NMX Posted August 12 Posted August 12 I posle što se boji izbora. Ne postoji promil šanse da ovo može da ponovi na republičkom nivou. Zato oteže sa raspisivanjem dok ne nađe druge modalitete 3
JPM Posted August 12 Posted August 12 Koje modalitete? Ako izađe 75% glasačkog tela, on je ćao zdravo doviđenja. Nema modaliteta. Njegova pobeda je ako izađe 40 do 50% i naravno uz ucene i kapilarne glasove. Sve ostalo on nema šta da traži. 2
freethrow Posted August 12 Posted August 12 gotovo je ovo, jednostavno je došlo do kraja, prirodnog, presporo, prekasno, ali jeste gotovo sada je paradoksalno važno da bude istovremeno što brže, sa što manje žrtava, sa što manje velikih suštinskih preleta 9
NMX Posted August 12 Posted August 12 7 minutes ago, JPM said: Koje modalitete? Ako izađe 75% glasačkog tela, on je ćao zdravo doviđenja. Nema modaliteta. Njegova pobeda je ako izađe 40 do 50% i naravno uz ucene i kapilarne glasove. Sve ostalo on nema šta da traži. Modalitete koji su mu dovoljni da pobedi na izborima. Novi kontigent glasača plus najveći deo postojećih. 75% biračkog tela znači da od cca 6.5 miliona birača na izbore izađe cca 4.5 miliona ljudi. Neće se desiti. Jer ti ljudi 1. ne postoje (nema 6.5 miliona birača), 2. jer se to nikada nije desilo. Naravno da nas velika izlaznost vodi do više šansi za pobedu (videti pod Kosjerić pa opet ni to nije bilo dovoljno jer je hulja to nadomestio novim kontigentom stoke, talking about modaliteti...). Probaću malo kroz brojke da elaboriram o čemu razmišljam: Možda i najvažniji parlamentarni izbori ikada, decembar 2000. kada je u cunamiju petog oktobra počišćena crveno-crna koalicija, ceo DOS je dobio 2.4 miliona glasova (nekih 65% na birački spisak koji je maltene identičan kao danas - 6.5 miliona). Da ne ulazim u to da je tada 6.5 miliona bilo moguće, danas posle 25ogodišnjeg demografskog potopa to nije ni blizu. Dakle 2.4 miliona glasova je osvojeno iz bazena glasova od 6.5 miliona (koji su postojali) i to je apsolutno najbolji rezultat na nekim parlamentarnim izborima koje je neka naša strana osvojila (koliko je Koštunica i ostala DOS govna moj - da ne pričam sada). A onda fast forward na poslednje parlamentarne izbore gde sekta uzima 1.7 miliona glasova (praktično, to je veći procenat nego DOS decembra 2000. ako se ima u vidu da su birački spiskovi drastično drugačiji). Tih 1.7 miliona glasova su target. On glas manje neće dobiti, može samo više uz sve modalitete. Da, ovo je sve bez SPS, bez Nesrtora, Zavetnika, SRS, manjina.. (oni su 2023. dobili cirka 700k glasova svi na gomili, dakle zajedno 2.4 miliona, kao DOS decembra dvehiljadite). I kako stići do toga? Izlaznost sa prethodnih izbora je jako blizu plafona. Zvanično 57%, to je otprilike tih 70% u realnim brojkama. Nema veće izlaznosti koja će doneti pobedu. To je mit. Par procenata više i to je to. Prosto nema odakle. Nego otimanje njegovih, otimanje od ostalih plus jedan do dva preleta. Romansirana priča izađe nas 3 miliona i glasamo protiv Vučića, aint gonna happen. p.s inače se slažem sa frijem, on jeste došao do prirodnog kraja. Samo su tada svi diktatori apsolutno najopasniji jer znaju da je kraj blizu i ne prezaju od bilo čega. Čisto da podsetim da Milošević nije ubijao političke protivnike do 98e godine pa je u te poslednje dve godine političkih ubistava bilo najviše. Ovaj, nadam se, neće to raditi ali je obrazac jasan i ovo povećano nasilje samo govori u prilog tome. 10
Dzo23 Posted August 12 Posted August 12 Ne slažem se. Do sad je mali procenat birača izmedju 18 i 30 godina izlazio na izbore. Sad će izaći masovno. Apsolutno sam siguran da će ovo biti izbori sa najvećom izlaznošću do sad. Preko 70% sigurno.
