ππͺπ«π Posted Thursday at 10:02 PM Author Share Posted Thursday at 10:02 PM 9 minutes ago, Angelia said: Da, razumem, ima dosta saobracajki, sto ne bi vozio pijan, objasnjenje. Koliko je njih imalo brain damage? Β Quote Despite being a limited-contact sport, concussions made up a larger than anticipated percentage of injuries throughout all levels of play in indoor volleyball. In female players, the concussion rate in the NCAA has been reported as 4.93 per 10,000 AEs, with 6.05 during competition and 4.43 during practices [21]. This is the highest amongst limited-contact sports including softball, swimming/diving, and baseball. It is even higher in rate than menβs basketball, which is categorized as a high-contact sport [21]. Concussions were the second most common specific diagnosis in NCAA womenβs volleyball from 2014 to 2019. It was notable for 7.3% of injuries, with rates increasing from 2015 to 2019 while other injury rates decreased [11]. In menβs and womenβs NCAA volleyball, concussions accounted for almost 20% of time-loss injury, with blocking and digging the most common mechanism Β https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10234904/#:~:text=[19β’].-,Concussions,% during gameplay [22]. Β Β Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Thursday at 10:09 PM Share Posted Thursday at 10:09 PM (edited) 6 minutes ago, ππͺπ«π said: Β Β https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10234904/#:~:text=[19β’].-,Concussions,% during gameplay [22]. Β Β Concussion = mild TBI. Nije isto kao serious TBI, koji ostavi paralizu desne strane tela, I da ne mozes da hodas. Zasto?Β Β Edit: slovo Edited Thursday at 10:09 PM by Angelia Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Thursday at 10:17 PM Share Posted Thursday at 10:17 PM (edited) 33 minutes ago, Angelia said: Da, razumem, ima dosta saobracajki, sto ne bi vozio pijan, objasnjenje. Koliko je njih imalo brain damage? Β Ne, nije to objasnjenje - nego ima dosta saobracajki bez obriza na pol i rod vozaca.Β A ni vozaci, ni zrtve nisu bili pijani. Svaki concussion je brain damage.Β Edited Thursday at 10:25 PM by ters Link to comment Share on other sites More sharing options...
ππͺπ«π Posted Thursday at 11:09 PM Author Share Posted Thursday at 11:09 PM 54 minutes ago, Angelia said: Concussion = mild TBI. Nije isto kao serious TBI, koji ostavi paralizu desne strane tela, I da ne mozes da hodas. Zasto?Β Β Edit: slovo Β Kakve sve vratolomije neces izvesti samo da od slucaja napravis pravilo... Kako si zakljucila samo jacinu konkluzije da mi je znati?!Β Β Ima ljudi zapnu, padnu, udare glavom u asfalt i ostanu na mestu mrtvi (meni komsija zaginuo tako). Koga da krive, transgendere? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Thursday at 11:19 PM Share Posted Thursday at 11:19 PM (edited) 14 minutes ago, ππͺπ«π said: Β Kakve sve vratolomije neces izvesti samo da od slucaja napravis pravilo... Kako si zakljucila samo jacinu konkluzije da mi je znati?!Β Β Ima ljudi zapnu, padnu, udare glavom u asfalt i ostanu na mestu mrtvi (meni komsija zaginuo tako). Koga da krive, transgendere? Pise u textu, a za concussion imamo definiciju. Β Kad se kaze concussion, kao u statistici koju si navela misli se na mild TBI, inace se navodi Severe TBI. Ponekad se dijagnoza vodi kao concussion, da bi se ispostavilo da je severe TBI. Desava se, ali mesati te statistike da se ublazi ono sto se desilo devojci je blago receno zaludjeno.