sreta-steta Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Sa kim tacno da se pregovara kada si im pobio ceo drzavni vrh? Dva faila su trenutno vidljiva: - Nemanje exit strategije. Eto poveznice izmedju Rusije i USA: ulazak u nesto sto ako se bilo koja pocetna predpostavka ne ostvari. Dakle pobili smo mule, ali narod i dalje nije izasao na ulice i oborio vlast. Vidim da i dalje postoji neki window of opportunity u tome da tesnac nije zatvoren i to nema veze sa Kinom, vec krajnji nivoi eskalacije jos uvek nisu dostignuti. Sto ce reci da Iran nije obezlgavljen koliko se predstavlja. - Zakljucci iz UKR/RUS rata jos uvek nisu implementirani. Amerika radi ono sto radi najbolje: vodi konvencionalni rat. Dakle air supperiority, gadjanje komandnih centara, haos u strukturi. Ali su im tri aviona oborena i zujalica je stigla do Kipra. Cak iako su F15 oboreni u friendly fire incidentu, to je ipak zabrinjavajuci nivo neorganizovanosti koji do sada nismo videli kod Amerikanaca. Navikao je svet na operacije nalik Venecueli ili SRJ: ulazak i izlazak bez zrtava i gubljenja efektiva. Ali ovaj rat nije to vec je ocigledno. Opet, moguce je da niko i dalje ne paria bas sta je end game... zauzdavanje Irana ili pak presecanje veze Kini ka jeftinoj nafti ili nesto trece. Verovatno cemo tek videti. Ako se ne pojavi nesto neocekivano i ukoliko se ovo nastavi sa postepenim dizanjem uloga, mislim da svedocimo necemu sto niko on nas nije video za zivota i daleko nepredvidivijem od svih sukoba kojima smo svedocili do sada. 3
Nek grmi jako Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Pomenute spekulacije o presecanju iranske veze sa Kinom za jeftinu naftu imaju solidnu osnovu u trenutnim događajima, ali nisu još potpuno realizovane. Možemo komotno da kažemo da su više u fazi ozbiljnog pritiska i delimičnog poremećaja nego potpunog prekida. Iranska nafta ide u Kinu preko shadow fleet tankera koji kriju poreklo da izbegnu sankcije, što je oko 13–14% kineske uvozne sirove nafte, ako je verovati analizama. Kina je veliki kupac pod sankcijama i dobija ogromne popuste, pa je to ključni izvor jeftine energije za kineske manje rafinerije. I logično je da su aktuelni udari doveli i do poremećaja i velikog usporavanja dotoka nafte, tankeri se gomilaju, izbegavaju prolaz, osiguranje skače... Iran je čak napao neke svoje shadow fleet brodove, na primer Skylight tanker, što dokazuje haos, a izvozi su pali uprkos dubokim popustima koje Iran nudi. Trampova administracija je i ranije nišanila upravo ovu vezu – OFAC sankcije na shadow fleet i tarife na partnere Irana, što je jasan fokus na gušenje jeftine nafte za Kinu u cilju slabljenja kineske industrije i vojske tako što se oduzima jeftina energija i milijarde dolara uštede godišnje za Peking. Posle pada Madura u Venecueli, Iran je bio poslednji veliki izvor diskontovane nafte za Kinu, jer Rusija možda nudi više, ali manje diskontovano. I šta nam ostaje - američka nafta. Ili čak američka/WTI iz Zaliva, što je skuplje i manje strateški povoljno. A i cene nafte su skočile, što pogađa Kinu indirektno, ali dotok nije potpuno presečen. Kina inače ima ogromne strateške rezerve kao defanzivno odgvor na aktuelno stanje, koje su na oko 100 dana uvoza, plus rekordne isporuke iranske i ruske nafte u januaru i februaru. Neko bi rekao - kao da su znali šta će da bude... Iran i dalje utovaruje na Khargu, shadow fleet radi, mada sa većim rizikom, Kina kupuje, mada manje. Nema, dakle, totalnog blokiranja. Ali ako režim u Iranu padne ili se izvozi trajno smanje, Kina gubi ključni izvor jeftine nafte, što jeste strateški udarac, ali ne trenutna katastrofa zbog diverzifikacije na Rusiju, Saudijsku Arabiju i SAD. Zato to sve jeste jedan od najvažnijih skrivenih ciljeva aktuelne eskalacije, ne dakle samo promena režima u Iranu, već i slabljenje kineske energetske prednosti. Udaranje na jeftinu pumpu za Kinu, što je deo šireg davljenja Pekinga posle Venecuele, doneće isprva haos, više cene i manje isporuke, a onda, ako se Iran fragmentira ili sankcije ojačaju, Kina gubi milijarde uštede godišnje, što slabi njenu industriju i geopolitički uticaj. Edited 3 hours ago by Nek grmi jako
