Jump to content

Recommended Posts

Posted
44 minutes ago, Don Dusko said:

Hocemo crkvu al po nasim uslovima.

Sta ima taj mitropolit da ugoscuje blokadere mora samo cacije.

A crkva koja se toliko dici kako je prema svima otvorena je bogami selektivna.

Gube se na svim nivoima i ono sto treba da bude za svaku pohvalu nije po kanonima SPC 

Skoro lepsa stvar nije uradjena, da neko druge vere, pogotovo sa Sandzaka bude docekan sa adekvatnom trpezom

Bar ostaje za nadu da nismo totalno prsli kao narod i da u pripremi svega toga nije ucestvovao samo mitropolit a to ih je izgleda najvise i zabolelo

Posted (edited)

Neke klince sa FDU poznajem, a o nekima sam čuo priče. Gledao sam njihov dokumentarac Kameleon... Ti klinci se nikada neće predati.

I to ne samo zato što se očigledno ne boje Vučića, nego zato što ih suštinski baš briga i za njega i za ono što on misli da predstavlja, a i zato što osećaju moralnu i intelektualnu supremaciju u odnosu na sve što im stoji na putu i na sve što režim u Srbiji zaista znači, sa svim njegovim licima i naličjima u nekakvim kolonama.

Oni vide ankete, znaju za šta se bore i znaju za šta služe druge i treće kolone. 

Oni posmatraju Vučića, njegove satelite, stranačke vojnike i pseudoopoziciju kao lošu televizijsku reklamu, a njegov kult ličnosti kao profesionalnu nedovršenost punu zanatskih pogrešaka i promašaja zbog kojih se pada i u gimnaziji, a tek se na fakultetima ne prolazi dalje od prve godine.

Oni mu se smeju u facu, i njemu i njegovim kolonama, i ne mogu da veruje da on, tako površan, trivijalan i nedovršen, vlada bilo čime, a kamoli jednom zemljom... 

Oni sa indignacijom istovremeno odbacuju mogućnost da nešto bude važnije od onoga što su sami zacrtali i toliko veruju u vlastite sposobnosti da uopšte ne percipiraju poraz kao opciju. 

Oni, za razliku od institucionalne opozicije u Srbiji, ne znaju ni šta znači poraz i čude se i na pomen mogućnosti nekakvog poraza. 

Takve mlade ljude Vučić neće moći da potkupi, da ih uceni ili uplaši kao neke iz drugih i trećih kolona... I znaju za rizike koji proizilaze iz činjenice da je režim za njih i njihovu kolonu predvideo - štap, a za druge kolone - šargarepu.

Jer oni toliko vole sebe a za njega smatraju da ih je nedostojan, da je tu zapravo reč o sudaru vrsta, a ne generacija i kolona.

Edited by Nek grmi jako
Posted
33 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Možeš sa 100% uverenja da garantuješ za apsolutni i potpuni integritet svih izabranih predstavnika buduće organizacije?

To, naravno, niko ne može da ti garantuje.

Ono što je iskustveno tačno je da se diktator kao što je bio Milo (i kao što je Vučić sada) ruši Krivokapićem, kada smo takođe slušali mračne prognoze o malignom srpskom nacionalizmu koji će vratiti crnogorsku državu u srednji vek. Kad ono, došli neki Milaković i Spajić. 

Posted (edited)
1 hour ago, Nek grmi jako said:

Glas za studente je glas za jedinu snagu koja u ovom trenutku nije isprljana decenijskim igrama moći, prevarama glasača, koalicijama, porazima od Vučića, belim listićima i kalkulacijama pseudoopozicije od kojih je dobit imao samo režim.

Netačno, jer glas za studente ne može ni da postoji. Sami su rekli da se neće kandidovati i da će na listi biti kandidati koje oni odaberu.

Sve ostalo se može kupiti, uceniti ili izgustirati po Davosima i po ambasadama.

A ko garantuje da ti njihovi kandidati neće biti isti? I ne vidim kakve ambasade i Davosi su u pitanju kada je ovde glavni kupac domaća mafija, koja ima svoje političko krilo u vidu režima.

Svaka kolona osim studentske je živi dokaz da režim ne mora da natera ljude da ga vole... Dovoljno mu je da ih natera i satera u petu kolonu, pa da se ne prebroje na jednom mestu. Svaka "druga" ili "treća" lista je peta kolona i samo još jedan kanal za odliv energije, još jedan način da se onaj ko je "neostvaren" oseti zbunjeno i ostane kod kuće ili glasa za marginalnu opciju.

Says who? Pa i oni koji su dobili studentsku podršku na lokalnim izborima su uglavnom političari sa iskustvom. Možda jesu poznati samo na lokalu, ali jesu političari.

