Ludi za Poli Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Jos uvijek sam u soku da su ovi iz uprave takva stoka i da toliko nemaju obraza pa da zajedno sa Zeljkom nisu podnijeli ostavke. Jebeni limar ostaje nakon Zeljka fakin Obradovica, covjeka koji je vece kosarkasko ime i institucija od blizanaca zajedno i jos mnogih europskih kosarkaskih klubova.Ā
Todo Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Kada neko kao ObradoviÄ dodje u naÅ”u zemlju, ili u ovom sluÄaju napuÅ”ta, iskreno svako verovatno ima neÅ”to da kaže na tu temu. Nisam hteo juÄe da upadam, video sam da je bilo jako emotivnom, ostavio sam crno -beli deo foruma da "odboluje" na miru. Ā VidevÅ”i juÄe oko sebe svoje prijatelje, navijaÄe Partizana, ne mogu da kažem da mi nije bilo krivo i da donekle rauzmem tu ljubav i povezanost, a dosta njih je veÄ duži perido bilo za to, treba Željko da ode. Ā Medjutim, ovo me podseÄa, ovaj odnos, na neku veliku/najveÄu ljubav, kada taj odnos veza dodje u neki Äorsokak, bez svetla dalje, bez energije za dalje i ono Å”to misliÅ” u tom trenutku, da razlaz najbolje i jedinoĀ reÅ”enje. Onda ta osoba napusti prostoriju, zatvori vrata i ti se iste sekunde raspadneÅ”. I razumem tu ljubav i povezanost, jer veÄu legendu vaÅ” klub nema, a jedno mu se ne može zameriti, da je zaista davao celog sebe. Ā I pored svega, i ako nam nije prijao uvek, moram imati veliko poÅ”tovanje za njega i jednostavno svaka pobeda, svaka titula, koju smo uspeli da uzmemo protiv Željkovog Partizana to diže na jedan nivo koji nijedan drugi trener koji bude doÅ”ao i ma koliko Partizan bude bio moÄan neÄe biti ni blizu. Mislim da je to oÄigledan nivo poÅ”tovanja koji i mi iz suprotnog tabora imamo prema jednoj takvoj veliÄini. Ā Da li je kriv samo on, ili i ova skupina koju def boli k.. da li dobijaju ili gube, veliko je pitanje ali ovo je epilog. Velika verovatnoÄa da Äe sada bilo ko da dodje, da iskoristi malo povoljniji raspored i veže neke pobede, i odmah Äe iÄi priÄa eto bilo je do trenera, ali svi naravno znaju da to nije ni blizu istini.Ā Ā Å ta da vam kažem, rivalitet, strast i pobede protiv vas viÅ”e neÄe biti iste, ali ove 4 god Äe ostati nezaboravne i rivalitet koji je dostigao maks- u pozitivnom smilu. Ā Eto toliko i sreÄno u nastavku. 4
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago @NMXĀ OsvrnuÄu se na dve teze iz tvog ÄarÅ”ava. PoÄeÄu od druge, da je Željko za nas veÄi od kluba. U koÅ”arkaÅ”kom smislu, on je naravno neuporedivo uspeÅ”niji i ogromno je ime. MeÄutim, kome je od navijaÄa on veÄi od kluba za koji navija, treba dobrano da se upita oko nekih stvari. Uostalom, sam Željko uvek stavlja klub ispred sebe, i to je jedna u nizu stvari koje bi trebalo od njega nauÄiti i upamtiti. Dodatno, njegovo nasleÄe treba Äuvati na naÄin da se ne napusti sve i ne dozvoli razjebavanje kluba i energije koju je neÅ”tedimice poklanjao. Ā Drugo, tj. prvo, ta priÄa o sujeti. Prežvakali smo to na uobiÄajen naÄin sto puta, a i dalje mislim da smo pojednostavili to pitanje i gledali povrÅ”no. Elem, da li je sujetan Äovek koji celu svoju reputaciju, energiju, znanje, iskustvo, veze... stavi u službu kluba koji tavori, kako bi ga uzdigao? Pritom, oÄigledno je da to nije radio zbog želje da popuni CV ili iz nekog trampovskog tripa veliÄine i jurnjave za ekvivalencijom Nobela, nego iz Äiste želje da pomogne. ViÅ”e smo mi tripovali tu