Jump to content

Košarka - Pariz 2024


Recommended Posts

1200px-Basketball,_Tokyo_2020.svg.png

Košarka važi za jedan od najprestižnijih olimpijskih sportova. Uz atletiku i plivanje predstavlja 3 najpopularnija sporta na olimpijskim igrama, a cene karata i potraznja ove godine to i potvrđuju. Iz nekog suludog razloga grupna faza košarkaškog turnira je skrajnuta u Lil, što je poprilična sramota za organizatore. Čak je prvobitno bilo zamišljeno da se ceo turnir odigra van Pariza, ali će završnica ipak biti odigrana u Bersiju. Grupna faza će biti odigrana na Pierre-Mauroy stadionu, na kojem igra fudbalski klub Lil, i koji je vec jednom bio domaćin velikog takmičenja, tokom nokaut faze evropskog prvenstva 2015. godine. Na prošlim igrama su prvi put birane najbolje petorke i dodeljivana MVP nagrada, a najkorisniji igrači su bili Kevin Durant i Breanna Stewart. Oboje će nastupiti i na ovim olimpijskim igrama.

 

SIstem takmičenja je isti kao u Tokiju pre četiri godine, s tim što je žreb za nokaut fazu malo drugačiji i timovi su smešteni u 4 šešira umesto u 2 kao na prethodnim olimpijskim igrama.

5abeb223-f318-4941-a76e-9cdc6d09b1e1


Muški turnir izaziva puno pažnje zbog povratka velikih američkih zvezda, ali i superstarova iz ostalih reprezentacija kao što su Jokić, Giannis, SGA,...a ne treba zaboraviti ni dobre NBA igrače koji se u FIBA košarci pretvaraju među najbolje na svetu, a verovatno 3 najbolja primera su Denis Shroder, Bogdan Bogdanović i Patty Mills. SAD su bez dileme prvi favorit, ali ni njima ništa nije zagarantovano. Olimpijske igre shvataju vrlo ozbiljno i šalju vrhunske ekipe, ali uvek moraju dobro da se pomuče da dođu do zlata, a 3 od 4 poslednja finala koja su igrali su bila poprilično tesna. Ni sada im ništa nije zagarantovano, ima puno ekipa koje mogu da im zaprete, a odavno više nema faktora impresioniranosti i svi idu u kost protiv njih. Najveća pretnja Amerikancima su Nemačka, Srbija, Kanada i Francuska. Francuska je imala očajne pripreme, ali sve će se to brzo zaboraviti ukoliko krenu sa dobrim igrama na turniru. Njihov sastav ne uliva poverenje, ali veoma su iskusni, čvrsti + su domaćini, tako da se moraju uzeti za ozbiljno. Osvajači medalja sa prethodnog SP-a su poboljšali svoje ekipe iz Manile, svako u skladu sa mogućnostima. Grčka, Španija i Australija se svrstavaju u neki treci tier na turniru. Australija bi zbog igara u pripremnim mečevima mogla i u tier iznad, ali neka ih tu za sada. Ne bi bilo ogromno iznenađenje da neka od ovih ekipa stigne do polufinala, ali realnost je da će verovatno bar jedna, a moguće i dve ispasti već posle prve faze jer su svi zajedno u istoj grupi. Brazil je ekipa koja može biti nagazna mina. Tip ekipe koju bez problema mogu da vidim da namuči Francuze, a onda izgubi od Japana. Svakako ekipa sa karakterom, velikom željom i selektorom koji očigledno ume da im pronađe žicu. Japan, Portoriko i Južni Sudan predstavljaju 3 najslabije ekipe na turniru, a na našu sreću dve su sa nama u grupi. I Portoriko i Južni Sudan su pokazali neke ozbiljne partije ovog leta, ali imali smo priliku da igramo sa njima na prošlom prvenstvu i da se uverimo da to nisu ekipe sa kojima bi trebalo da imamo problema. Ima tu nekih promena u rosteru, pre svega Alvarado kod Portorika, ali realan cilj za obe ekipe je da napadnu pobedu u prvom kolu i da onda kroz koš-razliku probaju da naprave čudo i plasiraju se u nokaut fazu kao trećeplasirani.

Grupa A
 es.png ca.png  au.pnggr.png

Grupa B

 

de.pngjp.pngfr.pngbr.png

Grupa C


 rs.pngus.png ss.pngpr.png

Grupna faza se igra u Lilu od 27. jula do 3. avgusta. Nokaut faza kreće 6. avgusta, dok je finale 10. avgusta u Parizu. Zlatnu medalju iz Tokija brane Amerikanci, Francuzi su bili drugi, a Australija (konačno) bronzana. Na večnoj listi SAD ima 16 zlata, SSSR 2, Jugoslavija 1 i Argentina jedno. U prevodu jedino SAD učestvuje na ovim igrama od reprezentacija koje su uspevale da osvoje zlatnu medalju.