Β Β 1 hour ago, ters said: Β Ne, nije to objasnjenje - nego ima dosta saobracajki bez obriza na pol i rod vozaca.Β A ni vozaci, ni zrtve nisu bili pijani. Ne razumem, zasto je to the hill you are willing to die on? Bioloski je jasno da su u proseku muskarci jaci i agresivniji. To ne znaci da je svaka trans osoba jednaka proseku, ali zasto ste spremni (neki) da prihvatite taj rizik u ime zena?Β Β Edit: deo druge misliΒ Edited Thursday at 11:26 PM by Angelia Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Thursday at 11:20 PM Share Posted Thursday at 11:20 PM 7 minutes ago, ππͺπ«π said: Β Kakve sve vratolomije neces izvesti samo da od slucaja napravis pravilo... Β Samo ukoliko u pitanju pocinilac nije Donald Trump ili neko od njegove familije...Β 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Thursday at 11:27 PM Share Posted Thursday at 11:27 PM (edited) 16 minutes ago, Angelia said: Pise u textu, a za concussion imamo definiciju. Ne razumem, zasto je to the hill you are willing to die on? Bioloski je jasno da su u proseku muskarci jaci i agresivniji. To ne znaci da je svaka trans osoba jednaka proseku, ali zasto ste spremni (neki) da prihvatite taj rizik u ime zena?Β BTW kao u ime abortusa, akoΒ Β Ne prihvatam rizik ni u cije ime - nego konstatujem da rizik postoji u svakom slucaju. I da je brzina lopte samo jedan od faktora koji uticu na ozbiljnost povrede - ali ozbiljnost povrede nije uvijek proporcionalna brzini lopte ili jacini udara:Β A slower impact might involve a longer contact duration, allowing more energy to transfer to the brain. This can result in significant brain movement even if the overall force is lower Β Ukoliko je brzina lopte ili jacina smecha faktor sigurnosti, odbojka bi se igrala po tezinskim kategorijama. Prvak svijeta u odbojci, u perolakoj kategoriji - pa ide ime... Tijana Boskovic i Aleksandra Jegdic se ne bi takmicile u istoj kategoriji. Β Β Edited Thursday at 11:36 PM by ters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Friday at 12:32 AM Share Posted Friday at 12:32 AM 58 minutes ago, ters said: Β Ne prihvatam rizik ni u cije ime - nego konstatujem da rizik postoji u svakom slucaju. I da je brzina lopte samo jedan od faktora koji uticu na ozbiljnost povrede - ali ozbiljnost povrede nije uvijek proporcionalna brzini lopte ili jacini udara:Β A slower impact might involve a longer contact duration, allowing more energy to transfer to the brain. This can result in significant brain movement even if the overall force is lower Β Ukoliko je brzina lopte ili jacina smecha faktor sigurnosti, odbojka bi se igrala po tezinskim kategorijama. Prvak svijeta u odbojci, u perolakoj kategoriji - pa ide ime... Tijana Boskovic i Aleksandra Jegdic se ne bi takmicile u istoj kategoriji. Β Β Ali ako je opasnost veca sa jacim udarom na loptu, zasto bi to branio. Ne razumem, ima dokaz da ce zene/devojke biti vise povredjene, zasto pokusavas da zastitis ucestvovanje bioloskih muskaraca u zenskom sportu? Jasno je da su bioloski muskarci jaci, zasto ignorises nauku? Ja sam mislila da su progressive left sve za nauku. A ispada da su za nauku kad im odgovara.Β Ne vidim neki razlog osim feel good.Β 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted Friday at 06:40 AM Share Posted Friday at 06:40 AM (edited) 6 hours ago, Angelia said: Ali ako je opasnost veca sa jacim udarom na loptu, zasto bi to branio. Ne razumem, ima dokaz da ce zene/devojke biti vise povredjene, zasto pokusavas da zastitis ucestvovanje bioloskih muskaraca u zenskom sportu? Jasno je da su bioloski muskarci jaci, zasto ignorises nauku? Ja sam mislila da su progressive left sve za nauku. A ispada da su za nauku kad im odgovara.