desetu nego on. Da li je u redu nazvati sujetnim nekog ko podmetne ime da se iza njega sakriju razni znani i neznani muljatori? Da li je sujetan neko ko je na isti naÄin pristupao i celog sebe davao koÅ”arkaÅ”kim polubogovima kao i raznim tristanima, tajricima, ludom Savi i sliÄnim fijucima? Mnogo povrÅ”no ili jednodimenzionalno gledamo na sujetu. Ā Kad si veÄ pomenuo 2005. imam tezu da Željko ne donosi potpuno racionalne odluke u odnosu na tim i igru kada je emotivno ukljuÄen u kontekst. PriÄao je KiÄa da ga je bukvalno naterao da ode iz kluba 1993. jer je Željko hteo da ostane a ovaj mu je jedva objasnio da nema para i da treba da ode i ne raspiÄkava talenat. Tako je i u reprezentaciji 2005. i ovih nekoliko godina u KKP propustio da donese neke odluke i iseÄe tamo gde treba jer mu je valjda neverovatno da neko lelemuda kada je u prilici da ostvari neÅ”to veliko. Tada Željko greÅ”i, guta, drži sve u sebi, tovari na svoja leÄa a onda se svi Äudimo bacanju pod voz na kraju balade.Ā Ā Udavih veÄ, ali da zavrÅ”im sa ovim - ima dosta istine ali mislim da se u nekoj meri preteruje sa priÄom o neuklapanju sa mlaÄom generacijom i generalnim rantom prema njima. Uostalom, i pre 20+ godina su bili sluÄajevi JariÄ, RakoÄeviÄ, RadmanoviÄ itd. a i sada s druge strane imamo Bongu, Sterlinga i Äitavu plejadu Äru radnika u razliÄitim klubovima. Verovatno problem leži u tome Å”to je manje takvih igraÄa i nisu dostupni svima. Da Željko može da sklopi tim po svojoj meri verovatno bi bio surov kao onaj Partizan sa Ekzumom i drugarima. 6
NMX Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 17 minutes ago, DameTime said: Ā OdĀ objektivnihĀ komÅ”ija priznajem samo tebe.Ā Ā Sve 5, ali sa ovim delom o psihologiji se debelo ne slažem. Pri Äemu ne mislim na to da je važna - apsolutno jeste, u svakoj sferi života, pogotovo sportu, I would know - veÄ da Želimir viÅ”e ne može sa igraÄima. Ā Ne tako davnoĀ onaĀ ekipa je igrala kao da je na krovu sveta, pucali su od samopouzdanja. Kako je s njima moglo, dok saĀ ovom skupinom luzeraĀ ovima ne može? Ā Pa ja bih rekao da je i to deo neÄijeg posla kao psihologa. Da isti arÅ”ini koje je primenio sa jednom ekipom, skupom njihovih karaktera, osobina i naravi možda neÄe uspeti sa drugima. Å to se ispostavlja taÄnim. I tu mislim da je pogreÅ”io sa ovim rosterom. Ledej je sve Å”to ne volim kod igraÄa i Äoveka ali deluje kao priliÄno pametan momak. Pa je pristup takvom igraÄu svakako drugaÄiji nego pristup Tajriku i sliÄnima dok guraju kocku u otvor za lopticu. Ja to tako vidim. I tu je do Željka.Ā Ā 17 minutes ago, DameTime said: Å to se tiÄe 2005, mnogi ga hejtuju od te konferencije, kod mene je obrnuto. Ta otvorenost je neÅ”to zbog Äega ga volim i poÅ”tujem. Onog trenutka kad krenu daĀ minirajuĀ tim, igraÄi su sami sebe bacili pod autobus, nije im on to uradio. Ā Nisu ni prvi ni poslednji koji su minirali tim. Ja na poslu imam 10 njih koji miniraju jer su prosto debili ali nisu oni odgovorni prema menadžmentu/shareholderu kome god nego njihovi Å”efovi. I Å”efa niÅ”ta spasiti neÄe time Å”to Äe reÄi e jbg minirao me tim. Možda paralela nije savrÅ”ena ali ja tu 2005. (kao navijaÄ) ne zaboravljam. Ā 17 minutes ago, DameTime said: Na temu kluba, napisah pre par dana da je Želimir jedini koji joÅ” uvek drži KKP da ne bude potpuna sns prÄija.  Živo me zanima, Å”ta je to potpuna sns prÄija? DoÄe stranac trener na primer i Å”ta onda? Da posetim i da je Željko bio taj koji je (svakako ne iskreno ali kao deo sistema pa onda možemo da priÄamo prÄija ili ne) pozivao na sportsko navijanje i da se ne proziva po tribinama (svakako bez imena koga). Ā 17 minutes ago, DameTime said: svi su delovali 20% sposobniji jer se Željkov autoritet nadvijao nad njima. E pa toga viÅ”e neÄe biti. Ovo je taÄno. Samo mislim da je i deoĀ problemaĀ zvanog da neki hoÄe Ostoji da vide leÄa 1
