znamo sa sigurnošću su podaci koje daju Ukrajinske bolnice. Ali nisu svi umirali u bolnicama. Takođe većina poginulih u ruševinama su ostali u njim i nalaze se pod ruskom okupacijom koji ne objavljuju te podatke. Oko Marijupolja su posle okupacije nikla gomila grobalja u okolnim selima a mi još uvek nemamo info ko je tamo sharanjivan i koliko ih još leži u ruševinama. A pored Marijupolja sravljeno je sa zemljom još dosta gradova a o selima i da ne pričamo. Tek na kraju rata kada se utvrdi broj nestalih ćemo znati broj poginulih civila. Što se tiče štete koju su Rusi učinili samo ona naneta Marijupolju je veća od ukupne štete u Gazi. Tako da se ni po tom ne može meriti. Broj poginulih vojnika je po zadnjim procenama približava se 500k (200k UKR i oko 300k RUS), a veruje se i da je broj civila koji je poginuo premašio 50k . Na spisku nestalih osoba koju ima Ukrajina je preko 150k ljudi, od njih je većina ostala negde u ruševinama ili je zatrpana u nekoj zemunici. Ne verujem da je u zarobljeništvu više od par desetina hiljada civila i vojnika. A ovo su samo cifre kojima barata vlada u Kijevu. Ko zna koje su cifre na okupiranim područjima. Ovakav rat nije viđen još od Rata Irana i Iraka a tamo je za 8 godina poginulo oko 500-600k ljudi. Ovi su na poluvremenu stigli do tih cifara. 1
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 16 minutes ago, Klotzen said: Ovakav rat nije viđen još od Rata Irana i Iraka a tamo je za 8 godina poginulo oko 500-600k ljudi. Ovi su na poluvremenu stigli do tih cifara. A sta reci o vatrenoj moci i kolicini vojne tehnike? Ne znam jel postoje neke cifre koje se daju uporediti, ali sam skoro siguran da u celom Irak/Iran ratu nije ucestvovalo aviona, helikoptera ili tenkova koliko je u Ukrajni unisteno samo tokom prve godine rata. I to da ne racunamo okupaciju i rat za Krim iz 2014, koji iz ove pozicije danas izgleda kao omanji rat regionalnog karaktera. 1
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 hours ago, rodriguez said: Šteta dobrog materijala 🤩 Nije, ustvari poprilicno je dobro iskoriscen 😀
rodriguez Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago bez ljutnje, ko obuče uniformu i ode u rat, ne računam ga u žrtve. ubio, ubijen, qrac palac brojim samo civile i to je sve što je vredno žala. Just now, Angelia said: Nije, ustvari poprilicno je dobro iskoriscen 😀 ne znam, nov sam ovde, jel ima neki perspic da se uverimo u kvocijent iskorišćenja
Recommended Posts