Darko Posted Monday at 08:52 AM Share Posted Monday at 08:52 AM (edited) Ali naslov teme Dobar posao @fancy! 1 hour ago, DameTime said: Moram da kažem kako se slažem sa ovim delom posta (ŠOK, FOTO+VIDEO). To jesu validna pitanja kad je u pitanju položaj trans žena. Što se tiče tvrdnje da je "trans žene su žene" deo ideologije, nije baš tako, to bi bio neki normalan odnos prema njima koji treba praktikovati gde god je moguće. I to je to. I sa boldovanim se isto slažem, odslikava moj stav. Zato mi nisu jasni ni Baby ni Helena, odoše negde drugde. Edited Monday at 08:55 AM by Darko 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Monday at 08:56 AM Share Posted Monday at 08:56 AM 1 hour ago, DameTime said: Moram da kažem kako se slažem sa ovim delom posta (ŠOK, FOTO+VIDEO). To jesu validna pitanja kad je u pitanju položaj trans žena. Što se tiče tvrdnje da je "trans žene su žene" deo ideologije, nije baš tako, to bi bio neki normalan odnos prema njima koji treba praktikovati gde god je moguće. Ja sam negde na početku i ove vrtutme pitala o kome tačno raspravljamo, da li osobama koje su prošle tranziciju ili ne...niko nije ni obratio pažnju. Ali to su tehnikaljije koje uvek mogu da se reše uz dobru volju. Mi r govaramo o priznavanju njih kao žena. Sport, ta čuvena svlačionica je u drugom planu sad. 4 minutes ago, Darko said: Ali naslov teme Dobar posao @fancy! I to je to. I sa boldovanim se isto slažem, odslikava moj stav. Zato mi nisu jasni ni Baby ni Helena, odoše negde drugde. Ni ti meni nisi jasnA...ako me razumeš Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted Monday at 09:24 AM Share Posted Monday at 09:24 AM 30 minutes ago, ters said: 1) Svako bira sam sta ce gledati. Ja ljude i u svlacionicama gledam u oci a ne genitalije. 2) "Tip" od 2 metra i 120 kila u sklonistu za zlostavljane zene je zrtva zlostavljanja kojoj treba zastita, a ne nasilnik. 3) Gledao sam Shaq-a u peak-u, u NBA, i nije bilo nista manje pure comedy gledati ga protiv svih centara, a pogotovo protiv Shawn Bradley-a ili Scot Pollarda kad Divac ne igra. I gledao sam Tysona koji je prakticno demolirao sve boksere pred sobom. Genetska prednost uvijek postoji. 4) Tesko mi je i zamisliti se u bilo kakvom dating scenariju jer je proslo 30-tak godina od kada sam zadnji put izlazio sa djevojkom, ali poenta je u tome da se ne podrazumijeva da "one thing leads to another" - nego i jedno u drugo u svakom trenutku odlucuju da li su spremni na "another thing" i mogu odustati iz bilo kojeg razloga - ukljucujuci i polni organ koji nisu ocekivali. (1) Odgovorio sam Heleni. Zašto ja ne bi mogao da gologuz idem na trčanje u komšiluku, kažeš drugi biraju u šta će da gledaju? To je ekstenzija iste logike prenešena na sledeći nivo. Jeste, niko ne očekuje da vidi golu osobu na ulici, ali takođe niko ne očekuje da vidi kitu u ženskoj svlačionici. (2) Otkud znaš? Mislim ako se predstavljaš kao žensko, ne mora da jesi. U svakom slučaju, zastrašujuće bi bilo za žene koje su tu i koje su pobegle od nasilnih muškaraca. (3) Naravno da postoje genetičke razlike ali su one u okviru pola. Postoji ogromna razlika između elitnih muških i ženskih atleta - samo pitaj Serenu. Muškarci su veći, jači, i brži. (4) Nisi odgovorio na pitanje. Da li bi ti bilo svejedno? Poenta pitanja je u tome da trans žena nije žena, u praktičnom smislu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted Monday at 10:08 AM Share Posted Monday at 10:08 AM 1 hour ago, Helena said: Ni ti meni nisi jasnA...ako me razumeš Did I misgender you? Nenamerno, jasnE valjda. Otišao sam iz Srbije sa 13 godina, gramatika mi nije jaka strana. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Monday at 02:13 PM Share Posted Monday at 02:13 PM 7 hours ago, Helena said: Anđo, koliko znam, na temi mogu da učestvuju svi-znam ponešto o životu i zdravlju pa dajem sebi pravo. Ove informacje sa informer kanala su ipak informer, jer imamo YT i ovde, i stvarno prvi put vidim da se ovako nečiji kanal obeležava. Svašta si ti pomenuo i theendirao si nisi posle 5 strana Pa prvi put vidis, ne pratis youtubere 😀 a drugo nema tu nikakvih specijalnih informacija, samo normalna kritika onoga sto trans-aktivisti guraju. Dajes sebi pravo, ali ne znas osnovne stvari tipa kako se aktivisti finansiraju ili YouTube podcasts uobicajeno. Znas ono kad googlujes nesto a na linku stoji sponsored? Jel znas sta to znaci? Ili I to mislis da je informer 😀 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Monday at 04:43 PM Author Share Posted Monday at 04:43 PM Naslov teme Vozom u nepoznato Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted Monday at 06:40 PM Share Posted Monday at 06:40 PM Ja nisam toliko oduševljen naslovom teme, mislim da je misleading, ovde se radi o ozbiljnoj temi i možda bi se još neko priključio raspravi da zna šta se krije iza naslova. Apel moderaciji - stavite kršten naslov. @tema Za mene je stvar prosta - trans žene nisu žene. Nisu ni muškarci. Već su - transrodne žene. Posebna kategorija. Nikad mi od kad je ova priča dospela u fokus nije bilo jasno zašto se potencira gender, a zanemaruje biološki pol (sex). Oba su važna. Čak i ako je neka žena (gender) zarobljena u telu muškarca (sex), ne može se tek tako reći, e puj pike, sex ne važi, mora da se gleda samo gender. Pa neće biti. I jedno i drugo je bitno i igra ulogu u svemu. Da, medicina može neke biološke (ali i psihološke) karakteristike što sex-a, što gender-a da koriguje i promeni, ali ne može sve. Zato i kažem da je za mene to zasebna kategorija jer neće trans žena nikad biti 100% žena (gender + sex = žena/muškarac). U zavisnosti od toga u kom polju je dominantan gender, a u kom sex, trebaju tako i da se, sa svim pravima koje to nosi, tretiraju. Tamo gde biološka strana daje nepravednu prednost, kao u sportu, ne treba da se tretiraju kao žene. Jer biološka je činjenica da su muškarci fizički nadmoćniji. Kao što i jesu agresivniji. And vice versa. Muškarci i žene nisu isti i samim tim i shodno tome tako i treba da se uređuju odnosi. Kada je gender dysphoria u dečijem dobu u pitanju, tu sam još uvek vrlo skeptičan i ne mislim da bi trebalo da se dijagnostikuje pre puberteta, ali sam istovremeno i poprilično neinformisan, pa bih se uzdržao od davanja detaljnijeg mišljenja i ostavio prostor da nemam pojma i da sam u krivu. 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Monday at 07:03 PM Author Share Posted Monday at 07:03 PM 15 minutes ago, Eddard said: Ja nisam toliko oduševljen naslovom teme, mislim da je misleading, ovde se radi o ozbiljnoj temi i možda bi se još neko priključio raspravi da zna šta se krije iza naslova. Apel moderaciji - stavite kršten naslov. Ma nisam ni ja odusevljena, nego otvorim forum i vidim temu i to ja stojim kao pokretac i pocnem da se mislim da li ja imam problem sa pamcenjem. Ali reko, mozda sam propustila neku, mora da je o vozovima, a onda sam virnula... @sto se tice teme Slozila bih se delom sa tobom, meni jedino sto upada u oci ovde na forumu da se to iskljucivo koristi u politicke svrhe, ne u medicinske. Ja licno nemam problem da ljudi sa sobom rade sta hoce. Niko me ne pita kad ugradjuje silikone, ili se tetovira, sece delove tela, zasto bih se osecala prozvanom da ja nesto odobravam ili ne sto nema nikakve veze licno sa mnom. Znam decu koja su se operisala pred kraj puberteta i znam kroz sta su prolazili ti roditelji. Isto tako znam da su ta deca sada srecnija, iako im znatno komplikuje neki buduci zivot, ali bi sigurno bio komplikovan na ovaj ili onaj nacin. Ko smo mi da sudimo, ako im medicina to dozvoljava... I da, ne bojim se bilo kog pola osobe u wc-u, bojim se ludaka ma kog pola bili, a ima ih svuda. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Monday at 08:03 PM Share Posted Monday at 08:03 PM 5 hours ago, Angelia said: Pa prvi put vidis, ne pratis youtubere 😀 a drugo nema tu nikakvih specijalnih informacija, samo normalna kritika onoga sto trans-aktivisti guraju. Dajes sebi pravo, ali ne znas osnovne stvari tipa kako se aktivisti finansiraju ili YouTube podcasts uobicajeno. Znas ono kad googlujes nesto a na linku stoji sponsored? Jel znas sta to znaci? Ili I to mislis da je informer 😀 Pratim teniske podkaste, ne mnogo, nešto sam gledala i od drugih, NIKAD nisam videla oznaku da kanal dobija novac ili poklone. Tako da nije baš uobičajeno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted Monday at 08:07 PM Share Posted Monday at 08:07 PM 1 hour ago, Eddard said: Ja nisam toliko oduševljen naslovom teme, mislim da je misleading, ovde se radi o ozbiljnoj temi i možda bi se još neko priključio raspravi da zna šta se krije iza naslova. Apel moderaciji - stavite kršten naslov. @tema Za mene je stvar prosta - trans žene nisu žene. Nisu ni muškarci. Već su - transrodne žene. Posebna kategorija. Nikad mi od kad je ova priča dospela u fokus nije bilo jasno zašto se potencira gender, a zanemaruje biološki pol (sex). Oba su važna. Čak i ako je neka žena (gender) zarobljena u telu muškarca (sex), ne može se tek tako reći, e puj pike, sex ne važi, mora da se gleda samo gender. Pa neće biti. I jedno i drugo je bitno i igra ulogu u svemu. Da, medicina može neke biološke (ali i psihološke) karakteristike što sex-a, što gender-a da koriguje i promeni, ali ne može sve. Zato i kažem da je za mene to zasebna kategorija jer neće trans žena nikad biti 100% žena (gender + sex = žena/muškarac). U zavisnosti od toga u kom polju je dominantan gender, a u kom sex, trebaju tako i da se, sa svim pravima koje to nosi, tretiraju. Tamo gde biološka strana daje nepravednu prednost, kao u sportu, ne treba da se tretiraju kao žene. Jer biološka je činjenica da su muškarci fizički nadmoćniji. Kao što i jesu agresivniji. And vice versa. Muškarci i žene nisu isti i samim tim i shodno tome tako i treba da se uređuju odnosi. Kada je gender dysphoria u dečijem dobu u pitanju, tu sam još uvek vrlo skeptičan i ne mislim da bi trebalo da se dijagnostikuje pre puberteta, ali sam istovremeno i poprilično neinformisan, pa bih se uzdržao od davanja detaljnijeg mišljenja i ostavio prostor da nemam pojma i da sam u krivu. Može to i jednostavnije, sport nije podeljen po rodu (gender) već po polu (sex), a već se insistira da pol i rod nisu isto onda rodni identitet nije osnova da se transzene takmice u sportskim takmicenjima gde je podela po polu, a ne po rodu. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Monday at 08:24 PM Share Posted Monday at 08:24 PM 11 hours ago, Helena said: Ja sam negde na početku i ove vrtutme pitala o kome tačno raspravljamo, da li osobama koje su prošle tranziciju ili ne...niko nije ni obratio pažnju. Ali to su tehnikaljije koje uvek mogu da se reše uz dobru volju. Mi r govaramo o priznavanju njih kao žena. Sport, ta čuvena svlačionica je u drugom planu sad. Objasnio je Eddard mnogo bolje od mene. Čak i da muškarac prođe medicinski proces promene pola, njegova tj. njena biologija i dalje neće biti u potpunosti ženska. Da ne pričam kako se ja zaista ne bih osećala najprijatnije, ni najbezbednije, da muškarac koji se identifikuje kao žena sa mnom deli svlačionicu, te ima priliku da me nekad flešuje svojim polnim organom. Smatram da se u želji da se izbegne transfobija previđa jedna veoma bitna stvar, a to je bezbednost žena. Kada ovo kažem, obuhvatam sve situacije u kojima trans žena može biti u fizičkoj prednosti u odnosu na netrans ženu. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Monday at 08:46 PM Share Posted Monday at 08:46 PM 6 minutes ago, DameTime said: Objasnio je Eddard mnogo bolje od mene. Čak i da muškarac prođe medicinski proces promene pola, njegova tj. njena biologija i dalje neće biti u potpunosti ženska. Da ne pričam kako se ja zaista ne bih osećala najprijatnije, ni najbezbednije, da muškarac koji se identifikuje kao žena sa mnom deli svlačionicu, te ima priliku da me nekad flešuje svojim polnim organom. Smatram da se u želji da se izbegne transfobija previđa jedna veoma bitna stvar, a to je bezbednost žena. Kada ovo kažem, obuhvatam sve situacije u kojima trans žena može biti u fizičkoj prednosti u odnosu na netrans ženu. Koliko puta ću ponoviti -pitala sam o kome pričamo, da li bez polnog organa ili sa, ti mi odgovaraše posle ko zna koliko strana na to. Pojednostaviću-da li bi trans žene bile prihvatljive bez famoznog visuljka? I šta ćemo onda sa xx ženom od 120 kg prema gracilnoj djevi od 55? Mislim, da se ne izrazim sad .. Šta je sa sigurnošću žena kad u te famozne svlačionice budu 4 lezbejke i jedna hetero devojka? Ne znam koliko je bilo slučajeva nasilja "u svlačionicama" od strane trans žena, ali sam prilično sigurna da trans osobe trpe generalno više nasilja od "regularnih" osoba. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted Monday at 08:50 PM Share Posted Monday at 08:50 PM Deluje mi da tok rasprave na ovoj temi otprilike odslikava šta je jedan od kamena spoticanja kod cele ove problematike. Ovde imamo (relativno ) razumne ljude koji su u stanju da se počupaju za kose oko teme na kojoj im stavovi čak i nisu toliko suprotstavljeni, zato što veruju da iza malo drugačijih stavova onoga preko puta stoje nekakve strašne ekstremno desne/leve ideologije i da je pitanje trans osoba samo uvod u nešto što će da upropasti društvo, bilo na ovaj ili onaj način. Da je stanje u (američkom, i ne samo američkom) društvu relaksiranije, ove stvari bi imale mnogo veće šanse da se rešavaju na čisto tehnički način, pa bismo raspravljali da li je praktičnije da se otvori treći toalet/svlačionica za sve koji nisu vanila muškarci i žene, ili je praktičnije da se umesto oznake M/Ž na vratima postave siluete dečaka koji piški stojeći i devojčice koja piški sedeći, da bi se naglasilo da su toaleti podeljeni po polu, a ne po rodu. Umesto toga transu dodeljujemo odrednicu ideologije, sama ta reč podrazumeva neku sveobuhvatnost po pitanju pogleda na društvo i mnogima zvuči strašno po sebi. Tema je veoma zgodna za stvaranje podela, jer je reakcija na nju kod većine ljudi visceralna - pomisao da u žensku svlačionicu uleće osoba sa penisom, ili da neko sa muškim telom i snagom tuče ženu u bokserskom ringu, ili da se ljubiš sa devojkom koja u stvari i nije devojka... jeste dosta neprijatna. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Monday at 08:59 PM Share Posted Monday at 08:59 PM 8 minutes ago, Helena said: Koliko puta ću ponoviti -pitala sam o kome pričamo, da li bez polnog organa ili sa, ti mi odgovaraše posle ko zna koliko strana na to. Pojednostaviću-da li bi trans žene bile prihvatljive bez famoznog visuljka? A ja ću ponoviti da kad je pol u pitanju, trans žena nikada neće imati 100% ženske biološke karakteristike. Nažalost je tako. Kada je reč o rodu, nema spora da to treba prihvatiti. 8 minutes ago, Helena said: I šta ćemo onda sa xx ženom od 120 kg prema gracilnoj djevi od 55? Mislim, da se ne izrazim sad .. Mislim, valjda nećemo da se objašnjavamo kako nije isto muškarac od 120 kg i žena od 120 kg? Žene se generalno ne osećaju ugroženo od strane drugih žena kao što se osećaju od strane muškaraca; a i kada se osećaju, to nije isti tip ugroženosti. 