djole Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Nikad mi nista nije ovako tesko palo vezano za sport, ni blizu. Bilo je sigurno stvari koje su izazivale veci bes i stanje nervnog rastrojstva, ovo je prosto samo osecaj tuge i osecaja da nije smelo ovako da se zavrsi. Iskreno, jos uvek sam u fazi poricanja i nade da ce se nesto preokrenuti. Ā Ja jedino sto mogu da mu zamerim je sto je bio premekan sa nekim igracima i sto mnogi nisu dobili ono sto zasluzuju - mozda je i on mislio kako su ovo neka moderna vremena i da ne moze sa igracima kao pre nego mora fino i razumno pa su mnogi umislili da su neko i nesto, a ustvari ih se za par sezona niko nece secati. Odmah bih prihvatio da i dalje gledam Partizan sa Zeljkom i gomilom nekih anonimusa, nego da sad treba da gledam Partizan sa ovim vucibatinama za koje me nista ne vezuje.Ā Ā Razumem i da Zeljko oseca licnu odgovornost za rezultate i igrace koji su dovedeni, i u svakom drugom klubu ili u nekoj srecnijoj situaciji gde zivimo u drugacijoj drzavi i gde klubom rukovode drugaciji ljudi, njegova odluka bi svakako bila teska, ali razumna -gresio si, osecas nemoc i mislis da ne mozes vise da pomognes i zato odlucujes da odes. Ali mi nismo u takvoj situaciji i u ovom trenutku KK Partizan = Zeljko. Mogu mirne duse da kazem da sam mogao da trpim i limara i cacad na tribini i part plusove i slavno ime vecno zivi i ove pizde na terenu (cast izuzecima), sve to najvise zbog Zeljka, ako ne i jedino zbog njega. Sada kada njega nema, pitanje je kako dalje sa ovakvom drzavom, upravom i drustvom? Ā Quote Ā "Otkud ta āoaza ljubavi i lepoteā usred druÅ”tva ispunjenog mržnjom, agresijom, gde su prostakluk i netolerantnost uspostavljeni kao osnovni model ponaÅ”anja? Odakle taj pozitivni naboj koji razoružava i najveÄe mizantrope, odakle ta ozarena lica na koja smo davno zaboravili? To je neÅ”to na Å”ta nismo navikli i Å”to zaista prija, ili Å”to bi rekao narod āovo, bre, leÄi. Za sve je, naravno, najzaslužniji ātrener nad trenerimaā, gospodin Željko ObradoviÄ. Na temeljima koje je vaspostavio Dule VujoÅ”eviÄ, kada je davnih godina u tandemu sa Saletom DaniloviÄem uveo Partizan u Fajnal for, Željko je ponovo sagradio āPartizanovu sigurnu i toplu kuÄuā. Da li se duh Partizanove Arene može preliti na celo druÅ”tvo? Ne verujem da može. Nije realno. Koliko Äe joÅ” da traje? Niko to ne zna. Ali dok traje, lepo je. I treba ga zapamtiti, jer to ipak znaÄi da je moguÄeā¦" Dragan BjelogrliÄ Ā Ā 1 1 1
Pikac Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, Š”ŃŠµŠ»Š°Š Š¾ŃŠ° said: Razvuceni su na sve strane od Rusa, Amera, Makrona, svakodnevni pritisci od strane sopstvenog naroda Da li stvarno mislis da se Hulja i njegova Äacad ne bave ljudima koji imaju hrabrost i stav(Djokovic,Bodiroga,Zeljko...itd..)pa on svoje frustracije i pokusava da leci na ovim velicinama jer od tih istih Amera,Rusa,Makrona dobija redovno packe...