Β Ne vidim neki razlog osim feel good.Β Ko bi bi branio? Rekao sam da postoji opasnost, kategorije bi bile razdvojene. Posto kategorije nisu razdvojene, znaci da sportska tijela to ne smatraju kredibilnom opasnoscu. Ja nisam left - ja sam off the charts. Edited Friday at 06:41 AM by ters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Friday at 09:06 AM Share Posted Friday at 09:06 AM Ne vidim da ova rasprava ima veze sa nekim nauΔnim Δinjenicama, one su jasne, trans ΕΎene su u proseku brΕΎe i snaΕΎnije od ΕΎena. Kada je sport u pitanju, potrebno je da izbalansiramo dva delimiΔno suprotstavljena cilja: da omoguΔimo fer takmiΔenje i smanjimo moguΔnost povreda sa jedne strane, da omoguΔimo trans ΕΎenama da se takmiΔe sa druge strane. Β Kada su npr. borilaΔki sportovi u pitanju (npr. boks gde je naΔin da se pobedi da bukvalno prebijeΕ‘ protivnika u skladu sa pravilima), moj bi stav bio da treba napraviti posebne kategorije za trans osobe, kao Ε‘to veΔ postoje posebne teΕΎinske kategorije, one postoje baΕ‘ zato da bi se smanjio uticaj veliΔine tela i potencirala veΕ‘tina. Β Sport poput odbojke je veΔ druga stvar. Β Najpre, to je kolektivni sport. Za odbojkaΕ‘ki tim potrebno je minimum Ε‘est igraΔa (a realno viΕ‘e, da bi postojala bar neka izmena). Plus joΕ‘ toliko na suprotnoj strani. Uslov da je neophodno da ekipa bude sastavljena od trans ΕΎena u praksi znaΔi da trans ΕΎene neΔe igrati takmiΔarsku odbojku - ajd da vidim da se skupi dovoljno ovakvih igraΔica da se organizuje takmiΔenje. Β Zatim, to je beskontaktni sport. Povrede se mogu desiti, ali ne prilikom kontakta dva tela. Uglavnom stradaju zglobovi. MoΕΎe doΔi do povrede usled udarca lopte, Ε‘to je praktiΔno jedini naΔin na koji fiziΔka snaga protivnika moΕΎe negativno uticati na vas. U pitanju je mali procenat povreda. Β Quote Top 5 fastest spikes in woman's volleyball: Β 1. Paola Egonu (Italy) - 112.7 km/h (vs Brazil, 2022) 2. Tijana BoΕ‘koviΔ (Serbia) β 110.3 km/h (vs Turkey, 2021) 3. Kiera Van Ryk (Canada) β 108.1 km/h (vs. USA, 2021) 4. Tijana BoΕ‘koviΔ (Serbia) β 107.5 km/h (vs Russia, 2021) 5. Tandara Caixeta (Brazil) β 106.9 km/h (vs Peopleβs Republic of China, 2018) Β Pogledao sam snimak ovog nesreΔnog sluΔaja koji se pominje. Na sajtu DailyMail-a (tabloidno smeΔe inaΔe) ispod videa stoji da je lopta lansirana brzinom od 70 mph, Ε‘to bi otprilike odgovaralo najbrΕΎim smeΔevima Egonu i BoΕ‘koviΔ. Ovo je bio srednjoΕ‘kolski meΔ i Δisto sumnjam da su zaista merili brzinu lopte (pogledajte kvalitet snimka i zakljuΔite kolika je verovatnoΔa da se na tom meΔu neko bavi naprednom statistikom tog tipa), pa mislim da mi je osnovana sumnja da je podatak o brzini smeΔa izvuΔen iz dupeta Ε‘to se kaΕΎe. Β Ali neka bude i da jeste tako. I na najjaΔim svetskim takmiΔenjima ima talentovanih devojaka mlaΔih od 18 godina, poput ove devojΔice (17) koju je pogodila lopta, i sve one su takoΔe u opasnosti da im Tijana BoΕ‘koviΔ otkine glavu. Β Pritom, brzina lopte svakako nije jedini faktor ovde. Devojku je lopta jednostavno pogodila jako nezgodno. Bukvalno nesreΔan sluΔaj kakav se dogaΔa jednom u ko zna koliko. Mislim da je jedan ovakav dogaΔaj, koji je dobio senzacionalistiΔke razmere, daleko od dovoljnog da bi se vodila rasprava o tome da li na odbojkaΕ‘kom terenu, od svih mesta, treba voditi raΔuna da devojΔice budu zaΕ‘tiΔene od trans osoba. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Friday at 05:48 PM Share Posted Friday at 05:48 PM 11 hours ago, ters said: Ko bi bi branio? Rekao sam da postoji opasnost, kategorije bi bile razdvojene. Posto kategorije nisu razdvojene, znaci da sportska tijela to ne smatraju kredibilnom opasnoscu. Ja nisam left - ja sam off the charts. Kategorije jesu istorijski odvojene, imamo zenski i muski sport, to je do pre 5 minuta, kad su neki odlucili da su muskarci zene, I da ignorisu bioloske cinjenice. Tako da, Darko je u pravu, to je idelogija, a ne nauka. To sto su neka sportska tela, odlucila da se poviniju ideologiji, ne znaci da su u pravu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago Biden je upravo povukao podrsku da se Title IX promeni, da skole omoguce da dozvole ucesce transgender u zenskom sportu. Uz to SC ce verovatno podrzati TN ban za puberty blockers. Iako ce se tema mozda vuci jos par godina, mislim da je ovo kraj za transgender ideologiju. Polako ce nestati iz rasprave, I ljudi koji su trans ce nastaviti da zive kao ravnopravni clanovi drustva, bez napada na zenska prava.Β 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran59 Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago Ne znam koji me djav'o tera da komentarisem. Valjda neka ekstrovertnost, hocu da izrazim misljenje... Β "Trans" osobe/ljudska bica (bez obzira na pol - tj. jesu li zene u muskom telu ili zene u muskom telu) imaju pravo na osecaje i normalan drustveni zivot. I ti osecaji ili ponasanje im ne sme predstavljati prepreku kod zaposljavanja ili u svakodnevnom zivotu ("pos'o - kuca"). Β Ali sport je "ekstrakulikuralna aktivnost" i tu treba iskljuciti bioloske muskarce iz takmicenja sa bioloskim zenama. Muskarac sam, ali i "feminista." Mislim da zene moraju da budu ravnopravne. Nastavak ovoga bi spadao na drugi topic, onaj o zenama, pa necu ovde. Β "Transrodni" sportisti (bioloski muski, a osecaju se kao zene) treba da shvate da ih je biologija zajebala i da drustvo nije duzno da im to nekako nadoknadi. Bez obzira na pol, niko visok 150 cm nema sanse da uspe u profi kosarci. Mada mu nije "uskraceno pravo" da proba. Β Postoje deca, pa i odrasli ljudi, sa kongenitalnima anomalijama. Nikako ne smemo da im uskracujemo LJUDSKA PRAVA. Napredovali smo kao civilizacija, postujemo i podrzavamo/uzdrzavamo pravo na zivot. Β Postoje deca (a i odrasli ljudi) sa cerebralnom paralizom. Trebaju im asistenti, tesko se krecu, mada nikome nisu nista skrivili. Imaju "ljudska prava" ali im je sasvim normalno da ne mogu da se bave odbojkom ili atletikom. Zajebala ih priroda. Β Tako je priroda zajebala i "trans" sportiste. Nije ih diskriminiralo drustvo. Jebiga, ako si rodjen bez udova ne mozes da trcis - a ako si rodjen kao musko ne mozes da se takmicis u zenskom sportu, kako god se osecao. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Β Β 26 minutes ago, zoran59 said: Tako je priroda zajebala i "trans" sportiste. Nije ih diskriminiralo drustvo. Jebiga, ako si rodjen bez udova ne mozes da trcis - a ako si rodjen kao musko ne mozes da se takmicis u zenskom sportu, kako god se osecao. Napravili smo para-Olympics, ne vidim razlog da postoji trans sportska kategorija. Napravili smo ADA kupatila gde je razumno, za one kojima skracenica ne znaci nista, Americans with Dissabilities Act, znaci da je gde moguce imamo kupatila, I druge stvari za koriscenje onih koji imaju "disabilities" (ne mogu da se setim kako se kaze na naskom π). Tako da mogu da se naprave gender neutral kupatila, a da se zenski prostor ne dira, ili svlacionica. Iako ne vidim ekonomski smisao toga za tako mali % populacije, ali takav predlog bi jos u nekom smislu mogla da podrzim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago Upravo si izjednaΔila trans osobe sa hendikepiranim osobama i invalidima π Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago 1 hour ago, Angelia said: Β Β Napravili smo para-Olympics, ne vidim razlog da postoji trans sportska kategorija. Napravili smo ADA kupatila gde je razumno, za one kojima skracenica ne znaci nista, Americans with Dissabilities Act, znaci da je gde moguce imamo kupatila, I druge stvari za koriscenje onih koji imaju "disabilities" (ne mogu da se setim kako se kaze na naskom π). Tako da mogu da se naprave gender neutral kupatila, a da se zenski prostor ne dira, ili svlacionica. Iako ne vidim ekonomski smisao toga za tako mali % populacije, ali takav predlog bi jos u nekom smislu mogla da podrzim. Zasto me ovo uopste ne iznenadjuje ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago 10 minutes ago, ters said: Zasto me ovo uopste ne iznenadjuje ? Sta te ne iznenadjuje? Da podrzavam da transgender imaju svoje prostore? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 1 hour ago, Eddard said: Upravo si izjednaΔila trans osobe sa hendikepiranim osobama i invalidima π Ne, to mi nije bila namera naravno, nego sam prosto reagovala na Zokijevo izjednacavanje, da mozda treba da napravimo ista pravila, jer to ne bi ugrozilo prava drugih. Da, hendikepirani I invalidi, jbte mozak zaribao da ne mogu da se setim kako se to kaze u shs.Β Mislim, iskreno, mi naucno neznamo da li je I njih "biologija zeznula", I meni bi bilo zao ako jeste, I da ne postoji neko medicinsko resenje da im olaksa zivot u kome se osecaju da su u pogresnom telu. I tu ne pricam o onima koji to biraju kao "life style", tipa "gender fluid" (i ne to me ne cini homofobom i transfobom zato sto smatram da su svakakvi pronounse budalastine). Mi vec na dosta mesta imamo "gender neutral" kupatila. Jednostavno nemam resenje kako da toj populaciji dam "feel good" a da ne ugrozim neku drugu demografiju, tako da mi je to delovalo kao dobro resenje. I rekla sam, takav predlog bi mogla da podrzim ako ima sve detalje koji imaju smisla, recimo ADA je prihvatila, da bas ne mozes sve prostore da napravis ADA accessible, I ne znam da li ljudi ovde razumeju o cemu pricam. Ali barem pokusavam da ozbiljno razmisljam o problemu, kako zadovoljiti sve ucesnike. I znam da se zezas, ali ozbiljno, postoji razlika da kad neko hoces da ga zoves ona, I kad ti neko naredi da nasuprot realnosti to moras da radis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 2 hours ago, Eddard said: Upravo si izjednaΔila trans osobe sa hendikepiranim osobama i invalidima π BTW ja nikad nisam osecala da me homosexualne osobe bilo kako ugrozavaju ili bi-sexualne. I nije da mi se neko ko je bio L nije nabacivao, zavrsilo bi se na "wrong team". Ali ako zahtevas da ja izbrisem da sam zena, zoves me "non-man" ili "chestfeeding person" ili "pregnant person", da imam problem. I meni je neverovatno da neko ko misli da treba da menjamo jezik, da bi postojale pilotkinje, prosto nemaju problem da bioloski muskarci preuzimaju nasa, kao