Jump to content

Recommended Posts

Posted
5 minutes ago, MarkoKep said:

Mislim da ne postoje ti glasači koji glasaju za hulju zbog toga "što vodi Srbiju u EU". Njemu EU služi da muze pare od njih i...

E, ima samo još jedna, trenutno zaboravljena, ali na žalost svojevremeno kobna stvar - EU priča je dobar broj proevropskih glasača 2012. godine navukao da glasaju za radikale.

Gledao sam ljude, zdrave, prave, svesne koji padaju na tu priču i daju glas grobaru. :ajme: 

Džaba mi sada (zapravo čak ne sad, vrlo brzo su pokazali svoje ne pravo nego jedino lice) bilo kakvo "likovanje" i "see I told ya" kad je učinjena, verovatno nepopravljiva, katastrofalna šteta.

Pravi horor koji se odvijao pred našim očima

Posted
21 minutes ago, Klotzen said:

Pa nije zavrnula, ili sam ja propustio neku novu vest. Te pare treba da dobijemo tek za dva meseca tako da verovatno do tada neće ni biti neke čvrste odluke. Za to bi morali da glasaju i narodnjaci a to za sada nismo čuli da oni podržavaju.

Zato sam i rekao zavrće, a ne zavrnula. U izjavama koje su prenete lepo piše da se osim vladavine prava moraju poštovati i druge norme, kao što su izborni uslovi i medijske slobode, za šta ima vremena do juna. A ovi iz EU ne lupetaju kao ovdašnji pojedinci, koji spominju leteće taksije i slične skalamerije, već lepo kažu da uradiš to i to ili sledi zavrtanje slavine. Mađarska, Turska i Gruzija su to već imale prilike da osete.

Posted

3 minutes ago, Klotzen said:

Ako je tako zašto onda opozicija nije dobijala 40-45% glasova kolika je podrška za ulazak u EU ?

Ma u pravu si ti, DOS je i pored rušenja MIloševića, uvek bio percipiran kao "izdajnici" a za tako nešto su, na žalost, dolazili glasovi i iz sâmog DOSa (dSS)... kasnije i od koalicionih partnera (sepsa).

Tranzicija je dodatno uradila svoje...plus kasnije konstantno "pumpanje" radikala iz svih medija (koji kakvi god da su bili ipak su bili etalon objektivnosti i pravog novinarstva za ono što imamo posle 2012. i naročito sad) - na osnovu čega su i poturili svoju "patriotizam i EU" "narodnu" platformu idealnu za prikupljanje naivnih.

Posted
9 minutes ago, Klotzen said:

Ako je tako zašto onda opozicija nije dobijala 40-45% glasova kolika je podrška za ulazak u EU ? Ja lično poznajem ljude koji padaju na priče "Mir, stabilnost, dobri sa svima, ekonomski rast" a ništa od toga nije moguće bez tog pro EU stava. Onog trenutka kada se odrekne EU puta on je izgubio sve te argumente koji mu donose glasove.

Da li ozbiljno misliš da će neko ko je za vlast danas, u 2026. godini posle svega što se desilo, da samo zbog EU promeni mišljenje? Ništa mu nije smetalo za ovih 14 godina ali to je baš crvena linija? 

Posted

Naravno da ima i medju studentima onih koji padaju na pricu Vucic izdajnik EU covek. Ima ih i medju potencijalnim glasacima dosta i rektor im "smrdi".

Ja kazem ko ih jebe, takvima ne vredi nista objasnjavati kad im u poredjenju ne smrdi DBovac Lompar i ludi Radule dva Kavcic.

Razlika danas je u tome sto ima manje rusofila jer KGB nema vise para za bacanje, ali su se oni presaltovali na "suvereniste". Tih ima i medju studentima dosta i sa levog i sa desnog pola.

Posted
32 minutes ago, DJ_Vasa said:

Mađarska, Turska i Gruzija su to već imale prilike da osete.

Postoji razlika jer su sredstva koja su zavrnuta članicama EU neuporedivo veća (i već ubačena u nacionalne budžete i planove) u odnosu na sredstva koja bi nama ili Gruzinima bila odobrena.

Dodatno, ta sredstva su često bolje kontrolisana i preciznije usmerena tako da smanjuju mogućnost krađe, a štetu bi podelili vlast (zbog toga što ne mogu da realizuju neke razvojne projekte kojima bi mahali a sakrivali poreklo novca) i krajnji korisnici tog novca.

Posted
8 minutes ago, Barkley#34 said:

Postoji razlika jer su sredstva koja su zavrnuta članicama EU neuporedivo veća (i već ubačena u nacionalne budžete i planove) u odnosu na sredstva koja bi nama ili Gruzinima bila odobrena.

Dodatno, ta sredstva su često bolje kontrolisana i preciznije usmerena tako da smanjuju mogućnost krađe, a štetu bi podelili vlast (zbog toga što ne mogu da realizuju neke razvojne projekte kojima bi mahali a sakrivali poreklo novca) i krajnji korisnici tog novca.

Sve je to OK, ali samo sam hteo da naglasim da zavrtanje slavine nije nepoznat potez.

Posted
25 minutes ago, MarkoKep said:

Da li ozbiljno misliš da će neko ko je za vlast danas, u 2026. godini posle svega što se desilo, da samo zbog EU promeni mišljenje? Ništa mu nije smetalo za ovih 14 godina ali to je baš crvena linija? 

Danas neće.  Ali ih je poprilično "zavedenih" (vidi moj prošli post) to shvatilo relativno brzo posle dovođenja Grobara / Vučića na vlast.

Sad je moguće da deo onih čiji poslovi zavise od dobrih odnosa s Evropom i krenu da trpe zbog eventualnih sankcija, počnu da razmišljaju koliko ih košta Vučić.

Posted
13 minutes ago, DJ_Vasa said:

Sve je to OK, ali samo sam hteo da naglasim da zavrtanje slavine nije nepoznat potez.

Naravno, a u svakom slučaju je koristan potez. Ja dam hteo da naglasim da ne treba imati prevelika očekivanja ali je lep deo slagalice.

Posted
2 hours ago, MarkoKep said:

Rekao si da za hulju ne glasa niko ko je za EU. Opozicija je bila na maksimumu oko 20%, da li ti misliš da 50% ljudi koji su za EU ne izlaze na izbore ? Ja mislim da to nije tako nego da jedan deo ljudi ipak glasa za SNS i očekuje da ih oni uvedu u EU.

2014. godine je podršak ulaska u EU bila nešto ispod 60%. SNS+SPS su na tim izborima uzeli 65% glasova što znači da je matematički nemoguće da dođu do te cifre a da ne dobiju dobar deo pro EU glasača.

• Like 1
Posted

Posle gubitka na izborima za Studentski parlament na svim fakultetima gde su izbori održani, režim sada odbija kandidature "blokadera". To je slučaj na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, kao i na FILUM-u u Kragujevcu. Režim se sada ozbiljnije angažovao, a jedan od razloga je da i pobedom predstave javnosti da ipak ima više "studenata koji žele da uče".

Posted
32 minutes ago, Klotzen said:

Rekao si da za hulju ne glasa niko ko je za EU. Opozicija je bila na maksimumu oko 20%, da li ti misliš da 50% ljudi koji su za EU ne izlaze na izbore ? Ja mislim da to nije tako nego da jedan deo ljudi ipak glasa za SNS i očekuje da ih oni uvedu u EU.

2014. godine je podršak ulaska u EU bila nešto ispod 60%. SNS+SPS su na tim izborima uzeli 65% glasova što znači da je matematički nemoguće da dođu do te cifre a da ne dobiju dobar deo pro EU glasača.

A da li je orijentisanost prema EU bila odlučujući faktor u glasanju?

• Like 1
Posted

To je teško reći bez nekog istraživanja na tu temu a ja se ne sećam ni jednog da je rađeno sa tim pitanjem. Moj otac je recimo bio protiv EU ali nije imao ništa protiv da glasa za stranke koje žele Srbiju u EU jer mu je pitanje ekonomije bilo bitnije od tog pitanja a kao ekonomista je bio svestan da ulazak u EU ne može da škodi po tom pitanju. Za radikale nikad nije glasao jer je znao da bez saradnje sa EU nema napetka ali je zato za SNS glasao od 2012. do smrti i nisi ga mogao ubediti da ne valjaju jer se trovao nac. frek. medijima. Imam par poznanika koji imaju sličan metod razmišljanja i na njih mislim kada pričam o tome.

Još kada su videli da ih EU prihvata i veliča posle 2012. takvi ljudi su zacementirani da glasaju za njih.

• Like 1
Posted
4 hours ago, Klotzen said:

Ako je tako zašto onda opozicija nije dobijala 40-45% glasova kolika je podrška za ulazak u EU ? Ja lično poznajem ljude koji padaju na priče "Mir, stabilnost, dobri sa svima, ekonomski rast" a ništa od toga nije moguće bez tog pro EU stava. Onog trenutka kada se odrekne EU puta on je izgubio sve te argumente koji mu donose glasove.

Pa i jeste dobijala zbirno gledano.

Sns+sps+srs=55%, manjine 3-4%

Ostali glasovi jesu od opoziciono nastrojenih ljudi, mada deo njih nije pozitivno nastrojeno prema EU.

Takodje ti pro EU glasači i ne izlaze u ogromnoj meri, a to ce se sad promeniti, ti ljudi po običaju nadju lako 100 mana bilo kome, a ako nisu isprovocirani od strane vlasti nema izlaska sa njihove strane.

