Jump to content

Recommended Posts

Posted
26 minutes ago, Papanikolesku said:

Svako ko tvrdi da je flaša u glavu preteran čin, a nema tačnu informaciju šta se dešavalo i šta je dovelo do toga (a niko od nas je nema trenutno) glumi neku moralnu vertikalu. 

Ne zajebavaj. Možeš ti da lično ne zameraš Carliku taj potez i da mu tražiš olakšavajuću okolnost (čuvena priča kako nismo bili tamo pa ne znamo šta se tačno desilo), ali ovo gađanje onesvešćenog lika flašom koju mu je prethodno razbio o glavu mu cementira potez kao neodbranjiv. 

Taj nedostatak empatije se jasno vidi na snimku, maltene potire pretpostavku da je bila "nužna samoodbrana" u pitanju i za mene je ubedljivo najjeziviji deo. 

• Like 7
Posted
4 minutes ago, DameTime said:

Možeš ti da lično ne zameraš Carliku taj potez i da mu tražiš olakšavajuću okolnost (čuvena priča kako nismo bili tamo pa ne znamo šta se tačno desilo), ali ovo gađanje onesvešćenog lika flašom koju mu je prethodno razbio o glavu mu cementira potez kao neodbranjiv. 

Iz kojeg ugla komentarišeš? Kao čovek, empata, normalac?

Ništa ne može da opravda opaljivanje flašom u glavu, ali kada dobijemo još informacija, možda možemo poštenije da gledamo na situaciju i kako je do toga došlo. Postoji više hipotetičkih scenarija gde bi takav potez bio recipročan, kao što postoje i opcije gde bi ovaj potez bio čista brutalnost i divljaštvo. Meni lično je važno da dobijem više konteksta jer ne bih identično sudio Carliku nevezano od istog. Za neke recipročne/odbrambene scenarije bih rekao da je preterano, ali šta ako je tri sekunde pre snimka čučnjem izbegao flašu koji je ovaj bacio njemu u glavu? Fight or Flight and all that jazz. 

• Ruke su vam krvave! 1
Posted
4 minutes ago, kendrick duckworth said:

Iz kojeg ugla komentarišeš? Kao čovek, empata, normalac?

Možda kao sva tri :)) 

4 minutes ago, kendrick duckworth said:

Ništa ne može da opravda opaljivanje flašom u glavu, ali kada dobijemo još informacija, možda možemo poštenije da gledamo na situaciju i kako je do toga došlo. Postoji više hipotetičkih scenarija gde bi takav potez bio recipročan, kao što postoje i opcije gde bi ovaj potez bio čista brutalnost i divljaštvo. Meni lično je važno da dobijem više konteksta jer ne bih identično sudio Carliku nevezano od istog. Za neke recipročne/odbrambene scenarije bih rekao da je preterano, ali šta ako je tri sekunde pre snimka čučnjem izbegao flašu koji je ovaj bacio njemu u glavu? Fight or Flight and all that jazz. 

Pa ne nedostaju te tri sekunde snimka. Vidi se kontinuitet događaja, lika prvo Sterling ošamuti udarcem, što bi bila recimo čista samoodbrana, a Carlik onda tako, ponavljam, ošamućenog i golorukog čoveka, udara flašom u glavu. 

Šta je ovde recipročno, on je u datom trenutku maltene bespomoćan? Što se tiče fight or flight, overavanje flašom ne ide baš u prilog tome. 

• Like 5
Posted
23 minutes ago, NMX said:

Flasa u glavu lika koji ti nije pretnja u tom trenutku, jer ošamućen pada, pa ga nakon što ga udariš još i overiš polomljenim delom nikako ne može da bude ni nužna odbrana ni prekoračenje iste. Pa sad bio neko moralna vertikala ili ne, to ti je tako. I ceo dan se ovde vrti jedna te ista priča a prilično je jednostavno (što se Karlika tiče). I Sprivel vam je jutros napisao šta i kako bi trebalo, pravno, da je ovo država kakvu želimo. Kao što bi i ostali vinovnici sa druge strane trebalo da popiju svoju dozu pravde, od rasizma do onog napada na Browna verovatno nekim oštrim predmetom.

Za njega je očigledno bio pretnja, ako su ga sačekali da izađe iz kluba da bi ih maltretirali/vaspitavali na po srpski. I za mene bi bio pretnja. I nije da ga je overio, sad pričam iz glave jer me mrzi da vraćam nazad na snimak, ali sam prilično siguran da ga nije overio. Nisam takođe spominjao nužnu odbranu, nužno je bilo potegnuti za nečim što nisu ruke, ukoliko su snimili neke druge predmete u njihovim rukama. 

Ponavljam, bez obzira na utisak koji ostavljam, ako bih se ja osetio ugroženim iz gore navedenih pretpostavljenih razloga, odalamio bih ga i flašom i ciglom, šta god mi se nađe pri ruci. Elem, pre bilo kakvog suda i osude, potreban je kontekst, i utvrđeno činjenično stanje. 

• Pumpaj! 1
Posted (edited)
3 hours ago, MarioKempes said:

Neka sud presudi pravično na osnovu dokaza i činjenica, kako bi presudio bilo kom građaninu u normalnoj zemlji za ovakve stvari, nevezano da li je košarkaš ili cvećar. Pa, ako je presuda oslobađajuća - sve ok, ako je zatvor - opet sve ok.

Valjda svi želimo vladavinu prava, a ne da utiču klub, Ostoja, Čović, udba ili bilo ko, na bilo koju stranu.

Naravski...kao i u slučaju pijani Kuz gde je sve bilo po zakonu.

Edited by Wingwalker
Posted
1 minute ago, Papanikolesku said:

Za njega je očigledno bio pretnja, ako su ga sačekali da izađe iz kluba da bi ih maltretirali/vaspitavali na po srpski. I za mene bi bio pretnja. I nije da ga je overio, sad pričam iz glave jer me mrzi da vraćam nazad na snimak, ali sam prilično siguran da ga nije overio.

Overio u smislu gađao i pogodio nakon što ga je pre toga ošamutio flašom, da jeste. 

I nema tu da li je za njega pretnja ili ne. Krivično pravo će ti lako dati odgovore na to pitanje. "Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad". Ovde nemaš nikakav istovremen napad jer čovek uveliko pada, pokošen krošeom drugog napadnutog igrača (to bi recimo bila nužna odbrana i da je ovaj pao i razbio zube, jbg druže, ovaj se branio).Tako da ovde ne možeš nikako da gledaš šta je bilo pre ovog događaja, ovde nemaš odbijanje istovremenog napada jer u konkretnoj situaciji ovaj pada na asfalt. 

Nisam takođe spominjao nužnu odbranu, nužno je bilo potegnuti za nečim što nisu ruke, ukoliko su snimili neke druge predmete u njihovim rukama. 

Pa nužna odbrana bi bilo jedino što može Karlika ovde da spasi. Pa ti kažem da ni to nije slučaj. 

Ponavljam, bez obzira na utisak koji ostavljam, ako bih se ja osetio ugroženim iz gore navedenih pretpostavljenih razloga, odalamio bih ga i flašom i ciglom, šta god mi se nađe pri ruci. Elem, pre bilo kakvog suda i osude, potreban je kontekst, i utvrđeno činjenično stanje. 

Činjenično stanje će svakako morati da se utvrdi, da se vidi ko je počeo, ko je kako i čime reagovao, itd.

Samo to ne menja činjenicu da je ovo Karlikovo prema ovom majmunu prilično jasno i pored prijave (posledično i sankcije, svakako ne zatvora nego neke uslovne ili novčane), rekao bih da mu se smeši i naknada štete ovom pajseru.