36 minutes ago, Nek grmi jako said:

Neke klince sa FDU poznajem, a o nekima sam čuo priče. Gledao sam njihov dokumentarac Kameleon... Ti klinci se nikada neće predati.

To je lepo, ali malopre smo konstatovali da se oni neće kandidovati.

36 minutes ago, Nek grmi jako said:

Oni, za razliku od institucionalne opozicije u Srbiji, ne znaju ni šta znači poraz i čude se i na pomen mogućnosti nekakvog poraza. 

Možda nisu čuli za rezultate na lokalnim izborima u više mesta.

Edited by DJ_Vasa
  • Thanks 1
Posted
5 minutes ago, DJ_Vasa said:

To je lepo, ali malopre smo konstatovali da se oni neće kandidovati.

Upravo tako. Ovde se stalno priča o njihovoj moralnoj superiornosti, nepotkupljivosti, itd, ali na "studentskoj listi", koliko sam ja razumeo, neće biti studenti nego ličnosti koje će oni predložiti. Jako je bitno ko su te ličnosti i za šta se zalažu. Onog trenutka kada ti ljudi, eventualno, budu izabrani, studentska moralna superiornost, dobronamernorst, i sve drugo postaje irelevantno. Studenti više neće imati nikakvog direktnog uticaha na njih kada, eventualno, zasednu u poslaničke fotelje. Zato je ekstremno bitno ko će zaista biti na studentskoj listi.  

• Like 1
Posted
42 minutes ago, robespierre said:

Ono što je iskustveno tačno je da se diktator kao što je bio Milo (i kao što je Vučić sada) ruši Krivokapićem, kada smo takođe slušali mračne prognoze o malignom srpskom nacionalizmu koji će vratiti crnogorsku državu u srednji vek. Kad ono, došli neki Milaković i Spajić. 

Mislim da crnogorsko iskustvo nije primenljivo na Srbiju. Za početak, bez obzira na dužinu "diktatorskog staža", Milo nije nikada nije dostigao nivo skoro apsolutne kontrole medija, niti nivo kontrole svih nivoa  i vidova vlasti u Crnoj Gori koji ima Vučić u Srbiji. Sa druge strane nova koalicija nema toliku većinu, niti garancije da bi opstala na vlasti ako bi krenula u pravcu nekog "srpskog sveta". Oni glasači koji su napustili DPS zbog korupcije mogu na sledećim izborima lako da se vrate ako bi nove vlasti krenule ka "srpskom svetu".

• Like 1
Posted (edited)

Mi, koji smo uz studente, već smo se na ulicama Srbije prebrojali i znamo da nas je mnogo više nego što vlast može da izdrži, a umemo i da pročitamo ankete na kojima jasno piše gde je ko u srpskom političkom miljeu, pa nastavljamo dalje tu igru nerava, dok ne utvrdimo da li će režimu prvo pući psiha ili telo.

A one priče da studenti neće ništa uraditi podsećaju na one roditelje koji svoje lične neuspehe kompenzuju preko prebacivanja svojoj deci ako ne postanu vrhunski inženjeri, muzičari, lekari... 

Samo što su ova deca, srpski studenti i srednjoškolci, uradili mnogo više za vladavinu prava i sistema nego što su njihovi roditelji, vlast i opozicija mogli i da sanjaju, a kamoli da dobace, dok im je Vučić godinama probacivao loptu kroz noge i oblikovao od njih šta god da je hteo.

Ali sa ovim studentima to neće ići tako.

Vlast im, kako vidimo mesecima unazad, ne može ništa, a neće im moći ništa ni druge i treće kolone i liste, koje će istorija na kraju zapamtimi kao Srpski pokret obnove, koji je u finalnoj rundi protiv Miloševića hteo u drugu kolonu, pa je posle toga postao nebitan satelitčić na političkoj sceni.

Unapred se radujem nekim novim takvim likovima i pseudoopozicionarima, kao i svim pokušajima da se opravdaju druge, treće i ostale kolone koje istorija ovde pamti kao - pete kolone. Jer ima li u politici veća pravda neko ona koje će sve te, koji će radi sitnosopstveničkih interesa ili po nalogu službe raditi za režim, oterati tiho u noć  nebitnosti zato što nisu shvatili težnju naroda koji više neće da gleda ni ovaj režim, a ni njih, koji ih svakodnevno podsećaju na neuspehe kao oličenje poraza od Vučića.

Na drugoj temi pomenuo sam Viktora Igoa, koji je odavno rekao da ne postoji snaga koja će se odupreti ideji kada ta ideja shvati da je kucnuo njen čas.

I istorija je tu nemilosrdna, pa će znati da oceni, kao i uvek, ko je kada bio na kojoj strani. Ali je i pravedna.

Ona ne pamti po dobrom one koji su pazili na estetiku svojih poraza od autokrata ili tražili drugu listu, već one koji su prepoznali trenutak kada ideja slobode više nije mogla da čeka.

Edited by Nek grmi jako
Posted
7 minutes ago, Nek grmi jako said:

Mi, koji smo uz studente, već smo se na ulicama Srbije prebrojali i znamo da nas je mnogo više nego što vlast može da izdrži, a umemo i da pročitamo ankete na kojima jasno piše gde je ko u srpskom političkom miljeu, pa nastavljamo dalje tu igru nerava, dok ne utvrdimo da li će režimu prvo pući psiha ili telo.

Može li neki link za te ankete? Poslednje istraživanje koje se videlo na forumu je bilo vezano za predstojeće lokalne izbore, a očekivanja baš i nisu sjajna.

9 minutes ago, Nek grmi jako said:

Samo što su ova deca, srpski studenti i srednjoškolci, uradili mnogo više za vladavinu prava i sistema nego što su njihovi roditelji, vlast i opozicija mogli i da sanjaju, a kamoli da dobace, dok im je Vučić godinama probacivao loptu kroz noge i oblikovao od njih šta god da je hteo.

A šta su konkretno uradili za vladavinu prava? Pravosuđe nikada nije pravilo više svinjarija, a potkresana su mu krila (s)Mrdićevim zakonima.

14 minutes ago, Nek grmi jako said:

I istorija je tu nemilosrdna, pa će znati da oceni, kao i uvek, ko je kada bio na kojoj strani. Ali je i pravedna. Ona ne pamti one koji su pazili na estetiku svojih poraza od autokrata ili tražili drugu listu, već one koji su prepoznali trenutak kada ideja slobode više nije mogla da čeka.

Ne znam iz kojih si udžbenika učio istoriju, ali ne bih baš rekao da je pravedna. Ti koji su pobeđivali su bili malo radikalniji.

Posted (edited)

@Nek grmi jako to je jako naivno viđenje stvarnosti. Nažalost u stvarnom svetu superheroji ne postoje, a idealizam i polet su važni za rušenje starog, ali nisu dovoljni za stvaranje novog.

Ovde nije pitanje šta će učiniti studenti, već šta će učiniti oni koji budu na njihovoj listi. Onog trenutka kada izbori budu završeni kako će studenti obezbediti da će izabrani predstavnici uraditi ono zbog čega će biti na listi? Jedino ako spremni da pokrenu oružanu revoluciju ako budu iznevereni ili prevareni.

Edited by tomas.hokenberi
  • Like 1
Posted (edited)
9 minutes ago, DJ_Vasa said:

Može li neki link za te ankete?

Ne može. Moraćete da verujete po tom pitanju ili mojoj malenkosti ili Vučiću... Ili da guglate dok ne pronađete da Vučića u Srbiji više vole nego studente.

A u ovoj temi me jedino zanima da li ste za Vučića ili za studente, jer se tema zove Studentski i građanski protesti...

I to ne da li ste lično vi kao pojedinac za Vučića, jer me lično ne zanima ništa što se vas tiče, nego forumski i prema naslovu teme.

Edited by Nek grmi jako
Posted
5 minutes ago, Nek grmi jako said:

Ne može. Moraćete da verujete po tom pitanju ili mojoj malenkosti ili Vučiću. A u ovoj temi me jedino zanima da li ste za Vučića ili za studente. 

A da nije zato što te ankete ne postoje?

Tvoja je privatna stvar šta te zanima, ali moraćeš da shvatiš da i na forumu i u stvarnom životu ima ljudi koji nisu bezuslovno za studentski pokret, ali jesu za smenu režima.

Posted
3 minutes ago, Nek grmi jako said:

Ne može. Moraćete da verujete po tom pitanju ili mojoj malenkosti ili Vučiću. A u ovoj temi me jedino zanima da li ste za Vučića ili za studente. 

To previše binarno viđenje stvarnosti i primer lažne dihotomije.

• Like 1
Posted (edited)

Dodao sam u editu ono što niste kvotovali, odnosno da možete da verujete ili mojoj malenkosti ili Vučiću, a možete i da guglate dok ne pronađete da Vučića u Srbiji više vole nego studente.

A u ovoj temi me jedino zanima da li ste za Vučića ili za studente, jer se tema zove Studentski i građanski protesti... I to ne da li ste lično vi kao pojedinac za Vučića ili studente, jer me lično ne zanima ništa što se vas tiče, nego forumski i prema naslovu teme pošto me konstannto kvotujete.

