MeanMachine Posted December 28, 2024 Share Posted December 28, 2024 Zanimljivo: 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted December 29, 2024 Share Posted December 29, 2024 On 12/27/2024 at 10:01 AM, Klotzen said: Detektovan je prvi ruski avion koji je iz Sirije otišao u Libiju. Sleteo je u Al Khadim Air Base za koju se odavno sumnja da je Wagnerova baza. To je nekih 100km istočno od Bengazija. Nije na moru tako da nije jasno da li će i pomorska baza da se preseli kod Haftara. Ovo je loša vest za Afriku jer smo videli da su i tamo podržavali uglavnom diktatore i teroriste. Ovo ne mijenja ništa, rusi su već pozicionirani u Libiji, kao i Maliju, Nigeru, Burkini Faso, Centralnoafričkoj Republici, i Sudanu, plus što im je Alžir istorijski jako naklonjen (između ostalog jedan od najvećih kupaca ruskog naoružanja), a i u Gvineji, mada je tamo situacija dosta paradoksalna (Gvineja je ekonomski zavisna od rusije i Kine, ali djeluje da je ovom njihovom novom diktatoru Pariz ipak miliji od Moskve i Pekinga). Ono što su novosti u Africi je da su Čad i Senegal nedavno tražili od Francuza da povuku svoju vojsku stacioniranu na njihovoj teritoriji, ukoliko tu umjesto njih uskoče rusi imaće kontrolu nad čitavom Sjevernom Afrikom osim Maroka i jake pozicije u Centralnoj Africi. Nisam doduše siguran da rusi imaju znanje i resurse da tu poziciju eksploatišu, nekad sam mislio da bi mogli da nastupe zajednički sa Kinezima, ali je moj utisak u poslednje vrijeme da su Kinezi poprilično odustali od Afrike nakon što su imali problema sa naplatom kredita gotovo svuda gdje su se pojavili. On 12/27/2024 at 10:26 AM, 40Wins said: Sta ce biti sa tim delom Libije kad Haftar umre? Postoji heir apparent, koji je valjda njegov najstariji sin Sadam, takođe oficir u njegovoj vojsci. Kako će to da funkcioniše u praksi sa ostalim sinovima (ima ih još 4-5) kad kucne taj čas je druga stvar, to je već nešto o čemu mi izvanjci nemamo pojma. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted December 29, 2024 Share Posted December 29, 2024 Trebaju im baze sa kojih bi mogli da podržavaju te tamo diktature i teroriste. To ne može iz Rusije da se radi. Do sada je u Libiji bio Wagner ali njima treba nešto oficijelno da bi mogli tu bazu da koriste za sve živo. Libija bi bila idealna jedino što je Haftar nesigurna karta. Kako ovaj rat u Ukrajini bude sve duže i duže trajao sve će slabija biti podrška Haftaru i postoji opasnost da se i on uruši kao Asad. Haftar nema podršku u narodu nego se bazira na plaćenicima i podršci spolja. Prihodi od nafte se dele sa vladom iz Tripolija. On kontroliše teritoriju gde je najveći deo izvora ali je to toliko blizu "linije fronta" da bi bilo uništeno u par dana ukoliko bi odbio da deli prihode. Tokom rata mislim da su ovi Tripolija uništili luku odakle se izvozi nafta i na taj način sprečili Haftara da zarađuje. Alžir se udaljava od Rusije. Alžir je protiv diktatora u Maliju i Haftara koje putin podržava. Takođe i ostale aktivnosti Rusa tamo idu na štetu njihovih interesa. Afričkim zemljama treba podrška i tržište za izvoz da se razviju a to od Rusije ne mogu dobiti, tako da Rusija tamo ima budućnost samo ako zakuva građanski rat pa da pomaže jednu stranu. Kina je već druga priča, ona može ekonomski da pomogne i digne neku zemlju. Alžir zahvaljujući gasu ide po mom mišljenju ka poziciji Katara kome će svi sve da tolerišu jer svi imaju koristi od njih. Alžir poboljšava odnose sa zapadom i preterana saradnja sa putinom bi im u tome smetala. Takođe sve više i od Kine kupuju, verovatno će ići ka tome da uvoze ravnomerno od svih. Recimo sumnja se da su naručili veliku količinu Fuch 2 nemačkih transportera i da će se graditi fabrika za sklapanje istih u Libiji. Još jedan znak da će