djura.net Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 1 hour ago, Nicklord said: Gde su ti ljudi što brane Iran? Nisi mene pitao, ali mislim da mogu da pomognem - to su svi oni koji ne pisu idolpoklonicke postove pune divljenja prema MAGA Ajatolahu. Edited 2 hours ago by djura.net
Don Dusko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 51 minutes ago, Nek grmi jako said: Kada na delu vidimo patološki proces prilagođavanja stvarnosti ideologiji, gde se principi poput prava žena, seksualnih manjina i sekularizma žrtvuju na oltaru mržnje prema Trampu, kao i ljubavi prema Kinorusiji, Putinu, Siju ili nečem drugom, mora se ipak reći da je to univerzalna pojava. Ne znam ko na ovom forumu praktikuje ljubav prema doticnima... 1
Nek grmi jako Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 19 minutes ago, Don Dusko said: Ne znam ko na ovom forumu praktikuje ljubav prema doticnima... Jel mislite na svakodnevno praktikovanje ljubavi, ili samo na ljubav kada se predmetni likovi nađu nasuprot Trampu, poput iranskog režima? Za rutinsku ljubav ne znam jer ne poznajem ljude sa foruma, a o ostalom nam svedoče forumski postovi i način na koji se zločini iranskog režima relativizuju, pa čak i porede sa američkom administracijom. Isto kao što se i Putinovi zločini relazivizuju kada se on upoređuje sa Trampom... Pa i Hitlerovi, naravno... Pa zar neko ne vidi da jasno piše - MAGA ajatolah?! Jel se neko ne seća da je na forumu pisalo i da su Tramp i Putin - isto, iako je jedan obogaljio, proterao i ubio milione Ukrajinaca, a drugi - nije? Jel nam stvarno treba nagradno pitanje: ko je ubio, obogaljio i proterao milione Ukrajinaca, Putin ili Tramp?! Jel smo stvarno dotle stigli? I jel nam odjednom treba prevodilac kada neko javno napiše da je Tramp MAGA ajatolah, ili je to jasan znak izjednačavanja današnje američke administracije sa režimom u Iranu i relativizacije tih zločina zbog ideološke zaslepljenosti Trampom? Edited 2 hours ago by Nek grmi jako
berti Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 32 minutes ago, Angelia said: Da imam suicidne namere, posetila bi Gazu, ali nemam, ili da imam zelju da postanem taoc. Ali ti imas priliku u Izraelu. Eto jos jedne razlike. Da li si stvarno toliko naivan? A inace imas zelju da popricas sa tim ljudima? Pa naravno da se podrazumeva da bi razgovor isao u nekim normalnijim okolnostima. Mislim, stvarno... Mada, mozda i nema potrebe. Istina je jedna, koga zabole da sasluša pricu tih ljudi. 1
DJORDJE Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 58 minutes ago, Klotzen said: Može Tramp da se izvuče ako Iran pristane na neki sporazum u vezi nuklearnog programa, ali za sada odbijaju bilo kakve pregovore. To bi bilo dovoljno da rednecima ovo predstavi kao pobedu. Ovi malo obrazovniji mu ovaj rat neće oprostiti sve i da Iran bezuslovno kapitulira. Nepotrebno komplikovanje stvari, objavice da je pobedio, a baza koja se sastoji od konzumenata lokalne verzije Informera i Kurir ce u to poverovati. Poverovali su da je Meksiko platio tarabu, doggie ustedeo trilione, Kinezi platili uvozne takse, benzin pao na $1.98, Bidon pokrao izbore, zive u zlatnom dobu gde cene padaju 1500%, kupili Grenland , slobodno dodaj idiotariju po zelji. 2
vinogradskaopera Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Trenutno najpraceniji avion na sajtu Flight Radar je Boing 747-412F koji leti iz Beograda za Tel Aviv.
