Jump to content

Grupa A (Nemačka, Škotska, Mađarska, Švajcarska)


Grupa A  

29 members have voted

  1. 1. Prva dva u grupi?

    • Nemačka
      29
    • Škotska
      1
    • Mađarska
      7
    • Švajcarska
      21
  2. 2. Pobednik grupe?

    • Nemačka
      29
    • Škotska
      0
    • Mađarska
      0
    • Švajcarska
      0


Recommended Posts

28 minutes ago, diego said:

Jel jos neko primetio, ili je ovo mozda i neko "prelazno" prvenstvo, gde smo svedoci istorijske promene u pristupu fudbalu - Albanija da izadje visoko Hrvatskoj, ili Skotska da ceka sa 4icom igraca gde ce golman Svajcarske da doda loptu da bi stisli odmah tog igraca u njegovom sesnaestercu je bilo nezamislivo do pre samo nekoliko godina (nisam obracao na to paznju na proslom evropskom i svetskom, koliko na ovom, ali sam siguran da su ovde svi to poceli da igraju). Ne samo da igraju, vec i dolaze do bodova, kao sto smo videli danas, protiv na papiru jaceg protivnika. Nekadasnja bunkerica kao legit nacin da se dodje do boda, ce mozda u buducnosti biti zamenjena dijametralno suprotnim pristupom - totalnim presingom. Ludilo.

 

Rekao bih da su "manje" reprezentacije smanjile gap u odnosu na "jače" na mnogim poljima, tako da na kraju imamo talenat, koncentraciju i te neke mentalne aspekte individualaca koje ne možeš mnogo da promeniš pripremom. Ili neke anomalije, poput Mbappe-ove eksplozivnosti i slično. Uglavnom presude kolektivni talenat, individualne greške, gde računam i neke detalje koje timovi uče da napadaju što efikasnije.

Albanija je igrala bunkerčinu protiv Italije, protiv Hrvatske joj takav pristup u određenim trenucima nije bio best shot, jer je Hrvatska ostavljala mnogo, mnogo prostora. Recimo, Češka je imala ideju da direktnim loptama otvori neke kontre, a 90% vremena jednostavno nisu rešavali problem presinga Portugala. Previše široko, mali broj igrača. Pokušali su da iskoriste visinsku prednost ali nije bilo mnogo alternativa onome što su igrali. I mislim da je tu suština. Svaka reprezentacija razvije neki gameplan, pre 8 godina su trojica pozadi i defanzivni fudbal imali veću prođu nego sada, kada su igrači spremniji da rešavaju to. I tako iz turnira u turnir.

Ali se ne bih složio sa time da je Albanija izašla visoko Hrvatskoj - makar ne kao nekoj jednostavnoj istini. Albanija je ovde tražila svoju šansu pred kraj, ali upravo zato što je Hrvatska krenula grlom u jagode. Albanija igra u niskom bloku, gađa dugim loptama najisturenijeg, pa preko njega otvara krilne igrače ili Bajrami-a. Hrvatska ima poprilično spor ritam i vezni red, nisu imali dubine niti neke hitrine do ulaska Pašalića i Budimira, tu je niski blok i duga lopta na onog Manaj-a idealan pristup.

Sa drugim delom bih se složio, mislim da je to rezultat evolucije fudbala, gde je presing poslednjih 10 godina postao izuzetno važan. Nema trenutno nijedne vrhunske ekipe koja nije dobra u tom aspektu, samo neke ekipe za sada konstantno melju protivnika (Portugal, Nemačka), neke tempiraju (Francuska, Engleska), neke beže u niske blokove, ali ciljaju povremene šeme i triggere da pritisnu (Albanija, Slovačka, pa i Srbija).

 

I jeste za sada baš otvoreno i atraktivno prvenstvo. Verovatno je i to doprinelo tom utisku. Možda su nam se i lepo poklopili parovi, ili su reprezentacije dugo i kvalitetno spremile kako da eksploatišu najveće mane protivnika. Čak su i neke low-scoring utakmice bile baš zanimljive i prepune nekakvih dešavanja. Sem Engleska-Srbija, Engleska u drugih 45 minuta mi je i dalje misterija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, deez nuts. said:

Tako to radi majstor. Ovi nasi bi mrsomudili loptu dok im ne uzmu. 

velika većina naših igrača iz srpske lige polomila bi nogu da proba da onako šutira na gol a neki bi loptu vratili unazad, sve je to posledica nestručnog trenerskog kadra

Edited by Perkos2
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...