jedibojan Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 21 minutes ago, Ludi za Poli said: Jos uvijek sam u soku da su ovi iz uprave takva stoka i da toliko nemaju obraza pa da zajedno sa Zeljkom nisu podnijeli ostavke. Jebeni limar ostaje nakon Zeljka fakin Obradovica, covjeka koji je vece kosarkasko ime i institucija od blizanaca zajedno i jos mnogih europskih kosarkaskih klubova.Ā SNS ne podnosi ostavke. SNS se gusi u krvi 4
VISOKOLETAC Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago 1 minute ago, Pikac said: Da li stvarno mislis da se Hulja i njegova Äacad ne bave ljudima koji imaju hrabrost i stav(Djokovic,Bodiroga,Zeljko...itd..)pa on svoje frustracije i pokusava da leci na ovim velicinama jer od tih istih Amera,Rusa,Makrona dobija redovno packe... Naravno da se bave, ali da li su ga oni oterali nisam siguran. Ako je i tako Obradovic sada ima jedinstvenu sansu da izadje pred javnost i kaze sve sto ima. To bi verovatno imalo za posledicu da se mnogi ljudi osveste. Ako to ne uradi onda nemate pravo na taj argument.Ā Vise necu o njemu, samo da kazem da je najveca greska bila sto je postao trener Partizana. Trebao je da bude predsednik, savetnik sta god drugo, jer trener mora da bude smenjiva kategorija da upravo ne bi dosli u situaciju da ne mozes da promenis ni igrace ni trenera.Ā Ā
Dzep Posted 43 minutes ago Posted 43 minutes ago (edited) BiÄe ovo sve dobro in a long run (ali do tad...) zato Å”to Äe Željkova ostavka isterati sve na Äistinu, i Äaci upravnika na mestu predsednika, i Äaci posluÅ”nika na mestu SD-a koji dve godine ne može da ubode poÅ”tenog krilnog centra, Å”to mu je inaÄe bila pozicija, i Äaci funkcionerÄiÄe u klubu koji jednu utakmicu ne mogu da organizuju kako valja pa ih osoblje EL vija da pres sala bude spremna na vreme da tehnika radi, da imaju amb vozilo na mestu nekoliko sati pre meÄa bila bla... Sve Äe biti vidljivo, mada verovatno veÄ sve jeste. Ā Å to kaže moj otac 'Äudna je to sorta, njih kad pljujeÅ” oni kažu pada kiÅ”a', sve to važi i za naÅ”eg predsednika. Kako samo može da ima obraza da i dan nakon Željkove ostavke ostane na mestu na kome je?? Jedva Äekam da dobije porciju vs Bayern a nakon toga i na derbiju. Ā A posebna priÄa su igraÄi. Ne znam kako Äe izaÄi iz ovoga, Äak i da poÄnu da pobeÄuju, u prvoj krizi, naroÄito ako ona bude kuÄi, ljudi Äe se okrenuti protiv njih ali neka i oni dobiju porciju a na kraju sezone Äe videti koje ugovore Äe imati, tj ko Äe ih zvati. ZapamtiÄe veÄina njih KKP, to Äe biti najveÄi klub za koji Äe u karijeri igratiĀ Edited 41 minutes ago by Dzep 2
ScepanScekicSto Posted 42 minutes ago Posted 42 minutes ago https://youtu.be/c_GnZU5IG0g?si=-5h04x8re4iItM_m 1 1
Ne sam Safete Posted 21 minutes ago Posted 21 minutes ago Ali kako je poÅ”umljeno govno požurilo da prihvati ostavku ...Ā
NMX Posted 19 minutes ago Posted 19 minutes ago Just now, Ne sam Safete said: Ali kako je poÅ”umljeno govno požurilo da prihvati ostavku ...Ā Ā Nisam siguran da bi Äovek Željkove veliÄine i karijere dao ostavku koju neko treba da (ne)prihvata. Posebno ne kada se zna ko su ljudi koji bi o tome odluÄivali. Ā Rekao bih a i vest se provlaÄila veÄ - da je u pitanju neopoziva ostavka a ne ponuÄena ostavka.Ā 2
DameTime Posted 18 minutes ago Posted 18 minutes ago 43 minutes ago, NMX said: Pa ja bih rekao da je i to deo neÄijeg posla kao psihologa. Ā Zaboravlja se da koÅ”arkaÅ”ki treneri nisuĀ zaistaĀ psiholozi:) Ā 43 minutes ago, NMX said: Da isti arÅ”ini koje je primenio sa jednom ekipom, skupom njihovih karaktera, osobina i naravi možda neÄe uspeti sa drugima. Å to se ispostavlja taÄnim. I tu mislim da je pogreÅ”io sa ovim rosterom. Ledej je sve Å”to ne volim kod igraÄa i Äoveka ali deluje kao priliÄno pametan momak. Pa je pristup takvom igraÄu svakako drugaÄiji nego pristup Tajriku i sliÄnima dok guraju kocku u otvor za lopticu. Ja to tako vidim. I tu je do Željka.Ā Ā Hm, mislim da potcenjujete koliko se Željko zapravo prilagoÄavao igraÄima, "savijao" svoje principe i sl. Ne bi opstao 30+ godina kao trener da to nije radio. Ā Å to Barkli kaže, i pre 20 godina je meÄu igraÄima koje je trenirao bilo raznih debila. Ā Ja bih postavila pitanje. On svojim pristupom pravi rezultate 3 decenije, dok igraÄi ovim lelemudanjem neÄe postiÄi niÅ”ta. DoduÅ”e, ako im je cilj da žive manje-viÅ”e lagodno, bleje po splavovima i jure ženske, onda su svoj cilj ostvarili. ZaÅ”to on da bude taj koji se menja i gazi svoje profesionalne principe zarad par likova? Ā 43 minutes ago, NMX said: Nisu ni prvi ni poslednji koji su minirali tim. Ja na poslu imam 10 njih koji miniraju jer su prosto debili ali nisu oni odgovorni prema menadžmentu/shareholderu kome god nego njihovi Å”efovi. I Å”efa niÅ”ta spasiti neÄe time Å”to Äe reÄi e jbg minirao me tim. Možda paralela nije savrÅ”ena ali ja tu 2005. (kao navijaÄ) ne zaboravljam. Ā Kada bi viÅ”e odgovornih ukazivalo na te koji miniraju, oni bi se manje provlaÄili. Niko ti ne brani da ukažeÅ” na kolege koje prave sranje, umesto da potencijalno dolaziÅ” u situaciju da krpiÅ” za njima. Ā Treba pogledati igraÄe koje je Željko zapravo isprozivao te 2005, njegova greÅ”ka je Å”to ih odmah nije precrtao sa spiska, ali bi ga javnost tek tad oÅ”tro doÄekala, jer su ovi ipak bili dobri koÅ”arkaÅ”i. Ā 43 minutes ago, NMX said: Živo me zanima, Å”ta je to potpuna sns prÄija? DoÄe stranac trener na primer i Å”ta onda? Da posetim i da je Željko bio taj koji je (svakako ne iskreno ali kao deo sistema pa onda možemo da priÄamo prÄija ili ne) pozivao na sportsko navijanje i da se ne proziva po tribinama (svakako bez imena koga). Ā Jebiga NMXe, oreol Željka ObradoviÄa je prikrivao Äinjenicu da KKP nema tako sposobnu upravu, sportski sektor ni marketing sektor. Žmurilo se na jedno oko, nekad i na oba, za mnoge stvari, samo zato Å”to je Žoc bio tu.Ā Ā Ovo sad je EXPO25 hehe izlaganje ko Å”ta (ne) radi kako treba. Ā To na Å”ta je on pozivao bio je deo njegove naivne želje da neÅ”to promeni ovde svojim dolaskom, ali kapiram da se brzo "otreznio", kao posle prve sezone mulja sa ÄoviÄem. 2