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) @Don Dusko Zaboravio sam da na vaš kvout, koji je se odnosio na isečen deo mog skromnog upisa, predložim i da zajedno prebrojimo koliko se na ovom topiku, koji svi sa veštinom čitanja detektuju kao "Rat u Iranu - kraj mula?", pominju mule i njihovi zločini, a koliko je priča o Trampu, kao da je on svojeručno vršio te zločine u Iranu?! Pa ako to upravo nije štit za iranski režim i posredno zločine tog režima, i ako to upravo nije nešto najbesmislenije u vidu mržnje prema Trampu dok iranski režim ubija iranske studente, šta je to onda? Da li je antipatija prema jednom čoveku u Vašingtonu jača od empatije prema studentima koji vise na kranovima u Teheranu? Pitanje je jasno da jasnije ne može da bude... Evo, vi mi, molim vas, pomozite da shvatim kako smo na temi o mogućem kraju mula stigli da izjednačavanja tih mula sa američkom administracijom, pošto smo već prethodno na forumu videli izjednačavanje Trampa i sa Putinom i sa Hitlerom... Ali i ako mi ne pomognete, ni po jada, jer shvatiću to kao vid vaše saglasnosti o potrebi nekih upisa da sva ta zla, i mula, i Putina i Hitlera, jednostavno relativizuju poređenjem sa Trampom. Edited 2 hours ago by Nek grmi jako
Angelia Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 12 minutes ago, berti said: A inace imas zelju da popricas sa tim ljudima? Pa naravno da se podrazumeva da bi razgovor isao u nekim normalnijim okolnostima. Mislim, stvarno... Mada, mozda i nema potrebe. Istina je jedna, koga zabole da sasluša pricu tih ljudi. Imala sam priliku da popricam sa nekim palestincima, koji nisu deo kulta. Naravno da imam zelju da popricam sa svakim ko ne zeli da me ubije. Imas i u Izraelu priliku da popricas sa palestincima. Bices iznenadjen sta misle. Zato sam ti I rekla, idi, vidi svojim ocima gde je problem. Pre 7og oktobra, bile su dozvole za rad za ljude iz Gaze u Izraelu. Sta su uradili sa time? 100% ako otvoris um, I posetis region, imaces promenu misljenja. Samo nemoj sebe da stavljas u opasnost iz naivnosti.
feanorlfc Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 51 minutes ago, Nek grmi jako said: Jel mislite na svakodnevno praktikovanje ljubavi, ili samo na ljubav kada se predmetni likovi nađu nasuprot Trampu, poput iranskog režima? Samo jedna primedba. Na forumima se, u principu, ne persira. Posto si poceo da se obracas nekoj (veoma verovatno izmisljenoj) grupi ljudi na forumu koja podrzava Iran, ne bi bilo lose da primenis to pravilo komunikacije. Inace tvoji postovi postaju jos konfuzniji nego obicno. Edited 2 hours ago by feanorlfc
djole Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Pete Hegseth... kakav napaceni bednik sa ko zna kakvim traumama i kompleksima koji je docekao svojih 5 minuta. Mora da su i njega zvali hulja u skoli. 1
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 35 minutes ago, feanorlfc said: Samo jedna primedba. Na forumima se, u principu, ne persira. Posto si poceo da govoris o nekoj (veoma verovatno izmisljenoj) grupi ljudi na forumu koja podrzava Iran, ne bi bilo lose da primenis to pravilo komunikacije. Inace tvoji postovi postaju jos konfuzniji nego obicno. Na forumima se, u principu, ne govori ljudima šta treba da rade, kako da pišu i da li nekome da persiraju ili ne. Ali možemo da, u funkciji detekcije da li je nešto izmišljeno ili nije, zajedno prebrojimo koliko se na temi, koja u naslovu sadrži mule i njihov kraj, piše o mulama i razlozima za taj mogući kraj, a koliko je postova gde ljudi toliko mrze jednu figuru da gube moralni kompas za sve ostalo, pa to ostalo onda logično više i ne pominju. Zašto se, dakle, tema koja naslovom ukazuje na egzistencijalni kraj jednog teokratskog režima pretvara u poligon za unutrašnjepolitička prepucavanja u SAD? Jer, kada sagovornici na zločine mula odgovaraju samo pričom o Trampu, oni nesvesno ili svesno vrše relativizaciju očiglednog zla do mere da nikako i ni po koju cenu više ne pišu o tim zločinima. Zato i vi možete da mi odgovorite da li je vaša antipatija prema jednom čoveku u Vašingtonu jača od vaše empatije prema studentima koji vise na kranovima u Teheranu? Možete li barem toliko da mi učinite, kad ste već doborvoljno izvoleli da se referišete na moje skromne upise iako vas niko na to nije puškom terao, kao što mule u Iranu teraju građane na poslušnost. A i ne morate, jer na forumima se, u principu, ne govori ljudima šta treba da rade, kako da pišu, na šta da odgovaraju i da li nekome da persiraju ili ne. Samo u ekočemberima... Izjednačavanje Trampa sa Hitlerom, Putinom ili iranskim mulama, koje smo videli milion puta na ovom forumu (ne znam da li i od vas), ne samo da je istorijski nepismeno, već i logički neodrživo. Mule ubijaju sopstvene građane zbog pramena kose, Putin vodi agresorski rat protiv suverene zemlje u kome je ubio ili obogaljio i iselio milione Ukrajinaca... Ili mi objasnite logiku izjednačavanja toga sa Trampom ili mi dozvolite da logički vašu tišinu smatram priznanjem da aminujete tu vrstu relativizacije zla. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako 1
A sad Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago 2 hours ago, melankolic said: Ministarstvo odbrane Izraela javlja da je ubijen vođa Hezbolaha u Bejrutu. A cena benzina u NOR porasla. Kakva je situacija kod vas? Ne vodja. Mohamad Raad je ubijen. On je zamenik generalnog sekretara (vodje) i lider je politickog krila Hezbolaha. Poslanik je u parlamentu Libana i sef poslanicke grupe Lojalnost otporu. Mislim da je ovo prvi put da su ubili clana parlamenta u ovom sukobu. Sin mu je poginuo u ratu sa Izraelom 2023. godine.
Drug Crni Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Don Dusko said: Ne znam ko na ovom forumu praktikuje ljubav prema doticnima... Mnogi
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 47 minutes ago, Angelia said: Imala sam priliku da popricam sa nekim palestincima, koji nisu deo kulta. Naravno da imam zelju da popricam sa svakim ko ne zeli da me ubije. Imas i u Izraelu priliku da popricas sa palestincima. Bices iznenadjen sta misle. Zato sam ti I rekla, idi, vidi svojim ocima gde je problem. Pre 7og oktobra, bile su dozvole za rad za ljude iz Gaze u Izraelu. Sta su uradili sa time? 100% ako otvoris um, I posetis region, imaces promenu misljenja. Samo nemoj sebe da stavljas u opasnost iz naivnosti. O situaciji u Gazi valja popricati sa ljudima koji zive u Gazi. Oni najbolje znaju. O situaciji u Iranu i mukama obicnih ljudi valja popricati sa onima koji zive tamo. Ne sa nekima koji zive ko zna gde, koji su u Iranu bilo ko zna kada. Ispada da samo što uđes u Gazu, eto krvozednih koji odmah ubijaju Koji nisu deo kulta... Hamas kulta? Ima verovatno. A ima li u Izraelu nekoga ko ne misli da Izrael moze da radi sta god hoce, da roka bombama koga god pozeli, da moze da izazove svetski rat jer je ugrozen... Sta bi bilo da svako ko se oseca ugrozenim pocne da radi to sta radi Izrael. Procenis da si ugrozen, udri odmah.
