Jump to content

Recommended Posts

Posted
15 minutes ago, Angelia said:

Izmedju ostalog, ali ne iskljucivo. Nije trazio intervenciju NATOa nego pojedinacnih evropskih zemalja, I Japana i Juzne Koreje, jer im je moreuz bitan. 

Izgleda da IRGC trazi utociste u Avganistanu.

Klasican trampov sistem, sjebe nesto i onda ti nudi resenje toga... 

• Like 3
Posted
33 minutes ago, MeanMachine said:

Inače Iranci skinuli mrak f35. Pogodili prvi pilot ranjen uspeo da sleti ako pogode još koji to će biti ogroman problem jer f35 ko avion je ništa spec ali se smatra najmanje oborivim što ga i prodaje.

I Titanik je bio nepotopiv pa jebiga.

Podeliš broj oborenih aviona sa brojem borbenih letova, to je ono što radi posao. A i to zavisi od obučenosti pilota.

Posted
57 minutes ago, Angelia said:

Izmedju ostalog, ali ne iskljucivo. Nije trazio intervenciju NATOa nego pojedinacnih evropskih zemalja, I Japana i Juzne Koreje, jer im je moreuz bitan. 

Izgleda da IRGC trazi utociste u Avganistanu.

Ali zašto onda direktno napada NATO, i predvidela raspad saveza ako članice ne pomognu?

Zašto ne kaže Japan i Koreja ne šalju pomoć, biće upitan vojni savez i odnosi sa njima ako ne pomognu.

Posted

cnn

President Donald Trump called NATO allies “cowards” for not helping the US secure the Strait of Hormuz, which remains effectively shut as global oil prices rise. Strikes have damaged Middle East energy infrastructure and US gas prices have spiked further.

Posted
4 hours ago, Henry Chinaski said:

Dobro jedan od klucnih razloga je sirenje komunizma, a ja sam realno mislio da je glavni( potrazicu informacije)

Komunizam spada u ideološku komponentu sovjetskog ekspanzionizma koji je NATO zaprečavao.
Stvaranje NATO označava 1. sprečavanje obnove agresivnog nacionalnog militarizma u Evropi uz 2. trajno američko prisustvo, i 3. podsticanje političke integracije zapadne Evrope. To znači da je savez imao neposrednu unutrašnju funkciju stabilizacije Zapada. On je trebalo da disciplinuje bezbednosne odnose među evropskim državama, posebno u kontekstu rastućeg nemačkog pitanja i da omogući da se obnova Zapadne Evrope odvija pod američkim strateškim kišobranom.

• Like 1
Posted
37 minutes ago, Bul-Kathos said:

Komunizam spada u ideološku komponentu sovjetskog ekspanzionizma koji je NATO zaprečavao

Zbog toga je i osnovan. Kao protivteza varsavskom bloku. 

Posted

Pad ovakvog Irana je imperativ.

2 hours ago, djura.net said:

NATO allies “cowards”

Srpski jezik ima bolju reč od “cowards”. :classic_dry:

• Like 1
  • Tuzno 1
  • Ruke su vam krvave! 2
Posted
8 hours ago, fancy said:

Sad ozbiljno.

Meni to isto palo na pamet pre godinu, godinu ipo dana kad je krenula AI pomama...

(Sporo jutro na bliskoistočnom frontu pa filozofiramo...)

Već testirano u moru  na krabama

Ko zna šta nam rade danas.

🙂

Posted
3 hours ago, Henry Chinaski said:

Ali zašto onda direktno napada NATO, i predvidela raspad saveza ako članice ne pomognu?

Zašto ne kaže Japan i Koreja ne šalju pomoć, biće upitan vojni savez i odnosi sa njima ako ne pomognu.

Pa zato sto su clanice, I direktno imaju korist od NATOa. Nije napao NATO, ustvari NATO sekretar je isto rekao da podrzava da te zemlje ucestvuju. Da se ne lazemo, NATO je najvise US, tako da bi bilo glupo da trazi umesanost samog sebe.

A pominjao je i Japan i Koreju, ali Japan je sad rekao da ce pomoci. Nisu objavili u kom kapacitetu, ali je svima jasno da mogu da izgube dosta. 

Posted
20 hours ago, Angelia said:

Da, na to sam mislila. Naravno, oni menjaju misljenje svako malo. Macron je poslao nosac, UK je valjda destroyer, ali to je bilo vec neko vreme. Realno, Tramp im je rekao, sta ce mi NATO, ako to znaci da mi samo branimo Evropu, a vi necete da pomognete kad treba. 🤷‍♀️ Nije da mu stvarno treba pomoc, nego je pokazao da nisu saveznici. Zato i ovakav mutan odgovor, jer su skontali da ce verovatno biti posledica.

Treba pomoć jer moreuz je zeznut za odblokiranje pa što više stranih vojnih brodova (manjih niko nije lud da pošalje nosač pa ni razarač) manja šansa da će Iranci da zapucaju.

Zadnje što mu treba je da Iranci potope neki američki brodić i pogine stotine mornara.

Posted
1 hour ago, fancy said:

Pad ovakvog Irana je imperativ.

Apsolutno. Samo što se to ne radi na 'o ruk.

2 hours ago, fancy said:

Srpski jezik ima bolju reč od “cowards”. :classic_dry:

Promišljeni, ne zaleću se, neimpulsivni, svesni posledica?

• Like 1
Posted
1 hour ago, MeanMachine said:

Treba pomoć jer moreuz je zeznut za odblokiranje pa što više stranih vojnih brodova (manjih niko nije lud da pošalje nosač pa ni razarač) manja šansa da će Iranci da zapucaju.

Zadnje što mu treba je da Iranci potope neki američki brodić i pogine stotine mornara.

Hoces reci bilo bi lakse? Naravno. Ali ne nemoguce. To ja krenem da nosim stolicu, a ti kazes daj da ti pomognem. Najgori posao u Iranu je skoro obavljen.

Evropske zemlje ne zele da se mesaju da ne naljute svoje uvezene islamiste, to je jasno. UK je jedna od zemalja gde iranski rezim moze da bezi. 

• Ha-ha 1
Posted (edited)

Ovako izgleda kad pobedjujes 😂

Kaze evo mi ni ne koristimo taj vas Hormuz, nego sami to da resite, a mi cemo vam pomoci ako nas zamolite, ali nece vam ni trebati pomoc jer smi ih mi vec unistili, sve vam vam obezbedio. 

Hteo bi Trampulja iz ovog rata, ali mu nece Iran to dozvoliti. Ima da rokaju po komsiluku da svi dobro zapamte za sledeci put sta ih ceka.

Suma sumarum, uspeli su da blokiraju najbitniju svetsku logisticku tacku za energente (i dosta drugih sirovina) uz ko zna koliko unistenih proizvodnih kapaciteta i infrastrukture, troseci nenormalne zalihe odbrambenih sistema, a o civilnim zrtvama i ratnim zlocinima i da ne pricamo. Sve to zbog cega, da bi jedne religiozne fanatike zamenili drugi, verovatno jos gori i opasniji po region i svet. 

Ako se zaista povuku s ovim stanjem na terenu, to ce biti i definitivno urusavanje americke svetske dominacije i gubitak poverenja u SAD kao zastitnika svojih saveznika. Pa Katar mu poklonio avion od 400 miliona dolara da bi im pre neki dan Iran razneo najveci terminal LNG-a na svetu 😂 

S druge strane, nece nimalo iznenaditi da koliko sutra obrne plocu i krene ponovo da preti potpunim unistenjem Irana. Obrni okreni, iz ove situacije nema dobrog izlaza. 

Edited by djole
  • Like 1
  • Tuzno 1