voditi neku politiku između dve vatre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted December 29, 2024 Share Posted December 29, 2024 1 hour ago, Klotzen said: Trebaju im baze sa kojih bi mogli da podržavaju te tamo diktature i teroriste. To ne može iz Rusije da se radi. Do sada je u Libiji bio Wagner ali njima treba nešto oficijelno da bi mogli tu bazu da koriste za sve živo. Libija bi bila idealna jedino što je Haftar nesigurna karta. Kako ovaj rat u Ukrajini bude sve duže i duže trajao sve će slabija biti podrška Haftaru i postoji opasnost da se i on uruši kao Asad. Haftar nema podršku u narodu nego se bazira na plaćenicima i podršci spolja. Prihodi od nafte se dele sa vladom iz Tripolija. On kontroliše teritoriju gde je najveći deo izvora ali je to toliko blizu "linije fronta" da bi bilo uništeno u par dana ukoliko bi odbio da deli prihode. Tokom rata mislim da su ovi Tripolija uništili luku odakle se izvozi nafta i na taj način sprečili Haftara da zarađuje. Alžir se udaljava od Rusije. Alžir je protiv diktatora u Maliju i Haftara koje putin podržava. Takođe i ostale aktivnosti Rusa tamo idu na štetu njihovih interesa. Afričkim zemljama treba podrška i tržište za izvoz da se razviju a to od Rusije ne mogu dobiti, tako da Rusija tamo ima budućnost samo ako zakuva građanski rat pa da pomaže jednu stranu. Kina je već druga priča, ona može ekonomski da pomogne i digne neku zemlju. Alžir zahvaljujući gasu ide po mom mišljenju ka poziciji Katara kome će svi sve da tolerišu jer svi imaju koristi od njih. Alžir poboljšava odnose sa zapadom i preterana saradnja sa putinom bi im u tome smetala. Takođe sve više i od Kine kupuju, verovatno će ići ka tome da uvoze ravnomerno od svih. Recimo sumnja se da su naručili veliku količinu Fuch 2 nemačkih transportera i da će se graditi fabrika za sklapanje istih u Libiji. Još jedan znak da će voditi neku politiku između dve vatre. Ne znam otkud ovo da Haftar nema podršku u narodu i šta to uopšte znači u Libiji, koja je jedna od rijetkih teritorija na planeti koja nikad nije imala nikakve izbore. On je poprilično efikasno sredio pitanje islamske države u Libiji ima već nekoliko godina i zato paradoksalno ima podršku među emancipovanijim Libijcima (kao i neki mali kredit na Zapadu, koji ga je u tom periodu pomagao ispod žita). Što se tiče podjele novca od nafte, tačno je da svi devizni prilivi po zakonu moraju da idu Libijskoj Centralnoj Banci (koja je jedina institucija koja kako-tako funkcioniše na teritoriji cijele države) i da Haftar to poštuje, međutim, imajući u vidu da fizički kontroliše većinu nafnih polja i izvozne infrastrukture on to može i da izbjegne, ukoliko mu padne na pamet. Osim Sirta, njegovi izvori i luke nisu toliko blizu liniji razdvajanja, ima karta ovdje. Alžir se NE udaljava od rusije, ruski zvaničnici (lavrov, patrušev i drugi) su dobrodošli u Alžiru i nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, alžirska i ruska mornarica su imale zajedničke vježbe i nakon početka invazije i Alžir uglavnom glasa u korist rusije ili se uzdržava od glasanja protiv rusije u UN. Alžir će morati da diversifikuje svoje dobavljače naoružanja (u prethodnih 20 godina tri četvrtine od njihovog ukupnog uvoza naoružanja je iz rusije) jer rusija bar privremeno nije u stanju da isporuči iole bitnije količine, ali ne odustaje od ruskog naoružanja i po svemu sudeći su dogovorili kupovinu 14 Suhoja 57. Alžir nikada ne može da bude izvor gasa ranga Katara jer gasa imaju mnogo manje, jer ne dopuštaju stranim kompanijama da imaju većinsko vlasništvo u eksploataciji nafte i gasa (imaju i druge retardirane komunističke zakone, recimo zabranu repatrijacije dividendi u korist stranih akcionara) i zato što imaju veliki broj stanovnika (sad već preko 40 miliona) koje raste eksplozivnom brzinom (preko milion godišnje), a to stanovništvo istovremeno ima potrošačke navike i standarde koji su ipak sličniji evropskim nego afričkim, zbog čega su prinuđeni da konstantno podižu kapacitete za proizvodnju struje, a struju dobijaju gotovo isključivo iz gasnih elektrana. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 On 12/27/2024 at 4:12 PM, Don Dusko said: Jesi je nasao da podelis? Sa zakasnjenjem. Evo sad sam bas pustio da mi jako pocne radni dan da privedem godinu kraju. Mnogo me vozi kad krenu oni tonovi kao sa starih telefona u MIDI formatu, pa kad kaze: "Ala' Ala'... Si ri ja" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Fenomenalna stvar, baš mi je krivo što je zapravo posvećena jednom vakom zlikovcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 4 minutes ago, Smrtokapa said: Fenomenalna stvar, baš mi je krivo što je zapravo posvećena jednom vakom zlikovcu. Ono sto je jos jace je sto je dobila vanjsku prepoznatljivost tek kada je lik uhvatio prtinu za Moskvu haha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted December 30, 2024 Share Posted December 30, 2024 Arapai kažu Surija. ima tu svaka strana svoje hitove. Evo jedne stare iz 2011 : Nije baš budžetska produkcija kao bašarova ali ova je raja pevala na svim skupovima i pre i tokom rata. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted January 1 Share Posted January 1 Sirijci 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted Thursday at 02:35 PM Share Posted Thursday at 02:35 PM Kazu izgleda sipali Asadu kokain u drogu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted Thursday at 02:36 PM Share Posted Thursday at 02:36 PM Just now, 40Wins said: Kazu izgleda sipali Asadu kokain u drogu. Sokiran sam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted Thursday at 02:39 PM Share Posted Thursday at 02:39 PM 3 minutes ago, 40Wins said: Kazu izgleda sipali Asadu kokain u drogu. Ma ne. Dali mu nešto za smirenje da ne iskoči kroz prozor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted Thursday at 02:52 PM Share Posted Thursday at 02:52 PM Možda je samo preterao sa čajem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drug Crni Posted Thursday at 04:30 PM Share Posted Thursday at 04:30 PM Malopre ostavih post na očito pogrešnom topiku..o Rusiji..znači.istina je? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Thursday at 04:36 PM Share Posted Thursday at 04:36 PM Ali koji bi bio razlog da ga Rusi otruju? I zar nisu oni već dovoljno iskusni u tome i u defenestraciji da im se ne desi da meta (koja potpuno zavisi od njih) preživi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drug Crni Posted Thursday at 04:38 PM Share Posted Thursday at 04:38 PM Zato što su ga iskoristili dok im je valjao. Sad im je samo teret. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Thursday at 04:47 PM Share Posted Thursday at 04:47 PM Ali dobrobit Asada jeste adut u ruskim rukama, da mogu da kažu "vidite, mi ne ostavljamo naše prijatelje na cedilu, u najgorem slučaju poput ovog, moći će da žive u luksuzu u Moskvi". Već su oni narušili tu svoju reputaciju, ali ovim bi dodatno pucali sebi u nogu. Mislim, njihova poenta valjda treba da bude "naši neprijatelji će proći loše, prijatelji dobro", a ne "trujemo i bacamo kroz prozor kako stignemo lol". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
djura.net Posted Thursday at 04:50 PM Share Posted Thursday at 04:50 PM Odakle vam ta vest? Ja ne vidim da niko ozbiljan to javlja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drug Crni Posted Thursday at 04:55 PM Share Posted Thursday at 04:55 PM Ja sam na topiku o Rusiji pitao da li je tačno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts