Jump to content

Recommended Posts

Posted
Just now, DameTime said:

Iskorišćavamo mučenike koji nemaju drugi izbor, ovde rade za 300e, pri čemu 150-200e pošalju kući svojima a njima šta ostane. I te kako vidim problem.

Ne iskoriscavamo nikoga - je l' su prihvatili te uslove? Znaci da im odgovaraju.

1 minute ago, DameTime said:

Apsolutno ne, već platu koju zaslužujem svojim znanjem, skillsetom i senioritetom.

Pa super onda, prvo trazis povisicu, ako je ne dobijes, izadji na trziste i nadji takvu platu. Apsolutno ne vidim nikakav problem. Ja sam ovaj proces uradio preko 20 puta u zivotu do sad.

2 minutes ago, DameTime said:

Ne, bolje je da imamo toksičnu kulturu u kojoj ćemo svi biti underpaid.

To zavisi od firme, a firma koja nema dobru kulturu ne opstaje, pogotovo u kreativnim industrijama.

• Like 1
Posted
1 minute ago, McLeod said:

Ne iskoriscavamo nikoga - je l' su prihvatili te uslove? Znaci da im odgovaraju.

Ja trenutno: 

spacer.png

1 minute ago, McLeod said:

To zavisi od firme, a firma koja nema dobru kulturu ne opstaje, pogotovo u kreativnim industrijama.

LOL marketinške agencije ništa, a?

Posted
5 minutes ago, DameTime said:

Ovo je laž. Daj majke ti pokaži mi koja je to firma, da pređem tamo, pošto se ovde s poslodavcem uglavnom krljamo za povišice.

Poslednja cetiri klijenta za koje sam radio full time, sva cetvorica su mi davali povisicu sami.

A znam na desetine ljudi sa istim iskustvima.

Menjaj firmu.

2 minutes ago, DameTime said:

LOL marketinške agencije ništa, a?

Sta marketinske agencije? One propadaju i brze od pet godina ako su tako ustrojene. Ako gledamo srpske, postoje naravno i one koje su podmazane od strane vlasti, da to izgube, propale bi za pola godine maks, iako su ogromne i poznate.

Posted
2 minutes ago, McLeod said:

Poslednja cetiri klijenta za koje sam radio full time, sva cetvorica su mi davali povisicu sami.

A znam na desetine ljudi sa istim iskustvima.

Drago mi je zbog tebe i tvojih poznanika, ali niste vi reprezentativan uzorak za čitavo društvo. 

3 minutes ago, McLeod said:

Sta marketinske agencije? One propadaju i brze od pet godina ako su tako ustrojene. Ako gledamo srpske, postoje naravno i one koje su podmazane od strane vlasti, da to izgube, propale bi za pola godine maks, iako su ogromne i poznate.

Navedi neku koja je propala u poslednje 2-3 godine?

Posted
1 hour ago, DameTime said:

Kapitalizam je sranje zato što akumulira novac u fiksnom kapitalu (što bi bile mašine), a gleda da smanji ulaganje u obrtnom kapitalu (što smo mi koji radimo i naš rad). Samim tim, uvek postoji disproporcija između realne i naplaćene vrednosti rada svakog od nas.

Tamo gde je kapitalizmu dopušteno da divlja, to je usled političkih sistema, gde se kapitalizam i ukršta sa pojmom klase. Gladni su ljudi i danas u neoliberalnom kapitalizmu, nije to nikakva ekskluziva komunizma.

Hipermoderni kapitalizam već odavno ne funkcioniše tako. Najveće korporacije prodaju usluge da bi kupile akcije, ne da bi proizvodile bilo šta. Obrtni kapital su im korisnici koji drndaju svoje gugl, fejsbuk, jutjub, instagram naloge itd. celodnevno za džabe.

• Like 2
Posted

Pa nismo i hvala bobu sto nismo, ali se drustvo ne ponasa ovako. Zena ide u penziju, moj drug dolazi na njeno mesto i ona mu kaze - provela sam ceo radni vek ovde, sto i tebi zelim.