NMX Posted August 12 Posted August 12 7 minutes ago, Dzo23 said: Ne slažem se. Do sad je mali procenat birača izmedju 18 i 30 godina izlazio na izbore. Sad će izaći masovno. Apsolutno sam siguran da će ovo biti izbori sa najvećom izlaznošću do sad. Preko 70% sigurno. Preko 70% je 4.5 miliona ljudi. U Srbiji nema 5.5 miliona punoletnih. Tako da baš teško. A ponavljam, povećana izlaznost nije dovoljna. Ni blizu. Videti pod Kosjerić. Nego otimačina. Evo sabiram sada Broj penzionera 1.65m Broj zaposlenih 2.37m Broj nezaposlenih 290k 4.3 miliona Dodaš maloletne i (možda) studente, nisam siguran da li oni ulaze u ovu anketu o (ne)zaposlenosti (ali mislim da ulaze) i vidiš broj stanovnika. Nema te izlaznosti o kojoj pričate. 2023. izašlo 3.82m 2022. izašlo 3.80m 2016. izašlo 3.77m 2014. izašlo 3.59m 2012. izašlo 3.9m I sad kako i gde misliš da nađemo novih 700k ljudi da glasaju? Pritom se slažem oko mladih koji će sada glasati prvi put, to nije ni blizu dovoljno za tu izlaznost o kojoj pričate. 1
fancy Posted August 12 Posted August 12 I tako opet dolazimo na priču o (fer) izbornim uslovima. Za koje znamo da se neće desiti dok je ovih. Mi na izborni dan živimo dan mrmota. Dok se nešto veliko ne desi u noći / danu posle izbora i ne prekine taj začaran krug. 5
Volter Posted August 12 Posted August 12 25 minutes ago, NMX said: Tih 1.7 miliona glasova su target. On glas manje neće dobiti, može samo više uz sve modalitete. Da, ovo je sve bez SPS, bez Nesrtora, Zavetnika, SRS, manjina.. (oni su 2023. dobili cirka 700k glasova svi na gomili, dakle zajedno 2.4 miliona, kao DOS decembra dvehiljadite). Slažem se sa većim delom posta koji si napisao, on se približava kraju ali ga svakako ne treba potceniti i već sada slaviti pobedu. Izdvojio sam ovaj deo posta jer želim da dodam da od ovog broja glasaća imamo uglavnom starije čiji je glas zabetoniran što se Kukavice tiče. Tu ništa ne pomaže. Naša šansa je ne tako mali broj onih koji znaju da je Kukavica ološ, ali zbog nekog čak i sitnog interesa glasaju za njega. Čak i polovina od tog broja da glasa protiv, mi smo na dobitku. Cilj je dobiti nekako te izbore. Ni Milošević nije imao mali broj glasova kad je izgubio, al je ubrzo na novim izborima njegova partija bila razbijena. Sličan scenario očekujem i sa SNS-om.
Dzo23 Posted August 12 Posted August 12 12 minutes ago, NMX said: Preko 70% je 4.5 miliona ljudi. U Srbiji nema 5.5 miliona punoletnih. Tako da baš teško. A ponavljam, povećana izlaznost nije dovoljna. Ni blizu. Videti pod Kosjerić. Nego otimačina. Evo sabiram sada Broj penzionera 1.65m Broj zaposlenih 2.37m Broj nezaposlenih 290k 4.3 miliona Dodaš maloletne i (možda) studente, nisam siguran da li oni ulaze u ovu anketu o (ne)zaposlenosti (ali mislim da ulaze) i vidiš broj stanovnika. Nema te izlaznosti o kojoj pričate. 2023. izašlo 3.82m 2022. izašlo 3.80m 2016. izašlo 3.77m 2014. izašlo 3.59m 2012. izašlo 3.9m I sad kako i gde misliš da nađemo novih 700k ljudi da glasaju? Pritom se slažem oko mladih koji će sada glasati prvi put, to nije ni blizu dovoljno za tu izlaznost o kojoj pričate. Gledam republički zavod za statistiku, i da u Srbiji ima oko 5.5 miliona punoljetnih građana. Isto tako, ugrubo, ima oko 920 hiljada izmedđu 18-30 godina. Hajde neka je izašlo oko 300 000 na glasanje, a nije više nema šanse. Mladi obično nisu imali tu kulturu, svjest, naviku, kako god, da glasaju. Samo tu očekujem 300-400 hiljada više u odnosu na prethodne izbore. Koliko je "apstinenata"? Mnogo je onih, takođe, kojima nijedna opoziciona stranka nije ulivala povjerenje. S razlogom moram priznati. Neki su već pokazali "pravo lice" i ispostavilo se da su "njegovi", a neki toliko "vonjaju" da se može naslutiti. Opozicija maltene ne postoji. Jedini kome skidam kapu je Srđan Milivojević. Dokazao se i pokazao. Svi drugi ili su latentni naprednjaci i rade za njega ili gledaju ličnu korist. Niko neće da se žrtvuje za više ideale, za bolje sutra, ako nema "računicu".
NMX Posted August 12 Posted August 12 1 minute ago, Dzo23 said: Gledam republički zavod za statistiku, i da u Srbiji ima oko 5.5 miliona punoljetnih građana. Isto tako, ugrubo, ima oko 920 hiljada izmedđu 18-30 godina. Hajde neka je izašlo oko 300 000 na glasanje, a nije više nema šanse. Mladi obično nisu imali tu kulturu, svjest, naviku, kako god, da glasaju. Samo tu očekujem 300-400 hiljada više u odnosu na prethodne izbore. Koliko je "apstinenata"? Mnogo je onih, takođe, kojima nijedna opoziciona stranka nije ulivala povjerenje. S razlogom moram priznati. Neki su već pokazali "pravo lice" i ispostavilo se da su "njegovi", a neki toliko "vonjaju" da se može naslutiti. Opozicija maltene ne postoji. Jedini kome skidam kapu je Srđan Milivojević. Dokazao se i pokazao. Svi drugi ili su latentni naprednjaci i rade za njega ili gledaju ličnu korist. Niko neće da se žrtvuje za više ideale, za bolje sutra, ako nema "računicu". I tih 300k (koji se neće desiti, tj. neće izaći više od 4m ljudi) novih glasova nije dovoljno za pobedu. Ja ne znam da li vi pratite rezultate prethodnih izbora ali naša grupacija NIJEDNOM nije prebacila milion glasova. Srbija protiv nasilja je imala 900k Ujedinjeni za pobedu Srbije + Moramo su zbirno imali cca 700k. Nek se i doda novih 400k (a neće, to je utopija), mora se otimati od SNS i kartela. Ne postoji drugačiji način. I to mnogo otimati. Da ne pričam o tome što će svaki Miloš Francuz, Zavetnica, Nestor i ostala DB govna biti na raspolaganju kartelu. Best case scenario: novih par stotina hiljada birača plus prelet Rasima i Ivice. Jbg. 4
Dzo23 Posted August 12 Posted August 12 Znači ne vrjedi se cimati, lagano dobija izbore opet? Mene samo zanima što onda oklijeva, šta ga to muči, pa neće da raspiše? 🤔 Naravno da to što opozicija nije dobacija do milion na prethodnim izborima nema veze sa trenutnom situacijom. Daleko bilo da govnar iz Žitorađe bilo gdje preleti osim pred lice pravde. Valjda je poenta da pošaljemo na smetlište istorije te recidive mračne i nakaradne prošlosti. Nadam se da si ironičan iskreno. Tadić ga je oživio 2008. što je iz ove perspektive bila neviđena katastrofa i pucanj u slijepočnicu.