zena, dostignuca. Da muskarac moze biti woman of the year, uz svo duzno postovanje za Caytlin/Bruce Jenner π Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran59 Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 2 hours ago, Angelia said: ..... Tako da mogu da se naprave gender neutral kupatila, a da se zenski prostor ne dira, ili svlacionica. ..... Β 1 hour ago, Eddard said: Upravo si izjednaΔila trans osobe sa hendikepiranim osobama i invalidima π Β Β Edd, nikada ne bih pomislio da treba da branim Andju, pa jos od tebe... Mada se ne slazem s njom. Ali ako je neko "izjednacio" trans osobe sa invalidima, to sam ja uveo u pricu u svojem ranijem postu. U jednom sirokom smislu. Ne mislim da smeju da parkiraju na mestima rezerviranima za invalide, ali treba da razumeju da im je ponegde sudelovanje nepozeljno. A s tim imam i licnog iskustva, jer sam i sam na neki nacin "socijalni invalid" - tj. ne uklapam se u "standard" i ponegde sam iskljucen. Prihvatio sam to i ne zalim se. Opisacu par primera u nastavku. Β Spadam u neke ljude koji imaju "hippie" mentaliteta iz '60-ih i pocetka '70-ih. Kao sto je pevala nezaboravna Janis Joplin, FREEDOM is another word for nothing left to lose. Ako nisam socijalni invalid, jesam ponekad socijalni otpadnik (izopstenik?). Nemam odelo ni kravatu, nikada to nisam nosio ni necu. Imao sam kravatu samo na sopstvenom vencanju, preko qrtza udovoljivsi zahtevu u tom trenutku buduceg tasta koji nije mogao da smisli da se zena i ja vencamo u farmerkama. Ali odelo nisam imao, odenuo sam svoje crne kozne motociklisticke pantalone. A zena je imala crnu koznatu suknju, nista bele vencanice i gluposti po drustvenim standardima. I bilo nas je 8 - uz nas, roditelji i jedan par prijatelja za kumove/svedoke. Nikakva svadba i ludovanje, samo formalnost u opstinskom maticnom uredu i vecera posle. Β Fast forward (izraz poznat onima koji se secaju kasetofona) nekih 20-ak godina. Bio sam aktivan u teniskoj sekciji sportskog kluba, jedan od organizatora nasih malih lokalnih amaterskih turnira. I ti moji cure i decki organizuju, povodom kraja sezone, nekakvu svecanu veceru. Zamisle to kao black-tie event, dakle za muskarce obavezan smoking a za zene vecernja haljina. Nisam prisustvovao, odbio sam. Nisam hteo da im kvarim vece kao jedini u farmerkama, ali nisam hteo ni da me oni umesto u teniski dres trpaju u nekakvu skorojevicevsku uniformu. Β Pre okruglo 3 meseca se udala moja cerka, 28-godisnjakinja. Malo vise sam napisao na topicu Gerijatrija. Bogtenejebo, u crkvi!? Odbio sam da odenem odelo. Prihvatio sam kompromis. Cerka mi je od svojih para (hahaha, to su moje pare - samo ih uplacujem u njen budzet za trosenje po njenom nahodjenju - tek je diplomirala) kupila pantalone, kosulju i cipele. Hteo sam da imam cipele sa svog vencanja (1986.), ali je rekla da su zastarele i ruzne. A kao nove su, obuo sam ih samo par puta... Bio sam prisutan pre i posle crkvenog dela. Za vreme toga, usao sam sa svima, a kad su seli, izasao da popusim cigaretu - mada sam prestao da pusim pre par godina. Ni u ludilu da je "vodim do oltara" ili kako se to vec zove, necu da sudelujem u crkvenoj ceremoniji. A ona, sa svoje strane, ceni to da sam uopste dosao do crkve. Posteno, kompromis. Β Kakve veze opisani incidenti imaju sa temom? Imaju utoliko sto pokazuju da mi "drugaciji" treba da razumemo da nismo uvek i svuda dobrodosli i da prihvatimo realnost. Oni su "trans" a ja sam omatoreli hippie. OK, necete vi