Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ne znam da li je bilo:

“The EuroLeague Round 23 game between Hapoel IBI Tel Aviv and Anadolu Efes Istanbul will be played at ARENA 8888 in Sofia, Bulgaria as per the local authorities’ recommendations. The game will be played on Tuesday, January 20, 2026, at 19:30 local time (17:30 GMT).

The BKT EuroCup Round 15 game between Hapoel Midtown Jerusalem and Bahcesehir College Istanbul will be played at Hala Sportova Ranko Zeravica in Belgrade, Serbia as per the local authorities’ recommendations. The game will be played on Tuesday, January 20, 2026, at 19:00 local time (18:00 GMT).”

Posted
13 minutes ago, Alek The Great said:

Ja koliko ispratih Wright je slobodan u izboru nove sredine (ako ce neko da preuzme ugovor) i da Zalgiris takodje izlazi na trziste u potrazi za centrom.

sta se desilo sa njim i Zalgirisom?

Posted
On 9/17/2025 at 12:12 PM, Chaos Is Me said:

tier 1 - contenderi: Real (šampion), PAO, Olimpijakos, Monako

tier 2 - pretenderi: Fenerbahče, Efes, Barselona

tier 3 - tuča za PO gornji dom: Milano, Partizan, Hapoel

tier 4 - tuča za PO donji dom: Valensija, Zvezda, Žalgiris, Dubai

tier 5 - mogu da iznenade: Pariz, Virtus, Makabi

tier 6 - ne mogu da iznenade: Asvel, Baskonija, Bajern

Prošlo je već dosta vremena od starta sezone pa da vidimo gde smo i neki moji utisci. Ovo je bila prognoza sa starta sezone.

HAPOEL (12-5) - igraju dobro, hladnokrvno i rutinerski, definitivno mnogo manje trzavica nego što sam očekivao na startu sezone. Bryant je fantastičan, pravi igrač za Evropu, premazan svim bojama. Oturu je takođe neki standard koji se očekuje od startnog centra ozbiljne ekipe. Vasa igra toplo-hladno, za sad ga Itoudis uspešno handluje i prikucava za klupu kad mu ne ide, videćemo kako će to izgledati na proleće, ipak je u pitanju najplaćeniji igrač u EL a iz svih raspoloživih intervjua se i vidi da o sebi ima visoko mišljenje. Samo za one koji ga do sad nisu gledali iznenađenje može da bude Blakeney, ali on je ono što je uvek i bio, odličan strelac bez savesti. Sviđa mi se Chris Jones, on je čist luksuz na poziciji četvrtog beka u rotaciji. Pozicija PF je najslabija, ne znam šta je sa Caboclom i kad se on vraća. Ipak, nešto mi ne da mira i Hapoel mi smrdi nekim nečovještvom tako da ne verujem da će biti uspešni kad se bude računalo jer uglavnom gube od pravih contendera (PAO, Real, Fener, OLY), a nabijaju ove slabije.

BARSELONA (12-5) - Znao sam da su bolji nego što mnogi misle ali tek pod pravim trenerom se vidi puna klasa. Pascual je u svega mesec dana pokazao da se s pravom smatra evropskom trenerskom elitom i odjednom mi Barselona od bezvezne ekipe za gledanje postaje zanimljiva i zabavna. Znamo da je EL liga veterana a i dalje je malo boljih na svojim pozicijama od Shengelie, Clyburna i naravno Puntera. Vesely je živnuo i po ko zna koji put promenio stil igre (ovo nije isti igrač u odnosu na one verzije iz KKP i Fenera), tako da imaju tvrdo jezgro igrača koji znaju kako i ta uža rotacija im je super. Šteta za njih što se ovi igrači uloge baš i ne snalaze, ni Cale ni Norris nisu doneli bogznašta. Za jači domet Barsi treba jedan solidan back up plej (Marcos je nedorastao ovom nivou) i da Lapro bude zdrav. Veoma opasna ekipa sa Pascualom, nisu favorit ali više verujem njima nego npr Hapoelu.

VALENSIJA (11-6) - Verovatno najzabavnija ekipa za gledanje u EL trenutno. Ne samo da igraju brzo i pucački već sve to ima strukturu i smisao pod rukovodstvom Pedra Martineza. Pobedama u Atini su dokazali da nisu samo domaćica i da ovog puta ozbiljno konkurišu za prvih 6 mesta. Sviđa mi se što su ispromovisali neke zanimljive EL debitante (Montero, Moore, Badio) i što imaju širok repertoar igrača koji mogu da iskoče. Moram priznati da mi se pod košem ne sviđaju previše i da ne verujem kombinaciji Costello - Reuvers - Pradilla, a tek ne drvenjacima poput Sakoa i Sime, ali duboki su i vidi se dobra atmosfera u ekipi. Takođe i vizuelno najprijatniji su mi prenosi iz Roig arene koja izgleda sjajno i daje Valensiji dodatan šmek kluba koji može da napravi iskorak. Ako bih morao opet da predviđam, ipak mislim da će ih neki namazani poput Fenera ili Olimpijakosa ubaciti u blato na proleće, a tu ne znam koliko mogu da se snađu.

PAO (11-6) - Samo su ih problemi sa povredama centara odvojili od još boljeg plasmana, a i ovako kruziraju kroz regularnu sezonu. Jednostavno, prejaki su. Shortsu je pronađena neka uloga, i dalje nije to to niti može da bude u ovakvoj kompoziciji ekipe ali njega su pokupili po principu "bolje da kod nas igra 15 minuta nego negde drugde 30". Još uvek ekipa koju u PO seriji imho mogu da izbace samo OLY i Real.

FENERBAHČE (10-6) - Ekipa koja mi nikako ne puni oko ali nekako su zajebani. To je valjda to srce šampiona. Sposobni su da igraju sjajnu odbranu i to ih čini opasnima. Horton-Tucker je uzbudljiv, Boston baš i nije, smatram da ih jedna ozbiljna centrina deli od kategorije rasnog contendera, ovako su mi ipak malo kratki naspram ovih ostalih izazivača. Colson igra mnogo bolju sezonu nego lani, ali kod Fenera mi deluje da nisu bitni pojedinci nego da mašina "mleje". Ne vidim kako mogu da izvise za PO.

MONAKO (10-7) - Jebeno depresivna ekipa i u celoj EL ubedljivo najmanje volim da gledam prenose iz one njihove salice, čak mi i prazan Pionir prijemčiviji. Mirotić se malo trgnuo u poslednje vreme, ali iako su jaki, ne deluju mi dovoljno dobro da zajebu nekog od teškaša, plus su do sad imali verovatno najviše sreće sa odsustvom povreda. Navijam protiv njih uglavnom.

ŽALGIRIS (10-7) - Pretpostavio sam da će biti zajebani jer su baš lepo složeni. Izgleda ipak da postoje neke trzavice sa Mosesom Wrightom što je šteta ali odmah mi je bilo čudno da deli minutažu sa jednim Birutisom na ravne časti. Francisco se etablirao kao elitni EL bek i lepo ga je gledati, ali i cela ekipa odiše nekom ozbiljnošću. Tubelis im je pravi igrač, jak, čvrst, dobar na skoku, pravi rabotnik. Vidim ih u 8.

ZVEZDA (10-7) - Bolje od očekivanog na ovom preseku. Ima ovde dosta potencijala ali mi se iskreno ne sviđa napadačka igra sa previše izolacija i my turn-your turn košarke. Ovaj tim treba da gradi odbrambeni identitet, a ima i nekoliko x faktora koji mogu da klubu donesu iskorak. Stvari polako dolaze na svoje mesto nakon jednog mađijskog dela sezone, a učinak ekipe na gostovanjima će me opredeliti da li je play in plafon ili nešto više.

REAL (10-7) - Iako su se dosta kilavili i dalje su apsolutno rasni contender. Apsolutno ne prihvatam bilo koja mišljenja koja Real tretiraju drugačije. Campazzo je malo digao formu ali potrebno je više Maledona kao protagoniste. Njih ovaj deo sezone i ne zanima previše, samo da ne upadnu u neku rupu. Na proleće će biti mina koju želiš da izbegneš po svaku cenu.

OLIMPIJAKOS (9-7) - Pod košem su beton ali na bekovima nisu na nivou glavnih konkurenata i to treba reći. Ne mogu da verujem ekipi koja zavisi od Dorseya i Fourniera. Tačno im fali taj jedan bek koji će ovo povezati, to očito nije Keenan Evans, a možda bi mogao biti Monte Morris, ali tek za koji mesec.

MILANO (9-8) - Baš zanimljiva ekipa sa kojom nikad nisi načisto. Glavni posao su već obavili (Poeta umesto Messine) tako da su sad na zdravim nogama, bez robovanja autoritetima. Biće u borbi za play in do kraja ali čini mi se da ih ovi najjači ipak prelako rešavaju uglavnom. Promovisali su Ellisa, što je ok.

VIRTUS (8-9) - Otprilike su na svom optimumu. Teško će u play in jer je očito da su fizički slabašni naspram svih ovih iznad njih. Ali makar gledamo zabavnu i kompetentnu košarku u Bolonji, za razliku od one depresije iz prošle sezone. Oni su neki prošlosezonski Bayern, zajebani kod kuće, lak plen u gostima uglavnom (verovatno i vrhunac za ekipe gde je glavni igrač Carsen Edwards). Očekivao sam više od Alstona, koji se ipak polako budi. Pod košem su kvalitativno dosta skromni i to ih takođe limitra. 