Henry Chinaski Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 hours ago, sreta-steta said: Sa kim tacno da se pregovara kada si im pobio ceo drzavni vrh? Dva faila su trenutno vidljiva: - Nemanje exit strategije. Eto poveznice izmedju Rusije i USA: ulazak u nesto sto ako se bilo koja pocetna predpostavka ne ostvari. Dakle pobili smo mule, ali narod i dalje nije izasao na ulice i oborio vlast. Vidim da i dalje postoji neki window of opportunity u tome da tesnac nije zatvoren i to nema veze sa Kinom, vec krajnji nivoi eskalacije jos uvek nisu dostignuti. Sto ce reci da Iran nije obezlgavljen koliko se predstavlja. - Zakljucci iz UKR/RUS rata jos uvek nisu implementirani. Amerika radi ono sto radi najbolje: vodi konvencionalni rat. Dakle air supperiority, gadjanje komandnih centara, haos u strukturi. Ali su im tri aviona oborena i zujalica je stigla do Kipra. Cak iako su F15 oboreni u friendly fire incidentu, to je ipak zabrinjavajuci nivo neorganizovanosti koji do sada nismo videli kod Amerikanaca. Navikao je svet na operacije nalik Venecueli ili SRJ: ulazak i izlazak bez zrtava i gubljenja efektiva. Ali ovaj rat nije to vec je ocigledno. Opet, moguce je da niko i dalje ne paria bas sta je end game... zauzdavanje Irana ili pak presecanje veze Kini ka jeftinoj nafti ili nesto trece. Verovatno cemo tek videti. Ako se ne pojavi nesto neocekivano i ukoliko se ovo nastavi sa postepenim dizanjem uloga, mislim da svedocimo necemu sto niko on nas nije video za zivota i daleko nepredvidivijem od svih sukoba kojima smo svedocili do sada. Pa predsednik Pezeškian je još živ. Predsednik parlamenta takodje, plus Ajatolaha je zamjenio Arafi, bar do zvaničnog biranja naslednika.
texas Posted 55 minutes ago Posted 55 minutes ago (edited) Ne znam da l’ sam dobar navijac, al’ kao neko ko je prilicno osetljiv na pitanja iranskog suvereniteta i otpora decenijskim sankcijama, da izvadim svoj navijacki sal na jednoj prilicno praznoj tribini. Elem, smatram da Iran ima apsolutno i neupitno pravo na sopstveni put razvoja, ima pravo na nuklearni program i pravo na odbranu teritorijalnog integriteta od spoljnih napada. S druge strane, moje simpatije proizilaze i iz intimnog prezira intervencionizmu SAD-a, kao i politickom uticaju, teritorijalnim pretenzijama, dogmi, nefleksibilnosti i religijskom fundamentalizmu Izraela. Sto se tice krokodilskih suza imperijalnih sila, koje zloupotrebljavaju razlicite progresivne drustvene ciljeve, poput zenskih, LGBT prava ili eko-pitanja, zarad nametanja strukturnih reformi, vojnih intervencija, puceva i nedemokratskih promena rezima sirom sveta, jebi ga matori, ko ne veruje u protivtezu zapadnom uticaju u regionu Bliskog Istoka i u zelju za multipolarnim svetom, ne mora ni da gubi vreme s licemernim opservacijama o ljudskim pravima u Iranu. Da rezimiram: Smatram da je Izrael najvece, najstetnije, najpogubnije i najkonkretnije zlo koje ima aktivnu ulogu u geopolitickim previranjima danasnjice. E da, jos nesto. Pre nego me neko optuzi za moralni relativizam i spocita ‘paranoju’, malo podsecanje na Operaciju Ajax iz 1953. god. Ako se legitimno izabrana Vlada rusila zbog nacionalizacije fosilnog goriva, poznavajuci doktrinu imperijalizma, ko bi ikada pomislio da se ne radi o ponovnoj instalaciji marionetskog rezima, cak i u onom nesrecno sicusnom delu koji govori o ljudskim pravima? Obrni okreni, istorija nas je poodavno naucila da 'demokratija' koja stigne na krilima NATO raketa i izraelskog ‘prava na samoodbranu’ obicno zavrsi kao spaljena zemlja. Edited 53 minutes ago by texas 1
Don Dusko Posted 51 minutes ago Posted 51 minutes ago 4 minutes ago, texas said: Ne znam da l’ sam dobar navijac, al’ kao neko ko je prilicno osetljiv na pitanja iranskog suvereniteta i otpora decenijskim sankcijama, da izvadim svoj navijacki sal na jednoj prilicno praznoj tribini. Elem, smatram da Iran ima apsolutno i neupitno pravo na sopstveni put razvoja, ima pravo na nuklearni program i pravo na odbranu teritorijalnog integriteta od spoljnih napada. S druge strane, moje simpatije proizilaze i iz intimnog prezira intervencionizmu SAD-a, kao i politickom uticaju, teritorijalnim pretenzijama, dogmi, nefleksibilnosti i religijskom fundamentalizmu Izraela. Sto se tice krokodilskih suza imperijalnih sila, koje zloupotrebljavaju razlicite progresivne drustvene ciljeve, poput zenskih, LGBT prava ili eko-pitanja, zarad nametanja strukturnih reformi, vojnih intervencija, puceva i nedemokratskih promena rezima sirom sveta, jebi ga matori, ko ne veruje u protivtezu zapadnom uticaju u regionu Bliskog Istoka i u zelju za multipolarnim svetom, ne mora ni da gubi vreme s licemernim opservacijama o ljudskim pravima u Iranu. Da rezimiram: Smatram da je Izrael najvece, najstetnije, najpogubnije i najkonkretnije zlo koje ima aktivnu ulogu u geopolitickim previranjima danasnjice. E da, jos nesto. Pre nego me neko optuzi za moralni relativizam i spocita ‘paranoju’, malo podsecanje na Operaciju Ajax iz 1953. god. Ako se legitimno izabrana Vlada rusila zbog nacionalizacije fosilnog goriva, poznavajuci doktrinu imperijalizma, ko bi ikada pomislio da se ne radi o ponovnoj instalaciji marionetskog rezima, cak i u onom nesrecno sicusnom delu koji govori o ljudskim pravima? Obrni okreni, istorija nas je poodavno naucila da 'demokratija' koja stigne na krilima NATO raketa i izraelskog ‘prava na samoodbranu’ obicno zavrsi kao spaljena zemlja. Da al zato su ruske rakete miroljubive i ne ostavljaju spaljenu zemlju.... 1 1 1
djura.net Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago 10 minutes ago, Henry Chinaski said: Šta se to dovozi iz Srbije? Pod uslovom da je istina, bas bih voleo da znam sta je bilo u tom avionu.
Nek grmi jako Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago (edited) 27 minutes ago, texas said: Ne znam da l’ sam dobar navijac, al’ kao neko ko je prilicno osetljiv na pitanja iranskog suvereniteta i otpora decenijskim sankcijama, da izvadim svoj navijacki sal na jednoj prilicno praznoj tribini. Elem, smatram da Iran ima apsolutno i neupitno pravo na sopstveni put razvoja, ima pravo na nuklearni program i pravo na odbranu teritorijalnog integriteta od spoljnih napada. S druge strane, moje simpatije proizilaze i iz intimnog prezira intervencionizmu SAD-a, kao i politickom uticaju, teritorijalnim pretenzijama, dogmi, nefleksibilnosti i religijskom fundamentalizmu Izraela. Sto se tice krokodilskih suza imperijalnih sila, koje zloupotrebljavaju razlicite progresivne drustvene ciljeve, poput zenskih, LGBT prava ili eko-pitanja, zarad nametanja strukturnih reformi, vojnih intervencija, puceva i nedemokratskih promena rezima sirom sveta, jebi ga matori, ko ne veruje u protivtezu zapadnom uticaju u regionu Bliskog Istoka i u zelju za multipolarnim svetom, ne mora ni da gubi vreme s licemernim opservacijama o ljudskim pravima u Iranu. Da rezimiram: Smatram da je Izrael najvece, najstetnije, najpogubnije i najkonkretnije zlo koje ima aktivnu ulogu u geopolitickim previranjima danasnjice. E da, jos nesto. Pre nego me neko optuzi za moralni relativizam i spocita ‘paranoju’, malo