Smrtokapa Posted August 12 Posted August 12 7 minutes ago, Dzo23 said: Znači ne vrjedi se cimati, lagano dobija izbore opet? Upravo suprotno, moraće se više cimati, a ne da se potcenjuje relativna prednost koju sns ima i da se misli da će neki ljudi eto sad da izađu i glasaju i sve će biti u redu. Zmači ima da se pešači, agituje, ubeđuje, obučava, organizuje, kontroliše, opire, sakriva lični dokument babi i dedi i to sve masovno. 14
Don Dusko Posted August 12 Posted August 12 Ja cu pokusati caletu da kazem da ne izlazi da je njegovo proslo he he. 3 1
drgnk Posted August 12 Posted August 12 11 minutes ago, Dzo23 said: Znači ne vrjedi se cimati, lagano dobija izbore opet? Mene samo zanima što onda oklijeva, šta ga to muči, pa neće da raspiše? 🤔 Naravno da to što opozicija nije dobacija do milion na prethodnim izborima nema veze sa trenutnom situacijom. Daleko bilo da govnar iz Žitorađe bilo gdje preleti osim pred lice pravde. Valjda je poenta da pošaljemo na smetlište istorije te recidive mračne i nakaradne prošlosti. Nadam se da si ironičan iskreno. Tadić ga je oživio 2008. što je iz ove perspektive bila neviđena katastrofa i pucanj u slijepočnicu. Tadić je uradio jedino što je u tom trenutku matematički bilo moguće da ne prevagne koalicija: reprogramirani Koštunica - Dačić - Šešelj. Dačić se mogao kontrolisati (narodski rečeno, leći na rudu), preostala dvojica nikako. Alternativa tome je bila isprazno moraliziranje i filozofiranje uz vraćanje Srbije u predpetooktobarsko stanje. 4
Smrtokapa Posted August 12 Posted August 12 2 minutes ago, drgnk said: Alternativa tome je bila isprazno moraliziranje i filozofiranje uz vraćanje Srbije u predpetooktobarsko stanje. Šbbkbb, ali da se tada to desilo, možda bi bilo bolje, a ne da se dođe u situaciju da umiveni radikali vladaju 13 godina na talasu svetskog ekonomskog rasta. 3
fancy Posted August 12 Posted August 12 Ajbg, sad iz ove perspektive možemo da maštamo šta bi bilo kad bi bilo... kao u onom praktičnom radu iz škole filma koji je napravljen kao reklama za Mercedesov sistem prevencije opasnosti... Spoiler
Perkos2 Posted August 12 Posted August 12 40 minutes ago, drgnk said: Tadić je uradio jedino što je u tom trenutku matematički bilo moguće da ne prevagne koalicija: reprogramirani Koštunica - Dačić - Šešelj. Dačić se mogao kontrolisati (narodski rečeno, leći na rudu), preostala dvojica nikako. Alternativa tome je bila isprazno moraliziranje i filozofiranje uz vraćanje Srbije u predpetooktobarsko stanje. i dobio je šta? i mi zajedno sa njim?
drgnk Posted August 12 Posted August 12 (edited) 35 minutes ago, Smrtokapa said: Šbbkbb, ali da se tada to desilo, možda bi bilo bolje, a ne da se dođe u situaciju da umiveni radikali vladaju 13 godina na talasu svetskog ekonomskog rasta. Jbg. lako je o prošlim vremenima govoriti iz sadašnje perspektive. U ono vreme se izbor sveo na vrlo lošu opciju (bukvalno povratak na 90-e, minus Sloba, plus Koštunica) i manje lošu opciju sa kontrolisanim Ivicom (daj mu neku fotelju, neće previše talasati). No brainer, što bi se reklo. Just now, Perkos2 said: i dobio je šta? i mi zajedno sa njim? 2008. svi videli šta dolazi.🤔 Bog te mazo, sve vidovite Zorke. Ma kakvi, Nostradamusi. 😎 Edited August 12 by drgnk 3
Mina D. Harker Posted August 12 Posted August 12 Meni je jasno da Srbi stalno teže da prebace odgovornost za svoju lošu sreću na Evropu, svijet, Ameriku, višu silu i Tadića, ali ko je glasao za SNS+SPS sve ove godine? Čak ako zanemarimo izborne krađe i inženjering, neko je, dođavola, doveo ove štetočine i satrape na vlast zaokruživši ih na izborima. I opet, i opet. 11
Issey Posted August 12 Posted August 12 3 hours ago, freethrow said: gotovo je ovo, jednostavno je došlo do kraja, prirodnog, presporo, prekasno, ali jeste gotovo sada je paradoksalno važno da bude istovremeno što brže, sa što manje žrtava, sa što manje velikih suštinskih preleta Uf... deder elaboriraj, jer ja nažalost to ne vidim... kako se po tebi završava priča? Hulja je dovoljno lud da ne da vlast čak i da izgubi na izborima... što se neće desiti dok ih on organizuje, matematički sigurno neće... A mislim da smo u slučaju nekih sukoba (za koje 95% ljudi nije spremno), takođe u podređenom položaju...