DUBAI (8-9) - Ako bi dočekali povratak Muse pa da konačno igraju u koliko-toliko kompletnom sastavu, mogli bi svašta. Odbrana je slabiji deo ekipe ali imaju trpački potencijal. Naravno, ekipe koje ne igraju odbranu tradicionalno teško prolaze u EL ali definitivno su ekipa koja može da napravi neki niz i da se probije u gornji deo tabele. Dosta za prvu sezonu. Kabengele je otkrovenje (da sam Fener već bih ga kaparisao), Wright je trenutno vruć a i tradicionalno mudat, međutim ne smatram ga EL elitom i mislim da mu što pre treba pomoć ostalih spoljnih igrača. Petrušev standardan, dobra statistika u ekipi koja je ispod 50% uspešnosti, njegova autobiografska priča. 

MAKABI (7-10) - Ekipa sa najmanjim kolektivnim IQ u ligi, da nije tako bili bi na 50%. Ima ovde dobrih igrača ali nekako nisu u sinergiji. Odlično pojačanje im je Lundberg, što sam već pisao, njima su kao leba trebali high IQ igrači koji imaju solidnu fiziku. No, dok je Lonnie Walkera u ulozi šerifa kod njih, rivali ne treba previše da brinu. 

BASKONIJA (6-11) - Ekipa iz donjeg doma koju preferiram da gledam, uskočio sam u taj Galbiati vozić. U jednom momentu su izgledali nekonkurentno (povrede Forresta i Howarda, odlazak Šamanića), ali sad su zabavni. TLC igra sezonu karijere, ima ovde još dobrih igrača, međutim ekipa koja za startnog centra ima Diopa prosto ne može više od časne borbe. Kobi Simmons zanimljiv igračić, dosta ih je podigao kad je trebalo, za razliku od Nowella koji mi se nikako nije svideo.

EFES (6-11) - U ozbiljnoj su rupi ali i dalje imaju kvalitet za jedan pobednički niz kad se Larkin oporavi. Sa Kokoškovim su bili mlaki poput kisele vode. Očekujem da se dignu ali izgleda da je i ovo tranziciona sezona. Ne bi im loše došla ni bolja forma Loyda koji ih je poprilično prodao. 

PARTIZAN (6-11) - Teška priča i situacija, ali sami su se opet kockali praveći ekipu oko jednog esencijalnog igrača po sistemu "valjda neće da se povredi". Situacija sa Parkerom, pa i Miltonom ne pomaže. Moguće je da ova ekipa odigra bolje drugi deo sezone jer nominalnog kvaliteta ovde ima, međutim nisu neki izgledi za tako nešto, posebno što su opet među defanzivno najslabijim ekipama u takmičenju. A ako je jedina solucija napucavanje sa protivnicima, good luck with that.

PARIZ (5-12) - Igraju bolje nego što rezultat govori ali džaba to kad su izgubili svaku neizvesnu završnicu. Rekao bih da im njihov koncept ne pomaže u završnicama kad valja malo stati na loptu i pronaći lucidnija rešenja od neobaveznog šuta iz bilo koje pozicije. Meni su ipak i dalje zabavni za gledanje i ne treba zaboraviti da je ovo suštinski potpuno novi tim. Fali im jedan ozbiljniji baja pod košem, kao što je bio Hayes prošle sezone. Tu se nisu proslavili sa selekcijom.

BAJERN (5-12) - Odlazak Herberta dovoljno govori. Jesu bili viđeni za donji dom ali na strani su baš otužni. Dinwiddie nije doneo ništa, a odneo je neku neizvesnost makar kome ide taj poslednji šut. Nemaju ni sreće, ali ako ti je u 2025oj najpouzdaniji visoki Voigtmann onda znaš da nisi konkurentan. Biće nekih pobeda kad se raspucaju ali nedovoljno za bilo šta opipljivo.

ASVEL (4-13) - Bore se ali su baš tankosava. Više služe tome da onaj koji izgubi od njih žali i pati. De Colo je car, ali ostali slabo probacuju kroz obruč. Traore je zanimljiv igrač od ovih mlađih i to je otprilike to + možda neko pokupi Seljaasa i Watsona za rotaciju.

• Like 13
  • WOW 1
Posted

@Chaos Is Me odlicno ti je ovo, mogao si i da prepakujes tabelu i da stavis novu procenu (napisao si za neke klubove u tekstu ali ne za sve), bas po ovim istim kategorijama (da bude uporedivo sa prethodnim) i naravno na kraju da vidimo kako ce biti 🙂 

Posted

Не знам јел била вест, али Клајбурн ће бити одсутан 6 недеља због повреде задње ложе.

• Tuzno 1
  • WOW 1
Posted (edited)

Dubai je imao sreće da im se povrede silni bekovi kako bi Rajt došao do lopte i pokazao kvalitet.

Kako igra biće u top 3 ,a ne top 5 PG EL.

Edited by propolis
Posted
26 minutes ago, MrTripleDouble said:

Kakva je trenercina Savi, opravio je cak i ovog Norisa koji je do pre par nedelja izgledao kao pokupljen sa ulice.

Usra ih Noris na kraju, jbg. 

Posted

Baldwin izvukao tri bacanja, pogodio tri bacanja i blokada za pobedu sve u 10 sekundi :Hail:

Barsa pod Cavijem bas kratko cebe