Posted
6 minutes ago, DameTime said:

Pa ne nedostaju te tri sekunde snimka. Vidi se kontinuitet događaja, lika prvo Sterling ošamuti udarcem, što bi bila recimo čista samoodbrana, a Carlik onda tako, ponavljam, ošamućenog i golorukog čoveka, udara flašom u glavu. 

Vidi se makljaža koja na početku snimka već uveliko traje. Možda 5, možda 10, možda 30 sekundi. Ćelavi lik je već bio zateturan kada snimak počinje.

7 minutes ago, DameTime said:

Šta je ovde recipročno, on je u datom trenutku maltene bespomoćan? Što se tiče fight or flight, overavanje flašom ne ide baš u prilog tome. 

Pa i nije ga overio flašom, gađao ga je na zemlji, overavanje je ipak nešto ozbiljnije i u žargonu. Mogao ga je pogoditi u glavu i da bude još gore, pogodio ga je negde u grudi/stomak. 

A recipročno je recimo ukoliko je taj lik takođe sa flašom zamahivao ili gađao. To što ne vidimo na snimku koji počinje u sred tuče, ne znači da se ništa nije dešavalo pre toga, možda je Carlik već razbio jednu flašu nekome o potiljak.

• Like 2
Posted

Meni je u celoj prici simptomaticno da 36h nakon incidenta jos uvek nije izasao ni jedan snimak sa bilo koje druge kamere...bilo iz kluba, ispred kluba, od slucajnih ili namernih prolaznika... sta ja znam

Nemam pojma kome bi isao u korist, a kome na štetu, ali je neverovatno da u zemlji Srbiji još nije procurio neki drugi ugao koji bi mozda razbistrio stvari.

To se nije desilo jos od cuvena 2 min.

Posted

Uf koliko smara forum kad su ovakve neke situacije u pitanju. :yawn2: Svi smo stručnjaci za sve, a još kad se nađe neki video snimak pa se frejm po frejm analiziraju reakcije ljudi i zauzima se stav vrhovnog božanstva istine i morala. Isti je modus bio i u situacijama Lazarević/Naneli i Panter/Ljulj, iako je ovo nesumnjivo ozbiljnije (mada su se i tad potezale priče ko je kome i kojim pokretom mogao da okonča karijeru)...

Karlik je ili bio pod dejstvom alkohola i pritom je teški kreten kad je pijan pa je onako reagovao, ili se iz bilo kog razloga osjetio dovoljno ugroženim da bi ono bio odgovarajući odgovor u njegovoj glavi. Ne vidim treću opciju, odnosno jedina preostala varijanta jeste da niti je pijan niti je ugrožen, već je samo totalni kreten, ali računam da bi to mnogo ranije isplivalo na površinu i na samom terenu. Pritom, nije mi uopšte namjera da se sablažnjavam zbog te flaše kao što će biti moderno u narednim danima. Mogu skroz da zamislim situaciju u kojoj bih reagovao identično, samo je razlika što bih ja u 99.9% scenarija uradio sve što je do mene da do takve situacije uopšte ne dođe.

I tu opet dolazimo do naših pretjeranih očekivanja od sportista i njihovog ponašanja. Ja iskreno vjerujem da bi se ogromna većina nas sa foruma nakon par sati ozbiljno smorila u razgovoru sa prosječnim EL igračem. Čast izuzecima, ti ljudi su zbog načina života poprilično ograničeni u smislu obrazovanja i nekog socijalnog momenta, plus u kombinaciji sa novcem i slavom, sigurno nisu neko ko treba da bude uzor ili neka mjera odgovornosti prema sebi i društvu. Ja Morant (najsvježiji, ali daleko od toga da je jedini primjer) rizikuje stotine miliona dolara i karijeru jer ne može da se ponašao kao civilizovano biće, a mi treba da se sablažnjavamo jer su tri stranca u Beogradu 5 dana prije meča sa Spartakom iz Subotice izašli u noćni provod. Ukoliko je i neko sumnjao u one Duletove riječi vezane za meč sa Efesom, kapiram da je sad otklonio sve sumnje.