8 minutes ago, Helena said: Šta je sa sigurnošću žena kad u te famozne svlačionice budu 4 lezbejke i jedna hetero devojka? Ne znam, ali iz ličnog iskustva mogu da kažem kako žene prihvataju odbijanje bolje nego muškarci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Monday at 09:19 PM Share Posted Monday at 09:19 PM Hoćemo, objašnjava ćemo se, jer to su argumenti koji se ovde potežu, sigurnost, ugroženost i slično. Nikad nisi videla ženski tuču, šta...? Po toj logici, trans žene mogu napasti xx žene i na ulici i u prodavnici i u prevozu .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Monday at 09:21 PM Share Posted Monday at 09:21 PM 1 hour ago, Helena said: Pratim teniske podkaste, ne mnogo, nešto sam gledala i od drugih, NIKAD nisam videla oznaku da kanal dobija novac ili poklone. Tako da nije baš uobičajeno. Uobicajeno za socijalne I politicke podcaste koji nemaju streamere iza sebe, tj nisu dovoljno veliki da su im oglasi dovoljno. @Smrtokapaizgleda da si u pravu, tema trans osoba uopste nije bila zapaljiva do mozda pre 10tak godina kad se pretvorila u ideologiju, i otislo u extrem. Niko nije protiv prava za trans ljude. @DameTime da se jednom generalno slozimo, skoro u potpunosti. Ja samo principijalno ne prihvatam da se zene brisu iz govora, kao birthing parent, ili "non-man" etc. Iako celu pricu oko pronounce smatram idiotarijom, jer treba da nagadjamo ko se kako oseca I ucestvujemo u toj igri, ali to ne znaci da se u privatnom kontaktu necu obratiti trans-zeni kao ona, nisam neljubazna prema ljudima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted Monday at 09:27 PM Share Posted Monday at 09:27 PM 3 minutes ago, Helena said: Hoćemo, objašnjava ćemo se, jer to su argumenti koji se ovde potežu, sigurnost, ugroženost i slično. Nikad nisi videla ženski tuču, šta...? Pa ne znam kako da ti pojasnim da nije isto kad muškarac (pričamo o (sekundarnim) polnim karakteristikama) napadne ženu fizički, i kada je napadne druga žena. Od jednog ekstrema - Amera koji se boje da će njihovoj deci neko na silu da odseče polni organ - došli smo do drugog, da se ignorišu ova potpuno validna pitanja. Svakako, rekla sam sve što imam na ovu temu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Monday at 09:37 PM Share Posted Monday at 09:37 PM Da bi stigli do praktičnih pitanja prvo moramo da shvatimo da "zemlja nije ravna ploča". To bi bila moja premisa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Tuesday at 12:46 AM Share Posted Tuesday at 12:46 AM 2 hours ago, Helena said: Da bi stigli do praktičnih pitanja prvo moramo da shvatimo da "zemlja nije ravna ploča". To bi bila moja premisa. Tvoja premisa nema smisla, kao sto muskarac koji ima 60 godina ne moze (moze ali nema veze sa realnoscu) da se oseca kao tinejdzerka. Bioloske cinjenice ne mozes menjati. Mozda cemo jednog dana otkriti da se trans ljudi radjaju sa nekim genetickim poremecajem, I da to nije samo mentalno, GD I ostale pratece mentalne probleme. Iskreno receno mislim da vecina ima tezak zivot. Ali ne mislim da zbog toga treba da ubedjujemo decu da mogu da menjaju pol, ili da ugrozavamo prava zena. Recimo ja podrzavam pravljenje kategorije, da li u sportu, svlacionicama ili kupatilima, ili zatvorimi, koje mogu da koriste. I onda oni kojima ne smeta mogu da ucestvuju u svemu tome. Mislim da bi to bilo fer. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Tuesday at 01:30 AM Share Posted Tuesday at 01:30 AM Mislim da će trans žene pre moći da rode, nego što ćeš ti prestati produžavati diskusiju, kad su učesnici, (čak i theenderi) uglavnom rekli svoje i negde zaključili svoj stav. I da, ono je Informer kanal. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Tuesday at 01:36 AM Share Posted Tuesday at 01:36 AM 3 minutes ago, Helena said: Mislim da će trans žene pre moći da rode, nego što ćeš ti prestati produžavati diskusiju, kad su učesnici, (čak i theenderi) uglavnom rekli svoje i negde zaključili svoj stav. I da, ono je Informer kanal. Dokazi da sam homofobicna? Molicu lepo takva optuzba zahteva argumente. Znam da se za transfobiju koriste I argumenti da su razumna osoba koja ne misli da deci treba davati operacije, al si me direktno optuzila za homofobiju. Taxativno, postovi gde sam izrekla bilo sta homofobicno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Tuesday at 01:41 AM Share Posted Tuesday at 01:41 AM Taksativno si na ignore. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted Tuesday at 02:18 AM Share Posted Tuesday at 02:18 AM 24 minutes ago, Helena said: Taksativno si na ignore. Znaci optuzila si me za homofobiju, bez argumenata jer ti se ne svidja moje misljenje o nekoj drugoj temi. To se u americkom zakonu zove defamation. Kad znas da nesto nema cinjenica ali maliciozno siris lazi. Ocigledno je da znas da nemas argumente. Nisi cak ni probala da ih izmislis. Koji kredibilitet ocekujes ovde? Da, imas misljenje, misljenje je kao a$$ everyone has one. Ali tako ga ima I svako sa mlakim pivom ispred kioska. Ne znas sta su aktivisti, sta su donori, kako se podcast finansira na YT, kako zakon funkcionise u US, ali si odlucila da nas nagradis tvojim neukim misljenjem o svemu. Mislim da je najmanje moguce da nas postedis misljenja 😀 Ali drago mi je da so odlucila da se povuces.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Tuesday at 02:24 AM Author Share Posted Tuesday at 02:24 AM (edited) 4 hours ago, DameTime said: Pa ne znam kako da ti pojasnim da nije isto kad muškarac (pričamo o (sekundarnim) polnim karakteristikama) napadne ženu fizički, i kada je napadne druga žena. Od jednog ekstrema - Amera koji se boje da će njihovoj deci neko na silu da odseče polni organ - došli smo do drugog, da se ignorišu ova potpuno validna pitanja. Svakako, rekla sam sve što imam na ovu temu. Zasto se uopste razmislja u tom pravcu da ce trans osoba da napadne drugu osobu? Da li postoji neka statistika toga da je uobicajeno ili je prosto samo strah? Jesu trans osobe nesto specijalno agresivnije od drugih, seksualno ili fizicki? Plus, zasto su kupaonice i javni wc-i bas ugrozena mesta, kada se silovanja desavaju svuda? Ko garantuje da u javni wc ili svlacionicu neki manijak nece uleteti i ugrozavati zene, bez da se izjasni kog je pola? Vidim da hoces da stavis tacku na tvoje ucesce, ali mene interesuje bas tvoj odgovor, posto sigurno baratas sa vise podataka nego mi ostali. Edited Tuesday at 02:24 AM by 𝓑𝓪𝓫𝔂 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted Tuesday at 03:09 AM Share Posted Tuesday at 03:09 AM ...i kad smo kod nasilja-mnogo više nasilja doživljavaju trans žene, naročito te koje nisu prošle tranziciju. Te moje prijateljice sin je redovno bio tučen u osnovnoj školi, uz, to moram reći, prilično ok stav nastavnika. Tu je bio problem sa fizičkim vaspitanjem, devojčice ga nisu htele, dečaci ga nisu hteli.Ali su ga ipak tukli. Zaradio je trajnu povredu noge, koja se godinama pogoršava. Ali ti ljudi nisu svemoćni, ne mogu uvek i svugde da budu, kao ni roditelji, a on svakako ne može i ne treba da živi u zatvoru. I psihijatar je bio dobar, i danas ga vodi, ali nažalost kroz lekove. Sredina nije bila spremna, a nije ni danas, naprotiv, uz jačanje crkve i desničarskih partija u skoro celom svetu. On se oblačio kao žena, ponašao kao žena, šminkao kao žena...čak i ja, više ne znajući šta da kažem, pokušala sam sa savetom da malo ublaži, smanji... Rekao mi je kad već svakako nema ono što je trebalo da ima, može makar kroz to da bude žena.Na pitanje o maltrtiranju i da li vredi, rekao je da vredi. To je pokazao i delom. Nikad nikom nije rekao nešto nedolično, a kamoli napravio.Gledao je svoja posla i nikog nije dirao, a i dalje su ga tukli i odrasli. Najveći apsurd je bio što ga niko nije tukao kad je bio sam, minimum trojica ili troje. Nasamo, muškarci, "strejt", su znali da ga pitaju da "probaju"... I tako... I gledao je svoja pos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts