Jump to content

Recommended Posts

Posted
  On 3/17/2025 at 9:58 AM, McLeod said:

Pricao sam sa jos nekim ljudima juce, citao sta se pise po internetima, popricao sinoc i sa studentima i srednjoskolcima iz Kragujevca...

Desilo se toliko stvari u tako kratkom vremenskom intervalu i to niko nije uspeo da potpuno pokrije i dokumentuje. Oko Cacilenda su bile manje carke i prozivanja maltene ceo dan, ali je glavno bilo da su pokusavali da se ubacuju trojanci, palili baklje, gadjali kamenicama policiju kako bi isprovocirali reakciju, verujem da su za to bili zaduzeni navijaci, to je klasican njihov modus operandi.

Bajkeri i padobranci su izgleda imali zadatak da se i sa policijom i ovima u civilu povezu i napravili su pakt da ce zajedno da rade na tome da sve provokatore sklanjaju. I to su bukvalno i radili ceo dan i policija je odrzala svoj deo pogodbe ocigledno.

Ovo sam cuo od vise ljudi, sto mi je malo neverovatno, ako je tacno to znaci da je policija zapravo samo i radila svoj posao i da osim svojih pretorijanaca koje je dovlacio iz cele Srbije, obicna policija ne ucestvuje u njegovim false flag operacijama. Moze biti jako znacajno za nastavak i to ostvarivanje kontakta i kakvo-takvo poverenje sa obe strane kruni njegovu moc.

Expand  

Nemam pojma.

Svakako je u interesu policije bilo da ne krene sranje, da se pokrenuo opsti haos i oni bi najebali.

Sa te strane verujem da su se trudili da deeskaliraju situaciju.

Ali istovremeno su stajali zajedno sa onim ološem iz Cacilenda, pustali ih da napadaju narod i nisu reagovali uopšte.

Treba uvesti praksu ostrakizma ponovo. Ne javljati se komsijama pandurima vise, drugarima, poznanicima.

Ne da ih ljudi psuju ili ptozivaju, nego da ih zaobilaze. Kao govno na ulici. Mozda ce ih makar malo biti sramota

• Like 16
Posted
  On 3/16/2025 at 6:14 PM, nemanjaol said:

Jeste imali prilike da pricate sa ljudima koji su na 'onoj strani', da li se nesto promenilo?

Ja pitao drugaricu kojoj je cale, inace doktor nauka, za Vucica. Kaze nema promene, mada ga vise i ne pita, uvek se zakace.

Expand  

Znas, taj PhD kod nas je malo precenjen, osim ako nije rec o  baznim naukama, dakle o onim gde istrazivacki rad ne donosi  polozaj, vec korist za sve ljude, ali kroz 50 godina. 

• Like 1
Posted

Doktorat samo znači da je neko napravio bar minimalno originalni rezultat u nekoj konkretnoj, obično vrlo uskoj oblasti (nezavisno od vrste nauke). Nažalost, ne znači da je imun na razne bias-e, kratko političko pamćenje, i sl. 

Od ljudi u okolini koji su na suprotnoj strani padaju u tri kategorije, sasvim anegdotalno:

1) Stari komunisti koji su prevukli u podršku SPS, protivljenje drugoj strani, i nastavili sve do sad, prateći SPS pravo do SNS. Ne mogu da smisle liberale i četnike, ali im umiveni ne smetaju (jer nas štite od spoljnog neprijatelja). Neki su prespavali 48.-u pa su i rusofili, neki su 'u se i u svoje kljuse'.

2) Elitisti koji deklarativno podržavaju proteste i protiv vlasti su, ali zapravo se u svojoj okolini ponašaju istovetno autoritarno, zahtevaju lojalnost po svaku cenu i neguju negativnu selekciju kad god su u mogućnosti. Oni su primer šta bi loša promena dovela - koruptivni sistem, samo malo manje na steroidima.

3) Još uvek nezainteresovani, tj. uplašeni pa svojevoljno nezainteresovani. Izbegli su okove svog okruženja koje je poglavito radikalsko/nacionalističko, ali iako bojažljivo podržavaju, imaju averziju na sve negativne posledice protesta (tj. neke konkretne lokalne iteracije koje nisu uvek srećno rešene), a duboko su cinični jer od države očekuju sve najgore, a ne vide da neko može da promeni sistem. Oni mogu preći na ovu stranu uz dovoljno vremena i autogolova.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted

Pročitajte i ovo, odlično napisano i zapravo sumirano, iako je malo duži tekst. Ko ga ne zna, Slobodan inače radi u Institutu za fiziku, radi(o) je takođe i u Centru za promociju nauke i naučni je novinar.

spacer.png

• Like 21
  • Thanks 3
  • Pumpaj! 1
Posted
  On 3/17/2025 at 8:55 AM, JPM said:

Primetio sam u zadnjih nekoliko dana da mi se ne da da posetim blic, mondo, b92 sajtove. Ne da mi se. Izbaci mi preporuku ali ja ne kliknem. Poceo sam samo da citam N1. Da li je to dobro? Nisam siguran. Ali nece dusa.

Expand  

Ja tako 10 godina skoro :57:
ne dam im moj klik, to je moj nacin borbe protiv tih trovacnica.

Da li je dobro? Jeste. Iz mnogo razloga. Sto se tice moje informisanosti, uopste ne mislim da gubim sto njih ne citam vise, jer su oni ti koji zapravo rade na dezinformisanosti citalaca. Dovoljno mi je da 'prosetam' virtuelnim prostorom foruma, FB i slicnim mestima da bih znao ono sto treba i zelim da znam. Naravno, nikad se ne gasi lampica koja ne dozvoljava da neka vest bude prihvacena zdravo za gotovo.

Informacije i vesti dovode do znanja, koje dovodi do mudrosti, da uprostim Neil DeGrasse Tysona.

Blic, b92 i njihova raskalasna braca/sestre - informer, alo, happy itd, nisu tu da te dovedu do mudrosti, nego da golom propagandom zamute vodu i ucine da ti nikad i ne dodjes do znanja i mudrosti.

• Like 7
Posted

Evo Dragan Vucicevic prica da je bio zvucni top  onda bi ljudi padali u nesvestice, zujalo bi u usima i imali bi pajsmekeri problem i onda kaze to nije bilo.

Hahahahaha....Treba samo mu pustiti snimak kao se raduje uz muziku u studiju zbog toga. :S

Posted
  On 3/17/2025 at 11:07 AM, Don Dusko said:

Evo Dragan Vucicevic prica da je bio zvucni top  onda bi ljudi padali u nesvestice, zujalo bi u usima i imali bi pajsmekeri problem i onda kaze to nije bilo.

Hahahahaha....Treba samo mu pustiti snimak kao se raduje uz muziku u studiju zbog toga. :S

Expand  

Bukvalno je nabrojao sve što JESTE bilo.

• Like 4
Posted
  On 3/16/2025 at 6:14 PM, nemanjaol said:

Jeste imali prilike da pricate sa ljudima koji su na 'onoj strani', da li se nesto promenilo?

Expand  

Srećom, nemam takve u bližem okruženju (prorodica i prijatelji), ali sam upravo upoznao jednog takvog i izbacio ga iz kuće.

Naime, hteo sam da radim kuhinju i mamlaz koji je trebalo da dođe još pre nekoliko dana se pojavio danas. Pravdao se da nije mogao da dođe u petak 'zbog ološa koji blokira grad' i da ne voli da vozi kada 'ološ blokira u podne', na šta sam ga pitao koliko košta dolazak. Odgovorio je da to nikada ne naplaćuje, kao ni uzimanje mere, na šta sam mu pokazao vrata i rekao da izađe. Zbunjeno me je upitao zbog čega tako postupam, na šta sam odgovorio da ne primam ološ u kuću. Nadam se da sam vrata zalupio dovoljno jako da mu pročistim bubne opne.

• Like 12
  • Love 2
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 21
Posted
  On 3/16/2025 at 7:03 PM, ters said:

Mozda vam ne znaci nista, ali evo pisma koje sam poslao svojoj predstavnici u parlamentu Kanade:

Subject: Urgent Human Rights Concern – Potential Serbian Government’s Use of LRAD Against Peaceful Protesters

Dear Madam,

I am writing to bring to your urgent attention reports of the Serbian government’s use of excessive force, including the deployment of Long-Range Acoustic Devices (LRAD), against peaceful protesters in Belgrade. On March 15, 2025, more than 300,000 people gathered to demand justice for 15 victims of a tragic accident in Novi Sad on November 1st, 2024 which is widely believed to have been caused by governmental corruption and subsequent attempts to cover it up.

It was reported that instead of addressing public outrage over this tragedy, administration resorted to suppressing these peaceful protests with force. Based on these reports, several thousand demonstrators, including students and journalists, found themselves in the path of LRAD, a powerful acoustic weapon known to cause extreme discomfort, disorientation, pain, and potentially permanent hearing damage. If true, this would constitute a flagrant human rights violation and an attack on the democratic right to peaceful assembly.

As Canada remains a global advocate for democracy, human rights, and freedom of speech, I urge you to take action by:

1) Publicly condemning any use of force, including but not limited to potential use of LRAD, against peaceful protesters in Serbia and calling for an independent investigation into these reports.

2) Urging the Canadian government to put diplomatic pressure on Serbia to respect fundamental human rights and democratic principles.

3) Raising this issue in Parliament and working with international allies to hold responsible party accountable for their actions.

The Serbian people, particularly the youth leading these protests, need international support to ensure their voices are heard and that those responsible for corruption and repression face consequences. I appreciate your time and commitment to human rights, and I look forward to your response regarding the steps that can be taken.

ISPRAVKA: hvala na ukazivanju da sam u ljutnji zbog svih dogadjaja u pismu naveo pogresan datum protesta - moram ponovo slati pismo

Expand  

Hvala za template, bukvalno sam promenio Kanada u Nemačka i par stvarčica i prosledio Merzu, Scholzu, Ursuli vdL i Annaleni. Sitan doprinos i od gastosa. 

Verzija na nemačkom, ako neko hoće da se pridruži:

Reveal hidden contents

• Like 11
  • Thanks 5
  • Pumpaj! 6
Posted (edited)

Posle ovog fantastičnog protesta za koji bi studentima dao čistu desetku za organizaciju a gradjanima čistu desetku za odziv, ponašanje, lepotu i pumpanje, izgleda da su gradjani poslušali studente i krenuli da organizuju zborove.

Na nekim viber grupama za pomoć studentima ide poziv za zbor u NS sutra, e sad ne znam da li će ga pomeriti na sredu zbog dana žalosti. Ali rado bih se odazvao kad god da bude.

Vreme je da dinstamo!

Edited by duško matić
  • Like 5
  • Pumpaj! 4
Posted

Studenti Medicinskog fakulteta su pozvali URGENTNO ISPRED URGENTNOG - od 13h ispred rotirajućih vrata Novog KC. Neće blokirati zdravstvenu delatnost, u pitanju je protest zbog odbijanja prijema pacijenata koji se žale na tegobe izazvane misterioznim oružjem 15.3.

• Like 6
  • Pumpaj! 4
Posted

Ja moram jos nesto da napisem... napali smo svi (s pravom) glupost PSGovaca i onih drugih odmetnutih studentskih organizacija i to je moglo uticati na protest, ali srecom nije.

Oni su pred protest uhapseni i sada su u jednomesecnom pritvoru. Ne smemo ih zaboraviti, to sto su pogresili i to sto su snimljeni, pa cak i ako je neko od njih ubaceni element (Mila Pajic na primer nije uhapsena), to ne znaci da treba da budu zaboravljeni.

Pa da se podsetimo:

https://www.facebook.com/jovovic.psg/posts/pfbid04s5kFiwCQoDm6ELm1nePpsmJLZd6PtTngoE5wR7AVworsvV1pjwDhCbrrMbJyTgCl

• Like 10
  • Thanks 2
Posted
  23 hours ago, McLeod said:

Ja moram jos nesto da napisem... napali smo svi (s pravom) glupost PSGovaca i onih drugih odmetnutih studentskih organizacija i to je moglo uticati na protest, ali srecom nije.

Oni su pred protest uhapseni i sada su u jednomesecnom pritvoru. Ne smemo ih zaboraviti, to sto su pogresili i to sto su snimljeni, pa cak i ako je neko od njih ubaceni element (Mila Pajic na primer nije uhapsena), to ne znaci da treba da budu zaboravljeni.

Pa da se podsetimo:

https://www.facebook.com/jovovic.psg/posts/pfbid04s5kFiwCQoDm6ELm1nePpsmJLZd6PtTngoE5wR7AVworsvV1pjwDhCbrrMbJyTgCl

Expand  

Lazar Dinić, iz neformalne organizacije STAV, tiha i mirna duša novosadska i borska, dobio je sa aktivistima iz PSGa do 30 dana pritvora.

Pešačio je prošle godine od Beograda do Doline Jadra u sred leta sa svojim saborcima protiv Rio Tinta.

Odmah po povratku branio je autonomiju Univerziteta od SNS jednoumlja, kad sve druge za to nije bilo briga. Na njega i njegove saborce su bacani topovski udari, slati su batinaši, ali to ih nije pokolebalo.

Među prvima je sa svojom ekipom otkrio call centar SNSa u Master hali sajma, gde su se posle brojali i glasovi na lokalnim izborima. Policija tada nije reagovala na pozive.

Organizovao je akcije zbog ubistva 15 ljudi na Železničkoj stanici mnogo pre nego što su pokrenute blokade fakulteta širom Srbije.

Njegova neformalna grupa STAV ima 20k pratilaca na Instagramu, a danas ispred suda bilo je 15-20 ljudi.

Kakvu poruku kao narod šaljemo?

Hoćemo li se odreći svakog koga SNS bratija izdvoji kao svoj plen?

Prst na čelo narode i mani se brojanja koraka, selfija i tehno žurki na ulicama.

Ozbiljno crnilo nas je obuzelo, a samo svetla telefona i hodanje ga nikad neće dovoljno osvetliti.

Podrška za ovu mladu i čistu dušu

• Like 9
  • Thanks 1
Posted (edited)
  23 hours ago, McLeod said:

Pa da se podsetimo:

Expand  

Mila Pajić sigurno nije ubačeni element, mnogi ljudi koje cenim je lično poznaju i ruku bi dali za nju.

Edited by duško matić
  • Like 1