Jump to content

Recommended Posts

Posted

Moj polazak je bio sa Žarkova gde je kreten od 50+ udario par ljudi kolima,kažu da nisu teže povređeni. Onda se išlo do b.brda pa kod Ada mola formirala kolona kojoj se nije mogao videti ni početak ni kraj. I u svoj toj ogromnoj masi ljudi nisam ni jednom čuo da se neko sprema za sukob, svi naprotiv pozitivni i spremni da opet izađu. Kasnije se lutalo od Londona do Slavije na kraju i do pravnog gde je bila žandarmerija ali koliko sam video u sasvim normslnim komunikacijama sa studentima. Utisak mi je da oni već međusobno poznaju jedni druge i nemaju nameru da se tuku. Ovaj napad na mirne učesnike dok odaju pomen stradalima je baš odlika hulje koji zna da gubi ali bi da napravi još štete. Srećom pametna i smirena reakcija doprinela je da ne bude reakcije odmah. Reakcija treba da krene danas i da se insistira sa zahtevom da se obelodani ko je koristio to oružje. Neće ni to reći ali ih treba pritiskati svakodnevno 

• Like 7
Posted

Ovo sa zvučnim topom je toliko ozbiljno da ne sme preko toga da se pređe. Koristiti ovo oružje dok ljudi odaju počast žrtvama je van svake pameti. Bez robije ovo ne sme da prođe. Kad tad.

Žvali je inače sa više 'mesta' rečeno da ne sme biti nikakvih napada na studente. 

• Like 9
Posted

Čitam šta pišete(mo) I vraćam film i zaista ne mogu da se setim ijedne rečenice, teksta, bilo čega gde su studenti najavljivali promenu vlasti, i bilo čega sličnog.

Bili su kristalno jasni od početka.

Svoje zahteve.

Šta i što im zameramo?

• Like 7
  • Pumpaj! 1
Posted

Blokada svih iole vaznih tacaka u gradu do ispunjenja zahteva.Mi imamo dovoljno ljudi da to pokrijemo,on nema.Mirno i nenasilno, ali do pobede, ili mi ili on!

• Like 2
Posted
1 hour ago, Helena said:

Čitam šta pišete(mo) I vraćam film i zaista ne mogu da se setim ijedne rečenice, teksta, bilo čega gde su studenti najavljivali promenu vlasti, i bilo čega sličnog.

Bili su kristalno jasni od početka.

Svoje zahteve.

Šta i što im zameramo?

Mladost i poštenje.  

• Like 1
Posted (edited)

Zaista nestvaran i prelep dan. Sjajan je osećaj i veliki ponos biti deo današnjeg protesta, najvećeg u istoriji Srbije bez dileme. Kolona na Novom Beogradu je još pre dvanaest bila nepregledna. Za ulazak na most se čekalo više od sat i po-dva. Malo je bilo lutanja oko toga gde je protest, pa su oko 4 svi skretali iz Terazija na Trg Nikole Pašića ka skupštini, nesnosna gužva, jedni na drugima. Zatim stiže dojava da je ipak centar okupljanja na Slaviji, i, naravno, svi krećemo tamo, jedni napred, drugi nazad, probijaj se, priđemo Slaviji koliko smo mogli, sa bine se čuje, onako, od pištaljki i pumpanja, slabije. 

Za vreme zvučnog udara bili smo malo bliže Beograđanki. Tišina, svi ćute i odjednom se čuje neki jako čudan zvuk, fijuk, ne znam kako da ga nazovem, kao da se nešto munjevitom brzinom približava. U početku smo mislili da se neko zaleteo u ljude, ali nam to nije imalo smisla, jer nema odakle da dođe kolima dotle. Uglavnom, stampedo je došao i do nas i popadali smo kao domine jedni preko drugih i moglo je ozbiljno sranje da nastane. Ladno je stoka čekala 15 minuta tišine da napadne - jezivo.

Ne vidim razlog da se studentima nešto zamera u vezi sa protestima. Oni su ovo sve pokrenuli, oni sve organizuju, oni su izabrali način borbe i mi svi idemo na te proteste i poštujemo njih i borimo se sa njima, svi ovi protesti i buđenje naroda su njihova zasluga. I, ovo i jeste ispravan način borbe. To što su ovi protesti nenasilni i ovako brojni najviše boli nepomenika, jer mu ne prolaze nikakvi trikovi, a pobuna ne prestaje. Ovo je maraton i bitno je biti istrajan i ne popuštati, već nastavljati pritisak (pumpanje) i nikako ne posustajati. Pumpaj dalje!

Edited by Red
  • Like 14
  • Love 1
  • Thanks 3
  • Pumpaj! 3
Posted
2 hours ago, Maharaja said:

Žvali je inače sa više 'mesta' rečeno da ne sme biti nikakvih napada na studente. 

Jel možeš da objasniš malo detaljnije šta ovo znači?