mene, necu ja vas pa se izbegavamo kad treba. Sasvim mi je prihvatljivo da mi transrodna osoba promeniΒ ulje u kolima ako zna sta radi. A ni mene, radioloskog profesionalca, pacijenti nisu pitali kakvu odecu nosim kod kuce. Β Ali da mi 2-metras od 110 kila mlati cerku na teniskom terenu jer se "oseca kao zena," to mi je vec neprihvatljivo. Β 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago (edited) 14 minutes ago, zoran59 said: Β Β Β Edd, nikada ne bih pomislio da treba da branim Andju, pa jos od tebe... Mada se ne slazem s njom. Ali ako je neko "izjednacio" trans osobe sa invalidima, to sam ja uveo u pricu u svojem ranijem postu. U jednom sirokom smislu. Ne mislim da smeju da parkiraju na mestima rezerviranima za invalide, ali treba da razumeju da im je ponegde sudelovanje nepozeljno. A s tim imam i licnog iskustva, jer sam i sam na neki nacin "socijalni invalid" - tj. ne uklapam se u "standard" i ponegde sam iskljucen. Prihvatio sam to i ne zalim se. Opisacu par primera u nastavku. Β Spadam u neke ljude koji imaju "hippie" mentaliteta iz '60-ih i pocetka '70-ih. Kao sto je pevala nezaboravna Janis Joplin, FREEDOM is another word for nothing left to lose. Ako nisam socijalni invalid, jesam ponekad socijalni otpadnik (izopstenik?). Nemam odelo ni kravatu, nikada to nisam nosio ni necu. Imao sam kravatu samo na sopstvenom vencanju, preko qrtza udovoljivsi zahtevu u tom trenutku buduceg tasta koji nije mogao da smisli da se zena i ja vencamo u farmerkama. Ali odelo nisam imao, odenuo sam svoje crne kozne motociklisticke pantalone. A zena je imala crnu koznatu suknju, nista bele vencanice i gluposti po drustvenim standardima. I bilo nas je 8 - uz nas, roditelji i jedan par prijatelja za kumove/svedoke. Nikakva svadba i ludovanje, samo formalnost u opstinskom maticnom uredu i vecera posle. Β Fast forward (izraz poznat onima koji se secaju kasetofona) nekih 20-ak godina. Bio sam aktivan u teniskoj sekciji sportskog kluba, jedan od organizatora nasih malih lokalnih amaterskih turnira. I ti moji cure i decki organizuju, povodom kraja sezone, nekakvu svecanu veceru. Zamisle to kao black-tie event, dakle za muskarce obavezan smoking a za zene vecernja haljina. Nisam prisustvovao, odbio sam. Nisam hteo da im kvarim vece kao jedini u farmerkama, ali nisam hteo ni da me oni umesto u teniski dres trpaju u nekakvu skorojevicevsku uniformu. Β Pre okruglo 3 meseca se udala moja cerka, 28-godisnjakinja. Malo vise sam napisao na topicu Gerijatrija. Bogtenejebo, u crkvi!? Odbio sam da odenem odelo. Prihvatio sam kompromis. Cerka mi je od svojih para (hahaha, to su moje pare - samo ih uplacujem u njen budzet za trosenje po njenom nahodjenju - tek je diplomirala) kupila pantalone, kosulju i cipele. Hteo sam da imam cipele sa svog vencanja (1986.), ali je rekla da su zastarele i ruzne. A kao nove su, obuo sam ih samo par puta... Bio sam prisutan pre i posle crkvenog dela. Za vreme toga, usao sam sa svima, a kad su seli, izasao da popusim cigaretu - mada sam prestao da pusim pre par godina. Ni u ludilu da je "vodim do oltara" ili kako se to vec zove, necu da sudelujem u crkvenoj ceremoniji. A ona, sa svoje strane, ceni to da sam uopste dosao do crkve. Posteno, kompromis. Β Kakve veze opisani incidenti imaju sa temom? Imaju utoliko sto pokazuju da mi "drugaciji" treba da razumemo da nismo uvek i svuda dobrodosli i da prihvatimo realnost. Oni su "trans" a ja sam omatoreli hippie. OK, necete vi mene, necu ja