Djuritos Posted 16 minutes ago Posted 16 minutes ago Ja sada upadam kao neki Å”aban u celu priÄu i to sa mojim prvim postom nakon dugogodiÅ”njeg Äitanja koÅ”arkaÅ”kih tema. Apsolutno sam svestan da nemam nikakvo ni poverenje ljudi na ovom forumu i da znam kako Äe da deluje ono Å”to Äu napisati. OdreÄen broj ljudi znaju da je istina ovo Å”to Äu reÄi, a reÄi Äu jer me subjektivna priÄa o Äacadima nervira iz razloga Å”to je licemerna. Željka ObradoviÄa je direktno doveo Nepomenik koji ga je direktno i finansirao kroz milion kombinacija. Želimirov posao je bio da umiri navijaÄe. Otuda je ovaj i prvu konferenciju spominjao kako ne želi politiku na tribinama. Problem je nastao kada Želimir koji je ipak Äovek od nekog integriteta nije pristajao poput MijatoviÄa recimo da bude klasiÄan Äaci. Obraz mu nije baÅ” toliko tanak da se ponižava na taj naÄin. Ja imam gomilu informacija o kojima ne bih priÄao, jer ne želim da od teme pravim sprdaÄinu, samo mi smeta mistifikovanje osobe koja nije baÅ” bez putera na glavi. Želimir ObradoviÄ je doÅ”ao u Partizan iz razloga Å”to je dobio ugovor od strane države kakav ne bi mogao dobiti nigde u Evropi i jer je dobio ispunjeno obeÄanje da Äe imati tim kakav želi po svojoj meri. To je je jedina istina i kapiram da Äe ovo mnogima da smeta, ali Å”ta da radim. Ja nisam taj živi u zabludama i priÄa o nekim privatnim sponzorima. Kao da te iste sponzore država nije naterala da daju novac i jednima i drugima. Stvarno se nekada zapitam kako je moguÄe da neko misli da u ovoj zemlji iÅ”ta može da proÄe bez kontrole vlasti. InaÄe drugog ObradoviÄa, koji trenutno sedi na klupi Crvene Zvezde je direktno npr oterao Nepomenik. Kao Å”to je dovodio Raduljicu, TeodosiÄa, Bjelicu te se igrao malo i trenera po potrebi.Ā Da li je sada vratio SaÅ”u informaciju nemam, ali popriliÄno sam siguran da jeste. Jer on je ovde sve i svja i ko to ne razume živi u Diznilendu.Ā Ā Pa. Ako je post problematiÄan briÅ”ite ga. Nije mi cilj da ulazim u bilo kakve rasprave.Ā
Don Dusko Posted 15 minutes ago Posted 15 minutes ago 5 minutes ago, Ne sam Safete said: Ali kako je poÅ”umljeno govno požurilo da prihvati ostavku ...Ā Ako je neopoziva Ostoja se ne pita. Da je ponudio samo ostavku moglo bi se reci za Ostoju da je pozurio. Ā
Chaos Is Me Posted 14 minutes ago Posted 14 minutes ago Ovaj odlazak Željka može da se posmatra na dva naÄina, emotivno (Å”to je gotovo nemoguÄe izbeÄi ako si navijaÄ KKP) ili racionalno (Å”to je mnogo lakÅ”e ako nisi navijaÄ KKP). Ā PriÄe o VuÄiÄu, Ostoji i ostalom redovnom folkloru su po meni smeÅ”ne. Željko je dobro znao gde dolazi i sa kim ima posla, u suprotnom je naivan ili retardiran a dobro znamo da nije nijedno od ta dva. Željko je dobro znao i u kakav kontekst dolazi i po meni je taj kontekst bio vrlo povoljan za njega. Ostoja je minorni sns komesar koji je bio dovoljno pametan da se ne meÅ”a u struku i po tome je redak primerak iz sns krda. TakoÄe je sve ovo vreme bio vrlo pametan da zna da svaki sukob on vs Željko, nema on tu Å”ta da traži i uvek bi bio donji u oÄima svih. Ā U prvoj sezoni Željko dobija budžet i igraÄe da osvoji evrokup i ta je sezona praktiÄno stala u onaj jedan Å”ut Johna Hollanda (Äudno kako neki efemerni likovi postaju deo greater scheme of things slagalice). Surovo ali to je sport. U finalu ABA lige posle teÅ”ke borbe gubi od RadonjiÄa 3-2. Niko ni ne pomiÅ”lja da sumnja u Željka niti u put sa njim. Ā U drugoj i daleko najuspeÅ”nijoj sezoni imamo bukvalno holivudski scenario. Željko ima dobar budžet ali svakako ne budžet koji garantuje PO EL. On bira atletski moÄnu ekipu koja ima malu marginu greÅ”ke (povreda jednog od nosilaca