Jump to content

Recommended Posts

Posted

Priča protiv opozicije, i kako su tu zbog "privilegija", je informerovska priča. Razvaljivanje opozicije je razlog zašto će Vučić vladati još dugo.

• Like 3
Posted

Bilo bi dobro i da se opozicija sama nije trtila i olakšavala posao režimu. S druge strane studenti nemaju razloga za strah od naroda zbog eventualnih pregovora sa opozicijom. Zlo se goji svakog dana, gori nam pod nogama, ljudima je bitno samo oterati ovo zlo, o svemu ostalom će razmišljati kasnije, tako da niko neće sigurno zameriti studentima razgovore sa opozicijom i eventualni dogovor. Pisao sam već jednom da su i studenti uticali na opoziciju da bude pametnija.

Mnogi iz opozicije su redovni na protestima, neki od njih su i dobro izdevetani na tim protestima, sjajan posao su radili i na terenu zajedno sa studentima i u vezi izbora i u vezi nekih drugih stvari. Na početku svega ovoga opozicija se sklanjala jer su bili svesni njihove slike u narodu i nisu želeli da kvare ovu priču studentima. Sada je sve otišlo dođavola, naravno da bi bilo lakše da su u jednoj koloni. Imamo zlo sa druge strane koje je ujedinjeno, kod njih nema smeta mi ovo, smeti mi ono, da li je ovaj rusoljub ili evropejac, nego su se svim silama ustremili ka nama. Ono što je problem sa opozicijom jeste što mi još uvek ne znamo da li oni mogu međusobno da se dogovore oko zajedničkog nastupa. Neki još uvek nisu odlučili da li će bojkotovati izbore ili neće.

• Like 2
Posted

Mislim da je stvar vrlo jasna, opozicija koja želi da se pridruži studentima u zajedničkoj listi je dobrodosla( to je moj rezon), ali oni koji žele sami i nipodastavaju studente i njihove opcije moraju biti maksimalno skrajnuti.

• Like 2
Posted (edited)
5 hours ago, nemanjaol said:

@SteveFrancis#3

Slažem se sa ovim što kažeš. I moje tumačenje je da idu malo jače đonom sad zato što hoće da signaliziraju svima da prekinu da im se mešaju, pretpostavljam i da su se u prethodnim danima vodile malo žešće diskusije oko potencijalne promene taktike ili nekog pristupa. Ali ne kapiram zašto se navodi kao nelegitimno da i studenti koji su aktivni i u nekoj drugoj grupaciji koja se bori nemaju pravo da svoje predloge iznesu na plenum. Pa nek odluči većina kako hoće.

I pritom konstantno dobijamo različite tonove od pokreta. Sa jedne strane je narode pridruži nam se ne možemo sami, a sa druge se ograđuju od bukvalno svih.

Neka me ispravi neko, ali ja se ne sećam ni da sam video da su potvrdili da će sarađivati sa DS-om i da su prihvatili ponudu.

I da dodam samo, mislim da je naivno misliti da među ljudima koji budu bili na studentskoj listi neće biti onih koji će produžiti svoju političku karijeru i nakon tog oročenog trajanja nove vlade.

Bold je bilo samo pitanje trenutka kada ce se pojaviti kao tema ovde, ocekivao sam ga i znatno ranije. Slazem se da bi bilo naivno ocekivati da bas niti jedna od tih licnosti ne odluci da nastavi jahanje na talasu i proba sama sa nekom novom politickom pricom. To moze, a i ne mora biti oportunizam i vodjenje licnom koriscu. Ljudi su kvarljiva roba, nikada ne mozemo znati sta cuci u svakome i da li i koliko ima trulih vocki tu. 

Medjutim, ovde postoji jedna dosta bitna stavka, novost ako hoces - svaki takav slucaj ce neminovno morati da izadje na videlo, da se prezentuje kao pojedinac. Nece vise moci da se sklanja ispod ili koristi oreol studentskog pokreta. Sasvim jasno bi svoje dalje delovanje nastavio kao solo igrac i u skladu sa tim i odgovornost i teret daljih odluka podneo potpuno samostalno. Tu se gubi ta velika startna prednost u odnosu na nekog drugog politicara recimo iz ove grupacije 'klasicnih opozicionara'. Da, bagaz minulog rada ce mu biti manji, ali i ostrica kritike i nezadovoljstva zbog nekih gafova ili posrtanja utoliko veci i direktniji jer bi prosto sve bilo 'frisko', a taj neko je upravo iz reda onih od kojih su ocekivanja jako velika. Rekao bih bas sasvim neuporedivo i nesrazmerno veca. Ja ne znam da li zaista vise iko ista i ocekuje od nekog Djilasa ili Ponosa, a od nekog uglednog profesora ili eksperta u nekoj oblasti, koji je stavljen na listu da bi pokusao da preporodi zemlju itekako ocekuje. Ocekuje u startu verovatno i previse, nerealno, magiju. Ali tako je zbog niza cimbenika o kojima je vec stotine postova napisano. Naposletku, ne zaboravimo da ta grupa glasaca koja bi po pretpostavci glasala za nekog od tih nije slepa, ne prasta tako lako, ne glasa po komandi i bez obzira na sve, nije ucenjene niti dovezena na biracko mesto kombijem. Stoga mi je strah opozicije od preskakanj jednog ciklusa prilicno tezak za pravdanje.

