Gotivan Posted February 18 Author Posted February 18 1 minute ago, JPM said: Svi se nadamo da jeste. Ajde, evo ti sad meni objasni, vidim da ste ovde SVI PROTIV Vucica! Kako onda on u svakoj beogradskoj opstini uzme minimum 30%?
JPM Posted February 18 Posted February 18 Mislim da ti nije moguce objasniti, jer da jeste, ne bi ni bilo potrebe za objasniti. A ja posto nisam neko ko ce koristiti bilo kakve direktne uvrede, zamolicu te da nas postedis svojeg vidjenja normalnog zivota.
Gotivan Posted February 18 Author Posted February 18 41 minutes ago, JPM said: Mislim da ti nije moguce objasniti, jer da jeste, ne bi ni bilo potrebe za objasniti. A ja posto nisam neko ko ce koristiti bilo kakve direktne uvrede, zamolicu te da nas postedis svojeg vidjenja normalnog zivota. Pa jeste, vi opozicionari ne znate nista drugo od nemoci nego da vredjate i da banujete kada nije po vasoj volji.
DameTime Posted February 18 Posted February 18 49 minutes ago, Gotivan said: Pa jeste, vi opozicionari ne znate nista drugo od nemoci nego da vredjate i da banujete kada nije po vasoj volji. Sloboda govora nije samo apstraktno pravo, već uključuje i određeni stepen odgovornosti. Možeš ti da lupaš kao Maksim po diviziji i bivaš neki trol u pokušaju, ali ne očekuj od ljudi ovde da te prihvate.
JPM Posted February 18 Posted February 18 1 hour ago, Gotivan said: Pa jeste, vi opozicionari ne znate nista drugo od nemoci nego da vredjate i da banujete kada nije po vasoj volji. Mislim da sam upravo naglasio da ne zelim da te vredjam. Koji to mi opozicionari? Zar nisi i sam protiv SNS? Takodje ne mogu ni da banujem. Da mogu ti bi vec leteo zbog termina "kuckari" na drugoj temi.
Ludi za Poli Posted February 18 Posted February 18 Hajmo bruda zajedno: bolje biti caci nego biti zlo
Perkos2 Posted February 19 Posted February 19 nema veće provokacije nego da danas pitaš bilo kog građanina Srbije "jel ti loš život" i "šta ti fali" 2
Oi! Posted February 19 Posted February 19 2 hours ago, Perkos2 said: nema veće provokacije nego da danas pitaš bilo kog građanina Srbije "jel ti loš život" i "šta ti fali" Ćuti dobro je. Bilo je i gore. 1
JPM Posted February 19 Posted February 19 38 minutes ago, Oi! said: Ćuti dobro je. Bilo je i gore. Taj rad. I onda ćutiš a sve gore i gore...ti i dalje ćutiš... i tako dokle može. 1
Eddard Posted February 19 Posted February 19 1 hour ago, Oi! said: Ćuti dobro je. Bilo je može i gore. 2
Gotivan Posted February 22 Author Posted February 22 On 2/19/2026 at 11:56 AM, Perkos2 said: nema veće provokacije nego da danas pitaš bilo kog građanina Srbije "jel ti loš život" i "šta ti fali" A sta ti hoces da u Srbiji zivis kao u Svajcarskoj da tece med i mleko? E pa ne moze. A zasto ne moze? Pre svega iluzorno je uopste poredjivati nasu Srbiju sa naprednim Zapadom koji su nam naneli ogromnu vojnu i materijalnu stetu, pre svega u infrastrukturi pre skoro 27 godina, da ne pominjem sankcije i embargo. Kako uopste mozete porediti nasu zemlju, koja je pretrpela silna vojna razaranja i izolaciju od Evrope, i koja, umesto da nam obnovi drzavu nas prakticno kapitalisticki kolonijalizovala? Jel uopste neko od vas zna da je '99. bilo bombardovanja ili ste svi klinci bumeri Z generacija izrasla uz mobilni itd...? Naravno da u drzavi nije sjajno: korupcija je na jako visokom nivou, nepotizam na vrhuncu svugde se ljudi uglavnom zalosljavaju preko veze pa i u IT sektoru (barem juniori) isto. Ali vi ovde pricate da je u Srbiji toliko lose kao da smo na nivou Etiopije, a uopste nije tako ni priblizno. Mi smo u Evropi jaci skoro pa barem od 10 drugih zemalja (od Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Belorusije, Ukrajine, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, sa Hrvatima smo tu negde, ni Slovenija nije mnogo jaca od nas, a ni Grcka preterano...). I jel ti lose: jel nemas krov nad glavom, jel nemas da jedes da pijes da se obuces da vozis relativno nov auto, da odes ponekad u restoran, da ides na more...