Kad se taj mentalitet promeni mozda ce taj famozni prekarni radnik da otvori oci i ponasa se trzisno pa ce poslodavac teze da eksploatise.

Sto se tice agencija 5-6 samo u Kragujevcu. Jedna je imala 30 zaposlenih, ostale desetak.

• Like 2
Posted
27 minutes ago, McLeod said:

Dodju Nepalci ovde i "uzimaju" poslove nasim vozacima. Rade za manje pare, voze bolje, ne kukaju. U cemu je problem? Ja ga ne vidim.

...

Slažem se sa svime što si napisao, ali ovi beogradski Nepalci i ostali stranci ne da ne znaju da voze, već se pitam ko im je dao dozvolu. Bar jednom nedeljno zeznu traku jer su došli iz 'levog' saobraćaja, a imao sam prilike da gledam genijalca koji je uleteo u suprotan smer na Bulevaru Milutina Milankovića, koji ima 3+3 trake. Umeju da skaču po kočnici kao da im je odjednom sleteo svemirski brod ispred, a mnogi voze putnike kao da su krompiri. Migavac mnogima služi kao ukras, čak i za naše pojmove. Što se mene tiče, neka rade šta hoće i za koliko hoće, neka ostanu i nasele se, ali za vožnju većina nije zaslužila ni tih 300 evra.

Posted

Naravno da ona tako razmišlja, u njeno vreme se dolazilo na poziciju da se tu provede narednih 35 godina. Taj mentalitet se veće menja demografskim promenama; evo već Gen Z, a tek Gen Alpha, će imati potpuno drugačiji pristup tome.

@McLeod

Posted (edited)
4 hours ago, Mina D. Harker said:

Zato bi me zanimalo gdje vi pozicionirate sebe. Thanks.

Iskoristiću čuveni politički kompas:

pYKjP4q.jpeg

Surprise surprise.

Ja sebe doživljavam centralnije na left-right osi.

2 hours ago, 40Wins said:

Iz besplatnog kvalitetnog zdravstva

Ovo je oksimoron, ne postoji. Ništa što je kvalitetno nije besplatno.

Btw, na te priče kako komunizam ni u jednoj svojoj iteraciji nije bio pravi komunizam, samo mogu da se grohotom nasmejem. Naravno da nije jer je pravi komunizam neizvodljiv u praksi, nemoguć, naravno da se svaki pokušaj uvek izvitoperi u nešto ne negativno, nego katastrofalno, destruktivno i monstruozno. Nikako da se negde omakne da se pokušaji komunizma pretvore makar približno u nešto pozitivno. Nikad ni neće.

Edited by Eddard
  • Like 2
  • Thanks 1
Posted
3 minutes ago, Eddard said:

Iskoristiću čuveni politički kompas:

pYKjP4q.jpeg

Surprise surprise.

Ja sebe doživljavam centralnije na left-right osi.

Upravo sam šokirana. Dajte mi šećera i vode...

Posted
13 minutes ago, DameTime said:

Naravno da ona tako razmišlja, u njeno vreme se dolazilo na poziciju da se tu provede narednih 35 godina. Taj mentalitet se veće menja demografskim promenama; evo već Gen Z, a tek Gen Alpha, će imati potpuno drugačiji pristup tome.

@McLeod

Nedovoljno brzo. Ja sam milenijalac, i mozda 5% "mojih" razmislja kao ja.

A ja znam da sam u pravu u vezi ovoga.

Gen Z je bolji, ali takodje nedovoljno brzo.

Posted
Just now, Eddard said:

Čime, kompasom ili mojim doživljajem 😂?

Pa tvojim doživljajem. Plot twist u rangu Shutter Island-a.

Naravno, pozitivno sam iznenađena, s obzirom na to da su moji skorovi na obe dimenzije bili oko -6. 😁

• Ha-ha 1
Posted
6 minutes ago, McLeod said:

Gen Z je bolji, ali takodje nedovoljno brzo.

Pa nije baš nedovoljno brzo, skoro smo na nekoj radionici pričali na temu toga da Gen Z ne prihvata iste uslove rada (lošije) kao npr. milenijalci, Gen X pre njih itd. Odmah teraju sve u kurac. Nemam vremena sad da kopam istraživanja, ali mogla bih baš time da se pozabavim za koji dan.