5 hours ago, McLeod said:

Ovo je logicno i moglo bi potpuno da se potpise, da nemamo suprotne primere, kao sto su Lompar ili Kavcic.

Ocigledno je da "strah" postoji samo ako se radi o liberalnim ili levicarskim smernicama i idejama. Ako "levicari" nisu PRL, razume se.

Mi znamo opste postavke Lomparovog i Kavcicevog softvera, no ja nisam ispratio da je neki od njih, bar javno, davao neke vece savete, preporuke ili usmeravao studente. To moze biti recimo jedan od razloga. Imali su studenti 'problema' sa Proglasom recimo i ranije.

Jasno mi je sta hoces da kazes, ali mozda je sve to upravo odraz realnog stanja. Mislim da je razumno pretpostaviti da veci deo studenata naginje desno, u ovom ili onoj meri i da ih u zbiru sa ovim ultra levim koje pominjes ima komotna vecina kada se saberu svi univerziteti, fakulteti i njihovi plenumi. Moze to nama da se ne svidja, ali ponovicu, predstavlja samo odjek drustva u kome su odrasli. Uz to, jos uvek su to vrlo mlade licnosti. Kako svi, tako ce i oni raditi na sebi. Da budem sasvim iskren, ja sa 20 godina nisam imao ovaj nivo svesti koji (uz sve propuste, mane i posrtanja) pokazuju studenti danas. Mogu da se pohvalim da nisam pravio pogresne izbore na biralistima niti doprineo ovome sada, ali me tzv. velike teme jesu smarale jer sam ih smatrao ispraznim. Mozda za 15 godina udeo Srbendi u toj populaciji bude visestruko nizi. Ali do toga se dolazi. Nece biti ni brzo ni lako, ali vreme radi svoje neminovno. Jedan kontinuitet relativne normalnosti moze cuda da ucini. Ali za sad smo na ovome, radimo sa onim sto imamo.

Edited by SteveFrancis#3
Posted

Bio sam u opozicionoj posmatračkoj misiji u Negotinu, pa da prenesem neke utiske, sa biračkih mesta iz jednog od sela.

Imali smo, naravno, gomilu nepravilnosti na samom biračkom mestu i naravno standardne kriminalne radnje oko njega. Pokušaj vođenja duplog spiska, lika koji je ušao na BM predstavivši se kao posmatrač a u pitanju je bio batinaš koji je par sati ranije u gradu napadao studente i novinare, lokalca koji je od biračkog odbora tražio da mu se daju podaci o tome ko je glasao a ko nije "jer je do sada izveo samo dvadeset ljudi na glasanje", glasače koji se potpisuju na pogrešna mesta jer član biračkog odbora apsolutrno prezire lenjir i odbija da ga koristi itd itd... I pored svega, utisak je da smo obavili ozbiljan posao.

Članovi biračkog odbora, koji su meštani sa lokala, jednostavno su poprilično impresionirani time što je ogroman broj ljudi došao u njihovo selo da posmatra šta se događa. Iako posmatrači nemaju nikakve ovlasti na biračkom mestu, članovi odbora, koji na papiru imaju svu moć, na neki način gledaju u njih kao u autoritete, maltene nadređene, koji treba da odobre ono što oni rade i potvrde im da je sve kako treba. Našem pozitivnom uticaju na BM suprotstavlja se uticaj sns posmatrača iz misija sa generic NVO imenima: Centar za lokalne i regionalne politike, Centar za evropske vrednosti i Centar za neki treći evropski kurac. Tu su sa jedne strane ćaci koji su namazani i imaju iskustva sa izbornim procesom, ljudi koje su oni dovukli iz Beograda i Novog Sada i koji su ranije vršili funkcije članova njihovih biračkih odbora na ozbiljnijim mestima, sa druge strane tu su i ćaci koji su glupi kao noć ali zato agresivni. Oko biračkog mesta kruže batinaši, ali su tu i studenti koji patroliraju i daju moralnu podršku opozicionim članovima biračkih odbora, a tu je i posmatrač iz Kreni-promeni koji je potpuno unezveren i na kraju nije uradio ništa korisno sa formalno-pravne strane, ali je na huku i buku unosio zent kod naprednjačkih članova BO.