Ženski turnir je poprilično obesmišljen dominacjom Amerikanki. Ne samo da imaju 7 zlata u nizu, nego nisu izgubile meč na olimpijskim igrama još od 1992. godine i polufinala protiv Unified tima (Rusije). I sada su ogromni favoriti da ponovo uzmu zlato i postanu prva ekipa koja je uzela 8 zlata u nizu. Najveće konkurentkinje bi trebalo da budu Australijanke, a možda i Francuska potpomognuta domaćim terenom. Belgija je u februaru u kvalifikacijama za OI bila blizu da izbori produžetak, ali su ostale kratke za jedan šut. Sada su ponovo u istoj grupi. Sastav Amerikanki je prilično iskusan. Čak 9 igračica ima zlatnu olimpijsku medalju, a mnoge su bile deo tima na SP 2022. godine kada su osvojile još jedno zlato. Diana Taurasi će 6. put igrati na OI. U ekipi je i Brittney Griner koja je u ovo vreme pre 2 godine bila u ruskom zatvoru. U timu je i Sabrina Ionescu, široj publici poznata po okršaju u šutu za tri poena protiv Stepha Currya. Nažalost, u sastavu nema Caitlin Clark, zbog koje sam čak pogledao celo finale ženskog NCAA turnira. Da li stvarno po kvalitetu ne pripada ovde, ne znam, ali sam skeptićan zbog količine animoziteta koji postoji prema njoj u WNBA ligi. Što se tiče naše reprezentacije, očekivanja su mnogo manje nego na prethodna dva turnira. Međutim naša ženska reprezentacija ima odličan karakter i ne treba je otpisivati, iako je kvalitet dosta upitan. Marina je vrhunski selektor i možda izvuče još jedno čudo nakon bronze iz Rija i četvrtog mesta iz Tokija. I sam plasman je veliki uspeh, ali biće velika borba za nokaut fazu, a odlična stvar je što u prvom kolu igraju protiv Portorika i imaju lepu šansu da pobedom otvore turnir.

Grupa A

rs.png  es.pngcn.pngpr.png

Grupa B

 

au.pngfr.pngca.pngng.png


Grupa C

 

de.pngjp.pngus.pngbe.png

Grupna faza se igra od 28. jula do 4. avgusta u Lilu. Nokaut faza počinje 7. avgusta, a finale je 11. avgusta u Parizu. Zlato iz Tokija brane Amerikanke, srebro su osvojile Japanke, a bronzu Francuska. Od 12 turnira, 9 zlata ima SAD, 2 SSSR, a jedno Unified tim (Rusija).

Edited by Del Piero
  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Koliko se samo Ameri ne šale sa olimpijskim igrama i sada nema šanse da izgube iste. Jedini konkurentan tim koji može da igra sa Amerikancima su Jokić i ekipa i njih su izbušili u prijateljskoj utakmici. Nemačka je ok, ali je jedva pobedila Srbiju bez Jokića prošle godine, lol, Francuska je neozbiljna za zlato. Grci imaju Janisa, ali rotacija je tanka plus Janisova odbojnost ka ovoj vrsti košarke. Kanađani su zanimljivi, ali deluju kao USA za siromašne koja se ne probija na ovom tipu takmičenja. Ostalo, jad, čemer i tuga.

Link to comment
Share on other sites

Za Amerikance sam već napisao mišljenje na drugoj temi, nadam se samo da bi u eventualnom četvrtfinalu igrali sa Njemačkom npr koja je kvalitetom ispod dosta ali može igrati jurnjavu i u takvoj utakmici zatrpati koš. Male su šanse ali eto nije nemoguće. Najteže će ih biti pobijediti u eventualnom finalu.

Od ostalih Kanada jeste dobra ali ne vidim neki napredak od svjetskog, Marej bez treninga im neće donijeti ono što se očekuje od njega. Mada zbog sličnog stila zanimljiv bi bio njihov duel sa Amerikancima.

Njemci su taktički baš dobri ali su kvalitetom ispod nas, a ostale reprezentacije mislim da mogu dobiti.

Francuzi će podbaciti, nemaju pleja i uzalud im Vembanjama, nemaju poene u rukama.

Australija je opasna, slično kao Njemačka, mislim da će dobro igrati.

Španija apsolutno nema kvalitet, koliko god bili igrački pismeni.

U Grke imam vjere toliko da sam ih zaboravio. Ne bih ništa dodao više.

Edited by jabadabaadu
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Da bacim kratak pregled ekipa iz mog ugla:

Tier 1. USA

Tier 2. Srbija, Nemačka, Kanada

Tier 3. Francuska, Španija, Australija, Grčka

Tier 4. Brazil, Južni Sudan

Tier 5. Portoriko, Japan 

 

Jasno je da su u prva dva nivoa favoriti za medalje. Nemačka se dosta potcenjuje a igra tvrdu i organizovanu košarku. Kanada tek treba da pokaže da li je to to.

Naravno grupu A je najteže prognozirati. Ne bih se iznenadio da Kanada bude prva ali sa jednim kiksom. Recimo da će se Španija i Australija boriti za drugo mesto a Grci da budu poslednji. 

 

Što se tiče Amera, deluje mi lakše da ih dobijemo u grupi nego u završnici, gde bi nam se posle otvorilo lakše 1/4F i eto medalje na dohvat ruke 🙂

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Don Dusko said:

Ima da banujem ovde sve koji imaju eurosport. 😛

 

Ako ne mogu ja a bogami necete moci ni vi!

 

  Hide contents

Tiranija rulez!

 

Salam se bre.

 

 

Mi sa HBO Maxom sugavi li smo?

:classic_tongue:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...