Dok je Vračar na 58% izlaznosti( a tu barem ima više ljudi koji su upisani u spisak, a da bas žive u zemlji nego po selima) on će lagano uzimati izbore, kad i ti najurbaniji delovi odu na 75-80% izlaznosti tad se pali talas promena).

Posted
2 hours ago, Klotzen said:

Rekao si da za hulju ne glasa niko ko je za EU. Opozicija je bila na maksimumu oko 20%, da li ti misliš da 50% ljudi koji su za EU ne izlaze na izbore ?

Da, mislim. Ako je izlaznost na ranijim izborima bila recimo 57-58% i ako znamo da su građanski orijentisani glasači oni koji su najviše apstinirali, sasvim je realno da je u toj populaciji izlaznost jedva 50%. A i sam si rekao da je tvoj otac glasao za SNS jer se trovao medijima sa nacionalnom frekvencijom, tako da oni kojima su ti mediji i dalje glavno sredstvo informisanja teško da će promeniti mišljenje posle toliko godina samo zbog odnosa sa EU.

Posted
2 hours ago, Klotzen said:

teoretski je moguce uz malu izlaznost sto verovatno i jeste slucaj jer malo je ljudi koji su za eu glasa za hulju.

Posted (edited)
1 hour ago, MarkoKep said:

Da, mislim. Ako je izlaznost na ranijim izborima bila recimo 57-58% i ako znamo da su građanski orijentisani glasači oni koji su najviše apstinirali, sasvim je realno da je u toj populaciji izlaznost jedva 50%. A i sam si rekao da je tvoj otac glasao za SNS jer se trovao medijima sa nacionalnom frekvencijom, tako da oni kojima su ti mediji i dalje glavno sredstvo informisanja teško da će promeniti mišljenje posle toliko godina samo zbog odnosa sa EU.

Naš izborni spisak nije dobar. Mi imamo oko 5,5 miliona glasača što znači da je realna izlaznost na našim izborima od 65-70% .

Nećemo se složiti da pro EU samo pola ljudi izlazi jer ja recimo više ljudi znam koji su anti EU da ne izlaze nego što znam pro EU da ne izlaze. Da kažem da nisam dobar uzorak pa da dodam par procenata od tih 45% pro EU možda 10% ne izlaze a ostali glasaju za različite opcije. I ima ih dosta koji su do sada glasali za SNS, pa čak i SPS.

Kada pola ljudi koji su pro EU ne bi glasali to bi značilo da opozicija i studenti imaju pool od nekih 1,3 miliona dodatnih potencijalnih glasača a to sigurno nije tačno, daj bože da postoji i 500k dodatnih glasača koje bi mogli animirati da izađu.

Edited by Klotzen
Posted
3 hours ago, Barkley#34 said:

Generalno će na izborima za većinu glasača tema EU biti od sekundarnog karaktera.

Potpuno tacno. Setimo se kako je Milosevic ponajvise pao zbog toga sto narod vise nije mogao trpeti divljanje Mire i Marka, a manje zato sto je zapoceo i izgubio ratove. Tako ce i ovi pasti zbog organizovanog kriminala koji je osnovna poluga rezima, a ne zbog odnosa prema EU ili Rusiji. 

Prilikom poslednje posete Srbiji sam divanio sa dosta teskih rusofila, obozavalaca radova Jovana Deretica, pa cak i ratkomladicevaca. Svi odreda su za studente i potpuno zanemaruju bilo kakve druge poruke osim zalaganja za raskrinkavanje (i naravno hapsenje) OKG.

• Like 1
Posted
20 minutes ago, crepiillupo said:

Prilikom poslednje posete Srbiji sam divanio sa dosta teskih rusofila, obozavalaca radova Jovana Deretica, pa cak i ratkomladicevaca.

S kim se ti družiš, jbt? :classic_biggrin:

• Ha-ha 1
Posted
23 hours ago, DJ_Vasa said:

Pa ne razumem šta treba da radi Marta Kos, odnosno ekipa koju predstavlja. Da šalju Špance ili Italijane da glasaju umesto botova i Bosanaca? Posao im je da daju pare kadidatima za određene reforme, a ako te reforme izostanu, onda ćao-zdravo, izvol'te skupiti novac sami. A ta buduća vlast mora da sarađuje sa EU ako hoće da oporavi privredu jer geografija je čudo. Može Srbin da voli brata Sija, ali on je malo daleko.