Darko Posted February 24 Posted February 24 Mašiš fudbal @Gotivan. Srbija nije Sudan ili tako neke vukojebine ali ide ka nagorem pod Vučićem, to je problem. Klizi ka sve većoj diktaturi. Zapadni svet ima svoje mane i ume da bude licemeran, ali je mala maca u poređenju sa Rusijom - zemljom koju Vučko i njegovi satrapi pokušavaju da emuliraju, mafijska država. Veruj mi, ne želiš da Srbija postane nova Belorusija.
JPM Posted February 25 Posted February 25 9 hours ago, Darko said: Mašiš fudbal @Gotivan. Srbija nije Sudan ili tako neke vukojebine ali ide ka nagorem pod Vučićem, to je problem. Klizi ka sve većoj diktaturi. Zapadni svet ima svoje mane i ume da bude licemeran, ali je mala maca u poređenju sa Rusijom - zemljom koju Vučko i njegovi satrapi pokušavaju da emuliraju, mafijska država. Veruj mi, ne želiš da Srbija postane nova Belorusija. Mani ga. Lik je verovatno neki ćaci koji se priljubio uz vlast pa dobija tendere za firmu i mnogo mu lepo. Ovde je došao samo da provocira.
Darko Posted February 25 Posted February 25 1 hour ago, JPM said: Mani ga. Lik je verovatno neki ćaci koji se priljubio uz vlast pa dobija tendere za firmu i mnogo mu lepo. Ovde je došao samo da provocira. Veoma moguće, a takođe je moguće da je samo naivan ili samo vidi (to jest, hoće da vidi) samo sa svoje stane gledišta, tipični confirmation bias. Daću mu trenutno benefit of the doubt, ako bude lepo diskutovao neću imati problema ako ima suprotno mišljenje. Anyway, nije na meni da ispravljam nečije krive drine, nego na njemu samom. A vredi ukazati na neke stvari. 1
NMX Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Inicijalni post na ovom topiku je smeće i kao da je iz SNS kuhinje samo je tema daleko ozbiljnija od toga i odgovori na to pitanje se moraju ozbiljno uzeti u razmatranje kada se sutra bude pravila strategija za izlazak na crtu kartelu. Jedno glasno "ne, ne živi se bolje# je put u propast za svakoga ko izgovori jer na taj način tera jedan (solidan) deo glasača koji su u onom bazenu neopredeljenih. Da, ne sme da ih bude. Da, znamo da je ovde ili mafija ili mi. Samo je to lepo napisati na forumu ali u realnosti ti ljudi kojima se dan/noć servira kako je u Srbiji sve sranje i kako ne postoji ništa dobro na svom primeru možda mogu da vide i drugačiji primer i voila eto ih u neopredeljenima. Ili još gore, ako su već neopredeljeni onda ih je još teže iz istog bazena izbaciti. A to sekta jedva čeka. Da se vratim na početak topika. Da li se u Srbiji zaista loše živi? Nisam spreman da kažem da dobro živi samo sekta ili oni koji su tu uz ili zbog sekte. Nije stanogradnja i prodaja po bolesnim cenama samo sekti. Nije rekordna ErSrbija godina samo zbog sns stoke. Nije rekordna godina na aerodromu Beograd samo zbog snsa. Nisu svi (doslovno svi) prodati aranžmani tokom leta, gde dnevno ide 5-6 čartera za Tursku i