Posted
3 minutes ago, DameTime said:

Pa nije baš nedovoljno brzo, skoro smo na nekoj radionici pričali na temu toga da Gen Z ne prihvata iste uslove rada (lošije) kao npr. milenijalci, Gen X pre njih itd. Odmah teraju sve u kurac. Nemam vremena sad da kopam istraživanja, ali mogla bih baš time da se pozabavim za koji dan.

Ovo je tačno. Bar u mojoj branši. 

• Like 1
Posted (edited)

Ništa se nisam promenila :classic_biggrin:

spacer.png

3 minutes ago, Eddard said:

Ovo je tačno. Bar u mojoj branši. 

Ma pusti ti to... Na osnovu tvog rezultata, ja zaključujem da si levičar 😜

Edited by DameTime
typo
Posted
14 minutes ago, DameTime said:

Ima to veze i sa kvalifikacijama i drugim faktorima. Ta žena je nedavno otišla u penziju ukoliko je zamenjuje neko ko je približno Mekovih godina, što znači da je rođena šezdesetih godna, a imala je oko četvrt veka da vidi kako funkcioniše tržište radne snage. Moji roditelji su dosta stariji od nje i otišli su u penziju poodavno, još malo pa pune devedeset godina, ali su promenili više poslova u karijeri. Otac je prvo radio u nekoj firmi kod Pančeva, a do penzije je radio u još pet, ako sam dobro izbrojao. Fun fact: najmanje se zadržao u BiP-u (Beogradska industrija piva) jer su mu se zgadili njihovi proizvodi i broj pijanaca po kvadratnom metru. Da mu sada ponudiš flašu BiP-ovog piva i flašu vode iz Fukušime, bez razmišljanja bi uzeo ovo drugo. Majka je otišla iz neke građevinske firme koja je još za vreme Tita uspela da propadne, što je za to doba bio maltene presedan, napustila je i ne toliko zahtevan posao u opštini jer su plate bile relativno niske, a zaboravio sam i gde je još radila pre mog rođenja. Njihov venčani kum je radio kao pravnik u nekim firmama, ali je u penziju otišao kao sudija.

Komšinica na spratu ispod je radila kao prevodilac u nekoj firmi, ali joj zbog zdravlja nije odgovaralo da putuje, pa je prešla na prevođenje knjiga, a karijeru završila kao profesor francuskog. Komšija sa sprata je počeo da radi kao inženjer u vojsci, ali je kasnije prešao u neku firmu, pa na kraju osnovao sopstvenu.

Otac školskog druga je bio pilot, počeo u Aviogenexu, radio neko vreme za Adria Airways, prešao u JAT, a kasnije je otišao u neku bliskoistočnu kompaniju. Njegov kum je počeo kao vojni pilot, prešao u Aviogenex, a zatim u JAT.

Naravno, bilo je onih koji se drže radnog mesta k'o pijan plota, ili bar iste firme, što zbog kvalifikacija, što zbog navika ili raspoloživosti posla. Administrativno osoblje je najviše gledalo da se drži jedne te iste firme jer ionako nisu znali da rade ništa drugo osim da ispijaju kafe i nešto piskaraju. Mojoj majci su koleginice dosađivale pričom da ne treba da traži bolji posao nego u opštini jer je posao 'siguran', na šta je jednostavno odgovarala da joj sledeće radno mesto neće biti skakanje padobranom ili kroćenje lavova, ma kakvo ono bilo. Njima je možda bilo OK da rade za sitniš, a njoj jok.

Imam još primera iz tog doba, ali ne bih da više gnjavim. Doduše, znam i za trenutno zaposlene u nekim normalnim godinama kojima niko nije rekao da je Tito umro. Lično poznajem balvana koji već dvadesetak godina radi u jednoj komunalnoj firmi za smešne pare, stalno kuka da je bez posla, ali ako mu ponudiš neki bolji posao beži kao đavo od krsta. A taj do penzije ima još oko pola radnog veka.