Jer, naslov je jasan, tema je jasna i mi smo tu da se prema njoj odredimo tako što ćemo podržati studente i bunu protiv Vučića, ili nećemo podržati studente, pa tako ni njihovu bunu koju su oni započeli i oni doveli do tačke u kojoj im se divi čitav slobodarski svet.

Veoma jednostavno.

Edited by Nek grmi jako
Posted
1 minute ago, Nek grmi jako said:

Dodao sam u editu ono što niste kvotovali, odnosno da možete da verujete ili mojoj malenkosti ili Vučiću, a možete i da guglate dok ne pronađete da Vučića u Srbiji više vole nego studente.

A u ovoj temi me jedino zanima da li ste za Vučića ili za studente, jer se tema zove Studentski i građanski protesti... I to ne da li ste lično vi kao pojedinac za Vučića, jer me lično ne zanima ništa što se vas tiče, nego forumski i prema naslovu teme.

Ponavljam to je lažna dihotomija. Moguće je biti apsolutno 100% protiv Vučića i biti kritičan prema nekim elementima studentskog pokreta. Takođe nije razumno očekivati bezuslovnu podršku studentskoj listi koja još uvek ne postoji, nije sigurno ko će biti na njoj i šta će zastupati. I u kontekstu izbora i u kontekstu ove teme. 

Bezuslovna podrška bilo čemu je suprotnost akademskom i kritičkom duhu koji bi studenti trebalo da predstavljaju. Tražiti od ljudi da „isključe mozak” i prate pokret bez pitanja je upravo ono što se često zamera SNS dronima. To je zapravo forma fanatizma a svi fanatizmi su opasni pošto su uvek iracionalni.

• Like 2
Posted (edited)

Čekajte, pa da li neko zaista misli da još uvek može da prođe birokratski mehanizam odbrane i taj argument o "imenima na listi", koji je zapravo poslednje utočište onih koji su decenijama navikli na političku pijacu, pa sad pokušavaju da i ovu čistu studentsku energiju dezavuišu i uvuku u blato personalnih diskvalifikacija?!

Znaj, dragi moj forumašu i protivniče Vučića koji ovo čitaš, kada ti to kažu, oni zapravo traže metu. Traže ime koje mogu da provuku kroz tabloidnog toplog zeca ili da mu nađu "estetsku manu" kako bi dezavuisali i pokret u tu borbu protiv Vučića.

Jer, studentska lista je ideja, ona nije telefonski imenik, a u svetu sudara vrsta, a ne generacija i kolona, lista nije spisak ljudi koji traže zaposlenje u skupštini, već onih koji će poneti barjak slobode do sledećih izbora koje neće organizovati Vučić.

Zar vam nije čudno što sumnjačima u ove proteste nije dovoljno ime - studenti? Pa zar to ime nosi veću težinu od bilo kog imena i prezimena, jer predstavlja instituciju budućnosti, a ne recikliranu prošlost?!

Tražiti spisak imena da bi podržao studente je kao tražiti spisak opreme za vodene sportove pre puta u pustinju. Dakle, promašena tema.

Ovi klinci ne nude kadrove kao ostale liste, oni nude prekid sa praksom u kojoj su kadrovi bitniji od principa. Ko god je na toj listi, on je tu kao delegat generacije koja je rekla - dosta, a ne kao neki koji grade kult ličnosti.

Gledajući u provaliju, oni koji traže imena na listi kao ultimativnu presudu studentima i njihovom pokretu, ne plaše se provalije u koju nas Vučić gura već deceniju uz pomoć tih istih "poznatih imena" iz drugih i trećih kolona.

Jer ako su im imena onih koji su šestinu veka godina gubili od Vučića garancija za uspeh, onda oni i ne traže pobedu, nego poznati komfor poraza.

Pazite tek ovu besmislicu: njima smeta što ne znaju ko je na listi, a ne smeta im što odlično znaju ko je sa Vučićem i "ostalima"??!? Pa kako su sa onima koji su ih toliko puta izneverili? 

Ako vam pored imena "student" treba i JMBG da biste znali da li ste protiv Vučića ili niste, onda vi zapravo ne čekate listu, nego izgovor da ostanete u svojoj zoni. 

Ti klinci su, n kraju krajeva, i neuhvatljivi za režim jer ne igraju po njegovim pravilima, zato ih sistem i pseudoopozicija i teraju da "objave imena", kako bi mogli da počnu sa uobičajenim procesom personalnog uništavanja pokreta.

Edited by Nek grmi jako