DJ_Vasa Posted August 12 Posted August 12 (edited) 15 minutes ago, Mina D. Harker said: Meni je jasno da Srbi stalno teže da prebace odgovornost za svoju lošu sreću na Evropu, svijet, Ameriku, višu silu i Tadića, ali ko je glasao za SNS+SPS sve ove godine? Čak ako zanemarimo izborne krađe i inženjering, neko je, dođavola, doveo ove štetočine i satrape na vlast zaokruživši ih na izborima. I opet, i opet. Ma njih su doveli Evropa, Amerika i Rio Tinto, to je svima poznato. Makron će onim avionima da isporuči bar 10.000 Francuza koji će da glasaju za kartel, Merc obećava da će u te svrhe da liferuje sve posetioce Oktoberfesta, pa će da glasaju i Kinezi iz Bora za lokalne džudže u svim opštinama, a očekuje se i uvoz Eskima koji će glasati na području Ivanjice i Vlasotinca. Meni čudi kako su mnogi ljudi uvereni da većina glasa za opoziciju ako nisu makli dalje od dorČolskih ili vračarskih kafića. Ako očekuju da prosečni Milojko iz Spalajkovca uz pivo ispred zadruge diskutuje o tome šta su studenti objavili po pitanju hapšenja njihovih kolega ili kako su se PSG i ZLF postavili prema predstojećim izborima, malo su se zeznuli. Edited August 12 by DJ_Vasa
MarkoKep Posted August 12 Posted August 12 @NMX Kako smo to u Kosjeriću videli da visoka izlaznost nije dovoljna? Rezultat je praktično bio izjednačen u jednoj takvoj ruralnoj sredini koja tradicionalno ima visoku izlaznost pa nije bilo ni toliko prostora za rast iste. U svakom većem gradu bi bili počišćeni. U Beogradu ne verujem da imaju i 30%.
NMX Posted August 12 Posted August 12 3 minutes ago, MarkoKep said: @NMX Kako smo to u Kosjeriću videli da visoka izlaznost nije dovoljna? Rezultat je praktično bio izjednačen u jednoj takvoj ruralnoj sredini koja tradicionalno ima visoku izlaznost pa nije bilo ni toliko prostora za rast iste. U svakom većem gradu bi bili počišćeni. U Beogradu ne verujem da imaju i 30%. 3 hours ago, NMX said: Naravno da nas velika izlaznost vodi do više šansi za pobedu (videti pod Kosjerić pa opet ni to nije bilo dovoljno jer je hulja to nadomestio novim kontigentom stoke, talking about modaliteti...). Nisi čitao šta sam napisao. Naravno da veća izlaznost donosi više šansi ali nije garant jer kao što je nama jedno malo mesto omogućilo full fokus i sve resurse tamo, tako je i njemu. Neće biti isto na republičkim. Naravno da u BG nemaju 30% ali vladaju kako vladaju (thanks to uboga opozicija). Što se prostora za rast tiče, moramo imati u vidu da imaš sredine koje tradicionalno boli k. da glasaju i tu se ništa epohalno promeniti neće. Da zatvaramo ovu diskusiju, vrtimo se u krug - visoka izlaznost je mit jer smo mi na republičkom nivou vrlo blizu maximuma koji je moguć (usled tradicionalnog neizlaska na glasanje, očajnog spiska i odsustva ljudi). I ako najveće nade polažemo u tu vrstu mobilizacije (samo da nas puno izađe) najebali smo u startu. Nego lepo od vrata do vrata, od sela do sela već danas. Svi.