Na kraju brojanja na BM gde sam bio, ispostavlja se da su u kutiji dva listića više nego što je potpisa u izvodu iz biračkog spiska, što za posledicu treba da ima pad biračkog mesta. Ćaci posmatrači na perfidan način sugerišu članovima odbora da "isprave grešku koju su napravili" tako što će dva prazna listića iz kutije vratiti među neupotrebljene ili će pocepati dva listića i pojeo vuk magarca. Mi sa druge strane insistiramo da niko nije "kriv" i da samo treba u zapisnik uneti stanje koje je definitivno ustanovljeno (brojali su pet puta i listiće i potpise). Umalo izbija tuča između člana BO koji hoće da se konačno sačini zapisnik i da ide kući jer ga čekaju deca i drugog koji neće da se ponavljaju izbori i da on opet tu džedži ceo dan. Žena iz Crte koja prisustvuje brojanju je u neverici šta se događa, ona se drži po strani strogo kao posmatrač u skladu sa njihovim načinom rada, ali nam neverbalnom komunikacijom skreće pažnju na potencijalne sumnjive radnje. Zapisnik se na kraju popunjava prema propisima.

Praćenje izbornog materijala do opštine izgleda kao da je iz crtanog filma. Materijal prevoze dva sns člana odbora i jedan opozicioni, u kola ulazi i naša posmatračica da mu da podršku jer je čovek od jutra izložen pritiscima i na granici je pucanja. Iza njih kreću kola sa pandurima koja su se tu vošebno pojavila, zatim kola sa naprednjačkim članom odbora (lenjir hejter) koji je sve vreme na telefonu sa nekim iz njihovog štaba ko ga pritiska da ispegla neslaganje kako zna i ume inače je jebao ježa, potom kola u kojima je ćaci ekipa iz Žarkova, kola sa mlađim ćacijima crnokapuljašima, kola sa studentima, moja kola sa našim posmatračima i još jedna kola u kojima su naši posmatrači iz susednog sela koji su u međuvremenu završili svoj posao i došli nam kao podrška.

Zašto imam utisak da je urađen dobar posao: koliko god ove nepravilnosti bile strašne, one su, sa sve sukobima i tučama, bolje nego situacija koja je postojala ranije, gde je sve mirno a sns radi šta hoće. Jedan od glavnih utisaka bio je rezultat iz sela gde je sns dobio 58:2, iz tvita koji je Barkli preneo, što zvuči kao katastrofa ali je koliko toliko realno (sve je jasno kada pogledate strukturu stanovništva odatle), za razliku od rezultata 80:0 sa prethodnih izbora. Na jednom od mesta smo imali situaciju gde se glasač buni što mu nije dato da glasa sa članove svoje porodice koji su u inostranstvu "kao što je uvek ranije radio", na šta su mu njegovi odgovorili da tako ne može ovoga puta. Studenti sa kojima sam razgovarao su stava "da smo ovako bili organizovani u Zaječaru, dobili bismo te izbore". To je možda i pogrešna procena, ali hrabri to što oni vide napredak u svom organizovanju. Organizuju se i naprednjaci, ali imam utisak da je naš upside veći, imamo i daleko veći rezervoar pismenih i sposobnih ljudi na našoj strani, samo ih treba motivisati da se uključe kao nešto više od glasača.

Ljudima sa lokala koji su se angažovali na opozicionoj strani svaka čast. Nisu sve uradili idealno, nisu svuda izdržali pritiske, ali na kraju krajeva, nama iz Beograda je lako, mi smo sinoć seli i vratili se kući, a oni su ostali tamo da nastave da žive sa njihovim sns šerifima. Volja kod njih postoji, treba im još podrške.

• Like 3
  • Love 1
  • Thanks 2
Posted

U Martu su lokalni izbori u:

* Kuli

* Aranđelovcu

* Boru

* Bajinoj Bašti

* Sevojnu

* Kladovu

* Knjaževcu

* Lučanima

* Majdanpeku

* Smederevskoj Palanci

Parlamentarni izbori će biti najkasnije u decembru 2026. 

• Like 4