Organi prvo da odrade svoj posao, klub da u odnosu na to zauzme svoj stav. Učesnici sa obje strane da nauče nešto iz ovoga (iako čisto sumnjam u to), a da što se povreda tiče sve ostane na tom slomljenom prstu. 

• Like 1
  • Thanks 2
Posted

Jedno pitanje, kako Karlik moze trenutno da je na slobodi?

Kapiram da je neko od nas onako odvalio coveka bio bi najmanje 48h zadrzan

Posted
1 hour ago, Papanikolesku said:

Oprosti, ali i dalje mi je totalno deplasirano tumačiti celu situaciju kao napad četiri košarkaša na neke sumnjive tipove. Zaista ne mogu da izvučem bilo kakvu liniju logike u kojoj njih četvorica izađu u klub, nađu/pozovu neke ribe, provociraju random ljude okolo, ili obrnuto - pa im na kraju Karlik/Sterling kaže; Baki, za ovo što si mi rekao da sam crnja vidimo se ispred kluba, izotvaraću ti lobanju samo da izađeš napolje. 

Ako već moramo da rekonstruišemo čitav događaj, i nagađamo, mnogo realnija priča bi bila; - izašli su, priveli neke starlete, izgasirali se i fleksovali, neki šabani sa četiri razreda osnovne im dobacivali da je ovo njihov grad i da su majmuni, tu se međusobno prozivali, ovi tipične srbende gistro krimosi iz kraja već u glavi složili ideju da ih sačekaju i prevaspitaju kad krenu gajbi, ali nisu računali da se geto Sterling ložio na Tajsona kad je bio mali, i da Karlik voli da popije piće do kraja pa iznese flašu iz kluba i eto, dobiše preko njuškica. 

U celoj priči, ako su se osetili ugroženim, ako su snimili nož, flašu, bokser - nema više nazad, uzimaš šta možeš i čuvaš svoju guzicu. 

Svako ko tvrdi da je flaša u glavu preteran čin, a nema tačnu informaciju šta se dešavalo i šta je dovelo do toga (a niko od nas je nema trenutno) glumi neku moralnu vertikalu. 

Ja ne pricam, niti pretpostavljam o kontekstu fizičke konfrontacije. To jos ne znamo, nadam se da cemo saznati, uskoro.

Ukoliko je bilo fizickog nastraja sa druge strane, ili nesto sto moze da bude unosenje u licni prostor, onda je to druga prica. I pravno ioralno(eticki). Pravne okvire ne znam(osim da ne mozes nikog da ubijes ili da pokusas da ga povredis na nacin koji je zivotno ugroxavajuci), ali znam da u tom slucaju u nekoj meri mogu da opravdam odgovor koji je i vidu fizickog obracuna. Znaci ukoliko neko nasrne na nekog, ili mu se unese i njegovo ponasanje deluje kao da sledi direktni fizicki nasrtaj (u vidu udarca) onda je odbrana opravdana za mene. Ali i domem odbrane ima svoje granice. Znaci ukoliko udjem u šorku, necu da idem do kraja i da se hvatam klanja, ma koliko bio taj koji nije kriv za pocetak fajta. I kad se odbranim i onesposobim nekog, sklonim se i cao.

Jedan od razloga sto izbegavam svaki vid tuce, i mislim da je neophodno da se uvek podvije rep i pobegne od tuce, sta god neko sa druge strane radio...

Kao osoba od 190cm i 92kg, 4 godina treniranja boksa i par meseci greplinga, meni razmena udarca ko razmena udarca zaista nije neki issue.

