Henry Chinaski Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 20 minutes ago, Božidar said: Naravno, udri po svom narodu, tako je najlakse. Tuku se nasi najveci neprijatelji, nedostaju im samo ustase. Za koga navijati? Ni za koga, neka se pobiju medjusobno. Nama odgovara trenutno da USA oslabi i povuce trupe sa Kosova. Prvo to, pa cemo drugo.Sto se tice jednih, drugih, trecih...bas me briga..nije moja stvar sta je izmejdu njih, moja je stvar samo da mi oslobode moj narod i zemlju. I šta kad USA povuče trupe sa Kosova? 1
Smrtokapa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 8 minutes ago, Drug Crni said: Ako je ovo način, put da dođu do željene slobode - neka bude i ovakav. Ovo "ako" je ključ. Ja sam skeptičan prema tome da je ovo američko vođstvo, nakrcano diletantima i šićardžijama, u stanju da iskontroliše haos makar u onoj meri u kojoj ga stvara. A sloboda Iranaca, sama po sebi, svakako im nije visoko na listi prioriteta. 7 1
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Price o poginuloj deci i zrtvama bombardovanja u Srbiji je blago receno trulo i besmisleno, a price o poginulima u bombardovanju Irana je toliko licemerno da je potreban novi izraz da se smisli za rang tog licemerstva. Cuj, ginu civili u bombardovanju, a ovi satrapi su pobili izmedju 10 i 20 HILJADA mladih ljudi pre mesec dana, plus imaju politiku javnog vesanja za nepodobne. Za one koji vole da broje zrtve i mere zlo, ta satanisticka Amerika bi morala verovatno jos jedno pedesetak godina nasumicno i neprekidno da bombarduje pola sveta kako bi se po posejanom zlu samo izjednacila sa satrapima na cija nepocinstva se ovde zmuri, poput recimo Rusije, Kine, Irana i drugih muslimanskih fundamentalista, ali ce zato svako malo da se pomenu Amerikanci i Izraelci kako seju smrt po svetu. Edited 1 hour ago by McLeod
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 7 minutes ago, Drug Crni said: Od "slobodne" države meni je bitnije da je narod u njoj slobodan. Država koja tlači svoj narod, koja ga porobljava i drži u strahu nasiljem, pretnjama, ucenama... egzekucijama i drugima kampanjama zla nije država. Ona ne poštuje suverenitet sopstvenog stanovništa, što bi neko poštovao njen? Ja se jedino svrstavam na stranu iranskog naroda. Taj narod pod režimom islamista pati i ugnjetavan je. Ako je ovo način, put da dođu do željene slobode - neka bude i ovakav. Iranci su svakako izlascima na ulice, muzikom i slavljem već pokazali šta misle o ovome. Ja bih se sa ovim složio 101% kada bih imao iole poverenja u to da je cilj Amerike slobodno građanstvo Irana. Sećam se, kad mi je otac pričao o poseti nekom zamku u Nemačkoj, na granici sa Froncuskom. Išao u neki muzej u okviru zamka, i tamo mu čovek zaposlen u muzeju ispričao priču o narodu koji je živeo u ponožju zamka. Uglavnom su bili, naravno, zemljoradnici. Desi se rat, zemlja se opustoši, ljudi izginu, zemlju nema ko da obrađuje. Dođe nova vlast, kažu za sebe da su oslobodioci. Narod veseo, konačno oslobođen. Prođu tako neke godine, narod nekako počne da staje na noge...kad, ne lezi vraže, eto oslobodioca sa druge strane. Ponovo rat, pustošenje, bolest, beda, smrt... ponovo oslobođenje. Narod veseo, ponovo je oslobođen. I tako u nedogled. Kapiraš poentu. Jebe se narodu za oslobođenje. Oni bi da se oslobode od ludaka tipa Putin, Tramp, Netanjahu. Oni bi da svi oslobodioci odjebu od njih i puste ih da žive. A kako se zove teritorija, nikog ne boli kurac.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Sve je to super Druže Crni, a iskreno ne verujem iko ovde tuguje za tiranima. Problem je što postoji osnovana sumnja da narandžasta spodoba na čelu USA ostavi iranski narod, koji sada slavi slobodu, na cedilu. Kao što je to uradio nedavno kad ih je pozvao da masovno izađu na proteste, a onda su protestanti bili brutalno kažnjeni (pogubljeni) od strane režima. Po trenutnom ponašanju USA administracije, deluje da su oni nešto loše ukalkulisali te da će tražiti što brži izlaz iz rata. A birajući escape route kojim štite sopstvenu guzicu, teško da će imati u vidokrugu interes iranskog naroda... 7
sreta-steta Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 8 minutes ago, McLeod said: Price o poginuloj deci i zrtvama bombardovanja u Srbiji je blago receno trulo i besmisleno, a price o poginulima u bombardovanju Irana je toliko licemerno da je potreban novi izraz da se smisli za rang tog licemerstva. Cuj, ginu civili u bombardovanju, a ovi satrapi su pobili izmedju 10 i 20 HILJADA mladih ljudi pre mesec dana, plus imaju politiku javnog vesanja za nepodobne. Evo moralna gromado, napravis lepo spisak sta moze sta ne moze, sta je ispravno i sta nije i svi mirni. I naravno smislis izraz za licemerstvo da se ne zbunjujemo dalje. 2
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Just now, sreta-steta said: Evo moralna gromado, napravis lepo spisak sta moze sta ne moze, sta je ispravno i sta nije i svi mirni. I naravno smislis izraz za licemerstvo da se ne zbunjujemo dalje. Moze i ne moze sta hoces, ali price o civilima koji su poginuli dok traje bombardovanje je ekvivalent prici o teroru blokadera koji ne daju radnim postenim ljudima da idu na posao jer blokiraju raskrsnice. 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, McLeod said: Moze i ne moze sta hoces, ali price o civilima koji su poginuli dok traje bombardovanje je ekvivalent prici o teroru blokadera koji ne daju radnim postenim ljudima da idu na posao jer blokiraju raskrsnice. Au brate, promeni analogiju molim te. 1
McLeod Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, JPM said: Au brate, promeni analogiju molim te. Promenicu ako budem smislio nesto sto je jos licemernije, trenutno mi ne ide, mada i ova analogija ne oslikava dovoljno taj stepen licemerja.
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Porediš to što neko pogine ni kriv ni dužan sa time da neki lik stigne 15 minuta kasnije na posao. Nemoj molim te. Shvatam šta hoćeš da kažeš ali ovo je baš previše. Nije ista stvar, nije isti ball park što bi rekli. Čak ni NATO nije bombardovao škole po Nišu, mislim da nije ni u drugim krajevima, iako se znalo da su vojni štabovi u njima. U Ugostiteljskoj školi u Nišu su čak držani oni američki zatvorenici tokom bombardovanja. Sve se znalo pa opet na školu niko nije udario.
Sizif Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 38 minutes ago, Božidar said: Naravno, udri po svom narodu, tako je najlakse. Tuku se nasi najveci neprijatelji, nedostaju im samo ustase. Za koga navijati? Ni za koga, neka se pobiju medjusobno. Nama odgovara trenutno da USA oslabi i povuce trupe sa Kosova. Prvo to, pa cemo drugo.Sto se tice jednih, drugih, trecih...bas me briga..nije moja stvar sta je izmejdu njih, moja je stvar samo da mi oslobode moj narod i zemlju. Koji narod Kosovske Albance, da probamo ponovo da zakopavamo hladnjače? 2
madzone Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Hajde da barem spomenemo ovu silnu decu pobijenu na pravdi boga, a onima koji opravdavaju neka bude na čast. Inače ovo se ne spominje na demokratskim medijima, licemerje level infinity. I da, bombardovanje ne može da dovede do pobune naroda, sećate li se bombardovanja Srbije, ko je uopšte pokušao ili čak pomislio za vreme bombardovanja o svrgavanju Miloševića, ujedinili su se svi (ili skoro svi jer uvek ima izuzetaka) protiv agresora. Tek kasnije je pao na izborima. Iranci su ujedinjeni još više oko svojih žrtava i nepravde koja im se nanosi. Plus što će još više da pročiste svoje redove od protivnika vlasti, nastavak istog procesa od nemira. To što je USA organizovala pokušaj prevrata i sada ovaj rat je samo ojačao pozicije vlasti. 2
NMX Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 24 minutes ago, Smrtokapa said: A sloboda Iranaca, sama po sebi, svakako im nije visoko na listi prioriteta. Mora se biti izuzetno naivan i politički nepismen misliti da u današnjem (a i svakom prethodnom) svetu interesa postoji cilj kao što je sloboda nekog naroda bez da je ista u vezi sa mnogo bitnijim interesima. Gde će eventualna sloboda iranskog naroda od višedecenijske tiranije biti zaboravljena onog trenutka kada se drugi interesi ispune. Što nije ništa nit novo nit neuobičajno, zapravo i realnost sveta u kome živimo. Samo ne verujem da se može biti naivan i verovati u suprotno. 7
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago @madzone stavljaj ovo u spojler molim te. Pa ko hoće da gleda neka gleda.
Drug Crni Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago U jeku one migrantske krize od pre desetak godina, slučajno sam upoznao jednog stomatologa iz Sombora, Iranca koji je postao prevodilac za farsi jezik. Studirao je ovde tokom socijalizma, prilično je stariji čovek od mene. Nakon studija je ostao kod nas ne želivši da se vrati kući. Pričali smo malo o situaciji u Iranu, kako se živi pod režimom fanatika...samo mi je rekao: "užasno". Kazao mi je da se živelo mnogo bolje pre revolucije i da su napravili ogromnu grešku..da su bili zavedeni i prevareni. A ovo pozivanje na suverenitet Irana, na međ.pravo je kao da serijskog ubicu, osuđenog na smrt električnom stolicom, branite sa pozivanjem na pravo svakog čoveka na život i rad. 6
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Hoćeš da kažeš da se Tramp nasekirao kako živi narod u Iranu pa hoće da im pomogne da žive bolje?
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 18 minutes ago, NMX said: Mora se biti izuzetno naivan i politički nepismen misliti da u današnjem (a i svakom prethodnom) svetu interesa postoji cilj kao što je sloboda nekog naroda bez da je ista u vezi sa mnogo bitnijim interesima. Gde će eventualna sloboda iranskog naroda od višedecenijske tiranije biti zaboravljena onog trenutka kada se drugi interesi ispune. Što nije ništa nit novo nit neuobičajno, zapravo i realnost sveta u kome živimo. Samo ne verujem da se može biti naivan i verovati u suprotno. Nije mi poznato da postoji slučaj da zemlja A oslobodi zemlju B iz altruističkih razloga. To što je neki rat vođen protiv diktatorskog režima i što je diktatorski režim je jedno, a unutrašnje promene zavise od stiauacije na domaćem terenu. Ukoliko je neko društvo većinski naklonjeno demokratiji, onda su velike šanse da se ona ostvari, ali ko nije, onda od demokratije nema ništa. Odavno slušamo poklonike Putlera, Miloševića i sličnih koji su komentarisali da će SAD „uvesti demokratiju” u Irak, Libiju, sada u Iran i slično. Naravno da neće, niti su to ikada proklamovali kao cilj, niti tvrdili. Činjenica je da je Sadam Husein bio poludeli diktator, što važi i za Gadafija ili za ovu iransku mulad, ali unutrašnje uređenje ovih zemalja zavisi od kapaciteta društva, ne od nekoga sa strane. 