Egipat (gde su aranžmani po par hiljada evra) samo od snsa. Baš je zamka upasti u taj mod razmišljanja. I to nije par desetina hiljada ljudi. nego stotine hiljada. Preko milion turista u inostrastvu godišnje. To je petina stanovništva. To nije sve sns. Ni blizu. Pisao sam u nekom trenutku da je ekonomija verovatno poslednja stvar na kojoj treba rušiti Vučića (stvari se sada menjaju, bogu hvala ali i dalje to nije glavna tema za rušenje). On je imao 10ak solidnih godina (ne jer je neki ekonomski mag nego jer je imao sreće da jaše talas jeftinog novca na globalnom nivou i globalni rast, sve za razliku od perioda 2008-2012 zbog čega su žuti dobrim delom i pali). I sada kada je tih 10 godina prošlo, kada više nema rasta od 3-4%, i dalje ekonomija nije ni među 5 stvari koje mu se moraju zameriti. I da se vratim na temu, ne živi se toliko loše. To je činjenica. Čak i van Beograd-Novi Sad babla, sve ove motačnice kablova, auto delovi i sl. upošljavaju (dok ne pobegnu kad isteknu subvencije al onda dođu novi koji zajašu iste) dosta sveta po unutrašnjosti. Sveta koji bez tih nisko produktivnih i vrednosno maltene nikakvih poslova (sa nula dodate vrednosti) imaju opciju nadnice, državnog posla ili blejanja u kladionici. I ako on za 10k dinara napuni frižider u Lidlu, na leto odvede dete i ženu da osole dupe u Paraliji hajde ti njemu reci da živi loše i da od toga može bolje (ako može). I ubedi ga da to prihvati i razume. I kao što na ovim trovačnicama od pinkinformera slušamo o zlatnom dobu i medu i mleku koji teku Savom, Dunavom i Moravom, tako na N1/Novoj dan-noć slušamo kako je sve užas i kolaps i bankrot samo što nisu. Ja sam uspeo da se izvučem iz tih ralja. Te vesti ne gledam i ne čitam već godinama. I ako uspem (a uspevam) da mislim van babla u kome živim, ne živi se toliko loše. I opet, pošto će sad neki epitet sendvičara – najmanje zahvaljujući SNSu a najviše prirodnim ekonomskim tokovima i jeftinom novcu koji je postojao kada je trebalo ustati iz fiskalnog deficita koji je ova banda nasledila. Kratkoročno (barem 10ak godina) – ovde se neće mnogo bolje živeti nego sada (sve i sutra da se promeni vlast). Dugoročno bi moralo inače ove države i naroda neće biti. A za to su potrebne generacije školovanih ljudi za visokoproduktivne poslove, kreiranje novih vrednosti i ekonomski switch iz onoga što je ovde postavljeno kao ekonomski model u post petooktobarskom periodu. A za to je potrebno masTno ulaganje u obrazovanje. Što je ovoj vlasti (a bgm i prethodnim) poslednja rupa na svirali. 3
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Pa pazi, generalno si u pravu, ali ako pogledamo realno, i dalje sve vise zaostajemo za Evropom, a to treba da nam bude reper svakako. Ne mozes im objasniti, ali istovremeno, veci deo neopredeljenih dolazi od onih koji zive u svom bablu, toboze nezavisno od Vucica. Rade dobre poslove uglavnom za strance, cesto od kuce i njima je ok. Ja sam jedan od njih, ne zivim lose generalno, dobro zaradjujem, ali i tu postoji kvaka. Da SNS sutra padne, licno bih verovatno mogao da skaliram biznis x10 ako ne i jace, jer bih mogao da se probijem u nekim IT oblastima gde trenutno ordiniraju NALED i druge organizacije i pojedinci koje su pod sapom SNSa. Mogao sam to i do sad, samo sam odbio kada se prilika ukazala, jer sam znao da ce doci trenutak kao sto je ovaj posle pada nadstresnice gde se svi koji su usli u to kolo zovu k nozi, videli smo meltdown pojedinih influensera i marketing strucnjaka prosle godine. I ima jos dosta ljudi poput mene. Tako da ekonomski razlozi sigurno postoje na obe strane stapa, i za nas, ali i za ove sto "motaju kablove" jer ce se ta komponenta slugeranjstva radi ekonomske koristi eliminisati, bar u ovom obimu. 1
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Odgovor je vrlo jasan. Da, u Srbiji se loše živi. Ponoviću, čak i da je dobar život samo stvar novca, a daleko je od toga, odgovor bi opet bio "loše se živi!". Jer smo mi samo na konto realne inflacije cena osiromašili, zvanično oko 35% od 2012 do danas. U evrima su plate veće nego tada, 30 do 40%, ali su cene otišle 100%. A upravo je standard zapravo ono što možeš kupiti za ono što ti je plata. A sve drugo je tek loše. Nepostojanje bilo kakve socijalne bezbednosti, nepostojanje institucija, nepostojanje narodne policije. Nismo svi isti pred zakonom. Glavešine ti mogu šta hoće, ako im se dopadne tvoje parče zemlje ili pozicija na kojoj si, ili biznis koji si stvorio. O školstvu i zdravstvu se stalno priča i sve je poznato. Počeli su ljudi da nam umiru na operaciji krajnika, porodiljama pričaju da su krave koje nije bolele "dok su se jebale", skaču im na stomak tokom porođaja. Za sve ti treba veza ili mito. Danas i na poziciju čistača ne možeš ako nisi politički podoban. O kulturnom životu tek ima da se knjiga napiše. 95% koncerata su razne Raste, Breskvice i Karleuše, većina predstava u pozorištu su kursadžijski nivo. Čovek nema gde da ode a da nije šund mejnstrim. Sajmovi knjiga nam izgledaju kao rat Laguna Vs Vulkan. Možemo do prekosutra mi o tome. Da, u Srbiji se loše živi.
JPM Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, NMX said: Kratkoročno (barem 10ak godina) – ovde se neće mnogo bolje živeti nego sada (sve i sutra da se promeni vlast). Opet kažem, zavisi kako definišeš bolji život. Uspostavljanje institucija sistema po meni je ključno za dugoročno blagostanje zemlje, a to se može sprovesti i u pola roka koji si dao, zapravo može u jednom mandatu vlasti. Ekonomski boljitak je svakako duži proces jer je potrebno podići ruiniranu privredu zemlje. To bi verovatno trajalo. Ali ako se ovo prvo postigne, to će biti dovoljno da makar ne nastavimo urušavanje zemlje.
NMX Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 9 minutes ago, JPM said: Opet kažem, zavisi kako definišeš bolji život. Uspostavljanje institucija sistema po meni je ključno za dugoročno blagostanje zemlje, a to se može sprovesti i u pola roka koji si dao, zapravo može u jednom mandatu vlasti. Ekonomski boljitak je svakako duži proces jer je potrebno podići ruiniranu privredu zemlje. To bi verovatno trajalo. Ali ako se ovo prvo postigne, to će biti dovoljno da makar ne nastavimo urušavanje zemlje. Ja sam se u postu fokusirao samo na ekonomiju. Na novac. O zdravstvu, školstvu i kulturi ne pričam mada se tu slažemo. Što se ekonomije i onoga što so pisao iznad, sam bdp iako znacajno veci nego 2012, hajde da preskocimo nego se fokusiramo na ppp https://tradingeconomics.com/serbia/gdp-per-capita-ppp https://econscope.com/economies/serbia/gdp-real-ppp-per-capita Jbg, nismo osiromasili. I to je zamka o kojoj pricam 1
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Ja svakako jesam osiromašio, i odličan sam uzorak jer radim u realnom sektoru, proizvodnji, i to u privatnoj firmi. Danas mi, na kraju meseca, ostane manje u evrima nego li 2012 godine. Plata mi je porasla u evroma oko 40% od tada, cene su otišle u pm. Ali kapiram šta hoćeš da kažeš. Dizanjem ničim zasuženih plata u administraciji, policiji, vojsci, pravi se privid boljitka. Ali to je račun bez krčmara. Videćemo, narodski rečeno, kamen na kamenu, kad sve ovo prođe. Devastiranu zemlju. Edited 1 hour ago by JPM 1
DJ_Vasa Posted just now Posted just now 2 hours ago, NMX said: Inicijalni post na ovom topiku je smeće i kao da je iz SNS kuhinje samo je tema daleko ozbiljnija od toga i odgovori na to pitanje se moraju ozbiljno uzeti u razmatranje kada se sutra bude pravila strategija za izlazak na crtu kartelu. Jedno glasno "ne, ne živi se bolje# je put u propast za svakoga ko izgovori jer na taj način tera jedan (solidan) deo glasača koji su u onom bazenu neopredeljenih. Da, ne sme da ih bude. Da, znamo da je ovde ili mafija ili mi. Samo je to lepo napisati na forumu ali u realnosti ti ljudi kojima se dan/noć servira kako je u Srbiji sve sranje i kako ne postoji ništa dobro na svom primeru možda mogu da vide i drugačiji primer i voila eto ih u neopredeljenima. Ili još gore, ako su već neopredeljeni onda ih je još teže iz istog bazena izbaciti. A to sekta jedva čeka. Da se vratim na početak topika. Da li se u Srbiji zaista loše živi? Nisam spreman da kažem da dobro živi samo sekta ili oni koji su tu uz ili zbog sekte. Nije stanogradnja i prodaja po bolesnim cenama samo sekti. Nije rekordna ErSrbija godina samo zbog sns stoke. Nije rekordna godina na aerodromu Beograd samo zbog snsa. Nisu svi (doslovno svi) prodati aranžmani tokom leta, gde dnevno ide 5-6 čartera za Tursku i Egipat (gde su aranžmani po par hiljada evra) samo od snsa. Baš je zamka upasti u taj mod razmišljanja. I to nije par desetina hiljada ljudi. nego stotine hiljada. Preko milion turista u inostrastvu godišnje. To je petina stanovništva. To nije sve sns. Ni blizu. Pisao sam u nekom trenutku da je ekonomija verovatno poslednja stvar na kojoj treba rušiti Vučića (stvari se sada menjaju, bogu hvala ali i dalje to nije glavna tema za rušenje). On je imao 10ak solidnih godina (ne jer je neki ekonomski mag nego jer je imao sreće da jaše talas jeftinog novca na globalnom nivou i globalni rast, sve za razliku od perioda 2008-2012 zbog čega su žuti dobrim delom i pali). I sada kada je tih 10 godina prošlo, kada više nema rasta od 3-4%, i dalje ekonomija nije ni među 5 stvari koje mu se moraju zameriti. I da se vratim na temu, ne živi se toliko loše. To je činjenica. Čak i van Beograd-Novi Sad babla, sve ove motačnice kablova, auto delovi i sl. upošljavaju (dok ne pobegnu kad isteknu subvencije al onda dođu novi koji zajašu iste) dosta sveta po unutrašnjosti. Sveta koji bez tih nisko produktivnih i vrednosno maltene nikakvih poslova (sa nula dodate vrednosti) imaju opciju nadnice, državnog posla ili blejanja u kladionici. I ako on za 10k dinara napuni frižider u Lidlu, na leto odvede dete i ženu da osole dupe u Paraliji hajde ti njemu reci da živi loše i da od toga može bolje (ako može). I ubedi ga da to prihvati i razume. I kao što na ovim trovačnicama od pinkinformera slušamo o zlatnom dobu i medu i mleku koji teku Savom, Dunavom i Moravom, tako na N1/Novoj dan-noć slušamo kako je sve užas i kolaps i bankrot samo što nisu. Ja sam uspeo da se izvučem iz tih ralja. Te vesti ne gledam i ne čitam već godinama. I ako uspem (a uspevam) da mislim van babla u kome živim, ne živi se toliko loše. I opet, pošto će sad neki epitet sendvičara – najmanje zahvaljujući SNSu a najviše prirodnim ekonomskim tokovima i jeftinom novcu koji je postojao kada je trebalo ustati iz fiskalnog deficita koji je ova banda nasledila. Kratkoročno (barem 10ak godina) – ovde se neće mnogo bolje živeti nego sada (sve i sutra da se promeni vlast). Dugoročno bi moralo inače ove države i naroda neće biti. A za to su potrebne generacije školovanih ljudi za visokoproduktivne poslove, kreiranje novih vrednosti i ekonomski switch iz onoga što je ovde postavljeno kao ekonomski model u post petooktobarskom periodu. A za to je potrebno masTno ulaganje u obrazovanje. Što je ovoj vlasti (a bgm i prethodnim) poslednja rupa na svirali. Inicijalni post je samo jeftina demagogija. Činjenica je da su neke branše napredovale, da mogu da zarade više nego ranije, ali i da su neke stagnirale. Pogledao sam malo turističke ponude da bih uporedio primere i vidim da se na Sejšele ili Maldive može otići za manje od 1500 evra, što se vidi ovde ili ovde, a s druge strane, domaćim turistima se nude i aranžmani u grčkim hotelima koji ne podrazumevaju prevoz, kao npr. ovde. To što ima ljudi koji su zaradili novac i mogu tamo da putuju ne znači nužno da su ga ukrali ili da su u SNS-u, ali ni da sada i kasirka u Maxiju može da kupi novi auto. Jaz između zarada postoji, što je i normalno u ovakvim okolnostima, ali se možda više vidi jer ljudi kače po društvenim mrežama gde letuju, šta kupuju ili kako se provode. Gluposti tipa da „svi” idu u Dubai ili da „narod” ide dva puta na more mogu da se okače mačku o rep. Naravno da takvih ima, ali ima i onih koji jedva skrpe da odu na Halkidiki, Sutomore ili u Buljarice. Nezahvalno je gledati na ekonomski aspekt iz perspektive sopstvene branše jer to daje lažni uvid. Na primer, oni koji su zaposleni u turizmu su pre više godina počeli da se žale što ljudi sve više koriste Booking i slične platforme, dok im je korona zadala veliki udarac. Donekle su izmenili način poslovanja jer prosečan turista više nije bio neko ko je spao na autobuski aranžman do Paralije i ko ne bi umeo na engleskom ni kafu da naruči. Izdavačke kuće su se našle u problemu jer se više ne kupuju ni knjige za školsku lektiru, pa najveći deo kolača ide Laguni i Vulkanu, što je JPM već konstatovao. S druge strane, mnoge zanatlije i majstori su popravili standard jer je deo njih otišao u inostranstvu, pa onaj ko ne želi da se petlja sa raznim priučenim majstor-kvarišima, a ne ume da sam nešto popravi ili napravi, mora da plati više nego ranije. Naravno, ne mogu da analiziram svaku branšu, ali pretpostavljam da je ovo dovoljno da se stekne uvid. Ukoliko se vratimo na demagogiju iz prvog posta, deluje mi kao kombinacija zavirivanja u tuđi džep i ličnih frustracija, što je tipično za gubitnike tranzicije.
Recommended Posts