Ne zelim da osakatim nekog, ili jos gore, da neko juri mene ili moje bliznje iz osvete, i da moze da me nabode/upuca i sl. Nek misli svaka budala sta hoce, da bi me istuko, da sam picka a on nije. Da sam ovakav, a on ovakav. Njegov problem.

Niti mi se unistava moj zivot, niti zivot mojih bliznjih. Niti mi se gasi bilo ciji zivot. Niti zelim da se ponasam kao saucesnik u divljanju.

• Like 1
Posted

Karlik može da bude presrećan što nije usput posjekao lika po karotidi. Takve stvari se često dešavaju kad flašom zvekneš nekoga. Vjerovatno jeste prekoračenje nužne odbrane i vjerovatno će dobiti neku pravnu sankciju, ali ne vjerujem da će mu to uticati na karijeru, čak ni u Srbiji. Naći će se neki pravni modus. Tako bi bilo i da je Zvezdin igrač u pitanju.

Posted (edited)
17 hours ago, Stiletto said:

Da je ne daj Bože Bolomboj nekoga polomio druga bi se pesma na Forumu pevala.

...ali eto nije ali i nisi u pravu. 

Kuz je preko plota iznapušavan za medalju za ono glupiranje i to dok je još bio u bolnici iskrivljen na max jer su i druga dvojica bila teško povredjena a brzo se saznalo da je on vozio.

Glupo je da ovde podsećam...ali kada si to poteg'o...prethodne tri sezone su upravo Lesor, Panter i Naneli bili inicijatori fizičkog konflikta ili da to nazovemo "prvi su potegli". 

Apropo priče da klubovi baš paze da ne potpisuju problematične igrače onda to ne važi za KKP.

Naneli je urbana legenda po tom pitanju. Sterling je u USA zbog jebenog nepropisnog parkiranja napravio scenu prilikom dolaska policije i tokom opiranja hapšenju je popio tizer u lice. Pre toga je u 6 ujutru ispred strip kluba ušao u verbalni sukob sa par likova i dobio je ozbiljne batine i da nije uskočio njegov tadašnji saigrač Porter Junior...pitanje je kako bi se to završilo.

Meni je i dalje iznenadjenje da je baš Karlik ovde bio potpuno van kontrole, ali po pokretima bi se reklo da je fino intoxiniran. 

Neko je dobro primetio da je mogao i Frenkiju da skrši šaku tim udarcem. 

Edited by Wingwalker
Posted (edited)

Za mene je rasizam samo stvar sistematske diskriminacije ili nekalve konkretne agende. Ne samo za rasizam, vec i za slicne stvari, postoje 2 nacina da reaguje kad ti nesto neko kaze, makar to bila najmasovnija psovka uz neki pridev/epitet koji neko dozivljava rasisticki:

1. Totalni ignore, da pustis da budala ispadne jos veca budala.

2. Ukoliko se otvori situacija own-ujes story kao sto je to npr uradio Dani Alves sa bananom.

Afro-amerikanci nisu majmuni. Niti su crni ljudi majmuni. U bilo kom kontekstu da se razmislja o majmunima (pezorativno/figurativno ili kao zivotinja)

Ali jesi majmun(figurativno) ukoliko hoces da se bijes i razvlacis sa nekim ako ti kaze N word ili bilo sta slicno (naravno ne nuzno za tu drustvenu grupu)

Edited by BattleBender
Posted
1 hour ago, Nikom nista said:

Meni je u celoj prici simptomaticno da 36h nakon incidenta jos uvek nije izasao ni jedan snimak sa bilo koje druge kamere...bilo iz kluba, ispred kluba, od slucajnih ili namernih prolaznika... sta ja znam

Nemam pojma kome bi isao u korist, a kome na štetu, ali je neverovatno da u zemlji Srbiji još nije procurio neki drugi ugao koji bi mozda razbistrio stvari.

To se nije desilo jos od cuvena 2 min.

Nisi jedini 😂