3
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 34 minutes ago, JPM said: Porediš to što neko pogine ni kriv ni dužan sa time da neki lik stigne 15 minuta kasnije na posao. Nemoj molim te. Shvatam šta hoćeš da kažeš ali ovo je baš previše. Nije ista stvar, nije isti ball park što bi rekli. Čak ni NATO nije bombardovao škole po Nišu, mislim da nije ni u drugim krajevima, iako se znalo da su vojni štabovi u njima. U Ugostiteljskoj školi u Nišu su čak držani oni američki zatvorenici tokom bombardovanja. Sve se znalo pa opet na školu niko nije udario. Ali su zato bacili kontejnere kasetnih bombi na sam centar grada a tu nije bilo vojnih ciljeva. Sa kojim ciljem? Pa da pobiju civile, zastraše ljude i iniciraju eventualnu pobunu stanovništva. To rade uvek, zato i gađaju pojedine civilne ciljeve u Iranu. Gamad, kao i iranski rezim odvratnih mula koju terorise svoj stanovnistvo. Da mule sada sklope dil sa Amerima, mogli bi bez ikakvog problema da pobiju sve koji su protiv režima. Ameri ne bi trepnuli. 1
JPM Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago 1 minute ago, berti said: Ali su zato bacili kontejnere kasetnih bombi na sam centar grada a tu nije bilo vojnih ciljeva. Sa kojim ciljem? Pa da pobiju civile, zastraše ljude i iniciraju eventualnu pobunu stanovništva. To rade uvek, zato i gađaju pojedine civilne ciljeve u Iranu. Gamad, kao i iranski rezim odvratnih mula koju terorise svoj stanovnistvo. Da mule sada sklope dil sa Amerima, mogli bi bez ikakvog problema da pobiju sve koji su protiv režima. Ameri ne bi trepnuli. Jesu naravno, ne branim ih, samo dovodim u pitanje motive gađanja civilnih ciljeva kao i ti. Cela problematika ovde je u tome što Iranski režim daje dobar izgovor Americi za napad, ali kontrolisan napad koji u ovom slučaju nije ispao takav. A i takav napad pitanje je da li se može pravdati u okviru međunarodnog prava i poštovanja suverenosti zemalja. Ali to je šira tema, ni jedna vojna sila se ne obazire ni na međunarodno pravo ni na suverenost bilo koga, ako postoje "viši" ciljevi koje ona sama definiše. Smradovi jedni, smradovi drugi, a gine narod. Pa se ti sad, slobodno opredeli za stranu ako umeš... 1
Drug Crni Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago 15 minutes ago, JPM said: Hoćeš da kažeš da se Tramp nasekirao kako živi narod u Iranu pa hoće da im pomogne da žive bolje? To mene ne zanima. Iranci neće da žive pod onakvim režimom, hože slobodu i to bi trebalo biti očigledno. Kada jedno društvo nema dovoljne unutrašnje kapacitete i snagu da samo tu promenu donese, jedini način koji ostaje je neka pomoć izvana. Kao što je Vasa napisao u svom postu - kada se oslobode ovog zla, neka uzmu sudbinu u svoje ruke pa kako im bude. 3
JPM Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago 1 minute ago, Drug Crni said: To mene ne zanima. Iranci neće da žive pod onakvim režimom, hože slobodu i to bi trebalo biti očigledno. Kada jedno društvo nema dovoljne unutrašnje kapacitete i snagu da samo tu promenu donese, jedini način koji ostaje je neka pomoć izvana. I mi bismo slobodu, nećemo diktatora. Treba li nas bombardovati? 2 minutes ago, Drug Crni said: neka uzmu sudbinu u svoje ruke pa kako im bude. Amerikanci će im doneti slobodu i istu neće usloviti ničim?
Drug Crni Posted 51 minutes ago Posted 51 minutes ago Mi smo već bili bombardovani, sećaš se? Nažalost, tada je Zapad oslobodio samo kosovske Albance, njima doneo slobodu, a nas je ostavio na milost i nemilost službi, da nas šikanira, ubija, vodi živote i određuje sudbine. 1
McLeod Posted 51 minutes ago Posted 51 minutes ago 24 minutes ago, JPM said: Hoćeš da kažeš da se Tramp nasekirao kako živi narod u Iranu pa hoće da im pomogne da žive bolje? Naravno da ne, ali ako bi kao posledica ove kampanje Iran postao normalnija zemlja koja nije pretnja na BI sa tendencijom da bude i globalna, to je odlicna posledica. 1
JPM Posted 46 minutes ago Posted 46 minutes ago Just now, McLeod said: Naravno da ne, ali ako bi kao posledica ove kampanje Iran postao normalnija zemlja koja nije pretnja na BI sa tendencijom da bude i globalna, to je odlicna posledica. Sa tim sam se složio i u prethodnom upisu druga crnog, ali to je baš na dugačkom štapu i uslovljeno mnogim stvarima. Uostalom, i mi smo nešto slično prošli zar ne, pod Miloštevićem, ratove, sankcije, bombe...došlo oslobođenje koje nije propraćeno na adekvatan način u međunarodnoj zajednici, i šta se desilo? Resetovali smo se, vratili diktatora, još goreg. Posao samom smenom vlasti nije ni blizu gotov. Da je međunarodna zajednica radila na integrisanju Srbije, kao što je radila sa Hrvatskom, Mađarskom, Bugarskom, Rumunijom, umesto na stigmatizaciji Srbije (koja je jasno daleko od savršene zemlje i društva ali nisu ni ove pobrojane), druga bi situacija bila sada kod nas. Zato i kažem, blagostanje građanstva Irana nije ni pedeseti interes Amerike, na spisku. Isto se može desiti samo slučajno. Ti ljudi će živeti loše i dalje. Jer se niko neće baviti integrisanjem njih u moderni svet.
berti Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago 11 hours ago, Angelia said: Valjalo bi, ali ne moze. Hmmm, izrael je hteo mir sa komsijama. Ili si se ti utripovao da je Izrael umislio svoju ugrozenost? Zato treba da odes. Kad ti neko kaze da hoce da te ubije, veruj mu. Naroda ili okupacionog rezima? Najveci drzavni sponzor terorizma koji ne postuje niciji suverenitet, ali ne daj Boze da se teroristima umesamo u posao... Šta ako Izrael proceni da je ugrožen od strane Rusije? Hoce li ceo svet sa krene u treci svetski rat? Americki Kongres je 2016. usvojio JASTA savezni zakon po kojem americki građani mogu tuziti stranu drzavu ako smatraju da je kriva za štetu koja im je naneta. Koju drzavu su porodice poginulih i povređeni tuzili zbog tragedije 11. septembra? Iran? Ne. Afganistan koji je napadnut zbog tog napada? Ne. Gle čuda, tuzena je Saudi Arabija, glavni jaran USA u regionu. Skoro svi napadači su bili saudijski drzavljani. Građani koji su tuzili drzavu su smatrali da je drzava na neki nacin bila povezana sa teroristima. Naravno da je sve zataškavano. Dakle, Amerima nije palo na pamet da tu glavnu azdaju zla zvanu SA zgazi, ali su zato jurili debilske bradonje po planinčinama Afganistana. Dakle, aki si jaran i ako si koristan, mozes biti sponzor terorizma i proliti krv u sred Njujorka. Nece ti faliti dlaka sa glave. A narod Irana ce biti ostavljen na cedilu. Kao što su posle sramne bežanije iz Kabula na cedilu ostavljeni svi koji su pomagali i radili sa Amerima. Treba li podsecati kako su završili ti ljudi kada su ih se dočepali talibani. Tako ce se mule dogovoriti sa Amerima, pa ce posle na miru pobiti sve koji su bili protiv njihove vladavine.
Recommended Posts