vas pa se izbegavamo kad treba. Sasvim mi je prihvatljivo da mi transrodna osoba promeniΒ ulje u kolima ako zna sta radi. A ni mene, radioloskog profesionalca, pacijenti nisu pitali kakvu odecu nosim kod kuce. Β Ali da mi 2-metras od 110 kila mlati cerku na teniskom terenu jer se "oseca kao zena," to mi je vec neprihvatljivo. Β Zoki nisi uradio nista pogresno, ustvari mislim da si poprilicno dobro predstavio problem. Iako tvrdis da se ne slazes samnom, to radis zato sto mislis da za neka druga pitanja, imamo razlicita misljenja. I ja sam ok sa tim, isto kao sto sam ok da se @DameTimeΒ ogradjuje od mene, iako se po ovom pitanju slazemo. Mozemo da se slozimo da se po nekim pitanjima slazemo, a da smo po drugim, potpuno suprotno. Ja sam fiskalno desno, a socijalno levo, ali nisam ultra desno ili levo na bilo kom pitanju. Nemam cerku, ali recimo imam devojku mog sina, koji je ogroman, 2 Metra visok, 100kg, ali ona je moje velicine (metar ipo i 50 kg), I da se bavi sportom, ja nikad ne bih mislila da je ok da moj sin bude nasuprot njoj. Edited 7 hours ago by Angelia Link to comment Share on other sites More sharing options...
zoran59 Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago Eh,zaboravih da pomenem kupatila (WC-e). Nije mi jasno zasto uopste postoje odvojeni WC-i bilo gde. Jer udjes u odeljenje/separe/kako se vec zove, obavis sta treba, odes dalje (u medjuvremenu operes ruke). Svi to radimo isto, svi znamo kako to izgleda. I bioloska potreba nije sramota. I kad smo kao deca na decijem igralistu u gradskom parku piskili u obliznjem zbunju, decki su to radili stojeci a curice cucecki. Sta sad, gde je nauka i tajnost? Promenilo se kad smo odrasli? Β Zar je sramota da se neko popisa/posere? Ma nije, to je obican bioloski proces! Eh, ali ti mozda neko vidi genitalije? Hahaha. Mogu da nacrtam genitalije bilo koga, pa i svakog forumasa. Face ne mogu. Pogledajte nekakve fotke 100 i vise ljudi na nudistickim plazama. Ako su slikane ili odsecene ispod pupka, niko nece moci da kaze je li mu je tamo bio komsija. Ali ako fotke pokazu samo tela iznad pupka, ljudi ce prepoznati komsiju ali nece znati je li imao gace, i kakve. Β Ako me uhvati potreba, zanima me samo gde je najblizi WC. Kako je oznacen, ne marim. Hocu da se poserem uz barem minimum higijene. Ako mi dodje da hvatam devojke, ima puno boljih mesta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ππͺπ«π Posted 6 hours ago Author Share Posted 6 hours ago 5 hours ago, Angelia said: Β Iako ne vidim ekonomski smisao toga za tako mali % populacije, ali takav predlog bi jos u nekom smislu mogla da podrzim. Β GeezoosΒ ali vidis ugrozenost onog ostalog procenta od tog malog procneta...Β Β Ili u prevodu, ko ih...Β Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago (edited) 35 minutes ago, zoran59 said: Ako su slikane ili odsecene ispod pupka, niko nece moci da kaze je li mu je tamo bio komsija. Pa valjda zavisi od toga koliko je "popularni" komΕ‘ija?Β Ako ga prepoznaju ΕΎene u komΕ‘iluku, moguΔe je da postoji neki problem ...Β Edited 6 hours ago by Darko Izvini, Ε‘ala se nudila a ja nisam mogao da odolim i prekrΕ‘im obeΔanje oko teme. Sada odoh 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 1 hour ago, ππͺπ«π said: Β GeezoosΒ ali vidis ugrozenost onog ostalog procenta od tog malog procneta...Β Β Ili u prevodu, ko ih...Β Ne, samo kazem da sam on the fence dok ne vidim detalje.Β Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts