Jump to content

VN MAĐARSKE - HUNGARORING - 19-21.7.2024


Recommended Posts

Poštovane kolege ljubitelji najbržeg cirkusa na svetu, dobrodošli na Veliku Nagradu Mađarske, koja se po tradiciji održava na stazi Hungaroring, od Budimpešte, glavnog grada udaljene svega nekih dvadesetak kilometara severoistočno. 

 

Ovo je runda 13 ovogodišnjeg šampionata, što će reći da ovom trkom polako ulazimo u drugu polovinu sezone, koja je do sada bila, pa... prilično zanimljiva u odnosu na recimo prošlu.

 

Hungary_Circuit

 

Staza koju tradicionalno posećuju turisti i ljubitelji F1 iz Srbije, važi za jednu od dosadnih staza, jer je izuzetno teška za obilaženje, pa se često dešavalo da pobedu odnese neko ko startuje pri vrhu ili na samoj pol poziciji. Iako sadži dve DRS zone, ova druga nakon krivine 1 je veoma kratka i osim ukoliko neko ne načini veliku grešku u temenu krivine 1, od obilaženja tu nema ništa. Staza sadrži 14 krivina i spada u jednu od najkraćih u šampionatu. 

 

Iako, kako sam pomenuo, sama staza ne daje previše mogućnosti za uživanje u preticanju, najviše zbog svoje konfiguracije, ne može se reći da nije donosila uzbuđenja tokom svoje istorije. Ono čega se ja sećam je ogromna nesreća koju je moj junak iz detinjstva, Damon Hill, doživeo upravo na ovoj stazi 1997. godine. Nakon osvajanja treće pozicije na kvalifikacijama, u svom slabašnom bolidu Arrows A18, Damon se herojski probio u vođstvo pretekavši Villeneuvea i Schumachera, ali je pobedu morao da preda kolegi iz Williamsa nakon što je doživeo kvar na bolidu samo tri kruga pre kraja. Ipak, ta vožnja potvrdila je Damona kao istinskog velikana Formule 1 a nikako srećnika koji je samo vozio dobre bolide u karijeri. 

 

Što se aktuelnih dešavanja tiče, nakon Silverstona, imamo potvrdu Estebana Okona u Hasu, te, kao posledicu toga, otkaz Kevinu Magnusenu. Nije da se nije očekivalo ovo drugo, ali je veliko pitanje koliko je pametno ovo prvo.

 

Takođe, imamo i kuloarske priče da je navodno Njui odbio Ferari, navodno iz razloga što ne želi da se seli toliko daleko u Italiju, a nezvanično i zato što mu Ferari nije želeo dati toliku snagu u odlučivanju niti platu koliko je on tražio. Sada kao favorit za njegove usluge slovi Aston Martin, a iz prikrajka vrema McLaren.

 

Čeko Perez dobio je ultimatum da mora poraditi na boljim rezultatima jer sada već zahuhtali McLaren ozbiljno konkuriše za konstruktorsku titulu, koju je prema rečima njihovog vođe, Zeka Brauna, itekako kadar upravo za to.

 

Međutim, ono što zabrinjava navijače McLarena, među kojima sam i ja, je što su počeli žestoko da brljaju po pitanju strategije i polako deluje kao da su se pomalo i uplašili uloge u koju su upali, a to je uloga direktnog konkurenta Maksu. Osim toga ni Lando ni Oskar ne deluju, bar još uvek, kao šampionski materijal, mada su, a o tome se može debatovati, trenutno verovatno najbolji tandem vozača u F1.

 

1920_13-hu-preview-en-2

 

Iznad možete videti određene statističke parametre, konfiguraciju i izbor guma za ovu godinu.

 

Satnica vikenda raspoloživa je ovde.

 

Uživajte.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Ja mislim da je Noris zavrsio sa McLarenom.

 

Ovo apsolutno vise nema nikakvog smisla. Covek vam je drugi u sampionatu debili jedni...

I molio bih kaznu 10 sekundi za naseg isfrustriranog sampiona.

  • Like 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

Ovo je sramotna pobeda Oskara i ne verujem da iko zeli ovakvu prvu pobedu.

 

Lando treba da ide. Na istrosenim gumama brzi od ovog i sto puta mu naredjuju da se skloni.

 

Decko, da bi bio pusten moras na stazi da smanjis razliku.

 

Odvratno.

14 minutes ago, Don Dusko said:

Je li je to opet Verstapen izazvao neki incident?

 

Dive bombovao Luisa.

 

Dobri stari Max.

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, Juan Pablo Montoya said:

Ovo je sramotna pobeda Oskara i ne verujem da iko zeli ovakvu prvu pobedu.

 

Lando treba da ide. Na istrosenim gumama brzi od ovog i sto puta mu naredjuju da se skloni.

 

Decko, da bi bio pusten moras na stazi da smanjis razliku.

 

Odvratno.

 

Dive bombovao Luisa.

 

Dobri stari Max.

 

Lewis odigrao majstorski, taman tih par milimetara da ga podigne a ne ošteti bolid.

  • Like 1
  • Ha-ha 3
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Torresinho said:

A jbg bata Norise, teško da ćeš ikad biti šampion. Zato Max može da odjebe Red Bul kad mu traže da pusti Pereza iako mu apsolutno nista ne znači, zato je i šampion. 

 

Jbg, na celom gridu je šampionski materijal Max, Lewis i Alonso. Svi ostali mogu da dodju do titule samo nekim sticajem okolnosti kao Button ili Rosberg Jr.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Gledao sam samo Highlights, sta je bre ovo MCL uradio?!?!? ZASTO jbt? Lando koji vodi treba da se sklanja? Decko je lud.

 

Max, sta reci. Zasluzio je debelu kaznu. 

Quote

max in austria: "you can't just divbomb like that"

max in hungary: divebombs like that

 

Edited by Dzoni_m
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dobio je Noris bolju strategiju da bi se čuvali od Hamiltona a nije bio brži od Pijastrija celu trku (da ne pričam kakav užasan start je imao, mogao je četvrti da završi lagano posle prvog kruga) - 3 puta su mu rekli da ispoštuje dogovor od ranije i 10 puta su mu rekli da ne vozi kao lud i pazi na gume. Ali eto, on nije hteo da bi pokazao da ako vozi kao lud je brži 0.2s po krugu od Pijastrija koji to nije radio iza njega.

 

Ako se neko nije ponašao danas kako treba onda je to Noris.

  • Like 3
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Lando je danas ispao kolosalno glup i samo napravio problem ekipi. Izbio je na prvo mesto ne svojom zaslugom, tim ga je pozvao u boks pre Pjastrija da bi sacuvali 1-2 jer je pretila opasnost da ce Lando da zavrsi iza Hamiltona ako Pjastri bude boksovao prvi, kako mu je i pripadalo jer je bio lider na stazi. Umesto da se inati i glumi ludilo Lando je trebao odmah da pusti Pjastrija a onda mu ostane u DRS i resi ga na stazi, za cega je imao i tempo i dovoljno krugova do kraja. U tom slucaju cak i da ga ne prestigne svi bi pricali o sjajnom duelu, odlicnoj trci, slavio bi se 1-2 kako bi i bilo zasluzeno, ovako ce da se prica o timskim naredbama, niti je Lando srecan i zadovoljan, niti Pjastri, niti tim.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

A Maks je magarac bio magarac ostao:

 

https://racer.com/2024/07/21/verstappen-tells-off-critics-as-he-fumes-over-red-bulls-poor-strategy/

 

Quote

Max Verstappen says any critics of his strong radio messages to Red Bull “can all f*** off” as he was left annoyed by the team’s strategic calls in the Hungarian Grand Prix.

 

Quote

“I got a lot of s*** thrown at me in Austria where people say I’m moving on the braking, blah blah blah,” he said. “I’m positioning my car in the initial movement and then I keep it straight. But today, under braking, he just kept turning to the right, and that’s why I also locked up because I was going for the move, but I see the car on the outside just keeps coming at me. Otherwise, we would have crashed already before but I had to stop the car, and that’s why I had to lock up.”

 

Zamisli, Hamilton je skretao desno u desnoj krivini, kako se samo usudio!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...