Barkley#34 Posted August 12 Posted August 12 Postoji rezervoar glasača. Postoji velika mogućnost za veću izlaznost. Vučić će pokušati bukvalno sve da pobedi na izborima a ako ne uspe, da zadrži vlast čak iako nema većinu među glasačima. U Srbiji je preko 5,4 miliona punoletnih. U referendumskim atmosferama izlaznost je značajno rasla, ne samo 2000. nego i 2008. na predsedničkim izborima. Btw, gledao sam malo rezultate 2008. i 2012. i video da je baš blizu bio Nikolić 2008, kao radikal i da je tu ostvarena baš velika pobeda a da se 2012. zabrljalo u lakšim uslovima i sa manjim brojem potrebnih glasova. Tipično naški. Primeri: - Broj stanovnika u Srbiji opada ali ne i u BG. Pomenute 2008. je u drugom krugu predsedničkih izbora u BG izašlo 1,02M birača. Poslednjih desetak godina je najveća izlaznost bila u dec. 23. kada je izašlo 947K, računajući i uvezene glasače iz RS i okoline BG. Gro Vučićevih glasača su stariji, zatim iz predgrađa i ruralnih sredina, uz kupljene i ucenjene. Najveći broj onih koji preskaču sve ili pojedine izbore su mlađi i oni iz urbanih sredina, gde Vučić inače odavno nema većinu, a to važi za veći broj gradova u Srbiji. Motivisanje istih da dignu dupe i odu do birališta kao i motivacija svih onih koji su okruženi sektašima u svojim sredinama da uprkos svemu dodaju svoj glas zbiru je jedna od ključnih stavki. - Poslednjih desetak godina, izlaznost u Zaječaru nikada nije prelazila 25-26K. Sada je bila 30K. Dakle, postoje oni koji bi mogli biti pokrenuti u svakom mestu u Srbiji ako budu uvereni da je pobeda moguća. Naravno da Vučić ne da spiskove. Nemam dokaz, samo osećaj da oni na izborima dodaju 100-200k glasova, na onih nekoliko hiljada biračkih mesta na kojima je slaba kontrola a veliki broj upisanih ne živi tu, o čemu je kolega @Klotzenpisao. Eto, u pomenutom Zaječaru je fakin' 47K u biračkom spisku, a trika nema da je u onakvoj referendumskoj atmosferi njih 16-17K ostalo kod kuće na dan izbora. Cenim da je efektivna izlaznost bila na nekih 80-85%, slično kao u Kosjeriću. Ti dodati glasovi im taman omogućavaju da izbegnu drugi krug na predsedničkim izborima i uverljive procente na parlamentarnim. Dalje, @NMX je pomenuo da naša opcija nije prebacila 900K nijednom. Ja gledam na stvari malo drugačije. Birači u Srbiji nisu puno verni (osim što uvek postoji milion debila koji su po svaku cenu okrenuti radikalima ili SPS) što se pokazalo na ovim lokalnim izborima, kada je u Kosjeriću jedinstvena lista pokupila i Nestorovićeve, Dveri i NDSS i glasače, kao i sve ostale neVučić glasove. Slično je i u Zaječaru Nestorovićeva lista manje pokupila nego na parlamentarnim izborima (iako treba imati u vidu to da postoji razlika između lokalnih i nacionalne liste, mada su ovi izbori pre bili nacionalni po karakteru nego lokalni). NDSS nije ni učestvovao a izlaznost je opet bila ogromna pa su uzeli i njihove glasače. Tako da bih pre rekao da je 2023. bilo bar 1,5M protiv Vučića (koliko god smatrao budalstim npr. glas za Zavernike, mislim da većina tih glasača nije srećna ulaskom istih u Vladu pa su sad "na tržištu") i da je poenta okupiti te glasove, dodati apstinente, one koji žele da prebegnu od Vučića i sprečiti dopisivanje glasova u nekoj meri. Prosto kao pasulj. 5
Volter Posted August 12 Posted August 12 Imamo mi ogromnu krivicu. Ništa meni ne vredi sada zakasnela pamet. Nisam nekada pomišljao da ovo može da ode ovako daleko. Posle prve njihove ubedljive pobede mnogi ljudi su odustali od borbe, opozicija mu nije pravila veliki problem, čak mu je bila i korisna, tako da je Kukavica na miru desetak godina radio šta je hteo. Još je takav ludak da je insistirao da i najmanju mesnu zajednicu ima pod kontrolom, dodatno je ubijao u pojam i one koji su videli o kakvom čoveku se radi. U svakom mestu ima svoje pajser brigade, vojska, policija, tužilaštvo, lova do krova, jednostavno je sve uzeo pod svoje. Sada nam je šansa da ga oteramo, zato i stalno pišem da na neke brljotine studenata treba zažmuriti (postoje naravno i neke stvari poput onog tvita sa Marinikom koje se moraju osuditi), ulazimo u završnicu i moramo biti jedna čelična zajednica ako želimo ovaj monstuozni režim da pošaljemo tamo gde mu je i mesto. 2
Recommended Posts