Posted

Studentima ne treba zameriti ništa jer oni svoje uglavnom odrađuju za 10ku sve ovo vreme, a uostalom oni će nadživeti i njega i nas. Međutim, njihove mogućnosti su krajnje ograničene uprkos svoj dobroj volji, organizaciji, jedinstvu i humanizmu koji prezentuju. Nažalost, batina je u tuđim rukama a u zakonu džungle vlada onaj kod koga je batina. Nijedan studentski zahtev nije ispunjen niti će biti ispunjen i to je kristalno jasno. Ovim dosadašnjim putem mi dalje samo možemo da ispitujemo dubine njegove monstruoznosti i razmere posledica svakog društvenog sunovrata koje su izrodile ovoliko ćacija, bolesnika i šljama sa dna kace među nama. Kojih se očito još uvek plašimo. Jer da se ne plašimo, ovolika masa ljudi je dovoljna da ih pregazimo ali samo ako smo složni u toj nameri. Oni će udarati đonom jer samo tako znaju a mi smo očito i dalje anestezirani strahom. Ja i dalje mislim da su najveći heroji svih ovih protesta oni koji su bili spremni da im se fizički suprotstave poput onih koji su pocepali gaće onim ćacijima u NS, da ne pominjem čuvenog Crnog sa traktora koji je ispresavijao onu džukelu. Suprotstavljanje šetnjama, postovima i storijima možda može da prođe u nekom drugom svetu, u ovoj džungli očigledno ne. Monstrumi su spremni da ubijaju, mi ćemo im se suprotstaviti samo na dva načina: ili kad budemo spremni na isto to, ili kad budemo spremni da uđemo zaista u pravi generalni štrajk, što bi značilo da niko ne ide na posao dok se ne postigne nešto konkretno. Samo nešto tako radikalno bi istinski i zainteresovalo međunarodnu zajednicu da spreči ustrojstvo Afrike u sred Evrope. Poštenije je priznati da nismo spremni na to i da se vratimo svi svojim bednim životima i totalnom egoizmu na koji smo navikli, pa ko se kako snađe. 

• Like 9
Posted (edited)
28 minutes ago, Chaos Is Me said:

Suprotstavljanje šetnjama, postovima i storijima možda može da prođe u nekom drugom svetu, u ovoj džungli očigledno ne.

U Turskoj je pre samo 8 godina bio ustanak opozicije, gde je bilo na stotine mrtvih, i Erdogan je ostao na vlasti. U prevodu - nema pravila. Srbija nema istoriju smrti na ulicama (sto je dobro), sa dvojicom poginulih za 8. mart, jednim ranjenim na kontramitingu 1996. i nijednim poginulim 2000. Vlast svakako spinuje sve i drzi medije, pa i da je nesto zapaljeno danas iskoristili bi to u svoje svrhe. Protest je uspeo jer je najmasovniji ikada, i na tom temelju treba graditi dalje. Rezim ce da se srusi pre ili kasnije jer ljudi nemaju strah, a oni vise vecinsku podrsku nemaju. Samo da ljudi shvate da je ovo maraton a ne trka na 100m gde treba biti uporan i ne nasedati na njihove (davno vidjene) trikove.

Edited by diego
  • Like 8
Posted
2 hours ago, diego said:

Srbija nema istoriju smrti na ulicama (sto je dobro), sa dvojicom poginulih za 8. mart, jednim ranjenim na kontramitingu 1996. i nijednim poginulim 2000

To samo ako gledaš sadašnje doba. Proguglaj npr. martovske demonstracije 1903.

• Like 1
Posted

On zahteve studenata nece ispuniti jer bi onda morao sam sebe da uhapsi. Pre 25 godina smo imali jake licnosti u opoziciji. Đinđić j Kostunica, ma koliko se on posle obrukao, u momentu protestanje bio covek koji je ulivao nadu i imao povererenje u narodu. Studenti danas prefektno rade svoj posao, ali ce sve ovo za finalni udar morati politicki da se artikulise. A tamo, narodski receno, sve moj do mojega. Nema to veze sto ih je Vucic u svojim medujskim trovacnicama ocrnio, to je i Milosevic radio petoktobarcima, pa opet su imali poverenje naroda. Danas se ljudi boje jer pored nesposobnosti njihove sumnjaju i u njihovu povezanost sa Vucicem. A sumnja je zajebana stvar.

Pad Vucica je blizu, odmah iza ćoška, ali treba doći do toga.

• Like 5
Posted
33 minutes ago, berti said:

On zahteve studenata nece ispuniti jer bi onda morao sam sebe da uhapsi. Pre 25 godina smo imali jake licnosti u opoziciji. Đinđić j Kostunica, ma koliko se on posle obrukao, u momentu protestanje bio covek koji je ulivao nadu i imao povererenje u narodu. Studenti danas prefektno rade svoj posao, ali ce sve ovo za finalni udar morati politicki da se artikulise. A tamo, narodski receno, sve moj do mojega. Nema to veze sto ih je Vucic u svojim medujskim trovacnicama ocrnio, to je i Milosevic radio petoktobarcima, pa opet su imali poverenje naroda. Danas se ljudi boje jer pored nesposobnosti njihove sumnjaju i u njihovu povezanost sa Vucicem. A sumnja je zajebana stvar.

Oslabljen jeste, ali nisam siguran da je njegov pad pitanje dana. Daj Boze da gresim.

Sto se tice opozicije, nisu nikakvi. Ali u svim zemljama sa totalitarnim rezimom, opozicije i nema. Rusija, Belorusija, Madjarska itd.
Milosevic nije imao ovoliko botova, placenih narikaca. Nikada nije rusio preko noci. Nije imao 365 obracanja godisnje. Ovaj covek (ako je uopste covek) drzi polovinu nacije u stanju hipnoze. Stalnim obracanjima, pretnjama i obecanjima ljudi su zbunjeni i sludjeni. Ovde ne mislim na studente i obrazovane ljude, nego na polupismen svet kome se on i obraca.
I da, usput je kupio i navijace (vodje navijackih grupa, da budem precizniji). Podrzavaju ga i kriminalci...

Nece biti lako....

• Like 2
Posted
39 minutes ago, berti said:

Đukanovića je srušio neki Krivokapić, nikad u politici, običan profa. SNS je poljuljao u Nišu Milić, lekar, profesor, nikad u politici. Hajde da nastavimo niz.

• Like 17
Posted

On ne može više da vlada kao što je vladao do sada. Ukoliko bi krenuo u jaču represiju to bi vodilo u haos, koji tek nije povoljan za njega. Mislim i kao što je neko ovde napisao da kreće pucanje po šavovima. Strah je prevladan i to je ključno. Sve kad bi sad studenti izašli i rekli svi zahtevi su ispunjeni, to ne bi smirilo situaciju. 

• Like 1
Posted

Nema sta dalje da se pitamo, ili mi ili on!Iza njega stoji smrt,a ko nece da umre pod njegovom stegom,mora da se odupre.Srecom izbor nam se suzava a tad je najlakse!

• Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, berti said:

Imali su poverenje naroda jer je to bio tek početak višestranačja sa kojim narod nije imao iskustva. Naivno se verovalo da ćemo preko noći postati Švajcarska samo da Milošević ode. U međuvremenu su se izmenjali razni političari na vlasti i narod je izgubio poverenje u političare. Ne verujem da bi u današnjem vremenu, da su se tek sada pojavili Đinđić i Koštunica imali veću podršku od današnjih opozicionara.

Edited by MarkoKep
Posted

Koja razlika juce i kod mene u SM kad je bio SNS skup, mi cekali po kisi 2+ sata da predjemo Brankov most i samo dodjemo do mesta desavanja, plus kasnije x sati aktivnosti, dok ovamo kod nas kad je bila stoka, vecina uzela dnevnice i nisu ni dosli do trga ispred hale Pinki nego bezanija ka busevima, kurcobolja level max.

Bio sam kod kafea Moskva kad je bila bezanija valjda zbog tog vazdusnog topa, zbunilo sve nas koji smo ocekivali da se pojavi kordon policije iza ugla ili bar kapuljasi pa da se i pobijemo a ono nista. Jebeni zvucni top, pa samo za to je lik zasluzio najgoru kaznu.

• Like 5
Posted
1 minute ago, Zli Gli said:

mi cekali po kisi 2+ sata da predjemo Brankov most i samo dodjemo do mesta desavanja,

Ja zapucao isto na Brankov most,srećom kada sam video kolika je gužva odmah sam se vratio na Gazelu ...

Stignem do Slavije pa malo produžim do Bulevara, šaljem poruku drugaru, on je još čekao kod mosta da predje ...

Posted (edited)

Ne znam zašto su pojedinci razočarani posle ovog protesta. Reče sinoć Nenadležni da pogledamo semafor u vezi rezultata. Pa ajde da pogledamo:

Imali smo brutalnu kampanju o nasilju pre protesta. Cilj je bio pokolebati ljude strahom kako bi na protestu bilo manje ljudi. Ništa od toga, bilo je više od 400 hiljada ljudi.

Govorio je da će odsvirati kraj, ali sada može samo đoki svirati jer od toga ništa.

Govorio je da se 17. vraća sve u normalu. Malo morgen, ništa se ne vraća u normalu, pogotovo ne sada kada njegovo ludilo raste.

Dakle, doživeo je još jedan poraz. Pumpaj!

Edited by Volter
  • Like 3
  • Love 4
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 9
Posted
7 minutes ago, mare80 said:

Ja zapucao isto na Brankov most,srećom kada sam video kolika je gužva odmah sam se vratio na Gazelu ...

Stignem do Slavije pa malo produžim do Bulevara, šaljem poruku drugaru, on je još čekao kod mosta da predje ...

Oko 16h došli smo na Brankov most.Ogroman broj ljudi je odustao od prelaska jer su čekali i do 3h.Mi smo se snašli tako što smo otišli ispod mosta i na stepenice gde su takođe pustali po grupicu ljudi, ali je taj broj mali pa sam čekao najviše 15 minuta i nastavio dalje.

Nisam išao na Slaviju.Bili smo ispred skupštine.Bilo je mnogo ljudi.Utisak je da se narod oslobodio i da povratka na staro nema.Sve i da protesti stanu,ovo je velika i najbitnija stvar.

• Like 8