Posted

Sad ste i mene inspirisali da uradim ponovo, preveliki je screen shot da se uploaduje i mrzi me da uploadujem negde drugde tako da ovako:

-4,63 na ekonomskoj i -4,36 na skali sloboda

Mislim da sam prilično davno radio poslednji put, pre 10ak godina, i tada sam bio dosta bliži centru. Mada sam se više pomerio na dole nego na levo.

Ipak, nisam siguran da ovo u potpunosti oslikava realnu situaciju, mislim da sam ekonomski ipak malo bliži centru. Pošto me generalno nervira kukanje na zle kapitaliste i priče kako ljudi imaju novac samo zato što su iskorišćavali druge. Tako može da priča samo neko ko nije nekad rizikovao i pokušao da napravi nešto svoje.

Međutim istovremeno mislim da je nedopustivo da na ovom niovu razvoja imamo ljude koji nemaju za neke osnovne životne potrebe i da čak i u najbogatijim državama sveta postoji tolika nejednakost i aktivno lobiranje da se najugroženijim staležima praktično onemogući  socijalna pokretljivost na gore ↑

• Like 2
Posted
5 hours ago, 40Wins said:

sto nizi porezi

besplatno skolstvo, besplatno zdravstvo, odrzivi fond za najugrozenije drustvene grupe, visoka podrska za trudince i majke sa decom.

Uzimajuci primer Srbije uveren sam da bi za sve ovo bilo i vise nego dovoljno para sa nizim PDVom, sa nizim akcizama, sa nizom stopom poreza i doprinosa, ali bez Relje Kuroognjanovica, Stase Stojanovic i stotine hiljada nama nepoznatih, nevidjenih pijavica koje samo sede i cede produktivni supstrat ovog naroda.

Teško bi ti ovo išlo jedno s drugim. To pijavica što bi pootpuštao bi nadoknadio nedostajućim kadrom u zdravstvu i prosveti. Kad tome dodamo potrebna sredstva za usluge u školstvu i zdravstvu koje sada nisu pokrivene a bile bi po tvom planu, te pare bi pojele veliki deo ušteda od smanjenja korupcije.

Pare koje dajemo za plate u javnom sektoru su manje-više na nivou ili ispod nivoa proseka članica EU. Takođe, poresko opterećenje rada je otprilike na proseku EU. Mislim da je slično i sa nivoom javnih rashoda. Ono što nama pravi problem je očajna struktura svih pomenutih rashoda, zbog raznih stranačkih uhleba, neefikasnog rada (bez definisanog pravca razvoja), ultrakoruptivnih poslova i tome slično, zbog čega trpe javne usluge, infrastruktura i svašta nešto. Tj. trpimo svi mi koji nismo u naprednjačkoj šemi.

Ukratko, ne znam zemlju koja ima niske poreze i doprinose, a visok nivo i veliku ponudu javnih usluga, za šta se ti zalažeš.

Ono što mi moramo da uradimo je da drastično poboljšamo način na koji trošimo javne pare, boljom preraspodelom i kontrolom, inače će to biti još jedan od faktora zbog kojih ćemo otići u tri lepe. 

• Like 2
Posted
4 hours ago, DJ_Vasa said:

Slažem se sa svime što si napisao, ali ovi beogradski Nepalci i ostali stranci ne da ne znaju da voze, već se pitam ko im je dao dozvolu. Bar jednom nedeljno zeznu traku jer su došli iz 'levog' saobraćaja, a imao sam prilike da gledam genijalca koji je uleteo u suprotan smer na Bulevaru Milutina Milankovića, koji ima 3+3 trake. Umeju da skaču po kočnici kao da im je odjednom sleteo svemirski brod ispred, a mnogi voze putnike kao da su krompiri. Migavac mnogima služi kao ukras, čak i za naše pojmove. Što se mene tiče, neka rade šta hoće i za koliko hoće, neka ostanu i nasele se, ali za vožnju većina nije zaslužila ni tih 300 evra.

Ovi sto voze kod mene su top plus dobri kao leba sve hoce da urade, staju deci pred skolom iako nije stanica, meni stao na raskrsnici da uskocim kad je bilo crveno...