nema Å”anse da bi vodila epilogu kojem je vodila) i tu pravi neki standard i za ostale sezone gde se pravi top heavy ekipa koja funkcioniÅ”e samo ako nema povreda i drugih gotovo neminovnih eksternih faktora. Ekipa u jednom trenutku igra najbolju koÅ”arku u Evropi i pravi je hit. I onda tu sve staje u Ljuljovu prljavÅ”tinu i Punterovu naivnost. Ili ne baÅ” sve, jer je Real ipak morao da dobije 3 za redom prvi put u istoriji PO EL, ali da ne ruÅ”imo nekakve mitove. A ta ekipa KKP je svakako bila mitska, ne samo po toj sezoni u EL nego Å”to je kasnije smogla snage da osvoji regionalni trofej nakon svega. Naravno, niko ni ne pomiÅ”lja da sumnja u Željka i hajp je na maksimumu. Ā TreÄa sezona je ona u kojoj KKP po mom miÅ”ljenju ima najkvalitetniji tim u Äitavoj ovoj eri. Ali opet nema dobar balans, oslonjena je previÅ”e na Puntera, prethodila je saga sa MirotiÄem (nemamo moÄ predviÄanja za razliku od McLeoda ali teÅ”ko da bi i priÄa sa Mirotom da se desila bila plodonosna s obzirom kako njegova karijera izgleda od tog trenutka), neki ameriÄki igraÄi su nesnaÄeni, po prvi put izgleda da je Željko samo trener, legendaran, ali samo trener. Ekipa emplodira i biva poÄiÅ”Äena od manje kvalitetnog tima Zvezde u finalu regionalke.Ā Ā Onda se deÅ”ava presedan u sportskoj istoriji, menjaju se komplet svi igraÄi a trener ostaje. To znaÄi da je Željkova pozicija ne samo nedodirljiva u tom trenutku veÄ i da je on veÄi od kluba (a veÄi je sa svojim krcatim koferom trofeja od svakog kluba u Evropi osim od Reala). Sezona je uspeÅ”na, u EL je ekipa kratka ali potentna i praktiÄno je pogoÄeno sa svim nosiocima, reklo bi se idealna prilika da se ekipa samo dopuni i kvalitativno ojaÄa. Rutinski osvojeni lokalni trofeji. Ā I na leto se upravo deÅ”ava dopuna postojeÄeg jezgra veoma eminentnim igraÄima. KKP je pre starta sezone viÄen kao ekipa koja je sigurno makar u play in. I to pre dolaska joÅ” jednog centra, sa Äijim dovoÄenjem se definitivno okasnilo. MeÄutim, povreda apsolutno kljuÄnog igraÄa sve baca u rebus. Odjednom ostali treba da istupe i daju viÅ”e a nisu spremni. I kao so na ranu dolazi ova situacija sa skupocenim Parkerom, Shabazz experience all over again, samo u komÅ”iluku.Ā Ā To je faktografija. Ā Niko ne može da me ubedi da Željko liÄno i personalno nije aminovao sve i jednog igraÄa tokom sve ove 4,5 godine. Kakav SaviÄ, on radi ÄinovniÄki deo posla. Pa i taj Calathes koji je doveden nije no name igraÄ koji igra za kikiriki nego igraÄ sa milionskim ugovorima gde god da je igrao. U svakom klubu na svetu za neuspeh prvi odgovara trener. Osim ako je trener veÄi od života. A Željko jeste veÄi od života. Vidimo i na primeru Messine kako stvari idu sa legendama, legende odlaze samo kada one odluÄe. A Messina je možda drugi najtrofejniji trener u istoji EL. A Željko ima 5 EL titula viÅ”e od njega! Dakle, Željko sam odluÄuje da ode svestan da je dao Å”to je mogao, da je promaÅ”io sa selekcijom u bar nekoliko sezona svog Å”efovanja, da ostaje legenda i da bi bio legenda sve i da je imao rezultate Albe, da je možda i za Partizan bolje da ode i da je sveÄa dogorela. Tužan dan za sve navijaÄe KKP ali ne i tragiÄan dan. Željka nije porazio nikakav VuÄiÄ, Ostoja, SaviÄ ili sliÄan, poraz je doživeo na Äisto sportskom planu i to je jednostavna istina, koja nije dovoljno prijemÄiva jer nije mitomanska, a oko legendi se prave mitovi. To je takoÄe pokazatelj kako u sportu (a i u životu) odluÄuju detalji, možda se sad sve slomilo a moglo je ranije (npr povredom Exuma koji je jedino u KKP tokom svoje karijere bio full zdrav) itd. To je sve sport. Kao Å”to bi sport bio da KKP preokrene sezonu sa nekim novim. A taj novi Äe morati bar neko vreme da živi u ogromnoj Željkovoj senci, najveÄoj senci koja postoji u evropskoj koÅ”arci. Ā A ovo je ipak samo koÅ”arka. Niko nije umro (za razliku od npr 01.11.2024. itd).  Željku hvala Å”to je oplemenio ovaj naÅ” koÅ”arkaÅ”ki brlog, Å”to je podržao studente, Å”to je uÄinio svaku pobedu nad KKP vrednijom za njihove protivnike...a navijaÄi KKP imaju da mu se zahvale na joÅ” milion stvari. Ja liÄno mislim da ovo nije kraj za Željka Å”to se trenerskog posla tiÄe, a možda se nekad ponovo i vrati u KKP kad vremena budu lepÅ”a za sve nas. Ā Za kraj, dve su stvari koje su moj glavni takeaway iz svega ovoga: - treneri nisu maÄioniÄari i to svi treba da utuve u glavu - Majkl Džordan je jebiga Majkl Džordan, Äak i sa epizodom iz Wizardsa. Tako je i Željko ObradoviÄ jebeni Željko ObradoviÄ i nakon ovoga, apsolutna legenda i najveÄa trenerska ikona evropske koÅ”arke. 8
kendrick duckworth Posted 12 minutes ago Posted 12 minutes ago Sasvim je oÄekivano i logiÄno da je veÄini muka od svega Å”to je preostalo u Partizanu, poÄevÅ”i od precednika. Tako neÅ”to sam i najavio pre neki dan, odlazak Željka nije rokada trener-trener, veÄ vanredno stanje i sada je teÅ”ko videti Å”ta Äe biti za 3, 6, 46 sati. Ko Äe izleteti, likovati, pasti... a protiv Bayerna Äe, 100%-no sam siguran, svi od reda biti izviždani i popljuvani. Od broja navijaÄa koji bude želeo i mogao da prisustvuje toj utakmici.Ā Ā Preuzimanje odgovornostitm je bilo najmanji problem, ali se ono moralo desiti kada ispred nas imamo Äetiri meseca Äistine, da se svi asocirani sa klubom i navijaÄi proÄiste. Ovako Äe biti ružno ko god da istrÄi na parket, ko god da sedne na klupu - bukvalno knjiÅ”ki primer uzavrele stolice. I taj je, siguran sam, toga i svestan. Samo je pitanje dokle Äe trajati.Ā Ā Just now, DameTime said: Hm, mislim da potcenjujete koliko se Željko zapravo prilagoÄavao igraÄima, "savijao" svoje principe i sl. Ne bi opstao 30+ godina kao trener da to nije radio. Ā Å to Barkli kaže, i pre 20 godina je meÄu igraÄima koje je trenirao bilo raznih debila. Ā Ma prazna priÄa, ljudi pokuÅ”avaju da izanaliziraju neÅ”to Å”to bi im imalo smisla, zaboravljajuÄi da imamo 3% uvida u situaciju, klasika. Igrom sluÄaja sam u 20 minuta proÄitao od 1. Vujaka 2. ljudi koji su prisustvovali 80% treninga pod Željkom poslednjih godina kako je taj people management pristup potpuno drugaÄiji nego Å”to je bio pre 20 godina, promenio se i on zajedno sa igraÄima i vremenom.Ā MožeÅ” misliti, pametan i uspeÅ”an koÅ”arkaÅ”ki trener konta sve kompleksne koÅ”arkaÅ”ke setove, ali ne konta da ne može da se izdernja Karliku kao Å”to je onomad Slukasu i sl. Ali opet, klasika, Želimir je ujedno i 1. previÅ”e dozvolio strancima i 2. previÅ”e zatezao/numeo da se navikne na moderne trendove.Ā 1
Recommended Posts