podsecanje na Operaciju Ajax iz 1953. god. Ako se legitimno izabrana Vlada rusila zbog nacionalizacije fosilnog goriva, poznavajuci doktrinu imperijalizma, ko bi ikada pomislio da se ne radi o ponovnoj instalaciju marionetskog rezima, makar u onom nesrecno sicusnom delu koji govori o ljudskim pravima? Obrni okreni, istorija nas je poodavno naucila da 'demokratija' koja stigne na krilima NATO raketa i izraelskog ‘prava na samoodbranu’ obicno zavrsi kao spaljena zemlja. Evo, ovo je primer posta u kome se uopšte ne pominje Tramp, što dokazuje da ima života i bez Trampa, jer autor upisa kolektivno vidi američke administracije kao problem za iranski suverenitet, a ne samo narandžastog lika sa očajnom frizurom. U ovom postu se, dakle, ne skrivaju simpatije prema iranskom režimu ma šta da je taj režim učinio, već nam se poručuje odakle prezir prema intervencionizmu SAD i Izraelu. A to što je moja malenkost primetila da se na ovom topiku pominje Tramp više nego ono na šta naslov topika sugeriše, nije ništa strašno, niti će nam sutra životi biti odmah lepši ako to prestane, a niti je to samo plod trenutne političke ostrašćenosti, već je duboko ukorenjeno u nekoliko filozofskih i socioloških koncepata. Reč je, naime, o mehanizmima koji su u teoriji odavno opisani kao sredstva za deformaciju moralnog prosuđivanja. Iz tog razloga sam na forumu odranije pominjao Hanu Arendt i njenu "Banalnost zla", koja proizilazi upravo iz pogrešnih komparacija. Jer zlo postaje "banalno" kada osobu X, koja nije ubila, osakatila i raselila milione Ukrajinaca, uporedimo sa osobom Y, koja jeste ubila, osakatila i raselila milione Ukrajinaca. I neko bi se sada zapitao: pa šta nam treba nekakva Hana kada je to veoma logično i bez te Hane? Ali Hana nam upravo i treba kao konstantni podsetnik na to, naročito kada ovdašnji sagovornici izjednače Trampa, dakle jednog političara u demokratskom sistemu, sa Hitlerom ili mulama, jer oni zapravo vrše trivijalizaciju stvarnog totalitarizma i stvarnih zločina. Jer, kako bi kolega sa ovog foruma slavno poentirao - ako je sve fašizam, onda ništa nije fašizam. Time se zapravo briše granica između nečije bahate i bezobrazne političke pojave i očigledne industrije ubijanja ljudi. Ali nije samo teta Hana delila lekcije o moralnoj ekvivalenciji, pa da bismo shvatili šta to zaista znači kao poricanje moralne razlike između dva postupka ili sistema, pogledajmo kritičare koji često koriste ovaj koncept da bi rekli: SAD nemaju pravo da kritikuju Iran jer i SAD imaju probleme sa unutrašnjom brutalnošću. I to je jednostavna greška koju logičari opisuju kao - Tu Quoque (i ti isto). Jer, činjenica da jedan sistem ima mane ne čini ga moralno identičnim sistemu koji sistemski veša ljude na kranovima. Sociološki, ovo služi kao odbrambeni mehanizam da se izbegne osuda neprijatelja mog neprijatelja, što je tako očigledno u nekim od ovdašnjih postova... Nikako, međutim, ne treba zaboraviti i na narcizam malih razlika, odnosno na Frojdov koncept koji objašnjava zašto se ljudi fokusiraju na male razlike ili unutrašnje neprijatelje, kao što je Tramp, dok ignorišu kolosalno zlo koje im je ideološki mnogo udaljenije, kao što su mule. I to možemo zaista da posmatramo kao olakšavajuću okolnost kod mrzitelja Trampa, jer oni više mrze Trampa nego Hamneija budući da im je Tramp u njihovom dvorištu ideoloških podela, pa tako ugrožava njihov lični komfor i narativ, dok su mule daleka, egzotična pretnja koja im ne kvari svakodnevicu. Sad mi pada na pamet i funkcionalni nihilizam kao deo post-istine, iako nisam imao