Eu ima vise mogucnosti, naravno, ako se drzave clanice sa tim saglase i ako im je, kao sto cesto nije, princip za koji se sami zalazu ispred svega onoga sto eufemisticki zovu slobodna volja gradjana te zemlje. Naravno, ne moze ona da rusi vlast umesto nas, ali kad je vec i njima jasno jasno, posle one rezolucije EP, sa kakvim apsolutistima imamo posla, cela Evropa, onda moze da uradi. Zamrzavanjem investiconih projekata, zamrzavanjem raznih sredstava  kompanija i licnostima bliskim vladajucem rezimu ( a inace je robna razmena sa EU standardno najvisa materijalno i vrednosno mislim od 2000 neprekidno), poostrenom carinskom politikom, selektivnim sankcijama za diplomate i predstavnike vlasti, jacim medijskim i politickim pritiskom...

To su mukotrpne odluke koje se ne donose preko noci, sasvim jasna stvar, ali kazem da je moguce. Ako postoji volja na prvom mestu.

21 hours ago, DJ_Vasa said:

Pre će biti da su ključne reči dobro osmišljena taktika, diplomatija i hijerarhijski ustrojeno vođstvo. 

Kako studenti da vode diplomatiju? Vozali su se bajsevima i tojeto. 

21 hours ago, DJ_Vasa said:

Nije to u pitanju, već odsustvo svega onoga što sam napisao jedan red iznad. Ne možeš da organizuješ ni kafenisanje sa 4-5 prijatelja ako nemaš nekoga ko će da se time pozabavi, da nađe vreme koje odgovara svima i lokal koji će im odgovarati. Studente je najviše sputala čoporativna demokratija i odsustvo hijerarhije u osmišljavanju strategija. Bez neke jasne organizacije, nekoliko naloga sa Instagrama može samo da pozove ljude u još jednu besmislenu šetnju, i ništa više. Jedino što može da pomogne jeste da rektor dobije malo odrešenije ruke, kao npr. sada kada se sastao sa Martom Kos.

Naprotiv, ja mislim da je bas to sto sam rekao u pitanju. Jer, studenti su trgli ovaj narod, ovako ili onako ljudi su se odazvali njihovim pozivima, podrzali ih. Sada jeste vazno da se osmisli taktita i strategija za dalje, ali nije problem biti na ulici. Problem je definisati sta se zeli time i koliko je to sto se zeli ostvarivo.

Posted (edited)
20 minutes ago, Barkley#34 said:

S kim se ti družiš, jbt? :classic_biggrin:

Znas kako, kad odes na svadbu, onda svasta cujes od ruralnih Srba, nezavsinih politickih analiticara. 🙃

Edited by crepiillupo
  • Love 1
  • Ha-ha 1
Posted (edited)
28 minutes ago, Amigdala said:

Eu ima vise mogucnosti, naravno, ako se drzave clanice sa tim saglase i ako im je, kao sto cesto nije, princip za koji se sami zalazu ispred svega onoga sto eufemisticki zovu slobodna volja gradjana te zemlje. Naravno, ne moze ona da rusi vlast umesto nas, ali kad je vec i njima jasno jasno, posle one rezolucije EP, sa kakvim apsolutistima imamo posla, cela Evropa, onda moze da uradi. Zamrzavanjem investiconih projekata, zamrzavanjem raznih sredstava  kompanija i licnostima bliskim vladajucem rezimu ( a inace je robna razmena sa EU standardno najvisa materijalno i vrednosno mislim od 2000 neprekidno), poostrenom carinskom politikom, selektivnim sankcijama za diplomate i predstavnike vlasti, jacim medijskim i politickim pritiskom...

To su mukotrpne odluke koje se ne donose preko noci, sasvim jasna stvar, ali kazem da je moguce. Ako postoji volja na prvom mestu.

Za to mora da se malo više pričeka. Pa i kremaljska ekipa i Lukašenko su dobili sankcije kada su debelo zabrazdili, dok tek za medije mora da se pričeka. Hajde što su tamo uglavnom prešli na internet, ali prosečnog Holanđanina ili Španca Balkan zanima isto koliko i sukob u nekoj tamo afričkoj selendri.

Kako studenti da vode diplomatiju? Vozali su se bajsevima i tojeto. 

Pa ne treba oni da vode diplomatiju, već neko ko se u to razume. Ni građevinski preduzimač ne ume da sam radi moleraj, struju, vodu, krečenje i slično, pa zato angažuje one koji to znaju.

Naprotiv, ja mislim da je bas to sto sam rekao u pitanju. Jer, studenti su trgli ovaj narod, ovako ili onako ljudi su se odazvali njihovim pozivima, podrzali ih. Sada jeste vazno da se osmisli taktita i strategija za dalje, ali nije problem biti na ulici. Problem je definisati sta se zeli time i koliko je to sto se zeli ostvarivo.

Upravo zato i kažem ono što sam napisao iznad. Pravu političku borbu i akcije treba da osmišljava neko sa iskustvom i znanjem jer džabe je što neko nešto hoće, a ne ume da kanališe.

Edited by DJ_Vasa