nameru to da pominjem, jer se danas u mnogim slučajevima istina posmatra samo kao instrument moći. Jer ako je "istina" samo ono što pomaže mojoj strani da pobedi, onda činjenica da mule ubijaju decu postaje nebitna ako njeno isticanje pomaže onome koga mrzim, dakle - Trampu. I to je potpuni moralni kolaps gde činjenica da je neki student ubijen u Teheranu vredi manje od političkog poena koji se dobija udarom na Trampa. Na kraju, odavno već poznajemo i votabautizam kao sociološku tehniku banalizacije zla, još od kada su sovjetski propagandisti usavršili reakciju na svaku kritiku gulaga, odgovarajući sa: A šta je sa linčovanjima na jugu SAD? To nije odbrana ljudskih prava, već strategija skretanja pažnje. Ovde, dakle na forumu, svako ko zna 30 slova svojim očima vidi votabauttrampizam, čime se na ovom topiku zapravo utišava krik iranskog naroda. Edited 27 minutes ago by Nek grmi jako
texas Posted 31 minutes ago Posted 31 minutes ago 18 minutes ago, Don Dusko said: Da al zato su ruske rakete miroljubive i ne ostavljaju spaljenu zemlju.... Klasika. Jebes mi mater, fascinantno je kako mozak prosecnog konzumenta korporativnih medija radi po sistemu: ako kritikujes Vasington, nema druge nego da si fan Moskve. Jasta, burazeru. Ja pricam o principu suvereniteta i medjunarodnom pravu koje u opsteprihvacenij teoriji vazi za sve – ne samo za one koje ti je evroatlantski tv-ekran oznacio kao 'good guys'. Rakete su rakete, i svaka spaljena zemlja je tragedija, ali ovde zapravo pricamo o tvojoj selektivnoj empatiji. Zasto ti je 'spaljena zemlja' sporna kad je ruskih ruku delo, a ocigledno legitimnija kad je izraelska, americka? I ako cemo vec o miroljubivosti, proveri koliko su ‘bastioni demokratije' razorili drzava pod izgovorom sirenja slobode poslednjih 30 godina, a koliko je to ucinjeno od strane rezima u aMoskvi. 2
Henry Chinaski Posted 25 minutes ago Posted 25 minutes ago 16 minutes ago, djura.net said: Pod uslovom da je istina, bas bih voleo da znam sta je bilo u tom avionu. Nisam siguran koliko je pouzdan ovaj X nalog, ali telegram nalog na kojem sam pročitao je poprilično pouzdan, i nikad ne pišu bombastične vesti čisto radi lajkova.
Nek grmi jako Posted 20 minutes ago Posted 20 minutes ago (edited) 14 minutes ago, texas said: Klasika. Jebes mi mater, fascinantno je kako mozak prosecnog konzumenta korporativnih medija radi po sistemu: ako kritikujes Vasington, nema druge nego da si fan Moskve. Jasta, burazeru. Ja pricam o principu suvereniteta i medjunarodnom pravu koje u opsteprihvacenij teoriji vazi za sve – ne samo za one koje ti je evroatlantski tv-ekran oznacio kao 'good guys'. Rakete su rakete, i svaka spaljena zemlja je tragedija, ali ovde zapravo pricamo o tvojoj selektivnoj empatiji. Zasto ti je 'spaljena zemlja' sporna kad je ruskih ruku delo, a ocigledno legitimnija kad je izraelska, americka? I ako cemo vec o miroljubivosti, proveri koliko su ‘bastioni demokratije' razorili drzava pod izgovorom sirenja slobode poslednjih 30 godina, a koliko je to ucinjeno od strane rezima u aMoskvi. Moja malenkost bi vam rado pojasnila gde grešite, ali ću tu priliku ipak prepustiti onima koji u vašem upisu jasno i neskriveno vide predmetni period od prethodnih 30 godina, dakle mnogo pre Trampa. A i niste se obratili direktno mojoj malenkosti... Pa da vidimo kako će se snaći u branjenju vlastitih pozicija kada poenta nije Tramp, već sve ono drugo što im spočitavate, o čemu su ovde pisali godinama unazad i zastupali, a nema veze sa Trampom. Edited 16 minutes ago by Nek grmi jako
Recommended Posts